Hirdetés

Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról

A 12VHPWR átgondolt rendszernek tűnik, és az ATX 3.0-s szabvány része lesz.

Friss adatok derültek ki az új, 12VHPWR névre keresztelt tápcsatlakozóról, amely az ATX 3.0-s szabvány része lesz. Ezt a jellemzően jól értesült momomo_us szállította a Twitteren.

A szóban forgó konnektor főleg a VGA-k tekintetében lehet hasznos, mivel a hírek szerint a jövőben jelentős fogyasztásnövelésre kell számítani ezen a piacon. Ehhez a jelenlegi nyolctűs megoldások nem lennének ideálisak, így készült egy új opció, amely akár 600 wattos teljesítményt is le tud adni.

A 16, jobban részletezve 12+4 tűt biztosító megoldásból többféle terhelésre felkészített opció lesz, így 150, 300, 450 és 600 watt leadására képes konnektort lehet az adott tápegységre helyezni. 450 wattos, vagy ennél nagyobb teljesítményt leadó tápok esetében minimum egy ilyen alkalmazása kötelező lesz, nyilván figyelembe véve a tápegység képességeit. Ezen ugye azt kell érteni, hogy egy gyengébb tápra nyilván felesleges a 600 wattra felkészített 12VHPWR konnektort helyezni, hiszen úgysem lehetne kihasználni.

(forrás: momomo_us Twitter) [+]

A tápgyártóknak magán a konnektoron jelezniük kell, hogy az mekkora terhelést visel el, és erről az adatról magának tápnak is jelet kell küldenie az adott VGA felé a négy darab kék vezetéken keresztül. Ha ez a kommunikáció bármilyen okból nem lehetséges a két hardverelem között, akkor a tápegység automatikusan 150 wattra limitálja a teljesítményleadást.

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az adott tápon nincs akkora teljesítményt leadó 12VHPWR aljzat, amekkorát elvben igényelne az adott VGA. A gyártóktól megtudtuk, hogy erre is figyeltek a szabvány kialakításánál. Elméletben maga a megvásárolt videokártya nem lesz működésképtelen, mert minden fogyasztásszintre be kell majd vezetni egy teljesítményparaméterezést. Ez történhet az órajelekkel való játszadozással, vagy éppen a hardverben található részegységek szoftveres tiltásával is. A lényeg az, hogy egy elméletben 600 wattos konnektort igénylő kártyának a szabvány szerint működnie kell 150 wattos konnektorral is, csak a közelében nem lesz a hardver teljesítménye az elméleti maximumnak.

Az előbbi bekezdéshez kapcsolódik az átalakítók helyzete is. Várhatóan lesz majd olyan alternatíva a piacon, amely a korábbi aljzatok felhasználásával egy 12VHPWR-t biztosít a felhasználóknak. Ez elméletben lehetséges, de csak 150 wattos határig, mivel efölött a hardver működéséhez szükséges az a négy kommunikációs tű, ami szimpla átalakítóval nem biztosítható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés