Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
Virtualbox-ban válaszd ki a wifi adapteredet a "Név" pontnál (aztán még lehet próbálkozni NAT vagy Bridge opciókkal). A VM-ben ettől még ugyanúgy vezetékesként fog látszódni, de ez normális, mivel a tényleges beállítást nem a vendég OS-ben, hanem a VBox-ban kell elvégezni.
Elvileg nem kellene semmi extrát csinálni a VBox-ban, bár azt mondják, a biztos az, ha külön USB-s wifi adapterrel próbálod, és azt megosztod a vendég OS számára (VBox-ban a Beállítások -> USB pontnál), és azon telepíted a hozzá való driver-t is.
-
NeoPampalini
senior tag
(Fene tudja, szerintem ez Win alól fog megoldódni, de...)
Hát, ez érdekes kérdés, nálam ugyan nincsen wifi, de próbáltam utánajárni. Viszont inkább a fordítottjára találtam csak témát, azaz Win alatt van wifi, Linux alatt nincs. Olyat láttam csak, hogy dual boot után, Win7 reinstall-t követően Win alatt nem működött a wifi.
Laptop, vagy külön wifi kártyás asztali gép? Win eszközkezelő mit lát a wifi eszközről?
-
Frawly
veterán
Sikerült lefényképezni melyik folyamatot vagy service-t nem tudja lelőni? Engem az idegesít ilyenkor, hogy ki kell várni 2 percet, mire lelövi. Kéne hogy csináljanak valami lehetőséget, hogy ne kelljen kivárni, hanem az ember megnyomna egy spéci billkombót, és azonnal kilőné a folyamatot kényszerítetten.
Ez Arch telepítéskor is zavar, mikor bootol az Arch Live, és Wi-Fi-s laptopról indítom, akkor valami másfél percet számol vissza bootkor, mert próbálná elindítani a nem létező Ethernet-csatlakozáson a DHCP címkérést, persze címet nem kap, mivel nincs csatlakoztatva kábel, de azért kiváratja ezt az időt, mert az idő mindent megold. Gyógyír minden sebre
-
nagyúr
Ha minden jól megy, ez a parancs csinál egy linket, amit böngészőben tudsz nézni vagy ide felrakni pastebin-nel. (nem kell fotózni) A leállás dolgai is ott vannak a kimenet végén.
ubyegon@Mint19C:~$
journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
http://ix.io/1kRj
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Igazán nincs mit! Mindkettőnk kíváncsisága kielégítve.
A lényeg valóban az, hogy azon a gépen most jobb minden, mint volt.(#9699) growler
Még mindig fura, mert nekem normálisan működött a Qbittorrent. E szerint nem a Tara a gond.....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Az lett, amit tippeltem xenialos (16.04) kernel így a Tara-n csak szoftveres leképezési módban indul el, lényegében a nyílt meghajtók nem működnek. A xorg, mesa túl friss nekik. Ezeket most nem próbáltam ki, hirtelen nem tudom mennyire lehetne eredményesen visszállítani mindet, viszont nem is sok értelme lenne, mert ez akkor a 18.3 lenne, ami nem nagyon működne együtt a friss Cinnamonnal, etc.
Valamiért hálózat sem akart felállni.ubyegon@Mint19C:~$ inxi -F
System: Host: Mint19C Kernel: 4.4.0-131-generic x86_64 bits: 64
Desktop: Cinnamon 3.8.8 Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: N/A
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-)
cache: 8192 KB
clock speeds: max: 3800 MHz 1: 2400 MHz 2: 2400 MHz 3: 3400 MHz
4: 1900 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: fbdev,ati (unloaded: modesetting,vesa,radeon)
Resolution: 1600x900@77.00hz
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 6.0, 128 bits)
version: 3.3 Mesa 18.0.5(#9690) Frawly
Fura egy rendszered van, ha az Imgur sem megy!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Értelek, akkor valahogy kiiktattad abból a sorból a " quiet splash" bejegyzést. ( ha ez a neve neki, most mobilon nem tudom lecsekkolni)
Elképzelhető, hogy Tara-n is menne a régebbi kernel. Ha megadod a pontos kernelszámot, talán a Synaptic kiírja végig, akkor kipróbálom. Az én Tarám még nincs napi használatban, ha meghal sincs gond. 😉
Ha mégsem menne, az a friss xorg és társai miatt lesz.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azt hiszem ez normális, hogy új kernel utáni GRUB frissítés eltávolítja a hozzáadott bejegyzéseket, bár az eleve ott lévő is eltünt eszerint, gondolom a sor módosítása miatt.
bootolási folyamatot jeleníti meg szövegesen
Épp ezt hivatott a "quiet splash" megakadályozni. Ha visszarakod, nem látod a futó boot sorokat. Nem ez a sor csinálta : "video=SVIDEO-1:d" (ha megnyomod a lefelé nyilat, akkor is eltűnik a háttér és a folyamat látszik)
Tényleg, ha lejár egy disztró, akkor mi történik?
Semmi, ugyanúgy működik minden, viszont megszűnnek hozzá a frissítések, ezek közül is a biztonsági frissítések lehetnek fontosak. No de 2021 még messze van.
Az sem zárható ki, hogy újabb disztró is felszerelhető régebbi kernellel, ami kapja a frissítéseket. Ezt nem tudom biztosan....[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
Lehet hogy ez az én rigolyám, de szeretek LTS kiadáshoz LTS kernelt
használni. Ezek a: 4.4, 4.9, 4.14 (ez idő szerint)
Például: A Mint 18.3-as rendszerem. a 4.4.0-131-es kernellel fut.
(Kifogástalanul kezeli a beépített, és a csatlakoztatott eszközeimet.)
Rendszeresen kapok hozzá verzión belüli frissítést - ezekkel kapom meg
a hibajavításokat. -
Kernel terén nekem is van még bőven mit tanulni
Én általában (ha ráérek és kedvem is van) megnézem a changelog-ot (a frissités kezelőben is meg lehet)
abból sokminden ki szokott derülni.
Ha a biztonság az elsődleges v fő szempont akkor az nem csak a kernelen múlik. (rhel ami nagy distro még mindig 3.x-nél tart)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
nagyúr
Nincs különbség.
Ez az alap GRUB:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""quiet splash
után egyszerűen beírták az említett paramétert.Eltávolítom a frissített kernelt, és ő automatice a régi kernelt veszi elő? Vagy használjam inkább a TIMESHIFT visszaállítást?
Akkor tudod eltávolítani az adott kernelt,
ha bootkor nyomsz egy E betút és a régi megfelelő kernellel bootolsz be.Az itt látható képeken látod, hogy a második sorra kell rámenni és ott tudod kiválasztani a régebbit.
Ehhez felesleges a Timeshift-et használni.[ Szerkesztve ]
-
apszi
őstag
Mondjuk a [linuxmint.com]-on picit más a szöveg:
GRUB_CMDLINE_LINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video=SVIDEO-1:d"
Nem tudom a kettő között vajon mi a különbség. -
nagyúr
Ebből a kimenetből csak annyit látok, hogy elég nagy kaka van, hozzáértők lehet megfejtik, mit lehet csinálni. Mindenképpen érdemes visszamenned az előző működő kernelre.
"video=SVIDEO-1:d"
Itt azt írják, hogy fenti paramétert hozzá kell adni a GRUB-hoz, de ez segít-e esetedben......
Itt említik, hogy a fenti módszer működik és régebbi kernelekkel nincs gond....
Itt is előjön ugyanaz a paraméter.
Remélem valaki megerősíti, hogy érdemes megpróbálni ezt a paramétert beírni a
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT
sorba. Az én tudásom ehhez abszolút nullához közelít sajna.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
7.473s NetworkManager-wait-online.service
6.497s ntp.service
813ms grub-common.service
615ms lightdm.service
536ms lvm2-monitor.service
532ms ufw.service
403ms dev-sda1.device
367ms loadcpufreq.service
337ms systemd-tmpfiles-setup.service
285ms ModemManager.serviceHa megnézed ezt a kimenetet, láthatod, hogy a grub-common sorig mennyivel eltérő értékek vannak.
journalctl
kimenet valóban érdekes lehet, berakhatnád ide pastebin-nel linkelve. Valaki csak lát benne valamit majd.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Örülök, ha hasznodra van valami, amit linkeltem.
systemd-analyze blame kimenet legyen, mert a systemd-analyze az csak a bootidőt mutatja.
Meglátjuk mi sül ki a dologból, valószínű, hogy a rossz kernelt kihagyva a Tara is jó lesz majd. Nálam ugyanez van más kernellel, egyszerűen kihagytam a 24-es végűt és minden jó.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
egyéb letöltésekkel a másik meghajtót szoktam "szemetelni". A rendszer meghajtóra a frissítések, és a programok mennének csak
Akkor tuti elég lesz a 20GB, az állandó rendszerem fenti elveknek megfelelően már 5 éve ennyi helyen működik.
Egyszer konvertált valami videót ide egy trükkös program, amitől láthatóan megtelt (mint tudjuk az ext4 fájlrendszer x% tartalékot képez a biztonság kedvéért)Ha úgy látod, hogy nagyon tele van, akkor érdemes a
sudo apt clean
vagysudo apt autoclean
parancsokkal pucolni egyet.Érdemes még bujkáló nagyméretű állományokra a
Baobab
GUI-s programmal ránézni, ez alapból fenn vanLemezhasználat-elemző
néven.A boot lassulással kapcsolatos dolgokkal csak óvatosan, ha valamelyik szolgáltatást ki akarod iktatni, de nem vagy biztos benne, inkább kérdezz rá itt.
*
Egysystemd-analyze blame
kimenet első pár sorát berakhatnád ide.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
(ezt laikus home userként írom - tapasztalatból- biztosan jön valaki szokás szerint és majd jól megmondja a tutit.....már kezdem megszokni)
A Tara-n is csak egy kernelben (24-es végű) okozott boot várakozást ez:
A 18.3-ban most már újabb van fenn, ezzel semmi gond nincs:
Egyébként, ha boot lassulást tapasztalsz, nézd meg a
systemd-analyze blame
paranccsal, megmutatja, ha valamelyik services-re vár a rendszer.itt is egy példa erre:
7.741s NetworkManager-wait-online.service
6.445s ntp.service
732ms grub-common.service
717ms apt-daily.service
661ms lightdm.service
593ms apt-daily-upgrade.service
572ms ufw.service
552ms dev-sda1.device
377ms lvm2-monitor.service
288ms systemd-tmpfiles-setup.service
287ms media-ubyegon-TORRENTEK.mount
229ms upower.service
220ms media-ubyegon-PCX.mount
178ms console-setup.service
160ms media-ubyegon-Data.mount
160ms accounts-daemon.service
157ms ModemManager.service
139ms systemd-logind.serviceEzek közül van olyan, amit ki is lehet kapcsolni.
Az ebben lévő linkek segíthetnek ebben.
ebben van egy táblázat is, mely szolgáltatások lehet kilőni, melyek szükségesek:
[ Szerkesztve ]
-
Oké csak a lassúság is relativ. +1-2 sec, v +10-20... ?
Miről mire lett frissitve, journalctl át lett-e nézve? Nem-e vmelyik modul timeoout-tol esetleg?
Én legalábbis ezeken szoktam végig menni.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
nagyúr
20GB, ha a letöltések máshová mennek.
(#9625) májkimiki
Akinek telepítettem eddig Linuxot (Wint akartak, de arra mondtam, hogy szóljon másnak) egyszer sem nyekeregtek, hogy hiányzik nekik a Win) (cc. 5 év alatt)
Ha babusgattam volna őket, hogy felrakom Win mellé, szerinted mit használnának azóta is?
[ Szerkesztve ]
-
-
Bohus
aktív tag
Nemcsak hogy megéri, de lassan rá is leszel kényszerítve. Skype kliens pl. már csak 64-biten fut linuxon, és várhatóan egyre több szoftver fogja mellőzni a 32-bitet.
Le is cseréltem a notiban a T2400-at T7200-re, hogy 64-bites oprendszert futtathassak, 2 giga rammal is nevetve elfut a KDE.A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Amazonas
senior tag
-
nagyúr
-
Sonja
nagyúr
Melyik Óra van használva? Jobb gomb az órán, majd fent nézd meg, hogy szürkével mi van írva. Ha csak Óra, akkor abban nem tudod állítani. Ehhez az Orage-et kell használni. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a panelen jobb gomb -> Panel -> Új elemek hozzáadása menűpontot választod, majd kikeresed a Orage panelóra elemet, kiválasztod és a Hozzáadás gombra nyomsz. Most már ezt bezárhatod. Jobb gomb ezen az órán, majd Tulajdonságok. Itt bepipálod az Előtérszín beállítása opciót, majd kiválasztod a mellette lévő színt, ami maga az óra színe. A normál órát le is szedheted a panelról (nyomsz rajta egy jobb gombot és Eltávolítás), arra már nem lesz szükséged.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Frawly
veterán
1. nincs szükség vírusirtóra
2. nem jelent biztonsági kockázatot. Viszont ha csak távoli elérés a cél, leírhatnád, hogy melyik progit akarod vezérelni, mert nem csak a TeamViewer és az OpenVPN létezik, van sokféle alternatíva, a webes eléréstől kezdve az SSH-ig. Több infó kéne arról, hogy pontosan mire kéne.Ha csak a távoli elérés a cél, akkor felteheted a Linuxot virtuális gépre is, mondjuk Virtualboxra (hálózati beállításnál bridge-elt hálózatot adj meg neki).
-
Amazonas
senior tag
Attól függetlenül, szerintem, mehet fel az a Linux Mint a Windows mellé...
Később, ha már megszoktad egy kissé, mehet a clean install és ha valami miatt még kell a Windows később, még mindig megoldhatod pl. VirtualBox-ban.
Ha lehet, SSD-re telepítsd, ne merevlemezre.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- World of Warships
- Politika
- Autós topik
- Elite: Dangerous
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Napelem
- További aktív témák...
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest