- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Notebook hibák
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Neil Watts #75755 üzenetére
Manjaro KDE alatt 5600XT-t használok, megy faszán. 1440P-ben játszok, utolsó Tomb Raider, Control, ME Andromeda is megy vele.
Egy dolog viszont van ami szerintem driveres eredetű, néhány játék alatt intenzív shader generálás zajlik a korábban nem látott helyeken (ME Andromeda, World War Z), valamint szerintem ennek folyománya, hogy a Steam bizonyos játékok indítása előtt szinte mindig nekiáll Vulkan shadereket fordítani, ami azért eltart pár percig. Erre példa a Tomb Raider volt, meg időnként a Star Trek Online is.
Lehet ez mondjuk Steam bug is, mert gy.k. ugyanazokat a shadereket generálja le újra és újra, még nem tudom az okot. -
BoB
veterán
válasz
Neil Watts #75755 üzenetére
5700XT-m van, megy minden. Fényerőt monitoron állítom, freesync, 144hz az megy.
Jelenleg jobb élmény mint nvidia (előtte RTX2600 volt).
-
baloo79
tag
válasz
Neil Watts #72670 üzenetére
Ne adj meg jelszót, hanem nyomj a Tovább-ra (vagy OK-ra), utána elvileg nem kéne feljönnie ugyanennek a jelszókérő ablaknak.
-
vidap90
friss újonc
válasz
Neil Watts #72634 üzenetére
Hú nagyon szépen köszönöm! Kipróbálom ma este, ha hagynak a kölkök. Magam ezekből próbáltam dolgozni: https://qgis.org/en/site/forusers/alldownloads.html#debian-ubuntu
,meg youtube videókból de ott is úgy láttam, hogy egy alaptudásra szükség van, hogy felfogjam, hogy mi történik.
De itt lefagytam, mert a gyári leírás is bikkfanyelven volt. -
mobilizmo
addikt
válasz
Neil Watts #72634 üzenetére
Ez nekem nagyon örvendetes információ. Eszembe se jutott volna, hogy ilyesmit Linux-on keressek. Már tolom is fel.
-
válasz
Neil Watts #72493 üzenetére
Havernál már szarta össze magát Manjaro update, úgyhogy azt hanyagolom.
Nálam ami szóba jöhet, az Fedora, Centos, Clear Linux, Opensuse vagy Ubuntu; a mögötte álló támogatottság miatt. De mindegy, részemről zárható a téma, várhat, nem sürgős. -
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #72288 üzenetére
SmoothScroll kiegészítő. Azt hiszem ettől van.
(#72290) Rimuru: De, már tudom mitől van. Ki is kapcsoltam a picsbe.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Neil Watts #72241 üzenetére
Csináltam egy érdekességet, miután mindent virtio-ra tettem, amit lehetett, bár a diszkkel amúgy sem volt gondom.
VM-en belül:
1. grep flags /proc/cpuinfo | uniq > cpuinfo_...... .txt
2. ls -hn cpuinfo*
-rw-r--r-- 1 1000 1000 581 Apr 7 14:36 cpuinfo_copyhost.txt
-rw-r--r-- 1 1000 1000 581 Apr 7 13:58 cpuinfo_EPYC.txt
-rw-r--r-- 1 1000 1000 237 Apr 7 14:32 cpuinfo_kvm64.txt
-rw-r--r-- 1 1000 1000 281 Apr 7 14:23 cpuinfo_OpteronG3.txt
-rw-r--r-- 1 1000 1000 220 Apr 7 14:27 cpuinfo_qemu64.txtSzóval a méreteken látszik, mikor mennyi CPU flag-et tesz be a txt fájlokba a guest VM.
Ehhez képest amit a host mutat a fentebbi parancsra, egy 897 byte-os fájl, tehát a /proc/cpuinfo még a legjobb, host CPU jellemzőket másoló üzemmódban sem mutat annyi CPU flag-et guest-ben, mint amit a host tud. (Lehet nem is kell mindet, mert azok már nem érintenék a virtualizációt érdemben, de ebben nem vagyok biztos, tekintettel arra, hogy a különbség azért elég nagy).
Szóval a host-on raklap flag van, míg a KVM/QUEMU által a legjobb esetben is csak ezek sacc kétharmada van megmutatva VM-nek. Ez normális ? (Esetleg van kedvetek megnézni, Nálatok hogy néz ki?)
-
válasz
Sajnos sokakban el az, hogy VGA meg egyeb drivereket a gyarto oldalarol erdemes telepiteni.
Ez két csoport esetében valid egyébként, a Winesek és a nem elég régi nVidia VGA-soknál pontosan ez is a helyzet. Utóbbi inkább LTS esetén valószínű, bár én rolling esetén is ezt követnám, de lehet talán ott is ez a helyzet.
Én könnyen magyarázok persze, mivel soha nem kellett Linux alá semmilyen gyártótól drivert leszednem.
Old Intel meg AMD hw-ek vannak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Minden VirtIO de azert megnezem megint + a W10 driverek es spice tippet koszi.
-
válasz
Neil Watts #72239 üzenetére
Csak amiatt tettem be egy újabbat, mert első példának egy régebbit linkeltem. Nem is javasoltam, hogy rakja fel, főleg amíg a tárolóban is fenn lévő 435-ös jól működik!
Ha bebootolsz a pendrive-ról és kiadod ezt a parancsot, nem áll helyre a rend?
sudo grub-install /dev/sda
reboot
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71946 üzenetére
Szerintem shell tekintetében azt kéne használni amit a disztró szállít. Vagy a "default" bash-t nem kéne leváltani zsh-ra. Tudom, láttam tutorial-okat, meg demonstrációs videókat a zsh "kicsicsázásáról". Őszintén mondva engem aztán pont nem motivál, hogy bash-ről zsh-ra váltsak, mert azt milyen királyul be lehet konfogolni.
Attól sokkal fontosabb a default shell-ben való biztonságos művelet végzés.
Sok, szinte az összes új Linux user már a kezdetek kezdetén szembe találkozik ezzel, úgy hogy az egész shell témakörről meg fogalma sincsen.
Aztán jönnek a bajok, amit már itt más fórumtárs is említett.
Nem ettől lessz valaki tudatos felhasználó.
Persze itt is az affinitás, a rugalmasság, az átlátó képesség meghatározza a tudatos vagy a trendi-nyomulós váltás közti különbséget. -
válasz
Neil Watts #71941 üzenetére
Jott az elobb 1.2GB-nyi update Manjarora.
Kb egy hete is jött meg azelőtt is, akkor elég sokan nem éppen imádkoztak, legfeljebb az irány volt ugyanaz. Hát ez ilyen, a kiadás alapú disztróktól nem pezsdül fel ennyire a hitéleti tevékenység, az biztos. Manjaroval lesz egy kis permanens izgalom, szóval aki szereti.......
Imént volt két ellentétes ajánlat a kérdező kollégának, nem akartam belevauzni, de két megjegyzésem lenne. A PPA meg az AUR, előbbire azt írod, verzióváltáskor gondok lehetnek, utóbbinál nem írod, hogy az onnan felrakott csomaggal gondok lehetnek.
Arch User Repository - szóval ne feledjük azért el, hogy innen jön az a sok csomag! Halkan mondom, hogy a PPA jóval dokumentáltabb és van Ubuntu által ajánlott PPA lista, AUR-ba megy eddig legalábbis az rakott fel csomagot, aki akart. (ez azért így túlzás, de ja)
A másik a dokumentáció, Ubuntu lehet, hogy mostanában hivatalos dokumentációkkal elmaradozik, de egyébként Ubuntuval kapcsolatos keresésekre bőven sok találat van, nem is érdemes a dokumentáltságot help leírásokat összevetni más disztrókéval.
Wikiben az Arch, Gentoo valóban a legjobb.
(#71943) Aweriot
Valami segítség azért csak kell, ha ima, hát az!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71940 üzenetére
májkimiki, core2 : Úgy tűnik mindent értek. Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71940 üzenetére
Ha egy kezdő kicsit jobb affinitással rendelkezik az új dolgok iránt. Szerintem is inkább egyből a Manjaro a jobb választás. Ubuntu/Debian vonalon bele lehet ragadni a kiadási "mizériába", a PPA-k keverésébe, PPA-k Debian-ra való gyógyításának stb.
Ha kevesebb az affinitás és a kényelem meg a kevesebb pátyolgatás a cél és nem a legfrissebb cuccok kellenek. Akkor meg kezdjen Ubuntu-val.
Nagyon egyén függő és első tapaszatalat függő az egész Linux-os találkozás.
Azt látom, hogy nem lehet elégszer elmondani, nem lehet mindenre kiterjedő összefoglalókat írni ... stb. Úgy, hogy az aki 0km-es Linux ismeretekkel vág bele, az el tudjon könnyen igazodni. Ennek még függvénye az is, hogy a Windows-át milyen mélységekben ismerte-ismeri, adminisztrálja, telepíti .... stb.
Meg úgy anblock mennyi ismerete van számítástechnika terén.
Hiába, de az emberek hozzá lettek szoktatva a next-next-finish metódushoz. -
törölt tag
válasz
Neil Watts #71933 üzenetére
Kerek egy hónap és itt az Ubuntu új LTS verziója. Szerinted annál is jobb amit te ajánlottál? Ha igen, akkor miért? Megvilágítanád ezt nekem néhány mondatban?
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #71924 üzenetére
Akarod mondani igy?
$ systemd-analyze blame
sh: systemd-analyze: command not found(ha mar kulturalt os-rol beszeltel
)
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71924 üzenetére
Grat, használd örömmel
.
Oszt, kútúrátan mennyé' mosmá' aludnyi. -
válasz
Neil Watts #71920 üzenetére
Hát ez super, bár majdnem hihetetlen nekem, mintha egy install leíráson mentél volna végig......és minden működött....wifi is!
A fedél lehajtás....
* Fedel lehajtasnal elalszik ahogy kell, a felelesztes a bekapcsolo gombbal tertenik, mint barmely mas rendszeren
Ez is megy flottul, nekem is bekapcs gombbal éled csak, gyanítom ez hardvertől függ, mert volt már olyan disztró, amivel nyitásra éledt, de lehet nem ez a HP noti volt az. Fene egye meg, nem emlékszem.
Mindenesetre örülök, hogy ilyen jól sikerült és még tetszik is neked!
Remélem bírni fogja a frissítéseket sokáig! (azért valamit csak be kellett szólnom, nehogy már.....)
Nyúzzad egészséggel jó sokáig! (ez a mai helyzetben tényleg dupla jókívánság)(#71924) core2
Azannya, a systemd-análja is tök jó! Még a snapd se......na várjunk, minek oda az a snapd? Már itt is default lett, mint Ubuntuban?
Tényleg nem szuttyog sokat ez a Manjaro!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71920 üzenetére
Nyugodtan alszol, ugye?
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71900 üzenetére
Arch klón és Plasma5. Nekem egy kicsit csicsás, de gond nem volt vele. Pár hétig együtt éltünk, nem vagyok KDE rajongó, azért váltam meg tőle.
BlueStar Linux.
[link] -
válasz
Neil Watts #71900 üzenetére
Ajaj, elég vakmerő vállalkozás ez szerintem.
De hogy pont én fogok csuklani? Úgy érzed, annyira kapacitállak, hogy tutira ki kell próbálnod ezt a csodaklónt?
De amúgy kíváncsi vagyok, az is elég Inteles gép, mint a HP8570p, meglátjuk, hogy muzsikál rajta a Manjaro. Gondolom nem UEFI/GPT párossal telepíted, így az eleje jobb lesz, már ami a particionálást illeti.
-
válasz
Neil Watts #71897 üzenetére
Erre mondom, hogy nalam kb. mindenki nagyobb Arch es Manjaro szakerto itt, de azert erdekelnenek a hibak... majd visszaolvasok.
Nagyon szórtak a hibák, elég hardverfüggő Manjaronál, milyen bugok vannak.
Nekem Manjaro KDE-n általános az iwlwifi felismerésének problémája, minden OK vele, csak első alkalommal negyedóra, mire feláll a kapcsolat, utána is 1-2 perc a wifi kapcsolat, ez rohadt zavaró ám.
Ha van fenn Debian/Ubuntu alapú disztród is, akkor tuti kernel panic, most már nálam alapból az lett, pedig nem volt Ubuntu vonalon GRUB frissítés!
Manjaro KDE alatt néhány napja lehetetlen volt a tapipad beállítása, hiába állítom be és mentem el, a Rendszerbeállítások bezárása után ugyanúgy visszaáll minden.
A tálcára lemenő programok esetén nincs ikon a tálcán, amivel megnyitom az adott programot, ha meg van is, akkor sem nyílik egykattintással fel az adott app.
(csak percekre szoktam átbootolni Manjarora, így nem sok bugot találtam még)
-
válasz
Neil Watts #71895 üzenetére
Az kétségtelen, hogy Ubuntunál a Gnome verzió nagyon le van csupaszítva, ha erre gondoltál, mennyivel jobb a Manjaro, így már értem....vagyis nem tudom, mert 15+ évvel nem tök mindegy? Amiket említesz, a nulladik napos Linuxosoknak lényeges. Neked van egy stabil alapod egy alap DE-vel és azt csinálsz belőle, amit akarsz. Nem? De.
Láttam az offtopikot, nem írtad ott sem, milyen felülettel varázsolt el a csodaklón.
Egyszóval Te inkább a DE-ről írtad, amit írtál én meg az alapokról írtam.....
Amúgy Manjaro nekem is bejönne, ha bármelyik gépemen lenne kedve működni és nem produkálná állandóan egy garagedistro amatőr hibáit.
-
válasz
Neil Watts #71890 üzenetére
15+ eve foglalkozom informatikaval, ennyire patent rendszerrel viszont meg eletemben nem talalkoztam.
Örülök, hogy így tapasztalod az elején.....az a 15+ év azért hasznos lehet még. Ezt az Ubuntu-s dolgot nem értem, mivel nincs külön desktop alap, egy alapja van a szerver és desktop disztróknak. Utóbbinál akadnak javítani valók, ez nyilvánvaló.
-
válasz
Neil Watts #71888 üzenetére
Dehogyis, nem veszem magamra csak egyszerűen bosszant, mert ez annyira alapfeladat egy ilyen automatikus particionálásnál......eszembe nem jutott volna ellenőrizni ezeket. Nem is tettem már jó ideje, igaz swap particiót se csinálok régóta.
Szóval kifejezetten jó, hogy leírtad!
(halkan mondom, remélem más gondod nem lesz ezzel a klóncsodával, tényleg klassz disztró, de szerintem a túlvállalás tipikus példája, szinte csak az Ubuntunak van ennyi hivatalos verziója és ott picit nagyobb a csapat)
-
válasz
Neil Watts #71885 üzenetére
Szia!
Kösz, hogy leírtad ezeket, úgy látom vissza kell vonnom, amit írtam, maradjunk annyiban, hogy normál esetben tökéletesnek kéne lennie a particionálásnak.
Manjaro, UEFI, GPT - lassan tényleg eljön az ideje, hogy ha ezek együtt szerepelnek, akkor inkább ne írjak semmit.
Egyébként a Manjaro nem csinál alapból swap fájlt? Azt hittem, modern disztróknál ez már megvan. Azért kíváncsi lennék nagyon, mi az oka, hogy egy telepítő nem képes 2020-ban egy alignálást normálisan megcsinálni.
-
válasz
Neil Watts #71872 üzenetére
Szia!
Manjaroval nem voltak sosem TRIM gondok, a mostani kemenetek is megfelelőek. Egyébként az Archklónok valóban default a discard opciót részesítik előnyben, semmi gond nincs ezzel sem, max nagy fájlokkal való gyakori műveleteknél nem javallott, így értelemszerűen az NVME tipusoknál sem. Fstrim ütemezett is tökéletes, de bármilyen meglepő is, az online és az ötemezett is teljesen jól megfér egymás mellett.
Egyszóval ha csak felrakod a Manjaro-t, már rendben van az SSD-k kezelése.
Alignálással sincs gond jó ideje, max legacyban telepítéskor hibásnak jelzi a kiterjesztett particiót.
Az fstab-ban a rendszer alkalmazott discard opciokat, mind a HDD-k mind az SSD-k eseteben
HDD esetén kicsit érdekes, de lényegtelen, úgysem hajtja végre semmi ezt a parancsot merevlemezeknél.
Ha valaki discard-ot alkalmazna, a /boot esetén ne legyen, ennyire érdemes odafigyelni.
És igazán nincs mit! Hasznos látni, melyik disztró hogyan kezeli a TRIM-et.
-
válasz
Neil Watts #71836 üzenetére
Super, teljesen jó így a timer!
Align is OK.
A WD Blue 3D SSD-kkel abszolút semmit nem kell csinálnod, csak használni, a Samsung 830 EVO-val sem, ha eddig jól működött a firmware-rel, akkor az már ezután is működni fog.WD Blue nekem is van meg két Samsung EVO is (850, 860), de ezeket a mai disztrókon csak használni kell. Kivéve Fedorán persze.
(#71839) csixy
A telepítéskor ne veszítsd el a kedved , addig kell gyűrni amíg jól össze nem jön. Sokszor elszáll a telepítő , de ha sikerül, akkor már majdnem egy arch.
Na ez jól kezdődik!
Akkor szállításkor az SD be lesz nyomva , használat közben meg ki, s csak ha kell , akkor be. Akkor az archos swapfile paramétert is sw-re átírom. Úgyis megy az fstrim. Köszönöm!
Tökéletes!
Igazán nincs mit! Kicsit kihasználom ám a helyzetet, hogy kérdeztek sokat, mert ilyenkor sok dolgot fel kell elevenítenem és bizony nagyon nem árt most már.
-
válasz
Neil Watts #71829 üzenetére
Bocs, ez rossz szokások, hogy még beleírok a hsz-be, míg lehet, így online olvasva elég zavaró lehet.
Érdekes, hogy a 32 verziótól lesz default az fstrim, de gyanítom az NVME SSD-k miatt nem voltak biztosak benne, hogyan is lenne optimális.....
Elméletileg úgy emlékszem, hogy az enable után volt külön egy start parancs is, de ha ezzel megnézed bekapcs után, úgyis látjuk, mi a helyzet:
sudo systemctl status fstrim.timer
-
válasz
Neil Watts #71823 üzenetére
Aham, itt semmilyen TRIM nem futott eddig, szóval célszerű lenne 2 hetente, havonta lefuttatni a manual TRIM-et, mert a garbage collector működik ugyan hasonló céllal, mint a TRIM, de azért jót tenne az SSD-knek. az a közel 804.8 GiB trimmeletlen hely már nem kicsi!
Nem értem a Fedora miért nem alkalmaz default semmilyen TRIM-et.
-
válasz
Neil Watts #71823 üzenetére
journalctl | grep fstrim
Ha csinálsz egy gyors manual TRIM-et, annak is rakd be a kimenetét léci:
sudo fstrim -av
Még inkább érdekesek a fenti parancsok, mivel az első parancs kimenete alapján támogatott a TRIM, de ez ilyenkor ugye nem annyira egyértelmű mégsem.Látom már!
Célszerű lenne vagy a discard opciót beraknod FSTAB-ba vagy az fstrim-et ütemezni mondjuk heti rendszerességre. De ha elég szabad helyed van, akkor az is bőven elegendő ha pár hetente lefuttatod a manual TRIM parancsot, pár napja olvastam, hogy a relatív nagy overprovisioning mellett akár szükségtelenné válhat a TRIM. Gondolom emiatt van az, hogy a gyártó 7-28% overprovisioning-et javasol, a consumer SSD-nél 7%-ot alkalmaznak gyárilag, a professional meghajtóknál viszont 28%-ot. (már amelyik alkalmazza mindkettőt)
-
válasz
Neil Watts #71821 üzenetére
Szia!
Vagy én nem látok jól vagy a Fedora ilyen különleges, de én nem látom sem az online sem az időzített TRIM nyomait.
ezzel a paranccsal is nézd meg léci és jöhet a kimenet:
sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
journalctl | grep fstrim
Ha csinálsz egy gyors manual TRIM-et, annak is rakd be a kimenetét léci:
sudo fstrim -av
(amíg nem végez, nem reagál semmit a terminal, várd meg nyugodtan a kimenetet, nálam fél perc volt, de itt hétfőn volt fstrim)
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #71554 üzenetére
Nézd meg ezt.
[link] -
vadkörte
addikt
válasz
Neil Watts #71169 üzenetére
Külső 2,5"-es háznak az 500-as SSHD-mnek egy ORICO transarent-et, az 1TB-osnak meg egy Maxtor házat (nálam maradt egy haver vinyódöglése után, sajnáltam kidobni)
Kifogástalanul működik mindegyik. Az alaplap egy Gigabyte GA-B150-D3H -
King Unique
titán
válasz
Normál esetben működnie kellene az eszköznek Linuxon is, a támogatásnál követelményként általában valami régebbi kernelverziót szoktak megadni a gyártók, ami egy modern, újabb verziójú desktop Linuxnál nyilván nem téma.
A külső ház hibáját majd akkor lehet ráfogni, ha ki volt próbálva másik gépen, másik operációs rendszerrel (akár másik live Linux/WinPE), másik USB-portban, másik USB-kábellel és mindenhol a leírt probléma áll fenn. Ellenkező esetben viszont nem. + Ha megnézed a gyártó weboldalán, akkor ennél a külső háznál van read-only kapcsoló, ami az alábbi képen is látszik. Vagyis ha be van kapcsolva az írásvédelem, akkor nem meglepő, ha nem lehet formázni...
Egyébként gondolom 15 mm magas 3-5 TB-os HDD-t is szándékozol a külső házban használni, mert ha nem, akkor egy 7 mm magas 2,5"-os SSD-hez ilyen szempontból nem sok értelme volt ilyet venni. -
törölt tag
válasz
Ezt tudom ajánlani, megbízható. 6-8 db-ot rendeltem ismerősi körbe. Kifogástalanul működnek. 500-as WD Blue SSD-n van egy installált mobil rendszerem (MX19 Linux). Kifogástalanul bootol sok eltérő konfigon.
[link]
Van belőle vékonyabb és vastagabb kivitel is, ha rendelsz esetleg. A lemezek vastagsága miatt légy körültekintő. -
Horvi
őstag
válasz
Neil Watts #71116 üzenetére
Köszi ezt nem tudtam pontosan, hogy így néz ki. Én csak azt írtam amit tapasztaltam, hogy több partíciót is csinál de utána nem néztem meg, hogy pontosan miket.
Köszi mégegyszer az infót. -
anorche1
őstag
válasz
Neil Watts #70722 üzenetére
Ez melyik program?
-
Rimuru
veterán
válasz
Neil Watts #70722 üzenetére
Lehet ezzel talakoztam? - nagy valoszinuseggel igen.
-
válasz
Neil Watts #70381 üzenetére
A rendszer hagyományos beépített fényerőszabályzója működik?
Akkumulátor és fényerő a neve, a panelon megtalálod.
Ha igen akkor a /sys/class/backlight/acpi_video0/ könyvtárba a max_brightness fájlba írd át a neked megfelelő 53 fényerőre, így azzal indul a rendszer.
Hátránya hogy előfordul hogy nem megy a fényerő ezen érték fölé ha akarod sem vagy meghülyül a fényerőszabályozás.Ha erre nem reagál vagy a gyári fényerő sehogysem működik (nálam a pc-men én még nem futottam össze olyan Linuxszal ami az Intel N3150 socon tudta volna szabályozni a fényerőt),
akkor mankóként ajánlom a Brighty kisalkalmazást,
panelon jobbklikk, Felületi elemek hozzáadása, itt alul Get new widgets (új plazmaelemek letöltése), bejön a Plasma modul telepítő ablak és ott a keresőbe beírod hogy Brighty (HDMI monitor brightness).
Telepíted, utána a bal ablakba kiválasztod hogy kiüljön a panelra és panelon az ikonjára állva az egérgörgővel tudod szabályozni a monitor fényerőt.
Remélhetőleg mind a hármat egyszerre.Nagyon praktikus kis applet, KDE alatt ez az első amit felpakolok.
-
válasz
Neil Watts #70385 üzenetére
Facebook posztbol masoltam a linket
Értem már! Azzal tényleg vigyázni kell, mert elég érdekesen másol onnan, amúgy semmi gondom nem volt vele, csak gondoltam szólok, mert tuti nem úgy akartad linkelni!
xbacklight-tal kapcsolatban lehet, hogy úgy van, ahogy írod, nem nagyon néztem végig, Intel IGP-vel nincs gond ezzel, Cinanmon energiakezelő app-ban beállítom a csúszkát és úgy marad, ezeket a Redshift meg hasonló automata megoldásokat se szeretem. Szóval sorry, ha semmivel nem vagy előrébb.
-
válasz
Neil Watts #70381 üzenetére
Szia!
Pár napja a Mint topikban is felmerült ilyesmi, ott az xbacklight-ot emlegetik.
Az a linkelt kézikönyv egy ilyenre visz amúgy:
Ezt akartad linkelni?
-
válasz
Neil Watts #57709 üzenetére
Szia!
Most hirtelen csak a fekete egérkurzor jut eszembe! -
BoB
veterán
válasz
Neil Watts #57620 üzenetére
"amennyiben az SSD-n teljes lemeztitkositast szeretnek telepiteskor, akkor mit ajanlotok?"
Hardveres titkosítást.
-
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #57620 üzenetére
Szia!
Sokan a VeraCrypt-re esküsznek. Itt egy részletes útmutató a telepítéshez és konfiguráláshoz Ubuntu-n. Egy próbát talán megér. Aztán az más kérdés, hogy mennyire biztonságos. Sok encrypt szoftverről kiderült már, hogy annyit ér mint cunami ellen egy esernyő.
-
válasz
Neil Watts #52160 üzenetére
Az új Chakra. Nem Debian/Ubuntu alapú.
-
fukyu
tag
válasz
Neil Watts #46909 üzenetére
Köszi, magyarán igen!
Akkor ha jól értem a Digitalocean attól több mondjuk a HostGator-tól, hogy sokkal jobban testreszabható, én tudok mindent beállítani.
-
fukyu
tag
válasz
Neil Watts #46905 üzenetére
Köszi!
Véleményed szerint mennyire reális cél, amit kitűztem így elsőre minden tapasztalat nélkül?
-
válasz
Neil Watts #44893 üzenetére
Szia!
Nem csoda ez, de nem is az SSD tipushoz van köze, legfeljebb részben. 14.04-től indult, hogy kezdik egész jól kezelni a disztrók kernelei az SSD-ket. Rég olvastam már a blacklist-et arról, hány újabb tipussal bővült akár az autó TRIM, leragadtam még a leírásban lévőknél, ami frissítésre szorul, főleg amiatt, hogy az írás alapja fényt kapott!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #40110 üzenetére
Én is kösz a kérdéseket, ezek alapján kicsit kipofozom a GPT/UEFI írásomat...!
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #40101 üzenetére
Szal Wint utoljára NT-t telepítettem, nem tudom, mit hogy csinál, tehát TISZTÁN Linux oldalról nézve...
Ha jól értem Ubut akarsz UEFI módban telepíteni. Olvasd el az idevágó írásomat a Logouton (Összefoglaló!!!) !
Minek húzod le a HDD-ket, kit zavarnak?
Wines dolgokat kiiktatod (Secure Boot, stb.).
Minden telepített OS létrehozza a saját bejegyzését, a régiek senkit nem zavarnak (mondjuk én szoktam takarítani, a lap szoftverébe meg senki nem nyúl bele, legfeljebb te, ha frissíted a BIOS-t).
Sosem használom az automatikus particionálást, így nem tudom, hogy normálisan megcsinál-e mindent GPT/UEFI-nél, válasz inkább kézi felosztást.
Az 'efibootmgr' teljesen biztonságos, csak tudni kell használni...
Ha a BIOS-ban EFI Boot van állítva, akkor muszáj EFI módban telepíteni. Az UEFI utáni takarítás rém egyszerű, formázod v. törlöd a partícióját és kész!
Mint írtam, én sosem használom az automatikus particionálás, GPT táblánál alap a 4k eltolás, szerintem ma már minden telepítő jól csinálja meg, de a GParted és a gdisk az halálbiztosan!
Használd a GParted Live terjesztést!
SSD témában olvasd el az idevágó írásom, vagy ubyegon2 kollégáét (Összefoglaló!!!)! -
válasz
Neil Watts #17901 üzenetére
[link]
Szerintem itt érdemes olvasgatni.Egyébként itt csak ennyit írnak, hogy:
"Other: must be located at the start of a GPT disk, and must have a "boot" flag."
Nincs szó semmilyen 1 mega üres helyről. Ott van a 2048 sectoros align és kész. (és remélhetőleg, mikor partíciós táblát hoztál rajta létre, akkor a GPT-t választottad.)
Ezenfelül, ha egyszer már a telepítettről írtál, akkor most mi a gond?
-
elodman
aktív tag
válasz
Neil Watts #17928 üzenetére
köszi Shadow és core2 a jó híreket!
(a Munt -os Roland szinti zenét meg érdemes kiprószálni emusoknak pár tucat játéknál - majd csak találok linuxra is.)
-
elodman
aktív tag
válasz
Neil Watts #17923 üzenetére
köszi core2 & PumpkinS.
tényleg, de vajh, melyik Dosbox csomag telepíthető Ubuntu jellegű linuxra (cél: Peppermint és Mint, amik asziszem ilyen alapúak)?
Ha jól látom a dosbox Fedora, Debian és Gentoo linuxra készült.
---
Bár a dosemu-t is majd megvizslatom..
---
Munt -szerűség (szinti emulátor) van-e linuxra?(Maga a Munt asszem nem fut rajta:
https://github.com/munt/munt -
McSzaby
őstag
válasz
Neil Watts #17913 üzenetére
Pedig előtte tökéletesen működött minden csak a Wine-nel akartam kísérletezni, de bukta..
HD filmeket talán eddig egy disztró sem vitte ilyen simán és ilyen szépen...
(Suse 12.3)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #17903 üzenetére
Úgy nem jó, hogy előre megformázod és partícionálod? Másik gépben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #17901 üzenetére
uefi úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér.
más:
Emberek! Az milyen, hogy a yumexben keresgélem a gombokat? Majd egy éve nem is láttam. Ennyire kell bütykölni a rendszert.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17895 üzenetére
Érdekes. Nem akartál külön home-ot?
Mi az sda2 eltolása?majd egyszer windowst kell használnom
Én ilyen lehetőségre nem készülök
Ám ha mégis úgy alakul, hogy vindóz kell, ott van a virtualbox-ban. Fizikailag a gépre nem tervezem felrakni. Akkor már inkább egy OSX-nek mennék neki -
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17892 üzenetére
Nálam a telepítő (ubuntu 12.04) automatikusan megcsináltam az egy megás (2048 szektor) eltolást.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #17889 üzenetére
-
MacCaine
őstag
válasz
Neil Watts #17889 üzenetére
Igen, így jó (bár a 40GB a /-nak sok. 20GB is elég neki).
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #15893 üzenetére
De hol?
-> közbe meglett, logout alól nem látszik. még jó, hogy mindig itt kezdek.colomb2:
A nagyba menet ez itt kezdő, elég a grub2.
-
mg105
senior tag
válasz
Neil Watts #10411 üzenetére
no offence, csak vicc volt!
"Próbáld ki azt, vagy amit az Ubuntu ad az Eszközmeghajtóknál" perpill be sem jön a képelőször azt a részét kéne megoldani, de már kezd elmenni tőle a kedvem...
-
mg105
senior tag
válasz
Neil Watts #10408 üzenetére
mennyit kapsz az nvidiától az ilyen hsz-ekért?
viccet félretéve, egyik disztró sem támogatja az ati hardveres gyorsítását? csak mert az amd oldalán találtam linuxos drivert. akkor azzal kitörölhetem?
-
zso73
veterán
válasz
Neil Watts #9721 üzenetére
Nekem Ubuntu van, és egy 5770-el tolom. Semmi gondom sincs vele. 3D effektek, és játék is megy. Ati driver
Suse 11.2 nem megy!! help hozzá? Mert Ubuntu alatt jó a driver. A kernell ugyanaz...
WTF? -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #9721 üzenetére
Akkor vár szépen a nyílt driverre. -
ludla
őstag
válasz
Neil Watts #9257 üzenetére
és a deb végződésűek is jók rá? vala hol olvastam hogy a debiant is kezeli
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Neil Watts #8258 üzenetére
-
doc
nagyúr
válasz
Neil Watts #8258 üzenetére
wammu
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts #8252 üzenetére
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts #8248 üzenetére
Ha a microsoft ttf-eket akarod telepíteni: csomagkezelőben keresd meg a ttf-mscorefonts-ot.
Loreena McKennitt tényleg jó
-
sigmoid
tag
válasz
Neil Watts #8202 üzenetére
A ClearType benne van a linuxos truetype fontkezelőben, csak egy USA szabadalmi probléma miatt lett kikapcsolva.
Két dolgot hangsúlyoznék:
1. Kikapcsolva, nem kivéve.
2. USA problémaNa a megoldás ezek után adott. Fogod a source package-et, átkonfigolod hogy be legyen kapcsolva (egy autoconfig paraméter), aztán lefordítod magadnak.
Ha neked nem megy, kérj meg valakit. Lehet hogy van is valahol kész Ubuntu package belőle.
-
ZCoyote
őstag
válasz
Neil Watts #8205 üzenetére
Major Major tippjeit próbáltad?
-
ZCoyote
őstag
válasz
Neil Watts #8202 üzenetére
Ezt próbáltad?
-
zodo
nagyúr
válasz
Neil Watts #4227 üzenetére
Most látom ,mit műveltél anno.
Hogyan érdemes telepíteni,ha ubuntu 8.10-et szeretném mindennapokra, és vistát mellé játszani ill. pár progi kedvéért ?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6938 üzenetére
Fedorát ne. Azon nem fog menni a d3d.
szuper-t: miért érdekes a csomagkezelése? Fogja oszt kezeli a csomagokat, mi kell még?
-
szuper-t
őstag
válasz
Ööööö Ubuntu de akk 8.04
és majd szórakozol veleAti huhh:S
miért mamim miért?:
az intel és az Nvídia.. jobban kedveli valamiért.
de ubuntu felhasználó barátabb "szerintem"
Suse nekem nem jött be
Fedora .. érdekes a csomag kezelője[ Módosította: Bordoi ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz
teljesen mindegy, bármelyiket elbírja, és mindhárom felhasználó-barát. én speciel ebben a sorrendben ajánlanám kipróbálni, ha van időd, aztán amelyik a legszimpatikusabb
-
7
addikt
válasz
Neil Watts #5169 üzenetére
Amennyiben támogatja az fglrx, bármelyiken. Próbálj testingből feltolni egy fglrx-et.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #5164 üzenetére
f8 forever helyett: f8 for 2008.11
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #5161 üzenetére
F8 4.2008.11
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #5150 üzenetére
Átlehet. A fedóra topikban még hajlandó is vagyok leírni.
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5152 üzenetére
Hogy állsz vele? MSN-t nem használok, de írd nyugodtan a Fedora témába hátha közhaszna van és más jobban tudja a megoldást, vagy ha nagyon akarod p.ü-be is mehet.
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5150 üzenetére
Persze, nekem is magyarra van állítva. (ill. nem minden magyar, de nagyjából az)
Ha gondolod, a többit itt beszéljük meg, bár nem valami nagy az élet ott. -
válasz
Neil Watts #5149 üzenetére
FIXME: műxik
az Englisht install után át tudom állítani Magyarra? -
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5146 üzenetére
V.box -ot nem ismerem, az valamilyen virtualmachine gondolom. Látom ehhez SHA1SUM file van akkor, sha1sum valami.iso vagy ha md5sum van, akkor azzal ellőrizd iso-t linux alatt. Ha ott jó, akkor lehet a vbox kavar be, más ötletem nincs. Inkább az éles telepítést próbálnám, de gondolom nem akarod mindjárt eltávolítani az ubuntut. Ha van helyed, felrakod egy üres partícióra, már ha nincs baja a telepítő iso-jának.
-
rollins
őstag
válasz
Neil Watts #5144 üzenetére
mennyország? Azért az túlzás. Linux alatt jobban örülnék valami jó nvidia vga-nak, de most Fedora 8 alatt az új ati fglrx driverrel megy az aiglx, composite (be lehet kapcsolni a desktop effekteknél -nél) , de nem használom. Illetve redhat/fedora alá mindíg volt ati vga driver, csak gyengébb a komolyabb opengl -s játékok alatt. Most max annyi a hátrány, hogy a quake wars demo nem fut valami jól, multiban játszhatatlan, de ez legyen a legnagyobb gondja.
Egyébként Gentoo úgy tudom nem használ alapból rpm csomagokat, hanem forrásból dolgozik vagy valami előfordított grp csomagokból. -
VladimirR
nagyúr
válasz
Neil Watts #5142 üzenetére
inkabb igy
-
rtom
senior tag
válasz
Neil Watts #5135 üzenetére
Az Ubi 8.04-ben már alapból lesz AIGLX, reményeim szerint azzal jobban fog menni, nem biztos, hogy kell a fedora (nem mintha le akarnálak beszélni róla, mostanában tervezem a LinuxXP Desktop nevű fedora alapú disztro kipróbálálsát). A gyári driver egy ideje tud Composit-ot, így az AIGLX is elméletileg beállítható.
-
rollins
őstag
válasz
Úú most nézem, az X1700FSC, ez egy ATI Mobility vga. Nem találom a listát ahol leírják a támogatott vga-kat. Szerintem ezzel is menni kéne...
(#5133) dekoninck: talán kíváncsiság? ez a nap legnehezebb kérdése, nem férne ki a korrekt válasz egy sorban, amúgy sz.szerint most is win.xp-ről írok :> -
rollins
őstag
válasz
Úú most nézem, az X1700FSC, ez egy ATI Mobility vga. Nem találom a listát ahol leírják a támogatott vga-kat. Szerintem ezzel is menni kéne...
-
rollins
őstag
válasz
X1650 -nel szerintem is mennie kéne. HD3850 előtt X1950GT volt, ahhoz is volt már jó fglrx.
Ha netántán F8 -at felrakod (32 bitest raktam fel term.en), majd később hagyd, hogy frissítse magát, kernel, stb, amit a majd a redhat fedora rpm csomagtárából (most nem jut eszembe a pontos címe) rak fel, az alapból bevan állítva a yumnak.
Livna oldálán mindjárt az elején ott van a repository rpm, felrakod és már csak annyi dolgod van, hogy:
yum install kmod-fglrx és majd közli hogy leszedné a többi csomagot függőség miatt ( péld. majd felrakja a xorg-x11-drv-fglrx -t is) yes és kész is majdnem, reboot és mennie kell. -
törölt tag
válasz
Neil Watts #4894 üzenetére
nem lassu. nekem is megy kulso vinyorol ubuntu server 7.04 es suse 10.3
sok memoval nagyon szepen szalad. -
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4892 üzenetére
Mit mondanék? Én türelmes ember vagyok. Van időm kivárni azt a 30 mp-et amennyi kell a rendszer elindulásához.
Hivatkoznék-e? Mire
Sianis
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4890 üzenetére
Nvidia révén működhet szépen. Utána kell járni.
Sianis
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4887 üzenetére
Nem csak jó, hanem igaz is.
Raptorokra rátérve: szerintem nem érik meg az árukat. Ha jól tudom ezek játékmániásoknak lettek kifejlesztve és 10000RPM körüli a sebességük. Szerintem Linux alá ugyanolyan jó egy 7200-as olcsóbb, de nagyobb kapacitású merevlemez. Ez persze csak saját vélemény.
Sianis
-
Sianis
addikt
válasz
Neil Watts #4885 üzenetére
Wine Is Not an Emulator
Sianis
-
jFox
addikt
válasz
Neil Watts #4793 üzenetére
Szia!
Én a Freevo-t használom, és nagyon jó. Jól konfigurálható, sok jó plugin van hozzá, elvileg kezeli a DVBT-t is. Próbáltam élő linuxra rátenni, de a legjobb teljesítményt úgy adta, ha letöltöttem a Freevo Live distribet, és arról tettem fel HDD-re.
Üdv
jFox -
válasz
Neil Watts #4793 üzenetére
#MOD:
Szerintetek ez így menne?
apt-get install freevo
apt-get install ...
ezek működnének?
...=A többi Media Center alkalmazás neve
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged