Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter

A GeForce RTX 4090-es VGA tápcsatlakozója is áldozatul esett, de még mindig nem érdemes pánikolni.

Az új GeForce-ok tápadaptere nagyon sokáig téma volt, mígnem sikerült véleményt kicsikarni a tápgyártóktól, amely alapján nem kell itt megijedni, nem feszes kábelelvezetés mellett nem lehet gond. Úgy néz ki, hogy megvan az első váratlan leégés, ugyanis egy reggie_gakil nevű felhasználó a Redditen nyilvánosságra hozta, hogy mi történt az NVIDIA hivatalos tápadaterével, illetve a GeForce RTX 4090-es VGA-jával.

(forrás: reggie_gakil Twitter) [+]

Hirdetés

A tulajdonos beszámolója szerint próbálta nem feszesen rögzíteni az adaptert, a rendszer pedig szimplán játék közben adta meg magát. Az érintett felhasználó a garanciáját próbálja most érvényesíteni, amire valószínűleg van is esélye.

A fentiek miatt egyre többen kíváncsiak arra, hogy mi történt, hiszen elméletben nem kellene leégnie egy játékra szánt VGA-nak játék közben, és időközben az érintett felhasználó megosztott egy képet is az eredetileg összerakott rendszeréről, hogy miképpen volt behelyezve a szóban forgó kártya. Ez azért nagyon fontos információ, mert ebből az látszik, hogy nem teljesen világos, hogy miképpen kell ezt a kábelt csatlakoztatni, és ha ezt nem tanulják meg az emberek, akkor a jövőben több ilyen problémás eset is lesz.

A fenti képen az adapter csatlakoztatása csak látszatra tűnik jónak, de valójában az új, 12VHPWR konnektorral egyáltalán nem biztonságos, ugyanis meglehetősen rövid úton vannak meghajlítva a vezetékek, még akkor is, ha a hajlítás nem jelentős. Az ajánlott bekötésre tett javaslat az, hogy a csatlakoztatástól számítva nagyjából három és fél centiméteres távon belül ne történjen semmilyen hajlítás, és ez az esetünkben nem teljesül. Valószínűleg ez okozott túlmelegedést, amiből az adapter leégéséig vezetett az út.

Aki tehát GeForce RTX 4090-es VGA-t használ az NVIDIA hivatalos 12VHPWR tápadapterével, ami egyébként a csomagok része, próbálja meg betartani ezt a három és fél centiméteres távolságot, és csak utána eszközöljön hajlítást a kábelen, lehetőség szerint akkor se nagyot. Elképzelhető, hogy ezt bizonyos házakban, bizonyos kártyapozícióval, bizonyos hosszúságú tápkábel mellett nem könnyű megcsinálni, de fontos a biztonságos bekötést észben tartani a leégésre vonatkozó kockázat minimalizálása érdekében.

A gyártóknak is hasznos lenne ezt részletesen elmagyarázni az ügyfeleknek, mert ahogy a fenti példa is mutatja, nem mindenkinek világos, hogy mit szabad tenni a kábellel és az adapterrel, illetve mit nem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés