- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
-
zizidor
őstag
Sikerült megoldani, de nem a setuid a megoldás, hanem a sudoers.
Az /etc/sudoers.d/ könyvtárban létre kell hozni egy fájlt, ami lehetővé teszi a veracrypt futtatását sudo-val, de jelszó nélkül. Parancssorból:
echo "ALL ALL = NOPASSWD:/usr/bin/veracrypt" | sudo tee /etc/sudoers.d/veracrypt
sudo chmod 440 /etc/sudoers.d/veracryptA VeraCrypt.sh scriptbe pedig sudo-val teszed bele a parancsot a paraméterekkel.
A script futtatásához már nem kell sudo. -
zizidor
őstag
A setuid flag lehetővé teszi, hogy más tulajdonos nevében fusson.
1. Beírod a végrehajtandó parancsot egy script fájlba, sudo nélkül.
2. Root-ként saját tulajdonba veszed: sudo chown root:root scriptfájl
3. Beállítod hogy másnak ne legyen hozzá joga: sudo chmod 700 scriptfájl
4. Adsz neki egy setuid flag-et, hogy root-ként fusson: sudo chmod u+s scriptfájl
5. Utána felveheted automatikus indításbaA 3-4 lépés összevonható: sudo chmod 4700 scriptfájl
-
sonar
addikt
Ha átrakod másik HW-be akkor az mdadm simán látni fogja.
Annyi, hogy SW raidnél nem a diskeket hanem a particiókat rakod majd raid-be. Igy mondjuk lehet variálni a raid-eket is.
Pl.: bevett szokás, hogy a /boot, efi particiókat teszik raid1-be, tehát minden disken ott lesz. A többit akár raid5-be.
Jah még vmi: particionálásnál hagyjál egy kis szabad helyet. Mert hiába irnak 500G-t a lemezre azért ott van egy kis szórás. -
sonar
addikt
Szia,
Valóban sok tekintetben jobb a SW RAID.
Nincs HW függés, teszem azt kidöglik a RAID vezérlő és ha nem kapsz ugyanolyant akkor nem biztos, hogy be tudod indítani a RAID tömböt. Ha meg ilyen alaplapi integrált RAID vezérlőt használsz azok megint csak nem életbiztosítások. Persze lehet használni, de a jövőre nézve ha problémád adódik akkor a SW raid-et könnyebb helyrepofozni, vagy új hw-be mozgatni.Amúgy kérdés, hogy mekkorák a lemezek? Terrás méreteknél simán lehet 1-2 nap a rebuild. És mivel a CPU-t zabálja ezzel be is van bizonyitva, hogy mekkora craft van abban az integrált raid vezérlőben.
-
growler
őstag
Először is, nem tudom milyen géped van hogy "kell" hozzá az 5.16-os kernel.
Ha elindul az új kernellel, akkor azért nem lehet nagy baj.
Egyébként, az ajánlás az, hogy az új főverziójú kernelek esetén érdemes
megvárni legalább az első . (pont) verziót -> 5.16.1
Az ilyen mainline kernelekhez nem kapsz hiba/sérülékenység javítást ! -
-
Igen,a hibernálást vagy a felfüggesztés úgy kell csinálnom
Azért kérdeztem rá, hogy SSD-ről fut-e a rendszer, mert ez esetben a hibernálás totál értelmetlenné válik az SSD bootideje miatt.
A telefont rácsatlakoztatva gondolom beolvassa a fájlkezelő annak tárhelyét és emiatt kavarhat be, ha simán csak a töltés opcióra állítod, a mobilnetet akkor is átadja szerintem.
-
Super!
Örülök, hogy ilyen komolytalan gond volt csak.
Épp emiatt a pár sor miatt kérdeztem, hogy volt-e rádugva telefon!
[ 66.422874] usb 2-1.5: Product: ATOLL-AB-IDP _SN:2231FAA7
[ 66.422876] usb 2-1.5: Manufacturer: Xiaomi
[ 66.422878] usb 2-1.5: SerialNumber: 8330357bVirtuális memória 16 Gb, annyi mint a fizikai memória.
Gondoltam, de ilyenkor kb olyanokat is célszerű megkérdezni, ami kicsit hülyének nézősnek tűnhet, de másként nem megy!
Innentől már nem lesznek gondjaid!
Csak kíváncsiságból, nem Note 9 Pro a teló?
Nincs véletlenül SSD a gépedben? 16giga RAM mellett ugye már elég alap....
-
Sok reményt én legalábbis nem fűztem a kernel próbálgatáshoz sem egyébként és közben a 20.3 már véglegesre upgrade-elhető lett, remélem frissítetted is! Valami más lehet itt, hátha a kimenetekből valaki kiszúrja, mi a helyzet. A hibernálás dolgot írtam már neked? Kikapcsoltad? Ha nem elegendő a swap.....
-
Szerintem ez nálad nem kernelfüggő lehet, valami energiakezeléssel kapcsolatos akadás lesz ott, érdemesebb lenne kikapcsolnod a képernyővédő zárolását hibernálás alatt, alapból ne használd a hibernálást. Plusz meg kéne nézned mit ír erről mondjuk a
dmesg
a terminalban és pastebinnel linkelhetnéd ide, hátha valaki kiszúrja a problémát.Milyen meghajtón van a rendszered? Mutathatnál egy inxi -Fxxx kimenetet, mert az is lehet, hogy nem csináltál elég swap-ot és úgy hibernálsz, no az leülteti a világ minden rendszerét! Ugye nincs hová másolnia a rendszernek, mi mást tehetne, mint megáll!?
-
King Unique
titán
Linuxoknál nem mélyedtem bele, de ott korábban a Secure Boot támogatása is problémás volt. Nem kell semmit manuálisan bütykölni, ha Windows alól a Rufus nem csinálja meg jól, akkor kb. semmi. Persze azt nem tudom, hogy a pendrive és az ISO ok-e (nem mókolt)? Illetve, ha jó opciót választottál és bebootol rendesen, akkor vsz jól írta ki. Ha restart után elhasal, akkor ott lehet más probléma lesz. Amivel kapcsolatban pedig az itteni topikjában kéne érdeklődni, illetve akár a javítást is meg lehetne próbálni a telepítővel.
-
King Unique
titán
"Az uefi-s usb-s windows 7 telepítőt a "másolgatós " módszerrel csináltam, a rufusz megoldással nem indult el a telepítő, hibakóddal leállt."
Az UEFI-hez való opciót állítottad be neki [link], jó a pendrive? A Rufus eddig mindenkinél megcsinálta jól, még NTFS-re formázva is működött bizonyos gépeken. Win7-nél pont a manuális másolgatós módszer problémásabb, mert a rendszer eleve elavultabb és korlátoltabb UEFI terén, mint az újabbak... De elvileg a gyári DVD lemezről is telepíthető. Az említett hibaüzenettel meg a másik OS topikjában kéne érdeklődni. Illetve meggondolni ezt az egész UEFI-s telepítést, mert eleve inkább az újabb Windowsok profitálnak belőle.
-
DZs
senior tag
Újra kell telepíteni a wint, amihez újra kell particionálni a merevlemezt. Nem kellenek a 100 megás forgácsok.
1. Töröld az összes partíciót. Ezért:
2. Csinálsz egy 40 gigás, elsődleges, ntfs partíciót a lemez elejére. A lemez többi helye allokálatlan maradjon.
3. Feltolod a wint az egyetlen érvényes partícióra.
4. Linux telepítése az utolsó lehetőség választásával, a kézi változattal. Ekkor az allokálatlan részből megadsz egy 20 gigás gyökér partíciót (/) és a maradékot a saját könyvtárnak (/home). A linux telepítője ezután magának megcsinálja ezt a két partíciót és békén hagyja a win partícióját. -
lev258
veterán
Lehet rosszul emlékszem, de mi is az első partíció?
Mert emlékeim szerint az nem /boot/efi csatolási hely, hanem EFI rendszerpartíció, amit a fájlrendszer kiválasztásánál kell választani, nem csatolási pontnál.
Tehát a Linux telepítésénél szerintem rosszul csináltad és ez ölte meg a Windows-t.
[link]
Alulról a 3.
Szóval kezdd az elejéről, a Windows újratelepítésével. A Linux telepítésnél pedig figyelj a részletekre vagy kérdezz.
Az az ismeretlen partíció amúgy miért kell? -
King Unique
titán
Akkor mért nem DVD-ről telepítesz, tán nincs optikai meghajtó? Illetve nem értem minek ilyen átalakításokkal szórakozni, ha az ISO-k eleve letölthetők az MS olaláról is [link]. Ha UEFI-s (?) telepítőt akarsz pendrive-ra csinálni, akkor meg eleve a Rufus-t érdemes használni. Az megcsinálja rendesen. Illetve a Win7 ilyen téren amúgy is korlátolt [link]...
Kérlek használd alul a "Link" opciót, mert ez így kissé zavaró! Illetve a képek mehetnek a PH! saját tárhelyére (Képfeltöltés a szöveghez), ahol később is megmaradnak!
-
King Unique
titán
Amúgy lehet külső HDD-re is elkészíteni a Linux telepítőt, sőt magát a rendszert is lehet oda telepíteni. De, ha van kéznél egy pendrive, akkor érdemesebb inkább azt használni. A telepítő kiírásához Windows alatt pedig eleve a Rufus javasolt [link].
Illetve döntsd el, milyen módban telepítesz (Legacy | UEFI) és a lemez is annak megfelelő legyen (MBR | GPT). Valamint lehet nem feltétlen szerencsés GParted által piszkálni, ha már Windowst telepítesz először, akkor ott a diskpart, grafikus tool a partíciók létrehozásához stb. -
DZs
senior tag
A lementett wineddel az a baj, hogy egy helytelen, de nem hibás partíciós táblára hivatkozik, ezért a javító nem látja javítandónak.
Egy dolgot kipróbálhatsz: két tiszta, üres partíciót csinálsz, az elsőre clónozod a wint. Ha nem indul, telepítőlemezével mbr javítás. Ezután, ha indul, linux a másik partícióra. Ha a win az mbr javítás után nem indul, akkor marad az újratelepítés. -
lev258
veterán
Valóban nem csinál többet, pontosan ugyanazt. Csak sokaknak könnyebb a kezelése. pl. hirtelen fogalmam sincs, hogy csinál az ember új partíciós táblát a parted-del. Mindenesetre a telepítések előtt ellenőrizd le, hogy az új partíciós tábla jó-e.
Akkor te ügyes vagy. Kollégának az új Windows telepítés, programok, frissítések napokba telt, SSD-vel.
Nem biztos, hogy a jelenlegi Ghost mentésed működőképes. Ez eddig még nem derült ki, én meg nem ismerem se ezt, se a Windows mélyebb lelki gondjait. -
lev258
veterán
A GParted teljesen jó hozzá. Mint írtam, a partíciós táblát is tedd rendbe, valamint a Ghost-olás helyett én inkább a rendes Windows telepítést ajánlanám. Kezd az egész már bonyolultabb lenni, mint maga a probléma.
Én a helyedben Gparted-ben két részre osztanám a lemezt. Ezután mehet a Windows telepítő. Az majd úgy csinálja, hogy neki jó legyen. Aztán pedig a Linuxot felrakod a fennmaradó részre. -
DZs
senior tag
Szerintem a klónozás nehezíti az egészet. Ahogy én csinálnám...
1) lementem az adatokat, ami kell
2) legyalulom a lemezt: törlöm az összes partíciót, csinálok egyet, formázok, a lemez elején létrehozok egy partíciót a winnek, mindezt diskparttal
3) feltolom a wint
4) telepítem a linuxt a "valami mást szeretnék" választással. -
lev258
veterán
sudo update-grub
Ahogy említetettem, lehet a Ghost-olás nem elég hatékony. Ha pedig olyankor használtad, amikor volt 100MB partíció is mellette, akkor azt is valahogy menteni kellene.
A Windows 7 tud ilyen partíció nélkül is települni, de ha ezzel együtt települ, akkor nélküle nem működik.
Korábban már javasoltam neked, hogy miután a partíciókat előkészíted, először a Windows-t tedd fel, majd ha minden rendben, jöhet a Linux. -
-
King Unique
titán
Itt az a kérdés, hogy ha tényleg Legacy boot, akkor mért volt GPT a partíció? Illetve hogyan törölted, mert GPartedben nem elég csak a partíciókat törölni, hanem msdos (=MBR) partíciós táblát kell rá tenni. Szintúgy a Windows telepítőben sem elég grafikus felületen törölni a partíciókat, hanem eleve diskpart módszerrel kell legyalulni a lemezt és esetleg átkonvertálni. Windows telepítőben a Shift + F10 gyorsbillentyűvel is megnyitható a parancssor.
A Win7 visszaállítása felől meg legjobb, ha a topikjában érdeklődsz. -
King Unique
titán
-
lev258
veterán
Na, szerintem ott a kutya elásva.
Írja a parted -l, hogy bár GPT partíciós táblád van, de nem egészen van rendben. És nagy valószínűséggel ez zavarja meg a telepítőt.
Tehát ezt kellene orvosolni. Vagy azzal, hogy Linux alól a teljes partíciós táblát is törlöd és újat hozol létre, vagy megpróbálsz valami spéci programot, ami talán tudja javítani adatvesztés nélkül is.
Egyébként most legacy módban megy a gép (az UEFI "ellentéte")? Mert akkor GPT helyett MBR jellegűt lenne érdemes használni. -
nemurea
aktív tag
A FastBoot téma csak 8.x-től jött be a Windowsba? Mert nálam ilyenkor nem látja a telepített linux az NTFS partíciókat (pontosabban látja, csak nem tudja mount-olni). De mindenesetre próbaképp érdemes olyat csinálni, hogy a Win-t rendesen leállítod, tehát nem restart.
Amúgy Win7 mellé tényleg lehet (általában
) csont nélkül mindenféle Linuxokat telepíteni, a HTPC-men másik három rendszer van a Win7-tel közös meghajtón.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Elég zavaros az utolsó rész, hogy mit látott minek.
Live alatt talán meg visszahozhatod az eredeti helyzetet a testdisk-kel. Van hozzá részletes leírás a neten.
Egyébként a későbbiekre nézve, a Mellé telepítés helyett a Más opciót érdemes használni, ott mindent te irányítasz. -
amdni
aktív tag
Nos újraindítás után mégis meglett a gnome commander új verziója, ami a szoftverközpontban van.
Köszi a segítséget!!!
Viszont még az új verzióban sem találom a tömörítés lehetőséget, ami a Krusader programban benne van, de az nem tetszik.
Jelszavas tömörítés lehetőségre van szükségem.Van egyáltalán benne, vagy valami kiegészítő kell hozzá? Vagy csak én nem találom ???
-
lev258
veterán
Hajjaj.
Az első, ami furcsa, az Intrepid szó. A 8.10-es Ubuntunak volt ez a neve. Fel nem tudom fogni, hogy került a tárolólistádba. A többi csak arra vonatkozik, hogy már kétszer is szerepel a getdeb tároló. Mindegy.
Azt meg végképp nem értem, miért akar olyan csomagot is feltenni, amiből hivatalosan nem kell ennyire friss.
Egy kissé zavar az egész. Túl sok az anomália.
Ezt most elfelejtve, fel tudsz tenni bármit a Szoftverközpontból és működik is? -
Dhampir
félisten
~ » tar -xf gnome-commander-$VERSION.tar.xz # unpack the sources
~ » cd gnome-commander-$VERSION # change to the toplevel directory
~ » ./configure # run the `configure' script
~ » make # build GNOME Commander
[ Become root if necessary ]
~ » make install # install GNOME CommanderMásik módja a telepítésnek:
~ » git clone git://git.gnome.org/gnome-commander
~ » cd gnome-commander
~ » ./autogen.sh
~ » make
[ Become root if necessary ]
~ » make installrpm-csomagkezelőt alkalmazó rendszeren update-tel, vagy Arch Linux alatt alapból a legfrissebbet kapnád.
-
lev258
veterán
Az UEFI az a rendszer, ami leváltotta a régi BIOS-t. Elvileg amikor kiválasztod, hogy a pendrive-ről bootoljon, van külön EFI USB pendrive sor. Amennyiben neked is ilyen van és a SETUP-ban is EFI, nem pedig legacy mód van beállítva, akkor szükség lesz egy FAT32-es EFI partícióra is.
Volt már szó arról is, hogy usb3-ról nem mindig sikerül a dolog (különböző gépek, pendrive-ok szerencsétlen együttállása esetén). -
lev258
veterán
Amiket te hibáknak nevezel, azokat én csak hallgatom, de nem értem. Mármint bármelyik rendszert felrakod (akár Mint, akár Ubuntu, ...), ezek mennek megfelelően, nem léteznek ezek a problémák. Annyit tudok, hogy Virtualbox-nál az usb-hez kell pár dolog. Valami kiegészítő, meg aztán a beállításaiban is kell engedélyezni. Dropbox meg amikor fut, tesz egy kis ikont valahova, onnan meg elérhetőek a beállításai.
-
lev258
veterán
Gnome Commander-ben is működnie kell szerintem, csak én nem használom, nem tudom, m hogyan megy benne.
Használhatsz cp-t, de figyelni kell és könnyen lehet, hogy egyenként rákérdez minden felülírásnál.
Bár látom, szereted a Terminálos cuccokat, de ha már úgyis a Mint-et használod, a Fájlkezelő nem lenne jobb?
Az sdc3 jelen esetben a partíció maga, fizikailag. Vagyis úgy ne másold. Amikor felcsatolod a partíciót és látod a mappastruktúrát rajta, akkor tipikusan a /media alatt találod meg. -
lev258
veterán
Értem, mit mondasz, de más szempontból a Windows-os elnevezés a fura, mert ha átteszed egy másik lemez mellé, akkor aztán mi van. Van két C:?
Linux a háttérben egyedi UUID azonosítót használ, meg persze lehet neveket is adni. Nem lehet, hogy a Windows dinamikus partíciókat kreált? Az tud félreértést okozni és az utóbbi időben úgy tűnik, egyre tbbször fordul elő. Ilyenkor partíció a partícióban helyzet áll elő, ami lényegében Windows alatt létezik csak. -
lev258
veterán
Valahol elvesztettem a fonalat.
Van két HDD, közel azonos tartalommal. A "frissebb" adatokkal rendelkezőt próbáltad átmásolni a "régire". Ha felülírásnál nemet választasz, akkor a régit nem fogja újra cserélni. Akkor mi a gond?
Biztos nincs ilyen hiba a Linuxban, csak érteném, mire gondolsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest