Hirdetés

Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel

A specifikáció egyes elemei már nemhogy az extrém, hanem egyenesen a veszélyes kategóriát súrolják, de állítólag nem lesz gond.

Az Intel hivatalosan is bemutatta a ATX 3.0-s és ATX12VO 2.0-s szabványokat, amelyek az új generációs rendszerek alapjai lehetnek. A legtöbben nyilván az ATX 3.0-ra kíváncsiak, és a vállalat szerint a 2.0-s verzió 2003-as bejelentése óta a legnagyobb változást biztosítja a maga területén.

Hirdetés

Valószínűleg mindenki hallott az új, 12VHPWR névre keresztelt tápcsatlakozóról, de ha nem, akkor az alábbi hírben részletesen írtunk róla, és tulajdonképpen az akkori adatok hitelesnek bizonyultak. Emiatt nem ismételnénk meg a linkelt cikkben közölt adatokat, de nem csak ennyiből áll az ATX 3.0, ugyanis elég megengedő lett az új szabvány a pillanatnyi csúcsteljesítmény tekintetében. Többek között egy adott, új szabványnak megfelelő tápegységnek az állandó terhelésre vonatkozó teljesítményleadási paraméter kétszeresét is biztosítania kell 100 mikromásodpercig, de 1, 10 és 100 ezredmásodperces intervallumon belül rendre kötelező lesz 180, 160 és 120 százalékos túlterhelést elviselni.

Ez a követelmény finoman szólva is nagyon extrém, és ahhoz, hogy ezt tápegységek teljesíteni is tudják 12 V-on a korábbi 0,6 V-os ingadozás helyett már 1 V-ot is megenged az ATX 3.0-s szabvány, konkrétabban a feszültségérték 12,2 és 11,2 V között lehet. A lazítás azt segíti elő, hogy a tápok jól tudják kezelni a terhelési csúcsokat, de ha mondjuk valamilyen hardver érzékenyebb az alacsony feszültségre, akkor abból nem kizárt, hogy lehetnek majd problémák. Persze állítólag minden jól fog majd működni. Szintén változás, hogy a PCI Express konnektorok esetében a terhelésszabályozás alsó határa -5% helyett már -8% is lehet, de legalább a +5%-os felső határ megmaradt.

Az ATX12VO 2.0-s szabvány is elérhetővé vált. Mint ismeretes az ATX12VO lényege, hogy mindössze 12 V-os ágat biztosít a számítógép működéséhez, ami növeli az elérhető hatékonyságot, viszont az alaplapok is komplexebbé válnának, elvégre a 12 V-ból kell előállítaniuk a többi feszültségszintet. Emiatt rögtön eléggé furcsa döntés, hogy az új 2.0-s verzió hozza azokat a lazításokat, amiket az ATX 3.0. Egyszerűen a korábbi 0,6 helyett elfogadhatóvá váló 1 V-os ingadozás mellett nehezebbé válik az 5 és a 3,3 V előállítása, és ez a probléma az alaplapgyártókat fogja terhelni.

További változás az ATX12VO 2.0 esetében az I_PSU% funkció bevezetése, amely az Intel modernebb mobil és szerver dizájnjaiban már elérhető, de a jövőben asztali szintre is implementálhatóvá válik. Ez lehetővé teszi a tápegység optimális méretezését a gyártók számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés