- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Forrmell.enn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
válasz
Pszihonaranc #19598 üzenetére
Heló!
Én Ubuntu-t vagy Linux Mint MATE verziót javasolnék.
Üdv,
J -
törölt tag
válasz
Pszihonaranc #19598 üzenetére
elsore azt mondanam h olvasd el az elso hozzaszolast
pont erre van.
-
Pszihonaranc
senior tag
Helló
Mint ahogy a topik címe is mondja abszolút kezdőknek. Hát én az vagyok a javából
Gondolkozom rajta hogy váltsak windowsról.
Annyi sok fajta van... mi a különbség egyáltalán közöttük? Ti melyiket ajánljátok az átálláshoz?köszi!
-
pushalias
addikt
válasz
theboobaq #19592 üzenetére
Inkább átírom, mert nagyon péntek van, elsőre a felét se írtam le, de legalább azt is rosszul.
Szóval nagyon-nagyon vázlatosan kell egyszer egy olyan, hogy
echo '1' > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/forwarding
Aztán vagy a config nat táblájába egy
-A PREROUTING -p tcp -i eth1 --dport 80 -j DNAT --to-destination 172.16.xx.250
vagy a scriptbe egy
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -i eth1 --dport 80 -j DNAT --to-destination 172.16.xx.250
Környezettől függően még kellhetnek hozzá dolgok, meg persze ezt be is kell illeszteni a rendszerbe, de most túl kómás vagyok ezt rendesen kifejteni. Ha addig nem kapsz mástól teljes leírást, holnap szólj rám, és leírom normálisan!
-
sss
őstag
válasz
RaPiDsHaRe #19583 üzenetére
Én ezt is olvasgatom mostanában, van benne 1-2 idejétmúlt fejezet. Pl.: hálózat telefonvonal segítségével, backupolás vmi szalagos egységre, vagy a floppy-n elférő linux verziók, mert, hogy azok jól jöhetnek a problémás win95-ös gépekhez.
-
McSzaby
őstag
-
theboobaq
aktív tag
Hello
Van egy Debian szerver amin van egy iptables.
Ennek a szervernek van 2 hálózati kártyájaeth1: 10.xx.xx.20 ( ide továbbítja a router a 80-as portot )
eth0: 172.16.xx.252 ( ez a belső hálózat )Szeretnék egy forward-ot csinálni ,hogy minden kérést ami a 80as porton jön automatikusan továbbítsa a 172.16.xx.250-es címre.
Valaki letudná nekem írni ennek a megoldását.
Előre is köszönöm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #19580 üzenetére
Haver felrakta HHD-re a Chakrát úgy, mint korábban sima vinyóra. Olyan 15 - 20 másodperc lett mindössze a teljes KDE-s boot. Majd én is veszek magamnak.
Tekintve, hogy az SSD-t benne a vinyó elektronikája kezeli cache-ként, az adatok meg a normál háttértárra mennek, semmi különleges kezelést nem igényel, pont úgy megy, mint egy sima vinyó, csak jobban megéri az árát.
-
-
-
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok, lenne egy ilyen gépem: [link], és arra gondoltam, hogy jó lenne esetleg édesapámnak netezős gépnek.
A probléma az, hogy nincs rajta ethernet csatlakozó, illetve WiFi. Megoldható esetleg az oprendszer egy Lubuntuval? Ha igen, akkor a Lubuntu felismerne WiFi sticket?
Esetleg már nem éri meg ezzel a géppel foglalkozni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
válasz
RaPiDsHaRe #19581 üzenetére
Döntsd el, 2002-es a könyv...
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Ez a könyv ma még menyire állja meg a helyét: Marcel Gagné - Linux rendszerfelügyelet? Antikban megtaláltam, nem vagyok biztos mennyire aktuális manapság.
-
McSzaby
őstag
Srácok, van valakinek HHD a gépében? Az érdekelne, hogy miként telepített rá Linuxot, mert én tegnap a HHD-s Samsung Ultra-val nem gyengén cocóztam és kíváncsi lennék egy linuxos véleményre is.
-
McSzaby
őstag
Kemény offban mondom, hogy itt ph!-n is olyan elfogult topikok és emberek vannak, hogy az hihetetlen.
Múltkor azt akarta a tag bemesélni, hogy minden laptop használhatatlan csak az üzleti Dell-k a jók manapság. Most meg házimoziban azt akarják bemesélni, hogy abból is alsó hangon 500 000 a normális.
Most én vagyok a hülye?
-
MacCaine
őstag
válasz
PumpkinSeed #19572 üzenetére
Emlékeim szerint hatot.
-
PumpkinSeed
addikt
Debian parancssorba 4 vagy 6 konzolt lehet nyitni?
-
Vladi
nagyúr
így már nem aktuális.
-
proci985
MODERÁTOR
Megkérnék mindenkit, hogy térjünk vissza a szakmai diskurzushoz, személyeskedést pedig mellőzzük.
-
sss
őstag
Hmm most látom milyen viszályt sikerült szítani egy sima iptables kérdéssel.
McSzaby: köszi, próbálom kicsit értelmezni, aztán kipróbálom. -
McSzaby
őstag
Kedves sss!
Számodra ez a conf. bőven jó lesz. Tedd be egy <valami>.sh fájlba és a fájlt tedd futatthatóvá majd futtasd le és kész. Több nem is kell. (Bővebb conf esetleg az én vagy sh4d0w kollega logoutján.)
#!/bin/bash
##Láncok törlése##
iptables -F
iptables -X##Alap szabályok##
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT##log##
iptables -A INPUT -j LOG --log-prefix "INPUT_DROP: "# Ha van,nincs.
if test -r /etc/iptables.rules; then
rm -f /etc/iptables.rules
fi#Tűzfal mentése
iptables-save -c > /etc/iptables.rules
if test -r /etc/iptables.rules; then
echo "Tűzfal mentése sikeres!"
fi -
McSzaby
őstag
Bentről-kifelé random porton beszélgetünk, magyarul INPUT DROP,OUTPUT ACCEPT majd ESTABLISHED,RELATED ACCEPT. Cső, kész is van a laptop tűzfal... Ennél több nem kell egy laptopra.. Nincs igazam?
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Debian Wheezy, bekapcsolom a gépet, és nincs hang. Mit lehet ilyenkor tenni?:S Semmi sem történt, nem néztem előtte filmt, nem hallgattam zenét, csak eltűnt a hang magától
üdv
-
-
sss
őstag
Én sem raktam vna fel, de ha már egyszer fent van.
Majd átolvasom thx. Amúgy csak netezni használom azt a gépet, vmi olyasmire gondoltam, hogy alapból minden drop, és a 80-as/443-as portot engedélyezném kifele. Vagy ez nem ilyen egyszerű? -
-
sss
őstag
Hi,
Egyik itthoni notira felraktam egy ubuntut, és látom, hogy alapból van rajta iptables. Érdemes pár iptables szabályt gyártani, hogy nagyon biztonságos legyen, vagy anélkül is biztonságos?
-
pushalias
addikt
-
-
Jester01
veterán
válasz
trisztan94 #19511 üzenetére
Érdekes nekem segített az első találat ...
Telepítsd a ruby1.9.1-dev csomagot vagy ami a disztródban ekvivalens vele. -
MacCaine
őstag
válasz
McSzaby #19508 üzenetére
Mert megoldható parancssorból is.
(Közben látom megelőztek...)
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy ki mennyire van otthon ruby témában, nem találtam külön topikot nekiAz rdiscount gem-et szeretném felrakni, de ezt dobja:
trisztan@LrisztanLaptop:~/Documents/Projektek/Tharline$ sudo gem install rdiscount
Fetching: rdiscount-2.1.6.gem (100%)
Building native extensions. This could take a while...
ERROR: Error installing rdiscount:
ERROR: Failed to build gem native extension.
/usr/bin/ruby1.9.1 extconf.rb
/usr/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require': cannot load such file -- mkmf (LoadError)
from /usr/lib/ruby/1.9.1/rubygems/custom_require.rb:36:in `require'
from extconf.rb:1:in `<main>'
Gem files will remain installed in /var/lib/gems/1.9.1/gems/rdiscount-2.1.6 for inspection.
Results logged to /var/lib/gems/1.9.1/gems/rdiscount-2.1.6/ext/gem_make.outA gem_make.out fájlban ugyan ezek vannak.
Ez mi az isten? google nem segít
Nem RVM-es a ruby! -
-
McSzaby
őstag
válasz
CPT.Pirk #19502 üzenetére
Jah, nem OpenElec, hanem Raspbmc
De nem azért cserélem le a Chakra-t mert elégedetlen vagyok, hanem mert úgy gondolom jobb lesz szerver oldalra, mint a Chakra.
Chakra médialejátszóként jól üzemelt, ellátta a feladatát
Egyszerűen a Debian, az Debian. Ugyan rakok rá X-t a virtualizálás végett, de nem azért lesz.
-
McSzaby
őstag
Ma megjött a Raspberry Pi-m végre és egyből beraktam médiagépezetnek. "Sajnálatos" hírem az, hogy semmi állítgatás nélkül, egy sima nfs-n keresztül repíti a fullhd-kat. Rettenetesen okos cucc ez a málna
Azt hiszem a Chakra helyére is Debian 7 fog felmenni most hogy megjött a kiváltó testvére a filmezésre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Forrmell.enn
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Építő/felújító topik
- Dune: Awakening
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest