- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- ASUS notebook topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPad topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
válasz
kis20i #24063 üzenetére
Hát én meg mondtam közben sok cifrát, aztán mondom nem is hittem volna, hogy valójában ilyen egyszerű a megoldás
Köszi.
#24064 vmk: Néztem azt a Switch-et, két dolog lenne jó, ha végre legalább 64 MB lenne a kezdő flash a Switch-ek esetén is, meg ha mondjuk lenne belőle 8 portos verzió, egy olyat már elfogadnék, legtöbb helyen az 5 port kevés, egy nagyobb családi házban is lehet akár
6-7 leágazás, na meg ugye még ott az uplink, itt meg még 5 használható port sincs, csak 4, de sebaj, mert van még plusz 4 árambemenet, arra feltétlenül szükség van egy ilyen kis eszköznél
Mondtam én, bár az előző esetnél nem ők voltak a hülyék, de ezzel újabb ékes bizonyítékát adták, hogy nagyon nincs rendben náluk valami#24065 Reggie0: Én magam nem tapasztaltam ezt a jelenséget, a Mikrotik fórumon olvastam több topikban is most hogy kerestem mi lehet a hiba és ugye a routerre gyanakodtam, ott írták hogy ha befogják ugyan abba az L2 layerbe LAN-nak pl. a 2,5-es portot, mert pl. internet nincs gigabit feletti, de NAS uplinknek jó és jobb a kihasználtság, akkor vannak problémák, ott írták hogy pl. ilyen problémák tapasztalhatóak voltak már régebben is pl. az RB2011-es szérinál is, ahol 5 gigabit és 5 fast ethernet port volt, de ugye ott is az 5-5 portot már nem egy switch chip rendezi le, hanem a cpu, ugyan így pl. a hap ax3-nál is ha a 2,5-es portot befogod LAN-ba, már átmegy a CPU-n a forgalom, mondjuk a block diagram szerint ott is van előtte egy switch, de mindegy is, tapasztalták ezt, engem nem érint, mert a 2,5-es WAN lesz, plusz ugye nálam nem ez volt a hiba, meg nem is olyan erősségű, mint mikor IP ütközés van és félpercenként van egy 5-15 másodperces szakadás, csak érdekességképpen megemlítettem.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
kis20i #24048 üzenetére
Raknék, de szerintem defconfigot életedben láttál már többször is
Odáig jutottam most, hogy a netinstall, reset és újrakonfigolás után (ugye vlan-ok meg minden felment, feleslegesen húztam vele az időt ...) is ugyan azt csinálja, szóval kapott még egy reset-et, illetve defconfigot, teljesen ugyan azt csinálja így is, szóval felesleges tovább bajlódnom vele.
Viszont csak akkor csinálja, ha közvetlenül a szolgáltatói modemre rakom, pedig nem kap se DDOS-t, se semmit amitől akadna vagy ilyesmi. Ráraktam az RB3011-re és probléma nélkül linkel gigabiten meg NAT-ol is, nincs se port, se semmilyen szakadozás (nyilván dupla NAT-van most, mert nincs most lehetőségem azzal szórakozni, hogy az RB3011-en keresztül kapjon publikus IP-t és virtuális interfészekkel játszak). Vagy valami inkompatibilitás van, vagy a tököm tudja, ilyesmivel nem nagyon találkoztam még, talán ASUS routerek esetén volt gond egyes típusoknál vagy a DHCP-vel, vagy a PPPoE-val, ami hasonlót produkált és csak néztem, de itt ez érthetetlen, mivel másik Mikrotik router meg ugyan azon a modemen probléma nélkül megy. Ötlet? -
Alteran-IT
őstag
válasz
kis20i #24039 üzenetére
Oké, de ez meg egy kicsit ellentmondó több szempontból is. A Mikrotik-nek tudtommal nincs ilyen nagy kapacitású átjátszója (Unifi-nek van, meg talán az Ipasolink-nek), plusz ha az iroda a hálózat része, akkor nem egy ilyen drága routert fogsz oda berakni, főleg hogy router funkció nem is kell, vagy valami kisebb gigabites router, vagy switch, amiről mehet. Akárhogy is, Mikrotik fórumot böngészve pár topikot elnézve nem csak én nem látom értelmét, a furcsa az, hogy ezekben a topikokban nem tűnnek fel a Mikrotiktől Normisék meg a többiek, akik általában osztják az észt.
-
yodee_
őstag
válasz
kis20i #23861 üzenetére
Már rendben van. Most a tovább része van folyamatban
Tehát. Van kettő netwatch bejegyzés:
1. 8.8.8.8 ping 15 másodpercenként, 1 másodperces timeout-al, ha ez down akkor lte1 interface kikapcs, 30 másodperc delay, majd lte1 visszakapcs.
2. 8.8.8.8 ping 15 percenként, 2 másodperc timeout-al, ha ez down akkor log file kiírása flash-be (mivel reboot után megmarad így), 10 másodperc delay, majd reboot. Amikor UP akkor emailben küldi a logot, majd törli a fájlt.
Jól gondolkodom?
-
yodee_
őstag
válasz
kis20i #23849 üzenetére
Sajnos nem. Csak olyat tud hívni amit korábban említettem.
Netwatch is limited to read,write,test,reboot script policies. If the owner of the script does not have enough permissions to execute a certain command in the script, then the script will not be executed. If the script has greater policies than read,write,test,reboot - then the script will not be executed as well, make sure your scripts do not exceed the mentioned policies
-
válasz
kis20i #23396 üzenetére
Licenszem van pár darab a sikeres vizsgák után, de elpazarolni nem szeretném őket.
MikroTik licenszt vajon vissza lehet szedni az eszközről?
A te esetedben ez jól jött volna :-)
Azt olvastam, hogy a CHR sorozat esetében más a licenszelés.
Lehet egyszerűbb lenne egyből MikroTik VPS-re előfizetni.
Mintha ilyet is láttam volna. -
válasz
kis20i #23383 üzenetére
Üzembe helyeznénk valami ilyesmit, amit írtál.
Mi OpenVpn alapon gondolkoztunk első körben, mert abban TCP és UDP lehetőség is van.
Sajnos van olyan hely, ahol nem tudunk UDP-t használni. Persze ott még futunk még 1-2 kört, hátha engedélyeztetni tudjuk. Majd meglátjuk.
Na, de a lényegre! Itt mit futtatsz? CHR-t? -
snorbi82
senior tag
válasz
kis20i #22937 üzenetére
Én pl load balance küzdök. Látszólag minden rendben van. Néha van egy kis ingadozás (amire még nem jöttem rá miért van).
Meg van egy Kompakt ZOLL cliens ami nem igazán szereti. Hiába adom neki, hogy csak egyiket használja, logban látszik is, hogy csak azt használja, nem működik, de ha tiltom pl ether1-et, akkor kapásból működik... 7.15-el sem, és 7.16-al sem.
Ez ROS6-nál minden tökéletesen működött. -
-
válasz
kis20i #22550 üzenetére
Akkor most kezdek megint szétesni.
A bridge-ből eddig csak az Eth1-et vettem ki, hogy az LTE1 passthroughba kerülhessen az Eth1-gyel.
Eddig úgy tanultam, hogy a CPU látja a bridge-et -- és ezzel nálam egybeesik az, hogy mivel az Eth1 már nem része a bridge-nek, ezért azt a CPU nem látja, és ezért nincs internet magán az eszközön -- hiszen az egyszerűen átfolyik rajta.
A DHCP-szerver az SXT által kiszolgált routeren fut. Ő a tényleges LAN központja. Innen kapná vissza az SXT az Eth2-n a kapcsolatot, amihez viszont az kell, hogy egy címtartományba essen az Eth2 IP-címe a LAN-nal. Nem ragaszkodom a DHCP-hez, fix címet is adhatok az Eth2-nek, ha az úgy jó.
Köszönettel (Ekkoldnak is): MaCS
-
válasz
kis20i #22528 üzenetére
Köszönöm -- csak sajnos nem igazán ezt szeretném.
A router eleve nem Mikrotik, hanem Asus. (Bár nagy volt a kísértés egy hAP AX-re)
A másik, hogy a DHCP-t mindenképpen a routeren akarom tartani, az SXT legyen csak kijárat a mobilnetre, és semmi más.
Tehát: Adott egy LTE-Eth1 passthrough, az Eth1 ehhez kivéve a bridge-ből. Innen kéne valahogy kiágaztatni a netkapcsolatot, hogy maga az SXT tudjon róla.
Vagy az 4D4M általá megénekelt ütemezett kapcsolgatás.
Vagy kapcsolós konnektor.
Illetve van még egy SIM-kártyás konnektorom is...
Köszönettel: MaCS
-
válasz
kis20i #22525 üzenetére
Köszönöm -- ez logikus, gondolhattam volna rá.
Akkor így módosul a kérdés:
Nyilván kell két VLAN. Egy a router WAN-nak, egy magának az SXT-nek.
Optimista módon feltételezem, hogy a routeren be tudom állítani. (Legalábbis látok rá beállítási lehetőséget.)De az STX-n hogyan? Az egyik menjen az Eth1 felé, a másik a bridge-be?
Köszönettel: MaCS
UI: Megkerülő megoldásként rendszeres újraindítást hogyan tudok beállítani?
-
SirRasor
addikt
válasz
kis20i #22134 üzenetére
Hát ahogy egybehúztam, beállt az egész 2-4 mbitre úgy, hogy az AP alatt álltam.
Természetesen local forwarding be volt pipálva.
Nem nagyon értek hozzá, de azért megnéztem pár youtubes videót és az alapján 0-ról capsmanbe húztam őket. Mikor szembesültem az alacsony sebességgel és az ugyanolyan hektikusan leszakadó kliensekkel (akkor is a fentebb ecsetelt nem kap IP-címet probléma volt), akkor döntöttem el, hogy marad a szimpla AP mód. Ja meg amit fentebb is írtam, hogy több beállítás nem realizálódott az AP-ken.Az lehet gond, hogy relatíve régiek? Van 2 új, ami már 5G képes, de már azok is 2019-esek, a többi meg minimum 3-4-5 évvel még idősebb.
5G-n, alatta állva átjön 300 mbit
2,4 GHz-n 60-70 max, de 1 fallal arrébb már csak 10-15.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kis20i #21234 üzenetére
Ha fixen van és nem piszkálja senki én nem félnék tőle. Én a dugasztápoktól félek. Rendeltem egy félkész USB-C kábelt, amit majd rá lehet kötni valami normálisabb tápra, vagy olyan step-down modulra, amiről fentebb szó volt (ha jól néztem, az hap ax lite is csak 5V-t kér, nincs ilyen móka, hogy 9-12-20V, de mintha láttam volna ilyen modulokat is, amik kifejezetten USB-C-sek és már le tudják kommunikálni a feszkót)
-
Audience
aktív tag
válasz
kis20i #19295 üzenetére
Én csináltam egy script-et netwatch ha nem látja a WireGuard HUB-ot aminek nincs fix IP-je akkor letiltja a WireGuard interface-t, üríti a DNS cache-t és újra engedélyezi. Kell neki késleltetés mert meg kell várni amíg frissül a DNS bejegyzés.
A megadott FQDN-t egyszer oldja fel és késöbb már a megkapott IP-ből dolgozik, hiába frissül a DNS bejegyzésed.
-
zsolt008
tag
válasz
kis20i #19295 üzenetére
igen, az lehet, hogy csak az elején oldja fel a nevet.
a 2 default route-os megoldást is értem és köszönöm, elegáns.
de végül ehhez is kell a netwatch az interface billegtetéséhez, ami nem gond, csak kíváncsi voltam van-e esetleg valami gyári megoldás, ne találjam fel újra a kereket. -
ekkold
Topikgazda
válasz
kis20i #16106 üzenetére
A mikrotiknél, az allowed addres mezőben simán megadható 0.0.0.0/0, mert úgyis a routing szabályok határozzák meg, hogy melyik csomagot küldi át rajta.
Más oprendszereknél a konfigban szereplő allowed address alapján routingol (pl. windows, android) ott fontos pontos beállítás. -
Horvi
őstag
válasz
kis20i #16106 üzenetére
Köszi ezeket megnéztem. Az allowed tartományban ezek vannak:
10.10.10.0/30(WG), 192.168.10.0/24(siteA), 192.168.1.0/24(siteB).
Ha a siteA-ról a terminálból indítok egy pinget a 192.168.1.20-ra(NAS) az működik, viszont ha a pcmről(192.168.10.15) indítok pinget a CMD-ben akkor már bukta. -
-
GNorb15
újonc
válasz
kis20i #16020 üzenetére
Ezt 5 GHz-en mértem és nem igazán kerek ez így ahogy mondod. Mindent néztem már közvetlenül a router elől is ugyanez a szitu. itt van tőlem alapból nem messze. OS-t FW-t is frissítettem a routeren, de még nmindig nem kerek nincs zavaró jel sem, nincs sok másik router a közelben ezen a frekin.
Szóval tanácstalan vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged