- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Milyen széket vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- Fokozatosan erősít majd a szerverpiacon az Intel
- E-book olvasók
- Gaming notebook topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Van egy problémám, nem tudom .js stopert csinálni az aszinkron működésű html tagokhoz és a konzolohoz ! Ha nem aszinkronban megy akkor jól megy, de ha aszinkronben megy akkor hamarább ad de hamis időt !

Az a gyanúm, hogy nem is lehet ? Én feladtam !
-
hiperFizikus
senior tag
Ez nem értelmetlenség ! Most JavaScripten van 5 GB -nyi adatom lexikonokból, és majd átköltözök egy PHP szerverre vele !
A lexikonok koncentrálják a tudást, és online sok 10 kilogrammnyi volt papír alapú lexikon lett feltéve az internetre ! Tehát nem értelmetlenség !
És azok a JavaScript funcion -jaim, amiket ehhez írtam, jól működnek ezen a több GB -nyi lexikonon futva !
A kérdéseitekre válaszolok, de a fel nem tett kérdésekre nem tudok válaszolni !

-
hiperFizikus
senior tag
Ehhez mit tudnátok hozzátenni ? Van-e valami hasonló ? JavaScripten .js fájlokba szétdobva 3 GB -nyi sztring !
-
hiperFizikus
senior tag
Szeretnék evvel a linkkel boldog újévet kívánni minden JavaScriptes-nek !
https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/07/simonyi-karoly-szoftverfejleszto-urutazo-pecsre-latogatott
"Simonyi Károly szoftverfejlesztő, űrutazó Pécsre látogatott ! "
Ju-híí, már programozókat keresnek az űrállomásra is
-
hiperFizikus
senior tag
üd urak, kicsit elakadtam. illetve nagyon, és már szénné izzasztottam a chatgpt-t is, de nem ad jobb választ, ennél csak rosszabb működést tud
Van egy oldal, amihez a tartalmat különböző gépek méréseiből generálják, ehhez generálás után hozzáadják a scripteket, amik már elkészültek, többek közt egy automatikus collapse menüt bootstrap alapokon
[link] itt megtekinthető
A gond a footerbe beszúrt kóddal lenne, amit sehogy nem tudok jobb működésre bírni.<script> /* GeriSoft added collapse menu close opened items which not need */ document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () { const menu = document.getElementById("menu"); // Ha egy "collapse" elem megnyílik menu.addEventListener("show.bs.collapse", function (e) { const target = e.target; // Bezárjuk az összes másik főmenüt (közvetlen gyerekek az id="menu"-n belül) const mainMenuItems = menu.querySelectorAll(':scope > .nav-item > .collapse.show'); mainMenuItems.forEach(item => { if (item !== target) { const parentul = document.getElementById(item.id); console.log("Becsukódó elem2 parent.id:", parentul.dataset.parent); const bsCollapse = bootstrap.Collapse.getInstance(item); if (bsCollapse) { bsCollapse.hide(); } } console.log("Megnyíló elem:", target); }); }); // Ha egy "collapse" elem bezárul menu.addEventListener("hide.bs.collapse", function (e) { const target = e.target; // Bezárjuk az összes gyermeket, kivéve az aktuálisan érintett elemet const childMenus = target.querySelectorAll(".collapse.show"); childMenus.forEach(item => { const parentul = document.getElementById(item.id); console.log("Becsukódó elem1 parent.id:", parentul.dataset.parent); console.log("Becsukódó elem1 item.id:", item.id); console.log("Becsukódó elem1 target.id:", target.id); if (item !== target) { // Csak azokat zárjuk, amelyek nem az aktuális célpont const bsCollapse = bootstrap.Collapse.getInstance(item); if (bsCollapse) { bsCollapse.hide(); } } }); console.log("Becsukódó elem:", target); }); }); </script>A helyes működés az lenne, hogy egy szülő lehet nyitva, és annak egy ygermeke és annak gyermeke, ha beljebb megyünk, vagyis egy másik szülő nyitása bezárja a nyitott szülőt (ez jó), egy testvár megnyitása bezárja a másik testvért ami nyitva van (ez is jó) de a gyermek szülőjének, aminek a testvérét bezártuk, nyitva kellene maradnia, és jelenleg bezáródik a nyomorultja

már mindent kipróbáltam, az is megvan, hogy mi a bezáródó és a nyíló ul elem id-ja és mi a parent ul id-ja, de innen akármit próbálok a feltételbe brakni, akkor is bezárja a szülőt is
van valami tipp, mit kell javítani benne?miért így szúrja be a kódot??? bocs, próbálom javítani
Próbáld meg leválasztani a kódodból azokat a kódrészeket, amik nem játszanak szerepet e problémádban, majd teszteld le és írd meg ide ♥
-
hiperFizikus
senior tag
Valamelyikőtök használt már ilyet, mi a tapasztalatotok velük, mennyire váltak be a gyakorlatotokban ?
Gemini MI =>
Nagyszerű, hogy a kódod gyorsaságát szeretnéd növelni! A linterek és formázók olyan eszközök, amelyek segíthetnek ebben, de nem közvetlenül a végrehajtási sebességgel foglalkoznak. Inkább a kódod minőségével és következetességével.
Mi az a linter?
A linter egy olyan eszköz, amely elemzi a forráskódot, és figyelmeztet a potenciális hibákra, stílusbeli eltérésekre és egyéb problémákra. Gyakran észrevesz olyan hibákat, amelyek a futásidőben is problémát okozhatnak, de a fejlesztés során nem mindig láthatóak.
Mire jó egy linter?
Hibaelhárítás: Segít megtalálni a gyakori hibákat, mint például a le nem zárt zárójelek, a nem deklarált változók vagy a potenciális nullpointer kivételek. Kódminőség: Erősíti a kód következetességét és olvashatóságát azáltal, hogy egységes stílusra kényszeríti a kódot. Best practices: Segít betartani a legjobb gyakorlatokat, amelyek a kód karbantarthatóságát és hosszú távú fenntarthatóságát javítják. Mi az a formázó?
A formázó egy olyan eszköz, amely automatikusan formázza a kódot egy adott stílus szerint. Ez magában foglalja a behúzásokat, a szóközöket, a sorvégeket és egyéb formázási elemeket.
Mire jó egy formázó?
Olvashatóság: A formázott kód könnyebben olvasható és érthető, ami megkönnyíti a hibakeresést és a fejlesztést. Egyesítés: Ha több fejlesztő dolgozik ugyanazon a projekten, a formázó segít biztosítani, hogy a kód egységes stílusban legyen formázva. Csapatmunka: A formázó segít elkerülni a felesleges vitákat a kód formázásáról, így a csapat hatékonyabban tud együtt dolgozni.
Hogyan kapcsolódnak a linterek és a formázók a sebességhez?
Olvashatóság: A jól formázott és hibamentes kód könnyebben érthető, így gyorsabban tudod megtalálni a teljesítményproblémákat. Konzisztencia: A következetes kód stílus megkönnyíti a kódbázis áttekintését és módosítását, ami szintén hozzájárul a gyorsabb fejlesztéshez. Automatizálás: A linterek és formázók automatizálhatják a kódminőség ellenőrzését, így több időd marad a logika fejlesztésére. Néhány népszerű linter és formázó JavaScript-hez: ESLint: A legnépszerűbb linter, amely számos konfigurációs lehetőséget kínál. Prettier: Egy formázó, amely a kódodat egyetlen konzisztens stílusra formázza. Stylelint: A CSS stíluslapok ellenőrzésére szolgáló linter. Tslint: A TypeScript-hez készült linter.
Összefoglalva:
A linterek és formázók olyan eszközök, amelyek segítenek a kódod minőségének javításában, ami közvetve hozzájárulhat a teljesítmény növekedéséhez. Bár nem teszik a kódot gyorsabbá önmagukban, de megkönnyítik a fejlesztést és a hibakeresést, így több időd marad az igazi teljesítményoptimalizálásra.
Szeretnél többet tudni a linterek és formázók használatáról JavaScript projektekben? -
hiperFizikus
senior tag
Sziasztok!
Van az oldalon 1 checkbox:
<input type="checkbox" id="ModositasAlatt_e06f20d0-a9c0-450c-a492-150374743dd1_$BooleanField" title="Módosítás alatt">
Js-ben egy egyszerű change eventet szeretnék rá. Viszont nem sikerül a queryselect.
Chrome consolba beírva is undefined eredménnyel tér vissza.Próbáltam az ID-val, a title alapján, queryselectAll-al is, hogy minden checkboxot, de az is undefined. És ezt az oldal betöltése után, szóval az sem lehet a gond, hogy akkor akarok hozzányúlni, mikor még nem jött létre.
Egy sima checked státuszt nem bírok lekérni...Valakinek valami ötlet?
próbáld meg az undefined -et elcsípni két console.log() között
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Hello
Sajnos nem tudok példával szolgálni, mert nagyon hosszú a kód.- JS pakolja be egy táblázatba az értékeket /number/.
Az értékek benne vannak.
Majd form input/number -el adok egy számot amivel meg kellene szoroznom a táblázatban levő értéket/ Van egy class adva ezeknek a td elemeknek
querySelectorAll -al kikérem a class-t, kapok egy tömböt.
Consol log-al megnézve, ott a tömb, tömbböt lenyitva innerHTML és InnerText alatt ott az érték.
Egy dologgal van baj:
Ha a tömb -höz hozzá írom, hogy ".innerHTML" vagy ".innerText" az érték : undefinied.Miért?

legyen a tömböd azonosítója pl. : xa1
, akkor így kell csinálnod pl. : ; idDivHűha.innerText = xa1[12] ; -
hiperFizikus
senior tag
Valóban a laptopom egy kicsit szénakazlas, de már rendet csináltam benne: vannak mappáim kis és nagy szénakazlakra, szénákra szalmákra bálákra ! - he he he .

-
hiperFizikus
senior tag
Elolvastam az agresszív zárójelezés eszmefuttatásodat. Egyre hülyébb vagy, ráadásul ebben semmi újdonság nincs, előtted már kitalálták a delegáltakat de sebaj. Végülis tölthetnéd rosszabbul is a túl sok szabadidődet, mintsem újra feltalálni a kereket, csak egyre hülyébb formákban.
Csak légyszi minket kímélj meg ettől!Kérlek linkeld be, linkelj be róla valamit, nem baj ha nem is pontosan ugyan olyan mint az enyém, mert rengeteg időmet elveszi, és ha a te észrevételed segítene, az valóba jó lenne ♥
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Ezt a pillanatnyilag 14.4 ezer db kódsor = 455 oldal -amat egy intelligens formalizmus koordinálja ! - én találtam ki ♥ - ajánlom nektek is .
Arra lennék kíváncsi, hogy evvel feltaláltam volna-e a meleg vizet ?
-
hiperFizikus
senior tag
ha esetleg rossz topicba írok, akkor bocsi:
Készítettem egy oldalt (320 sor), ami függőlegesen 2 részre van osztva container által, bal és jobb oldal, 40-60%. A bal oldalon kérdések vannak (több mint 22), ezek közt van lenyílós válasz és szabad szöveges doboz, a lap alján egy "Generál" gombbal. A jobb oldalon pedig a kiválasztott kérdések/beírások megjelenítése (legenerálása) egy szövegdobozban (resultText-ben). Ha csak kb 10 kérdés van, akkor rendben függőleges elosztva jelenik meg a tartalom, de ha több, mint 26 (!) van, akkor már a szövegdobozt alulra rakja, így vízszintesen van szétosztva a megjelenítés. A bal és jobb panel ugyanolyan magasságának meghatározásával is próbálkoztam (pl. 700px), de nem működött.
Mit kell esetleg beállítani, hogy mindenképpen tartsa meg a függőleges elosztást. -
hiperFizikus
senior tag
Nagyon előrehaladott már a programnyelvem írása, már 260 db képernyő oldalnyi 30 db sorral számolva . Most nem ezt a programnyelvemet akarom bemutatni nektek, mert még vagy 180 oldalnyit kell hozzá szerkesztenem, hanem egy kicsit hasonló hozzá, de csak vagy 15 db (?) képernyő oldalnyi a mérete .
Tudom, hogy kértétek, hogy ne írjak ide róla, nem is róla van szó, hanem egy új web szerkesztési módszerről, ami egy kisebb JavaScript forráskód hajtana meg !
A web szerkelesztés topikba pedig még nem tehetem, mert nincs letesztelve a JavaScript forrás kódja, mert a ChatGPT-vel csináltattam meg, és ő még soha nem adott nekem hiba nélküli hosszabb kódot !
Nem is arra kérnélek titeket, hogy keressétek meg benne a hibákat, hanem arra, hogy az esetleges - valószínű - hibái ellenére mondjatok véleményt a JavaScript kódról, hogy megfelelő lenne e az e új célomra ? Hogy a kód rendszere tartogat-e kívánni valókat magára nézve ?
Előre is köszönöm nektek ♥
persze hogy a linkem lemaradt róla :
https://erdosattilask01.lapunk.hu/uj-formalizmus-rendszerem-1214124
Új formalizmus rendszerem !
-
hiperFizikus
senior tag
Nagyon előrehaladott már a programnyelvem írása, már 260 db képernyő oldalnyi 30 db sorral számolva . Most nem ezt a programnyelvemet akarom bemutatni nektek, mert még vagy 180 oldalnyit kell hozzá szerkesztenem, hanem egy kicsit hasonló hozzá, de csak vagy 15 db (?) képernyő oldalnyi a mérete .
Tudom, hogy kértétek, hogy ne írjak ide róla, nem is róla van szó, hanem egy új web szerkesztési módszerről, ami egy kisebb JavaScript forráskód hajtana meg !
A web szerkelesztés topikba pedig még nem tehetem, mert nincs letesztelve a JavaScript forrás kódja, mert a ChatGPT-vel csináltattam meg, és ő még soha nem adott nekem hiba nélküli hosszabb kódot !
Nem is arra kérnélek titeket, hogy keressétek meg benne a hibákat, hanem arra, hogy az esetleges - valószínű - hibái ellenére mondjatok véleményt a JavaScript kódról, hogy megfelelő lenne e az e új célomra ? Hogy a kód rendszere tartogat-e kívánni valókat magára nézve ?
Előre is köszönöm nektek ♥
-
hiperFizikus
senior tag
A JS egy enyhén dinamikus és laza típusozású nyelv, ami azt jelenti, hogy nem szükséges szigorúan meghatározni a változók típusát, és bizonyos esetekben a típuskényszerítés enyhébb. Ez növeli a nyelv rugalmasságát, de ugyanakkor némi komplexitást is hozhat a kódértelmezés során.
Pont. Érted?Értelek, de mire akarsz utalni vele ?
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
egyik közülük ez az adatbázis :
https://mek.oszk.hu/cgi-bin/thes.cgi?desc=gy%FCm%F6lcs&trunc=1
, és persze a többi belső link származéka .és van más is, ha kéred azokat is belinkelem nektek .
-
hiperFizikus
senior tag
Az hogy szinte semmiben nem különbözik, az nagyszerű, mert szinte semmi szellemi munkából át lehet költeni a JavaScript-re !
A jelentősége abban van, hogy az UML-nél a tezaurusz a laikusok számára sokkal könnyeben érthető !
-
hiperFizikus
senior tag
Miért, ez nem jó ?
var gyümölcs = {
alma:5 ,
dió:8 ,
megy:4 ,
...stb.} ;
Egyébként " voltam pszichológusnál", megvizsgált és azt mindta, hogy ő nem ért enegem, mert az én fejemben minden másképen van, mint ahogyan ő a pszichológusi főiskolán tanulta ♥
-
hiperFizikus
senior tag
például, JavaScript : var gyümölcs = {alma:5 , dió:8 , megy:4 , ...stb.} ;
A többi meg a körítése csak . A legjobban akkor jársz, ha minél kevesebb irodalmat olvasol el róla, és csak a programnyelv referenciájában kotorászol az objektumok használata után .
Hogy hogyan lesz ebből függőleges objektum ?
A fentiekből már gondolhatod, itt is a megfelelő szóközöket soremelés jelre cseréljük, aztán ...var gyümölcs = {
alma:5 ,
dió:8 ,
megy:4 ,...stb.} ;
Miért jó ez nekünk ?
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166242861&t=9254089
Érdekelne, hogy értitek-e, hogy mit akarok veletek megértetni ?
-
hiperFizikus
senior tag
Nem, hanem: ChatGPT !
User
milyen keretrendszerek vannakChatGPT
Számos webes keretrendszer létezik a fejlesztőknek, amelyek segítségével könnyebben és hatékonyabban készíthetnek webalkalmazásokat. Néhány népszerű keretrendszer közé tartozik:Bootstrap: Egy mobilbarát, reszponzív CSS és JavaScript keretrendszer, amelyet a Twitter fejlesztett ki.
React: Egy JavaScript könyvtár, amelyet a Facebook fejlesztett ki, és amely segíti a felhasználói felületek (UI) készítését.
Angular: Egy TypeScript-alapú keretrendszer a Google-től, amelyet a felhasználói felületek és egyéb webalkalmazások fejlesztéséhez használnak.
Vue.js: Egy könnyűsúlyú JavaScript keretrendszer, amelyet főként felhasználói felületek létrehozására terveztek.
Django: Egy Python alapú webkeretrendszer, amely a gyors fejlesztést és tiszta kódolást támogatja.
Ruby on Rails: Egy Ruby alapú webkeretrendszer, amely a konvenciók felett a konfiguráció elvét követi, és segíti a gyors fejlesztést.
Express.js: Egy minimális, rugalmas és kifinomult Node.js keretrendszer, amely a szerveroldali alkalmazások gyors fejlesztését teszi lehetővé.
Laravel: Egy PHP alapú webkeretrendszer, amelyet az elegancia és a kifinomultság jellemzi.
Spring Boot: Egy Java alapú keretrendszer, amelyet a Spring keretrendszerre építettek fel, és a gyors fejlesztésre összpontosít.
Ezek csak néhány példa, és a választás attól függ, hogy milyen nyelvet és technológiát preferálsz, valamint milyen típusú alkalmazást fejlesztesz. A keretrendszerek gyorsítják a fejlesztési folyamatot, mivel előre elkészített kódokat és struktúrákat biztosítanak.

-
hiperFizikus
senior tag
A ChatGPT -vel programozni azért jó, mert nem kell specialitásokon időt vesztegetnetek !
A programozás nem csak abból áll, hogy kódolsz, hanem a program projektjének véghezviteléből . Csak ti ahhoz vagytok szokva, hogy a munkaadótok megmondja nektek, hogy ezt meg azt programozzátok le .
Én épen most azt hittem hogy a ChatGPT -vel egy fél óra alatt végzek egy új function -val, 4 óra lett belőle, mert vegyszerszag volt a szobámban, mindig összekevertem, hogy mikor <html></html> vagy <script></script> jött vissza a ChatGPT-től, és későn vettem észre, hogy újraindításnál a változók értékei eltűnnek . Miután egy buttont tettem bele ment, mint amikor a főnöl elcsúszik 1 szappanon ♥
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Sziasztok
Képgalériás kérdésem lenne. Van egy kis képekből álló "szalag" az ablak szélén, és van egy nagy div, amiben az éppen 'active' osztályú kis kép jelenik meg (illetve annak nagyobb felbontású megfelelője). Kattintásra az 'active' osztály levevődik a jelenlegi képről és hozzáadódik a következőhöz, aminek a szegélye is színesre vált.A kérdésem az lenne: hogyan lehet megoldani, hogy az 'active' osztályú kép ne fusson ki az ablakból, hanem amikor olyan képre jut a sor, ami túl van az ablak felén, akkor mozduljon el úgy a szalag (az összes látható miniatűr), hogy az aktív kép a szalag látható részének közepén legyen, addig, amíg a végére nem ér? A szalag eleje és vége ne fusson be az ablak közepébe, hanem akadjon meg, és ott az aktív miniatűr lépegessen ki a végéig.
Lehetőleg sima js vagy css megoldás érdekel, külső könyvtárak nélkül.
Nem vagyok programozó, ezért lehet hogy nem foglak fél szavakból megérteni titeket.... Az árukereső galériája majdnem így működik, annyi különbséggel, hogy ott egy ablaknyit mozdít el a szalagon, amikor az utolsó látszó miniatűr lesz az aktív.
Ez tipikusan ad hoc probléma .
Az ajánlom neked, hogy ne az előre deklarált szalagos űrlapelemmel kínlódj, hanem csinál egy saját szalagot magadnak . Ez a saját tervezésű szalagod lehet egyszerűbb is vagy bonyolultabb is, attól függően, hegy mennyi időt szánnál a leprogramozására .
A legegyszerűbb az lenne, ha a saját szalagod mozdulatlan vízszintes cellák listájába JavaScripttel töltögetnéd be és ki a képeidet . Ehhez különféle nem nagyméretű scriptet is rendelhetsz magadnak .
Tehát csak látszólagos mozgást csinálnál a celláid és a képeid között .
Tulajdonképen könnyűnek ígérkezik, de hosszabb programozási-idő kellesz neki.

-
hiperFizikus
senior tag
Máma 2023.11.15. szerdán 68 db volt egy nap alatt,
Nyelv, ország >>
hu
Hungarian (Magyarország)50.6%en-us
English (United States)29.6%en-gb
English (United Kingdom)8.6%zh-cn
Chinese (China)3.7%nb-no
Norwegian (Bokmal)3.7%en
English1.2%de
German (Germany)1.2%ja
Japanese (日本国)1.2%és májusban (2023.05.25.) 357 db volt egy nap alatt . T
Általában kevesen látogatnak, de ez az egy 357 db/nap-os eseten és a mostanában szokásos többlet/nap eseteken kívül ritkán .
-
hiperFizikus
senior tag
Elmesélek neked valamit a programozással kapcsolatban.
Egy időben édesapám és én ugyan annál a cégnél dolgoztunk, mint vezérléstechnikusok. A feladatkörünk lényegében 5VDC - 380VAC-ig való automatizált vezérlések tervezése, megépítése és PLC programozása volt.
Egyszer azonban megalkotásra került egy masina, amely nem igényelt kijelzővel ellátott, grafikus visszajelzéssel megáldott, túl-dizájnolt vezérlést, így cégünk vezérkara kitalálta, hogy építsünk egy saját vezérlőt.
Apám foglalkozik komolyabb szinten a PIC-ek világával, így megalkotott egy egyedi PLC-t, amely költséghatékony volt és a célnak megfelelt. Assembly nyelven készült el rá az adott program, melyet a gép igényelt.
Csakhogy, ez az eszköz megtetszett a vezérkarnak és azt akarták, hogy több gépünkbe is alkalmazzuk ezt. De ugye oda más-már programokra lesz szükség.Ekkor kaptuk meg feladatba, hogy készítsünk ehhez az egyedi PLC-hez egy olyan szoftvert, amelyben bárki tud programozni. Apám számtalan MACRO-t írt meg Assembly-ben, én pedig összedobtam egy olyan programot, ahol ezen Macro-kat egymásra dobálva (tádám: blokkprogramozás) lehetett megalkotni komplett automatizálásokat, végül egy MPLAB-X integráció lefordította a végeredményt HEX-re, hogy a PLC PIC lelke meg tudja emészteni.
A teszt kedvéért megíródott így is az eredeti gép szoftvere. Tudod, mi lett az eredmény? Egy hibátlanul működő program!
Khm... de ez csak a látszat.
Az így elkészült program:
- több tízszer akkora memóriát foglalt le (ami korlátolt kapacitásnál nem jelent jót)
- ergo több hardvert igényelt
- mindemellett mérhetően lassabban dolgozott.Hiszen blokkokból állt és a fordításkor minden blokk behívásra került, akár többször is, teljes egészében.
---------------------------------------------
Amit te csinálsz, ugyan ez, csak eleve egy magas szintű nyelvet alapul véve. A Te nyelvedet is meg kell tanulni használni, ugyan azt lehet elérni vele, mint JS-el (vagy talán annyit azért nem), azonban több erőforrást és tárhelyet igényel.
A mai világ gyakorlatilag korlátlan méretei mellett ez nem okoz különösebb problémát, de! Én még C64-en Basic programozással kezdtem. Ott nem volt minden végtelen, meg kellett Tanulni programozni. Ez a mentalitás pedig részemről megmaradt.Régen hallottam egy bölcsességet, amiben nagy igazságot látok mind a mai napig:
"Nem akkor végeztél jó munkát, amikor már nem tudsz többet hozzáadni. Hanem akkor, ha már nem lehet mit elvenni belőle!"
Ez is egyfajta blokk programozás, teljesen más mint a többi, én csináltam :
» memória gombok :
Még kb. 2 keményebb és hosszabb munkanap vár rám, aztán az apróságok, és készen is lesz, és le is tölthetitek majd . -
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Az a célom a JavaScript magas-szintű program-nyelvvel, hogy még közkedveltebbé tegyem .
De mivel a JavaScript egy szabványos nyelv, ezért olyan programnyelvet akartam létrehozni, amit minél nagyobb arányban a sajátodnak érezhetsz, ezért teljesen olyan azonosítókat és alakokat használhass benne, amihez csak kedved szottyan .
Nem ez volt direkt a célom, de egyfajta meta-programozás lett belőle .
Mivel arra törekedtem, hogy teljes szériákat programozzak le a programnyelvem forráskódjában, ezért minduntalan időzavarba kerültem e szériáim miatt .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
De, pl ott van a markdown (ami egy leironyelv): https://github.com/markedjs/marked
vagy mathematikai problemakra a nerdamer csomag: https://github.com/jiggzson/nerdamer/Rákattintottam, nem megy csak úgy hip-hop, időbe telik amíg alaposabban megnézem ! - köszönöm neked .

-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Lehet úgy is JavaScript kódot írni, hogy a JavaScript kód és egy másik programnyelv kódja felváltva követik egymást !
Ehhez csak egy a JavaScript és a másik programnyelv kódját váltakozva beolvasni képes JavaScript forráskód szükséges csak .
Most ezen dolgozok, és jelentősen előrehaladtam vele !
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Az azért nem jó, mert a linket kell kikérnem.
Illetve több mint 1000 tételt kellene átírnom.Arra gondoltam, hogy object az object -ben az nem borítja meg nagyon a kikérést. Viszont azzal is rengeteg munka lenne mire átírom. 10 -esével objectbe kellene rakni.
Én toltam el, nem gondolkodtam előre

Nincs mese, rosszul csináltad, át kell írnod, de nem kézzel hanem egy kisebb külön script-el !
Mivel az "eltolásod" rendszeres lehet, ezért egy külön kisebb script programmal hamar végezhetnél vele .
Ajándék képen, küldjél nekem privátban valami ami szerinted jobb linkeket ♥
-
hiperFizikus
senior tag
Egy json file-ba írtam az adatokat.
{
"elso" : "www.elso.hu",
"masodik" : "www.masodik.hu",
"elso" : "www. harmadik.hu",
"masodik" : "www.negyedik.hu"
}A gond az, hogy többször van ugyanaz a név, és nem változtathatom meg.
Viszont a linkek így nem működnek.
Hogyan módosítsam?
A gond a kikérés nagyon megváltozik, ha pl tömbbe rakom az első kettőt és masikba a második kettőt.Tudom, nem jó a kérdés, de ha tudnám a kérdést, akkor rá tudnék keresni, vagy a válasz is eszembe jutna.
És ha megfordítanád ?
{"www.elso.hu" : "elso","www.masodik.hu" : "masodik","www. harmadik.hu" : "elso","www.negyedik.hu" : "masodik"} -
hiperFizikus
senior tag
... gondolok itt arra, hogy esetleg a JavaScriptbe ágyazhatók lennének-e ?

-
hiperFizikus
senior tag
Majd alaposan kikérdezem róla a ChatGPT motort ♥

=> például :
User
Mire szolgál a JavaScriptes console s a console.log ?ChatGPT
A JavaScriptconsoleobjektum és aconsole.log()függvény segítségével kimenetet írhatsz ki a böngésző konzoljába vagy a fejlesztői eszközök konzoljába. Aconsole.log()függvény általában használatos a debuggoláshoz és a fejlesztési folyamat során információk, üzenetek, változók értékeinek vagy objektumok állapotainak kiírásához.A
console.log()függvényt a következőképpen használhatod:javascriptCopy codeconsole.log('Üzenet');console.log(variable);console.log('Az objektum:', objektum);A fenti példákban a
console.log()függvény a paraméterként megadott értékeket kiírja a konzolba. A szövegek egyszerűen megjelennek a konzolon, míg a változók és objektumok részletei részletesen jelennek meg.A
consoleobjektum rendelkezik más hasznos módszerekkel is, mint példáulconsole.error(),console.warn(),console.info(), amelyek különböző típusú üzeneteket adnak vissza, például hibaüzeneteket, figyelmeztetéseket vagy információkat.Fontos megjegyezni, hogy a
console.log()függvény csak fejlesztési célokra szolgál, és általában nem ajánlott a végső termelési kódban hagyni ezeket a kimeneteket, mivel befolyásolhatják az alkalmazás teljesítményét és biztonságát. A kész termékben ezeket a kimeneteket általában el kell távolítani vagy letiltani.
A ChatGPT hathatós segítségével, használatba vettem a
consol.***()utasítást .
Most ugye szégyellhetem magamat előttetek ?
Eddig mind function-ombatry...catchutasítást tettem .
-
hiperFizikus
senior tag
Szerintem élsz némi fogalomzavarban, ezért lehet mindez.
Azalert()egy olyan metódus, amely egyike a felhasználók felé történő kommunikációnak.
Aconsolepedig a fejlesztőknek van fenntartva, működés ellenőrzésre, folyamatábrákra, logolásra, debug-olásra és még sorolhatnám.
Éppen ezért ezutóbbi nem igényel interakciót.Majd alaposan kikérdezem róla a ChatGPT motort ♥

=> például :
User
Mire szolgál a JavaScriptes console s a console.log ?ChatGPT
A JavaScriptconsoleobjektum és aconsole.log()függvény segítségével kimenetet írhatsz ki a böngésző konzoljába vagy a fejlesztői eszközök konzoljába. Aconsole.log()függvény általában használatos a debuggoláshoz és a fejlesztési folyamat során információk, üzenetek, változók értékeinek vagy objektumok állapotainak kiírásához.A
console.log()függvényt a következőképpen használhatod:javascriptCopy codeconsole.log('Üzenet');console.log(variable);console.log('Az objektum:', objektum);A fenti példákban a
console.log()függvény a paraméterként megadott értékeket kiírja a konzolba. A szövegek egyszerűen megjelennek a konzolon, míg a változók és objektumok részletei részletesen jelennek meg.A
consoleobjektum rendelkezik más hasznos módszerekkel is, mint példáulconsole.error(),console.warn(),console.info(), amelyek különböző típusú üzeneteket adnak vissza, például hibaüzeneteket, figyelmeztetéseket vagy információkat.Fontos megjegyezni, hogy a
console.log()függvény csak fejlesztési célokra szolgál, és általában nem ajánlott a végső termelési kódban hagyni ezeket a kimeneteket, mivel befolyásolhatják az alkalmazás teljesítményét és biztonságát. A kész termékben ezeket a kimeneteket általában el kell távolítani vagy letiltani.
-
hiperFizikus
senior tag
A kezdetekben ráragadtam az alert() használatára, és még 1x se próbáltam a console.log -ot .
Én nem avval foglalkozok, hogy a kódom maximális legyen, hanem avval, hogy hamar meglegyen és működjön, és minél hamarább a hátam mögött tudjam az egészet .
-
hiperFizikus
senior tag
A ChatGPT-nek az a haszna a JavaScript terén, hogy
1. nem kell kotorásznom a referenciákban, elég csak megkérni erre a ChatGPT motort .2. A programom égészét nem tudom rábízni, de amikor egy kritikus JavaScript kódolási "nem tudom hogy mit is csinálja" merül fel pusztán kódolástechnikai szempontból, akkor kíméli az idegeimet .
-
hiperFizikus
senior tag
Talán e egyszeri alkalmat megbocsátják a moderátorok ♥
Most indítottam egy új topikot a JavaScripttel kapcsolatban ! :
https://itcafe.hu/tema/a_javascriptes_intelligencia_mijs_aijs/friss.html, ajánlom nektek ...
Ebben hasznos volt a segítsége, nem 100-as, de ajánlom nektek is ♥ :
User
... és ha azt szeretném, hogy számértékre is és karakterlánc értékre is alkalmas legyen, de egyszerre ?ChatGPT
Ha szeretnéd, hogy a függvényed egyszerre működjön számértékeken és karakterláncokon is, akkor a legjobb megoldás az lenne, ha aNumber.prototypeés aString.prototypeobjektumokra is hozzáadod a függvényt.Íme egy példa a helyes megközelítésre:
javascript
Copy codeNumber.prototype.xAlert = String.prototype.xAlert = function() {console.log("xAlert: " + this); };const number = 10;number.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: 10"const string = "Hello";string.xAlert(); // Kiírja: "xAlert: Hello"Ezzel a megközelítéssel a
xAlertfüggvény mind aNumbertípusra, mind aStringtípusra alkalmazható lesz.
-
hiperFizikus
senior tag
Talán e egyszeri alkalmat megbocsátják a moderátorok ♥
Most indítottam egy új topikot a JavaScripttel kapcsolatban ! :
https://itcafe.hu/tema/a_javascriptes_intelligencia_mijs_aijs/friss.html, ajánlom nektek ...
-
hiperFizikus
senior tag
Jó is meg nem is : persze, miért van ez így ? :
var jsNL= "\n" ;alert("alert 1.23e-7 /: nem pászol, miért? "+jsNL+(Math.pow( 1.23e-7 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 1.23e-6 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 1.23e-8 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 123e-9 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 0.0000123 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 8 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 0.8e1 ,1/3))+jsNL+(Math.pow( 80e-1 ,1/3)) )A zseb-számológépem szerint a 0,02308350239753608692070763457794 helyes . A JS szerint meg csak akkor ha
1.23e-7helyet1.23e-8írnák . No de ez baromi kényelmetlen !Hogy van ez, miért van ez így ?
-
hiperFizikus
senior tag
És ez mitől lenne jó neked, vagy bárki másnak? Mindenki inkább azon dolgozik, hogy a HTML, CSS, JavaScript minél jobban elkülönüljön egymástól és egy jól elszeparált script tag között legyen (de még inkább egy külön fájlban), nem azon, hogy a sok kis JavaScript kód a HTML közé legyen "begyömszkölve"
Nem azért gondoltam erre, hogy jobb legyen tőle a html+JavaScript kód, hanem hogy elméletileg érdekes lenne . Olyan intellektuális kihívás lenne .

-
hiperFizikus
senior tag
Egy furcsaságra gondoltam:
, Mi lenne, ha olyan nagyméretű .html lapot, ill. lapokat szerkesztenénk kíváncsiságból, amiben a<script>között</script>egyáltalán nincs semmi . Hanem az összes - akár sokk is - JavasScript kód a .html tagon belüli események tulajdonságokban - pl. onClick="script.../sript" - van szétszórva, ill. belegyömöszölve ?nyilván a onClick="script.../sript" szintaktikailag nem pontos
-
hiperFizikus
senior tag
Van: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript
A W3schools-t nem mondanam referencianak - alap oktato anyagnak megfelel, es sokkal jobb, mint evekkel ezelott, de alap dolgokon kivul mas nincs nagyon benne...
Ki lett próbálva nagyra is {448 kép. old.}, jól megy, kifogástalanul megy ott is az
.assign()!
Bármit is csinálok e 448-on, olyan a 25 kép. old-hoz. képest, mit ha egy lassított filmben lennél: vontatottan haladsz benne .
-
hiperFizikus
senior tag
Ezt kicsiben kipróbáltam, és jónak tűnik . Majd kíváncsi vagyok, hogy nagyban is ugyanolyan jó lesz-e mint kicsiben .

Kerestem a referenciában a tieidet, de nincs minden benne, vagy nem rendesen elérhetők .https://www.w3schools.com/js/js_assignment.asp
, van ennél jobb linked JS referenciának való ? -
hiperFizikus
senior tag
Ezt hol lattad (alahuzott)???
IOput= {
Termi:nycs,
aTermi:{
makro:nycs,
editer:nycs,
compu:nycs,
"":nycs
},
"":nycs
}ha minden jol megy, akkor a kovetkezovel megoldhato (viszont plusz ellenorzes nelkul felulcsapja a mar letezo property-t):
function propagate(src, dest) {
for (var propName in src){
if (src.hasOwnProperty(propName)){
dest[propName] = src[propName]
}
}
}Jó, function, de hogyan kell alkalmaznom, mit kell még tennem érte ?
Az "":nycs láttam valah
ol, hogy a tulajdonságneveket idézőjelben is lehet megadni, ezért csak tippeltem, hogy hátha az "" -ból is lesz valami . Szintaxis hibát nem váltott ki, de nem is volt használható .
-
hiperFizikus
senior tag
Nem megy, majdnem jó :
<script>constitera= {argu:{}, fugg:{}, utas:{}, kifej:{}, szimu:{}, blokk:{}, oper:{}, para:{}, "":{} },nycs= {open:itera, close:itera, "":itera}, // nyitás, csukásIOput= {Termi:nycs, aTermi:{makro:nycs, editer:nycs, compu:nycs, "":nycs}, "":nycs} //,; // const_IOput.Termi.open.argu.ize= 5 ; // okIOput.argu.ize= 5 ; // nem okalert(7777) ;</script>Azt szeretném, hogy az ok rész is és a nem ok rész is ok-ok legyen, azaz menjen ! - anélkül, hogy el kellene miatta
csúfítanoma kódot .Ezért próbáltam az "":itera és az "":nycs objektumokat bevezetni, de azonkívül, hogy önmagokban nem okoznak szintaxishibát, nem azt csinálják, amit szeretnék velük, azaz hogy a fenti két értékadásom menjen ♥
Tehát "meghagyogatva-kihagyogatni" szeretnék érte a tulajdonságaim közt .
Rengeteget kotortam érte mindenfelé, de nem tudtam zöld ágra vergődni vele .
-
hiperFizikus
senior tag
" egy 437 oldalas function mar tobb, mint programozastechnikai hiba... "
, persze nem 1 db function a 437 oldalnyi, hanem az egész programom .Lehet, de mit tehetnék ?
, olyan mint ha a nagyméretű adatbázis sok kis metódusokból állna .Én kezdő programozó vagyok, a JavaScriptet sem ismer ától-zéig, úgy hogy jó-tanácsok jól-jönnének ♥

-
hiperFizikus
senior tag
Már annyi mindent megpróbáltam, sikertelenül .

function valami3()try{// ha itt van egy hiba} catch(err){idDiv1.innerText += "valami5"/* Hogyan lehet itten{ebben az utasítás sorban} tökéletesen(!) megszakítani az egész program futását úgy, hogy azért még az idDiv1.innerText megjelenítésre kerüljön utána ? És kellene ezt tennie rengeteg function közepette ! - 437 képernyő oldal .*/}; // try_}; // func_
+ jobban rávilágítva a problémámra :
try{try{try{// az a bajom, hogy az itteni hiba a kiíratásnál végig terjed felfelé, ami csúnya} catch(err){// kiíró3};} catch(err){// kiíró2};} catch(err){// kiíró1};Persze mindegyik
trz{}különfunction-ban van, csak itt össze vanak írva .
-
hiperFizikus
senior tag
Már annyi mindent megpróbáltam, sikertelenül .

function valami3()try{// ha itt van egy hiba} catch(err){idDiv1.innerText += "valami5"/* Hogyan lehet itten{ebben az utasítás sorban} tökéletesen(!) megszakítani az egész program futását úgy, hogy azért még az idDiv1.innerText megjelenítésre kerüljön utána ? És kellene ezt tennie rengeteg function közepette ! - 437 képernyő oldal .*/}; // try_}; // func_
-
hiperFizikus
senior tag
Sziasztok
Segítséget kérnék egy megosztott Excel fájl felhasználónak történő tájékoztatásra.
A következőt kellene csinálnia a programnak:
A nevek egy sorban vannak, alatta pedig azok a napok amiket nem használt még fel a szabadságaiból.
Nekem az kellene hogy például június 01-el írja ki azoknak a nevét (vagy vmi figyelmezető) akik nem használták fel a szabadságuk 70%-át.
Ezt vajon meg lehet oldani ezzel? (VBA-ban meg lenne, de az nem működik ebben a formában)
KöszönömMuszáj Excelnek lennie ?
-
hiperFizikus
senior tag
Találtam egy érdekes JavaScript problémát, ha egyáltalán probléma ! :
Ez egy Pithon prg. ny. kód :
print("Megszakítás Ctrl C-vel!")for f in fib():try: print fexcept KeyboardInterrupt:breakinnen :
https://sulipython.fandom.com/hu/wiki/Gener%C3%A1tor
, valahol az alsó 2/3 -ában található .Ha jól értem, a Pithonban van 1 előredeklarált kulcsszó a túlcsordulás vagy a végtelen futás esetén megnyomandó "ctrl C" gombbal való kilépésre:
KeyboardInterrupt.Kérdésem, hogy van ennek JavaScript megfelelője ?
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Majd elmagyarázom a Lolita topicomban, majd ha készen lesz az az ütemterv . Haladok vele, inkább sok mint nehéz lenne .
-
hiperFizikus
senior tag
Használni fogom, ill. szeretném ezt az alak mintát .
Mellékesen ugye a
break dobvaműködni fog ?Főleg meg: hogy ezt az
objectésfunctionpárt meg lehet-e oldani rövidebben, esetleg másképpen ? - fontos lenne, hogy közben ugyanúgy bárhol el lehessen őt helyezni a kódban .Object.defineProperty(Mt.kifej, "alma", {value:function (){ dobva:{let a0, e1 ;if (reth4 != 123){ break dobva }; // if_// => az érdemi hosszú kód}}; // : func_}); // obj.def.pro_// <<>> alma :
-
hiperFizikus
senior tag
Találtam valamit a NET-en:
https://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript_syntax
, persze a Google lefordítja nektek magyarra is .
Most nem tudom elolvasni, mért épen az új prg. ny. -en dolgozok, de kíváncsi vagyok, hogy mit is szóltok e linkemhez ?
-
hiperFizikus
senior tag
Üdvözlet!
Volt nemrég itt a fórumon téma, hogy a JavaScript mindössze 1 szálon fut.
Néha ezt a tényt be is bizonyítja. Mégis érdekes, hogy ha van egy ilyen kódom:let value = getValue();
function getValue() {
return true;
}
myFunction(value);
.
.
.
.
function myFunction(x) {
//
}...akkor a console hibát dob vissza, miszerint: '
x is not definied'.Kérdem én: Ha 1 szálon fut, akkor követnie kellene a műveleti sorrendet (fentről lefelé). Ilyen esetben miért nem történik meg? Nyílván
getValue();nem csak egy egysoros kód, hanem egy feltételrendszer. Mégis a program az előtt futtatnámyFunction(x);-et, mielőtt visszakapnávalueagetValue();értékét.
Ez az én olvasatomban azt jelentené, hogy párhuzamosan fut két function, és ha nincs visszatérő érték az egyikből addig, amíg a másik el nem jut arra a pontra, hogy használná, akkor hiba lesz az eredmény...
Csak úgy kutyafuttában ránéztem, nem ez-e a bajod vele:
let value = getValue();function getValue() {return true;}function myFunction(x) {//}..myFunction(value);..
Vagyis csak azt hívhatod meg ami előtte már deklarálva van ! -
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
itt ebben
; if ( [,,,,].u(a1,'d°')[0] ){...} ;
nem volt kitéve a[0]tag, ami nem megszakította a programom futását, hanem félrevitte, mindezt a 240 képernyő oldalnyi kódomban tette ! Aprólékos kellemetlen keresgélés után találtam csak meg .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Tudtok valami jobb linket a programban{szoftverben} való hibakeresgéléshez, mert egész nap csak egy hibát kerestem ? Mire megtaláltam, már örülni sem tudtam neki !
-
hiperFizikus
senior tag
ez egy sima szamlalo (Counter), megosztasra meg ott a github. Csinalsz egy acountot, es az osszes publikus kododat meg tudod osztani. Mivel van egy csomo bot ami az osszes github repot lementi, igy akar ezek az agymenesek is beszivaroghatnak valami nagyobb kodbazisba (foleg, a valami feleszu AI rakja ossze a kodot).
jó,
És van valami csak a JavaScript -nek: előre gyártott JS kódok nyilvános tára: hogy nevezik ?
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Jaj, mit értetlenkedsz ...
Ez ni : Körülbelül így néz ki.
És ez ni:
const timer = {default: 0,get() {return this.default;},increase() {this.default += 1;...stb. -
hiperFizikus
senior tag
Sziasztok, segítsetek kérlek, mert már a hajamat tépem ettől az async témától. Egy egyszerű html oldalat akarok csinálni, ami gitlab API lekérdezéseket csinál. Annyi a cél, hogy listázza a merge requesteket. Ha bármi hiba van, akkor a táblázat végére írja ki, hogy ERROR, ha meg nincs semmi megjeleníthető, akkor OK-t. A probléma az, hogy a fetch miatt gyakorlatilag a kód végigcsorog mindenen, és előbb kezelődnek le a végső esetek, mint ahogy maga az API lekérdezés megtörténik.
Sikerült olyan megoldást találnom, amiben mindenhova odaírom, hogy await, és akkor jó, de ez gondolom nem optimális, mert így tippre az összes hálózati lekérdezés szekvenciálisan fut le, ami meg lassú lesz.
Csatoltam a működő minimál megoldást. Sajna kell a mappastruktúra, szimulálandó a szervert, szóval csak onedrive linket tudok adni egy zip-re: [link]
Tehát összegezve: azt szeretném, hogy minden async legyen, kivéve a végső OK-ERROR kiíratást, ill. hogy valami értelmesebb módon kellene megoldani a hibakezelést is.
Nem vagyok járatos a témádban, de hátha el lehetne intézni 1 logikai változóval : legyen a neve BL1 a boolean után rövidítve . Ilyesmit gyakran használok .
let BL1 ; BL1= true ; // vagy false, ahogy alkalmasabb neked
listád eleje/:
ág
BL1= valami ;
ág
BL1= valami ;
ág
BL1= valami ;
...stb.utolsó ágad
if (BL1){}; // if_
/: listád vége .
:
-
hiperFizikus
senior tag
Körülbelül így néz ki.
A kódot ide is beteszem, ha esetleg a link eltörik egyszer:const timer = {default: 0,get() {return this.default;},increase() {this.default += 1;},reset() {this.default = 0;}};(() => {render(timer.get());document.addEventListener("click", handleButtons);})();function handleButtons(event) {switch (event.target.id) {case "startbutton":handler.start();break;case "stopbutton":handler.stop();break;case "resetbutton":reset();break;}}const handler = {interval: null,start() {if (this.interval) {clearInterval(this.interval);this.interval = null;}this.interval = setInterval(flow, 1000);},stop() {clearInterval(this.interval);this.interval = null;}};function TimerTemplate({ hours = "00", minutes = "00", seconds = "00" }) {return `${hours}h:${minutes}m:${seconds}s`;}function timeConverter(time = 0) {const date = new Date(time * 1000).toISOString();const tsring = date.substr(11, 8);const [hours, minutes, seconds] = tsring.split(":");return { hours, minutes, seconds };}function render(time) {app.innerHTML = TimerTemplate(timeConverter(time));}function flow() {timer.increase();render(timer.get());}function reset() {timer.reset();render();}Hogyan nevezik az ilyesmi alprogram mintákat, és a portálaikat ?
Vagyis milyen név alatt keresgéljek utánuk ?
-
hiperFizikus
senior tag
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
Az globális változó. Bent is érvényes. Gondolom azt akartad írni, hogy az értéke nem érvényes bent.
Igaz, el bambáztam
Zedz: az nagyon rossz példa.
Html gombot onclick eventtel sokkal jobb kikérni
Illetve a js borzasztó xarul kezeli a dátumot.
Ahol lehet kerülni kell, mint a tüzes vasat.Bzozoo : majd utána nézek, hogy az hogy van.
"xarul"
A hozzáállásod nem megfelelő:
, nem a programnyelven kell siránkoznod, hanem a programnyelven kell felülemelkedned !A JS ingyenes, nagyon elterjedt, vannak benne érdekes eredeti megoldások, és a HTML, JS, PHP hármast együtt kell használnod .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
lásd #5
, elszomorítottatok
-
hiperFizikus
senior tag
Most ezen mérgelődök . Rá ment egy napom feleslegesen, amíg rájöttem e hibámra :
egy szokásos a0.Replace() után
(a0 == a00)-> false : "35 a c - a - c a c - a -12"egy szokásos a0.Repla() után
(""+a0 == ""+a00) -> true : "35 a c - a - c a c - a -12"
cm. persze a textarea-ba idézőjelek nélkül lett beírva, onnan lett betöltve . .Mind két sztring ugyanabból a karakterekből áll, ezt ellenőriztem egy ciklusba tett függvénnyel: **.charCodeAt(0) .
kb. ( a0.charCodeAt(0)ésCiklus == a00.charCodeAt(0)ésCiklus ) : true
, csak ciklusba építve volt .
Meg lehetne ezt elegánsabban is csinálni ? - mint így :
(""+a0 == ""+a00).
Csak kíváncsi vagyok, mert ha nem nagyon, akkor muszáj evvel folytatom .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Mondjuk meg igy evek multan sem ertem miert "oldal"-ban adod meg a kodhossz-t, mintha lenne annak barmi ertelme, hany oldal leporellora nyomtatod ki (remelem tenyleg nem nyomtatod ki)...
Altalaban kodsorra (vagy ritkabban karakterszamra) szoktak szamolni - de csak akkor, ha szamlazas szempontjabol erdekes (pl code review eseten). Egyebkent meg senkit nem erdekel, mekkora a kod.már ott válaszoltam neked: #3
-
hiperFizikus
senior tag
Rendben, de akkor a többi bagolynak is mond meg, hogy ne tegyenek olyan utalásokat itten, amiről úgy gondolhatom, hogy arra a "másik topicommal" kapcsolatos ! Mert én mindig válaszolok annak, aki szól felém .

De fenntartom a jogot, hogy a "lásd **" címkémet néha ide betehessem ...

-
hiperFizikus
senior tag
Ez az öregek és a fiatalok harca, ahol az öregeknek le van a fiataloknak meg fel van !
240 oldalnyi és a szgépen gond nélkül lefut . Várnotok kell rá még egy kicsit, mert eddig sokszor borult az időterve ,
-
hiperFizikus
senior tag
lásd #2
, félidő
A Lolita kód JavaScript alapon van megcsinálva . Úgy kell értenetek, hogy: [ html + JS + PHP ++ Lolita kód ] .
Hogy mennyire önálló nyelv ? : Hát a program váza kicsi, amire rengeteg functiont lehet bekötni, de ha akarod, akkor kevés functiont kötöl hozzá csak .
Nem rajtam(!) múlik, hogy a Lolita topicban vitázunk róla tovább ...
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Keresek 1 db alkalmas karaktert :
, mint ahogy az ( ellenkezője az ), és az { ellenkezője az }
, úgy mi az ellenkezője a § paragrafus jelnek, a ¶ jel kivételével, persze ezek nem zárójelek ?
Illetve mely karaktert látnátok szívesebben a § paragrafus jel ellenkezőjének ?
-
hiperFizikus
senior tag
Mivel láthatod a Lolita kód: function -jait, ezért cserélheted őket, hozzá és el vehetsz belőlük .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Az nem baj, hogy a projektedet a Lolita kódban kezdted el felépíteni, mert :

1. a projektedhez úgy is hosszú idő kellesz
2. közben remélhetőleg készen lesz a kifejezések is hozzá, amit nagyrészt a közre nem adott még befejezetlen Teener kódomból vesszek át
3. a visszamenőleges kompatibilitás úgy van, hogy például amikor most a régi Teener kódomból hozom át a Lolita kódba a kifejezésekhez tartozó function -okat, akkor csak csekély változtatást kell csinálnom, amik könnyűek és ha méretes a program, akkor 1-2 nap alatt letudható .
4. breaking change: a részemről ingyenes és feltétel nélküli . a lolita kódban írt programodat pedig akár pénzért is árulhatod, már azért is, mert a Lolita programnyelv csak egy váz, amire te olyan és úgy rakod az alprogramjaidat, ahogyan csak akarod, beleértve, hogy az előre deklarált alprogramjaim eltávolítását is ♥
5. előfordulhat hogy a Lolita kód vázán egy kicsit igazítanod kellesz, hogy az neked jobban megfeleljen: ezt nyugodtan megteheted.

A kérdéseitekre továbbra is szívesen fogok válaszolni !
-
hiperFizikus
senior tag
bolondság ide - bolondság oda
: most a Lolita programnyelvem kifejezését csinálom, és most 177 képernyő oldal körül mozgok vele, ami olyan 5310 sor, de mivel még nincs készen és még kavarom, ezért végül is kevesebb is lehet .
Hogy mikorra lesz készen ?
Tudjátok, ha egy kellemetlenebb baki miatt elakadok, akkorborulaz időterv .
-
hiperFizikus
senior tag
https://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Visual_Studio
programnyelvekre ; ... .
Pascal, Pithon, Algol, Cobol, az 1 db betűvel jelöltek, Forth, Fortran, ...stb.
Sőt hamar le lehet programozni egy olyan számozott sorokból álló utasítás-sor követőt, mint amilyen a régi programnyelvek is voltak úgy, hogy e sorokban élő JavaScript elemek{utasítások} vannak . Hiszen pár ciklus kell hozzá, és pár elágazás .
-
hiperFizikus
senior tag
Az elithez a nagy amerikai szoftvercégek tartoznak . Hogy menyire lennének tisztességtelenek azt a moderátorokra tekintettel hagyjuk .
Vegyük alapul az imperatív eredetű programnyelveket . Ezeknek van egy vázuk, amire a tagolásuk és a folyamat futtatásuk épül . És van vezérlésük meg alprogramjaik . És van függvény meg eljárás készletük, amit gyakran könyvtárnak neveznek .
Nem kell mást csinálni, mint azokat az internetes portálokat, amelyek a programnyelveket gyűjtik össze, meg kell nézni és ki kell mazsolázni belőlük a fentiek különféle változatait . például
http://nyelvek.inf.elte.hu/Majd pedig össze kell őket engedni: vagyis a vázak listáját és a könyvtárat összeeresztjük .
Ezeket a vázakat házilag le lehet programozni mondjuk olyan 200 képernyő oldalon, a könyvtárat mondjuk 300 képernyő oldalon . Aztán ez mindenkinek hozzáférhető .
Jól kell megválasztani a forráskód programnyelvét, én a JavaScriptet tartom erre a legjobbnak, mert tőle csak egy ugrás a PHP , amivel szervered lehet . Mármint a fenti becsült 200+300 képernyő oldalnyi remekmű .
És ezután senkinek nem fog kelleni a drága kereskedelmi programnyelvek, hiszen azt te is megtudod csinálni, sőt úgy is vehetjük, hogy már meg is van .
-
hiperFizikus
senior tag
Az Appel számítógép magán kezdeményezés volt . Az IBM óriáscég árnyékában kellett felnőnie . Az IBM ügynököket épített be az Appel igazgatóságába, akik gáncsolták a működésüket, és majdnem csődbe is mentek miatta . De miután kirúgták azokat az ügynököket, újra fellendült az Appel biznisze .
Csak fejből dobtam össze, már amennyire emlékszek rá . -
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Nem hittem volna, hogy valaha is saját Terry A. Davisünk lesz.
A sínektől azért maradj távol kérlek!Érdekes és találó !
Ha majd ti is megpróbáltok szembe menni az elittel, akkor majd ti is "rosszul" fogjátok magatokat érezni tőle .
-
hiperFizikus
senior tag
-
hiperFizikus
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Háztartási gépek
- Apple asztali gépek
- E-roller topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Battlefield 6
- Melyik tápegységet vegyem?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Eddig mind