Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple asztali gépek
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPad topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Hogy is néznek ki a gépeink?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Joe Swanson
üzenetére
mindig használok pucsreen-t, Gaggián is, Roboton is.
papírt is szoktam néha, de nekem nagyon bevált a Normcore 58.5mm / 0.2mms titan PVD screen. Toobee meg a sworksdesign-ra esküszik ugyanebből. AVXcafe-t nem szeretem, de náluk is van ennek kopi verziója szinte bagóért, valószínűleg pont ugyanazt tudja, mint ezek.#142635, BBpeter
én igen (az árat én néztem be), napi használatban még nincs, még felújŧás alatt a konyha. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Joe Swanson
üzenetére
Nekem ilyen van, ehhez kell tamper, puck screen és leszorító rugó mindenképpen, tölcsér nem árt. Ízlés és pénztárca szerint van egy prémiumabb változata is.
Ez pedig a Normcore, ehhez "csak" tamper kell.
Annyi, hogy én dugattyús géppel használom a step-down basketet, azzal nagyon jó, de egy pumpás, alacsony flow rate-ű géppel szívás lehet a lassú headspace telítődés. De biztos vannak itt mások, akik pumpás géppel használják, azok majd felhördülnek, ha azzal egyenetlen lesz a kivonatolás.
-
aleister
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi!
Igen, én is úgy gondolom, hogy nyilván az az ideális, ha fullra lefedi a kosarat, csak abban nem voltam biztos, hogy lehet-e ez kifejezetten ártalmas (pl csatornásodás), de akkor a szavaid alapján nem.Parci:
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, bocsi!
Tisztában vagyok a méretekkel, így nem kell semmit sem lemérnem. A kosár 58.5-ös, a puck screen 58-as.
Csak annyi volt a kérdés, hogy okozhat-e csatornásodást, amiért a peremen van egy 0.25 mm-es rés körben. -
aleister
veterán
válasz
kchris78
üzenetére
Én azt olvastam - de a többiek majd kijavítanak, ha nem így van -, hogy ha túl nagy a rés, akkor "mocsarasodhat" a kávépogácsa. Az utolsó pár ml viz fent marad a tetején. Ilyet egyébként én is tapasztaltam, és való igaz, hogy a töltőtömeg növelésével megszünt.
Nekem is lenne egy kérdésem.
A kosaram 58.5 mm átmérőjű, ezért a random rendelhetó 58 mm-es puck screen-ek mellett van egy kis rés oldalt (elvileg ugyebár 0.25 mm). Okozhat ez oldalt csatornásodást túlkioldást?
Szoktam vizsgálni a zaccpogácsát, és egységesnek tűnik az átázottsága, viszont gyanítom, hogy szemre egyébként sem tudnám megmondani, hogy valahol túlextraktált-e. 5 mp előáztatást használok, szóval az egységes nedvesség emiatt is lehet feltehetően. -
kchris78
veterán
válasz
qvik27
üzenetére
Oké, de nem ez volt a kérdés. Ezért dobtam be ide 😅, hátha
.Nekem az logikusnak hangzik hogy ha a lyukhálóhoz hozzásimul a puck akkor pontszerű nyomás van és sokkal kevésbé egyenletes az átáramlás-kivonatolás mintha a headspace feltöltődik és így megy végbe a folyamat - ezt segíti elvileg puck screen is? Ha számít egyáltalán valamit.
Csak mert nekem fura hogy a gyárilag 14-16g körüli (ims vagy vst nem tudom már) kosaramba 18 alá nem tudok menni anélkül hogy ne adódna jó kis headspace - ha sötét ha világos... -
-
féldekás
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Boldog Karácsonyt és kávézásban gazdag új évet kívánok mindenkinek!
Egy dolog kimaradt, a szilikon fogantyús gyári szűrőt neveztem felsőszűrőnek.
A speciális kialakítás miatt klasszikus értelemben lehet nem nevezhető felsőszűrőnek, valahol egy puck screen és felsőszűrő között van.
Én úgy használtam, hogy a kávépogácsára ment egy normcore puck screen és erre még rátettem a robot gyári szűrőjét.
Valószínűleg egyszerűsítem, hogy csak a gyári szűrőt fogom használni. -
féldekás
aktív tag
Látom elég hosszú diskurzus indult a Robot előmelegítésével kapcsolatban, miután felvetettem.
Hasznos megközelítések hangzottak el.
Egyelőre előmelegítés nélkül használom, tetszik, jó a workflow és az elkészült italok is finomak.
Próbálgatom előmelegítéssel is majd, bár nekem nincs hattyúnyakú vízforralóm
, egy hőmérséklet kijelzős Tefalt használok. Mindegy, erre van a mellékelt szilikon dugó. Gondolkodtam a puck screen és felsőszűrő használatán.
Vásároltam 2db Normcore puck screent hozzá: [link]
A gyári felsőszűrő a szilikon fogantyú alsó része miatt billeg rajta. Ez problémás lehet?
Nektek mi vált be, felsőszűrő upgrade, +puck screen upgrade vagy csak a gyári felsőszűrő?
Érdemes lenne IMS MA 200 RNT Nanotech 57.5mm felsőszűrőre váltani?
A puck screen normális kiszedése miatt veszek kis mágnest, az jó lenne a felsőszűrőhöz is.Amit megvettem és lehet nem volt sok értelme, az a Cafelat szilikon alátét, illetve a kiütő box. Általában a konyhapultra papírtörlőt teszek, a pogácsa meg könnyen ki szokott jönni.
Egy IMS 57.4mm-es tampert használok, lehet jobb lett volna szintezőt venni, de a fa markolat jobban tetszett.
, viszont nehezebb az egyenes tamp ezzel. -
lojzi1
csendes tag
Én is a Robotot nem melegítők táborát gyarapítom és behoznék még egy szempontot. Általában nyáron használom a Robotot, amikor nincs kedvem a gépet bekapcsolni, mert anélkül is meleg van. Olyankor a Robot is kb 27-28 fokos. Télen inkább 16-17 fok mikor előveszem. Valószínűleg nagyon nem ugyanaz a két eset az előmelegítés szükségességét illetően.
A Robotot sokkal inkább kíváncsiságból vettem, hogy mi ez a néha már vallásos rajongás érte. Egyáltalán nem voltak magas elvárásaim, de vélül megszerettem én is. Szerintem abban van a titka, hogy nagyon tág határok között lehet vele jó kávét csinálni és nagyon egyszerű használni. Nem kell a kosarakon variálni, a papírt se használom hozzá, a puck-screen ami nekem kicsit gagyi, de azzal is együtt lehet élni, bár azt vettem hozzá pluszban meg a kar gombot. Az összes többi karkitámasztó ingyombingyom meg 3D nyomtatott izé nekem még nem kellett. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
qvik27
üzenetére
Én örülök Dávid hangos coming-out-jának ("Szerintem semmi értelme az előmelegítésnek", tudom, hogy nem most derült ez ki, és többen így használják), mert bár én az előmelegítős (nem két fő
) frakciót erősítem, de nem mértem soha utána a hatásának. A masszív rozsdamentes szűrő és screen miatt nem éreztem szükségét ennek. Ez a mérés még hiányzott. De most pipa.Amikor ennyire kategorikusan hangzik el valami, olyanoknak szánva, akik először használják a Robotot, akkor úgy érzem, hogy valamiből kimaradnak, akik amúgy éreznének különbséget. Ez pedig nem jó. Szerintem az árnyaltabb vélemények jobban segítenek a kezdők útkeresésében.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Igen, emlékszem erre az 1 darabos mintára, amit említettél már nekem korábban is. Én nem használom a gyári screent, Sworks van helyette, ami szerintem sokkal jobb. Az előmelegítés nélküli használatot is úgy indítottam, hogy szerintem. Én valószínűleg elborultabb italokat készítek a Robottal, mint amit a Robot userek nagyobb része csinál, pont ezért is csak a magam nevében tudok beszélni. Egyébként, hogy ne csak vaktában puffogtassam a le a Robot előmelígítéssel frázisokat, rendeltem a vakdugóból is egyet és most felváltva próbálgatom a kávékat. Egyet melegítés nélkül, egyet 1x lobogó vízzel felöntött kosárral, amit fel is helyezek a Robotra, hogy a dugattyú is kapjon a gőzből. Még csak 4 TND geshával próbáltam, mind filter pörkölés, de egyelőre úgy tűnik, hogy a fiók mélyén fog pihenni a vakdugó.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Toobee
üzenetére
A fűtés nélküli manuálok előmelegítésének szükségességéről: már jó ideje nem teszek alapigazságszerű kinyilatkoztatásokat, illetve óvatosan kezelem őket. Az évek megtanították ugyanis, hogy az élet komplexebb, mint gondoljuk, azon meg talán vitatkozni sem érdemes, hogy az emberek, meg az ízlésük, az ízlelőbimbóik érzékenysége sem egységes. A hőmérséklettel kapcsolatos hitvitákba sem szoktam pont ezért belemenni. Most sem teszem. Vannak, akik ugye 0,5 fok különbséget is kiéreznek ízben két kávé elkészítése között. Én nem tartozom az ennyire feketeöves csókák közé.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a hőmérséklet nem lényegtelen, ha az ember kávét készít.
Van itt a Robot kosara és a screen rozsdamentes acélból. 10g híján 100g, azaz majdnem 1/10kg, amibe extrém esetben beletöltünk ugyanennyi vizet. A többség kevesebbet, esetükben a szűrő visszahűtő hatása még nagyobb.

Az előmelegítés eccerű, a dugattyúhevítéssel én sem bajlódom.

James 2019 októberében hozta ki a Robot tesztjét. A HOST Milan előtt vette fel, majd utána publikálta. Mi a Flair-en és a Roboton demóztuk a Smart Espresso Profiler-t. Amikor bejött hozzánk, akkor ragaszkodott az előmelegítés nélküli Robotoláshoz. Valami fenszi Etiop közepes pörkölést toltunk. Finom kávé lett. Másnap ismét betért, akkor én voltam, aki ragaszkodott az agylövéséhez, és előmelegítettük a Robot-ot. Ő volt az, aki azt mondta, hogy harmonikusabb italt kapott előmelegítéssel, mint anélkül. Az én ízmemóriám pocsék, én nem mernék egy nap elteltével ízárnyalatokról nyilatkozni. De lehet, hogy nem árnyalatokról beszélünk.

Ha reggel csak beverünk egy eszpresszót vagy tejes kávét, akkor valszeg tökmindegy, hogy elengedjük-e az előmelegítést. Ha nyugiban készül, és odafigyelünk rá, akkor meg valszeg lesz olyan, aki meg fogja érezni a különbséget.
Itt van két 30mp-es hőmérséklet log a betöltött víz hőmérsékletéről. Forrásban levő vízzel indulva szobahőmérsékletű szűrő és screen esetén a kosarat teletöltve 4 mp után 90 fokos a vizünk. A 30. mp-re 87 fókánál járunk. Ha előmelegítünk (vizet úgy is kell, nekem ez nem extra), akkor pedig 94-ről (4.mp) indulva fél perc után 91,6 foknál járunk.

szurke vonal előmelegítés nélkül, piros előmelegítéssel

Kiki eldöntheti, hogy előmelegít vagy sem. Mindenesetre kancsóra rakva, gőzzel nem fáradság, és sokkal hatékonyabb (a gőz forróbb mint a víz).
-
válasz
qvik27
üzenetére
puck screennel anno nem játszottam (mert talán nem is volt még..?). papírral igen. végig szenvedtem a témával, amíg pumpás gépeim voltak, próbálkoztam mindenféle vízterítőkkel, felsőszűrőkkel, és volt pár gépem, köztük az űrgaggia is, ahol nem adod rá rögtön a 9 bar nyomást.
a pumpás gépekkel végig szívás volt, a karos gépeknél meg egyikkel sem. ez utóbbiból nem volt nagyon sok, de a mini gaggia is tízből tíz hibátlan pogácsát produkál, ahogy a flair is.
a flair már csak a nagyobb víztér és a mindig friss víz problémát oldotta meg, maga a csapolás tökéletes volt a mini gaggián is.
-
verti1
aktív tag
válasz
qvik27
üzenetére
Ez hellyel-közzel igaz akkor, amikor már felépült a nyomás. A legkritikusabb szakasz a nyomás felépülése, amikor feltöltődik vízzel a pogi feletti tér. Ilyenkor a legérzékenyebb, mert a kávé még száraz. Papír, screen sokat segít, de nem oldja meg teljesen egy rossz vízterítés problémáját teljesen. Egy kis manuál gép nyitott rendszerébe is simán gödröt locsolsz a pogi tetejébe, ha nem vagy óvatos. Onnan pedig minden előkészítési voodoo ellenére egyből hátrányba vagy. Ez egy pumpás géppel, főleg rezgővel fokozottan igaz.
-
válasz
Parci
üzenetére
...nekem meg még mindig az a véleményem, hogy ha a "belövési pont(ok)" után van megfelelően beállított (akár csak mórickás) akadály + a pogácsa felszíne fölött kb 3mm magas vízoszlop, akkor a pogácsa felszínénél a folyadék nyomása mindenhol ugyanakkora. Ha még ilyen screen-izét is tesz bele valaki, akkor aztán még a kóboráramokat is végképp kinyírja. Gyakorlati vonatkozásában nem lesz különbség egy ilyen összeállítás és egy dugattyús viselkedése között.
-
billyjoe
csendes tag
Eladó Picopresso szett: Picopresso védőtokkal, a gyárin kívül IMS szűrő, Normcore puck screen, Tadamm 51.5mm tamper, állvány, nyomásmérő, plusz jár hozzá egy 1zpresso kemény tok is, amiben elfér a teljes szett.
Gondolkodom rajta, hogy a Flair 58-tól is megválok, annak mi lehet a reális használt ára szerintetek?
-
TDX
tag
Mostanra eldöntöttem hogy mivel egyáltalán nem espressozok és nem is tervezek ezen változtatni, megválnék az ehhez használt cuccaimtól, így felkerült minden az apróra:
Mazzer Mestre K30-as késekkel
Sworksdesign standard flow stepdown kosár + funnel + puck screens + Normcore tamper
Subminimal Nanofoamer Pro Gen1
Flair 58E (első generációs)
Espresso kiegészítők (Normcore tamper, Kruve kiöntő, BH dosing funnel és WDT, ultraszónikus tisztító) -
zolnagy
őstag
válasz
lojzi1
üzenetére
Ez a kinek mi vált be, szereti kategória sztem. A végeredményt nem befolyásolja érdemben, ahogy írod is, ha jó az őrlemény, előkészítés, párhuzamos a tömörítés és persze a legfontosabb, maga az alapanyag. Én kipróbáltam több verziót is ( 1,7 sűrű puck screen, 0,2+gyári), végül visszatértem a gyári screen+papír kombóra, mert ez adta a mindig megbízható eredményt. De van ismerősöm akinek meg a másik vált be. Szóval kinek a pap, kinek a paplan tipikus esete

-
lojzi1
csendes tag
Robotosokat kérdezem: mostanában kezdtem aktívan használni, vettem hozzá vékony, 0,2-es puck screent. Első dolog ami feltűnt, hogy bizony ezzel kell a papír alá, mert enélkül csúnyán moslékosodik, meg talán valamivel finomabbra kell őrölni, de ezt nehéz eldönteni, mert a Robot sokkal kevésbé érzékeny, hogy 1-2 klikk ide vagy oda. De ezen kívül semmi pluszt nem érzzek a gyári puck-hoz képes ízben, csak fölösleges macera a leírtak miatt. Tudom, a gyárihoz is ajánlott a papír, de tökéletesen megvagyok nélküle. Kinek mi a tapasztalata? Egyre jobban hajlok rá, hogy a Roboton nem véletlenül vagy spúrságból olyan minden amilyen, hanem egyszerűen nem ad hozzá érdemi pluszt egy másik kosár vagy puck.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
lojzi1
üzenetére
A robotnál a papír lényege, hogy a szűrő tiszta marad, legfeljebb el kell törölni, egyébként pedig egy papír jó sokszor felhasználható.
Én itteni ajánlásra vettem blind shakert. Na én meg annak nem látom semmi értelmét, visszatértem a borosdugóba szúrkált akupunktúrás-tűs megoldáshoz, mert azzal kettőt kavarok és tökéletes.
Ezen kívül van kar kipeckelőm, ezzel félő, hogy valaki beleakad és leveri, van konzolom az órához, ezzel feszül az óra és a cső dörzsöli a robotot, nem használom, még új screent is vettem, és azt is minek..
Egyedül a tamper nyélnek volt bármi értelme.
De mondjuk én csak amolyan felhasználó szintű hc-s vagyok, és azt is megértem, ha valaki űrhajót épít belőle, hajrá! -
_ATi_1
senior tag
Sziasztok,
Vásároltam egy használt Mazzer SJ őrlőt, amivel már két hete próbálkozom, de eddig nem sikerült összehozni egy normális kávét. A kávéfőző egy moddolt GC Classic (PID, OPV, felsőszűrő), 17 grammos LM szűrőkosárral. A babokat mérem őrlés előtt és után is, illetve használok puck screen-t is. A nyitott portafilter alján össze-vissza spriccel a kávé, hiába WDT-zem percekig főzés előtt az őrleményt. Jelenleg egy Kávékalmáros Classic Blend-del próbálkozom.
Az őrlő egy Graef CM702-t váltott, aminek megvoltak az ismert hiányosságai, de össze tudtam vele hozni spriccelésmentes főzetet.
Tudnátok esetleg tippeket adni, hogy merre induljak el? Arra gondoltam, hogy esetleg kopottak lehetnek a Mazzer kései, vagy nincsenek jól beállítva. Ezt meg tudom állapítani valahogy kezdőként? Pár hónapja próbálkozom az eszpresszó főzéssel.
Köszi előre is.
-
Toobee
veterán
9g Kawa etióp, a múltkori téma miatt V2 Switchben Hario screennel. Tök oké volt, kicsit kevesebb virágosság, mint 14-15g esetén, de kellemes ital lett.
-
Volt téma itt a sima Sage Bambino SES450. Az elsö teszteken túl vagyunk. Még az örleményt finomabbra kell venni, de jó lesz ez. Tapasztalatok:
- A pogácsa a végén valóban kicsit vizesebb marad mint a nagygépek esetén. De simán egyben kiüthetö
- A gyäri kar borzasztóan könnyü spiáter anyag. A IMS kosár bele sem ment elsöre mert van egy müanyag lefolyás vezetö benne. Azt ki kell szedni... Rendeltem is egy utángyärtott kart szép fa nyéllel...
- Nagyon magasan van a fej. Most tervezem a pohár magasítót. Majd megosztom ha kész
- Göz nagyon gyorsan jön! Gombnyomás után pär mäsodperc. Kis thermoblock jól dolgozik, de a tejhab minösége nagyságrendekkel meszebb van a Dual Bojler-es nagytesóhoz. Egyszerübb mintát még lehet önteni vele ugyan de nem a legszebb. Izre sem olyan sajnos, kevésbé érzödik édesnek.
- Èlöben elég jól néz ki. Utazósnak pont jó lesz.Amit mindenképpen kell hozzá venni:
- IMS kosár
- Utángyártott kar, rendes dupla kifolyóval
- Rugós tamper
- 53.5 puck screen
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Biztosan ki volt ez már többször tárgyalva, de én eddig még nem tettem papírt a Robotba. A füzet nem is mutatja, csak említi, hogy a fém screen HELYETT lehet használni, a videók amiket néztem néhol egyáltalán nem tesz, van ahol alulra és felülre is, ezt már tényleg túlzás nekem. A méret pontosan ugyanakkorának tűnt mint a sima 58mm-es papír, ami amúgy sokfelé beszerezhető..
-
KisApám
addikt
Milyen vastag Puck Screen szűrőlapot érdemes használni?
(Egy AVX EM1 Lux Kávégépem van otthon.
E61-58BL AVX-Lelit-E61 58 mm-es Nyitott szűrőtartó kar Alu+Redwood nyéllel + 16g-os Precíziós szűrőkosárral.) -
lazoltan
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem tudom, milyen volt előtte, de nekem így tökéletes.
Még rendelek hozzá screent, (de minek) és el akarom hagyni a wdt-vudut, úgyhogy rögmentesítőt, és még egyszerűbb lesz összedobni egy kávét.
Volt a csomagban egy adag papír is, azt használom a screen alá, legalább csak a kosarat kell lemosni/kitörölni.
Zseniális -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nyaraláskor én is itthonhagytam a Robot tamperét - nyilván nem szándékosan. A screen volt az első gondolatom, de aztán belepróbáltam az 1zPresso J-Max S-t a kosárba - szinte tökéletesen passzolt
a K6 is nálam volt, de az nagyon lötyögött benne, plusz peremes az alja, annál a screen jobb lett volna.
Onnantól 7 napig használtam tamperként az őrlő alját, nem éreztem különösebb hátrányát a dolognak (azt leszámítva persze, hogy a gumis felületbe kis őrlemény beletapadt és takarítgatni kellett
).Egyébként 'hagyományos' (nem robot mélységű) kosárban én kifejezetten szeretem még mindig a sima klasszikus tampert: van visszajelzés, érzem, ha alul vagy túltöltött a kosár egy új kávéval, megvan az érzés, hogy meddig kell kilógnia a tamper talpának, hogy ideális legyen a térfogat.
Mármint annyira szeretem, hogy sosem volt semmilyen rugós/szintezős tamperem, pedig láttam elég influenszer videót, elhihetitek
"Az őrlemény egyenletes eloszlatása (tömörítés előtt!!!), és a "síkbatömörítés" - feltételezve azt, hogy a megfelelő mennyiségű és finomságú őrlemény jutott a szűrőbe - összehasonlíthatatlanul fontosabb."
azt elárulod, hogy az őrlemény egyenletes eloszlatására Nálad mi most a standard? én felültem a blind shaker vonatra, és nem csalódtam. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Viiktor1989
üzenetére
hejhó! Robot és a tömörítés. A közelmúltban, akik a tömörítésről publikáltak, többnyire arra jutottak, hogy annak intenzitása/ereje jóvel kevesebb jelentőséggel bír mint, amit korábban feltételeztek. Az őrlemény egyenletes eloszlatása (tömörítés előtt!!!), és a "síkbatömörítés" - feltételezve azt, hogy a megfelelő mennyiségű és finomságú őrlemény jutott a szűrőbe - összehasonlíthatatlanul fontosabb.
Ezt itt már 2-3x elmondtam, de most megfutom még egyszer, mert nekem óriási tanulság volt a Robot-tal, amikor egyszer otthonfelejtettem a tamper-et nyaraláskor, és kénytelen voltam a screen-nel tömöríteni. Hibátlan volt az eredmény, és nem kell mágusnak lenni. 2 és 3 ujjal is lehet vele tökéletesen tömöríteni. T Ö K É L E T E S E N. Ha jót tesz a léleknek, még egy szépen megmunkált, magától megfelelően tömörítő tamper, akkor persze meg lehet venni, ha amúgy nem a gyerek szájától kell megvonni a finomabb falatot emiatt, de nem szükséges. Most már számos Robot user van itt is. Tök hálás lennék, ha kipróbálnátok legalább egyszer ezt a módszert.
Hajrá!
G.
-
Tragger
tag
Úgy néz ki, hogy benevezek egy Flair 58 Plus 2-re (elvileg decemberben érkezik Kalmárhoz), így eladó lesz a 9barista pakkom:
- 9barista
- gyári és IMS kosár
- 2 db alátét a tűzhelyre (kivéve indukciós)
- gyári és Normcore V4 tamper
- 3d nyomtatott adagoló tölcsér
- AVX 0.2-es puck screen
- kemény hordtáska240k körül gondoltam, hamarosan felteszem apróra is, képekkel.
Igény esetén tudok mellé adni egy infrás főzőlapot is.
-
TDX
tag
Folytatva a nálam lévő espresso géppark leépítését, eladó a K30 késes Mazzer Mestre amit másfél éve vettem Krajcsitól. Szinte sose presszózok, úgyhogy nálam csak a port fogja. Illetve ingyen átadom a nálam lévő sosem használt 1.7mm vastag 58.5mm-es puck screent (vagy áruküldés áráért küldöm).
Valószínű a F58 meg minden más is eladó lesz majd valamikor, mikor ráveszem magam hogy teljesen elhagyjam a presszózást. Igazából havi 1x ha iszok egyet? Úgyhogy elég felesleges ez a sok cucc nálam tényleg. -
válasz
KisApám
üzenetére
Akkor egy örlö sem ärtana. Ugyan pont ezzel még nincs tapasztalat de jó kezdö szettnek tünik. 58mm-es ez is. Ami kinéztél abban van OPV (nyomásszabályzó szelep) ami kb 9barra korlátozza a pogácsára érkezö nyomást. Egyébként hasznos föleg amíg kezdö vagy.
Örlöböl pár éve még Graefet ajänlottunk volna de mostmár egészen jók a presszó képes kinai örlök is.
A tipikus kezdö gép a Gaggia classic, ez 58mm van benne OPV
Ilyet talälsz hasznältan ältaläban. Alkatrészellátása is biztosított.
Még egy jó grammos mérleg kell, tamper, egy puck screen, meg egy tüs disztribútor. -
lojzi1
csendes tag
válasz
BBpeter
üzenetére
A puck screen-nél szerintem nincs akkora különbség a gyártók között. Ha a 0,2 mm-esek között nézegetsz, akkor nyugodsz szívvel ajánlom az AVX új 0,2-esét, párhuzamosan használom a Sworks-szel, kicsit más a felület, de az inkább az eltérő lyukszámból fakad szerintem, használatat szempontjából semmi különbséget nem tapasztaltam.
-
válasz
pető bá'
üzenetére
NanoFoamer v1 utolsó epizód:
megjött a V2 tengely, screen-ek (és a V2 Lithium) Hollandiából.
A V1 felújítása a következő módon lehetséges:
- fel kell melegíteni a fém tengelyt néhány centire a csatlakozásnál (öngyújtót használtam), érdemes körbeforgatni
- egy fogóval ki kell rángatni a tengelyt (elég ellenálló)
- az újat pedig ráerőszakolni
(ez már kevésbé vészes)Mivel sehol nem találtam hivatalos infót, így a supportnál kérdeztem rá, ez a hivatalos eljárás.
Még nem próbáltam ki, de úgy tűnik működőképes maradt
cserébe a fogóval a műanyag részt összekarcoltam, lejött róla a festés.. de tartaléknak jó lesz 
-
Speti69
csendes újonc
Avxes 0,2es puck screenből melyik jó a Robothoz? Több is van azon a környéken...
-
válasz
pető bá'
üzenetére
ha esetleg valakit érdekel a NanoFoamer V1 megmentése - azóta is levelezek a Subminimal-lal
már korábbról is rémlett, hogy a V1-en a screen csere sem tartós megoldás, mert az "impeller", amire a fémhálós lapkák (screen) rögzülnek, nem cserélhető és az is deformálódik.Szóval az ajánlás az az, hogy vegyek V2 tengelyt a V1-re, illetve egy V2 szettet, és onnantól minden gondom megoldódik - elérhető a szett és mindent tudok cserélni.
Emellett felajánlották, hogyha inkább vennék egy NanoFoamer Lithium-ot, akkor adnak 20% kedvezményt (csak zárjuk már le az ügyet
)Szóval végül nyilván veszek egy Lithium-ot, mert a tapasztalatok alapján úgy rémlik, hogy sokkal jobb, ÉS V1 upgrade szettet is, mert nincs szívem kidobni

-
Alabástrom
senior tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Persze, de ez minden felsőszűrő nélküli (dugattyús, puck-screen-es) gépnél így van, akkor is, ha cserélhető a kosár. Betehetsz egy nagy (pl 25grammos) kosarat és alultöltheted.
Fantasztikus konstrukció a Robot, minden elismerésem az alkotóinak, akik ennyi egyedi, kreatív és szuper ötletet belepakoltak, de amikor már a hátrányait is előnyként emelik ki, az szúrja a szememet. Az, hogy nem cserélhető a kosár, az egy lehetőség hiánya, azaz hátrány. Ne álltsunk már be egy lehetőséget negatívnak és a hiányát pozitívnak.
-
Nanofoamer v1-hez gondoltam rendelek screen-eket, mert utazáshoz, PicoPresso mellé tök jó lenne.
Sehol nem kapható már, ami rendben is lenne, gondolom nem sokat adtak el belőle.. a Subminimal oldalán viszont van készleten, de a szállításnál amint egy magyar irányítószámot beírsz, azt mondja nem szállít ide(hungarofóbok), de megnéztem szomszéd országokkal, oda sem
Egyetlen román webshop-ot találtam ahol (még) van készleten, talán ismerősökön keresztül sikerül becsempészni

Szóval ha valakinek kell, dobjon egy privátot, néhány darabot még szívesen rendelek (kb 7eur + posta/db egyébként) -
Úgy alakult, hogy lecsaptam egy DB1-re a használtpiacon - egyrészt sosem gőzöltem még tejet itthon, és kicsit mozgat a skill, másrészt a Nanofoamer screen-ek kezdenek nagyon eldeformálódni (még v1, már használtan vettem, megszolgálta az árát
), szóval a közeljövőben esedékes lett volna valamilyen beszerzés.De hogy ne csak tejgőzölésre használjam a DB1-et a Robot mellé, arra gondoltam, hogy kipróbálnék valamilyen "magas kivonatolású" (high extraction) kosarat.
A gépben nincs OPV, se nyomásmérő, csak a vízhozammal lehet játszani (meg max utólagos dimmerrel (pumpaszabályozás) ha jól gondolom) - ezzel a felállással van értelme ilyen kosárra beruházni?
Ha igen - Pullman? Avx? vagy valamelyik alis koppintás is jó?
(Valakinek elfekvőben fiókban eladó esetleg? Akár egyszerűbb IMS vagy VST is jó lehet egynek, csak a gyári van hozzá.) -
válasz
lojzi1
üzenetére
mi a cél a slow feeding-gel? tisztább ital?
mert akkor arra jutottál, hogy ez nem egyszerűsít aworkflownmunkafolyamaton, ami igazából nem nagy meglepetés: a beleborítom az egy mozdulat, az egyesével dobálom, az meg hosszadalmas, és természetesen valamennyire változó is.Ha stabil, kiszámítható, megismételhető, 30s shot-ok kellenek egyszerűen, akkor a
slow feedlassú etetés (
) kerülendő, nyilván.Egyébként én pont blind shaker-t használok (a Robothoz) -> bab kimérve, egyben bele az őrlőbe (DF83 v2), őrleménygyűjtőből blind shakerbe, kis rázás, bele a kosárba, szintbe terelem wdt-vel (de nem túrom át az egészet), tamp, puck screen, felsőszűrő, és kész. Kb ennyi idő alatt forr fel a víz.
Ha néhány szemenként küldeném be a babokat, kb 2-3x annyi idő lenne az őrlés mint az egészpuck prepőrlemény előkészítés
-
tuzpenge
őstag
válasz
pető bá'
üzenetére
Köszi.
Közben nekem is megérkezett. Én a gyári felsőszűrő nélkül próbálom használni (ne vonjon el az is hőt). Első körben csak az avx-es szűrőt tettem a pogira, de mikor öntöttem fel vízzel a puckscreen elmozdult a víz aláment (gondolom mivel könnyű mint a franc, én meg megszokásból lódítottam a vizet), de a végeredmény nem lett ám rossz, sőt.
Aztán a következőre már tettem alá papírt és óvatosabban öntöttem a vizet. Szerintem jó lett. Viszont nekem ez a vékony puck screen feltapad a dugattyúra...
Te miért használod a gyári szűrőt is pluszban? -
verti1
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha pontosan le akarjuk írni fizikai törvényekkel akkor annál bonyolultabb a dolog annál, ahogy megfogalmaztam. Amíg pumpás gépeknél vízterítőkkel, felsőszűrőkkel, puck screenekkel, papírral próbálsz javítani a helyzeten addig ezeknél a gépeknél tulajdonképpen csak ronthatsz az egészen elméletben. Persze gyakorlatban nem tudod elhagyni őket.
-
TDX
tag
válasz
verti1
üzenetére
Nekem régi típusú F58-am van, amiben van egy fentebb, a henger alján lévő (kivehető) 1.7mm-es PS. Persze használok hozzá a pogácsa tetején is PS-t, de régen volt hogy nem használtam, és a fenti PS annyira sok dolgot összeszedett hogy abszolút nem volt jó a terítése, a pogácsákon mindig egy helyen lyuk volt, ha arrébb forgattam a fenti PS, a lyuk is mozgott. Szóval azért ha sokat telítődik, szerintem el tudja rontani a vastag PS a terítést az ilyen “nyitott bojleres manuális gépeken” is. Plusz ízben is igazán érezhető ha nem volt sok ideje takarítva a vastag PS. De ha legalább néha kitakarítja az ember, akkor nincs a vastag puck screennel se semmi gond.
-
tuzpenge
őstag
Aki Robotozik és gondolkodik alternatív puck screen-en a gyári helyett, az AVX-hez megérkezett a 0,2-es....
[link] -
hoffman_
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
én fél éve kérdeztem a témában, nem jött válasz, úgyhogy megvettem a 0.2mm Normcore titanium PVD bevonatos screent. azóta használom és annyira bevált, hogy a papír azóta nem is fogy. húzok egy duplát, rögtön elöblítem, makulátlan, nem zsíros, nem ragad, nem dugul el. ajánlani tudom csak.
-
puck screeneket nyugodtan lehet folyékony mosogatószerrel zsírmentesíteni. simán kézzel dörzsölgetek rajta egy cseppet addig, amíg jól fel nem habzik. látszik is, hogy bebarnul a kávézsírtól. nem kell mindenféle külön ilyen-olyan oldó csodaszar...
-
Mano66
senior tag
Cafelat Robot-hoz van már ajánlott puck screen? Próbálta már valaki, hogy az új puck screen közepét óvatosan kifúrja és belehelyez egy gyári pint a könnyebb be és kivételhez?
-
Lance kijött a videóval, amiről jópárszor itt is volt szó:
Is 58mm Really the Best?: Depth vs Diameter ExaminedAvagy a magasabb pogácsa hatásai a csészében - miért tegyünk a pogácsaháló (puck screen) helyére inkább még egy kis kávét
-
kchris78
veterán
válasz
Parci
üzenetére
Szerintem ha az orlo megut egy szintet utana a kivonatolas fontos. Nem feltetlen a homerseklet hanem a nyomas, a vizmennyiseg es a kivonatolasi ido. Hiaba tokeletes az orlemeny ha tul vekony a pogacsa, tul magas/alacsony a nyomas (15+ bar adott esetben) es a szemcsemeret miatt 40-50 vagy 10-15mp kivonatolasi ido.. Ezek csak azok a problemak amikbe en belefutottam rovid tortenetem alatt
. De mostmar en sem allok ott felorat-orat keresve egy jobb szemcsemeretet, jobb mennyiseget a pogacsahoz (ne legyen folotte ter), bealltam a papir "puck screen"-re.. es kezd intuitiven alakulni hogy egy ricni kb mennyit ad a kivonatolasi idohoz stb.. -
Toobee
veterán
válasz
norkov84
üzenetére
Én is használom mezei vízforralóval is, mai fejemmel már nem venném az EKG-t sem, mert ráálltam minden elkészítési módnál a forrás utáni öntéssel, legyen az V60, Gagne AP, nobypass AP, cupping vagy éppen a Robot. Ráadásul már a hattyúnyakra sincs szükségem, ott a screen. A picopressot se fokozgatom. Egyszer fel van öntve, ameddig előkészítek, aztán még egy forralás és megy bele a víz.
-
kchris78
veterán
válasz
kchris78
üzenetére
Újabb főzet, 10g 27mp 22ml. Kevésbé tamperoltam, és a papír puck screenre sem figyeltem oda most biztosan 1 leheletvékony ment rá
. (illetve ennél a kosárnál nem egyszerű tényleg egyenletesen eloszlatni az őrleményt tamperolás előtt). Mikor meglett a gép 2-3 hónapja és először próbálgattam ezt a kosarat hát életemben nem gondoltam hogy végül ennél fogok kikötni fixen, és a drágán vett 12/14 IMS megy a lecsóba mert nem tömöm meg... (kell hogy a pogácsa minél vastagabb legyen a jó extrakcióhoz) -
Ha valakinek szüksége lenne rá olcsón adom
. -
kchris78
veterán
Aeropress papír tényleg praktikusabbnak tűnik most mint a puck screen... Napi 1 (+vendégek néha) KV esetén el is tart egy darabig ez a 100db
. Single Shot esetén értékes térfogatot visz el, 9-10gr puck screennel nem tartható, 6-7gr meg már nekem is kevés. -
kchris78
veterán
Amit tudok javasolni kezdőként ha szimpla kosarat használunk hogy szintezős tampert szerezzünk be, garantált a precíz, megismételhető eredmény
. A kosár ferde oldala miatt különösen fontos hogy ne legyen ferde az őrlemény mert sokkal erősebben fog egyenetlen kivonatoláshoz vezetni (illetve a vékony oldal miatt sokkal könnyebben viszi el a nyomást oldalra)... Ezzel meg nem kell erre figyelni, csak nyomni
.(ahhoz képest hogy nem akartam semmi "fölöslegeset" se venni én már fenék nélküli portfilter, csésze, wdt, tamper, zacc kiütő, puck screen-nél tartok
) -
kchris78
veterán
válasz
üzenetére
puck screent használtam úgyhogy nem láttam ezeket de kitesztelem majd pénzzel. Átázást se láttam mert nem láttam be a puck screen alá, a puck screenen nedves volt az oda szóródott minimális őrlemény.. Lehet a felső szűrőből szépen leszivárgott a nedvesség és szépen átázott úgy ahogy van.. Ez nekem új tapasztalat hogy így nem lehet időt nyerni ha várok valakit kész őrleménnyel (vagy nem tárazom be csak leőrlöm).
-
kchris78
veterán
válasz
tomiie6
üzenetére
Akkor valamennyire kénytelen leszek együttélni ezzel, puck screen + 12/14 IMS kosárba több őrleményt bele se nagyon tudok tenni.. (12-13 körül pakolom)
Ti hogy állítjátok meg a lefőzést? Én már inkább kikapom lenyomás után rögtön mert 1:2-höz képest még leállítás után simán leszalad-kicsöpög 6-8gr főzet.. 12gr - 24-gr ból simán lesz 30gr.. (Mondjuk itt meg tényleg az előző hatás jelentkezik, hogy nem 18gr őrlemény van és nagyobb az áramlási sebesség, emiatt gyorsabb minden)
-
kchris78
veterán
Lehet hogy fájdalmas búcsút veszek a puck-screen használatától.. Most nézem hogy (főleg finom szemcseméret esetén) mennyire eltömődik... Macerásabb tisztítgatni mint lekapni a group-headet (tegnap megtettem) és kitisztítani... Áztatni, oldószeres tabletta stbstb.. Nézegetem ablak fény felé tartva hogy hol nem jön át rajta a fény.. (plusz sz ims 12/14 puck-kal kevés kicsit)
-
kchris78
veterán
Mi az amitől fröcsög főzés közben a naked kosár? nem teljesen értem a dolgot mert a manométer meg bőven nincs az espresso-range-en, és direkt letörölgettem a kosár szélét körbe, és ahogy a nagy könyvben meg van írva kialakul a koromsötét barna előfőzés majd a szép csurgás majd az utolsó harmadban kezdte csak el.
Yirga tulajdonsága képes annyira megváltozni hogy mostmár grip 2 és finest-en sem képes 13gr esetén a mutatót kicsit "túltolni"? (Igazából ezzel nincs gondom mert 10-11 bar körül vagyok max) Hiába veszem finomabbra, nem növekszik érdemben a lefolyási idő.. Marad 20-25 mp között 1:2 aránynál. Minden szándékom ellenére
.IMS 12/14gr kosár, és puck screen. A zacc formája elég jó, nem esik szét ha nem úgy verném ki a puck screennel még egyben is maradna.. (14-15gr sok volt, megnyomta a felsőszűrő)
-
A Saeco Poemia alapos tisztítás, vízkötelenítés felsö szürö csere utän. A karból a nyomásfokózó is ki lett szedve. Köszönöm a tippet stereofan!

Azt hiszem megérdemel egy puck screent és egy rendes tampert. Tökéletes lesz nyaralós KV fözönek, a Comandantéval. -
kchris78
veterán
Ha valaki Temuról rendel, csak óvatosan, és limitált termék-körben tegye.. Nagyon kváncsi vagyok milyen lesz a naked PF-em, de rendeltem egy dizájn kiskanalat ami megérkezett (500ft), azért rendeltem csak hogy ki legyen az ingyenes szállítási limit... És hát eszméletlen gagyi.. az anyaga sem elfogadható (túlságosan szürke fémes), és a szélei is olyanok hogy egy szerencsétlenebb szájba emelés és el is vágja a számat.. Ment is az újra-felhasználható szemétbe.. Szóval csak óvatosan! (a puck-screen meg a WDT az elfogadható volt viszont) Kicsit kilóg a lóláb amúgy hogy ha megfigyelitek nincs olyan termék aminek az értékelése 4.5 alatt lenne... Ebből kiindulva letettem arról hogy kávéadagolót rendeljek, gondolom az is hasonló lehet 1-2e Ftért. Amúgy sem a szívem csücske.
-
törölt tag
válasz
kchris78
üzenetére
Mostanában úgy sikerül a presszó szimplából, hogy 9g-ból lesz 22g főzet, 22 másodperc alatt, az simán ristretto, nem?
Puck screent még nem próbáltam, jó lehet, de precíz tamperrel így is tiszta a felsőszűrő, mert nem ragad a kosár oldalára kávé ami koszolná a kartömítést, de öblíteni is nagyon egyszerű, a szimpla kosárba rakott szilikon zsíroldó tablettatartóval, felrakom a kart, nem tekerem rá és úgy főzök egyet, közben körkörösen billentek a karon, így a forró víz kimos mindent a felsőszűrő és a bajonett környékéről.
-
kchris78
veterán
Ki hogy van a ristrettoval? Ebbe az irányba mozdulnék el.. Van olyan videó ami azt mondja hogy semmit nem szabad módosítani, kisebb lefolyási idő és az espresso 'elejét' kell megfogni, 1-1:5 arány arányosan kevesebb kivonatolási idő. Van aki azt mondja hogy finomabb őrlés kell hogy a kivonatolási idő legyen a standard 25 mp körül.. Hol van az 'igazság'? (megjött a puck screen, nekem bejött, végre tiszta marad a felsőszűrő, nem kell öblítgetni) Illetve most hogy jópár főzet kiöntésen vagyok túl, tényleg muszáj teletenni a kosarat..

plusz, kísérleteztem azzal hogy a 15 bar helyett pre-infusion-al lehet e normálisabb főzést véghez vinni (Barista Express), de nekem nem jött össze...Burr 3 grinder 1 de még ígyis csak 3-4 bart kapart össze puck screennel.. Durván keserű lett
. Bár ez bolti szén aminek azért lazább a szerkezete.
Ha holnap túl vagyok vendégfogadáson nyomok azért egy próbát majd a yirga-n is, hogy azzal jobb-e, annak nem árt a hosszabb kivonatolási idő, sőt hosszabb az ajánlott. -
killboy007
csendes tag
válasz
Speti69
üzenetére
Kínlódtam a csatornásodással én is, főleg az IMS kosárral, de aztán puck screen + papír nekem nagyon sokat javított. Ja és IMS kosaraimból a kisebbikkel jobbak a tapasztalataim, (14-16-os kosarat 16-17 grammal töltve).
A másik kérdésre pedig igen, ez a másik verzióm, hogy az a kávé olyan és nekem nem igazán ízlik... -
Speti69
csendes újonc
válasz
killboy007
üzenetére
Na, én nagyon irigyellek hogy nem küzdesz a csatornásodással! Akkupunktúrás wdtt használok, puck screen, papírt már mindenféle variációban próbáltam. Ims kosarat használok, lecseréltem a felsö szűrőt is imsre, aztán vissza
, vettem normcore tampert, de a stresszmentes kávézást azt hozt meg, hogy a naked portafiltert visszacseréltem a gyárira. Amúgy az az érdekes, hogy a kávépogin nem is látszanak a csatornák, mégis úgy spriccelt összevissza, hogy az agyam az égbe dobta 
Egyébként írtad, hogy egész világos pörit vettél, ha jól emlékszem, nem lehet, hogy jól fözöd le, de a kávé ilyen? -
killboy007
csendes tag
válasz
üzenetére
Bocs a letámadásért, de érdekelne, hogy a világosabb pörkölésű kávékat Barista Pro-val milyen taktikával szoktad főzni?
Nekem is ilyen gépem van és gyakori, hogy fanyar lesz még 1:3 vagy afeletti aránynál is és nagyon nehezen találom el az egyensúlyt, pedig játszok a hőfokkal is, aránnyal is, rendesen előmelegítem a cuccot, használok wdt-t, puck screent és papírt is (nem is jellemző a csatornásodás). -
TheProb
veterán
Na, lőttem egy vidinyót egy húzásomról, továbbra is csatornás...
Dialing:
18g kv, 2 spricc víz, DF64g2, blind shaker, közben portafilter csak kosárra átöblít, szárazra töröl, kosár aljára papír. Shakerből kosárba, kicsi ütögetés, ujjal egyengetés, tamper fejével még kis forgatás, hogy az is terítsen. Után 2 nyomás és puck screen.Ez most a legújabb process, mióta Normcore kosarat használok. Előtte IMS-el nem volt papírszűrő és más puck screen-t használtam. De lényegi eltérés nem volt extraction-t illetően.
Vélemény? Igazából ahol tippre félre mehet az a shakerezés utáni egyengetés szerintem. Bár próbálom finoman simítani az őrleményt. Vagy túlgondolom?
u.i.: Létezhet, hogy a papír és/vagy a másik -normcore- puck screen (a normcore ugye normál vastagságú és kialakítású, míg az Ikape egy vékony, adott helyen lyuggatott csak) miatt draszikusan gyorsabban fő le a kv ugyan olyan őrlési finomság mellett?
-
bbuffy
senior tag
válasz
TheProb
üzenetére
1 v 2 fújás. Ha a kis sima pumpás üveg. Nem kell túltolni az előkészítést, mert el lehet húzni percekig is ha a végletekbe mész. vizezés, rázogatás, oszcilláló wdt, disztribútor, tamper, ecsetelés, puck screen, két miatyánk. És lehet hogy igy sem lesz az igazi mert nagyobb a lakás páratartalma.
-
lojzi1
csendes tag
Tanácsot kérek. Még soha nem tisztítottam ki a fejet vegyszerrel, Puly meg ilyenek, csak hetente egyszer 3x30 mp vakszűrőzés. Van értelme a vegyszeres tisztításnak? Ha igen, mivel? Profitec Go, kevert víz 20GH/45KH, puck screen mindig van.
-
TheProb
veterán
válasz
üzenetére
Nem akarom kirobbantani a kézi őrlő fan háborút, de számomra elképzelhetetlen, hogy ~100e-ért vegyek és használjak egy kézit. Ahogy nézem ebben sincs áttétel, ez amúgy miért nem fér bele ezekbe, hogy ne fél óráig kelljen rejszolni, mire leőrlőd a kv-t?
BambinoPlus amúgy tényleg faszán gőzől, számomra az automata program is tök jó mikrofoam-ot csinál, jobban mint amit én kézzel rittyentek. Mondjuk utóbbi nyilván az én gyengeségem.

#133070kmarci25: Azt olvastam, hogy nincs benne. Mondjuk főzés után a kattanás és a drip tray-be történi fölösvíz kinyomás sugallhatta volna a jelenlétét...

Mondjuk ettől független ebben is tiszta taknyos a puck főzés után, alig tudom kiütni... Vmit segített rajta a puck screen, de így sem fasza. Dedica-nál könnyebb volt kiverni. Illetve 3way-nél csöpögnie sem kéne a portafilterből a maradék víz/kv-nak, nem?GC mi miatt handicap-es gőzőlés téren tho?
-
TheProb
veterán
Viszont ha ennyire Mazzer fan a csoport (nem pejoratív megállapítás), akkor segítsetek kérlek eligazodni, hogy mi a különbség az egyes tárgyalt őrlők (mini, jolly, major) között. Illetve hogy típuson belül miért látok egy valag alternatív megjelenésű (egyik elejéről egy böszme tölcsér, a másikéről egy baszom hengeres tartály ormótlankodik, megint másikokon nincs elől semmilyen tartály, csak egy sima "kivető") gépet. Igazából nekem ezek miatt furák kissé ezek a gépek, single doseressé alakítani mennyire macera?. Illetve hogy mit kell ezeknél figyelni, stb.
Más:
Bambino-hoz egy IMS 14-16-os kosarat vettem, de azt vettem észre, hogy még 16g-mal is jó pár mm gap van a tamperelt puck és a razor által kiadott szintek között. Ezzel mennyire érdemes foglalkozni? Megjött ma amúgy az ikape tamper (kissé kotyogós a szerkezet, illetve nem is nagyon lehet állítani a mélységet. A noname alis tamper, amit a Dedica-hoz használtam, stabilabb volt..) és egy puck screen is, utóbbi remélem segíteni fog. Bár továbbra is baromi ganésan tudom csak kiverni a puck-ot a filter-ből... -
lojzi1
csendes tag
Van ez a Normcore puck screen és a két oldala erősen eltér egymástól. Vajon melyik oldalát kell felülre és melyiket a kávéra tenni? Az interneten három véleményt találtam:
1) a logónak mindig látszani kell, tehát az van felül
2) a logós fele van lefelé, mert az sokkal finomabb, kevesebb fine megy föl a screen shower felé
3) teljesen mindegy
Mit gondoltok? Próbálgattam így is, úgy is, nem nagyon éreztem különbséget.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Úgy döntöttem, hogy 1+ év Dedica-zás után upgrade-elni szeretnék. Egy használt Bambino Plus-ra esett a választás, amit együtt adnak egy Sage Dose Control Pro-val. Jelenleg egy Catler CG 8011-et használok. A kettő örlő közül melyik a jobb, melyiket érdemesebb megtartani? Catler-t azért püfölni kell, hogy minden örlemény kijöjjön belőle, igazából ennyi concern-em volt csak vele.
Bambino-hoz kérdezném, hogy a gyári - nem nyomásfokzós - szűrő mennyire jó? IMS-re azért javallott áttérni? Shower screen téren szintén érdemes lehet egy IMS? Bármi egyéb javaslat/upgrade a géppel kapcs? Bottomless kart akarok mindenképp.
-
billyjoe
csendes tag
Fejlesztettem a pico-n egy kicsit:

Tökéletesen illeszkedik eza normcore kosár, jobban mint az ims. Eddig egy shotot húztam vele, CM Super Konga filter, úgyhogy még tesztelnem kell, de az már most érződik hogy jobb mint az ims (mindkettő papírral az alján, puck screennel)
A nyomásmérő meg működik, arra jó hogy látom általában 5-6 barral nyomom.
Írok még ha lesz elég tapasztalat. -
válasz
lojzi1
üzenetére
3-4 használat alatt nem csoda hogy nem alakult ki a rutin

"Előforrázás" -> sima előmelegítés, felöntöd forró vízzel, a tartályt, rácsavarod a tetejét, a kosár természetesen nincs rajta. Legalább egy fél tartály vizet kipumpálsz belőle (15-20 mozdulat). Lecsavarod a tetejét, kiöntöd a maradék vizet. Ha nagyon világos a kávé akkor ezt érdemes szerintem 2x.
Én (is) az elejétől fogva a gyári kabátjával használom, anélkül lehet h tényleg túl forró tartani (főleg a másodiknál).
Nem tudom mi-hol folyik belőle, de akkor ott valamit rosszul csinálsz. Összeállítás után teljesen pontosan kell zárnia, lehet túl finomra őrölsz.A szétcsavarás után a shower screen néha feltapad, a szétszedést érdemes egy tányér/mosogató felett csinálni - nyilván marad valamennyi víz is a rendszerben, de azért annyira nem macerás szerintem, olyan irtó nagy koszt nem tudom hogy lehet vele csinálni. A másodiknál érdemes előre leőrölni a kávét, és természetesen nem kell sokáig fogdosni semmit
Ha gyakran kell két kávé, akkor érdemes 2 kosarat beszerezni, sokat gyorsít a dolgon 
-
ktg3
őstag
válasz
gonnok
üzenetére
Puck screen van. Normcore 58.5mm.
Újabb érdekesség.
58-as kosárba 18g be - 44g ki a cél. IMS sima flat kosár 26,5mm (16-20g) .
Megint előjött az a jelenség, hogy nem épül fel a 9bar-os nyomás. Ennek ellenére nem extra gyors a lefolyás, 25s körüli. Ha lejjebb megyek a szemcsemérettel, akkor felépül a nyomás de túl lassú lesz. Létezhet az, hogy ennek a kosárnak nincs elég nagy ellenállása 18g-nyi ilyen kávéhoz és hogy az lenne az ideális, ha 19-20g-t főznek le benne ugyanolyan szemcsemértettel?
Van ilyen fajta IMS kosárból 24.5mm-esem is (12-18g). Ránézésre ugyanolyan mintázata van mint a 26.5-ösnek. Logikus lenne hogy a kisebb kosáron kicsit nagyobb legyen az ellenállás (más a mintázat). Kipróbálom délután azzal is, hogy mi a szitu.
Az IMS honlapján nem találtam a mintázatra és az átengedőképességre vonatkozó adatokat.Nem szeretnék növelni az adagokat, mert így is azt érzem néha hogy koffeinmérgezést kapok.
Lehet hogy ki kéne próbálni egy VST kosarat is? -
ktg3
őstag
Kávégéppel együtt rendeltem még anno IMS felsőszűrőt (shower screen) is.
Most rávettem magam, hogy ki is próbáljam.Úgy tűnik, hogy jóval kisebb ellenállása van a gyárihoz képest, mert ugyanolyan szemcseméretnél jóval hamarabb kijön az adott mennyiség.
Ezt kompenzálandóan kisebbre kéne venni a szemcseméretet. Ez elméletben jót jelentene, hiszen kisebb szemcsemérettel jobban ki tud oldódni az oldható rész. Nekem viszont inkább az a tapasztalatom, hogy gyenge és közepes pörkölésnél egy bizonyos szemcseméret alatt már nem ízlik annyira a kávé. Hiába jók papíron a főzési paraméterek.
Hogy kéne ezt csinálni, hogy jó legyen? Nem feltétlen ragaszkodom az IMS szűrőhöz, de szívesen kísérleteznék vele, hátha ki lehet belőle jobbat hozni.
-
srácok, tévedésből vettem 2 db 53,5 mm-es puck screent (pukkaképernyőt), 1,7 mm vastag, 150 mikronos, aliexpresses, működős. ha valaki tudja használni és eljön érte, ingyen odaadom.
-
Robesz27
újonc
válasz
Parci
üzenetére
@bbufy @koxx @tomiie6
köszönöm a válaszokat!

tamper: ha jól látom az ikape is hasonló, mint a normcore... előbbi ha jól látom csak kínából tud jönni a saját boltjukon keresztül, gondolom volt is vám - vagy éppen lehet meg lehet úszni, de kell vele számolni.
normcore esetében express szállítás esetén németországi raktárból küldik... vagy amazon. árak
ezen opciókon felül vkinek javaslat (ikape shopban most akció van, normcore-hoz szokott lenni kód)?WDT:
ha nyomtatott, akkor arra van fórumon kívüli, rendelhető megoldás? nyilván az itteni lenne a legjobb, küldök is majd PM-et...egyéb, amire én még hasznos eszközként gondolok, az a funnel (normcore-os mágneses nagyon tetszik) és puck screen. Ti használtok ilyeneket?
gondolom ezeket is inkább amazon-ról érdemes beszerezni... -
tomiie6
csendes tag
A nyomtatottal azért vigyázni, mert ne legyen kétség, hogy a műanyag forgácsolódik tekergetés közben. Létezik is rá valami csapágyas tuning ezt elkerülendő.
Egyébként én parafadugóból és három 14-es gitárhúrdarabból csináltam magamnak, funkciójában nem lehet felülmúlni. Megjelenésben nyilván, de "szépre" ezt is meg lehet csinálni.
Tamper a leginkább indeterminisztikus eszköz, ha nem valami beállítható mélységű darab, ami fel is támaszkodik a peremre, és garantáltan nem lehet féloldalasra nyomni, de szerintem kevesen használnak ilyet. Emiatt én kerülöm, dísznek van kint a pulton egy klasszikus darab, amúgysem szükséges a használata. Inkább egy pénzérmékkel hackelt disztribútorral egyengetem el a felszínt, arra megy a puck screen. -
goom
senior tag
válasz
Nutra
üzenetére
Igen: én alul használom az alist. Oda egy picit nagy, de még elfogadható. Felül lenne pontos, de nekem oda a puck screen megy.
Viszont ha elfogy, visszatérek Bélaúr papírjaihoz, mert azok passzentosak a húszas VST szűrőm aljára. -
Safi1988
csendes tag
Sziasztok!
Az utóbbi időben azt veszem észre, hogy valamiért zavaróan keserű kávékat húzok. Az okát még keresem, de azért jó lenne néhány tapasztaltabb vélemény is!
Kosár: VST 15 gramm
Gép: Vibiemme Domobar Junior, karos 58 mm-es
Kávé: Impresso Brazil, 3 hete pörkölték
Tamper: Normcore
Puck screen a tetejére
PID: 90-88 között próbálgattam
Őrlő: K4
Visszasózott desztvíz van a tartályban88-as PID, 15,5 gramm bemenő, 30-35 gramm kijövő, 25-30 másodperces lefolyás. Nem csatornásodik, gyönyörű szerintem a lefolyás is. Fel is vetődik a kérdés bennem, ha 1:2-2,5 arányú a kávém, szép lefolyással, attól még lehet, hogy valamit rosszul csinálok?
Arra gondoltam, hogy talán túlkivonatolt, kicsit nagyobbra vettem a szemcsét, és emeltem 15,8-ra a bemenőt, kicsit gyorsult a lefolyás, így viszont el is tűnt a káve testessége, keserű ugyan nem volt,.de romlott számomra az íze.
Az is fura, hogy 15,8 gramm kávé belemegy a kosárba plusz a puck screen is, simán felmegy a kar, nem szorul, nem kell erőltetni
Melyik változó fele induljak el? Az is felmerült bennem, hogy ebben a káveban ennyi van. Ha jól tudom, akkor az Impresso inkább közepesre pörköl, mint sötétre?
Egyébként szeretem az enyhe keserűt, inkabb, mint a világosabb kávék savasságát, de van hogy itt már tolakodó.
Remélem leírtam mindent.
-
válasz
Parci
üzenetére
a puck screen pedig pogácsa háló/szűrő, vagy ahogy itt-ott hivatkoznak rá puck nélkül: szűrőlap.
Szerintem az a baj, hogy annyira gyorsan és közvetlenül épülnek be jövevény szóként, hogy már a nulladik percben meg is honosodnak, nincs idő kitalálni egy jó nevet.
Mindenki puck screen-ként fog rákeresni, utána pedig már a szűrőlap, vagy "pogi háló" nem fog működni.
A rögmentesítő is WDT, pedig annak szép neve van.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Posta, csomagküldés
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple asztali gépek
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 3530 üzleti notebook - i5 1235U 8GB DDR4 512GB SSD Intel Iris Xe WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.
, egy hőmérséklet kijelzős Tefalt használok. Mindegy, erre van a mellékelt szilikon dugó.
, viszont nehezebb az egyenes tamp ezzel.

)
Mindenesetre nalam sosem volt eleg a csupan mososzeres mosas, csak latszolag lesz tole tiszta. Flairnel pont emiatt papirozok a screen mellett.