- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- UHD filmek lejátszása
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Azt tervezem, hogy GTX960 kartyamat lecserelem egy 5600XT vagy 5700XT-re.
Jelenleg Manjaro alatt by default mukodik a kartyam, nem kell semmit telepitenem, mert alapbol felrakja a rendszer a szukseges drivert.Mennek a Steam-es jatekaim Protonnal siman.
Az 5xxx szeria ha jol tudom a kernel reszet kepezo amdgpu-val megy.
Mielott kiadnek 100k+-t, szeretnem megerdeklodni, hogy a jelenlegi AMD driverrel is megy-e minden OOB? 3D gyorsitas, jatekok, stb. Phoronix tesztek alapjan igen, de inkabb kerdeznek ha nem gond.Az amdgpu-hoz nem jar az nvidia xserver-settingshez hasonlo beallito felulet, igy szeretnek erdeklodni, hogy mikent tudom kontrollalni a fenyerot? nvidian -0.53-on szoktam hasznalni.
Koszi!
Udv.
-
-
Sziasztok!
Corsair Strafe billentyuzetet hasznalok 4. eve (MX Blue kapcsolosat).
Mostanaban egyre inkabb zavar, hogy csak piros hattervilagitast tud, igy lecserelnem.Van olyan billentyuzet ami
- szigoruan US ANSI
- RGB-s
- MX Blue van benne
- PBT kupakos
- 100% szeles (sok szamitast vegzek, kell a numpad, 20+ ev alatt marhara hozzaszoktam)
- Tartos (a Strafe anyaghasznalata boven megfelel, de ha van jobb, akkor szivesen veszem, ha femhazas, az plusz pont)
- es mukodik Linux alatt OOB+van hozza valami minimalis hattervilagitas-szin konfiguralasi lehetoseg akar AUR csomag/shell script formajaban?A temahoz illo billentyuzet ajanlos topikban ajanlottak egy Ducky Shine 7-et, de mint kideritettem Google segitsegevel, annak elegge gyaszos a supportja nem Windows rendszeren.
Koszi!
Udv.
-
Sziasztok!
Manjaron felraktam a skypeforlinux-stable-bin-t, aminel marhara idegesitett az, hogy minden bootnal be kellett jelentkeznem a programba, mivel nem jegyezte meg az adataimat. Mivel lattam, hogy opcionalis fuggoseg a org.freedesktop.secrets (GNOME keyring), igy felpakoltam azt is.
Igy mar megjegyzi a beallitasaimat, am az sessionbe valo belepes utan meg kell adnom a kulcstarolo jelszavat, addig nem tudok semmit csinalni. Ez minden bootnal elegge idegorlo. Nem lehetne ezzel valamit kezdeni? Mondjuk valahogy integralni a KDE gyari hitelesitesi mechanizmusaval?
Koszi!
Udv. core2
-
válasz
vidap90 #72632 üzenetére
Szia!
Manjaro Linuxot hasznalok (KDE felulettel). Itt a QGIS Desktop bent van a rendszer programtarolojaban, azaz ketto kattintas telepiteni.
Nem kell sem PPA-zni, sem fekete kakast holdtoltekor keresztutnal - fel labon - aldozni.
A Spotify illetve az OpenVPN is egykattintasos itt.
Udv.
-
-
Sziasztok!
Manjaron a kovetkezo idegesito problemaval talalom szembe magam minden nap az elso bootnal:
A systemd-analyze blame alapjan azt latom, hogy a man-db es a systemd-logind sokat idozik (van amikor a man-db-s sor akar perceket is jelezhet - nem zavaro, mert tokeletesen hasznalhato a rendszer, csak furcsa)
9.469s man-db.service
1.161s systemd-logind.serviceEz normalis?
Koszi!
Udv. core2
-
-
-
válasz
Rimuru #72286 üzenetére
Igen, csak kisse mashol voltam fejben.
Nekem a Google-fele (zart komponenseket is tartalmazo) "normal" Chrome-om van, gondoltam az talan. Version 81.0.4044.92Koszi!
U.i.: Je, a Firefox tudja...
Hat akkor varok turelemmel, hatha a Chrome-ba is bekerul egyszer.(#72287) Sonja
A beallitasokban nem talaltam erre vonatkozo opciot. Hogy sikerult?Udv. core2
-
Sziasztok!
Adott a Manjarom, KDE-vel, egy Kensington Expert mouse Wired Trackball, meg BT-n keresztul egy Xiaomi XMSB02MW.
Utobbinal nem megy Chrome-ban (sem) a kozepso gomb lenyomasara az infinite scroll. (nem mukodik a funkcio). Hogy lehetne elocsalni/beallitani?
Koszi!Udv. core2
-
válasz
peterattila #72202 üzenetére
-
Sziasztok!
Mivel nem disztro specifikus a kerdesem, es kulon KDE topik meg nincs, igy feltennem itt:
KDE-n nagyon jol mukodik a KRunner, azt is meg tudom csinalni vele, hogy az asztalon elkezdek gepelni, es rogton dobja a talalatokat, mint a Spotlight OSX-en.
GNOME-on van a Files appnak egy nagyon jo funkcioja: Megnyitva az alkalmazast ha ugyanigy elkezdesz gepelni az ablakba (nincs megnyitva a kereso sehol) akkor siman elkezd keresni es a relevans talalatokat dobja ki.
KDE-n Dolphinnal hogy tudnam elerni ezt a typeahead funkciot? Egyaltalan lehetseges?Koszi!
Udv. core2
-
válasz
#63718632 #71942 üzenetére
Ez teljesen korrekt megfogalmazas.
"kevesebb pátyolgatás"
Hat, a rendszeremen meg nem nyitottam terminalt (azert mert kellett volna, max. kivancsisagbol, illetve addig amig osszepakoltam a ZSH konfigomat).
Nyilvan viccnek szantam, de tkp. nem is az. Az utobbi ket Win10 nagy frissitesenel nem igazan mukodott a miatyank...
"de azért biztos, hogy ezt kell egy Winről frissen átesett ember kezei közé adni?"
Biztos? Biztos. Ubuntunal is tapasztaltam mar olyan kernel- es GRUB frissitest, hogy utana csak a busyboxig jutott a boot. Ez itt is benne van/lehet, am ha igy is tortenik, akkor is sok forrasbol kaphat az ember szinte azonnali segitseget.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71936 üzenetére
+ (#71939) Brambka
Jott az elobb 1.2GB-nyi update Manjarora. Ezt mashol uj release-nek hivjak.Rovidebb annak a listaja, hogy mi nem frissult. Elmondtam harom miatyankot, nyeltem egy nagyot, majd ranyomtam az Apply-ra. Leszedte a friss csomagokat, feltelepitette oket, utana a friss kernel miatt ujrainditottam (nem kert erre, de na!). Reboot utan minden ott folytatodik ahol abbamaradt. Ennek oromere negy udvozlegy Mariaval fejeltem meg a sort.
Udv. core2
-
válasz
#92691712 #71935 üzenetére
Szia!
Szemelyes velemnyem az, hogy igen, jobb.
Az LTS-ekkel az a tapasztalatom, hogy kezdetben csak kicsivel stabialbbak, mint a normal idoszak kiadasai, es kb. a .1 release eljovetele utan kezdenek hasznalhatova valni.
Ha LTS-re szeretnel friss programokat (de ez igaz barmelyik Ubuntura), akkor PPA-kkal kell szorakozni, ami egy kulon hibaforras lehet rendszer verzio ugrasnal.
Manjaronal ott van a pacman, hozza egy Pamac nevu KDE-s GUI (kb. olyan mint Ubuntunal a szoftverkozpont, csak ez legalabb mukodik), ott amit bekattintasz az telepul. Ami nincs az alap repokban az meg egy kattintassal buildelheto AUR-bol.
Alapbol LTS kernellel jon a Manjaro, amit a "Kernel"nevu appban felul lehet biralni, igy az 5.5.8 is elerheto, de ha bator vagy, akkor az 5.6-rc4 is.
Engem a konnyu hasznalhatosag, az elkepeszto mennyisegu szoftver es a kivalo kozossegi tamogatas gyozott meg.
Ubuntueknal ez utobbi elegge furan mukodik mostanaban:
- Az ubuntu.hu kb. halott a releasek kozott.
- A HUP-on ertelmes kerdest feltenni kisebb esellyel lehet, mint megnyerni a lottot
- Az askubuntu-n egyre toxikusabb kezd lenni a legkor
- Egyedul itt a PH-n van normalis, segitokesz es kedves Ubuntus kozosseg.
- az ubuntu-hu IRC inkabb ilyen kozossegi kerekasztalkent mukodik, mondjuk ez utobbit nem banom.
Ezzel szemben Manjaronal ott van a
- hivatalos forum
- az IRC csatornajuk
- A Manjaros topik PH-n
- Az Arch topik a PH-n
Szerintem jobb eselyekkel indulsz Manjaronal, tekintve, hogy karbantartott wikijuk es dokumentaciojuk is van. Ez Ubuntuekrol egyre kevesbe mondhato el.
Udv. core2 -
válasz
ubyegon2 #71925 üzenetére
Next-next-finish kb.
Mindegyik gepen. Magam is alig hiszem.A sajat jo tapasztalataim utan allitottam at a komplett csaladot Fedorarol Manjarora, igy a laptop (sem) az en hasznalatomban lesz, de mindenkepp atadom jokivansagaid, es koszonom, koszonjuk!
Na de kevesbe depressziv temankra visszaterve:
Elkepesztoen patent.
Az meg kulon plusz pont, hogy a KDE-bol siman lehet fel ora alatt macOS-t faragni.
(#71926) májkimiki
Koszonom neked is!
Ejfel elott nem igazan tudok, legnagyobb igyekezetem ellenere sem.Udv. core2
-
válasz
#63718632 #71922 üzenetére
(#71921) ubyegon2
Kulturalt rendszereken ez igy megy.systemd-analyze blame ─╯
701ms snapd.service
693ms lvm2-monitor.service
646ms systemd-logind.service
522ms apparmor.service
482ms systemd-random-seed.service
478ms systemd-modules-load.service
340ms dev-sde2.device
293ms upower.service
254ms tlp.service
221ms systemd-udevd.service
206ms udisks2.service
195ms systemd-journald.service
184ms systemd-journal-flush.service
172ms mnt-78254e28\x2d4f38\x2d490a\x2dad5b\x2dc2d1e87706c3.mount
144ms polkit.service
120ms mnt-0a20e9a8\x2df876\x2d40eb\x2d88ad\x2d24c17a0e1aef.mount
115ms user@1000.service
114ms NetworkManager.service
96ms boot-efi.mount
88ms avahi-daemon.service
65ms systemd-udev-trigger.service
48ms dev-disk-by\x2duuid-4e34ff06\x2de6dc\x2d4c10\x2d843f\x2dc27f24f547f6.swap
41ms systemd-tmpfiles-clean.service
39ms ModemManager.service
24ms org.cups.cupsd.service
20ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-3CCE\x2dEADB.service
19ms mnt-bb4fd23d\x2d7a2e\x2d4729\x2da327\x2d4b443935324a.mount
15ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service
13ms snapd.apparmor.service
12ms bluetooth.service
12ms mnt-e10ca82f\x2d302c\x2d4063\x2d91d7\x2d6fb16e3ad4ea.mount
12ms systemd-tmpfiles-setup.service
12ms user-runtime-dir@1000.service
9ms systemd-rfkill.service
9ms tmp.mount
8ms systemd-binfmt.service
7ms dev-hugepages.mount
7ms systemd-update-utmp.service
6ms dev-mqueue.mount
6ms systemd-remount-fs.service
6ms linux-module-cleanup.service
6ms sys-kernel-debug.mount
5ms systemd-sysctl.service
5ms kmod-static-nodes.service
5ms systemd-user-sessions.service
3ms sys-fs-fuse-connections.mount
3ms rtkit-daemon.service
2ms modprobe@drm.service
2ms sys-kernel-config.mount
1ms proc-sys-fs-binfmt_misc.mount
534us snapd.socket -
válasz
ubyegon2 #71901 üzenetére
Nem birtam magammal, meg ma ki kellett probalnom!
*dobperges*
UEFI modban telepitettem (CSM nelkul), mint jo par eve mindent, ugy az tiszta dolog:- Bedugtam a pendrive-ot
- Bootoltam nonfree driverekkel
- Csatlakoztam az 5GHz-es wifi halozatomhoz
- Uj particios tablat hoztam letre az SSD-n
- Elinditottam a telepitot
- Kovettem az utasitasokat mint az elozo ket telepitesnel
- Megvartam amig vegez
- Ujrainditottam a gepet
- Csatlakoztam a wifi halozatomhoz (mind a 2.4 mind az 5GHz-esre siman felmegy. 2.4GHz-en 65 Mbit van meg az 500-bol, 5GHz-en 500 az 500-bol.Volt a teszt pontom es a router kozott egy szabad szemmel is jol lathato betonfal.)
- Frissitettem a rendszert a legujabb cuccokra.
- Reboot
- Csereltem egy kernelt (LTS-rol 5.5.8-ra)
- Reboot
- Bekattintottam az AUR-t a pacmac-ben
- Beallitottam a leggyorsabb szervert
- Felraktam a szukseges programokat
- Beallitottam a TRIM-et, a discard opciokat kiszedtem az fstabbol.
- LiveCD-vel helyreraktam a swap eltolasat.Teszteltem a laptopfedel lehajtasaval valo altatast: Jeles*
* Fedel lehajtasnal elalszik ahogy kell, a felelesztes a bekapcsolo gombbal tertenik, mint barmely mas rendszeren
Osszessegeben: Kulonosen ajanlott.
(#71908) májkimiki
Ez a telepito is elcseszte az eltolast ahogy latom. A 4. particiod a swap, es nem megfelelo a szektor kezdeten van. Ha SSD-rol van szo, akkor GParteddel/KDE Particio szerkesztovel javitsd LiveCD-rol!Udv. core2
-
-
válasz
ubyegon2 #71896 üzenetére
Nem, ez annal osszetettebb, csak ugy lett volna kb. 20 oldal a hsz-em. Elkenyelmesedtem az idok soran. Megoldok (sok) mindent, ha mashogy nem, hat segitseggel (ezert is imadom a PH!-t), de ha lehet, akkor olyan rendszert hasznalok amit nem kell uton-utfelen rugdosni.
Lasd: mar akkor elavult csomagok vannak Ubuntuban, amikor megjelenik, ha meg ujabbak kellenek, akkor lehet PPA-zni. Ha rendszert akarsz frissiteni (verziougras), akkor sakkozhatsz a PPA-kkal. Jo esetben a frissiteskezelo automatan tiltja a nem kompatibilis forrasokat. Vagy nem. Na akkor jon a kaosz.
Fedoranal is ezert hasznaltam az alap repokat meg amit kellett azt COPR-bol, azokat legalabb karbantartjak, habar ott is van ellenpelda.
Nalam pl. az APT az utobbi idoben meg a leggyorsabb szerver kivalasztasa mellett is dog lassu volt 19.10-en. Vagy az apt haza tajan rontottak el valamit, vagy Ubuntuek hazibarkacsoltak valamit. A fuggosegek feloldasa meg dnf-fel is gyorsabb volt, pedig azert az nagy szo, meg a libsolv hatekonysaganak ellenere is lenne rajta mit dolgozni. (Megj.: inkabb allnanak be teljes gozzel az rpm-ostree moge, hogy a Silverblue-ban latott layered package modell altalanossa valjon. Majd talan 10 ev mulva.)Tobb dologra akartam ravilagitani. Egyreszt a Canonical mentalitasara, a usereik velemenyenek semmibevetelere (jelentettem Launchpad-en bugot, ami vegul a verzio EOL statuszba kerulese miatt lezarult, erdemi valasz nelkul. Sajnos Fedoraekra is pont ugyanez igaz.)
"mert 15+ évvel nem tök mindegy?"
Nem. Hasznalhatnek LFS-t vagy Gentoo-t - ha lennek annyira /verz - de itt nezem azert a befektetendo munkat es annak megteruleset is. Jelen allas szerint kevesebbet kellett foglalkoznom a Manjaroval eddig mint barmelyik masik Linux disztribucioval, am ennek ellenere minden, igenyeim kielegitesehez szukseges app megvan (vagy ha nincs akkor egy kattintassal buildelheto AUR-bol). Itt az egy kattintas a lenyeg. Ellustultam volna?"csodaklón"
KDE Plasma 5-tel hasznalom."produkálná állandóan egy garagedistro amatőr hibáit"
Erre mondom, hogy nalam kb. mindenki nagyobb Arch es Manjaro szakerto itt, de azert erdekelnenek a hibak... majd visszaolvasok.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71894 üzenetére
Igen, tudom, mindenesetre a GNOME felhasznaloi elmenyen ez a teny nem valtoztat sajnos.
Valamennyivel jobban sikerult talan leirnom itt, desktop alatt a Unity-s benazast, a GNOME3-at, meg egyebeket ertettem. Regen voltak innovativ megoldasik, mostmar teljesen olyan, mintha kb. 5 ember reszelne a desktopot.
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71889 üzenetére
Igen, mondjuk hogy egy maradekos osztast nem vegez a telepito az egy kicsit fura.
Ezen kivul viszont fantasztikus a rendszer. Tenyleg. 15+ eve foglalkozom informatikaval, ennyire patent rendszerrel viszont meg eletemben nem talalkoztam.
"túlvállalás", "ott picit nagyobb a csapat"
Nem gondolnam tulvallasnak. Gondolom ha igy ereznek, akkor mar reges-reg csak a KDE verzio elne. Azt meg, hogy nagyobb lenne a csapat, nem gondolom. Az Ubuntu desktop vonala 5-10 eve nagyon ugy tunik, mintha kb. 5 ember csak muszajbol foglalkozna vele. A Unity7-nel nagyon innovativ megoldasaik voltak, aztan felresiklott minden IS.
Itt ennek fejtegetese erosen off szvsz, meg a segitsegre vagyo forumtarsakat sem szeretnem untatni, majd leirom gondolataimat az off topikban.
Udv. core2
-
-
válasz
ubyegon2 #71873 üzenetére
Szia!
"Alignálással sincs gond jó ideje"
Friss GPT particios tablara telepitettem (ergo semmi nem volt az SDD-men), automatikus particionalassal, a Manjaro telepitovel.
Hatooo...
Minden particiom megfelelo eltolasu volt, kiveve a swap. Azt KDE particioszerkesztovel LiveCD-rol elinteztem viszont.
Tehat:
Ha a
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdX
0-t jelez, az meg semmit nem jelent sajnos. Meg kell nezni az fdisk altal irott szektorcimeket is, es az a legjobb ha az ember maga elosztja. Kijott a swap-nal, hogy sem 8/16/2048/4096, stb-vel nem oszthato maradek nelkul, igy LiveCD-rol helyre kellett raknom.Megvolt par perc alatt mondjuk.
Mielott megcsinaltam, kerdeztem a forumon is, csekkoltam a parted ajanlottalign-check optimal X
(X a particio szama) parancsaval is. Sirt a harmadik particional azert, mert ugye a kezdocim nem volt oszthato 2048-cal. A KDE-s LiveCD-s helyrerakas utan mar ez sem ir hibat.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71840 üzenetére
Szia!
Ferfiui kivancsisagtol hajtva felpakoltam a Fedora helyett egy Manjarot.
Eddig nagyon tetszik.
Az alignment is rendben van:
Asudo blockdev --getalignoff /dev/sda, sdb, sdd
(ugrott a betujel, nem tudom miert), 0-t ad vissza, tehat a telepito jol vegezte a dolgat.Az fstab-ban a rendszer alkalmazott discard opciokat, mind a HDD-k mind az SSD-k eseteben. Ezeket mindenhonnan eltavolitottam, mert azt olvastam, hogy ez folyamatosan TRIM-el, igy engedelyeztem az fstrim service-t.
/etc/fstab:UUID=D72B-22EB /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=e0f19ede-8a6c-499a-a6a1-b5f72e93cfdc / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=6070260d-4eb6-4075-84ae-68ee25d1c35f swap swap defaults,noatime 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
# Internal HDs
UUID=78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 /mnt/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a /mnt/bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea /mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef /mnt/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef ext4 defaults,noatime 0 0
sudo systemctl status fstrim.timer:
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (waiting) since Sat 2020-03-21 06:32:35 CET; 15min ago
Trigger: Mon 2020-03-23 00:00:00 CET; 1 day 17h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
Mar 21 06:32:35 armand-x570aoruselite systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
Ez igy megfelelo?
Koszi!
Udv. core2 -
válasz
ubyegon2 #71831 üzenetére
En is igy szoktam tobbnyire...
A
sudo systemctl status fstrim.timer
ezt mondja:● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (waiting) since Sun 2020-03-15 15:01:39 CET; 34min ago
Trigger: Mon 2020-03-16 00:00:00 CET; 8h left
Docs: man:fstrim
Mar 15 15:01:39 gepem systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
Tehat ha jol latom nyert ugyem van, 8 ora mulva lefut megeyszer, aztan majd egy het mulva. Aztan kovetkezo heten, stb.
Megneztem a particioeltolasokat is.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdb
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdc
Mindharom 0-t adott vissza, tehat elvileg jok a particio kezdetek is.
Van meg esetleg valami amit SATA SSD-nel erdemes/kell/kotelezo ellenorizni?
Koszi!
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71825 üzenetére
Igen, mikor lattam, hogy beszerkesztetted a tovabbiakat, modositottam en is gyorsan, ne termeljuk a digitalis "szemetet" feleslegesen. Nem vagyok az a hsz vadasz fajta.
LOL, most nezem (mostmar, hogy tudom mit kell neznem, relative egyszeru a dolog, koszonet erte!) az fstrim alapbol majd Fedora 32-n lesz engedelyezve. Azt hittem mar ezer eve van alapbol...
Akkor ha jol latom, eleg neki egysudo systemctl enable fstrim.timer
-t nyomnom, es onnantol het rendszeresseggel elintezi a systemd a tobbit. GNU/systemd vagymi...
Udv. core2 -
válasz
ubyegon2 #71822 üzenetére
Szia!
Az sdc a rendszerlemezem (hosszu tortenet), igy megfeleloen helyettesitve a kimenet.
A gepem itt lathato. (Ryzen)A
journalctl | grep fstrim
nem adott vissza semmit.
Asudo fstrim -av
ezt mondja:/mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea: 116.7 GiB (125333164032 bytes) trimmed on /dev/sdb1
/mnt/bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a: 457.3 GiB (491020079104 bytes) trimmed on /dev/sda1
/home: 804.8 GiB (864107847680 bytes) trimmed on /dev/mapper/fedora_localhost--live-home
/boot/efi: 579.2 MiB (607301632 bytes) trimmed on /dev/sdc1
/boot: 742.7 MiB (778764288 bytes) trimmed on /dev/sdc2
/: 53 GiB (56853798912 bytes) trimmed on /dev/mapper/fedora_localhost--live-root
A 116.7 GB egy Samsung 830 128GB-os SSD.
A 457GB egy 500GB-os WD SSD (WDS500G2B0A)
A /, /home meg a tobbi egy 1TB/os WD SSD (WDS100T2B0A).
Azfstrim -av
utan mar jelzi a futasat:journalctl | grep fstrim
Mar 15 14:23:22 gepem-neve sudo[35972]: juzerem : TTY=pts/1 ; PWD=/home/juzerem ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/fstrim -av
Koszi!
Udv. core2
-
-
válasz
Storms #71633 üzenetére
Szia!
Mokolt verziot hasznalsz a kep szerint.
Szerezd be Steam-en es Wine sem fog kelleni, tekintve, hogy nativan fut Linuxon.Itt a legolcsobb.
A masik: Win only jatekoknal miert erolteti mindenki a PoL-t?
Alig fejlesztik!
Ott a Lutris, tessek azt hasznalni.Udv. core2
-
-
-
Sziasztok!
Mikor Windows 10-et hasznaltam, napi rendszeressegu hasznaloja voltam a Sticky Notes alkalmazasnak, mellyel fantasztikusan tudtam manage-elni feladataimat, latva, hogy mit vegeztem el az adott napon es/vagy milyen teendo varnak meg ram.
Mikor bejott a szinkronizacio lehetosege az appba, kitoro lelkesedessel fogadtam, mivel igy amit lejegyzeteltem, szinte azonnal lathato volt egyeb eszkozeimen (laptop).
Van esetleg olyan app GNOME kornyezethez ami:
- Jegyzetfuzetkent/post-it cetlikent mukodik
- A kulonbozo taskokhoz van benne pipalasi lehetoseg (kb. mint Wunderlistnel)
- Tudja a taskokat vagy a sajat infrastrukturajaval szinkronizalni, vagy Google Drive-val/OneDrive-val.
- kituzheto a munkateruletre. Nem szeretnek kulon appot inditani, mivel azt el lehet felejteni/kenyelmetlen)
Nem baj ha fizetos.
U.i.: A Google Keep Chrome-ban fut webappkent, a OneNote tul bonyolult, az Evernote szinten, es a SimpleNote is kulon app, tehat el kell inditani. Ez az extension jo lenne, de ez meg nem tud felho szinkronizaciot.
Koszi!Udv. core2
-
válasz
King Unique #71180 üzenetére
Szia!
Koszonom valaszod!
Eloszor azt gondoltam, hogy a haz elolapi portjai nem adnak eleg naftat a cuccnak (Front USB3.0 portba volt dugva az alaplapon, tehat maga a lap siman tudja). Igy betettem egy hasznalaton kivuli USB3 elolapi panelt a hazba (ment a masik Front USB3.0 cstlakozora).
5.5.5-os Linux kernellel probaltam mielott ide irtam, am azota jott egy 5.5.6-os frissites. Most megy mint a haz elolapi portjaival, mind a beszerelt elolap portjaival.
Tanulsag: felig meddig rolling rendszernel lehetseges, hogy a driverben lesz a hiba. Mivel az USB3.0-s pendriveomat meghajtotta az 5.5.5 is, igy arra tudok gondolni, hogy "felgozzel" mentek az elolapi USB portok.
Tehat az elolap jo, a beepitett cucc jo, a haz jo, az SSD jo, a kernel volt a hunyo.
Nem akartam szegeny SSD-re raakasztani egy SATA-USB3 atalakitot csak ugy, ez igy esztetikusabb, no meg lehet, hogy kesobb HDD-t is szeretnek benne hasznalni, akkor pedig nem kell egy kulon eszkoz ahhoz is.
Udv. core2 -
Sziasztok!
Vasaroltam ma egy WD Blue 500GB-os SSD-t, meg egy RaidSonic IB-256WP-t. ott van a dobozan, hogy Windows, Mac es Linux alatt is mukodik a haz. A weboldalan ott van, hogy
"Plug & Play:Yes
Operating system:OS independent"
(Ref.: RaidSonic honlap)
Fedora 31-em van az osszes letezo frissitessel. 5.5.5-os kernellel.
Ha az SSD-t a gepbe beszerelem, akkor tokeletesen mukodik, am ha a kulso hazban mukodtetem, akkor formazhatatlan es formazas hatasara fagy a GNOME Disks es a KDE particioszerkeszto.
Gigabyte X570 AORUS ELITE alaplapot hasznalok.
Ez egy Corsair Carbide 300R, aminek USB3.0 csatlakozoja van.
A csatlakozo hibatlan mivel pendrive-okat siman kezel.
Probaltam masik gepen is megformazni az SSD-t a hazban (ugyancsak Fedora van ott is), de ugyanez az eredmeny.
Mivel ebbol nekem az jon le, hogy a kulso haz a hibas, igy szeretnem megkerdezni, hogy ti mit hasznaltok/mit hasznalhatnek?
Szeretnem valami kompatibilis cuccra cserelni a hazat.
Koszi!
Udv. core2 -
UEFI telepiteskor az ujabb Windows-ok 4 particiot keszitenek, melyek rendre:
- a recovery (a rendszer helyreallitasahoz szukseges fajlok helyezkednek el itt; nincs hozzarendelve betujel)
- az MSR: specialis adatok vannak rajta; nincs betujele
- Az EFI particio: ide kerul a rendszerbetolto tobbek kozt; nincs betujele.
- A rendszer (elsodleges particioja): ezt hasznalod; van betujele.MBR particiostilus mellett maximum 4 elsodleges particio lehetett GPT-nel (UEFI mellett illik azt hasznalni megleatasom szerint) lehet 128. Szerintem elfer, tekintva, hogy az elso harom particio osszeseben olyan 6-700MB.
Udv. core2
-
-
Sziasztok!
Adott egy friss Fedora 31 KDE.
A gepemben levo osszes lemez UUID alapjan van mountolva, ext4 fajlrendszerrel.Az alabbi kepen:
azt a folyamatos kiugrast erdemes nezni: Az mitol lehet? Az egy kb. 10 perce, NTFS-rol ext4-re formazott HDD. Mi dolgozhat vele?Ilyet meg nem lattam.
U.i.: Lehet ezzel talakoztam?
Koszi!
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #70382 üzenetére
Termeszetesen nem.
Facebook posztbol masoltam a linket, azzal meg nem szamoltam, hogy ratelepszik a mindent lato szem a linkre... elnezest. :/Az xbacklight-ra mar en is gondoltam, de arrol ugy tudom, hogy intel only. nVidiaval mintha nem igazan mukodne... Az arch wiki is hasonlot ir egyebkent.
Udv. core2
-
Sziasztok!
Az adatlapomon talahato Ryzen konfguraciomra Fedora 31-et tettem KDE-vel.
Biztos tok trivialis dolog amit kerdezni fogok, de nem akarnam szetverni a rendszert:
A zart nvidia control panelben ha beallitom a kijelzoim fenyerejet, akkor azok jok lesznek a kovetkezo ujrainditasig. Akkor ugy tesz a rendszer mintha soja semmit nem allitotam volna. Ha megint behuzom a csuszkakat (ez harom monitornal elegge idoigenyes
) akkor megint jo...
Hogy lehetne veglegesen megmondani neki, hogy mit hasznaljon? Ha felhasznalokent elmentetem az nvidia-settings-rc-t (mivel a home-omban van, es az en felhasznalomra vonatkozik igy ugy gondolom eleg...), azt nem veszi figyelembe. Meg nem is menti bele a beallitott fenyero ertekeket.
A kijelzokon allitottam kezzel fenyerot, de szeretek utana igazitani a driverben is. Lehet azert irja a figyelmeztetest, mindenesetre szamomra rejtely, hogy a -0.53-as fenyesseget amit hasznalok, hogy lehetne fixre berakni, hogy legkesobb loginnal alkalmazza.
A kezikonyvet is atolvastam mar, a "3. Loading Settings Automatically" reszt is igyekeztem akalmazni... Nem tudom, hogy a nvidia-settings-rc-ben mikent irjam at a fenyesseg ertekeket, nem igazan talaltam hozza leirast.
Probalkoztam az -a kapcsoloval is, de nem talatam a fenyesseg beallitasahoz szukseges opcio nevet Google-folden.
Ubuntun is jott mar szembe ez a gon, sajnos nem tudtam megoldani ott sem.
Remenykedem, hogy talan ti tudtaok segiteni.
Driver verziom: 440.44
Videokartyam: GTX960 4GBKoszi!
Udv. core2
-
-
Sziasztok!
Felraktam Fedora 27 ala negativo17 nvidia drivereit.
Ket gondom van vele:- Az nvidia driver neha elfelejti a brightness beallitasokat, ekkor csak az app ujboli elinditasa segit. (Ez Windowson is letezo jelenseg, am itt gyakoribb)
- Ha zarolom a kepernyot, akkor 5 perc mulva "elalszik" (fekete lesz), am a kurzor ott marad tovabbra is.Harom monitort hasznalok. Abbol a ket szelso elalszik, a kozepso (fo kepernyo) nem.
Videot is keszitettem az egermutato kintmaradasarol.Ezzel lehet valmit kezdeni?
Koszi!
Udv. core2
-
Sziasztok!
Tobb ev Ubuntu hasznalat (fokent LTS) utan a kovetkezo kerdes fogalmazodott meg bennem:
Napokon belul szeretnek egy, az adataimnal lathato FX-es gepre GNU/Linux rendszert rakni.
UEFI/GPT felallasban mar telepitettem rendszert, azzal nem is lenne gond szerintem, az SSD optimalizalas is megoldhato.Az lenne a kerdesem, hogy amennyiben az SSD-n teljes lemeztitkositast szeretnek telepiteskor, akkor mit ajanlotok?
Fedorara es Debianra gondoltam elso korben.
Amit szeretnek:
- Stabil legyen
- Minden az adatlapomon szereplo komponenst ismerjen
- Legyen mogotte normalis szoftvertamogatottsag
- Lehetoleg ne Gentoo nehezsegu legyen telepiteni.Az Ubuntu LTS ha jol latom nem johet szoba, mert a titkositashoz buveszkedni kell.
Koszonom segitsegetek!
Udv. core2
-
Uraim!
Tobb evnyi Ubuntuzas utan ha meg szeretnem tapasztalni a KDE-t akkor melyik a hozza ajanlhato legosszecsiszoltabb disztro manapsag?
Koszi!
Udv. core2
-
-
-
-
-
-
-
-
Sziasztok!
Tudom, nagyon noob kérdés, de uefi+ssd kérdésem lenne (15.04):
Konfigurációm:
- ASUS M5A97 EVO R2.0
- Phenom II X4 955
- 2*8GB DDR3-1600 ram
- Radeon R9 270X 2GB Vapor-X
- 128GB Samsung 830 SSD (I am using Windows 10 on this)
- 2TB SATA3 HDD (for data - ntfs)
- 2TB HDD (ntfs)
- 1TB HDD (ntfs)
- Asus Xonar DS opa2604ap opamppal
- 2x22" dell ips (u2211h+p2214h)
- Edifier HCS2330Ez az elképzelés jó a telepítésre?
- Csinálok egy uefi pent rufus-szal Windowson
- Kikapcsolom a fastbootot Windowsban, nyomok egy "powercfg /h off"-ot, újraindítom majd leállítom a Windows 10-et.(ha jól rémlik talán 13.10-zel próbálkoztam utoljára, s ott telepítés után "unsafe state"-ben voltak a particiók)
- lecsatlakoztatom az összes HDD-t. csak az SSD marad.
- Az UEFI-ben is kinyomom a fastbootot , s a secure bootot Other OS-re rakom.
- Bebootolok UEFI módban a pendrive-ról.
- Nem távolítom el a 13.10 efi bejegyzését efibootmgr-rel (félek, hogy belenyúl esetleg a lap szoftverébe, nrm akarok belőle téglát)
- A telepítővel az "Erase the disk and install Ubuntu" opciót választva felhasznbálom az egész SSD-t.
- Telepítés után VHA drivert rakok.Kérdéseim:
- El kell távolítanom efibootmgr-rel a régi Ubuntus bejegyzést? Biztonságos a használata?
- Muszáj UEFI módban telepítenem? Nincs valami kompatibilitási mód amiben a régi telepítési módszer is mehet? (az uefi utáni takarítás eléggé macerásnak tűnik, ha utána Wint akarnék használni...)
- Minden hardverem támogatott lesz? remélem a 970-es chipsetet ismeri a rendszer, illetve a ventillátorvezérlés sem lesz gond. Nem szeretném megfőzni a gépet. Munkára és tanulásra is használnám, így bármiféle diszfunkció igen kellemetlenül érintene.
- A Samung SSD-mre ráengedhetem az automata particionálást? Jók lesznek az eltolások? TRIM?
- Ha kézzel kell csinálnom akkor mi a követendő példa? GParted? Az van a 15.04 lemezén?
-Telepítés után milyen SSD kímélő berállításokat ajánlott elvégeznem?Tudom, sok, és nagyon kezdőnek tűnő kérdés, de meg kell jegyeznem, nem ismeretlen számomra a Linux, csak ez a felállás az eddigiektől eltérő, s bizonytalan vagyok.
Köszönöm!
Üdv. core2
-
-
-
-
-
-
Az a nagy bajom nekem, hogy igazából akárhogy próbáltam minig az egy megás eltolás elé rakta a boot partíciót.
Az pedig kell nekem, mivel anélkül nehezen fog bootolni az UEFI-s gép (sehogy)
Erre nem találtam megoldást. Most felraktam egy Win8-at, hogy használható legyen a gép míg erre rájövünk.
Üdv. core2
-
Szia!
Már a telepített rendszer alól vagyok, így néz ki:
UEFI módban telepítettem (megpróbáltam először simán, de egy fekete képernyőn, sok hexa kód közepette megállt. Az asus lapom bootmenüjében volt egy uefi választás lehetőség a pendrive bootnál) utána kiirta, hogy "Binary is whitelisted" s bebootolt a livecd. Remélem semmit nem bírált felül a rendszer, tehát ha majd egyszer windowst kell használnom, akkor tudok majd azt is...
Üdv. core2
-
Sziasztok!
Most állnék neki telepíten egy Ubuntu 13.04-et:
Akkor a ~120 GB-os SSD-mből (Samsung 830) megformázok olyan 106 GB-ot, hogy maradjon a végén hely (over provisioning).
Ezt a helyet miként osszam fel?
40 GB- a /-nek
8GB swap
a többi a /home?Köszi!
Üdv. core2
-
-
Az egységesítés jegyében a TIR itt is életbe lépett, remélem nem gond.
Üdv. core2
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sigmoid #8292 üzenetére
Szia Sigmoid!
Amit írtál a #8232-ben (link) azt hogy oldom meg?
Bocsi, ilyen téren totál kezdő vagyok!
Idézem:
"Na a megoldás ezek után adott. Fogod a source package-et, átkonfigolod hogy be legyen kapcsolva (egy autoconfig paraméter), aztán lefordítod magadnak."
Source package: Ez lenne az?
"átkonfigolod hogy be legyen kapcsolva (egy autoconfig paraméter)"
Ezt hogy?
"aztán lefordítod magadnak"
Ezt megoldom
Üdv. Core2
-
-
válasz
Sweet Lou 6 #8257 üzenetére
gammu?
pammu? -
-
A truetype source-ot hol találom?
-
válasz
sigmoid #8232 üzenetére
juuuuuujjjj
Ez jó lesz!
Aztán ha átkonfigoltam, utána hogyan gyártok belőle deb csomagot?
MOD: Megvan a deb packages cucc készítő howto! -
válasz
Major Major #8203 üzenetére
Holnap visszatérünk rá!
Jó éjt!Üdv. Core2
-
-
Sziasztok!
Már egy ideje Linuxot (Ubuntu) használok, Windows XP mellett, desktop és laptop gépen GNOME felülettel, de a Windowsos Cleartype betű élsimítás nagyon hiányzik, nagyon rossz az alap élsimítás, nagyon elmosódottak, szőösek a betűk. Windows alatt a Cleartype technológia segítségével tűélesek lehetnek a betűk, és így 2 óra netezés után nem folyik ki a szemem. Ellenben Ubuntu alatt...
Nagyon jó lenne nekem az Ubuntu végleges rendszernek, ha meg lehetne oldani, hogy normális betű élsimításom legyen a rendszeren.Ha tudtok a pproblémámra bármilyen megoldást, azt megköszönném
MOD: Közben olvasok visszafelé
Üdv. Core2
-
-
Sziasztok!
Melyik rendszert válasszam a profilomban lévő gépre?
1. Ubuntu 8.10
2. Fedora 10
3. OpenSUSE 11.1Köszi előre is a segítséget!
-
Sziasztok!
Mégegy kérdés aztán átvonulok a becses helyemre (Fedora Core Linux topik)a fedorafaq-on találtam egy jó leírást az ATIhoz...
"Here's how to install them:
1. Make sure that you're using my yum configuration from the installing software question.
2. Open a Terminal.
3. Become root:
su -
4. Install the driver:
yum install kmod-fglrx
5. Shut down X:
init 3
6. Log in as root.
7. Enable the driver:
fglrx-config-display enable
8. Reboot your machine:
reboot
Ezzel menne?
(Most VBoxban vagyok.)
Üdv. Core2
-
-
-
-
Ubuntu
Fedora
MythTV
MythUbuntu
.
.
.
(Distrowatch) -
műxik... megtaláltam...
Ma délután kiírom CD-re, és és... majd meglátjuk...
Azért döntöttem a Fedora mellett, mert:1. A RH qrva jó, és stabil...
2. ...gondolom a Fedora is az.
3. Azt olvastam, hogy az RPM-es csomagok megbízhatóbbak, mint a debesek. (hülyeség?)
4. Szeretem a kék színt.
5. Tetszik a disztró felépítése (minden kézreáll benne...)
6. stb. (LEHET indítok majd nyáron egy blogot, és majd leírom a tapasztalataimat...F8 4ever!!! (Amiket írtál az F8-ról a blogodban azzal én nem találkoztam...)
Üdv. Core2
-
-
válasz
Neil Watts #5149 üzenetére
FIXME: műxik
az Englisht install után át tudom állítani Magyarra? -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Spórolós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Windows 10
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Futás, futópályák
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest