- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
-
0xmilan
addikt
apt install dicomscope
Ez nekem megnyitotta a CT kepeket. Anno egy CD-n kaptam meg az eredmenyeket, amin volt egy windowsos kliens, ami egyszerre sok kepet meg tud nyitni es igy lehet gorgetni a retegeket. Ez a dicomscope ha jol ertelmezem egyszerre csak egy kepet tud megnyitni, de tobb, mint a semmi.Ha erdekel, akkor a windowsos appot oda tudom adni, VM-ben mukodne valoszinuleg. Bar sima rontgenfelvetelnel nincs rengeteg reteg.
-
törölt tag
Konfig? Szerveré, kliens oldalon a mount vagy az /etc/fstab vonatkozó sora lenne érdekes.
Hibaüzenet nincs?
Mit jelent, hogy nem éred el?Szerveren tűzfal (csomagszűrő) van?
Mert az is okozhat gondokat.
(sőt, esetleg az is, ha a kliensen be van kapcsolva, bár nem illene, hogy zavarja) -
Flowtation
őstag
-
törölt tag
-
F34R
nagyúr
Most mar annyit elertem, hogy ezzel a kis kimenettel, CSAKIS ezzel teleirja zero-val a pendrive-t ugy hogy nem alszik ki a led es van disk write
dd if=/dev/zero of=/dev/sdX iflag=nocache oflag=direct bs=4096
nahde meg mindig io error van az fdisk nem latja. a parted latja csak epp nem bir labelt letrehozni rajta.
gpared ugyanugy eldobja. szoval a zero fill utan mi kovetkezik? -
spammer
veterán
-
-
janos666
nagyúr
Csak kíváncsiságból rákattintottam a linkre, hogy mégis mibe "fájna". És bár általában csak a headless cuccaimhoz használok Linux-ot, akár Gnome-ot is kívánhatnék, ahhoz meg kéne (legalább is a frissebbekhez). Igaz, más miatt sem szokott nekem jó lenne a Gnome olyankor, mikor valamiért mégis kell grafikus asztalkezelő (függetlenül a monitor hiányától is).
-
NickNév
csendes tag
Debian systemd-tlenre....
A lenyeg:
# echo -e 'Package: *systemd*\nPin: origin ""\nPin-Priority: -1' > /etc/apt/preferences.d/systemd -
janos666
nagyúr
Lehet, hogy amit lett bug-os, hogy átugrott a szemem a kiemelt megjegyzésen, miszerint a mirroselect még nem kompatibilis az új portage-al. Később valami más sem akart működni, ezért letöltöttem az alig két héttel frissebb ISO+Stage3 csomagot és azzal előrendelkezve már nem voltak ilyen furcsaságok.
Ami viszont kellemetlen, hogy bár a Gentoo WiKi-s Install manual szerint a minimális gépigény 256Mb RAM + 256Mb Swap, 750Mb RAM és 0Mb Swap mellett elszáll az emerge gentoo-sources memóriaallokációs hibával.
Kipróbáltam virtuális gépen 1024Mb RAM-al és ott gond nélkül eljutottam egy működő alap rendszering. Itt most annyi a különbség, amivel előre nem számoltam, hogy az AMD E350 lapon kötelező legalább 256Mb-ot adni az iGPU-nak (nem gondoltam volna, hogy nem letiltható le a GPU, vagy hogy nem érné be akár ~32Mb RAM-al, ha aktív, mint az Intel-nél) + talán picit rádob, hogy a virtuális gépen nodatacow,noatime itt pedig defaults opciókkal mount-oltam a root-ot, illetve 60 helyett 250Gb BtrFS (a disk-en, nem partíción, így swap most nincs).
Átdobtam az asztali gépről egy 4Gb-os modult és sikeres volt az emerge, tehát tényleg a RAM-ból fogyott ki a kernel kicsomagolása közben. Nem tudom, hogy a Gentoo WiKi elavult, a mostani telepítőm a bugos, vagy valami extra lépést kéne beiktatni, hogy a megadott 512Mb RAM-al is beérje.
-
törölt tag
Adva van egy Ubuntu 12.04 LTS minimal installból telepített gép, amin jelenleg sincsen GUI.
Szeretném mountolni a gépben található Sata-s DVD-RW meghajtót, hogy tudjon olvasni iso9660 és UDF formátumú lemezeket is. Az a problémám, hogy vagy egyik vagy másik formátumra tudom csak megtenni.
Mivel ez egy otthoni médialejátszó PC és DVD-ről játszanék le Xvid és HD filmeket, így elég vegyesen lenne használva a kétféle lemezformátum. A HD filmek gondolom a fájlméret miatt UDF formátumra vannak megírva, míg az SD filmek iso9660-ra. Alapvetően nincs konzol felület sem, mert csak egy XBMC-t lát a felhasználó, így kézzel mountolgatni problémás.Eddig ez volt:
mount /dev/sr0 /media/cdromMilyen megoldás lehetséges, hogy egy lemez behelyezésekor automount történjen a megfelelő formátumra?
-
dodopek
addikt
Értem, csak én egy ilyen keményfejű alak vagyok, és mert valahol írták, hogy nagyon bugos a wubi...
Nem lehet megoldani a hagyományos fekete oprendszerválasztót? Az egyszerűbb, a nejem is felfogná...
Most egyébként az ubuntu alól írok. Ha biosban kiválasztom, hogy honnan bootoljon, akkor simán elindul...
-
Pano
addikt
Szia!
Köszi. Sajnos a BIOS nem ad lehetőséget a letiltásra, akkor könnyű dolgom lenne, mert újratelepít és telepítés előtt letiltanám
"xorg-bol kivennem a bejegyzeseit. "
Erre majd rákeresek miként kell, köszi. Megpróbálom.
Igazából linux alá totál felesleges az ATI, az Intel HD 4000 mindennel simán megbirkózik, amit linux alatt tenni lehet. A nyílt támogatása is jobb.
Nézegettem, hogy a switcheroo-val sikerült elérni, csak nem igen értettem miként, -
-
Vladi
nagyúr
Hát... csajom meglátja besír.
Valami user frendlibb kéne. xfce-t nézem. Alul ez a panel, ezt hogy hívják?
-
Ez az egész már ment így kb. 6-8 évvel ezelőtt, egy akkori Suse linux-szal.
Torrent helyett persze valami DC kliens volt.
Emlékszem, hogy simán bírta a gyűrést. Ráadásul akkor még csak 128MB Ram volt benne, most meg bővítettem () 256MB-ra.
(#17489) MacCaine: Igaz, ez a cél hosszú távon, de nekem hétvégén össze kéne raknom a rendszert, méghozzá úgy, hogy összevissza 6-7 órám lesz rá, és azalatt olyan állapotba kell hoznom, hogy utána neten be tudjak rá lépni, és javítani ha bármi van.
-
-
ViZion
félisten
Valamin elgondolkoztam: Windóz milyen FS-t tud írni/olvasni? Amennyire tudom ETX3-ig van megoldás, de pl. Win serverek is NTFS-el üzemelnek?
Van egy kis helyem, lehet rászánom magam egy FS összehasonlításra kicsiben, Fedora alól mivel lehet megbízhatóan tesztelni az írás/olvasást? -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
Nem tudom, sőt, kérdeztem mik a tapasztalatok.
NTFS kell, mert ez az adat HDD, és így -bár Fedora a fő rendszerem- ha Windóz kell (Photoshop a munkám miatt, vagy játékok, vagy asszonynak munkához valami win alatt) akkor adatokat látja az is. Egyszerűbb NTFS-t felcsatolni, mint elérni, h a win olvasson valami más fájlrendszert (attól hogy írja is, végképp nem nyugodnék meg).
-
Siriusb
veterán
pacman -S --recursive pacman
Elvileg függőségekkel együtt újrarakja. Még soha nem használtam.Szerk: jobban belegondolva a hibaüzenetedbe (és a visszatérő problémáidra a pacman-nel) én kipucolnám a letöltött csomagokat valamint a db-ket a
pacman -Scc
paranccsal, majd
pacman -Syyu
Igaz jelen esetben elég lenne a -Syu, de máskor használhatod az előbbi verziót, hogy biztosan szinkronban legyél. -
pushalias
addikt
Az ún. normális használatnál nagyjából mindegy, hogyan adod hozzá a usert, jellemzően úgyis a saját felségterületén (~user) fog garázdálkodni ő is, meg a programok is, amiket indít. Ha valamihez nincs joga (és persze ott van a sudoersben), úgyis ott a sudo.
A pppoe egy átlagos otthoni gép esetében is jobb, ha rendszerinduláskor indul, és folyamatos a kapcsolat, vagyis ha lehetséges, ne kézzel indítsd: felesleges és kényelmetlen. Ha jól állítod be, szakadáskor úgyis automatikusan próbál újra csatlakozni, vésztartaléknak megint ott a sudo.
-
F34R
nagyúr
annyira felcseszte az agyam, meg is néztem magamnak az xfs-t van is converter hozzá és ha jól olvasom akkor defrag is . Napi szinten csomagolok ki kisebb fájlokat és nagyobakkat is ~40mb - 400/part és ezeket helyezgetem a megfelelő helyre , továbbá torrent is megy elég masszívan.
-
Fooler89
őstag
Persze, ez alapján telepítettem, de nem erre irányult a kérdés.
Közben sikerült is megoldani. A /etc/profile path-be beleírtam az /opt/android-sdk/tools könyvtárat és így működik. Beírom adb devices és már listázza is az eszközöket.
Remélem nem szegtem meg semmilyen biztonsági szabályt, hogy globális változónak vettem fel ezt az útvonalat. -
Siriusb
veterán
Re m-i-t / kmod, most már tudom értelmezni a képet, amit feltöltöttél
Nincs itt semmi probléma, az m-i-t elbúcsúzik, a kmod veszi át a helyét. Arra figyelj, hogy a /etc/modprobe.d/modprobe.conf át lesz nevezve, tehát ha abban voltak beállításaid, nevezd vissza a fájlt. A lényeg, hogy ezután az ebben a könyvtárban lévő fájlok, amennyiben nem .conf-ra végződnek, nem lesznek figyelembe véve! Tehát ha blacklistet vagy mást külön fájlokba tettél, bizonyosodj meg arról, hogy .conf-ra végződnek. [link]Ha szükségét érzed, mivel az udev is újabb lett, az initramfs-t újra generáltathatod.
-
Siriusb
veterán
Ez nem pacman 4.0 miatt van. Bizonyos csomagok frissítése esetén manuálisan kell végrehajtani néhány feladatot, vagy éppen az mtab - os esetednél a filesystem csomagot kellett a force kapcsolóval frissíteni, mert az mtab már csak egy symlink.
Ez korábbi pacman verzióval is ugyanígy lett volna. -
Siriusb
veterán
Ahogy MacCaine is mondta, mindegy. Ext4-nél pl. nagyobb a maximális fájlméret - ez nem hiszem, hogy érintene téged -, viszont talán nagyobb eséllyel tudsz törölt fájlt visszaállítani ext3-ról.
Igazából lassan a btrfs-ben érdemes gondolkodni, ezt tartják a jövőnek, de hogy mikorra lesz kiforrott... Talán egy éve próbáltam, stabilnak elég stabil volt, ám ha jól emlékszem, a snapshotok készítésénél volták problémáim. -
Siriusb
veterán
Akkor ellenőrizd, nincs-e hiba a fájlrendszerben.
Nem ismerem ilyen mélyen a pacman lelkivilágát, nem okoz-e ez valamilyen durva problémát, de én átnevezném a db-ket a /var/lib/pacman/sync - ben, és kényszerítenék egy adatbázis update - et a pacman -Syy paranccsal.
Jobban belegondolva, nem hiszem, hogy ez bármiféle problémát okozna, mert pacman -Scc esetén megkérdezi, törölheti-e a nem használt repók adatbázisát. Szóval szerintem nyugodtan elteheted láb alól azokat az adatbázisokat.Szerk:
Ez a hír nem érinthet téged? Igaz fogalmam sincs, releváns-e jelen esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged