- Calibre, az elektronikus könyvtár
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung LCD és LED TV-k
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Milyen széket vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Projektor topic
- SSD kibeszélő
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
válasz
Cs1csó #125890 üzenetére
Igen, legalabb fel modularis verzio mar jo lenne. Mivel nem lesz sok minden a gepben, igy felesleges a sok kabel. Nem ragaszkodom semmilyen markahoz, ha ezt be tudjak szerezni, akkor nem foglalkozom vele. Utana szamolva kb 85 es 92%-os hatasfokkal 200W fogyasztason 360 ora hasznalat utan mar egalban van az FSP HYPER M 500W-ral, az "csak" 18000.
-
MZsoltee
veterán
válasz
b.kov #125895 üzenetére
Ennek több vetülete van:
1. Egy hardver ismeretében nem lehet megmondani a rendszer fogyasztását. Attól Higy egy 1030-as vga van egy gépben és a vga gyártó 350W-os tápot, attól még nincs garancia arra, hogy el fog menni vele. Tehetek bele 50 háttértárat vagy 2 150W-t fogyasztó tuningolt procit.
2. Nem minden 500W-os táp tud 500W-ot. Sajnos ez így van.Röviden meg kell nézni mik a komponensek, azoknak milyen fogyasztás értékeik vannak és annak megfelelően tápot választani. Szép dolog a gyártók általi ajánlás, de sok értelme nincs.
-
b.kov
senior tag
válasz
b.kov #125591 üzenetére
Sziasztok,
Ehhez a konfigurációhoz megvettem a Bitfenix Formula 450W Gold tápot itteni ajánlás alapján. Épp PC összerakosgatás közepén vagyok, és VGA-t keresek. Szerintetek ez a táp elboldogulna egy RX580 4Gb-os VGA-val? Csak mert ha jól tudom, akkor a hivatalos ajánlás az 500W-tól kezdődik.Köszönöm!
-
Paxker315
addikt
válasz
Cs1csó #125890 üzenetére
Amúgy nem értem, miért nincs moduláris, 300-350 wattos jó áron egység. Pl építene ember apuanyunak otthoni netezos, Office huszár ,netbankolos gépet APU-val, csak az alaplapi 24pines, illetve CPU kábel kellene, maximum 1-2 SATA eszközzel (m.2...). Olcsó tapon meg kábel, mint a tenger.
Lassan le kellene esnie, hogy a felhasználók elég nagy részének nincs dvga, nincs tengernyi SATA hattertar, semmi sallang, optikai meghajtó is kihalofelben van. Simán lehetne kevesebb kabellel adni kis és gazdaságos tapokat, v felmodularis megoldást kínálni.
Kellene, szerintem lenne piaca ezeknek.
BE QUIET SYSTEM POWER 9 CM 400W. bronz, felmodularis, 17000 körül.
-
-
Paxker315
addikt
válasz
Rekro #125884 üzenetére
custom 5700XT és proci OC esetén inkább a 650 lenne optimális Számodra.
Bár ahogy elnéztem, az 550 is teljesen jó lenne. Rossz adatra emlékeztem?
-
Cs1csó
titán
válasz
Rekro #125882 üzenetére
A Bitfenix-et kérdezted. A Bitfenix két típust gyárt:
- fix kábeles Formula család 450-650W-os teljesítménnyel
- a moduláris kábeles Whisper család 450-850W közötti teljesítménnyelMindkét család hasonló minőséget képvisel a különbség a kábelezés.
Csendesebbnek mondják - itt a fórumon pont tegnap említette valaki - a Seasonic tápjainál, de kevesebb a garancia a bolt 3-at ad. Seasonic-ból van olyan bolt ami megadja a 10 évet és csak pár ezer forinttal drágább.
Ehhez a konfighoz amit vázoltál ezt venném és ebből a boltból: [link] ezzel csak az a probléma amit az előbb vázoltam, hogy a bolt 3 év garit ad miközben 1000 forinttal drágábban itt: [link] 10 év garanciával adják ugyanezt a tudású tápot, sőt "nagyobb" márka a Seasonic táp piacon nagyobb a múltja mint a Bitfenix-nek.
-
Paxker315
addikt
-
syberia
veterán
válasz
Rekro #125875 üzenetére
EVGA 550 B3 80+ Bronze, teljesen moduláris, félpasszív módba kapcsolható
BitFenix Formula 650W 80+ Gold, rögzített kábeles, nagyon erős és halk típus
(#125873) soldi3r:
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Lecserélem a régi configomat és a tápválasztásba szeretnék segítséget kérni!
1. 25k szánnék rá(ha nagyon alálőttem az igényekhez mérten akkor tudok feljebb menni)
2. Ryzen 3600 vagy 3700x, 5700xt, 1hdd, 1ssd, FD Meshify C házban
Tuningolni nem igazán szeretnék az elején, de a lehetőségét szeretném nyitva hagyni.
Egy megbízható lehetőleg csendes tápot szeretnék hosszútávra.Köszi a segítséget!
-
soldi3r
veterán
Szevasztok!
Z390, I5-9500 (65W) es egy GTX 1650 (68W) ala keresnek egy tapegyseget. +1 SSD +1 HDD.
A lenyeg, hogy ne vilagitson es lehetoleg halk legyen. Ahogy nezem egy 500W-ossal is boven tullonek a celon, vagy erdemesebb lenne egy 600620W korulit nezni?
Amit kineztem, az egy FSP HYPER M 500W. Vagy inkabb BE QUIET! vagy SEASONIC? -
Cs1csó
titán
válasz
Sörike #125871 üzenetére
A Windows 10 lelkivilága nekem sem az erősségem, kérdezd meg a Windows 10 topik-ban
vagy Döglött Róka felhasználót ő ért hozzá jobban.Kezdésnek azért megnézheted a Windows eseménynaplót, hogy ott mit mutat arra az időre amikor ez történt: Start menü - Windows felügyeleti eszközök - Eseménynapló és ott remélhetőleg lesz infó erre vonatkozóan.
-
Cs1csó
titán
válasz
Cs1csó #125869 üzenetére
A Macrium Reflect-es rendszermentés után tiszta Windows telepítést csinálj de ha a probléma ekkor nem jelentkezik akkor a régi rendszert kukázd és lakd be ezt azt újat, de ha az új rendszeren is gond van akkor a régi rendszert megőrizheted és ha rendbe lett téve a gép akár ezt a régi rendszert is visszarakhatod - feltéve, hogy nem szoftveres gond van.
-
Cs1csó
titán
válasz
Sörike #125868 üzenetére
Ha táphiba lenne akkor leállna és/vagy újraindulna a gép. Ez egy teljesen átlagos "jó" táp és elegendő is ehhez a konfighoz.
Ez a konfig kb. - játék alatt - 250W-ot eszik, még egy 400W-os - minőségi - táp is elvinné.
Pár dolgot megtehetsz:
- áramtalanítod a gépet és megnézel, megmozgatsz minden kábelt
- kitakarítod a gépet ha esetleg poros pl. a hűtőbordák, ventilátorokat én kompresszorral szoktam - persze ÓVATOSAN alacsony nyomáson
- átvizsgálod a gépet valami kártevőírtóval pl. Hitman Pro, Emsisoft EK, Adwcleaner
- csinálsz a mostani rendszeredről egy mentést pl. Macrium Reflect Free-vel majd csinálsz egy telepítős pendrive-ot a 1903-as build-del és újratelepíted, hagyod a Windows-ra a driver-ek felpakolását KIVÉVE: Nvidia driver ezt manuálisan telepíted esetleg még azokat a drivere-ket amiket a Windows nem telepít pl. a kormány, egér vagy hangkártya
- ha a friss rendszeren is ezt csinálja akkor ha van egy JÓ gép a közeledben akkor alkatrészenként elkezdheted tesztelni VGA-át, RAM modulokat cserélgeted, a táp-ot is átcserélheted egy próba erejéig
- és természetesen NE LEGYEN OC egyik alkatrészen alapon teszteld mindet
- a Windows 10 topikba is benézhetsz és ha van eseménynaplóban hibajelenségről leírás vagy dump fájl akkor azt ott oszd meg de segítenek hogy tudod azt kinyerni. -
Sörike
tag
Sziasztok! Nemrég összeraktam egy gépet, de van vele valami probléma.
Játékok GPU hibára hivatkozva crashelnek, megpróbáltam egyet benchmarkolni, fekete kép után újraindult a gép. Lehet, hogy gyenge tápot választottam, és nem bírja el a configot?
Processzor ► Intel Core i5-9400F
VGA ► EVGA GeForce GTX 1070 FTW2 GAMING iCX 8GB GDDR5 256bit
Alaplap ► Asus ROG STRIX B360-G
RAM ► Kingston Hyper-X 16GB DDR4
Ház ► Zalman Z1
SSD ► Kingston A400 120GB
HDD ► WD Blue 1 TB 7200RPM
Táp ► FSP Fortron Hyper S 600+ dolgok:
USB-s Coolermaster bill + egér
Logitech C920 webcam
Auna 900B mikrofon
Thrustmaster T300RS kormány (Ennek saját tápja van)Hőfokok:
Proci max 60-65 fok
GPU max 70-72 fok -
syberia
veterán
válasz
Morris #125814 üzenetére
Szép kort ért meg, ennyi idő után már érdemes a cserén elgondolkodni.
(#125859) ∂яσнυη:
Seasonic Focus 650 Gold Semi-modular
BITFENIX WHISPER M 650W
EVGA SuperNova 650 G2 -
Hello.
Nem teljesen idevág a kérdés, de mivel tápról van szó ide írok.
Van egy XFX TS550W tápom, elkezdett már egy ideje zörögni a venti, most döntöttem el hogy lecserélem.Ahogy olvasgattam mindenhol azt írták hogy 2 vezetékkel szokták ezeket bekötni.Szóval én pl. egy pwm-es ventit is beköthetek oda, annyi módosítással, hogy csak azt a két vezetéket kötöm be? (gnd,+12v) -
Paxker315
addikt
válasz
∂яσнυη #125859 üzenetére
szia! Gyors fejszámolás: 200w körüli a CPU, a GPU-ra szintén érdemes 200w-ot számolni (custom 1070-esek beszaladnak ekkora értékbe, 1660ti-1660-1060 elvan 130w- körül).
Tehát a két "fő fogyasztó" 400w, egyéb cuccokra (alaplap, meghajtók, ventik) ~ 65 wattot számolhatnánk. Így 650w vagy fölötte nézelődnék. PONT 30k a WhisperM.
Esetleg szerényebb, de jó: TX650MTudnál picit nyújtani a kereten? Mert, akkor több opció is szóba kerülhetne (FocusPlus Gold, Supernova G3, RMX, Straight Power...)
-
∂яσнυη
senior tag
Sziasztok!
1.: Mennyit szánnál rá?
25-30k, de ha aprón van valami ajánlott és jó az is jöhet
2.: Milyen gépre kötnéd(az adatlapodra is hivatkozhatsz)?
asrock x99m extreme4, 5820k 4.4-4.5ghz, 64gbram, noctua d15 vagy valami hasonló, Phanteks Enthoo Luxe, gtx 1070 maximum...(még nem tudom)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
tuning lesz, jó lenne ha halk lenne és kevésbé melegedne. 2x8pines csati, később továbblépés dual procis platformra(ne kelljen cserélnem) -
Cs1csó
titán
válasz
Morris #125856 üzenetére
Halk cucc de nem ez a gépházban hátul alul lévő kis ventit fogod hallani. Nyáridőben a folyamatos működésre szavazok de egy jól szellőző házban ha nem szőnyegen hanem mondjuk kőlapon, parkettán van a ház és nincs túl meleg a szobában pl. csak 22 fok celsius akkor nyugodtan mehet a paszív mód.
-
salpiens
újonc
Sziasztok!
A be quiet! PURE POWER 11 300W és be quiet! PURE POWER 11 400W tápok között van valami érdemi különbség a hatékonyságon kívül, pl.: más alkatrészek vagy ilyesmi?
Néhány hete ajánlotta syberia a 400W-osat, de a konfigomat a becslések alapján a 300W-os is bőven kiszolgálná. Csak a 80+ Gold hatékonyság miatt lett a 400W-os ajánlva? Felesleges ennyit vekengenem a wattokon és inkább a hatékonyságot nézzem? Nem baj hogy a gépet csúcsra járatva is csak max 20-25%-os terheléssel fog üzemelni a 400W-os táp?
Konfig:
ASUS Prime A320M-K
Ryzen 5 3400G
16 GB DDR4 RAM
240 GB SATA SSD
3 ventilátor + alsótápos ház
nincs dGPU -
Cs1csó
titán
válasz
Morris #125851 üzenetére
Ha egy HANGTALAN géped van:
- nincs házventi vagy max 1 kifúvó hátul alacsony fordulaton
- nincs CPU hűtő - passzív megoldást használsz
- nincs HDD
- a VGA-ád ha egyáltalán van félpasszív tehát terhelésen kívül nem pörögnek a ventijei
Akkor félpasszív táp jó választás, ahol kapcsolható a ventilátor üzemDE ha egy átlag konfigod van:
- van 3-4-5 házventilátorod
- van pár HDD-éd
- sokat játszol és emiatt kell is az erős házszellőzés az erős VGA melléAkkor 1db tápegység ventilátor nem oszt nem szoroz ha akár a biztonság kedvéért folyamatos üzemre van állítva - nálam tuti így működne ha ilyen tápom lenne -
-
Paxker315
addikt
egyszer tedd a füled a házventik-prociventi mellé ill a táp mellé.
Szerintem, a félpasszív mód jelentősége nem akkora, mint amekkorát néhányan tulajdonítanak neki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- ASUS Prime 750W Gold Fehér / White Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- EVGA SuperNOVA P2 1200W 80+ Platinum
- Tápegység vásár!! Evga 1000GS 1000W GOLD G5 moduláris tápegység, félpasszív - Garancia/Számla van!
- ASUS TUF Gaming 1000W Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Asus Rog Thor 1200W Platinum OLED RGB Moduláris Tápegység
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ARCTIC Liquid Freezer II 420 vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest