- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
belashx
senior tag
Eszembe jutott még egy dolog.
Ha minden HMV tartállyalxkombinált beltéris gépet veszek, abból származik valami hátrányom a külön puffertartályos, HMV-s megoldashoz képest? Gondolok itt komfortra, gép élettartamra, vagy bármire, ami nem jut eszembe? Tóbb kapcsolási szám várható, ha jól sejtem, viszont kisebb a helyisége. Néztem, hogy van amelyik gép rendelkezik tágulási tartállyal. Van olyan teljes értékű megoldás, hogy kvázi csak a kültéri, beltéri egység van + némi csövezés, vagy mindenképp javasolt külön puffer pl?@4D4M:
Persze, értem, hogy mire a végére érek, az sem lesz lényegesen kevesebb, de annak csak egy részét kell kifizetnem most, itt meg nem tudom csak a felét megvenni, aztán a másik felét, szóval nem jöhet szóba, pedig szimpi cucc.Nem csak ez az egy kép van, amire alapozom a köves dolgot, de ennek nincs is jelentősége az elöző bekezdésben taglaltak miatt.
-
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1798 üzenetére
Nem is volt gond az alapozassal (: egyébként nem biztos, hogy ugyanez folytatódik lefelé is, és mint említettem a jó hővezető kőzet legalább akkor ajándék mint az áramló talajvíz. (-> rövidebb szonda)
Szép ára van ennek a rendszernek
~
Mint ahogy egy komplett gépészetnek is, ha mindent osszepakolsz, amit elkepzeltel. Aztán meg oda rakhatod mellé az alapteruletet is, amiből ennek kell mondjuk 1m2. A többinek meg mondjuk 3-5 m2. Szorozd fel ezt vagy akár az egész gépészeti helyiséget 500k/m2-tel. Máris máshogy néz ki. Lehetne ezt szinezni, de nyilván nem fekete fehér semmi. -
belashx
senior tag
Hú, ezt a hsz-t majdnem kihagytam...
Reménykedem benne, hogy érti a dolgokat, és észre is veszi. Én is elég háklis vagyok - legalábbis az embereim szerint.
Itt nem 50 m-en, hanem 50 cm-en kezdődik a mészkő.
Szomszédnál így nézett ki a felső 30-40 cm.Mennnyiiiiii??
(Mint a lottós reklámban régen)
Szép ára van ennek a rendszernek. Ennyit biztosan nem tudok kiköhögni. Ha nagyon nem jönnek össze anyagilag a dolgok, akkor marad az alap műszaki tartalom szerinti klímás fűtés + becsöveztetem a padlót és a plafont a szellőzés miatt, aztán kerül rá gépészet, amikor kerül. -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha az ember vállalható terméket akar, akkor a K generációs Tcap (R32) az ugyanúgy korrekt termék, ahogy a H generáció (R410) volt nem?
Ha az eredeti terven H volt akkor bátran mehet a K split?
-
Attila2011
aktív tag
Amikor tavaly számolgattunk, nekünk is anyagilag soha meg nem térülő beruházásnak tűnt. Sokkal nagyobb projekteknél lehet értelme, családi ház méretben, pár kW-os gépek esetén még 2-3x-os energiaárak mellett se nagyon látom. Akkor már inkább valami napelem és mellé energiatároló a fölös pénzből.
A passzív hűtés tényleg jó szempont, hirtelen nem is jutott eszembe.A másik pedig, hogy néha a legócskább levegő-víz hőszivattyúról is nehéz lebeszélni a megrendelőt, hiszen ő látta a tv-ben, ismerős/kivitelező ajánlotta, szóval biztos csak jó lehet. Közben sokszor minimális többletköltséggel vehet minden szempontból jobbat.
Szóval ennyire ár érzékeny világban nehéz lenne megindokolni a beruházónak, hogy miért lehet neki jobb a 3x drágább talajos változat.De ez csak az én véleményem.
-
4D4M
senior tag
Amit írtál, az szépen és jól hangzik, nekem mindig csak 2 bajom van vele
~
Nyugodtan beleírhattam volna, hogy egy talajszonda a lakáspiacon is menő dolog, nem csak a szomszédnak lehet hencegni vele. Bár nem tudom, hogy milyen számot jelent ez, de biztosan tudom, hogy ez egy értéktartó és értékemelő plusz a piacon.drága és bonyolult gépészettel
~
Én egyáltalán nem vagyok propagálója a bonyolult gépészetnek. Hovatovább egy talajszondás gép pont, hogy sokkal egyszerűbb és butább mint egy levegős inverteres. Máskülönben semmi bonyolultságot nem okoz és nem is indokol akár egy gázkazánhoz képest.A többire meg már nagyjából válaszoltam abban, amire reagáltál:
Nem ez a megúszós gépészet, az bizonyos. Kell hozzá egyfajta hozzáállás és nyilván rendelkezésre álló keret. Tehát mindenkinek nem lesz jó, de érdemes elgondolkodtatni mindenkit.
(Ezt majd akkor kell először felülvizsgalni, amikor rendesen beárazzák az energiahordozokat, nem a rezsicsökkentés leple alatt visszük félre az 20 évre tervezett beruházásokat - miközben adoforintokbol mindenki fizeti a különbözetet)
Beszélünk minderről abban a korban, amikor 15M alatt nem lehet megvenni egy autót, ami a következő évben elveszíti az értéke felét (nem tudom, hogy most éppen hol tart ez a dolog az agonizáló autópiac vonatkozásában)
-
MM
őstag
Először is, no offense, csak másik nézőpont.
Amit írtál, az szépen és jól hangzik, nekem mindig csak 2 bajom van vele:
Az egy dolog, hogy anyagilag egyáltalán nem éri meg valami, vagy 10-20 év alatt - esetleg - megtérül, hosszú táv, unokák, ...stb, csak sokszor van úgy - mint most pl. nálam is - hogy történik egy változás az életben, és jöhet a következő ház/lakás építése/vásárlása - máshol... Ha 7 évvel ezelőtt, mikor építkeztünk, televarrom a házat drága és bonyolult gépészettel, az eladásnál nem feltétlenül jön vissza. Sőt, sokakat elriaszt(hat) a bonyolultsága miatt, illetve 5+ évesen az esetlegesen előforduló hibák drága javítása miatt.
A másik pedig, mint ahogy most is írta a kolléga, azért az átlagember sokszor úgy építkezik, hogy ki van centizve anyagilag, ezért nem kérdés, hogy az az extra, ami csak 10 év alatt, vagy egyáltalán nem térül meg, az ki lesz húzva a költségvetésből.Esetemben fenti okokból lett 7 éve egy szög egyszerű padlófűtés + kond. kazán + HMV, szigorúan napelem nélkül ~140 nm-es ház építésekor. Gáz éves átalányban 10-12e/hó, villany 5-7e / hó. Ezen a 7 év alatt 0 forintos rezsivel sem sokat lehett volna megfogni (de 20 év alatt sem "támogatott" rezsivel), viszont ha elköltök akkor +3-4 milliót hőszivattyúra, meg + 2-3 milliót napelemre, akkor az építkezés közben nagyon fájt volna. Azóta meg szimplán nem érte meg...
Nyilván a mostaninál már ez nem opció, hőszivattyú kell, de ezt is minimál programmal intézem inkább, valamint szintén lesz egy külön klíma, pont a redundancia és a nyári párásodás kiküszöbölése végett. Az nem vígasztal, hogy van cekasz a hőszivattyúban, mert szerintem el tud úgy romlani, hogy azt sem vezérli. Persze lehet külön direktbe cekaszt tenni a pufferba és a HMV tartályba, és akkor csak áram kell, de a hőszivattyúnál is eljutottam végül az integrált HMV tartályos megoldásig, a lehetú legegyszerűbb vezérelhetőség miatt.
-
4D4M
senior tag
válasz
Attila2011 #1792 üzenetére
Évi 40-50k nagysagrendű üzemeltetési költségeknél szerintem nem nagyon érdemes megterulesekrol beszélni. (Ezt majd akkor kell először felülvizsgalni, amikor rendesen beárazzák az energiahordozokat, nem a rezsicsökkentés leple alatt visszük félre az 20 évre tervezett beruházásokat - miközben adoforintokbol mindenki fizeti a különbözetet)
Vagy ha mégis, akkor szamszerűsíteni illenék a zajterhelest, az unokáknak is értéket jelentő energiatarolot (talajszonda). A külső hőmérséklettől való fuggetlenedest stb. A passzív hűtés jelentősége is fel fog értékelődni ahogy megyünk bele a klimakáoszba.
Nem ez a megúszós gépészet, az bizonyos. Kell hozzá egyfajta hozzáállás és nyilván rendelkezésre álló keret. Tehát mindenkinek nem lesz jó, de érdemes elgondolkodtatni mindenkit. -
Attila2011
aktív tag
Csak kíváncsiságból, mert tavaly egyik tervezésnél felmerült a szondás (talajkollektoros is) hőszivattyú, de végül meggondolták magukat a költségek miatt, így utána nem annyira foglalkoztunk vele.
Hány éven belül térül meg egy ilyen kis rendszer esetén az ára például egy levegő-víz rendszerhez viszonyítva? -
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1790 üzenetére
Ő egy tervező, aki vállal ilyen melót is, nem tudom mennyire alapos, de nálam csak jobban ért hozzá
~
Fontos tisztázni, hogy nem csak egy aláírásra van szükség, hanem jelenlétre és értő kompetens szemekre.Mit jelentene a drágább fúrás? Miylen mélyre kell fúrni a szondákat?
~
120 métert meg nem haladó mélység jelenleg az értelmezési tartomány, ami alatt csak bejelentési kötelezettség terheli. Bányakapitánysági engedély nem.
Keményebb kőzetek esetén kalapácsos fúrásra van szükség, ami drágább ~60-75%-kal.Egy 3 kW-os géphez talajtól függően kell 1 db 60-100 méteres szonda.
Az aktuális rétegrendektől függően, ha pl 50 méteren kezdődik a mészkő, akkor 2 db 40 méteres stb.10M körül van a Compact P GEO3-mal + fúrás minimum 500k + szonda 2-300k.
-
belashx
senior tag
+ Attila2011
A műszaki ellenőrt én kerestem, nem a kivitelező hozza. Szép is lenne úgy...
Ő egy tervező, aki vállal ilyen melót is, nem tudom mennyire alapos, de nálam csak jobban ért hozzá.Nem szeretnék még egy házat épülni, de soha ne mondd, hogy soha.
Mit jelentene a drágább fúrás? Miylen mélyre kell fúrni a szondákat? Elég komoly bányászat volt itt régen (nagyon közel vagyunk Ajkához), nem tudom ez problémás lehet-e.
Mennyibe lenne nekem ez az egész? NILAN oldalán láttam árakat, de ott pontosan melyiket is kellene néznem?
"Aktív (hőszivattyús) melegvizet is készítő készülékek"
"Kompakt hőközpontok"
Számomra nem egyértelmű, de ha láttatok már ilyet, jó lenne egy komplett ár, fúrással, mindennel. Saccra, természetesen. -
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1787 üzenetére
Lesz műszaki ellenőr, de vele kapcsolatban se tudom, mire számíthatok.
~
Ha a generál hozza, akkor szerintem pontosan tudod, hogy mire számíts... (: Nagyon rendben van ha te is tájékozódsz, csak ha már élesben jössz bele mindenbe, akkor ugye csak a második házad lesz rendben. Viszont ha te hozol egy ajánlás útján talált műszaki ellenőrt, akkor már a legnagyobb lépést megtetted a siker felé. A liapor és szeglemezes tető elég hülyebiztos technológia, így csak néhány kulcsmomentum lesz, amire figyelni kell.ha a hőszivattyúval történik valami, így ezt nem óhajtom elengedni
~
Nem erőszakoskodom természetesen, de az összes hőszivattyúban ezért van cekasz is, amivel talán minden athidalhato.Amúgy a mészkő tökéletes alany a hőszivattyúzásra csak a drágábbik módon kell fúrni (:
-
Attila2011
aktív tag
-
belashx
senior tag
válasz
Attila2011 #1785 üzenetére
Köszi srácok!
Kívülállóként egész más itt olvasni a kommenteket, de mikor a saját bőrét viszi az ember a vásárra...
Remélem lesz, aki megmondja mit-hol-hogyan, és nem a szerelők lesznek azok, de a generálkivitelezőn keresztül megy minden és félek, nem lesz különterv mindenről, mert ugye nem kötelező. A bejelentési dokumentáció meg kb. semmire se jó.
Lesz műszaki ellenőr, de vele kapcsolatban se tudom, mire számíthatok.
Igyekszem utánajárni a dolgoknak, úgy is érdekel mi hogy működik. Persze ez nem pótolja a tapasztalatot, de talán megfelelő irányba terel.NILAN:
A klíma azért is van tervben, hogy legyen backup megoldás a fűtésre, ha a hőszivattyúval történik valami, így ezt nem óhajtom elengedni. Nem árthat nyáron sem a komfort miatt, bár a 29-30 fokos benti hőfokok után jók lennénk nélküle is. (minusz a pára) :)Nem a Vértes, Balaton felvidék. Az elején még a talajcsavaros alapozás is szóba került (könnyűszerkezettel egyetemben), de telefonba mondta az egyik cég, hogy nagy eséllyel adódhat gond a csavarozásnál, így elvetettük azt is. Inkább megyünk biztosra.
-
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1784 üzenetére
Itt ugye nem úgy van, mint amit a hőszivattyús bojlereknél olvastam, hogy ha 2 ember tusol egymás után, a másodiknak már lényegesen hidegebb víz jut?
~
A 200-asbol legrosszabb esetben is ki tudsz nyerni 180 liter 40°C-os vizet. Egy zuhanyzás ha jól csinálják maximum 40-50 liter. És miközben elkezditek kisütni már indul a felfűtés.nincs benne a tömítetlenségből eredő
~
Nagyon el kell szabni egy olyan technologiájú épületet,hogy 0.05 infiltracio osszejöjjön.A 0.5-tel nem volt semmi gond, amíg gazkazanokat és radiátorokat választottunk az alapján. Hőszivattyú egy kicsit más kávéház.
3,5 kW-os, vagy 4,2 kW-osat központi helyre
~
Pl ezt is kivaltaná a NILAN mert hűti és szárítja a levegőt bizonyos mértékig. Nyilván nem több kW-rol van szó de az igény sincs általában annyi ha egy kicsit is odafigyelnek a tervezesnel.Amúgy is nagyon sziklás a környék
~
Nem Magyarország? Vagy a vértes? Nagyon kevés hely van ami nehezen furhato. Ezt egy geologus vagy egy kutfuro is megmondja elég hamar amugy. -
Attila2011
aktív tag
válasz
belashx #1784 üzenetére
"ha elég a 200 is"
Szerintem elég. De én azok közé tartozom, akik nem szeretik túlméretezni a HMV tárolót. Eddig még nem szóltak vissza, hogy a tervezett rendszer nem elég, mert mindig kifogy a m.víz. Mivel fentről veszed ki a vizet a tárolóból, s bár van némi keveredés a tartályban, de nem jelentős, ezért nem áll majd fent a végén említett probléma. Legfeljebb akkor, ha már tényleg nagyon kifogyott. Viszont közben a hőszivattyú is kezdi készíteni a melegvizet, mert a rendszer küld neki értesítést, hogy kell."Csak legyenk, aki megmondja, hova rakjuk."
Nem árt, ha ez is meg van tervezve (nem annyira az anemosztát helye miatt, hanem a teljes rendszer okán), aztán oda, ahova a tervező berajzolta."Akkor miért számolnak 0,5 1/h-val"
Mert ha tanúsítasz egy házat, akkor standard értékekkel számolsz. Lehet Mari néni állandóan szellőztet, te meg 2 naponta nyitod ki az ablakot, az ajtót is csak résnyire, hogy be tudj menni. Ezzel felhasználói szokásokon múlik. Az energetika során ezeket nem lehet figyelembe venni. -
belashx
senior tag
válasz
Attila2011 #1782 üzenetére
Ha jól nézem, annyival számoltak. Nem lesz passzívház, az tuti, nem is elvárás.
HMV: Lesz egy kád, de az csak néha-néha lesz használva. Asszonykámmal (többnyire) nem fogjuk magunkat áztatni a zuhany alatt, de a gyermek (17 éves) nevében nem merek nyilatkozni.
Itt is inkább azért kérdés, hogy feleslegesn ne tartsunk melegen 300 l vizet, ha elég a 200 is.
Ha külön lesz puffer és HMV, akkor elképzelhető, hogy 300-as lesz, de meglátjuk.
Itt ugye nem úgy van, mint amit a hőszivattyús bojlereknél olvastam, hogy ha 2 ember tusol egymás után, a másodiknak már lényegesen hidegebb víz jut?Anemásztátok észben tartva. Csak legyenk, aki megmondja, hova rakjuk.
@4D4M:
Légkezelővel annyi? Ha 90 m3/órával számolok a 3 főre, az maga 0,25 körüli érték, és még nincs benne a tömítetlenségből eredő. Gondolom nem nyomatjuk majd ennyire, hisz nem leszünk folyton otthon. Akkor miért számolnak 0,5 1/h-val? Azt hinné az ember, hogy tapasztalat hozta ezt az értéket.
A szakmámban csomó tapasztalati képletes számítást sulykoltak belénk (nem sok sikerrel), itt nem így van?
Magam ellen beszélek, de 1 db klímát(3,5 kW-os, vagy 4,2 kW-osat központi helyre) mindenképp tervezek már az elején, szerintem az is segít, ha valami gebasz lenne.
Jónak tűnik ez a NILAN, lehet olcsóbb is összességében, de nem fog beleférni. Olyan, mint a hitel: jobb/olcsóbb nélküle, de máshogy nem megy.
Amúgy is nagyon sziklás a környék, szerencsénk lesz, ha van 50 cm talajréteg, de inkább 25 cm-rel számolok. Majdnem szomszéd a 25 db kerítésoszlopból 8-nál tudott lefúrni/leásni, a többi vésésbe torkollt. -
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1781 üzenetére
életszerű a 0,5 1/h érték?
~
Nem. 0.3 egy passzivhaz nyelgazon legkezelovel. Ezalatt van rá esély, hogy ne kelljen parasitani.mi van, ha kevés lesz.
~
Új házakban ez már nem téma...gipszkarton álmennyezettel.
~
A légtechnika csovei kerüljenek be a parazaron belülre.A NILAN a végén még így is olcsóbb, mintha minden képességét le akarnád fedni egy-egy önálló géppel.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
belashx #1781 üzenetére
"hogy mennyire életszerű a 0,5 1/h érték"
Tanúsításnál ez az adott emlékeim szerint, de te a valósat úgy se tudod megállapítani, ahhoz mérés kellene.
A passzív ház értékét viszont lehet nem éred el, mert ott például a konnektorok, villanyvezetés is speciális, hogy csökkentsék a nem szabályozott légcserét."Csak 50%-ig tud lemenni?"
Szerintem ez gyártótól/típustól függ."HMV-nél elég gyakori a 185 l-es térfogat"
3 főre elég lesz, de függ a felhasználástól is. Ha mindenki 20 percet áll egymás után a a jó meleg zuhany alatt, akkor lehet kifogy."csak a csövezést szeretném megcsináltatni"
Abszolút járható út, csak az anemosztátokat ne felejtsd el. A tervrajz szerint megvalósítod a légkezelő gépig, ott lezárod a végeket, a légkezelőt meg akkor teszed rá, amikor lesz rá pénz. -
belashx
senior tag
Köszönöm válaszod!
Ennyire nem mélyedtem bele a WinWattba, főleg, hogy ez az ingyenes verzió, amiben nincsenek extra modulok, csak épületfizika. Ilyen légtechnikás rész nem rémlik, de meglesem. Itt az érdekene, hogy mennyire életszerű a 0,5 1/h érték?
Csak 50%-ig tud lemenni? Azt hittem, ennél jobban vissza tud szabályozni.
A többi része megvan, hisz átolvastam a teljes topikot (van, amit 2x) is, és értem a matek részét, meg, hogy milyen a jellemző téli hőmérséklet, előfordulások ilyesmi, de azért bennem van a zabszem, mi van, ha kevés lesz.Arra is kíváncsi leszek, mit mond rá a (generál)kivitelező, nem fog-e garancia alól kibújni,ha nagyobbat javasol, én meg kisebbet választok.
HMV-nél elég gyakori a 185 l-es térfogat (Panasonic K-sorozat All In One)
A Nilan érdekesen hangzik, de kissé borsos ára van, figyelembe véve, hogy egyelőre nem fog beleférni a szellőztetés, csak a csövezést szeretném megcsináltatni. Szóval fontos az ár/érték arány, mert így is csücskös lesz. Szeretnék motoros redőnyökat, de az se fog beleférni, csak próbálom majd úgy kialakíttatni, hogy ne legyen gond a későbbi beépítéssel.
Liapor fantázianevű keramzitbetonos falpenalekből lesznek a falak, szeglemezes tetővel, gipszkarton álmennyezettel.
Az eddigi számok 15 cm vastag betonfalakkal, 15cm grafitos homlokzati hőszigeteléssel, 15 cm ajlzatszigeteléssel, és 30 cm födémszigeteléssel értendők.
Épp a redőnyök miatt örülnék a 20 cm homlokzati hőszig.nek, mert akkor kevsébé hőhidasan, szebben meglehetne oldani a beépítést, de nem simán simán csak a +5 cm költséggel kelll számolni, hanem ki kell fizetni az alapterület növekményt, mivel a szerződésben br. m2 szerepel, és így az megnő kb 2 m2-rel....
Még agyalok, érdemes lenne-e.@WiZARD:
Igen, ez a rész is megvan, de azt látom, hogy ki ezzel, ki azzal próbálkozik. Egyelőre csak próbálom úgy kitalálni a dolgokat, hogy később legyen esélyem rendesen megcsinálni. -
4D4M
senior tag
válasz
belashx #1778 üzenetére
Mekkora filtrációval érdemes számolni?
~
A filtráció nincs hatással a hőveszteségre, csak az energiaigényre. Úgy tudod szimulálni a winwattban a légtechnika hatását a hőveszteségre, hogy 16~17°C-os befújt levegőt állítasz a befújással ellátott helyiségekre.Mennyire tudnak visszaszabályozni a hőszivattyúk, úgy általában?
~
50%
A kutya ott van elásva, hogy van vagy 10 nap évente -5°C alatti átlaggal és ezt egy fűtőpatronnal is le lehet fedni néhány fillérből, cserében egész szezonban jól kiterhelve tud üzemelni a hőszivattyú.Ha még nyitott a dolog, akkor nézd meg a NILAN Compact P-t GEO3-as talajszondás hőszivattyúval is.
Mekkora HMV tartállyal keresgéljek, ha olyan hőszivattyút választok, aminél a beltériben van a tartály?
~
200 l minimum, de sokkal kisebb nem lesz szerintem amúgysem. -
belashx
senior tag
Hm.. Tudtam én, hogy túllövöm a méretet.
Nem vagyok beszari, és én is érveltem a 2. javaslatot tevő úrnak, hogy feleslegesnek érzem, de az 5-7 kW olyan szimpatikus, talán elég biztonsági ráhagyásos érték számomra. (-5/22 foknál ír a WW 3215 W össz hőveszteséget 0,5 1/h-val számolva.)
Mennyire tudnak visszaszabályozni a hőszivattyúk, úgy általában?
Mekkora filtrációval érdemes számolni? Tervben van a központi, hővisszanyerős szellőztetés is, és hárman fogunk ott lakni.
Próbáltam kideríteni, hogy egy mai háznak mennyi a szellőztetésen kívül a filtrációs vesztesége, de nem igazán talaltam infót. Légtömörségnél a passzív házhoz találtam 0,6 1/h-s határértéket, bár azt a szokásos 50 Pa nyomáson.Ami szintén érdekelne, hogy mekkora HMV tartállyal keresgéljek, ha olyan hőszivattyút választok, aminél a beltériben van a tartály? (3 fő) Lenne cirkuláció is.
-
belashx
senior tag
Sziasztok!
Házépítésben vagyunk/leszünk, és próbálok képbe kerülni, épp hőszivattyúkkal kapcsolatban.
A méretét próbálom megsaccolni, ill. tanácsokat remélek e téren.
Van előzetes energetikai számítás, amiben az alábbi értékek szerepelnek:
- nettó alapterület: 97,52 m2
- fajlagos hőveszteség tényező: 0,155 W/m3K
- az összesített energetikai jellenző: 72,65 kWh/m2a (Igazából -68,68 kWh/m2a az értéke, de napelemmel, ami nem mostanság fog megvalósulni, így ezt bátorkodtam nem beleírni)
- fűtés nettó hőenergiaigénye: 4885 kWh/a
- melegvízkészítés nettó energiaigénye: 25 kWh/m2a
20 fokos benti hőmérséklettel készült a számítás, de azt nem találtam meg, hogy a régióra jellemző -13, vagy a szokásos -15 fokra készült-e.
Aki a fenti számítást végezte, 6 kW körüli hőszivattyút javasolt nagyjából, de akinek dolgozik az 9-11 kW környékit mondott első körben. WinWattban létrehoztam az épületet, helyiségeket, mert aggódtam a sok laminált padló miatt. Az itt olvasottak, és a WinWattos nyomkodás okán én 5-7 kW körüli hőszivattyút választanék.
Az itteni szakik mit javasolnak? -
WiZARD
addikt
Az mennyire jellemző, hogy a fűtőpatron elköszön?
3 éves, a havi legionella elleni felfűtésen kívül kb használva se volt. Egy idő után a felfűtések közben nagyon büdös égett szag volt, a telepítő szerint semmi gond, 1x megnézte, nem talált semmit. Pár hónapja már panaszkodik a rendszer, hogy sikertelen a felfűtés, nem érte el a kellő hőfokot. Így visszagondolva az égett szag is megszűnt.
Nem igazán foglalkoztam a témával, gondoltam majd éves karbantartásnál jelzem. Jeleztem, legyintett rá, hogy nembaj, aktívan használt vízben úgyse lesz legionella akár ki is kapcsolhatom.Most gondoltam kipróbálom mennyire segít be a fűtésbe a 30 percenkénti leolvasztás mellé a fűtőpatron, így engedélyeztem. Elvileg bekapcsol, a relét behúzza, de 0 a fogyasztása, semmi jel nem mutat arra hogy működne. (nem méregettem hogy áramot kap-e, és a relé tényleg müxik vagy csak kattan, stb)
-
hupisom1
tag
válasz
ad4m1337 #1770 üzenetére
Megszűnik ez a gép úgy ahogy van , és nem azért mert annyira jó volt , hanem mert az utóbbi évek legroszabb hőszivattyúinak egyike , béta verziós az egész kezdetektől fogva , a kijelző mint egy budget aliexpressz tablet 10usd-ért , vezérlése , fűtés hűtés szabályozása pocsék , volt / van olyan szoftver verziója ami gyári hibás .
-
Johnny001
senior tag
-
Johnny001
senior tag
Hali!
Van egy hőszivattyús bojlerem, Ariston Nuos Evo 110. Ma reggel F4-es hibaüzenet fogadott, hőszivattyú jelzéssel, tehát azzal van gond. A fűtőszál sose ment, még garanciális, tehát ilyen szerelőt keresnék.
Bármilyen segítséget, tanácsot előre is köszönök!
A hivatalos telefonos, célirányos keresés egyelőre elérhetetlen, csak hétfőn lesznek.
Üdv.: Zsolt -
ad4m1337
aktív tag
válasz
Attila2011 #1762 üzenetére
nincs még vegleges, építés alatt van, illetve nem adtá még át az építtető az elkészültet...
-
-
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Jövőre lesz kész a 120nm ikerházunk (új építésű), mekkora fogyasztásra számíthatunk majd Fischer 10kw hőszivattyúval, télen (max 21 C elég télen) és nyáron? 15cm szigeteles, 30cm fodemszigeteles, 6 legkamras 3 retegu ablakok, minimum "A" besorolasu lesz. A futes ket korre lesz osztva, foldszint es emelet.
Jelenleg 95nm sorhazban havi 100 kw kornyeke.
-
bugizozi
őstag
-
csubuka
addikt
válasz
bugizozi #1758 üzenetére
Hmm, azért 2.5 kW transzmisziós az elég alacsony érték...
A fenti Excel tábla sem az enyém, így még annyi garit sem tudok adni rá, amennyit amúgy tudnék. De az én esetemen (párom szüleivel építgetett ingatlan) működött...
Ha valóban ez a helyzet, akkor kicsit tényleg túl lett tolva a 9kW hőszipka, nem is annyira kicsit, főleg ha van hővisszanyerős szellőztetőd, mert annak a légcsere miatti hőveszteség csökkentő hatása nincs benne a tanusítványban általában tippre.
-
bugizozi
őstag
válasz
csubuka #1754 üzenetére
Sziasztok!
Az Excel alapján 3,83 jött ki.
Eszerint a 9 kW fűtés kapacitású hőszivattyú eléggé túl lett méretezve?
1 éve költöztünk, akkor nem mélyedtem el nagyon a dologban, az volt a lényeg, hogy a belső rész minél kisebb helyet foglaljon, mert a garázsba került a gépészet, és így is centizni kell az autóval, hogy beférjen.Köszi!
-
5leteseN
senior tag
1,
2, Azért érdeklődtem, hogy ha a túl-zöldülés miatt áramkimaradások lennének, akkor mekkora aksikat rakjak(2-3 napra méretezve) a gyárilag csak 5-10 percre méretezett, névlegesen 1500w-osként megadott szünetmentes táp kb. motorkp-aksi kapacitású darabjai helyére: 3 db/12V-os. -
5leteseN
senior tag
A "Minden..." be szerencsére ez is belefér: az érdekelne, hogy egy átlagos magyar(EU-s) háztartásban kb mennyi az átlaghőmennyiség(kCal
) amit egy hűtőgép(120l-es az átlag? ) egy héten-hónapban-évben(majd visszaosztom) kivon a hűtő belteréből.
Ez valahogy becsülhető az adott hűtő Energiatakarékossági kategóriából is, lehet, hogy Fogyasztói-kosaras (rezsi-)érték is, bármi felhasználható infó érdekelne...
Aki benn van, annak "kisújból" megvan, nekem meg napok(+) is lehet Gugli Barátunkkal...
Előre is
-ek!
-
4D4M
senior tag
válasz
smallmer #1748 üzenetére
Abban az esetben, ha a szokásaid alapján indokolt, tehát 1-2 óránként(éjjel is!) kicseréled a teljes lakás légtérfogatát a kültéri akár -15°C-os levegőre, anélkül, hogy bármi visszanyernél annak energitartalmából, akkor neked a 6.1 kW-tal célszerű számolni (:
Ettől eltérő esetben ez egy olyan teljesítmény, ami soha nem realizálódik. Ez van a 2 kW mögött. (egy hővisszanyerős légkezelővel is maximum 700W-ot lehet összehozni)Viszont ha mégis realizálódna az év 5 napján...érzésed szerint megéri 10 évre venni valamit, amit összesen 50 napon használsz ezalatt?
Ezzel szemben a feleslegesen nagyobb gépnek magasabb lesz a minimális teljesítménye, ami a fűtési szezon legalább felében érdekes lenne. (kapcsolási szám növekszik -> csökken a gép élettartama) Tehát az 5 nap miatt veszel egy gépet ami ~40-60 napon rosszabbul működik, mint ahogy a kisebb gép tudna. Nem jó üzlet szerintem.
És ha még tovább akarom görgetni, arra az 5 napra mindegyik gépben rendelkezésre áll egy filléres fűtőpatron, ami minden gond nélkül pótolni tudja a hiányzó teljesítményt.
És ha még ez a vészfűtő sem állna rendelkezésre, akkor abban az 5 napban nem fagynátok csonttá, hanem a parancsolt 23°C helyett mondjuk 21°C lenne a benti hőmérséklet.
Ez a standard számítás velejárója, hogy így számolunk a filtrációval, de a fentiek fényében célszerű súlyozni is.
A mai házakban a fűtés egy kihívástól mentes halál unalmas teendő, de a mai épitkező embereknek azért még él a fejében az emlék a dübörgő gázkazánokról és vegyes kazánokkal felforralt radiátorokról, ami egy más volumenű teendő volt. Sokkal érdekesebb már most is a nyári állapotok uralása...és ez csak fokozódni fog.
-
4D4M
senior tag
válasz
smallmer #1746 üzenetére
Tulajdonképpen mit szeretnél, mondjunk neked egy típust?
Azt már – úgy rémlik – körüljártuk, hogy nem sok értelme van 4 kW-nál nagyobb hőszivattyút venni erre a szituációra.
Innentől kezdve kérhetsz árat 4-5 kW-os példányokra. Vagy keress inkább egy megbízható kivitelezőt ajánlások alapján, aki kapcsolatban van néhány gyártóval / nagykereskedővel. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Lassan eltelt egy hónap és még mindig nem kaptam a panasonictól egyértelmű választ, hogy milyen hőszivattyút vásároljak.
A téli (-15 celsius) hőveszteségünk 6.1 kW az transzmissziós + filtrációs együttesen.
Van bármi ötletetek, hogy merre induljak el? Ha így folytatom sosem tudunk beköltözni...
-
WiZARD
addikt
válasz
Elemental #1741 üzenetére
Nálam éjjel 30% nappal 45% van beállítva, elvileg max 400m3/h amit a gép tud, de hogy a százalékos beállítás valóságban mit jelent az jó kérdés.
45% se nagyon hallható, figyelni kell hogy halljam, sose zavart pedig utálok minden zajt/alapzajt. 60% felett kezd olyan lenni hogy zavarna tartósan.co2 alapú szabályozás nincs nálunk se (bár vettem co2 mérőt, de még nem láttam szükségét hogy megcsináljam azzal a szabályozást), télen 45%-on marad mostanában éjjelre is.
nyáron próbáltam automatizálással a külső-belső pára különbség alapján szabályozni, ha kint volt magasabb az abszolút páratartalom akkor levettem 30%ra, ha bent volt magasabb akkor 45-60-80%-on is nyomattam (60-80% csak nappal). -
Elemental
addikt
válasz
Attila2011 #1742 üzenetére
A hang miatt, az 50 m3/h teljesen hangtalan.
-
Elemental
addikt
Szellőztető rendszerrel kapcsolatos kérdésem volna. Itt azért sokaknak van, és kíváncsi volnék a tapasztalatokra.
Nekünk stiebel eltronunk van. Konyhában, fürdőben, vécében, háztartási helyiségen elszívás. A szobákban befújás. Ilyen vezérlővel állítom be a váltást a nappali és éjszakai mód között. Amire kíváncsi volnék, az a m3/óra.
Nálunk nappali módban 120 m3/h, éjszakaiban 50 m3/h van beállítva. Nappali módban 10 órát van a többi éjszakai.
Nálatok ez hogy van beállítva?
A házunk nagyjából 400m3. -
atika88
senior tag
Sziasztok,
a Fisher FHF-WHS-081CE3 hőszivattyúnk kültéri egységén a hőcserélő lamellák (egy egy nagyobb vízszintes sávban) olykor olykor nem fagynak le, vagy csak részben. Az összes többi sávban lefagy és le is olvaszt. Ez normális jelenség ebben a magas páratartalmú időben
Amúgy szépen leolvaszt mindig mindent, üzemel is, semmi rendelleneset nem tapasztalunk. -
4D4M
senior tag
Mi ennek a gyakorlati megvalósítása, hova megy a felmelegített víz?
~
Vissza a folyadékhűtőbe vagy hőszivattyúba, ami odaküldte (: Bizonytalan voltam, hogy eddig ivóvízre utaltál-e, de szerintem valahol félreértés került a gépezetbe, ha igen.
Annyi az előny, hogy nem szükséges amúgy szárításra is alkalmas 6-10°C-ot beküldeni, sokmindenre elég lehet a felülethűtésbe is beküldött hőmérsékletszint. -
válasz
Elemental #1735 üzenetére
Gépész alatt épületgépész tervezőt értesz? Csak azért, mert sokan összerakatnak valamit a szerelőkkel, aztán szívnak.
Amúgy igen, sajna a felülethűtés új terület, és még nem kristályosodott ki egy robusztus, olcsó, hatékony technológia a párakezelésre. Most a hűtő-kaloriferes pára lecsapatás tűnik nekem a legkomfortosabbnak, szellőztető rendszerrel kombinálva. Viszont ez plusz komplexitást visz bele a hűtés/fűtés rendszerbe, amit jól ki kell dolgozni.
-
Elemental
addikt
Hát, a gépészemmel én baszhattam. 16-ban építkeztünk, 17 nyarán, az első nyarunkon mondtam a gépésznek, hogy 80% a pára. A válasz: ő ilyet még nem tapasztalt. Szerintem mi voltunk neki az első mennyezet hűtésses háza
Ezzel azt akarom mondani, hogy szívesen beépítettem volna valami pluszt a pára ellen, ha tudtam volna hogy kell.Amúgy sajna az egész építőiparban a gépészekkel van a legrosszabb tapasztalatom. Ők adhatnák a legnagyobb komfortot, de nagyon sok köztük a Jóvanazúgy Jóska. Szarnak bele az egészbe. Vagy csak nem értenek hozzá? Nem tudom. Egyik sem jobb.
-
WiZARD
addikt
válasz
csubuka #1730 üzenetére
igen, ettől félek hogy simán 16 fok alatti, és már az is a határon lenne. Csak 1-2x csússzon be alá, máris csöpög az álmennyezetre belülről...
Lehet hogy a szellőztetővel visszafűtés a jó irány (ez most jutott eszembe)Jogos, keverőt nem számoltam, meg sok mást se.
Na igen, ha tudtam volna előre, akkor sokminden máshogy épül.
Nem találom hirtelen hogy mennyit kért a gépész tervező mérnök szakember, de lehet jobb is. Sajnos neki nem jutott ilyesmi eszébe. Jól megtervezte a felülethűtést, meg a szellőztetőt, aztán a párahelyzettel így jártam.Vision: lásd pár sorral feljebb...
4D4M: igen, valami ilyesmit sejtettem. Így talán lehet halkabb, meg nem fűt.
Mi ennek a gyakorlati megvalósítása, hova megy a felmelegített víz?A héten úgyis ki kell hívnom a gépészt éves karbantartásra, megkérdem ő mit mond. Bár sok jóra nem számítok, tavaly rávágta hogy rakassak fel split légkondit... Meg eleve ő csinálta meg ezt a rendszert (a gépész tervek alapján) és ő se szólt hogy így nem lesz jó.
-
csubuka
addikt
válasz
Attila2011 #1728 üzenetére
Értem, igen. Valóban utólag ennek a kezelése necces.
Központi gépnél családi házban tényleg kicsit így vagy a nagyon drága gépek maradnak vagy a háztáji vizes légcsatornás coil vagy a DX megoldás begányolása saját hőszivattyúval kb. De azok sem lesznek igazán olcsók.
#1732 4D4M :
Áh, okés, az az egymillió feletti süllyesztett párátlanító sztori akkor...de a hangja meg huzathatása gondolom sajnos attól még split szintjén van kb. Csak nem kell neki külön kültéri.Légszárító DHU W-C 22 L
-
Na de pont a szellőztetés okozza nyáron a nagy párát (és télen a meleget)
Ez azért ebben a formában pongyola, de van benne igazság. A lényeg az, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer - ahogy a nevében is szerepel - szellőztet, nem pedig párásít/páramentesít. De hát hahó, nem is ígér ilyesmit! Ha erre van igény, akkor további gépészeti berendezésekkel kell ezt megoldani.A pára kérdése amúgy kizárólag akkor releváns igazán, ha felülethűtést alkalmazol. Ilyenkor a hűtésrendszer tervezésénél számolni kell a páramentesítéssel.
-
csubuka
addikt
tudom milyen hőmérsékletű lehet ez a lehűtött levegő, ha 16 fok
No igen, ha 6-8 fok körüli a coil és a "hőcserélő után" intéznéd a hűtést, akkor gondolom simán lehet 16 fok alatti, bőven harmatpont alatti a levegő hőmérséklet. Szóval gondolom van esély, hogy valamennyi kondenz lenne a csöveken..
Na meg az is kérdés, hogy mi a gazdaságosabb, 0,5+ millióból megcsinálni egy külön kültérivel, vagy ebből a pénzből évekig fedezni a többlet fogyasztást amit a rosszabb COP okoz.
No igen, de a keverőblokk is tuti van vagy 200-300 kHUF egyenérték. És az kéne, ahhoz, hogy a meglévő központi hőszivattyú 2 hőmérséklet szinten szolgáltassa a hűtést nem?
A nappaliba a földszintre 1 FC-t könnyen be tudnék rakni, csövezni se gáz
Ezzel az egész "plusz vizes FC vagy sima split klíma felhasználása párátlanításra" sztorival az a legnagyobb bajom koncepció szinten, hogyha ilyeneket használ az ember, akkor miért nem az egész hűtést azokkal oldotta meg a nulladik pillanattól kezdve. (oké, persze annak reményében, hogy lesz egy hanghatás és huzatmentes rendszer a felületfűtéssel. De nem lesz, mert mégis menni fog helyenként egy ventis gép...)
#1727 WiZARD :
No igen a kommersz párátlanítók lakótérben elég kibírhatatlanok... -
WiZARD
addikt
válasz
csubuka #1726 üzenetére
A kompresszor hangja egy dolog
De legalább olyan hangos még mellé a levegő, amiből sokat kell mozgatni ha sok párát akarunk kivenni belőle, és szintén sok kell ha az 500wattot el akarjuk vinni róla.
Gyorsan néztem rá leírására van valami víz bekötés, meg vízhozamról írnak, ezért kérdem hogy ez mi?Nekünk primitiv a hűtés szabályozás, ezért nem tilt le a páratartalom miatt (nem méri
), a minimum vízhőfokkal oldom ezt meg. Nincs gond a hőmérséklettel, csak a párával. Üveg akad, de árnyékolás is... Párakicsapódás gondom nem volt szerencsére, figyeltem rá végig, de hiába van 24 fok, mellé rohadt kellemetlen a 75-80% páratartalom.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
csubuka #1726 üzenetére
Minden utólag beépített megoldásnak van valami hátránya, így ennek is. Mivel egy új építésű vagy jelentősen felújított épületnél úgy is kell szellőzés, ezért tényleg a légkezelőnél legcélszerűbb megoldani ezt. Csak ugye a lakásokba szánt szellőztetőknél nem nagyon jut eszembe hirtelen olyan gép, amiben van beépítve.
Most láttam olyat, amiben egy saját kis hőszivattyú üzemel (Clivet gyártótól), talán az képes rá. De ennyire nem olvastam utána még.#1727WiZARD
Gépi szellőztetésre gondoltam, légkezeléssel. A kinti levegőtől magasabb relatív páratartalom pedig nem lesz, mert az abszolút páratartalma (esős időt kivéve) alacsonyabb, mint a benti levegőnek, amit az ember és egyebek folyamatosan terhelnek.
Téli esetben igaz, amit írtál.
Entalpiás a téli eseten tud segíteni minimálisan, nyárit tényleg nem oldja meg.A Rehau berendezésnek még nem néztem annyira utána, majd csak akkor fogok, amikor már konkrétan foglalkozunk az adott feladattal, most egyelőre mi is csak a lehetséges megoldásokat keressük. Neked valószínűleg 2 elég lenne a 150 m2-re.
-
WiZARD
addikt
válasz
Attila2011 #1721 üzenetére
Na de pont a szellőztetés okozza nyáron a nagy párát (és télen a meleget)
Hiába hűtöm le a házat, a kinti magas páratartalomú levegő a benti hőmérsékletre hűtve még magasabb relatív páratartalmat eredményez. Így lényegében a szellőztető csak nyomja be a párát.
Télen meg a kinti hideg levegőt melegítjük fel, ami felmelegítve nagyon alacsony páratartalmat eredményez, így a szellőztető szárítja csak.Entalpiás szellőztető minimálisan javít, de amennyire utána jártam mindenhol az volt a végső következtetés hogy önmagában se a nyári párát se a téli szárazságot nem tudja megoldani.
csubuka: én nyáron 2 db páramentesítővel küzdöttem a 150m2-en. mind a kettő zavaróan hangos (nekem kb minden zavaró, amit hallok), fűt, a páratartalmat meg épp csak az elviselhető szintre vitte le.
Ez a Rehau cucc érdekes, Attila2011 mit tudsz erről hogy müxik? Mit csinál a víz benne, mármint miért kell vízhálózatra kötni?
Bár ennyiért - főleg hogy legalább 2 db kellene (és helyem sincs neki) - a többi vázolt megoldás is megvan, sőt majdnem ott tartunk hogy kijön ennyiből egy Nilan szellőztető ami kb a legegyszerűbben megoldaná a problémát. -
csubuka
addikt
válasz
Attila2011 #1724 üzenetére
Köszönöm a választ!
Értem. Számomra annyi a nem szimpi ebben, hogy beltérben lesz kompresszor, ami azért limitálja a minimum hanghatást... szerintem így tuti nem tud egy split klímánál halkabb lenni. Meg azért az a majdnem 500W érezhető tud lenni, ami megjelenik elvonandó hőteljesítményben egy ilyen gép működtetésénél.
Illetve 2x drágább, mint egy split klíma. Ha kazettás a beltérije annak akkor az is tud ilyen esztétikailag kevésbé zavartó lenni végülis talán...
Azért így érzésre az igazán kulturált párátlanítás az a központi szellőztetésbe beépített tud csak lenni. (persze ott vagy nagyon zsebbenyúlós lesz a megoldás, vagy a központi hőszivattyú COP-jét gyepálja a vizes kalorifer 6 fokos víz betápja vagy nagyon "háztáji" a házilag összeállított DX sztori)
Egy barátoméknál split klíma lesz a mennyezethűtős lakásba begányolva, mert a nyarat nehezen bírja. Szokásos mai nagy üvegfelületes történet kb D-re nézve és közepesen lehúzott redőnyökkel sem lehet bírni a nyarat, mert folyton letilt a mennyezethűtés. Pár másik lakásban kinyírták a korlátozást a Wavin gyári szabályzás szervízmenüjéből, ott meg penészedik a plafon már...
-
WiZARD
addikt
válasz
csubuka #1718 üzenetére
Igen az scmi+akármire gondoltam mit "külön hőszivattyú"
Csak nekem fő gond a légtechnika csövek pára elleni szigetelése. Van pár méter a gépészeti helyiségben ami még könnyen elérhető. De onnan álmennyezetben megy a földszinti osztóig, illetve az emeleti osztó is álmenyezet felett van + a gerinc cső is el van kartonozva...
Nem tudom milyen hőmérsékletű lehet ez a lehűtött levegő, ha 16 fok körüli/feletti akkor talán megúszható a szigetelés, de az azt jelentené hogy a határon egyensúlyozunk.Ami még most eszembe jutott, de nem a leghatékonyabb megoldás:
Ha a beszívott levegőből a szellőztető előtt csapatom ki a párát, akkor a szellőztetőben a hőcserélő már nem hűteni, hanem fűteni fogja a levegőt, így már nem lesz olyan hideg, hogy kicsapódjon.
Akkor kukába dobom azt a hűtő teljesítményt amit belenyomok, bár igazából úgyse az a cél, hanem egyedül a páramentesítés.Na meg az is kérdés, hogy mi a gazdaságosabb, 0,5+ millióból megcsinálni egy külön kültérivel, vagy ebből a pénzből évekig fedezni a többlet fogyasztást amit a rosszabb COP okoz. Lehet érdemesebb a rosszabb COP-t bevállalni, főleg hogy nem annyira akarnék egy kültérit a házra aggatni.
splitklíma: emeletes ház, szóval eleve kettő kellene. szellőztető ugye a szobákba fúj be, fürdőkből szív el, tehát középre rakott beltériből nem is menne a szobák felé a levegő, bár biztos lenne némi keveredés.
A nappaliba a földszintre 1 FC-t könnyen be tudnék rakni, csövezni se gáz. De az emeleten nem segítene, COP romlás itt is meglenne, hisz ahhoz a mostani 18 fokos előremenő helyett kellene gondolom 4-6-8 fok, hogy lehessen párát kicsapatni.
Elemental: mint korábban írtam próbálkozok még hogy mi a jobb, fix 23 fok, vagy éjjelre visszavenni 22-re. (a gyakorlatban ilyenkor is csak ~0.4 fok van a nappali-éjszakai hőfok között, szóval nem sok, de ezzel fixen a nappali - melegebb időszakra tolom a kompresszor működését, ezzel talán picit jobb a COP). Időjáráskövető előremenő görbéit állítgatom, hogy megtaláljam az optimumot, de nem könnyű.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
csubuka #1723 üzenetére
Egy készülék kb. 80 m2 lefedésére elég, van belőle falba és állmennyezetbe építhető verzió is. Egy átlagos kommersz gépnél biztos halkabb, és sokkal esztétikusabb is, hogy nem látszik az anemosztáton kívül más. Ha az ajtók nem zárnak légmentesen (beltérik nem szoktak), akkor működhet amit írsz. Most a kiállításon találkoztam vele, így sok tapasztalatom még nincs.
Szerintem elég jó megoldás, mi most egy pár éve elkészült és elcseszett beruházáshoz keresünk valamit, ami ott alkalmazható. -
csubuka
addikt
válasz
Ez a REHAU gép érdekes...
Végülis egy akár falba is süllyeszthető/rejthető, feltehetően az átlagos páramentesítőnél jóval halkabb egység?
(Ugyanakkor van benne ventilátor, szóval teljesen hangtalan nemigen lehet, illetve 410 W-hőt ad le a szoba felé)...Egy ilyen elég lehet egy egész családi ház páratartalmának szinten tartására? Szóval a castlakozó, ajtókkal elválasztott helyiségekben is vállalható szintre tudja csökkenteni a páratartalmat?
-
LOTR
addikt
válasz
arról beszélünk nagyon elvonatkoztatva és eltúlozva, hogy ha valaki szeretne egy suzuki sfwiftet venni, akkor ha arra egyből ajánljuk neki a mercedes s osztályt, mert mennyivel kényelmesebb pl országúton használni, ráadásul baleset esetén jóval biztonságosabb is - ez mind igaz, senki nem vitatkozik vele, csak nem biztos, hogy célravezető
de ezt állítsuk párhuzamba azzal, hogy:
építsünk ki egy többmillió Ft-os rendszert, amit évente néhány hétig kell érdemben használni vagy használjuk azt, amink van a megfelelő kompromisszumokkal együtt, de persze, majd a pénztárca eldönti -
Attila2011
aktív tag
Azért döntő többségben nem alakul ki "pára helyzet". Persze, nő a relatív páratartalom, ez egyszerű fizika és h-x diagram, de nem kellene, hogy gondot okozzon. Főleg, ha van mellette rendesen kiépített szellőzés is.
Nem tudom, hogy mennyire nézted meg az alábbi lehetőséget a probléma megoldására:
REHAU légszárítók - Kényelem minden szinten#1717LOTR
Nem tudom ez a padlóhűtés gondolata honnan jött, de elég nagy hülyeség. Aki hallgatott komfortelmélet vagy hasonló tárgyat, esetleg megnézi a szakirodalmat, elég könnyen be is láthatja.#1719ad4m1337
Az ég világon semmiről se akarlak meggyőzni. Kárnak válaszoltam. -
Elemental
addikt
Köszi, akkor meglesz nyárra a tesztelgetés
Fűtésnél ezek szerint nálad nem ugyanaz az érték van beállítva állandóan? Nálam nincs időzítés, mindig ugyanaz a hő van beállítva a termosztáton.
Az előremenőm pedig időjárásfüggő. A mostani 9 fok mellett 28 fokos előremenő megy(24 órás átlag alapján). -
ad4m1337
aktív tag
válasz
Attila2011 #1711 üzenetére
Én nem tudom miről akarsz meggyőzni, de ahogy írtam, nincs sok beleszólásunk. Ha rákeresel Budapesten újépítésű házakra ingatlan.com -on, olcsóbb pesti oldali kerületekben, látni fogod, hogy nagyon kevésbe rakja bele az építtető a fan-coilt, legtöbbjük kispórolja, és nyilván építési ütemtől függően lehet változtatni dolgokat, de nem mindent sajnos... ha én építeném, akkor nyilván kimatekoznám , hogy legyen benne.
Itt Budapesten a legtöbb építtető úgy gondolkozik, hogy megveszi a telket, maximalizálja a beépíthetőséget, tehát általában ikerházak épülnek, legyen meg az az energetikai minősítés és minőség ami átmegy a banknál, tehát lehessen rá zöld-hitelt, CSOK -ot, stb. kapni és kész. Nem célja az építtetőnek, hogy szuper házakat, szuper gépészettel, stb. adja el. Nem szeretet szolgálat, maximalizálni akarja a profitot, ennyi.
Mi azért nem építkezünk, mert a kerület amit kinéztünk, 60M a telek, + ráépíteni valamit 80M alsóhangon + 1 évnyi masszív ügyintézés, stressz, amire nincs időnk, tehát maradt az, hogy az ember vesz egy építési vállalkozótól házat, amit olcsóbban fog megkapni, mint ha sajátot építene. Gondolom vidéken, 1-2 megyében még a telekvásárlás nem ennyire megterhelő... -
csubuka
addikt
Nekem is az jött le, hogy csak addig jobb a mennyezethűtés COP-je amíg az ember elfelejti a párátlanítás problémakört. Ha a párakérdést is kezelve 1 gépről akarna mindent megoldani az ember, akkor ez az előny elvész a keverőszelepezés miatt.
-szellőztetőbe hűtőkalorifer
Ennek alternatívájaként volt még a topikban itt említett említett scmi+ (talán Sinclair vagy) Gree klíma kültérije+hűtőközeg-levegő hőcserélő a központi szellőztetőbe. Ezáltal egy DX megoldás jönne létre a központi párátlanításra
->ez sem áll meg félmillió alatt és így gondolom a központi szellőztető ágvezetékeinek ugyanúgy szigeteltnek kéne lenniük?-splitklíma
Amúgy ebből meg a fene tudja, hogy 1 elég lenne 1 épületbe. Gondolom kétszintesbe semmiképp. De felteszem 1 szinten is lehet, hogy középen elhelyezve az onnan nyíló szobákban azért már nem úgy tartaná a páratartalmat, ahogy az ideális lenne? -
LOTR
addikt
válasz
Attila2011 #1714 üzenetére
anno nekünk a kivitelező azt mondta, hogy a födémfűtés kialakítása 1,5x-ese a padlófűtés árának (ennél jobban nem néztem utána)
azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a többletköltség neki mit ér (de abban megegyezhetünk szerintem, hogy egy 100milliós épületnél várhatóan nem fog kijönni 1m-ból a födémfűtés, nyilván, aki meg ennél nagyobb házat épít, ott valószínűleg nem azon a plusz néhány milliós költségen fog múlni)
ugye a kiindulóhelyzet egy plusz klíma volt, ami legyen ~500k, arra egyből nem ajánlanék egy teljes födémfűtés kiépítést többmilliós pluszköltségértnálunk ha jól emlékszem 3 éve vannak fc-k, minden nyáron le van szedve a burkolatuk, de nem igazán kellett még foglalkozni velük (a felső szinten kazettás álmennyezetbe beépíthetők vannak, azok csepptálcáját - ami a padlás felé nyitott - a fűtési szezon után ki szoktuk porszívózni a por miatt, könnyen elérhető, így ez volt a legegyszerűbb megoldás)
komfort szempontjából nyilván nem ez a legjobb megoldás, de legalább a páramentesítést is megoldja, amennyivel meg a felületfűtés-hűtés jobb cop-t biztosít, azt a többletköltséget szerintem sosem hozza vissza
ráadásul a kolléga írta, hogy padlófűtés van, így még mindig ott az alternatíva, hogy nyáron a padlót is hűtse a rendszerrel
-
WiZARD
addikt
válasz
Attila2011 #1714 üzenetére
Viszont FC nyáron hűtésnél tud segíteni a pára helyzeten.
Felülethűtés meg nem. Szívok is vele rendesen, igazán jó megoldást még nem találtam, ezen vergődök itt a topicba jó ideje.
-szellőztetőbe hűtőkalorifer - hideg víz kell hozzá, COP romlik gondolom sokat és a légtechnika csöveket pára ellen szigetelni kellene, ami reménytelennek tűnik mert egy része fixen el van kartonozva. (vagy lehet ehhez is valami hőszivattyú, akkor COP nem gond, de a szigetelés az)
-utólag FC, amit szívás kiépíteni (csövezés, lefolyó), COP szintén romlik
-splitklíma - paraszt megoldás, csúnya, se kültérinek se beltérinek nincs hely ahol nem zavarná a szemem.
-szellőztető cseréje nilan-ra - sokmillió
-várom a további 5leteket -
WiZARD
addikt
válasz
Elemental #1712 üzenetére
Földszint (nappali, konyha, előszoba, wc, gépészet/mosókonyha) kő
Emelet laminált parkette / padlószőnyeg, fürdőszobákban meg szintén kő
(17-18 fokos előremenő, 21 körüli visszatérő)Fűtésnél én is próbálok alacsony előremenőt, de pár fok eltéréssel vagy annyira alacsony (30-32 fok) hogy estére se fűti be a házat, vagy legkésőbb délután 2-re eléri a kívánt hőfokot (34-36 fok), és akkor estig megint szinte nem is megy. A visszatérő jellemzően 24-25 fok, szóval a padló kb ilyesmi lehet.
A referencia "elég meleg a padló" meg az lenne asszonynak amit anyós rosszabbul szigetelt, jobban befűtött (25 fok) gázkazános házában tapasztal.
-
Attila2011
aktív tag
Igen, jól írod, egy fc, ha vizes és nem VRF. De egy darab hol lesz elég? Szinte minden hűtendő helyiségbe kell egy. Spórol, de mennyit is és milyen áron? Ott lesz minden hálószobában egy folyamatosan zúgó és időnként kattogó gép, a komfortérzete messze elmarad a felületfűtéstől. A többletköltség esetén teljes épület költségének hány százalékáról is beszélünk? 1%?
De az éves karbantartást már nem is említetted, pedig ilyenkor az se elhanyagolható. Az se, hogy FC esetén milyen COP-val állítja elő a hűtési vizet és milyennel mennyezethűtés esetén. Utóbbi energiahatékonyabb.
Nem mindig a látszólag olcsó megoldás a jó és az se biztos, hogy hosszú távon tényleg olcsóbb. -
LOTR
addikt
válasz
Attila2011 #1711 üzenetére
ebben igazad van, de akkor ha egy födémhűtés kialakítása +2-2,5millió csak anyag, lehet munkadíj még 1-1,5m (nemtudom), egy fc meg +500-600k beépítéssel együtt, azért az akár jelentős különbség is tud lenni
-
Elemental
addikt
Én nyáron a padlót is hűtöm
Na, ez még nem jutott eszembe, ki fogom próbálni. Milyen padlóburkolat?család meg így is sír hogy hideg
Hogy van nálad belőve az előremenő hő? Termosztátok hogy vannak beállítva?
Próbálom úgy csinálni, hogy minél alacsonyabb előremenő legyen, és állandóan menjen a fűtés, nekem az adja a legnagyobb komfortot. Nem mindig sikerül mert vannak más hőforrások a fűtésen kívűl. -
Attila2011
aktív tag
válasz
ad4m1337 #1710 üzenetére
Ezeket szinte senki se az árukeresőn (vagy ott hirdetett boltokban) szerzi be, hanem hivatalos forgalmazótól, vagy magától a gyártótól. Mi is úgy szoktunk mindig árajánlatokat kérni a készülékekre. Fogalmam sincs mennyi az adott ház ára, csak érzékeltetni akartam, hogy a mennyezetfűtés kiépítésé töredéke. Arról nem beszélve, hogy se a fancoil, se a VRF nincs ingyen.
Hogy számokat is írjak, egy 5 kisebb lakásos háznál 44 körös mennyezetfűtés/hűtés listaáron (tehát ebből még jön le) bruttó 12M anyagár, amiben benne a teljes szabályozás is. Az egyik legdrágább gyártónál. Ritkán kérünk árakat és ez volt a legfrissebb példa, de nagyjából tudod arányosítani, hogy neked egy lakás lesz és nem lesz benne 44 kör.Szóval én ezeken nem spórolnék, ráadásul a ház értékét is viszi fel.
-
ad4m1337
aktív tag
válasz
Attila2011 #1709 üzenetére
Értem, én arukeresős oldalról próbáltam belőni a Fisher és Daikin árát, ott láttam masszív, milliós különbségeket... Sajnos nem 80M BP -en egy ház, olcsóbb kerületekben indul egy telek 60-70M -től...
-
Attila2011
aktív tag
válasz
ad4m1337 #1705 üzenetére
Ezek a legolcsóbb, leggyatrább hőszivattyúk, azért van a Daikin és Fisher között bőven választék, bár én erősen kétlem, hogy ekkora felár lenne. Vannak megbízhatóbb, középárú márkák is. A kivitelező meg egyik gyártótól sem listaáron kapja, hanem olcsóbban.
A felületfűtés, hűtés elég jó dolog, sokkal komfortosabb, mint tele vágni a házat fc készülékekkel (vagy mini VRF rendszerrel). Mennyibe kerül egy ház? 80M? Fogalmam sincs, de egy ilyen fűtési rendszer anyagára ennek töredéke.
A felületfűtés nem wifi képes önmagában, de hozzá épített szabályozórendszert be lehet integrálni épületfelügyeleti rendszerekbe természetesen.
-
WiZARD
addikt
padló-mennyezet hűtés-fűtés:
Én nyáron a padlót is hűtöm, nagyobb tömeg, nagyobb felület, miért ne? Így se panaszkodik a család, hogy hideg a kő.
Télen viszont a mennyezetet elzárom, hogy a padló melegebb lehessen (család meg így is sír hogy hideg) -
ad4m1337
aktív tag
Köszi a választ!! Igazából hirtelen nincs semmi igényünk, csak, hogy télen fűtse fel a lakást 21 fokra és nekünk ennyi elég
Fancoil jó lenne, de építés alatt van, nem tudom mennyire térhetne el az eredeti műszaki tervtől és tartalomtól, de nyilván egy ilyen igény is masszívan feláras lenne.... -
LOTR
addikt
válasz
ad4m1337 #1705 üzenetére
ezzel a típussal nincs tapasztalatunk, de biztos, hogy nem érdemes rádobni azt az összeget (nem érnek 2x annyit azok a "prémium" berendezések, az, hogy van e extra igényetek, azt ti tudjátok, nyilván, akkor lehet mások a prioritások, mint a bekerülési költség és az ár/érték arány)
esetleg pl egy megfelelő shelly okosvezérlő is jól tud jönni, de ha wifiről vezérelhető, akkor valószínűleg nem lesz szükség ráinkább talán valami fan coil lehetne érdekesebb nektek, hogy a hűtést is erről a hőszivattyúról tudjátok használni, ne kelljen még egy készülék hozzá (sajnos a hátránya, hogy össze kell kötni vízcsővel a fc-okat és a hőszivattyút)
-
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Egy új építésű ikerházat tervezünk megvásárolni, amibe az építtető Fisher FHF-WHS-101CE3 hőszivattyút tervez beépíteni. Ahogy nézem, sokan a Daikinra eszküsznek, itt valószínű nem lesz választási lehetőségünk, ha csak nem fizetjük ki a 2-3M felárat...
A többi paraméter: H-tarifás, padlófűtés mindkét szinten + 200l -es melegvíz tartállyal kiegészítené a rendszert, hősziegetlő ablakok, 15cm külső szigetelés + 30cm padlásszigetelés
A hűtésnél mint nagyon sok építtető, megspórolja a mennyezet hűtés-fűtést, tehát normál klímával egészíti ki a nyári hűtést.
Van valakinek tapasztalata? Facebook csoportokba vegyes kommenteket olvastam, szerintetek érdemes a felárat rádobni? Láttam, hogy ez wifi képes, ez az is jelenti, hogy fejlesztettek már rá appot?!
Teljesen új a technológia számunkra és csak elé akarok menni a dolgoknak...
-
atika88
senior tag
Sziasztok,
18 hónap után HMV tartályunk (Cordivari Bolly1 XL WB300 V003 indirekt 268L)
anódja ilyen állapotban van. Javasolt e már a csere, így ránézésre nem igazán tudnám megállapítaniMiért javasolja a gyártó az 1 éves cserét? Nem átfolyó vízmennyiség és vízkeménység függő ez?
Új hozzászólás Aktív témák
- Megújult a PROHARDVER!
- Spotify
- Milyen asztali médialejátszót?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Vírusirtó topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Garmin FENIX 8 51mm AMOLED Sapphire, karbonszürke DLC titanium, fekete/sötétszürke szilikon szíjjal
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest