Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SteamOS gyere már PC-re! Nem, még nem jött el az idő.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Videós, mozgóképes topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Projektor topic
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
Új hozzászólás Aktív témák
-
Enclave
aktív tag
Hi!
Volt már vkinek tapasztalata az LG Gsa-4167B írójával?
Egyáltalán ez támogatja vagy sem az LS-t?
Mert több külföldi oldalon is néztem de egy szót sem írtak ez utóbbiról...
Vagy LS támogatás miatt nem érné meg LG írót venni? (elég kedevező áron találtam dobozos változatot...
)
Thx! -
Lamair
aktív tag
a samsung SH-W162C-ről ki mit tud? a PC-g*r* hátulján van egy hírdetés miszerint ismeri ezt a jókis technológiát, a neten semmit nem találok róla hogy ismerné
-
neduddki
nagyúr
HI!
a heten sajtotajekoztaton votunk /lasd: tftpanel.hu/ osztan az RRC es HP munkatarsai ekesen ecseteltek a egyuttmukodest, a LS lehtseget, meg hogy itt vananka naykunkon a 5 szinu korog meg egyebek, meg hogy a cmc csinajja a lemeszt meg a Lite-On a meghajtot... erre kivancsisagbol megtekintjuk a meghajtot.. es buszken mongyak hogy ram-ot is tud? mire felvidult akepn, es kerdezem az ekes angolsaggal beszelo HP fonoot hogy mi is ahejjzet?? hat szolidan elkezte mondogatni, hogy hat ugye ez kerem HLDS gyartmany(!!!) na es akkor mi van a lite-on val??? mongyak hogy az majd kesobb a sorozatgyartas felfutasa utan... na ez amr teccet egybul is... amugy rakerdesztem arra is hogy mit aklarnak a lite-on minosegevel mert a hp-banlevo joszagok igencsak sz.rok:- (((??? mire a valsz az votl hogy hat persze igy van de eszeknek kisse magasababn lesz a minosege...
ettol tejjesen fugetlenul rakerdesztem masnal hogy minek szenved HP ezzel izevel hisz itt a nec, mire halkan(!!!) jott egyfejtegetes, ami sizgoruna maganvelemenyket paperware-minositettek... /szigoruan maganvelemeny volt/ na gondoltam ennek utanan kene olvasni, de hat idom 0 ezert kerdeznem hogy vki tugy-e roal osszegolalo???
udv
neduddki -
Márton
nagyúr
Tolmácsolok egy kérdést.
Az igen olcsó LG 4165B író tudja-e az LS írást?
Külföldi weboldalak fele-fele arányban állítják, hogy tudja, ill. azt hogy nem.
Ha tudja, milyen nero verzióval lehet megírni a cimkét? -
Pompi
nagyúr
Azért jó, hogy egy közel egy hónapos hozzászólásra, ami ráadásul kettő kérdés, idebiggyesztesz egy nem-et...
A második kérdésedre pedig pont előtted van a válasz.
A 2 hsz fél percen belül ugyanabba a topikba nagyon megy nálad... -
gn2000
csendes tag
Hívj, ha kell!
Lg GSA-4165B
12000 Ft.
Lemezek:
Philips CD: 250Ft/db
Verbatim DVD+R: 300 Ft/db
70/590-2277 -
rlph
tag
Hali!
Hol lehet venni Ls írót Budapesten? -
habib
csendes tag
Költői kérdés: lightscribe hol érdemes vásárolni, hogy anyagilag ne fogjak padlót? És milyen márkát? Köszönöm

-
PPeter
addikt
Teljesen ''tutti'' vagy inkább tuti info. Az összes Philips chipre épülő író a 2x-es DVD-R és DVD-RW lemezek esetén 2x-es helyett 2.4x-es sebességet használ. Nem csak annyit ír ki a program, hanem valóban 2.4x-esen is történik az írási művelet. Itt van például egy Plextor PX-740A (BenQ DW1640), amint egy 2x-es Verbatim DVD-R lemezre ír. Bővebben: link Az írási időből is látszik, hogy két-három perccel kevesebb a 2x-es íráshoz szükséges 28-29 perchez képes. Elég meggyőző?
-
Vikky
tag
Nem, az író egy pluszos típus továbbfejlesztése, és a 2x-es minuszos lemezeket is 2.4x írja, ami nem a legjobb a lemeznek... RW-sek meghülyülnek tőle. Én ezért már be sem teszem az ilyen lemezeket az íróba, de 4x-től fölfelé nincs probléma. Persze pluszos lemezekkel sokkal jobb eredményt érhetsz el vele...

-
erdoke
titán
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Inkább +R lemezeket kell vele írni. Végülis ez egy módosított 1620-as, kicsit butított FW-rel.
-
Márton
nagyúr
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
Én tökéletesen elégedett vagyok vele. Halk, szép fekete.
Ami nem tetszett, hogy már nem írja az 1X -RW lemezeket.
De ez legyen a legnagyobb gondom! -
wolffy
aktív tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
Hogy mér nem szakadok meg a röhögéstől?! :-/
(Azt hittem winyóban is van LightScribe...) -
erdoke
titán
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
A Philips és a BenQ közösen fejleszt és gyárt DVD-írókat egy pár éve, így ez ugyanaz mint a BenQ 1625-ös.
-
-
(Kolombusz)
veterán
Sziasztok!
A Philips új LightScribe-os írójáról mit hallottatok? Úgy néz ki ilyenem lesz, ha tud hozni a bolt, ahol a gépemet veszem. -
-
Márton
nagyúr
Írnom kellett 2 LS lemezt tegnap ugyanazzal a címkével, így beállítottam a Number of copies-t 2-re, de legnagyobb meglepetésemre a első írás végén nem adta ki a lemezt és kérte volna a következőt, hanem ismét elkezdett írni.
Már arra gondoltam, hogy elcseszték a programot, vagy a Nero-ban be van kapcsolva a ''do not eject'' opció. De mikor a második írás is elkészült kellemes meglepetés fogadott. A cimke sokkal kontrasztosabb lett, mintha csak 1x írtam volna rá. Halálpontosan ugyanoda került a felirat, grafika, nincs semmi elcsúszva.
A rossz hír: így bizony közel egy óra az írás. -
Márton
nagyúr
Tegnap este a Benq íróm is megérkezett, úgyhogy semmi akadálya a címkézésnek.
Neki is fogtam: háttérkép egy esküvői portré a párról, ráírva hogy ''Esküvőnk'' és apróbetűvel a lemez szélére, hogy ki készítette.
''Normal'' quality-t választottam, mivel a help azt írta, hogy a draft csak szövegekre jó és halványabb, viszont a Normal már professzinális kinézetű lesz. Hát nem az lett. 27 perc alatt írta meg, és az apróbetűs szöveg olvashatatlan, a nagyobb szöveg körvonala pedig nagyon töredezett. (C64 feeling
Ma reggel megtaláltam a hiba okát a ''more'' gombocska alatt: automatikusra volt állítva a felbontás, ezt amint felnyomtam 1200 dpi-re máris szép körvonala volt mindennek, és olvasható.
Erre figyeljetek!
Más.
Várható-e vajon hogy a közeljövőben más színű LS lemezek is forgalomban lesznek? Nem szines, az még biztos messzebb van, hanem úgy értem, nem ez a világosbarna felület, hanem mondjuk piros, kék, stb.
Kémiai okai vannak, hogy jelenleg barna? -
Márton
nagyúr
Köszi srácok, megrendeltem a lemezeket.
Mostmár csak az lenne a kérdésem így utólag, hogy többféle felületű lemez van?
Mert e topic elején lévő képen a lemezek máshogy csillognak, mint itt:
Bővebben: link -
Vikky
tag
Ápp!

-
Apicius
tag
Na megvettem a BENQ írót, csak a nyers lemezek beszerzése körülményes. Létezik olyan bolt, ahova bemegyek, kérek 5 lemezt és már emelik is le a polcról? Vagy csak rendelést vesznek fel több napra előre?
-
Dufresne
addikt
Hol lehet ezeket az írókat beszerezni?
-
Vikky
tag
UPszi!
Akkor feltennéd a képeket PPter?
-
Vikky
tag
PPeter, akkor lesznek képek?
Nagyon kíváncsi vagyok... Isten vagy, ha felteszed...
-
Vikky
tag
Jaja. Énis kérdem, h mi a fényteszt eredménye... Bár nem volt egy nagyon verőfényes idő az elmúlt időszakban... De azé ha van valami, akkó van valami.
Vagy nem?
LOL -
Vikky
tag
Az meg egy másik dolog, h ez a kép mennyire lesz tartós...
Pl a hőpapírra is ráírják, h hány évig olvasható rajta az írás. Gondolom itt is bomlik a festék. Meg esetleg erősebb fényhatás is elveheti a kedvét a képnek... Vakuzol egy párat, aztán tök feka lesz a egész... Ja, meg miből lehet megállapítani, h a Lightscribe felület már írott? ha elévül a kép akkor LSRW lesz?

-
PPeter
addikt
Szerinem próbáld elolvasni, amit beírtam.

Itt is megtalálod: Bővebben: link -
Vikky
tag
Hi!
Lehet, h láma a kérdés, de akkor az LS lemezekhez ilyen speciális író is kell? Vagy tsak szoftver a egész? Mer ott a Philips íróban ott van vmi hardver kütyü, de sztem kéne annak mennie azon kívül is. Vagy nem?
-
erdoke
titán
válasz
MichaelSD
üzenetére
Ha pár Ft lenne a különbség, az írás pedig pár perc, akkor bevállalnám, de így semmi értelme, filctollal 10 másodperc alatt ráírom a címét. Pár éven belül ugyanúgy elavulnak majd ezek a lemezek mint a bakelitek vagy a VHS kazetták. Szerencsére azokra se csináltam übercsicsa borítókat és feliratokat.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

-
erdoke
titán
Zér bonyolult levenni a link végét...

Bővebben: link
[Szerkesztve] -
kraftxld
félisten
-
PPeter
addikt
A LightScribe meghajtókban - tapasztalatom szerint, mivel szétszedtem két ilyen drive-ot is
- nincs külön hardveres módosítás a nyomtatáshoz, de a LightScribe lemez felismeréséhez, azonosításához igen! Felmerült bennem a kérdés korábban is, hogy mi alapján ismeri fel az író, hogy éppen egy LS lemez került bele? Feltételezem, hogy nem tenne jót, ha egy olyan lemezt próbálnánk ''megnyomtatni'' a lézerrel, amin nincs a LightScribe speciálisan nyomtatható rétege - még akár károsodhatna is az lemez és/vagy az író. Tehát a LS lemez azonosítani kell. De hogyan? ATIP alapján? Na igen, de azt csak akkor tudja leolvasni az író, ha a lemez az írható felével néz az optika felé és arra nincs garancia, hogy az adatrögzítés után a nyomtatáshoz ugyanazt a lemez teszi vissza a felhasználó. A LS lemez azonosítása a címkefelület felől is meg kell történjen. Amikor szétszedtem a Philips DVDR1640P és DVDR16SL (utóbbi a LightScribe kompatibilis) írókat, hamar rájöttem, hogy a két hardver megegyzik, egy apró alkatrésztől eltekintve.![[kép] [kép]](http://www.cdgrab.hu/_cikk/lightscribe/lightscribe_philips_1640-16LS.gif)
Ez egy optikai érzékelő, amely a LS lemezek belső peremén, a gyűrűn elhelyezett aszimmetrikus jelsorozatot azonosítja - a jelsor a lemez mindkét oldala felől leolvasható, és mivel nem szimmetrikus, az is kikövetkeztethető belőle, hogy melyik oldaláról nézzük, illetve a fej melyik oldaláról nézi a korongot.![[kép] [kép]](http://www.cdgrab.hu/_cikk/lightscribe/lightscribe_jelek_a_lemezen_02_352x.jpg)
Véleményem szerint nemcsak a felismerésben, hanem a nyomtatás során a lemez sebességének beállításában is segít ez a jelsor, ugyanis a nyomtatható felületeten nincs meg az a barázdált sorvezető árok, ami az adatrögzítés oldalán segít a szervo szinkronizálásában, amikor az írás történik.
Ezek eddig csak technikai érdkességek voltak. A lényeg most következik. Sokan nem tudják, de az írható lemezek gyártása a legtöbb nagy cégnél ''biankó'' módszerrel történik. Tehát amikor van kapacitás, akkor legyártanak többszázezer (vagy millió) írható lemezt, márkajelzés és címkebevonat nélkül. A rendelések függvényében ezekből később még lehet branded, vagy a megrendelő cég óhaja szerint akár nyomtatható (printable) korong is. De a LightScribe lemezt nagy valószínűség speciális, külön nyomóformával kell préselni, készíteni, hogy rajta legyen ez az utólag fel nem felvihető jelsorozat. Ennek nyilván szabványvédelmi oka is van, a LS szabványt birtokló HP valószínűleg így gondoskodik arról, hogy követhető legyen, melyik cég gyárthat (és milyen mennyiségben) LS lemezt. De gondoljunk csak bele, mennyivel drágíthatja meg a LS lemezeket az, hogy a többi termékvonaltól teljesen külön kell gyártani őket, azaz csak annyi készül belőlük eleve, mint amennyit megrendelnek a nagy ügyfelek, szemben a ''normális'' lemezekkel, amelyeket óriási volumenben gyártanak. -
MichaelSD
őstag
Még egy kérdés double layeres Lightscribe lemezek vannak már?
-
MichaelSD
őstag
Tudnátok segíteni, hogy milyen double layeres DVDk vannak ami Lightscribeot is tudnak?
Köszönöm
-
deicide
veterán
van valakinek még esetleg másfajta lemezzel (én philipset találtam), vagy másfajta íróval tapasztalata?
[Szerkesztve] -
Hmmm. Izgalmas.
-
kraftxld
félisten
Ja, a lightscribe cd írható oldaláról tudnál linkelni képet? Nagy poén lenne a lemez írható oldalára yamaha f1-el ábrát rajzolni, a másikra meg lightscribével ugyanazt az ábrát felvésni

-
kraftxld
félisten
jó is, szép is. lett volna hp640i-m is.
lictáltam is, nyertem is,
utaltam pénzt is, a 17000 csillagos eladót ki is rugták az ebayről, miután elutaltam a lóvét
most meg szívok...
Szerintem megvárom a szines verziót.
A lemez meg beszerezhetetlen
-
deicide
veterán
no, pár szót elöljáróban: a benq 1625ösét van szerencsém birtokolni, és ugyan valóban monokróm, de közel sem 1óra alatt rajzolja tele a lemezt, hanem kb 20-23 perc alatt, attól függően, mennyire van teli a felület... és kedvcsinálónak pár kép az idáig készült lemezekről...
![[kép] [kép]](http://img65.echo.cx/img65/3797/p10602613rs.jpg)
![[kép] [kép]](http://img65.echo.cx/img65/3384/p10602628kv.jpg)
![[kép] [kép]](http://img65.echo.cx/img65/742/p10602637yt.jpg)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- SteamOS gyere már PC-re! Nem, még nem jött el az idő.
- Apple iPhone 17 - alap
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Indul a ChatGPT Health
- NVIDIA® driverek topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Napelem
- További aktív témák...
- SSD-k,2,5"-3,5" merevlemezek,80GB-3TB-ig,számlával,garanciával
- ServeRAID 12db M5200 Series (44W3392) 1GB Cache + 28db M5210 Series (44W3395) 4GB Cache / RAID 5 Upg
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S20 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
- Eladó Nvidia GTX 650 1GB videokártya
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)