- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- VGA-t károsító ASUS deszkák: a gyártó kínai részlege komolyabban veszi a dolgot
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS ROG Ally
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
csubuka
addikt
Köszi, igen, valami ilyesmi állt össze nekem is
Mivel van haszna is bizonyos helyzetekben ezért ezt az irányú fejlesztést nem hasonlítanám teljesen az autóknál meglevő EURO# kibocsátási szabványoknak megfeleléshez
De azért valahol mégis van párhuzam a gyermekfóka-védelmi marketing gondolat képmutatása miatt.
-
Bohus
aktív tag
válasz
csubuka #1860 üzenetére
Némi utánjárást követően azt mondom, hogy az R290 alkalmazása nem nevezhető egyértelmű előrelépésnek az R32-höz képest. A marketing persze ezt sugallja (ezzel szembesülünk a legtöbbször), szakmai cikkeket böngészve árnyaltabb a kép. Röviden az alábbiakat szűrtem le:
Az R290 hűtőközeg környezetvédelmi megfontolásból lett bevezetve, sajátosságaiból adódóan melegebb vizet lehet vele előállítani mint az R32-vel (ahogy ezt már más is írta itt). Fűtésnél némileg hatékonyabb az R32, ez csak hideg klimatikus körülmények között alkalmazva billen át az R290 oldalára. Hűtésnél az R32 hatékonyabb.
Az, hogy adott helyen gazdaságosság szempontjából melyik teljesít jobban, a felhasználás módjától függ (hány fokos HMV-re van szükség, használják-e hűtésre...). Összességében nagy eltérésre nem kell számítani.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
WiZARD
addikt
Fűtőpatronnak semmi baja, csak a hővédelem kilőtte, vissza kellett nyomni a biztosítékot. Ebben csak az a fura, hogy a gépész szerint ilyenkor kellene hibajelzésnek lennie, de mivel nem volt hibajelzés, így fel se merült hogy megnézzem a védelmet.
Jah és egy hőmérséklet szenzort is cserélni kellett, mert arra meg 3 hete hibát dobált. 3 év alatt ez a harmadik (mindig másik) hőmérő szenzor ami cserés
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
válasz
Elemental #1863 üzenetére
Lábjegyzetben ideírom, hogy ebből nincsen és nem is lehetne semmilyen probléma, ha a 9mm-es csőre húzott "szigetelés" helyett megfelelő vastagságú (minimum csőátmérővel megegyező) zártcellás szigetelést alkalmaznának és/vagy nem a pőre vasalt aljzatra lennének rögzítve a meleg- és cirkulációs vezetékek.
Hovatovább nem is tesz jót a higiéniának, hogy egy napon belül számos alkalommal áthalad a csőben lévő hőmérséklet a kritikus 38°C-os tartományon (miután kikapcsol a szivattyú). Németországban meg sem engedik ezt a fajta üzemet, bár a családi házak nem a legkritikusak helyek....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
csubuka
addikt
válasz
Primary92 #1861 üzenetére
No igen, valóban. Jobb azt a meleg víz előállítást elkerülni, ha lehet. Új építésnél egyértelműen lehet a hőleadókat úgy tervezni, hogy ne merüljön fel igény erre... ez az R290 a régi házaknál segíthet, ahol magas hőmérsékletű radiátoros fűtés van. De nem ideális COP-val meg erősen kétlem, hogy be tud menni egy mai átlag gázkazán ára alá a hő előállítás ára még ha T tarifa is van. Régi háznál meg lesz gáz bekötés meg kémény, szóval kissé rétegterméknek érzem ezeket az R290 gépeket. Meg környezetvédelmi okosságnak.
-
Primary92
senior tag
válasz
csubuka #1860 üzenetére
Én nézegettem egy gyártón belüli nagyon hasonló R290 és R32 gépek hatásfoktáblázatait, de az R32 működési tartományában nincs lényeges különbség. Az R290 tud melegebb vizet produkálni, de azt romló hatásfokkal.
Én gondoltam, hogy betárolok melegebb vizet, de nincs értelme, mert annyival rosszabb a COP. -
csubuka
addikt
8, a hőszivattyúval történő hűtési mód mennyit szokott segíteni nyáron? ha jól vettem ki, akkor kb 20 fokos vizet szoktak keringetni mondjuk a padlófűtés csöveiben.
Ezt szerintem félreértetted. Alapvetően arra gondoltam, hogy ha vizes fan coilokat hasznbált központi levegő víz-hőszivattyúval, akkor azon központi hőszivattyú karbantartási ciklusa is lehet szigorúbbra vált. Sima split klímáknál legalábbis szokott ilyen lenni.
Ha külön spliteket használt hűtésre, akkor a levegő-víz hőszipkád csak fűteni fog, kevesebbet dolgozik, nem triggerelődik az extra karbantartás igénye, se garis se praktikus szempontból...
Amire te gondoltál, a "nyáron padlóban vizet keringetni" sztorival óvatosnak kell lenni. Egyrészt ez nem feltétlenül kényelmes, bár itt talán van egy szubjektív komponens is. Másrészt meg úgysem lehet így nagy hőmennyiséget elvezetni és figyelni is kell a páralecsapódásra. Leginkább felesleges.
#1859 Bohus:
R290 gáz van, utóbbival jellemzőbben kedvezőbb értékeket adódna
Azért ezt nem tudom mennyire széles körben lehet az R290 és R32 között levonni ilyen általánosítást. Népszerű modellnél, mint pl a K szériás Pana T-Cap, R32 modellként jobbak a hatásosság értékei mint a R290 M szériának 9kW méretben (ez is lehet persze méretenként változik.)
[ Szerkesztve ]
-
Bohus
aktív tag
válasz
M_zolee #1851 üzenetére
"hőszivattyúk adatlapjait nézve felmerült bennem egy kérdés, hogy miként lehet magasabb (S)COP/(S)EER értéke egy jóval olcsóbb gépnek, mint egy másiknak?"
COP és SCOP értéket is szabványos mérés eredményeként kell közölnie a gyártónak, én is sok különböző hőszivattyú adatlapját átbogarásztam a vásárlás előtt, és láttam furcsaságokat. Néhány dolog azért ellentmond az észrevételednek:
- Split ill. monoblock összehasonlításban utóbbiak olcsóbbak, de jellemzően hatékonyságban gyengébbek.
- Sokat számítanak az egyedi különbségek (kompresszor fajtája, egy vs. három fázis, a ventilátor kialakítása, belső hőszigetelés...), de általában a magasabb árfekvésű gépek hatékonyságban is jobbak.És persze valóban akadnak furcsa ellentmondások, én az alábbi okokat találtam:
- Ha csak adatlapokat böngészel itthon és külföldi honlapokon, akkor SCOP összehasonlításnál figyelni kell, hogy csak azonos régióbeli értékeket vess össze egymással (Három klimatikus zónára van osztva az EU, ez az energiacimkén is szerepel. Feltételezem, hogy ez a SEER értékre is igaz).
- Nem mindegy milyen hűtőközeggel dolgozik a készülék. Jelenleg a hőszivattyúk zömében R32 és az R290 gáz van, utóbbival jellemzőbben kedvezőbb értékeket adódnak.
- Skálázódás. A készülékek nem egyedileg vannak optimalizálva és legyártva egy-egy névleges teljesítményhez, hanem gazdaságossági szempontok miatt összelegózzák őket.Utóbbi kicsit jobban kifejtve: az én 9 kW-os gépem katalógus adatok alapján több hőfoklépcsőnél is gyengébb COP értékeket tud felmutatni mint az eggyel kisebb ill. nagyobb modell. Nem századokról van szó, több tized is lehet a különbség! Ugyanaz a kompresszor van benne mint a 7kW-os készülékben (csak magasabb fordulatszám van engedélyezve), a kültéri hőcserélője és a ventilátor is azonos méretű. Utóbbi miatt viszont névleges teljesítményen a 9kW-os modell gyengébben muzsikál, hiába azonos szinte teljesen a két készülék. 7kW terhelésig ugyanazt tudja, mint a 7kW-os, fölötte már romlik a hatékonysága, és a 9kW teljesítményhez tartozó "csúnyább" COP értékek kerülnek be a katalógusba. A gyártó ugyanazt a vasat - némi szoftveres módosítással - két modellként tudja értékesíteni: 7kW (ami papíron hatékonyabb), és 9kW (ami papíron kevésbé hatékony).
12kW-nál volt egy méretlépcső, ott már nagyobb kompresszort és nagyobb két ventis hőcserélőt raktak a kültéribe, nem meglepő módon a 16kW-os ezzel szinte azonos.Csekély COP különbségek szerintem ne befolyásolják a választást. Sokkal fontosabb, hogy a hőszivattyú egy normálisan kialakított hidraulikai hálózathoz kapcsolódjon, vagy hogy pl. az adott gyártónak tisztességes szervizháttere legyen.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
WiZARD
addikt
2.5 éve lakunk bent a házban, egész eddig abban a hitben voltam, hogy a HMV cirkulációból kihagyták a konyhát és csak a többi vizes rész van bekötve.
Most hogy szóba került felhúztam ezen magam, gondoltam megnézem a terveket. Azon rajta van. Na akkor megnézem az építés közbeni fotókat. Ott be van kötve a konyha is, igaz csak egy ~4 méteres leágazással.Így rájöttem hogy 2 okból voltam eddig tévedésben:
-A cirkulációs szivattyú a fürdőszobákban lévő mozgásérzékelőre kapcsol be. Így a konyhai tevékenykedés során nem működik.
-Ha véletlen a fürdőszobában aktiválva lett a konyhában elsőre a +4 méter cső miatt akkor se jön azonnal a meleg, csak pár másodperc után.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
4D4M
senior tag
...legalább legyen "bekészítve". Ebben megerősített KömKel viszonylag friss videója is HMV kapcsán.
~
Arra viszont nem tért ki, hogy nem szabad úgy nem használni, hogy közben megtelik vízzel is, mert akkor nagy mennyiségű pangó mennyiséget hozunk létre a rendszerben, ahol beindul az élet. Tehát a HMV-ről való visszakötés pontján vagy szakaszolhatóra kell megcsinálni vagy nem szabad rákötni. Utóbbi esetben ugye bontani kell az érintett csapólónál, ami csempézett helyeken nem annyira kellemes. De a konyhában se szokott erre vágyni a használója. A csapólóknál lévő visszakötés általában csak egy T idom elvakolva....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
kerxy
senior tag
válasz
csubuka #1854 üzenetére
Köszi a részletes véleményt.
Igen, az kérdés, hogy két klíma elég-e. A jelenlegi lakásunkból indultam ki, ahol egy klímával elvagyunk (itt kazán fűt, tehát semmilyen más hűtés nincs).0, négy biztosan nem fog kelleni, három fix-en kielégít az igényeket
1, a kültériknek van hely bőven, az nem befolyásol (erre amúgy emiatt nem is gondoltam eddig)
2, mivel új építés (tervezés alatt van), így ez egyébként nem lenne hátrány ha jól sejtem
3, ez tök jó felvetés!
4, erre gondoltam és ezek a plusz macerák amik leginkább a fan coil elleni érvek nálam
5, valóban
6, igen, ez az egyik legnagyobb előny a split mellett az én fejemben is
7, szerintem sem vészes
8, a hőszivattyúval történő hűtési mód mennyit szokott segíteni nyáron? ha jól vettem ki, akkor kb 20 fokos vizet szoktak keringetni mondjuk a padlófűtés csöveiben.Alapból csak padlófűtést terveztünk, mennyezettel nem akarom bővíteni a költségvetést.
A keringető kapcsán köszi a megerősítést, hajlok én is afelé, hogy legalább legyen "bekészítve". Ebben megerősített KömKel viszonylag friss videója is HMV kapcsán.
-
csubuka
addikt
Ami eddig teljesen homályos, hogy a hűtéssel mit kezdjek, nézegettem fan coil megoldást, de lehet hogy két klíma elég lenne.
Szerintem ha csak 2 klíma tényleg elég akkor nehogy rakj 2 vizes fan-coilt hűtés céllal. A főképp hűtésre optimalizált (megkötésekkel fűtenek is persze) splitek nem drágák.
0) Az árkülönbség csak sok hűtendő helyiségnél (tehát mondjuk 4 splitet már nem raknék fel) billenti át igazán a vizes fan coil+hőszivattyúra a mérleget.
1)Persze ha nincs helyed az így eléggé szaporodó kültériknek az más sztori (vizes hőszivattyú+2 darab sima split kültérije)
2)A vizes csövek nagyobbak, mint a split munkaközeg csövei, falba vésni nehezebb őket.
3)A fan coiloknál lehet nem lesz meg a minimum víztérfogat a rendszerben (lehet számolgatni meg nézni a hőszipka leírását?) és csak emiatt kell majd pufferezned stb.
4)Extra vezérlés is kell az üzemmód váltásra (legtöbb hőszipka lekezelni az alaplapján, de attól még minden bizonnyal okoskodni kell akár szekunder keringető indítást stb. Kábeled lesz pluszban jópár behúzva...)
5)Szerintem mivel nincs felesleges közvetítő közeg ezért talán jobb hatásfokú is lehet a split mint a vizes hőszivattyú+vizes fan coil kombó a "kevesebb hőcserélő van a rendszerben" miatt.
6)Ja és 2 splittel lesz backup fűtésed is vészhelyzetre ha bedöglik a fő hőszivattyúd.
7)Amikor hűtési módban HMV készítés váltás van az azért nem a legideálisabb üzemállapot és mindig van egy kis térfogat amit vissza kell fűtened a lehűtött állapotról a primerkörben. Ennek a jelentősége persze elhanyagolható felteszem.
8) Hűtési módban is használt hőszivattyúnál lehet gyakrabb a karbantartás. Vagy praktikus vagy garis előírás végett?
*Persze ugye ha mennyezet hűtést (+ fűtést akár) csinálnál az más sztori de ott meg azért olvass a topikba a limitációkról hűtési módban (relatív páratartalom problémák esetenként, limitált hőelvonás /m2), meg persze a talpnak a padlófűtés azért mindig fincsibb, ha épp az ember szereti a maxi meleg talp érzést. Amúgy mivel én mindig papucsban tolom nekem tök okés a kényelem mennyezetfűtéses lakásban is (de nekünk nem ilyen van)
A keringetőágat pl nem tudom még eldönteni.
Rakasd be a recirk csövezést a HMV-re azért az osztókig. Azon nem fog múlni anyagilag, max nem használod.
#1851 M_zolee :
Nálunk a Pana lett a befutó (K széria R32 split), mégis olcsóbb mint a Daikin, sokan használják, sok szerelő ismeri. A Gree és Midea-nál nem annyival drágább már. Az igazi neccesebb kínaiba meg nem mertünk belemenni, hiába olcsó. (TCL 10kW projektáron olyan 1.1 millió lett volna sok minden mást is véve a Gépész Holdingnál pár hónapja. De a TCL azért nem a széles körben ismert, masszívan jóhírű gép)[ Szerkesztve ]
-
kerxy
senior tag
válasz
Primary92 #1849 üzenetére
Köszi
én is nézegettem már tartalmakat, viszont jó lenne egy hiteles forrást találni, ami szakmailag alátámasztott, és a legtöbb infót elmondja a témában. Kömkelnek sajnos nincs ilyen videója (bár ő nem gépész, de szerintem tudna készíteni ilyen videót).
Az már tiszta, hogy padlófűtés lesz, így a minél alacsonyabb előremenő energiahatékony, és tervben van, hogy legyen egy 200 literes indirekt tároló (2 felnőttre és 3 gyerekre). A keringetőágat pl nem tudom még eldönteni. Ami eddig teljesen homályos, hogy a hűtéssel mit kezdjek, nézegettem fan coil megoldást, de lehet hogy két klíma elég lenne.
Szóval bármilyen hasznos tartalom van valakinél kéznél, az jöhet (akár mehetne összefoglalóba is, mert az még nincs).
-
M_zolee
csendes tag
Sziasztok.
Egy tetőtér beépítéses családi ház felújításába kezdtem és jelenleg hőszivattyú választás előtt állok.
A hőszivattyúval gondoltam megoldani a padló fűtés/hűtést, HMV készítést és későbbiekben esetleg a FC hűtést.
Tervbe van még szellőztető gép és egy egyszerűbb HA kialakítása.
A Midea, Gree és Panasonic split gépeit nézegetem a 8-10kW tartományban, mivel a költségkeret felülről korlátos.
A hőszivattyúk adatlapjait nézve felmerült bennem egy kérdés, hogy miként lehet magasabb (S)COP/(S)EER értéke egy jóval olcsóbb gépnek, mint egy másiknak?
Egyáltalán mennyire lehetnek igazak az adatlapokban leírtak és mekkora jelentősége van néhány tized eltérésnek?
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Ha figyelembe vesszük például az integrált kommunikációs képességet, beépített funkciókat, beltéri/kültéri hangosságát, típusra jellemző hibákat, szerviz hátteret stb., tehát összesítve az ár/érték arányt, akkor Ti melyik gyártó termékét választanátok?
Kíváncsian várom a véleményeket -
WiZARD
addikt
válasz
Primary92 #1849 üzenetére
Azért HMV-ből is elég nagy mennyiséget kell betárolni, ha csak a nap legmelegebb időszakában akarod készíteni.
Nekünk napi 5-6 alkalommal kezd el HMV-t csinálni a 180l tartályba. Ennek a nagyrésze pedig reggel/este van.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Primary92
senior tag
Én csak laikus vagyok, aki utána nézett a témának, de még nem üzemeltettem hőszivattyút.
Az a lényeg, hogy a fűtéskor a lehető leghidegebb vízzel elég legyen fűteni, hűtéskor meg fordítva, a jobb hatásfok érdekében.
A HMV készítést célszerű a nap legmelegebb részében elvégezni. Számolgattam, hogy fűteni is így fűtenék, de vagy melegebb vizet kellene betárolni rosszabb hatásfokkal, vagy nagyon nagy mennyiség kell. Én arra jutottam, hogy valószínűleg nem éri meg a vesződést. Max akkor, ha annyi napelemed van szaldó nélkül, hogy télen más már nem tudna elhasználni a házban a termelést. -
kerxy
senior tag
Sziasztok!
Új építésű családi házban gondolkozunk, és az energetikai szempontok miatt a hőszivattyút preferálom.
Már egy ideje nézegetem a hőszivattyús csoportokat (FB-on nagyon pörög), plusz nyilván gépész fogja tervezni a rendszert, viszont szeretnék az alapokkal tisztában lenni, hogy a tervezés során egyből átlássak mindent.
Tudna valaki olyan videót/podcastet/cikkeket linkelni, ahol az alapoktól bemutatják, hogy mire kell figyelni, milyen hűtési rendszert javasolt mellé tenni, stb?
Köszi előre is!
-
6030D
őstag
Sziasztok!
Téli üzemmódban padlófűtés mellett a fancoilok tudnak párátlanítást csinálni? Tehát a padlóban melegvíz megy, de a fancoilba meg hideg kellene, hogy kicsapódjon a pára, ha jól sejtem.
Altherma 3
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Dareiosss
senior tag
Sziasztok. 10kw-12kw os hőszivattyú vásárlásnál, Viessmann vitocal 200 s 10kw, Samsung ht quiet 12 kw, Daikin Altherma 3
Van valakinek tapasztalata ezekkel? -
Lorden
senior tag
-
-
-
Köszönöm. 2. emeleti lakás, felette már csak lapostető van. Saját kémény, az is 1 méteres az egész, pont emiatt. Gondolkodtam ebben is, de az egész engedélyeztetési hercehurca, idő, ami miatt a hőszivattyú felé fordultam.
És ha a hőszivattyú az erkély padlóján állna gumi bakokon, nem lenne felfúrva az oldalfalra, úgy nem adná át a rezgést az épületnek? Teljesen laikus vagyok, csak próbálok ötletelni.
Apróhirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/ferenck/
-
4D4M
senior tag
válasz
ferenck #1833 üzenetére
Az a probléma, hogy a testhangoktól kell a legnagyobb gondossággal elszigetelni, ami egy társasházon nem olyan egyszerű. Nem is a ventilátorral van a probléma, hanem általában a kompresszor alacsonyfrekvenciás morajlásából, amit továbbít a felfüggesztésen keresztül az épületszerkezetnek, ami tökéletes hangvezető. Ezért is célszerű ezeket épület mellé önálló betonalapra tenni, mert falra rögzítve mindenképp nagyobb zajterhelést produkál. Mindenképpen kockázatosabb vállalkozásnak tartom, mint egy kondenzációs kazánt (főleg abban az esetben, ha van saját kémény).
A másik véglet az öregedő lakóközösség gyűjtőkéménnyel. Az valóban mission impossible.Nem ismerem a típust, de nagyjából ugyanazt tudja az összes, nagy csodákat nem lehet tenni ebben a műfajban, főleg ennyi pénzért.
ps.: attól, aki el akarja neked adni, nyilvánvalóan csak jó dolgokat fogsz hallani róla (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
WiZARD
addikt
válasz
Primary92 #1828 üzenetére
A fűtéshez/hűtéshez csövek le voltak tekerve, osztók felrakva, gépészeti helyiségben ott volt a csövek vége.
A szellőztetéshez a csövek bent voltak a betonban, de osztók már nem voltak fent.Így ezek voltak a nettó árak - 2021.05.:
8 zónás vezérlő - 270k + munkadíj 130k
hőszivattyú Nibe 12kW levegő-víz - 2,46m + munkadíj/anyagok 1,7m
szellőztető (Nibe ERS 10-400) 600k + szellőztetés anyagok+munkadíj 1,16m
összesen: nettó 6,3m[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok. Egy 65 m2-es társasházi lakásnál gondolkozunk, hogy a lakás felújításkor hőszivattyús megoldással cserélnénk le a mostani gáz cirkó rendszert, mert már elég öreg a kazán, már csak az új fajtát lehet venni, ehhez béleltetni kell a kéményt, gázterv, engedélyeztetés kell, stb.
A hőszivattyú kültéri egységet az erkélyre raknánk, fancoil fűtőtestek lennének, ezzel lenne nyáron a hűtés is megoldva. Nem akarok a hangja miatt vitát a szomszédokkal, ezért kérdeztem aki eladná/szerelné, hogy mennyire hangos, azt mondta, hogy nagyon halk, nála is ilyen van otthon. Ez a típus: Minipower CH-HP5.0UIMPRK. Van valakinek tapasztalata ezzel? Köszönöm!
Apróhirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/ferenck/
-
Primary92
senior tag
Sajnos könnyűszerkezetes a födém. Körbe van redőnyözve a ház, amit a napsütés szerint tervezek vezérelni, illetve a déli és nyugati oldalról van lombhullató növényzet, ami árnyékol (a nappalinak 3 oldalról vannak sajnos nem túl nagy ablakai, nem voltunk képben azzal, hogy egy két szárnyas 180x240-es erkélyajtóból mennyit vesz el a keret, de ez nyáron mondjuk pont kedvez).
-
4D4M
senior tag
válasz
Primary92 #1830 üzenetére
de felmerült, sokkal kevesebb kell vagy nem is kell mennyezet fűtés, ha van aktív hűtés.
~
Ha az építész ért a napenergia szezonális hasznosításához és/vagy megoldott a mesterséges árnyékolás (zsaluzia és társai), akkor nagy valószínűséggel el lehet hagyni.Viszont ha monolit a födém, akkor abba gyakorlatilag fillérekből el lehet rejteni néhány 100 méter csövet. Ha mást nem is, annyit, amennyi a padlófűtés tekercséből megmarad. Ugyanis ha már van szonda, akkor van passzív hűtés is, amivel célszerű regenerálni a szondát, hogy megmaradjon a téli-nyári egyensúly és hosszú évtizedekig megőrizze az állapotát. (és persze praktikusan vannak álmennyezettel el nem takart felületek)
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
válasz
Primary92 #1828 üzenetére
Régiónként elég eltérő árak lehetnek olykor, célszerű a környékről beszerezni egy nem noname kivitelezőtől, hogy a munkadíjjal képbe kerülj. (BP / megyei jogú város / vidék / kelet-M.O mindenképp megkülönböztethető)
Ha van már terv, akkor konkrét árajánlatot is kérhetsz, akár nem ingyenesen is....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Primary92
senior tag
Szépen lassan épülget a házunk, de a topicban a Nilan felkeltette az érdeklődésem, kértem is be rá árat.
Van valakinek nem túl régi ára hűtés-fűtés-hmv gépészetének a kialakításáról? Próbálom összevetni a Nilannal, ami kiváltja a szellőztetőt, kalorifert, szelepek, hőcserélőt, hmv tárolót, pufferr stb, viszont a csövezést, idomokat, munkadíját nem vágom.
Geo-s Nilannal puffer sem kellene, mivel nem ez csinálja a HMV-t, illetve leolvasztani sem kell. -
WiZARD
addikt
válasz
Attila2011 #1826 üzenetére
Persze, a lakást nem hűti, hisz a levegőnél melegebb marad.
De azért 27 fokról 23.5re hűti a vizet, tehát bentről von el hőt, ami a garázsba kerül.[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
-
WiZARD
addikt
válasz
Attila2011 #1824 üzenetére
1.5 óráig simán csinál melegvizet, ha gyerek/asszony kifürdi az összeset.
Ilyenkor a 25-28 fokos visszatérő simán lemegy 23.5-ig, ha a garázsból a hideg belekeveredik.
Ezért gondoltam hogy ilyenkor a többi zónában kvázi hűti az amúgy melegebb tömeget.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
Ha a hőszivattyú HMV-t csinál, akkor érdemes lehet erre az időre leállítani a fűtés keringetőszivattyúját?
Persze a pufferből nyilván egy ideig tud dolgozni, de ha jól gondolom akkor egy idő után csak a különböző helyiségek közti kiegyenlítés megy, és ha pl a garázst fűtöm, akkor a melegebb szobákból veszek el hőt és megy a garázsba, onnan meg a hidegebbb víz a szobákba. (garázst csak 15 fokra fűtöm)
Most pl 1.5 óra melegvíz készítés volt, amíg fűtés nem ment.Vagy ez elhanyagolható?
-
PHenis
senior tag
Tavaly kb. 1MWh maradt meg, gázszámla 5-6 ezer körül van átalányban.
Igazából a ház körbe van szigetleve, nyílászárók jók, födém szigetelt. Ha bármelyiket jobbra akarnám cserélni akkor az sztem bőven több mint két milla + nagyon nagy szétverés. Van egy nagy télikertszerűség is amiben 2x1,5 méteres nem nyitható ablakok vannak... Szigeteléshez csak a körbeálványozás elvinné több mint a negyedét.
Mire érdemes költeni inkább akkor? Az lenne a célom, hogy a szaldó miatt megtakarított összeget beforgassam valami olyanra amivel csökkenteni tudom a jövőbeni kiadásaimat és ne csak lessek majd mikor kifut a 10 év, próbálnék előregondolkodni (amennyire tudok
).
-
4D4M
senior tag
Ha a 24kW kazánom 25%-on megy akkor az 6kW folyamatos teljesítmény +- kondenzáció miatti hastásfokváltozás... Nem tudom ennek így van-e értelme, de kb ennél a 6kW-nál van a teljesítményigénye a háznak nem?
~
Valamennyi értelme van elméleti szinten – ha nem számít a megtérülés.
4-6 kW környékén bármi választhatsz, de láttam már praktikusabb elfüstölését 2M HUF-nak (:
Illetve több múlik azon, hogy mennyi a szaldós felesleg, mert ahhoz lenne célszerű belőni a bivalenciapontot is, ahol vált a kazán és a hőszivattyú....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
PHenis
senior tag
Sziasztok,
kis tanácsra, irányba állításra volna szükségem
Elgondolkodtam hőszivattyú vásárláson mert az még hiányzik a repertoárból és még maradt támogatott összegem.
Nincsenek számításaim amire tudnék támaszkodni de az utóbbi napokban csináltam egy kísérletet klíma nélkül, csak a gázkazánnal.
Alapvetően a kazánom minimumon megy és a nappaliban rásegítek a klímával ami úgy összesen egy 60nm-t fűt (nappali, konyha hálók, fürdő, hálistennek egész jó az elosztás és forog a levegő), így a nappaliban jó idő van de a wc-ben sem kell megfagyni azért. Ez -2 fokig van így (itt valahol törik le a klíma hatékonyság görbe), ezalatt csak gáz, 5 fok felett csak klíma, a kettő között közösen, így megy a rendszerem.Szóval kikapcsoltam a klímát pár napra és csak a gázkazán ment az egész házra és azt látom, hogy ilyen 0 fok környéki hőmérsékelten kb 35-40 fokkos vízre van szükség a 22 fokhoz.
A házban túlméretes lapradiátorok vannak, padlófűtés sehol nincs. Mérete 180m2, műanyag nyílászárók (2-3 rétegű vegyesen), 7cm szigetelés, fődémen 20cm kőzetgyapot. 24kW bosch condense kondenzációs gázkazán, régi vastagcsövezés. Szaldós napelem van jelenleg, még 7 év van hátra úgy emlékszem.
Itt látszik a képen, hogy 25-30%-on megy a kazán miközben előállítja a 35-40 fokos vizet (igen, néha beleng a rendszer, még nincs beállítva teljesen), a nappaliban 22 fok kb stabilan, odakint 0 fok körül végig (most látom, hogy az utolsó napon megugrott a fagyasztás mert félig nyitvamaradt a garázskapu... lámaság).
Így ezekből meg lehet állapítani, hogy milyen hőszivattyúban érdemes gondolkodni? Gondolom kell majd rendes számítás is, de érdekelne hogy érdemes-e foglalkozni vele. Elképzelésem szerint a nagy hidegekeben ígyis úgyis a gázkazán menne, bár idén télen talán csak 2 nap volt eddig mikor kikapcsolt a klíma szóval -2 alatt nagyon ritkán vagyunk.
Ha a 24kW kazánom 25%-on megy akkor az 6kW folyamatos teljesítmény +- kondenzáció miatti hastásfokváltozás... Nem tudom ennek így van-e értelme, de kb ennél a 6kW-nál van a teljesítményigénye a háznak nem?
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
Azért lett ez ilyen, mert a dánoknál nem szabadott gépi hűtést alkalmazni, vagy valami ilyesmi – nem ismerem a pontos történetet.
Ez továbbra is kissé vergődős a dánoknál, a gépi hűtés, pedig időnként nem ártana lazábbra venniük
Nagyjából szimulációval be kell bizonyítani (IDA ICE pl.. nem egy Winwatt típusú egyszerűsített sztori), hogy nem lehet egy átlag évben (statisztikai "szintetikus" év) másképp elkerülni évi 100 óra 26 fok feletti és 10 óra 28 fok feletti hőmérsékletet a lakásban semmilyen más módon. A dán mondhatni OTÉK, a BR (Bygningsreglementet) adja ezt a nehezítést.
A szabvány weather file nem annyira tükrözi az utóbbi évek nyarait szóval annyira nem vidám helyzetek tudnak kialakulni a soküveges lakásokban
De a bébifókák érintetlenek maradnak persze.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Oké, maradjunk annyiban, hogy rásegít a HMV gyártásra. Ennek mértéke erősen kérdőjeles számomra.
~
Ez az alapértelmezett HMV készítési mód, persze ez is ki tudja dobni az utcára, ha kell. Azért lett ez ilyen, mert a dánoknál nem szabadott gépi hűtést alkalmazni, vagy valami ilyesmi – nem ismerem a pontos történetet.de nem erős felhasználói igények
~
Ez egy szubjektív dolog, szerintem csak a magad nevében jelentsd ezt ki. Ha nagyon szigorú lennék, akkor az egész topikot lehetne úri hóbortnak nevezni, amíg egy nagyságrend eltérés van egy kílma meg egy hőszivattyú között.ráadásul a HMV tartálya például nem elégséges, szóval veheted meg mellé a bővítőt
~
Ne úgy számolj vele, mint egy 45°C-os hőszivattyús HMV-vel, mert ebbe simán csinál 80°C-ot is. Gyakorlatilag kötelező tartozék a termosztatikus keverő utána.[ Szerkesztve ]
-
miközben hűt, ingyen csinálja a HMV-t,
Oké, maradjunk annyiban, hogy rásegít a HMV gyártásra. Ennek mértéke erősen kérdőjeles számomra.
...miközben a hőszivattyú kidobja a hulladékhőt az utcára és még utána HMV-t is külön legyártja
Szintén.
Az általad említett dolgok nice to have-ek, de nem erős felhasználói igények. Főleg egy alacsony energiás ház esetén, ahol ráadásul napelemes rendszer is lesz akkuval. Az már tényleg egyéni preferencia kérdése, hogy ez megér-e valakinek sokmillió forintot. De az se véletlen, hogy nem NILAN gépekkel van tele az utca.
A NILAN előnye a kompaktsága. Egy eszközben megkapsz mindent, ami kell, gyakorlatilag gondolkodás nélkül. Ennek van egy (luxus) felára, ráadásul a HMV tartálya például nem elégséges, szóval veheted meg mellé a bővítőt, ami gondolom szintén milliós tétel.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Pontosan mire gondolsz? A kalorifer nettó 100, linkeltem is korábban. Arra a hőszivattyú dolgozik.
~
Egy dedikált szárítógépre. Az a probléma, hogy más a műszaki tartalom. A NILAN miközben hűt, ingyen csinálja a HMV-t, miközben a hőszivattyú kidobja a hulladékhőt az utcára és még utána HMV-t is külön legyártja, miközben kidobja a hűtési energiát az utcára.Valóban többféle minőségben és technológiával lehet összerakni egy HMV, puffer, kalorifer, hőszivattyú(kültéri+beltéri), légkezelő csövezés, villamos bekötés kombót. Konkrétumok nélkül elég széles tud lenni a spektrum. Semmi érdekem nem fűződik egyik konstrukcióhoz sem, csak érdemesnek tartom a témát a korrekt(ebb) összehasonlításra.
(bár mint ahogy már sokszor említettem volt, eleve kizárt, mert almákról és körté(k)ról beszélünk)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Ez Panasonic hőszivattyús ár, de LG is simán van most ennyiért. Vortice hővisszanyerős szellőztetővel, de számos márka kínál ilyen NETTÓ áron (nem kínai!).
szárítógép 0.5~1.5M
Pontosan mire gondolsz? A kalorifer nettó 100, linkeltem is korábban. Arra a hőszivattyú dolgozik.
gépházi szerelési többlet 1~1.5M
Ez amúgy hogy jött ki? A Nilan is csak egy hőközpont, a hőleadót úgyis szerelni kell, külön keringetővel. A szellőztetést is be kell csövezni ugyanúgy, semmiben sem különbözik bármelyik másik géptől.
Amiben tényleg spórolsz, az a HMV-hőszivattyú-kalorifer közötti csövezés. Ez lenne 1-1,5 millió? Erre tényleg azt mondom, hogy nonszensz, amit írsz. Ennyire ne legyél már elfogult!
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
Ezek szerintem a piac alját jelképező árak, kínai gépek, fapados légkezelők.
én inkább ehhez hasonlítanám: (Mitsubishi, Stiebel, Helios stb szint)
hőszivattyú – talajhő: 4M / hőszivattyú – levegős: 3.5M
légkezelő átlagos 1.5M
gépházi szerelési többlet 1~1.5M
szárítógép 0.5~1.5M...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
WiZARD
addikt
Jah persze, az jó, ha a korábban említett kérdések meg vannak oldva és mindent jól leszigeteltél a pára ellen kívülről
De ez nyilván aránylag könnyen megoldható, ha még az építkezés folyamatban van.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
Nettó árakat írok.
Hőszivattyú: 1-1,5 millió
Szellőztető: 500
HMV tartály: 250
Kalorifer: 100
Puffer: 70Miközben egy Nilan hőközpont a honlap szerint: 12.515, - 21.835,-Eur.
Mi birkózik meg vele? A párakicsapódáshoz nem kell sok idő...
A kalorifer a páratartalommal.[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Pár hét, de az kemény.
Mi birkózik meg vele? A párakicsapódáshoz nem kell sok idő...Okosotthonba én is tudnék vezérlést csinálni. De hogy biztos rá akarnám-e bízni HA-ra, redundancia nélkül, az jó kérdés.
Ami Nilan árakat néztem, az nem dupla. Inkább 5x
Dupla áron 1 pillanatig se gondolkodnék rajta.De ha előre elmondja ezeket nekem valaki, akkor lehet bevállalom. Sok pénz, de a ház összes építési költsége mellett ha +1%-ért lett volna a Nilan, cserébe nincs gond, nincs utólag agyalás, nincs barkács, akkor talán bevállaltam volna.
Így utólag extra szívás, hogy 1 szellőztetőt már megvettem, kifizettem a beépítését. Nem tudom használtan el lehet-e adni és mennyiért, még1 telepítést fizethetek, stb.
(Nilan listaáron 3m+fa, Nibe pedig 3 éve volt 600+fa)Én csak jószándékból kampányolok a témában. Úgy érzem megszívtam, nekem senki se szólt előre, és azt látom aki most van a téma elején annak se nagyon szólnak erről. A gépész is csak szétteszi a kezét, hogy hát igen, ezek új rendszerek, előre nem látták, nem nagyon volt tapasztalat, ők se tudták hogy ez lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Méretezés passz, gépész tervező még nem látta. Nálunk új építés lesz, ott könnyebb megfelelni a műszaki kritériumoknak, mint egy utólagos beépítésnél. A vezérlés viszont kérdőjeles számomra, lehet, hogy okosotthonba kell berakni, és úgy beszabályozni a párátlanítást.
A párátlanításnál én azzal számolok, hogy nyáron néhány hétig lesz ez kardinális pont, azzal pedig megbírkózik majd a rendszer.
A NILAN-t egyelőre elengedtem, szerintem dupla árra jönne ki.
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
Igen, van szigetelés most is, de a gépészem valamiért nagyon ellenkezik.
Minden megoldható. Ehhez mekkora puffer kell? Külön csak a kalorifer kapna puffert? Akkor külön keringető szivattyú, stb?
Igen, le lehet állítani, talán az a legegyszerűbb. Persze akkor erre lehet külön vezérlést alkotni.Azért ha van 25-26 fok a lakásban és 50-60% páratartalom, akkor már 14-18 fok a harmatpont. 25 fokos belépő levegőből lesz 12-14 fokos a kalorifer után. Az már nem nyerő, vagy nagyon a határon egyensúlyozás lesz.
Ha tudod mérni/garantálni akkor oké, de azt megintcsak meg kell oldani, ráadásul 100% biztosra.
Ha pedig a padláson megy a légtechnika csövezése, akkor még fokozottabb a probléma, hisz nem a hűtött, szárított levegős benti környezet a mérvadó a harmatpont számításhoz.[ Szerkesztve ]
-
...mindenhol nagyon jól szigeteltnek kell lennie a rendszernek páralecsapódás ellen. Mind a hőszivattyúban, mind a gépészeti csövezés.
Azért ez normál esetben is jó, ha megvan.Ha HMV-t is a hőszivattyúval csinálsz, akkor ugye lesznek 20-40 perc leállások
Ezt vagy áthidalod egy megfelelően méretezett pufferrel, vagy simán csak leállítod addig a szellőztetést.A légcsatornákat is szigetelni kell kívülről páralecsapódás ellen.
Ebben biztos vagy? Persze a kaloriferben lecsapódik a pára, de a kilépő levegő hőmérséklete nem lesz annyira alacsony: [link] -
WiZARD
addikt
A 18 fokos víz helyett 5-6 fokos kell, tehát mindenhol nagyon jól szigeteltnek kell lennie a rendszernek páralecsapódás ellen. Mind a hőszivattyúban, mind a gépészeti csövezés.
A COP persze romlani fog.
Kell keverőt beépíteni, hogy a felülethűtésbe ne ilyen hideg menjen.
A hűtőkalorifernél kell a vízelvezetés. Ha HMV-t is a hőszivattyúval csinálsz, akkor ugye lesznek 20-40 perc leállások, amikor nincs ami hideget adjon a kalorifernek, így az ott lévő vízzel gyorsan visszapárásít kicsit, amíg ki nem szárad teljesen.Ami nekem a fő probléma: A légcsatornákat is szigetelni kell kívülről páralecsapódás ellen. Ami a vasbeton födémekben megy az nem gond. De az osztókat és gerincet is szigetelni kellene, ezek nagy része meg gipszkarton mögött van nálam, így elérhetetlenek.
Erre talán megoldás lehetne az utolsó 5letem, hogy a kalorifert a szellőztető beszívó ágára tenni a hőcserélő elé, és akkor a hőcserélő nem a bejövő levegőt hűtené, hanem a kalorifer utáni hideg levegőt fűtené. Persze ezzel megint kidobunk az ablakon kis hatásfokot. A gépészem se rajongott az 5letért az első bekezdésben írt problémák miatt.
-
WiZARD
addikt
A pára kérdést mivel oldod meg?
Saját tapasztalat alapján mennyezethűtés+központi szellőztetés átlag gépekkel nyáron halál és télen is kell plusz párásítás.
A páralecsapódással nincs gond, 18-19 fok körüli víz bőven elég és még extrém páratartalom mellett is a harmatpont felett marad, de kellemetlenül párás a levegő, hiába csak 24 fok van. (monolit vasbeton födémben van a csövezés nálunk)Hogy mit ajánlanék (mint laikus felhasználó, aki próbálja feltérképezni mi lenne a jó) az q nehéz kérdés. Most úgy gondolom hogy a mennyezethűtés jó dolog, ha van mellé valami ami párátlanít. A szellőztető szintén jó dolog, ha van mellé nyárra páramentesítő, télre párásító. Mivel külön gépeket nem szeretnék, így egy megoldást látok: Nilan aktív hővisszanyerős szellőztető, mert az tud nyáron szárítani + külön párásító egység a befúvó ágra (homevap).
Nem olcsó, de talán a legkevésbé kompromisszumos.(vagy lehet hűtő kalorifer a szellőztetőbe, de az annyi plusz problémaforrást hozna be, hogy nem akarom)
-
Bohus
aktív tag
válasz
almafa42 #1801 üzenetére
Ha nem szeretnél állandóan ablaknyitással szellőztetni, akkor a hővisszanyerős szellőztetést ki kell építeni. Ha most kihagyod, később biztosan bánni fogod. Egy ideje már előírás is, bár ezt többen vitatják (7/2006 TNM rendelet szerint csak gépi szellőztetés használatával vehető figyelembe az előírt légcsere). Hűtésnél pro-kontra érvek vannak a fan-coil és a mennyezetfűtés választásnál, mérlegelni kell.
A fancoilnál biztosan problémásabb lesz a vezérlés és automatizálás, a mennyezetfűtésnél csak a zónaszelepnél kell beavatkozni. Ha a fancoil-ra harmatpontinál alacsonyabb hőmérsékletű vizet küldesz, akkor tény, hogy szárítani fog, de nem szárításra van kitalálva. A cél a megfelelő belső levegő hőmérséklet biztosítása, légállapottól függően létrejöhet a hőcserélőn kondenzáció. (Nyilván nem akarsz fázni azért, hogy szárazabb legyen a levegő. Ipari légkezelőknél a kicsapatás után mindig van utánfűtő kalorifer is.) Fancoil venti zajhatással jár, ezzel szemben mindenkinek más a toleranciaszintje.
Ha becsövezed a mennyezetet is, akkor padlóval együtt használva kiemelkedően jó lesz a fűtési időszakban a hőkomfort, és némileg hatékonyabb is lesz a hőszivattyú üzeme, alacsonyabb előremenő hőmérséklet is elegendő lesz. A hűtési teljesítmény (W/m2) viszont korlátozott, ha nem elégséges, akkor marad a fancoil.Nálunk szintén Panasonic hőszivattyú van, felújításnál a mennyezetre került gipszkartonos rendszer, hűtést-fűtést ez látja el, elégedettek vagyunk. 3m-es belmagasságból 15 cm lett lecsípve, légtechnika csövezése is a gipszkarton és a födém között lett elhelyezve. A lenti szinten egy helyiség felújítása van hátra, alacsony a belmagasság, a falat szeretném becsövezni, de mivel rendkívül munkaigényes, lehet, hogy fancoil lesz.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
almafa42
aktív tag
Sziasztok,
Új építésű ytong ház két házrésszel, Panasonic hőszivattyú, vízteres padlófűtés. Eddig ok. A hűtést szeretném megoldani, itt 2 utat látok:
- 7db kis teljesítményű fan coil a hálószobákba/nappalikba
- gipszkartonba rakható mennyezet hűtés, kb 110 m2
Árban nagy különbség nem lenne, 2 millió körül van a rendszer a b opció esetén, 7db fan coil hasonló összeg.
Érzetre természetesen a felületfűtés jobb lenne, de a kérdésem a következő: mit tudok majd tenni a párával? Jól tudom, hogy fan-coil esetén ez nem probléma, mert az szárítani is tud? Szellőző rendszer nincs tervezve a házban, de annyit pl tudok tenni, hogy a nappalikba teszek egy ehhez hasonló lokális szellőztetőt.
Ti hogyan mennétek tovább? Most lesz tető a házon, még van lehetőség a módosításokra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Autós topik
- Háztartási gépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- DJI topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest