Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Szeretem ezt a marketing 50%-ozást, szinte mindenki így hívja
Nekem kb 3m lenne az anyagköltség, és 180k + a fűtésszerelő díja az átcsövezésre. Ok, akár 600 is visszajöhet, de ez elég messsze van az 50%-tól.
Így megérheti most meglépni, de mikor már nem támogatják majd agyon a szaldós elszámolást, nem lesz annyira szép a matek; érdemes H tarifát is kérni.
És remélhetőleg minél hamarább abbahagyják azt, hogy scop 1-es megoldásokat is támogatnak, mert olyan energiaválságot okoznak ezzel a butasággal (és sok felelőtlen emberrel), hogy öröm lesz nézni... Remélték hogy javítanak azzal, hogy a lakosság napelemei besegítenek nappal az ipar áramellátásába: de mivel mindenkire agyonméretezett rendszert sóznak, sorba elektromos fűtésre állnak át. Így lépünk egyet előre, kettőt hátra... -
sz.zs.
senior tag
válasz
stickermajom #195 üzenetére
Mert azt tudnám üzemeltetni részben, vagy egészben a napelemről. És igen, 50 %-os otthonfelújítási támogatással menne.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Attila2011 #192 üzenetére
60 fok max. előremenő van beállítva, így fűtöttük át a telet, de nem nagyon megy 45 fok fölé. Szerintem eléggé túl vannak méretezve a radiátorok.
Jó állapotú rendszeresen karban tartott készülék, de nem egy mai darab, 15 éves. -
Attila2011
aktív tag
Például WinWatt programmal. De nem is ezzel lesz a gond, hanem a fő kérdés, hogy elegendők lesznek-e a radiátorok, mert a hőszivattyúk jellemzően alacsonyabb hőfokon fűtenek.
Lehet olyan kapcsolás, amiben marad gázcirkó is. Kérdés, hogy milyen állapotban van, érdemes-e meghagyni. -
sz.zs.
senior tag
Sziasztok. Hogyan tudom kiszámolni azt, hogy mekkora teljesítményű levegő-víz hőszivattyúra lenne szükségem meglévő radiátoros fűtéshez? Továbbá meg lehet-e hagyni a rendszerben a gáz cirkót amolyan tartaléknak?
-
Madwe
nagyúr
A KW teljesítményen leginkább szigeteléssel tudsz javítani. Eleve hszben normális szigetelés esetén érdemes gondolkozni, normális minimum 2 rétegű thermo ablakokkal, oldalfali, födém/cserép s alapzati szigetelés után.
a felületfűtés előnye a nagyobb hőleadó felület = alacsonyabb előremenő-visszatérő hőfok, pl 30/25 vagy 35/30 fok, szemben radiátoroknál az akár 65 fokos előremenővel (bár túlméretezett radiátorokkal akár 45 fokkal is elérhető a kívánt W…)
a hőszívattyúk alacsonyabb eéőremenőt tudnak normálisan előállítani, bár vannak magas hőfokra tervezettek (de az kevésbé jó, tübbnyire)
felületfűtés/túlméretezett radiátorok hiányában se feltétlen jó megoldás e miatt a hszegyébként az hogy 24KW gázkazánod van közel sem jelenti azt hogy a lakás hőigénye valóban 24Kw lenne, gázkazánnal szeretnek nagyvonalúan fölé lőni. Ki kell méretni, hogy pl -15 fok esetén egy 21 vagy 24 vagy akárhány cél belső hőfoknál mekkora igény van, s ahhoz méretezni.
-
Hunter2
addikt
válasz
stickermajom #184 üzenetére
Akkor ha most van egy 24KW-os gázkazánom radiátoros rendszerrel akkor max akkor lehet elég egy 9-12KW-os hőszivattyú ha valamilyen felületfűtésre váltok.
-
stickermajom
addikt
válasz
Attila2011 #185 üzenetére
Annyit azért hozzátennék, hogy azt azért szeretik eldugni, hogy -7-ben, vagy -15-ben mit tud az adott eszköz, pedig ugye ez a fontosabb méretezés szempontjából. Hiába tud 15-ben x kilowattot, ha közben 20%-ra modulál.
-
Hunter2
addikt
Sziasztok.
Amatőr kérdés, a hőszivattyúknál megadott KW érték a fűtőteljesítmény van megadva vagy a teljesítmény felvétel a hálózatból? -
stickermajom
addikt
válasz
Attila2011 #178 üzenetére
Ahogy a kolléga is mondja, nincs puffer, nem is lesz rá szükség, ha az emelet is be lesz vonva a körbe.
Közben bekötöttem a külsős termosztátot is, mindjárt nem pörgette magát egész nap hőigény nélkül. -
DUB Inc.
aktív tag
válasz
Attila2011 #180 üzenetére
Nincs rá szükség, nem kapcsolgat feleslegesen.
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
Attila2011 #178 üzenetére
Nincs puffer.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
stickermajom #174 üzenetére
Mekkora puffer van a rendszerben?
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #176 üzenetére
Akkor nem csoda... Nekem 100m2 padlót fűt egy 8kW-os hőszivattyú.
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #174 üzenetére
Milyen teljesítményű a hőszivattyú és milyen, mekkora rendszerre kötöttétek?
-
stickermajom
addikt
"ez egy elég érdekes kérdés és nincs abszolút igaza az egyik oldalnak sem"
Itt a lényeg. Két teljesen eltéri irányból közelítjük meg a kérdést, hosszútávon valószínűleg hasonló eredményt elérve.
Hogy on is legyek: szombaton beüzemelték egyelőre csak fűtésre a Fujitsut itthon. HMV még nincs, mert a biztonsági szelep orrán száján folyt a víz és délután négykor semmi nem volt már nyitva a környéken hogy vegyünk egy másikat. Termosztát még nincs, mert a meglévő kapcsolóüzemű mégsem volt jó neki, kell egy gyári. Egyelőre barátkozunk, a külső hőmérő és a beállított hőmérséklet alapján próbál előremenő hőmérsékletet számolni. Itt a tavaszi időben 16%-ra modulál és elég sokat le is áll a kompresszor.
-
LOTR
addikt
válasz
DUB Inc. #172 üzenetére
elmondásod alapján én még továbbra is tartom, hogy te ezt kiemelkedően jó áron vetted
most az utolsó árajánlat, amit biztosan tudok az 2020 őszi: 11kw panel + 10kw inverter 3millióért és az akkor szintén alkalmi vétel lett volna nagyon jó árralaz igaz, hogy nálunk még egész alacsonyan vannak az energiaárak, de abból nem indulnék ki, hogy mi van nyugaton olyan helyeken, ahol lekapcsolják az atomerőműveket (mert nem elég "zöld"), aztán importálják az áramot, meg bekapcsolják a szénerőműveket és áthajóztatják az óceánon az lng-t, aztán csodálkoznak, hogy egekben vannak az energiaárak... mert lehet, hogy más is van a háttérben...
-
DUB Inc.
aktív tag
Huhh, ránéztem a mostani napelemrendszer árakra. Így már értelek. Akkoriban a mi rendszerünk ára közepesnek volt mondható.
"igazából mindegy miből megy az energia, mondhatni minél nagyobb a napelemmel kiváltandó mennyiség, annál több "pénzt" termelhet a megtérülési idő után"
Valamint lerövidül a megtérülési idő. És akkor a kb. duplájára emelt áramárakat még most sem számítjuk bele a képletbe. Mert nem kell sok idő neki, hogy ez megtörténjen.
-
LOTR
addikt
válasz
DUB Inc. #170 üzenetére
igazából mindegy miből megy az energia, mondhatni minél nagyobb a napelemmel kiváltandó mennyiség, annál több "pénzt" termelhet a megtérülési idő után
csak a költség volt feltűnő nekem, amit írtál (2,5m ft), de így is úgy tűnik, hogy nagyon jó áron volt az a rendszer (272k/kwp), általában ennyire jó áron nem elérhető, így a tiétek mondhatni egyedi eset és az átlagtól rövidebb a megtérülési idő, de általános esetre azért ez az árfekvés nem jellemző sajnos -
DUB Inc.
aktív tag
"amúgy biztosan jók az adatok, amit írtál?"
Igen, jók. Csak 9,2 kwp a rendszer... Jelenleg 11,31 MWh a termelésem, de még van hátra egy szűk (jól termelő) hónap, tehát kb. 12,5 MWh lesz a termelés, de lehet kicsit több. (hacsak nem lesz 1 hónapos borult idő) Ezért írtam a szűk 500 ezret, de javítom kb 450-re hogy ne legyen probléma.
"1kw napelem kb 44.000 Ft-ot termel egy évben optimális esetben, ha 400k/kw az egységár, akkor 400/44 = ~9 év a megtérülés"
Nekem már több.
Mondom, azt is számold bele, hogy a fűtést (jelen esetben a gázt) is kiváltjuk vele.
-
LOTR
addikt
válasz
DUB Inc. #168 üzenetére
igen, értjük ezt
mi arról találgattunk, hogy mivel az eont felvásárolja az mvm, ez sem biztos, hogy nem fogja a szerződéseket befolyásolni
a jelenlegi világhelyzet csak ráadás, ami még inkább valószínűsíti az energiaárak emelkedését
a szaldós elszámolás kivezetése csak egy újabb változótehát sok a kérdés, de ettől függetlenül én is amellett vagyok, ahogy eddig is írtam, hogy addig kell napelemet telepíteni, amíg a szaldós szerződés elérhető, és inkább "eggyel" nagyobb inverterrel, és ezt a napelemes topikban is írták, hogy optimális tájolás esetén az inverter teljesítményén túl +20%-nyi panelteljesítmény az optimális a legjobb rendszerkihasználás eléréséhez (érdemes azért utánanézni, akit érint)
1kw napelem kb 44.000 Ft-ot termel egy évben optimális esetben, ha 400k/kw az egységár, akkor 400/44 = ~9 év a megtérülés
amúgy biztosan jók az adatok, amit írtál?
500.000 / 38 = ~13mw energia, az 1,2-del elosztva (ennyit is megtermelhet 1kw napelem) 11kwp rendszer, 2,5m/11 = ~227k ft / kwp
jelenleg, még 5% áfával számolva sem hinném, hogy jelentősen be lehet menni 300k/kwp alá -
DUB Inc.
aktív tag
Nagyon sok olyan dolog van, amelynek nincs megtérülési ideje, és pláne nem hoz semmi hasznot a megtérülési idő után. Na, a napelem nem ilyen. Ha nagy napelem rendszert telepítesz és nem használod ki a termelését, akkor valóban lehet hosszabb a megtérülési idő, ellenkező esetben nem kell emiatt aggódni. Még egyszer írom, hogy a jelenlegi energiaárakat figyelembevéve, de ez nem fog így maradni, emelkedni fognak az energia árak.
Magam példáját tudom leírni. 2,5 milliós rendszert telepítettünk 11 hónapja, amely 38Ft/kWh árral számolva eddig 430000 Forintot termelt meg (szűk 500 lesz a vége). Ezzel lefedtük 2 háztartás minden energiafelhasználását, kiváltva a gázfűtést is, amit ugye szintén hozzá kell adni a megtérülés összegéhez, ami kb. 200 ezres összeget jelent...
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #160 üzenetére
ezt a meme-t nem kifejezetten neked címeztem
viszont úgy csökkenteni a fenntartási költségeket, hogy a bekerülésit meg a fogyasztáshoz (vagy a fogyasztás különbséghez) képest a sokszorosára vesszük, szerintem nem csökkentés (nyilván a megtérülési idő függvénye ez), egy napelem megtérül kb ~10 év alatt (h tarifával számolva mondjuk ~15), de tudjuk, hogy ~30 évig is működnek különösebb karbantartási költségek nélkül
egy hőszivattyú erre nem képesén továbbra is tartom - a fenti esettel kapcsolatban - hogy mivel egy korszerűnek mondható épületről beszélünk, valószínűsíthető, hogy alacsony a hővesztesége, amit a meglévő fűtési rendszer ki tud szolgálni (habár magasabb egységáron mint a hőszivattyú, de még mindig nem túl komoly költségek mellett)
és egy új fűtési rendszer kiépítése csak kiadással jár, ami amortizálódik, amíg egy napelem felfogható tulajdonképpen egy befektetésnek is, ahhoz képest minimális amortizációval
de ezt ugye egész pontosan ki lehet számolni
a kérdés csak az, hogy mekkora megtérülési idő után célszerű az egyik vagy a másik megoldást választani, itt meg valószínűleg már sokkal inkább az egyéni preferenciák fognak dönteni#165-re ez is igaz, de a másik véglet meg az, hogy valakik szerint már 10 éve sem szabadott napelemeket feltenni, aztán most meg lassan a hálózat el sem bírja, annyi helyen van
#166 DUB Inc.
valószínűleg azért, mert ez egy elég érdekes kérdés és nincs abszolút igaza az egyik oldalnak sem -
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #165 üzenetére
A minimum (sőt, maximum) 10 év túlzás, ennél kevesebb (5-7év) idő alatt megtérül és ez a mostani áramárak mellett érvényes. Ha netán kipukkant (márpedig kifog) a rezsicsökkentős lufi, akkor ennél is rövidebb idő kell a megtérüléshez. (bár nem tudom miért lovagolunk mindig ezen a megtérülésen...) A szaldó nem lehet tudni meddig marad, elvileg aki most benne van, az benne is marad. Elvileg... Mindenesetre körültekintően kell a rendszert méretezni és ahhoz a fogyasztást is beállítani.
-
stickermajom
addikt
válasz
DUB Inc. #164 üzenetére
Igen, a hangsúly a ha szócskán van. Minimum 10 éves megtérülésről beszélünk napelem kapcsán, én nem fogadnék nagyobb összegben arra, hogy a szaldó is megmarad addig. Ezért mondom, hogy sima fogyasztás kiváltására jó a napelem, mert szaldó után is lehet úgy sakkozni, hogy egy jó része helyben elfogyjon, de a fűtésnél a fogyasztás télre való eltolódása miatt ez esélytelen.
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #163 üzenetére
Ha szaldóban marad, akkor megoldás lehet az is és a gáz ára sem lesz mindig ennyi... Az tény, hogy hőszivattyúval sokkal gazdaságosabb lesz.
-
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #161 üzenetére
Kérdés milyen problémákra gondolsz...
-
stickermajom
addikt
Szerintem valamit félreértettél, én nem a környezettudatosságról beszélek amikor a fogyasztás csökkentését tartom jó iránynak. A rezsicsökkentett áramárak nem tartanak örökké, ami most 180k ráfizetés nálunk egy évre, az utána a csillagos ég lesz.
A generálkivitelező pedig.. Hát hogy is mondjam.Neki nyilván az egyszerűbben szerelhető rendszer lesz a tuti, az árát is könnyebb lenyomni a kedves vevő torkán. Utána nem ő fizeti a számlát év végen, neki tök mindegy. A nem kell elfogadni részre: Elmű - MVM váltás megvan? Egy ilyet eljátszanak ‘24 után bármikor és már lehet is siratni a szaldót.
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #158 üzenetére
egyelőre ugye csak elméleti szinten folyt a vita, mert az árajánlatok alapján ki lehet számolni, hogy kb mik lesznek a megtérülési idők (de addig is el kell jutni)
a környezettudatosság marketingszövegre meg van egy jó meme: [link]
azt akkor még azért megemlíteném, hogy én nem általánosságban a hőszivattyú ellen beszélek, ha nem lett volna egyértelmű
amikor mi is belekezdtünk a fejlesztésbe, akkor itt is volt, aki alapból villanyfűtést ajánlott a hőszivattyú helyett, de a kiinduló helyzet sima radiátoros központi fűtéses épület volt, nem pedig egy használatra készen álló, meglévő rendszer, mint a kollégánála napelemes topikban biztosan inkább naprakészek a srácok, de azt mostanában nem követem, viszont egy generálkivitelező véleménye a napelemekről:
most, hogy az mvm megveszi az eont és a világban zajló eseményeket figyelembe véve, azt jósolják, hogy meg fognak emelkedni itthon is az energiaárak, megszűnhet a rezsicsökkentés viszont, akinek élő szaldós elszámolású napelemes szerződése van, habár fel fogják ajánlani nekik is, hogy váltsanak bruttósított elszámolásra, de azt nem kell elfogadni, így várhatóan őket nem fogja érinteni a dolog
ezért ajánlják, hogy amikor engedélyeztetik a napelemes rendszert, akkor minél nagyobb inverter szerepeljen a szerződésben, hogy később legyen lehetőség szerződésmódosítás nélkül bővíteni (így ugye megmarad a szaldós elszámolás), pl egy 10 és 20kw-os inverter ára között, azért nincs olyan hatalmas különbség már
de ahogy írtam is, ezek csak feltételezések, még nem tudni mi leszaz viszont biztosra vehető, hogy hőszivattyút akár 1-2 év múlva is lehet telepíteni, szaldós napelemet pedig már nem biztos
-
stickermajom
addikt
Mi pont most cseréltük le az elektromos kazánt hőszivattyúra. A kezdés hasonló volt, mint a kollégánál: a házban adott volt a kazán és a bojler, egy gépész ismerős azt mondta legyen hőszivattyú, de nem akartuk bolygatni a meglévő rendszert, ezért felkerült 8kWp-nyi napelem, mert annyi fért fel.
Tavaly termelt 10MWh-t, mégis rá kellett fizetnünk egy valag pénzt, mert önmagában csak a bojler évi 3000kWh, erre jön rá a fűtés a 6000 kWh-val és akkor még egy lábas vizet nem forraltunk a főzőlapon.. Anyósék ugyanezzel szívnak, hiába mondtuk nekik. A szaldó gyenge lábakon áll, talán már késő arra építeni, bármikor kihúzhatják alóla a talajt. Én mindenképpen a fogyasztáscsökkentésbe ruháznék be. -
DoItYourself
addikt
válasz
Attila2011 #156 üzenetére
Igen, a mennyezeti panelek árát elnézve, sajnos marad a klímás megoldás.
-
Attila2011
aktív tag
Radiátor hűtésre nem túl hatékony (legfeljebb konvektoros kivitel), padló pedig nem túl komfortos hűtésre.
Persze megoldható mennyezethűtés, vannak ilyen rendszerek, de szerintem jobban járnál egy multi-split megoldással. Tehát van egy kültéri egység, amihez több beltéri egységet kapcsolnak. Nyáron remekül hűt, átmeneti időben fűteni is tudsz vele. Van sok gyártónak erre megoldása, pl Daikin, LG, Midea, ezek mind jók. -
DoItYourself
addikt
Sziasztok,
elsősorban hűtésre keresek alternatív megoldást, így jutottam el ide. Nyáron cefet meleg van nálunk, nappaliban volt 30 fok is, éjszaka a hálókban se ment 28 fok alá. Egy szobában már van klíma (bár elég régi), másik 3 szobát+nappalit kellene hűteni.
A belmagasság 280cm, földszintes a ház, fafödém van alul-felül deszkázva. A gázkazánt tavaly cseréltük, van indirekt HMV tároló, lemezradiátorok egykörös fűtéssel, a visszatérő ág padlófűtésbe megy a nappali-folyosó-fürdő-WC-ben. De ez gondolom nem használható felülethűtésre, vagy csak nagyon korlátozottan.A netet böngészve látom, hogy vannak szerelt jellegű mennyezethűtések, pl. gipszkartonos álmennyezet + csövezés. Van ezzel valakinek tapasztalata? A házat jelenleg is lakjuk, így is megoldható egy ilyen rendszer kiépítése? Ennél pl. szigetszerű telepítést írnak.
-
DUB Inc.
aktív tag
Egy ilyen rendszerre, megfelelő körültekintéssel kivitelezve jó választás a hőszivattyú, én a levegő-víz hőszivattyút ajánlanám. Megfelelő méretezés és elhelyezés esetén nem lesz zavaró a hangja, de zajtalannak nem mondanám, oda kell a helyének kiválasztására, tájolásra figyelni. Elég tud lenni nagy hidegben is (ugye a megfelelő telepítés, méretezés...), de a mostani gépek zömében van kiegészítő fűtés (cekász
), ha mégsem lenne elég. Nekem nincs a hőszivattyúmban és ilyen hidegekben nem is lenne rá szükség.
Karbantartásról nem tudok nyilatkozni, mert használt monoblokkot vettem és én tartom karban. Újban is olcsóbb a karbantartása egy monoblokknak. Egyébként egy baromi nagy lehúzás az egész, mert szinte semmivel sem több meló, mint egy átlag klíma kültérit rendbe tartani.
Én nem vennék csúcs kategóriájú (tehát jó drága) hőszivattyút, mert bár némileg finomabb gépek, talán takarékosabbak is, de sajna ha probléma van velük, akkor nagyon zsebbe kell nyúlni, lásd a sok Zubadan kompresszor problémát.
A padlófűtés nem igazán dugul el, de mindenképpen érdemes átmostani, mielőtt hőszivattyút kötsz rá. Tartós dolog...
Napelem+villanykazán: Nagyon sokat fogyaszt egy villanykazán, jól mondta az előző gazda. Persze megfelelő túlméretezéssel (és csak szaldóban) megoldható.
A helyedben a fűtési rendszerre is rákötném a napkollektort. Nekem is ez lesz a következő fejlesztésem.
-
DUB Inc.
aktív tag
De átjött a lényeg és egy részével egyet is értek... Viszont azzal, amivel kapcsolatban feltettem a kérdést nem igazán.
Igen, egy ilyen felületfűtésre a legjobb és leggazdaságosabb a hőszivattyú, illetve a kondenzációs kazán. Mivel gáz nincs, így a hőszivattyú marad, már csak azért is, mert hűteni is tud vele (ha már ki van építve az is...)
Nem, nem kell lecserélni az egész rendszert, simán csak kiegészíti egy hőszivattyúval a mostanit.
-
LOTR
addikt
válasz
Attila2011 #151 üzenetére
ezzel részben egyetértek
a hőszivattyú berendezés már önmagában is bonyolultabb és talán szervizigényesebb is, de az élettartamát szinte mindenhol rövidebbnek becsülik, mint egy elektromos kazánét
itt van szerintem egy jó írás (nem tudom, hogy ez változott e, de pl vezérelt áramra is köthető az elektromos fűtés, ami a H tarifa árával megegyezik):
Fűtési költségek összehasonlítása [link]az egy pozitív érv, hogy hőszivattyúval hűteni is lehet, de egy évben azt a néhány napot, amikor szükség van rá, szerintem egy sima split klíma is megoldaná és máris milliós megtakarítás lett elérve
de ahogy korábban is írtam, kérdés, hogy mi a valóban fontos, a komfort vagy a gazdaságosságaki most kezdene bele egy ilyen átalakításba, nem tudom mennyire lenne könnyű helyzetben, de korábban már a megfelelő kivitelező megtalálása is komoly feladat volt
a lényeg az, hogy a kolléga véleményeket kért, kapott is és nyilván kíváncsian várjuk a fejleményeket
-
Attila2011
aktív tag
Nem felejtettem ki semmit, bár hogy a jelenlegi mennyire működik, úgy tűnt, hogy a kérdező se tudja pontosan még. Nem tudom, hogy a hőszivattyú mitől lenne bonyolultabb, annyi változik, hogy lesz kint is egy doboz, amit rézcsővel összekötnek a beltéri egységgel.
Előnyeit már írtam.Nyilván, ha egy jó kondenzációs kazán lenne, akkor nem javasolnám a cserét, de ő pont a lehető legrosszabbat fogta ki.
Amúgy kiszámoltad, hogy mekkora napelemes rendszer kell? Mert ha csak a fűtést nézzük, ez már egy 10 kWp feletti, amiben nincs benne semmi egyéb. Ez persze egy durva becslés, lehet valamivel kevesebb és több is, ahhoz pontosabb energetikai számítás kéne. Hogy jelenlegi szaldós elszámolásban fedezze teljes szükségletet, a napelemes rendszer 5-6 millióba kerülne. Amikor kivezetik szaldót (biztos ki fogják, csak a mikor a kérdés), akkor majd foghatja a fejét, mert fűteni télen kell, főleg este, a rendszer pedig nyáron termel majd sokat, télen is csak nappal. Tehát a termel áramot eladja olcsón, télen pedig majd veszi drágán fűtéshez.
Ezen felül, ha szeretne kicsit hűteni is, akkor tehet be plusz klímát majd. Bár legalább ez jól össze tud dolgozni a napelemmel.
-
LOTR
addikt
válasz
DUB Inc. #147 üzenetére
a lényege akkor nem ment át annak, amit írni akartam
de ha azt állítod, hogy (maradjunk csak a kérdéses esetnél) egy meglévő és jól működő fűtési rendszert érdemes lecserélni esetleges többmillió ft-os pluszberuházással a környezettudatosság jegyében, akkor azért megkérdőjelezendő a valós indok, ami valószínűleg általában a komfort és a gazdaságosság
#148 Attila2011
a logikát továbbra sem értem a mondandódban
nekem úgy tűnik, ti kifelejtitek a helyzetből, hogy meglévő és működő rendszere van a kollégának, és azt ajánljátok neki, hogy dobja ki és egy sokkal bonyolultabb és költségesebb rendszert telepítsen helyette
ellenben, én azt mondom, hogy abból a pénzből, amiből kiépítené a hőszivattyút, tegyen fel napelemet és lehet ingyen lesz a fűtése (ha pedig valami extra nagy változás lesz, akkor még mindig lehet hőszivattyút telepíteni, amihez szintén jó a napelem)de kérni kell árajánlatokat és abból már el lehet indulni
a napelemes rész meg nézőpont kérdése, de szerintem meg csak arra lehet építeni, hogy jelenleg milyen az elszámolása a napelemes termelésnek, mert az biztos úgy van, hogy mi lesz később és mikor lesz változás, ezt valószínűleg senki nem mondja meg
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Attila2011 #148 üzenetére
Még annyival kiegészíteném, csak lejárt a szerk idő, hogy hőszivattyúra kedvezőbb áram tarifa vonatkozhat.
-
Attila2011
aktív tag
Én viszont nem laikusként, hanem okleveles épületgépészként írtam. Hirtelen rosszabb variáció nem jut eszembe villanykazánnál. Nyilván számításokat nem tudtam végezni, mert nem volt adat hozzá és talán nincs is, mivel nem volt használva a rendszer. De az biztos, hogy megtérülő befektetés, legfeljebb az a kérdés, hogy mennyi idő alatt jön vissza. Ha pedig hűtésre is használja, akkor a komfort is nagy mértékben nő majd.
Arra pedig nem nagyon érdemes építeni, hogy most milyen a napelemes áram elszámolása, mert lehet változik majd, ahogy lehet olvasni. A kérdés ennek is csak az ideje. -
DUB Inc.
aktív tag
"ha fontos a környezettudatosság, akkor fával kell fűteni, a maradék pénzből meg fákat ültetni, a többi csak marketing"
És szerinted a mai életmódban hány ember tudja ezt megtenni? Tisztában vagy vele, mennyi munkával jár ez? Már eleve a vegyestüzelés is baromi sok melóval és kosszal jár.
"
-
LOTR
addikt
én csak laikusként írom, és abból kiindulva, amit az elmúlt években sikerült "összeszednem" a témában, ellentmondanék a kollégának és azt írnám, így látatlanban, hogy fentebb meg is válaszoltad a kérdésedet:
a hőszivattyú kiépítés költségéből lehet megvan a napelemed és le van tudva a dolog, lehet még egy klímára is marad belőle, vagy a födémszigetelésed sem tűnik erősnek
van ismerős, aki fűtőpatron+felületfűtéssel fűt, amíg elérhető a szaldós napelemes elszámolás ennél egyszerűbb/gazdaságosabb megoldást nem találsz
ha meg majd változik a helyzet, ráérsz gondolkodni, hogy kellhet egy jobb hatásfokú elektromos fűtési megoldás és akkor már napelemed is leszha fontos a környezettudatosság, akkor fával kell fűteni, a maradék pénzből meg fákat ültetni, a többi csak marketing
az esetedben felesleges pénzköltésnek érzem a hőszivattyút, de ezt egy épületgépész-energetikus meg egy kivitelező, aki ad árajánlatot is, meg tudná mondani és abból tudsz számolgatni (bár valószínűleg a villanykazán teljesítményéből következtethető a helyettesítő hőszivattyús rendszer is)
-
Attila2011
aktív tag
Fogalmam sincs, hogy mennyi a karbantartása, erről valami kivitelezőt kellene megkérdezni. De szerintem az elektromos kazánnak is kell legyen karbantartási költsége, ezen felül energiahatékonysága csapnivaló lehet. Egy hőszivattyú harmad, negyed annyi áramot fogyaszt, ezen felül hűteni is tudsz vele. Padlóban nem annyira jó, de írtad, hogy van falfűtés is, amiben nagyszerű.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Attila2011 #143 üzenetére
Köszi!
igen, a kettőt egymás mellet én se tartom indokoltnak, de ha már ott az elektromos kazán, lehet a hőszivattyú nem térülne meg soha, ha pl tényleg évi 100k a karbantartása…
-
Attila2011
aktív tag
Szia!
A felületfűtés teljesen jó hőszivattyúhoz, azzal nem lesz gond. Szerintem felesleges két elektromos rendszerű hőtermelő párhuzamosan, így én azt az elektromos kazánt elfelejteném.
A levegő-víz rendszer bőven jó, nem lesz baj zajjal, talajszondás felesleges plusz költség. Amit ezen megtakarítasz, abból mehet napelem.Ami a HMV-t illeti, vannak olyan indirekt fűtésű tárolók, melyekre egyszerre köthető kollektor és valami hőtermelő, például kazán, hőszivattyú. Ha ilyen van most is, az nagyszerű lenne, mert rá tudnád pluszba kötni a hőszivattyút.
Ha ennyire nem volt használva a felületfűtés, akkor lehet érdemes egy kis karbantartás, de nagy gond nem lehet szerintem se.
-
Madwe
nagyúr
Sziasztok! Előre szólok elég kula vagyok még a témában, bár igyekeztem a napokban felszívni a tudást!
szóval, kinéztem egy házat, most szombaton néznénk meg élőben.
180nm, bár ebből kb 120nm + 60nm galéria. 44cm porotherm tégla + 8cm drívit, tető 12cm bachl szigetelés, erősített betonalap (ez nem tudom szigetelt e… gondolom az?) 3 rétegű műanyagnyílászárók.
padlófűtés + falhűtés s fűtés kialakítva. Hmv egy napkollektoros bojlerrel megy, azt nem bojgatnám.
ezeket szolgálja ki egy elektromos kazán. Igenám, de tulajék inkább a nappaliban a kandallót használták, merthogy az olcsóbb, meg amúgy is szeretik a 24-26 fokot… kb 220k volt az éves fűtésköltségük fával, btw.
nekünk 21-22 fok bőségesen elég. Meg fontos lenne a környezettudatosabb lét… meg a komfort is nagyobb ezzel a felületfűtési rendszerrel.itt jön a kérdésem: jól sejtem hogy minimális átalakítással lecserélheté lenne az elektromos kazán egy hőszivattyús rendszerre? A padló+fal hűtés fűtés csövezete az 1 az 1-ben felhasználható lenne? Vagy van valami amihez padlóban/falban hozzá kéne akkor nyúlni? Vagy vmi info amit ezügyben meg kéne szerezzek?
napelemeken is gondolkozom. Nem tudom a kazán mellé mennyi kéne, milyen költséggel, azt se zárom ki h csak napelem + marad a régi kazán, de a hőszivattyú + egyszer majd napelem sincs kizárva.így, hogy a hmv megoldott, de nincs gáz, melyik hőszivattyúkat ajánlanátok? A levegő/víz nagyon hangos? Nagy hidegben egyáltalán elég lenne normál méretezéssel? Ahogy néztem olyan 2millió lehet maga a rendszer + föld/víz esetén még 2 millió simán lehet a talajmunka? Ti melyiket ajánlanátok ha a környezet adottsága mindegyiket lehetővé tenné? (Van 1500+ nm kert, fúrt kút, jó talaj) levegő/víz, víz/víz kúttal, talajszonda? Mélyszonda?
melyiknek milyen éves karbantartási költsége van? Itt a topikban olvastam 100k-s összegeket… őszintén megmondva, ha ennyi a karbantartása, akkor inkább mennék csak napelem + meglévő elektromos kazán irányba…
van még valami amire érdemes tulajnák rákérdeznem? A padló3falffűtés így h ritkán volt használva eldugulhat? Ismerős azt mondta ezek már műanyag vastag csövek, kb elpusztíthatatlanok, nem tudom ez így van e?
sose volt még padló/falfűtésem, ezek mennyire időtállóak? A hővserélőknél a talajszondákról azt olvastam h kb 200 évig elvannak…?
bocs a wall of textért!
-
Probléma megelőzés lenne, nem 'spórolás'.
Ez 'csak'turbós kazán; ha a nagykorú kazán nem (rentábilisan) javítható (utoljára egy biztonságiszelep kellett hozzá pár extra csonkkal, az 70.000 lett volna, de Buderushoz minden húzós), akkor kondenzációs kazán cserére 2018ban kaptunk 800e ajánlatot (ma már több mint másfélszerese lenne; és csak egy másik gázkazánról beszélünk
).
Ezért merült fel, hogy inkább tervezetten cserélnénk valamikor valamire, mert hosszú távon gondolkodunk. Ennyi, ezt mérném fel.
Meg idén 2-400e visszajöhet belőle (meg olcsóbb ez se lesz, sőt...). Úgy is tekinthetem, hogy vagy ide rakok 1-2mFt-ot, vagy államkötvénybe, de ha azt majd egyszer fűtés korszerűsítésre használnánk fel, messze nem fog annyit kamatozni, mint ha most tennénk meg (meg kis mákkal a munkadíj kétszerese akár visszajöhetne).Hiányzik a fenének a csere
, de 3 gázos is a fejét csóválta mikor a konkrét kazántípusról kérdeztem, hogy rohadt drága hozzá minden más márkákhoz képest, és ezért nem is nagyon van nagykerben sem cucc hozzá.
A javítástól nem félek; sőt ezt azt magam is megcsinálok ezen is (miután nem nagyon méltóztatnak a szakik fűtésszezonban hibára mozdulni - bocs hogy nem nyáron hal be rajta mindig valami). De amikor szakember és alkatrész kell, pingvineznek, hárítanak, lebeszélnek, találgatnak; azt rohadtul nem szeretem.
De nem mindenáron akarjuk lecserélni; de keresnék most egy alternatívát. Korábban az is felmerült, hogy 1-1 fancoil vagy légcsatornázható beltéri is felkerülhet, és akkor némi temperáló hűtés/fűtés mehetne a szellőző rendszerre, de úgy látom -finoman fogalmazva- nem nagyon van itthon ezekkel tapasztalat, erről már letettem. -
LOTR
addikt
amúgy indokolja bármi ezt a módosítást?
van értelme milliós költségekbe belemenni, ilyen alacsony rezsi mellett?
azért mert 20 éves a gázkazán még nem biztos, hogy rossz is, illetve ezek javíthatók
indirekt tárolós hmv tartály mehet gázkazánról is, ára is mondhatni kedvezőbb, mint a hőszivattyúhoz való
én laikusként lebeszélnélek róla, mert a leírásod alapján felesleges pénzkidobásnak érzem
lehet rosszul értettem valamit, mi lenne a célja az átalakításnak? -
Sziasztok, fűtés modernizálás miatt járok a topicban.
Adott egy jól szigetelt 75/99m²es házikó (ebből 24 a garázs/spejz, ott csak 15⁰ot tartunk), fele padló, fele radiátoros fűtéssel, és kiegészítőnek/vész esetén egy Panasonic Nordic NZ35VKE klíma.40⁰ környéki előremenő nekünk elég, a mostani kazán 45-50-re van állítva, de nem tudom jobban lemodulálni. Lassan 20 éves (öregebb mint a ház), ezért is időszerű tervezetten cserélni. Évi fűtés ktg gázzal most kb 100k, 6-7kW körül lehet a hőigény.
A nehezítések: A ház azon oldalán, ahol a fűtés helyiség van, bő egy méterre can a szomszéd ház, így csak halk és nagyon halk megoldások jöhetnek szóba
.
Ahol már lehetne hangosabb is, ahhoz kb 20m csövezés kellene pluszba, és sokkal ott se lehet hangosabb, mert az a nappali fala lenne már.
-Most a HMV is a kazánról megy, mindegy hogy mi oldja meg a jövőben (lehet gázbojler a kazán helyén, ott a turbós kémény, könnyebb cserélni), lehet sima villanybojler, de ha nem nagy a felára és helyigénye(!), lehet inditekttárolós is a hőszivattyúról. Egy bojler méretű tartály mehet a mostani kazán helyén a falásik oldalára, de több helyünk nincs.
-Hűtés nem kell, egy fázisról menne, mindegy hogy split vagy monoblokkos (hmv megoldás függvénye).
-Egyelőre a hibrid kazánok sincsenek kizárva, relatív halkak, a kiegészítő cekasz helyett ott a gáz, meg a hmv-t azzal állítják elő.
32A lehet a max H tarifán, ebből most 10 van igényelve/használhat a Pana. Szükség esetén ezt lekötjük róla, de előny ha 20A környékén találunk eszközt.Első körben a Mitsubishi és a Vaillant moniblokkosai tűnnek kb megfelelőnek (8kW -15⁰on, 6kW-25⁰on 35⁰os vízzel, kiegfűtés nélkül, bő 50dB körül); de szeretném a kollégák segítségét kérni, mikre kellene még figyelni, miket ajánlanátok, esetleg KE megyében kik lennének akik ajánlottak
Szerk: Az éves 100k+ karbantartási díj az általános? Mert ilyen esetben lehet veszek még egy ilyen használt gázkazánt...
-
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #135 üzenetére
Nekem három éve kellett választanom, nem volt könnyű. Hoval Belaria pro compact? Állítólag európai gyártás, jó COP/SCOP értékek. Stiebel Eltron? Ott a technikai paraméterek mellett a nagyon jó dokumentáció tetszett. Vaillantot nézted?
Hazai tapasztalatot nehéz lesz begyűjteni, jobb ha külföldi oldalakon nézelődsz. Én végül azért választottam az itthon népszerű Panasonicot, mert ragaszkodtam a KNX integrációhoz, ami náluk megoldható volt. Persze sok szempont felmerülhet, van ami a vásárláskor még nem tűnik fontosnak, alkatrészellátásról - szerencsére- még a saját gépem kapcsán sincs tapasztalatom. -
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #135 üzenetére
laikus-felhasználó szintű válasz, hátha segít:
a fujitsu waterstage-ről főleg jókat hallottam és ár/érték arányban is jónak mondják őket
a daikin, ahogy írod is drágább, kérdéses, hogy jobb e annyival, vagy hogy egyáltalán jobb eviszont mi mégis greet választottunk fuji helyett, ennek az okai, hogy jobb árat kaptunk rá és több a tapasztalat vele, tehát esetleges probléma esetén, több helyről érkezhet segítség (ez utóbbi volt a mérvadó, az már csak ráadás, hogy árban is jobb volt)
-
stickermajom
addikt
Nálunk végül két versenyző maradt: Fujitsu WGYA100ML3/WOYA100KLT és Daikin ERGA08EV/EHVH08S18E6V.
Valakinek van tapasztalata velük? Garancia, telepítés stb. ugyanaz, csak a Daikin drágább 300 ezerrel.
-
stickermajom
addikt
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #132 üzenetére
haha, most kicsit elbeszéltünk, én arra céloztam, hogy mi olyan kivitelezőt kerestünk, aki természetesen az egész rendszert összerakja, nem pedig külön a vizes és külön a klímás részt
tehát neked konkrétan az kell, hogy valaki rakja be a hőszivattyút, a vizes részt, meg megoldja más?
mert ez esetben a jövő hétre megkérdezem neked, ha abban a régióban tényleg ilyen árak vannak, akkor bárhonnan megérheti elmenni ezt megcsinálni -
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #130 üzenetére
mivel egy ilyet összerakni akár egy hetes feladat is van, így mi csak a környékbeli kivitelezőkkel foglalkoztunk, milyen térségben lenne a munka?
-
stickermajom
addikt
"a hagyományos split klíma is hőszivattyú"
Tudom, ezért nem értem.
Küldhetnél cégeket akkor, mert amíg egy klímát nagyon maximum bruttó 100-ból felrak bárki, hőszivattyúnál a legolcsóbb ajánlat 370 ezer bruttó volt kiszállás, faláttörés, konzol és vizes munkák nélkül. Mindezt persze úgy, hogy az áram méteren belül legyen, illetve legyen kész a betonalap a keretnek. Ha ennyi, akkor ennyi, csak kiváncsi lennék az indokára. Az nem indok, hogy egy 50 kilós kültéri helyett 120 kilósat kell lerakni.
Szerk.: Ja és az külön ki van hangsúlyozva, hogy ez szigorúan a gyári töltettel értendő, nincs benne a rátöltés.
-
LOTR
addikt
válasz
stickermajom #126 üzenetére
a hagyományos split klíma is hőszivattyú
mi most kaptunk több árajánlatot is levegő-levegő split klímákra és levegő-víz hőszivattyúra is és nem tapasztaltunk ilyet (kérdésedből arra következtetek, hogy te is levegő-levegőst hasonlítasz össze levegő-vizes hőszivattyúval, bár a mi esetünkben utóbbinál tételesen nem volt kimondva, hogy a kültéri-beltéri egységek felszerelése külön mennyibe kerül)
de már csak méretéből adódóan is egy ~2,5kw-os hősszivattyút könnyebb felszerelni, mint egy 16kw-ost, így nem csodálkoznék, hogy valószínűleg költségesebb művelet is -
DUB Inc.
aktív tag
válasz
stickermajom #126 üzenetére
Mert minden, ami hőszivattyúval kapcsolatos háromszoros áron van...
-
stickermajom
addikt
Arra amúgy mi a magyarázat, hogy egy sima split hőszivattyú telepítésének munkadíja egy klímához képest 3-4x áron megy? Ahogy nézem a vizes munkákat egyik árajánlat sem tartalmazza, mégis jelentős az eltérés.
Laikus szemmel a munkafolyamat nagyon hasonló mindkettőnél az alap telepítésig. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #124 üzenetére
Beüzemelési útmutatóban vagy a szervízleírásban meg van adva a méret. A 9kW-ost elvileg 25A-en kell táplálni. Furcsa, mert a 7kW-osnak elég a 16A, a 9-esnek meg rá van írva a kültérire, hogy max. 16A. Persze kell a delej az elektronikának és a szivattyúnak kis, de valahogy a 20A-en elegánsan átugrottak.
Ha 3kW-os a fűtőszál , akkor elég neki a 16A. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #122 üzenetére
A Panasonicot ismerem, de feltételezem, hogy a többi gyártó termékeinél is hasonló a helyzet. Több lehetőség is van:
- Készülék kezelőpanelje kiemelhető és referencia helyiségben elhelyezve termosztátként üzemeltethető.
- Kezelőpanel marad a helyén, külső (on-off) termosztát csatlakoztatható a készülék alaplapjára.
- Zónaszabályozás fűtésvezérlővel, helyiségenkénti termosztátokkal. A termosztátok a zónaszelepeket vezérelik, a hőszivattyú folyamatosan üzemel.Utóbbi esetben a folyamatos üzem nem feltétlenül jelenti azt, hogy állandóan jár a kompresszor. Le fog állni ha nincs, vagy csekély a hőigény, de indítójel nélkül is újra el fog indulni.
A fentiek kiegészíthetőek persze napi-heti időprogrammal is, részletesen beállítható, hogy mikor, milyen üzemmódban (fűt/hűt/HMV/kombi/ki) működjön a gép. -
stickermajom
addikt
Köszönöm szépen a választ! Lassan kezd összeállni a kép.
Rászántam az időt, átnéztem jó pár gép adatlapját most a hétvégén. Meglep, hogy ebben a 9-10kW körüli kategóriában mennyire ritka a három fázisú közöttük. 12kW körül már előfordulnak, de a ház hőszükséglete -13 fokban 6,3kW, szóval azok a gépek meg feleslegesek. Adott a 3x16A helyben a kazán miatt, örültem volna, ha a villanyszerelést megúszom.Vicces ahogy 40A-s kismegszakítót kérnek a beltérihez, meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen igénynél még egy fázist használnak.
Egyelőre a Panasonic all-in-one és a Mitsubishi split megoldásai szimpatikusak.Közben felmerült még valami: ezek szabályozhatóak normál termosztáttal (most egy rádiós Computherm van), vagy csak sajáttal állnak szóba?
-
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #120 üzenetére
A puffer beépítését általában azért javasolják a gyártók, hogy a kültéri deresedésekor szükséges leolvasztásnál a hőcserélő védelmében garantálva legyen egy bizonyos hőkapacitás (de más előnye is van az alkalmazásának). A kis tehetetlenségű, kis víztartalmú fűtési rendszerek a veszélyesek, ahol leolvasztásnál már pár perc múlva nagyon lecsökkenne a visszatérő víz hőmérséklete. Padlófűtésnél nagy biztonsággal elhagyható.
Nem tudom, hogy az All-in-One készülékek élnek-e a trükkel, hogy leolvasztáskor ne a fűtési rendszer, hanem a HMV oldal legyen a hőforrás (gyártó függő is lehet az alkalmazása). Panasonic készülékeknél a beépített fűtőpatron is bekapcsolhat leolvasztásnál, ezért is kötelező a villamos csatlakoztatása.
Összességében tehát javasolt a puffer alkalmazása, de nem jelent feltétlenül problémát az elhagyása.
-
stickermajom
addikt
Köszi! Igen, arra gondoltam, hogy a garázsban futó csőszakaszon rengeteg hő elmenne. Mondjuk az egyszerűség kedvéért gondolkodom még az utcafronti telepítésen is, úgy gyakorlatilag 1 méter csőről beszélnénk.
Ami még eltántoríthat az a karbantartási költségek. Ha valóban 100k+ évente egy csak fűtő hőszivattyú karbantartása, akkor az kapásból el is viszi a megpórolt áram árát.
-
DUB Inc.
aktív tag
Sziasztok,
Az Eldom tartályokkal van valakinek tapasztalata? Mennyire tartósak? Hőszivattyúhoz keresek puffertartályt és ezek árban jónak tűnnek. Valamint kíváncsi lennék arra, hogy a fagymentesítő szelep használata monoblokk szivattyúk esetén mennyire megbízható?
Köszönöm. -
Bohus
aktív tag
válasz
stickermajom #116 üzenetére
Igen, a HMV tárolók nyomás alatt vannak. Legtöbbször 3,5 bar-nál magasabb hálózati nyomás esetén nyomáscsökkentő beépítését is javasolják. Ha eddig eljutott a víz az emeletre, akkor később sem lesz gond.
Általában tágulási tartály és keringető szivattyú is van a beltéri egységekben. Az esztétika csak másodlagos, első a műszaki tartalom: ha nem elégséges a beltériben lévő tágulási tartály mérete, akkor kell külső tartály. Méretezni kell, de sanszos, hogy nálad nem lesz rá szükség.
"...minimum 9 méter. Ezek szerint a monoblokk rendszert nyugodtan elfelejthetem?" Ez némileg zavaros. Split rendszerekre jellemző, hogy bizonyos csőhossz felett már csökken a leadható teljesítmény (illetve ezt beüzemelésnél is figyelembe kell venni, többlet gázt kell tölteni).
Vagy arra gondolsz, hogy monoblokknál a vízoldalon nagy lesz a hőveszteség a kültéri csőszakaszon? Tisztességes hőszigetelés esetén nem kell ettől tartanod. Akár a garázson is átvezetheted, és akkor már nem is lesz veszteség a veszteség, lesz garázstemperálásod. -
stickermajom
addikt
válasz
stickermajom #115 üzenetére
Ami még eszembe jutott: az ilyen split megoldásoknál ha csak fűtésre használná az ember, akkor a beltériben van tágulási tartály és keringető szivattyú, vagy az kívülre kerül? Esztétika megint..
-
stickermajom
addikt
Sziasztok!
Adott egy bruttó 110 m2-es földszint+emelet elosztású családi ház, körben 15 cm szigeteléssel (Kivéve egy dél-keleti falrész, ahol 5 cm. Ne kérdezzétek miért, így vettük..), padlásfödémen 30 cm gyapot, illetve alulról is van - elvileg - 6 centi EPS, kétrétegű fa ablakokkal, amit szintén az 50%-os pályázatban szeretnék idén cserélni.
Padlófűtés van 9kW-os elektromos kazánnal, illetve minden helyiségben split klíma. A kazán napi 5-6 órát megy, és a klímákkal segítünk rá igény szerint. Átlag 5 órával számolva ez 45kWh naponta, a hidegebb téli idővel számolva közel 5000-6000 kWh. Emiatt, illetve a klímás fűtés kevésbé komfortos mivolta miatt (zaj) gondolkozom levegő-víz hőszivattyúban a fűtési időszak megoldására, hűteni nem szeretnék vele.
Háztartási helyiség nincs, lenti fürdőben van az elektromos kazán, a fenti fürdőben pedig egy bojler, ami asszony sellő mivolta miatt szintén hozzádob ~3000kWh-t az éves fogyasztáshoz. Őszintén szólva nem tudom, hogy a HMV-t ki tudnánk-e váltani hőszivattyúval, mert helyben nem állunk túl jól, maximum egy zuhanykabin cserével lehetne megoldani, de fürdő átalakításra annyira nem vágyom.
Első totál amatőr kérdés ami felmerül: ezek a HMV tartályok hálózati nyomás alatt vannak? Ergo, ha a fenti bojler helyett a lenti fürdőben kerülne elhelyezésre all-in-one doboz, akkor ettől még fent lehetne meleg víz?
Másik ami felmerült: annak a falnak a másik oldalán ahol jelenleg a kazán és a padlófűtés előremenő illetve visszatérő ága van, egy nem fűtött könnyűszerkezetes garázs van, kültérinek csak mögötte lenne hely, ami minimum 9 méter. Ezek szerint a monoblokk rendszert nyugodtan elfelejthetem? Szerk.: Maximum az utcafrontra tudnám lerakni a kültérit, onnan viszonylag kevés csövezés árán megoldható lenne, de az esztétikai oldala necces, illetve így északi oldalon lenne, az év 95%-ban onnan fúj a szél és vele a hó/jég/eső. -
dabgergo
őstag
válasz
Attila2011 #113 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Most arra hajlok h egy slim 300literes HMV tartályt a gardróbba betegyek, kintre meg az eredeti LG Therma V 9kw menne, lépcső alá meg esetleg a kis 50l-es puffertartály és kész isTaláltam olyan tartályt ami nagy (300l) de csak 61cm széles, pont beférhet a szekrénybe
-
Attila2011
aktív tag
válasz
dabgergo #112 üzenetére
Nincs baj az all-in-one megoldásokkal se, hogy pénzügyileg megéri, azt neked kell kiszámolni az ajánlatok alapján.
A napi (meleg)vízfogyasztás nagyban függ az ott lakó személyektől, szerintem 5-6 főre 300 liter erősen túlméretezett, 180 liter bőven elég.
Vannak vízszintesen elhelyezhető HMV tartályok is, ha úgy jobban elfér.Az 50 dB(A) már néhány embernek lehet zavaró, kb olyan, mintha a hűtő egy picit hangosabban zúgna. De gondolom nem a hálószobába kerülne és nem is folyamatosan dolgozik a gép.
Split vagy monoblokk? Sokan valószínűleg nyakra mennek a kérdés hallatán. Mind a kettőnek van előnye és hátránya, de valószínűleg családi háznál teljesen mindegy erre a felhasználásra. Mi általában osztott egységeket tervezünk be, tehát külön kültéri és beltéri, valamint HMV tartály is külön. Ha jól tudom, monoblokk esetén érdemes fagyveszély miatt egy hőcserélőt beiktatni, a külső oldalt pedig glikolos vízzel feltölteni.
-
dabgergo
őstag
Sziasztok!
110nm-es 2 szintes most épülő családi ház padlófűtéses rendszeréhez és HMV-hez keresek levegő-víz hőszivattyús megoldást, de segítségre lenne szükségem.
Eredetileg monoblokkos 9kw-is LG Therma V lett volna, 40literes puffertartállyal és 300literes HMV-el (5-6 fővel legalább számolok a házban).
Kiderült ugyanakkor h a fenti beltéri egységek nem férnek el, két hely van: lépcső alatti rész (80cm széles, 130cm mély és 230cm magas) és a gardrób szoba is használható lenne max 62cm szélesen az ablak miatt.
Lépcső alatt akár el is férhetne de nem lehet bemenni mellette stb, nem ideális.Kivitelező most all-in-one beltéri egységet javasol, ez elvileg pont 60cm széles, elférhet a gardóbban, de több kérdésem is felmerül, amikre nem tudom a választ:
- Megéri-e a kb 1M Ft felárat az all-in-one megoldás?
- Mennyire hangos a beltéri egysége? Leírás szerint akár 50db, ami nem tűnik kevésnek.
- Ez akkor split megoldás, nem monoblokkos. Eddig mindenki a monoblokkosat ajánlotta. Erről mit gondoltok?
- Legnagyobb gond h 180literes csak a HMV tartálya, ami elvileg kevés lesz 5-6 főnek. Ezt jól gondolom?Ilyen limitált helyre, ekkora házhoz, szerintetek mi lenne a legjobb megoldás?
Felmerült még az eredeti monoblokkos megoldás, valami slim beltéri 300literes tartállyal, vagy akár 2db 150literessel, ha ilyet egyáltalán lehet.
Mit gondoltok?Nagyon köszönöm!
-
maroni
aktív tag
Sziasztok, a régi 5kw klímámból csináltattam egy monoblokkos hőszivattyút, vizes hőcserélőt a klíma tetejére tették és azt mondta aki csinálta, hogy fagyállónak kellene átadni a meleget egy másik hőcserélőn keresztül menne a padlófűtésbe, de én sokallom a plusz költségeket (+ hőcserélő, keringető szivattyú + áram a keringetőnek). Gondoltam sokkal egyszerűbb lenne a hőcserélőt bevinni mint a klimánál a beltérit és akkor csak a padlófűtés vizét keringetni : Ez megoldható szerintetek? Köszi
-
miztyc
csendes tag
válasz
asha07lcc #106 üzenetére
Szóval az azt jelentené, hogy nem ajánljátok? A talajszondába is glikol kering, ott is hasonló gondokra lehet számítani?
Bár nem tudom, hogy más rendszerhez képest tényleg több gonddal járna vagy csak a kis számok és felhasználó miatt tűnik így.#Zaji 107
Esővízre gondoltam, semmi komolyabb.
Ha benned felmerült, hogy a technológia lenne a ludas azért aggodalomra adna okot. -
LOTR
addikt
válasz
asha07lcc #105 üzenetére
igen, értem
mindenre persze nem tértem ki a kérdésére írt válaszomban (csak próbáltam felületesen érinteni néhány fontosnak vélt dolgot)az már legfeljebb csak érdekességképpen lehet fontos, hogy mit tartalmaz az árajánlat, mert erre utaltam, hogy valószínűleg nála nem érné meg megcsinálni, hiszen a kivitelezés és az üzemeltetés is feltételezhetően drágább lenne (nem lenne kevesebb), mint a meglévő gázkazános megoldás
-
Zaji
őstag
válasz
asha07lcc #106 üzenetére
Buderus, 2 db hőszivattyú van kb 32kw/ db
Buderus pedig jó minőségben, tudtommal. Ahol én találkoztam ilyen rendszerrel ott is sok hiba volt vele, de nem tudtam eldönteni, hogy a nem megfelelő kivitelezés miatt vagy a technológia a ludas. A 2x 32 kW nem sok egy kicsit? Egy rosszul szigetelt ipari csarnok műhely részéhez 24 kW-os villanykazánt raktunk fel. Igaz ez villamos teljesítmény...
Fű, vetemény, biztos nem gond. A csapadékvíz alatt mit értesz? Szikkasztót nyilván nem tudsz...
-
asha07lcc
tag
az elmúlt 20 évben kb 200 db ilyen rendszert láttunk abból kb 20-at javítottunk is. Látszólag egyszerű rendszerek valójában a glikol miatt igen sok a probléma velük. Jelenleg is küzdünk eggyel Budakeszin 10 éves rendszer 430m2 a ház amit visz vegyes talaj ill szonda.
Meg pár álmatlan éjszaka. Egyébként ott minden Buderus, 2 db hőszivattyú van kb 32kw/ db. Most gondolkodik a tulajdonos valami más megoldáson... -
asha07lcc
tag
az fc rá is tud segíteni a fűtésre de jellemzően hangosabb mint a splitklíma . Ezenkívül a beszélgetés tárgya MaCS_70 fórumtársnál a 3,5 mill ajánlat amiben az a kérdés mi van benne. Ugyanis itt a gépházi oldalbva azért elég sok mindent be kell tenni hogy meglegyen a kívánt eredmény illetve a csőkeresztmetszetek illetve a radiátor méretek is eleve problémásak lehetnek. A 3,5 mill nem sok sajnos az áanyagárak az egekben. De attól félek az a 3,5 mill még kevés is lehet. De látni kellene összeírni és rendszerszinten néznni a dolgot akkor lesz valóban használható egy esetleges megvalósulásnál
-
válasz
Attila2011 #102 üzenetére
Persze, a falfűtés is nagyon jó megoldás, különösen, ha van hozzá elég falfelületed.
Nálunk azonban nem csak a plafon van fából, de alig van lambériamentes falfelület. Fűtést szigetelni meg ugye...
Az árakról nem is beszélve.
Köszönettel: MaCS
-
miztyc
csendes tag
Sziasztok!
Hogyan lehet használni a földterületet talajkollektoros rendszernél ahová lefektették a rendszert?
Ültetésre gondolva mondjuk: fát gondolom nem szerencsés, de ami nem hatol le annyira mélyre, fű, vetemény, stb. az zavarja a rendszert? Csapadékvizet lehet-e oda vezetni? Esetleg autóbeállót (nem garázs) lehet-e létesíteni? Kertikonyha, tűzrakóhely, ilyenek? -
Attila2011
aktív tag
Ha csak ez a gond, akkor lehet külső falba is fűtést építeni, szintén használható hűtésre és rendkívül jó hőkomfortot ad. Hőszivattyúhoz ideális, remekül kiegészíti a padlófűtést.
Vagy másik megoldás, hőszivattyúra lehet konvektorokat is kötni, amivel szintén tudsz hűteni, fűteni. Viszont azt nem tudom, hogy mennyire éri meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 4TH: i7-6GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest