Hirdetés
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Eddig is ismernie kellett volna az i386-ot, mert eddig is működött a Steam
apt-get installlibkrb5-3:i386 libssl1.1:i386
Ennek fel kéne tennie a két hiányzó csomagot, ha a Cpt. Pirk által mondott -f nem oldaná meg. (Meg kéne neki, mert ha eddig ment a Steam, akkor azoknak meg kéne lennie.)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A WT az nem egy egyszerű eset, pár héttel ezelőttig engem be sem engedett a launcher. Aztán valami történt és végre proton-on keresztül megy. A natív Linuxos verziónak vannak bajai, ha jól láttam. Aztán kicsit letettem a játékról, mikor a KV1-ben oneshottolt távolról egy T34...
-
Pedig szoktam érteni, de lementem bagzani és mobilon megint feljött az utolsó hsz és kapásból leírtam. Utána gyanús lett a két smile, de mondom nem baj, hátha másnak jól jön egy ilyen kevésbé bonyolult --help vagy csak mindig berakom a képet a programkód szöveggel.....
Nem való már ez nekem, kezdem belátni.
-
Kijelöl, rákattint, elküld
(#73873) csixy
Pastebin egy ilyen szövegsorhoz?
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ test -d /sys/firmware/efi && echo UEFI || echo LEGACY
LEGACYÍgy értelmezhető a parancs és a kiadott eredmény is. Felőlem pastebinezhetsz is. De ki vagyok én, hogy a topik használatát oktassam.......
Elegem is lett egy időre ebből a topikból.
-
csixy
addikt
Grub esetén a kernelek és az inird-k a saját boot mappában maradnak és az EFI partícióra jóformán csak a grubx64.efi fw kerül egy sajáját külön mappába (mondjuk ubi esetén még mellé kerül pár más dolog is ebbe a külön saját mappába). Sytemd boot esetén a kernelek és initrd-k ömlesztve bemásolódnak az EFI mappába. Ember legyen a talpán, aki két hasonló rendszer esetén szortírozni tudja ezeket a dolgokat. -
törölt tag
Még csak sóhajtani sem fog.
Az UEFI beállításokra azért figyelj oda. Szóval, ha a B450 lappal UEFI-ben volt telepítve, akkor a B550 is UEFI boot-ra legyen állítva. Vagy ha MBR/BIOS volt, akkor szintén ugyan az legyen.
A PoP!_OS 20 UEFI módban systemd boot-ot használ, nincs grub. Win dualboot-nál lényeg, de nem említetted. -
Alig páran.... A linux terjedésének nem a futtathatatlan programok, a konzol meg kitudja még mi az oka. Az igazi ok az előítélet, a beidegződés a tévhit és a bizonytalanság. Ha valaki elég beszűkült ahhoz, hogy egy "elfogadhatót" nem próbál lecserélni egy esetleg jobbra az el fogja hinni, hogy az elfogadható a csúcs.
Ha valakinek születésétől bedumálják, hogy a csokifagyi az egyedüli tökéletes íz az lehet, sosem kóstol mást és úgy hal meg, hogy fogalma sincs arról, hogy megőrülne a puncs vagy vanília íztől..... -
st3v3np3t3r
nagyúr
nálam a clonezilla valami syntax error-ral megáll, folyamatosan azt a hosszú szöveges syntax error-t irogatja. a partimage meg állítólag nem támogatja az ext4-et, az nekem "cant read bitmap block 0 from image" hibával megáll.
most az rsync-et próbálom, az legalább csinál is valamit. Ezzel próbálkozok most:
"sudo rsync - aAXyz /mnt/sda1 /mnt/sdb1"
sda1 a linux rendszer az ssd-n
sdb1 80gb-os üres hdd
elvileg tömörítenie is kelleneAnno a timeshift-el próbáltam volna menteni az egész / mappát, de nem engedte.
-
Ha csak nem olyan a munka, hogy fontos az említett csomagok frissessége, akkor munkához kifejezetten a stabil disztrók valók. Vajon miért jóval régebbi verziók vannak x csomagokból az összes stabil Linux disztrón? Nem lennének annyira ügyesek az Ubuntusok, Mintesek meg a Debianosok sem, mint a PoP-osok, hogy ők is felhegesszék a friss xorg, mesa csomagokat, a ropogós kernelt? Na látod!
Aki játszani akar, annak viszont kelleni fognak ezekből a legfrissebbek, így a PoP OS mivel ilyen profilú disztrókat csinál, értelemszerűen azokat hegeszti fel.
Ettől még egyáltalán nem biztos, hogy megszívod, de előferdülhet. Nekem az Ubuntu 20.04 pár hétig halál stabil volt, aztán másfél hete kiírta, hogy juj valami baj van! Nem is volt hajlandó elindulni! Halkan mondom, abban is ugyanazok a csomagok vannak, mint a PoP OS-ben. Mármint a high risk csomagokra gondolok.
-
Aham értem. Szerintem ez ennél nagyságrendekkel bonyolultabb ám. Nem? De!
Az alap az Ubuntu és a kezelőfelület alapja a Gnome3, mint az Ubuntu defaultnak, de nehéz csak úgy összahasonlítani a kettőt. Jellemzően akár még a rolling rendszerűekhez is hasonlíthatnánk, mivel az alaprendszer megjelenítésért felelő részét és a kernelt a legfrissebeket rakják a Pop OS-be és nem a stable ágon futó csomagokat használják, mint az összes Ubuntu alap.
Játékra nagyon javasolt emiatt, xorg, mesa, kernel szinte a legfrissebb.
Munkához egyáltalán nem javasolt, épp a fentiek miatt.
Szerintem.
-
pube111
senior tag
Szerintem nem jó az fstab sor. Valahogy így kéne kinéznie:
/dev/sda1 /media/usbhdd vfat iocharset=utf8 0 0Így állítsd be:
Kérdezd le a pendrájvot:sudo fdisk -l
valami ilyet kapsz:/dev/sda1 * 63 625137344 312568641 b W95 FAT32
hozz létre egy csatolási pontot:sudo mkdir /media/pendrive
a pi user legyen a gazdája:sudo chown pi:pi /media/pendrive
szerkeszd az fstab-ot:sudo nano /etc/fstab
írd bele:/dev/sda1 /media/pendrive vfat iocharset=utf8 0 0
Természetesen a te adataidat írd be!
-
Szia!
Ahogy growler kolléga is említi, 18.04 alapúaktól kezdve változott a helyzet, abban a blogban is van ilyen témájú hsz. Frissíteni kéne a blogot, épp elavultsága miatt került ki az Összefoglalóból.
systemctl list-timers -a
terminal parancs kiadásával meg tudod nézni milyen időzített feladatok futnak le.Amit sokan elfelejtenek, hogy ez a hetente lefutó fstrim adott nap 00:00-kor futna le, de nem mindenki futtatja a gépét 24 órában.
Be lehet állítani a napi rendszerességgel történő fstrim futtatást is.
Én még fentiek miatt is, de egyébként is, látom létjogosultságát a discard opciónak az FSTAB-ba rakva. Alap felhasználásnál abszolút semmi hátránya nincs, előnye viszont, hogy mivel online TRIM-melést végez, soha nem marad trimmeletlen az SSD.
Egyes SSD tipusoknál nem célszerű használni a discard-ot, max ennyit lehet megjegyezni.
-
growler
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest