- OLED TV topic
- Forrmell.enn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dhampir #7811 üzenetére
Szerintem a Debian akár még kezesebb is lehet, mint az említett kettő disztró, de kell valamennyi ismeret hozzá, a repókat mindenképp ismerni kell, mert a stabil repóban valóban elég régiek a csomagok, én is felraktam mindíg a frissebb csomagok repóját, ha a Cinnamont meg a Nemo-t akartam frissíteni, kicsit figyelni kell a függőségekre is a Debiannal, de ha belejön az ember, akkor sokkal rugalmasabban használható az Ubuntu verzióknál és az arra épülőknél.
Stabilitása egyértelmű, bár nekem Mintnél sem volt stabilitási gondom soha. Kivétel ez alól a friss verzió megjelenése, de azzal jó ideje kivárok kb egy hónapot.
-
válasz
Dhampir #7809 üzenetére
Értelek! :-) Bár engem egyszer leoltottak a FB Linuxos csoportban, hogy attól, hogy kezdő valaki, még nem jelenti, hogy nem ért hozzá annyira, hogy kapásból terminal parancsokkal meg kernelfordításokkal operáljon!
Közben leesett, hogy azt a swapot ilyenkor az automatikus telepítés csinálja/ná!
Lőj a kettő közé, rakj fel Ubuntu Mate-t, az akkor Ubuntu is lesz meg kicsit Mint is, a DE miatt.
Debiant nem próbáltad még? Pont az ilyen gyakorlott már nem kezdőknek való, ráadásul amíg olajozottan fog működni, addigra előjönnek az elfelejtett dolgok és sok újat is tanulnál!
-
válasz
Dhampir #7807 üzenetére
Szia!
Ugyanott jársz, bármelyik topikba írsz a kettő közül, ill. a Kezdő topik is dettó. Most írtam az Ubuntuba neked.
Ha nem fogsz hibernálni, ne csinálj 16 GB swap-ot. Ha min 8 GB RAM van, akkor nem is kell a swap, de van aki ilyenkor is csinál 1 GB-ot.
Ezt csak azért mondom, mert nagyon remélem nem a valami mellé, hanem a valami más opcióval telepítesz!
-
-
válasz
Dhampir #7412 üzenetére
Az okosabbak ezek szerint nem írnak!
Ettől függetlenül én sem javasolnám olyan kezdőknek, akik még nem látják át a rendszert, mert zavaró lehet, ha más nem is, a két DE saját programjai megjelenhetnek itt is ott is, sok duplikátum is létrejön.
Mindenképpen a tiszta telepítés a tuti!
(#7411) st3v3np3t3r
Mi volt a gond a Cinnamonnal amúgy?
-
válasz
Dhampir #6941 üzenetére
Amúgy én nem szoktam csalódni ezekben, bétában főleg, még a megjelent hivatalos verzióban sem, tudomásul veszem, hogy pár hétig rosszcsontkodik majd, de előbb utóbb stabil lesz.
Nézegetem most a Casper mappában a filesystem.manifest nevű fájlt, hogy mely csomagok frissebbek, a 18-hoz képest....
ha valaki mazsolázni akar és lusta kikeresni a két verzió iso-jából:
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Dhampir #6764 üzenetére
Tisztelt kolléga: Dhampir
Köszönöm a helyesírási lexikont éppen nem olvastam és nem is fogom, de tudom hogy a helyesírás szabályai sokat változtak és változnak is miden évben, neked ezt is tudnod kellene nem.....
A lényeg nem vagyok egy robot hogy írásközben ne hibázzak, ez másokkal is előfordul de én nem kommentelekbele más írásmódjába és nem is kritizálom az írásmódját...A papagályt szerinted hogy írjuk helyesen kedves doktor úr?
A kérdésem igen viccesen hangzik, de érdekel a véleményed erről is....
A lényeg ne rugozzunk már itt ezzel a témával még off-ban sem a helyesírás szabályaival, engem a Linux téma érdekel és ennyi.....
A kritikát is bírom, én a Linuxo-t preferálom, trollokat nem csipem de igyekszem toleránsan is viselkedni még velük is igen.....
A lényeg hogy sajnos több fórumon is vannak trollok és kerülöm a vita lehetőségét is velük mert a topik-ok rombolása a céljuk és mást nem is akarnak csak is rombolni.....
Te nem hinném hogy rossz szándékúan írtál nekem és köszi a helyreigazítást is de ne is várd márt el ezt.
A Linuxo-t szeretem én is és ebben a témában szívesen beszélgetek veled is off-ban ha van kedved is hozzá.
Üdv, István -
-
Zahze
csendes tag
-
válasz
Dhampir #5825 üzenetére
Köszi a linkeket!
Sajna ez a tanulnivaló Paint az m$-é, mert a sulban ezt oktatják (4.o.).
Amíg nem jártak suliba, addig a Tuxpaint-tel "kondicionáltam" őketA legkisebb fiam még mindig szivesen elindítja, rajzolgat vele (ő még csak elsős).
Aztán úgyis jön az általános iskola, és az m$ vonal.Az viszont becsületére legyen a tanárnak, hogy nem csak 1 operációs rendszert említ meg annak ellenére, hogy Windows-t tanulnak.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
Dhampir #5096 üzenetére
Ez mi is pontosan?
Más kérdés:
Tvheadend+kodi kombót szeretném feltepíteni de nemigen látok ill találok róla bminemű leírást. Tudna vki érdemben segíteni? A tvheadend Lathronos kollega jóvoltából már fel van téve de itt meg is akadtam. Most még ugyan egy sima PCI-os tv kártya van a gépbe de szeretnék venni egy usb-s dvb-c-s kütyüt is. Amiatt kellene. -
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #4623 üzenetére
Végigpróbáltam Ubuntu és Ubuntu Gnome alatt is, de ezt az Intel Broadwell + Nvidia hardverkonfigurációt "nem szerette" egyik sem, pedig nyáron az ugyanilyen párosítású Haswelles gép ehhez képest még "out of the boxer" működött.
No, de mindegy is, háromnapos Nvidia driveres szenvedés után elvitték a gépet.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Dhampir #4189 üzenetére
Egy pár éves HP ProBook 4530-on én is csak bő egy hónapig tudtam Mint 17.2-t használni, annyira idegesített, hogy amint külső monitort dugtam rá, a laptop beépített kijelzőjén nem volt többé vsync, ami borzasztóan zavaró, fejfájdító scrollozásnál.
Érdekes, mint kefélhettek el a Mint X-ében, mert Ubuntu-ból már a 13.10 sem produkált ilyet, és azóta egyik újabb kiadása sem, így most a 15.10 is szépen megy ugyanezen a vason.
-
válasz
Dhampir #4206 üzenetére
Most valóban nincs mit! Fenyő szakit illeti köszönet, de ha ezzel is segítettem, az már jó.
Gondolkodnom kellett egy darabig, milyen 18-asról írsz, de csak leesett. Kicsit/nagyon dekoncentrált vagyok mostanában, bonyolultabb kérdések megválaszolására mostanában nem is vállalkozom.
-
qwertly
addikt
válasz
Dhampir #4203 üzenetére
Szia!
Köszi a választ,próbáltam én is a windows 7 skin ráhúzni de függőségi és keret hibákra hivatkozna nem települt teljesen csak az ablak keret változott át.De én igazából nem is zavar alapból a kinézete csak a kikapcsoló és a start menü és a kuka ikonjai zavarnak.Úgy-hogy csak célirányosan skineznék ha megoltható felhasználó barát módonÉs mint írtam a gép sem egy mai darab ezért nem is akarom túlterhelni.
Más: van valami program ami mutatja proci memória hálózat állapotát? -
válasz
Dhampir #4189 üzenetére
Vándorlás az célzott szöveg volt, de nem vette a lapot és nem TG, ennyit elárulok.
Egyébként milyen alapon kritizálhatnám az ilyesmit, vagy a hw kényszer vagy az ízlés/ficam viszi az embert ágról ágra!
Első évemben 3-4 tucat disztrót biztosan kipróbáltam, egy, ami azóta is állandó.A Mint-es grafikai gondokra Fenyő ft-nek volt valami vivid-es terminal parancsokból álló sora, amit az új Mint-en kipróbáltam és minden működik azzal is, érdemes rákeresnetek, nekem ugyan nem volt megjelenítési gondom, de akinek van, lehet, hogy megoldja!
-
Syl
nagyúr
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #3775 üzenetére
NEM. Az általános tapasztalat, hogy a Dell-es előtelepített rendszerek szörnyűek, alapvető tesztelés is hiányzik, miközben még bele is nyúlnak.
syler123: Tehát egyértelműen az internetszakadással kapcsolatos? Próbáld ki majd a javasolt parancsot, ha legközelebb megszakad és le akarod állítani. -
lev258
veterán
-
King Unique
titán
válasz
Dhampir #3754 üzenetére
Neked.
Nálam a Mintnek vannak furcsaságai, mint pl. notit kikapcsolva, fedelet lehajtva néha újraindítja a gépet, fényerő beállításokat hol megjegyzi, hol nem, külső merevlemezeknél több típust nem lehet normálisan leválasztani, mert rögtön utána újra felpörgeti és csatolja...na én meg ezekkel nem szívok Windows alatt, mert ott frankón működik.A 10-es meg eleve még nem játszik annyira, majd az őszi és tavaszi nagy pakkok után lesz érdemes számolni vele.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #3754 üzenetére
Mondjuk amit én "fájlalok" Mint alatt, hogy gyengébb a noti hangzása, mint a Windowsos gyári Dell Maxxaudio driver támogatásával, de még Ubuntu alatt is szebben szól.
Már gondolkodtam azon, hogy a Mint codecs csomagot törlöm és az Ubuntu restricted extras pakkot telepítem, de félek attól, hogy összegabalyítaná a rendszert.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dhampir #3694 üzenetére
Ha nem megy, akkor csak törlöd parancssorból, aztán újraindítod. Nem hal meg tőle a rendszer. Nálam bejött, kétlem, hogy másik kártyánál problémát okozna, de már semmin nem lepődöm meg. A friss driver-t próbáld ki először szerintem, és csak utána ezt, ha az nem oldja meg a tearing-et.
-
-
válasz
Dhampir #3691 üzenetére
Akkor fentebb írt 20-nvidia.conf fájlt (/etc/X11 alatt xorg.conf.d könyvtárat létrehozni és bemásolni) neked is ajánlom kipróbálásra, 500-as NV széria felett elvileg működnie kell csont nélkül;
Section "Device"
Identifier "Nvidia Card"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
Option "TripleBuffer" "True"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"EndSection
-
-
devil-k
nagyúr
válasz
Dhampir #3606 üzenetére
Egyik rendszer sem tökéletes, de fényévekkel gyorsabb, mint a Windows 10.
Pl.:
Windows 10 alatt HDD-ről HDD-re (WD Red-Red) 100-110 MB/s másolta a cuccot.
Linux Mint alatt pedig 150-156 MB/s. Azért van különbség. Meg is lepődtem rendesen.(#3610) ubyegon2
Igazad van. Sajnos, kicsit kacifántosra sikeredett a módszer. A fő problémából kiindulva a következő dolgokat találtam a You Tube-on:
A probléma megoldódott, de aztán fennállt a következő:
Ezekre sajnos nem találtam megoldást. (mint kezdő Linuxos), így az újrahúztam az egész rendszert (SSD), azóta minden megoldódott. Még annyit csináltam, hogy átállítottam ezzel a programmal a partíciót EXT-re.
-
Apaxp
senior tag
válasz
Dhampir #3606 üzenetére
Nekem is tetszik bár még csak néhány napja ismerkedem vele. Alapbeállításon minden egyelőre.
Ami zavar hogy aki át áll windowsról az sajnos a meglévő, windowson jól működő kiegészítőit (egér, Wlan stick) nem tudja vagy csak korlátozottan tudja használni. Tudomkaptam olyan tanácsot már hogy vegyek kompatibilis dolgokat, de egy tizenezer ft-os egér ami win alatt tökéletes azt már ne dobjam ki csak a linux kedvéért. Viszont azért nagyon tud hiányozni az egérgombbal történő nagyítás így 57 éves fejjel és rosszul működő szemekkel.
Van a start menüben egy illesztőprogram kezelő amire ha rákattintok akkor bekéri a jelszót, utána egy pillanatra beugrik egy ablak és el is tűnik. Na azt még nem sikerült elindítanom. -
válasz
Dhampir #3590 üzenetére
Csak a mainstreamből kerül ki a 32bit, mivel dupla annyi idő mindkét verzióra fejleszteni és manapság már egyre marginálisabb a 32 bites gépek/rendszerek aránya, szóval a nagyobb disztrók gyak fájdalommentesen megtehetik, de pl Debian így antiX is lesz még 32biten jó darabig.
Amúgy meg ha biztosra akarsz menni Winével, használj PlayonLinuxot, abban amik fel vannak sorolva appok/gémek kompatibilisnek azok valóban csont nélkül mennek is és helyetted beállítgatja a dolgokat. -
lev258
veterán
-
válasz
Dhampir #3588 üzenetére
Én úgy tudom pont nem a lemezműveltekben van igazán különbség, hanem pl a memóriaintenzív alkalmazások mindig gyorsabbak 64biten, mivel pont 2xer annyi kód/adat fér el prociban, így ritkábban kell kinyúlnia a ramhoz, ill amelyik program meg van írva 64bitre ott prociszinten is jelentősen (+25-30%) gyorsabb lehet, pl tömörítés, java, javascript, html tipikusan ilyenek, habár amelyik programnak csak 32bites verziója van az meg kicsit (-2-3%) lassabb lehet 64bites rendszeren. Amit még szoktak emlegetni, hogy a 64bites rendszerek biztonsági szempontból is jobbak, alapvető hátrány viszont hogy több ramot esznek, így kevesebb maradhat disk cache-elésre, de ez alapvetően csak 2GB vagy alatta és komolyabb DE-ek esetén okozhat igazán gondot, modern masináknál érdemesebb inkább a 64bitest választani, több az előny, mint a hátrány, a 32bites rendszerek amúgy lassú kihalásra vannak ítélve 2016 után a legtöbb disztró (Ubuntunál pl 16.04 lesz az utolsó 32bites, de szerver fronton már most sincsen 64bites verzió, ahogy pl Fedoránál a mostani 22-es verzióból készült utoljára 32bites verzió) már nem ad ki újabb 32bites verziókat.
Wine nálam simán ment 64bites rendszeren, bár csak MS Office-t és pár játékot kellett eddig feldobnom, tehát nem túl nagy a merítés, amire szükség lehet az a 32bites libek, aka multilib support engedélyezése/telepítése. -
válasz
Dhampir #3583 üzenetére
Indítási hangról is volt szó?
[link]
Én úgy értettem, hogy a Sound applet-et le kell cserélni erre:A lassú indulást ez nem fogja megoldani, inkább nézd meg a dmesg-et a var/log-ban.
Ilyet láthatsz például:[ 1.917686] tsc: Refined TSC clocksource calibration: 3819.008 MHz
[ 2.881199] random: nonblocking pool is initialized
[ 2.917308] Switched to clocksource tsc
[ 9.557390] EXT4-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 9.796337] Adding 8388604k swap on /dev/sdb7. Priority:-1 extents:1 across:8388604k FS
[ 9.859128] systemd-udevd[421]: starting version 204Jessie-n nincs ez:
[ 1.845103] tsc: Refined TSC clocksource calibration: 3819.007 MHz
[ 2.175241] PM: Starting manual resume from disk
[ 2.202495] EXT4-fs (sda7): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 2.338859] fuse init (API version 7.23)Próbáltam már a fórumon utánajárni, mi ez a clocksource tsc pontosan és miért okozza ezt a kését, de nem sok minden derült ki.
(#3584) inf3rno
Kíváncsi vagyok, változik-e valami appletek kilövésével. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dhampir #3573 üzenetére
Nem én vettem észre. Elképzelhető, hogy tévedett a srác. Rögtön miután kikapcsoltam 1sec alatt volt meg a login újraindítás után, de most megint elég lassú lett. :S Megpróbálok kikapcsolni mindent appletet meg deskletet, aztán meglátjuk. Azt tudom, hogy friss telepítésnél nem kell másodperceket várnom fekete képernyővel. Mióta viszont frissítettem a kernelt és beraktam pár appletet hát ez van. Amúgy nem csodálkozom, hogy az appletek lehúzzák a cinnamont, nem adnak hozzá jóformán semmi dev toolst. Képtelenség normálisan kitesztelni őket, dokumentáció meg szinte nulla van. Szerintem.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #3579 üzenetére
Szerintem rosszul értelmezted, amit írtam. Lehet rosszul fogalmaztam. A Wine-nál arról van szó, hogy a 64 bites Wine környezet fejlesztése nem olyan jól halad, mint a 32 bitesé. Ezért 32 bites Windows-os programok előbbiben problémába ütközhetnek, utóbbiban meg úgy működnek, mint egy 32 bites rendszeren Wine alatt. Neked csak annyi a dolgod, hogy megválasztod a megfelelő környezetet.
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #3576 üzenetére
Most nem igazán értem, mit szeretnél. A 32 bites és 64 bites rendszerek között akkor van különbség, ha a futtatott szoftverek is kihasználják az előnyöket. A PAE meg egész egyszerűen arra jó, hogy 32 bites rendszeren is elérhető legyen nagyobb memória. Egy átlagfelhasználó nem fogja megtapasztalni, hogy mennyit lassít a dolgokon az utóbbi használata (mivel ez lényegében egy trükk).
Az MS-t meg ne keverd ide, ők az egyes verziókban külön még limitálták is a RAM elérhetőséget, árazástól függően. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #3412 üzenetére
Két dologra tudok gondolni. Vagy összeomlott a Cinnamon, ez esetben a log-okban nyoma kell, hogy legyen. Vagy valahogy átléptél másik munkaasztalra (bár hirtelen nem tudom, ott vannak-e alap ikonok).
Ha nem adja ki, lehet, hogy még dolgozik vele. Érdemes várni ilyenkor. -
Dhampir
félisten
-
válasz
Dhampir #3394 üzenetére
Nem értettelek félre
, azt a nemzetiség alapján történő választást inkább poennak szántam, mivel pont írekről volt szó- így, aki csípi az anarchista lázadókat, tőlük választ!
LMDE nekem sose működött jól, nem is értem teljesen ezt, a régebbi disztrók jók voltak, a mostaniaknak már egyre inkább megfelelési kényszere van, a felhasználó, erős hardverek, ilyesmi.
(#3393) 105kacsa Esélyes, hogy kinyírja a GRUB-ot is! Meg mást is, [link].
A Win ilyen, nekem egyszer a 7 telepítése egy egész Chakra-t eltüntetett partícióstól!Érdemes felkészülni mindenre!
Sok sikert, de tényleg!
-
válasz
Dhampir #3391 üzenetére
Érdekes, nekem meg egyedül a Mint volt az összes közül, ami simán működött már telepítés után, hozzá se kellett volna nyúlnom, persze, ha kutyulgat az ember, a helyzet változhat, de megölni se túl könnyű! Biztosan gépfüggő dolog ez.
A Linuxban éppen az tetszett meg sok esztendővel ezelőtt is, hogy nem tett különbséget az emberek között, inkább a nyíltságot, a barátságot sugározta pont ez a két kiemelt szó az, amiről el lehetne polemizáni az általad linkelt esetnél is!
Elég marginális és régi infó ez az állásfoglalás, nem gondolnám, hogy emiatt támadás érné a Mintet, az utóbbi években legalábbis nem írtak ilyenről.
Biztosan van, aki úgy választ disztrót, hogy írek, olaszok, oroszok csinálták vagy épp manók!
Én eleinte próbáltam magyar disztrót választani, de nem nagyon jött össze, minap például kijött egy új BlackPanther is. -
válasz
Dhampir #3385 üzenetére
nemcsak önmagában a rendszer érdekel, hanem a készítői is
Tiszta, de sejted, mire gondoltam.
csak az alap Mint-környezet.
Ezek szerint az alap Ubuntu gyorsabban indul, mint a Mint.
login után jó darabig sötét a képernyő.
Nálam is ilyen a Mint, a dmesg-ben nézd meg, hol szuttyog a boot, nekem valami clockwork switch sor akasztja meg a boot-ot, Jessie alatt nem csinálja. Nem jöttem még rá, mi ennek az oka és mit csinál pontosan ez alatt az idő alatt ez a cw swicth.
(#3386) Dhampir Nem tudom mi lehet az oka, hogy nem olvassa be a fájlokat a kezelő, elvileg be kéne neki, nem is jogosultság probléma. Lehet, hogy valami hiányzik a Nemo-ból? Voyager live-ból meg is néztem, minden ment simán, abban Ristretto van.
(#3387) carrick16Ez a leírás ismert számodra?
-
válasz
Dhampir #3382 üzenetére
Ajajjj! Reméljük, hogy erre nem reagál érdemben senki.
Egyébként milyen meghajtón próbálod ezeket a swap ide-oda trükköket? Van értelme x ms előnyért? Inkább a ramdisk gyorsítana, bár nem ismerem pontosan a hw-es hátteret a gépeden, amiről szó van most.
Bejelentkezés után viszonylag lassan töltődik be az asztal, az alap Ubuntu gyorsabb.
Pakold tele azt is csili-vilivel!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged