Hirdetés
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bzozoo
tag
Értem, de ebben az esetben is GDPR aggályos.
-
Bzozoo
tag
Megkérdeztem a Geminit:
A Facebookon egy felhasználó regisztrációs országának pontos meghatározása nem lehetséges a nyilvánosan elérhető információk alapján. A Facebook nem teszi nyilvánossá ezt az adatot a felhasználók adatvédelme érdekében.
Tehát a regisztrációs ország pontos meghatározása nem lehetséges a felhasználó engedélye nélkül.Elég nagy botrány lenne abból, ha ilyen adatokhoz lehetne hozzáférni
-
Bzozoo
tag
Sziasztok,
Remélem jó topicba írok. :)
IT területen dolgozom, de nem kódolás vagy fejlesztés, ezek távol állnak tőlem. Egy szolgáltatást szeretnék beüzemelni, aminek a működéséhez webszervert kell használni, ehhez pedig a gyártótól le kell tölteni egy előre elkészített, testreszabható weboldalt. A problémám az, hogy már az alap weboldal sem működik tökéletesen, és a kipofozás előtt ezt szeretném megoldani.
Egy végtelenül egyszerű oldalról van szó, a html body-ban definiálva van egy form, ami tartalmaz egy hosszú szöveges részt, alatta pedig egy szöveges beviteli mezőt, és egy button-t. A szöveges mező email címet vár, és javascripttel vizsgálja, hogy tényleg emailt írt-e be a user. A gomb akkor használható, ha a beírt cím valóban egy email cím, és kattintásra a submitAction() metódust hívja meg. Ez a rész működik, ezzel nincs gond.
A probléma akkor jelentkezik, amikor a user mobil eszközről (pl. telefon vagy tablet) nyitja meg az oldalt, rábök a beviteli mezőre, felugrik az on-screen keyboard, és a cím beírását követően nem kikattint a mezőből és a weboldalon elhelyezett gombot használja, hanem a billentyűzeten látható Enter/Go/Next/akármilyen gombra kattint. Ekkor nem az elvárt működés tapasztalható, és ez gondolom arra vezethető vissza, hogy ez az eset nincs lekezelve az oldalon. Ezt szeretném megoldani, az lenne az elvárt működés, hogy a billentyűzeten megjelenő Enter/Go/Next billentyű használatakor ugyanaz a submitAction() metódus hívódjon meg, mint ami a button onclick eseményénél van beállítva.A kódban a js részben 2 function van definiálva, submitAction() a gomb kattintáshoz és loadAction() a form betöltéséhez. Google alapján arra jutottam, hogy talán eseménykezelést kellene csinálnom a form-on létrehajtott submit eseményre, de lehet, hogy teljesen rossz úton járok.
Tudtok segíteni nekem, hogy hogyan tudnám ezt megoldani, vagy merre induljak el?
Köszönöm!
Használj event key figyelést
-
Bzozoo
tag
Legyen valami értelmes téma ezen a fórumon is.
Ki hogyan oldaná meg egy éles oldal / React-Native applikáció regisztráció E2E tesztelését?
Gitlab CI/CD -n futtatott Node.js-el
Belefoglalva, hogy a testuser aktiváló emailt is kap. Ezt is a Node.js-nek kellene kiolvasni Gmailről vagy más egyéb levelezőrendszerről, ami támogatja azt, hogy terminálon lekérhetők az adatai.
A web tesztelésére a https://playwright.dev
A mobil tesztelésére a https://wix.github.io/Detox/ lenne használva -
Bzozoo
tag
Nem, hanem: ChatGPT !
User
milyen keretrendszerek vannakChatGPT
Számos webes keretrendszer létezik a fejlesztőknek, amelyek segítségével könnyebben és hatékonyabban készíthetnek webalkalmazásokat. Néhány népszerű keretrendszer közé tartozik:Bootstrap: Egy mobilbarát, reszponzív CSS és JavaScript keretrendszer, amelyet a Twitter fejlesztett ki.
React: Egy JavaScript könyvtár, amelyet a Facebook fejlesztett ki, és amely segíti a felhasználói felületek (UI) készítését.
Angular: Egy TypeScript-alapú keretrendszer a Google-től, amelyet a felhasználói felületek és egyéb webalkalmazások fejlesztéséhez használnak.
Vue.js: Egy könnyűsúlyú JavaScript keretrendszer, amelyet főként felhasználói felületek létrehozására terveztek.
Django: Egy Python alapú webkeretrendszer, amely a gyors fejlesztést és tiszta kódolást támogatja.
Ruby on Rails: Egy Ruby alapú webkeretrendszer, amely a konvenciók felett a konfiguráció elvét követi, és segíti a gyors fejlesztést.
Express.js: Egy minimális, rugalmas és kifinomult Node.js keretrendszer, amely a szerveroldali alkalmazások gyors fejlesztését teszi lehetővé.
Laravel: Egy PHP alapú webkeretrendszer, amelyet az elegancia és a kifinomultság jellemzi.
Spring Boot: Egy Java alapú keretrendszer, amelyet a Spring keretrendszerre építettek fel, és a gyors fejlesztésre összpontosít.
Ezek csak néhány példa, és a választás attól függ, hogy milyen nyelvet és technológiát preferálsz, valamint milyen típusú alkalmazást fejlesztesz. A keretrendszerek gyorsítják a fejlesztési folyamatot, mivel előre elkészített kódokat és struktúrákat biztosítanak.

Köszönjük, de mi is tudunk feltenni kérdéseket a Chat GPT - nek. Felesleges időtöltés idemásolni a rosszul feltett kérdésre adott rossz választ.
-
Bzozoo
tag
Ha köcsög vagyok - és most ezzel az leszek - mondhatnám, hogy hát lehet is haza menni, hiszen ugyanúgy nem lesz itt se megoldás, akárcsak a chatgpt-nél...

Bedobok valami motiválót, fizetek pár nagy tábla csokit, annak megfelelő összeget ha valaki beledrótozza nekem! Aztán lehet hogy magam zabálom fel a csokikat ha kielemzem, 'script kiddy-ként' egy másik működő forráskódból, csak találjak egy agyon nem bonyolítottat..
Mi pontosan a probléma a kész megoldásokkal?
Nem írtál semmit arról, hogy pontosan hol és mi nem megy.
Tedd fel a gitre a kódbázisodat, aztán hívj meg contributornak a repo-ba.
Csokit nem eszem, alkoholt nem iszom diétás okokból, de majd kitalálunk valamit. -
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Vázlatosan hogyan csinálnád ?
Általában beírom a kódokat a billentyűzetről a számítógépbe és működik. Így a legeszerűbb megcsinálni 😄
-
Bzozoo
tag
Sziasztok!
Tud valaki adni valami linket, kódrészletet, hogy hogyan kell js-ben olyan input fieldet csinálni, ami AD-ból autofill hozza az adatokat?
azaz ha elkezdem beírni, hogy Kovács, akkor dropdown kiadja mondjuk az első 3 kovács nevűt és ha az egyik jó nekem akkor kattinással be is emeli?Adni nem tudok de meg tudnám csinálni
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Lehet úgy is JavaScript kódot írni, hogy a JavaScript kód és egy másik programnyelv kódja felváltva követik egymást !
Ehhez csak egy a JavaScript és a másik programnyelv kódját váltakozva beolvasni képes JavaScript forráskód szükséges csak .
Most ezen dolgozok, és jelentősen előrehaladtam vele !
Miért nem memorizálod inkább a telefonkönyvet ezzel a hatalmas agyi kapacitással, mint minden rendes autista? 😂
-
Bzozoo
tag
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat

Fentebb írtam, hogy object az objectben megoldást választottam.
Így nem kellett annyira átírni a kikérést.
1 óra alatt átírtam, így már tökéletesen működik.{
1 : {"elso" : "www.elso.hu",
"masodik" : "www.masodik.hu"}
2 : {"elso" : "www. harmadik.hu",
"masodik" : "www.negyedik.hu"}
}Akkor már rakhattad volna tömbbe is és nem kellene külön számozni
[{"elso" : "www.elso.hu","masodik" : "www.masodik.hu"},{"elso" : "www. harmadik.hu","masodik" : "www.negyedik.hu"}] -
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Valaki el tudna igazítani...
Van egy térkép api, amit megcsináltam, jól is megy. A frontendbe egy js sdk-t kell használni, ami magát a térképet megjeleníti. Viszont az inicializálás során meg kell adni az api keyt, amivel nekem gondjaim vannak, hiszen az így rohadtul nem secret, hogy ki lehet olvasni.
Mi ilyen esetben a megoldás? Hogyan tudom úgy megadni az api keyt, hogy az ne legyen látható? Hiszen ezt az egészet nem tudom backenden kezelni, mert ez a frontendhez kell.
Az api dokban egyébként a minta kódokban simán megadja a keyt, azt kész, ami elég fura. Vagy nem?
Melyik API-ról van szó?
-
Bzozoo
tag
Bármelyik a számítógépedhez csatlakozott billentyűzet segítségével
-
Bzozoo
tag
Egy furcsaságra gondoltam:
, Mi lenne, ha olyan nagyméretű .html lapot, ill. lapokat szerkesztenénk kíváncsiságból, amiben a<script>között</script>egyáltalán nincs semmi . Hanem az összes - akár sokk is - JavasScript kód a .html tagon belüli események tulajdonságokban - pl. onClick="script.../sript" - van szétszórva, ill. belegyömöszölve ?nyilván a onClick="script.../sript" szintaktikailag nem pontos
És ez mitől lenne jó neked, vagy bárki másnak? Mindenki inkább azon dolgozik, hogy a HTML, CSS, JavaScript minél jobban elkülönüljön egymástól és egy jól elszeparált script tag között legyen (de még inkább egy külön fájlban), nem azon, hogy a sok kis JavaScript kód a HTML közé legyen "begyömszkölve"
-
Bzozoo
tag
Találtam egy érdekes JavaScript problémát, ha egyáltalán probléma ! :
Ez egy Pithon prg. ny. kód :
print("Megszakítás Ctrl C-vel!")for f in fib():try: print fexcept KeyboardInterrupt:breakinnen :
https://sulipython.fandom.com/hu/wiki/Gener%C3%A1tor
, valahol az alsó 2/3 -ában található .Ha jól értem, a Pithonban van 1 előredeklarált kulcsszó a túlcsordulás vagy a végtelen futás esetén megnyomandó "ctrl C" gombbal való kilépésre:
KeyboardInterrupt.Kérdésem, hogy van ennek JavaScript megfelelője ?
Javascriptben is használhatod a break-et. Csak beleteszel a ciklusba egy if feltételt, ami egy boolean változót figyel. Ha a bool-t a ciklus alatt true-ra állítod, akkor belefut a feltételbe, amiben benne van a break és megáll a ciklus
for (let i = 0; i < 10000000; i++) {if (valamiFeltétel) {break; // A ciklus megszakítása}// A ciklus műveletei} -
Bzozoo
tag
oda válaszoltam #10 hiperFizikus hogy ne huzigáljam a moderátorok bajszát

Kár volt fáradnod. Bevallom, az én tudásom itt már végetér 😂
-
Bzozoo
tag
Majd elmagyarázom a Lolita topicomban, majd ha készen lesz az az ütemterv . Haladok vele, inkább sok mint nehéz lenne .
-
Bzozoo
tag
Használni fogom, ill. szeretném ezt az alak mintát .
Mellékesen ugye a
break dobvaműködni fog ?Főleg meg: hogy ezt az
objectésfunctionpárt meg lehet-e oldani rövidebben, esetleg másképpen ? - fontos lenne, hogy közben ugyanúgy bárhol el lehessen őt helyezni a kódban .Object.defineProperty(Mt.kifej, "alma", {value:function (){ dobva:{let a0, e1 ;if (reth4 != 123){ break dobva }; // if_// => az érdemi hosszú kód}}; // : func_}); // obj.def.pro_// <<>> alma :
Nekem magas ez a hiperfizika 😂
-
Bzozoo
tag
Találtam valamit a NET-en:
https://en.wikipedia.org/wiki/JavaScript_syntax
, persze a Google lefordítja nektek magyarra is .
Most nem tudom elolvasni, mért épen az új prg. ny. -en dolgozok, de kíváncsi vagyok, hogy mit is szóltok e linkemhez ?
Bámulatos egy link 😂
-
Bzozoo
tag
Tudtok valami jobb linket a programban{szoftverben} való hibakeresgéléshez, mert egész nap csak egy hibát kerestem ? Mire megtaláltam, már örülni sem tudtam neki !
Az egyik 8-ast fordítva írtad 😃
-
Bzozoo
tag
Értem. Azt hittem, hogy valamilyen éles project része.
A hiba megértéséhez mutatok még egy kódot. Itt láthatod, hogy a counter 10 marad, tehát a setInterval indításakor a counter érték "ég" bele a függvénybe, tehát a függvény nem a counter aktuális értékével fut, hanem a régivel
https://snack.expo.dev/@bzozoo/countdown-useeffect-problem
Itt egy lehetséges jobb megoldás useRef használatával. Itt a counting függvénybe már mindig az aktuális érték kerül:
https://snack.expo.dev/@bzozoo/countdown -
Bzozoo
tag
Nézd meg console.log-gal, hogy mi történik az első esetben és a második esetben
https://snack.expo.dev/@bzozoo/second
https://snack.expo.dev/@bzozoo/start-and-secondAmúgy nem tudom, hogy mire kéne ez neked, de biztos, hogy másként is meg lehetne oldani.
-
Bzozoo
tag
Sziasztok, segítsetek kérlek, mert már a hajamat tépem ettől az async témától. Egy egyszerű html oldalat akarok csinálni, ami gitlab API lekérdezéseket csinál. Annyi a cél, hogy listázza a merge requesteket. Ha bármi hiba van, akkor a táblázat végére írja ki, hogy ERROR, ha meg nincs semmi megjeleníthető, akkor OK-t. A probléma az, hogy a fetch miatt gyakorlatilag a kód végigcsorog mindenen, és előbb kezelődnek le a végső esetek, mint ahogy maga az API lekérdezés megtörténik.
Sikerült olyan megoldást találnom, amiben mindenhova odaírom, hogy await, és akkor jó, de ez gondolom nem optimális, mert így tippre az összes hálózati lekérdezés szekvenciálisan fut le, ami meg lassú lesz.
Csatoltam a működő minimál megoldást. Sajna kell a mappastruktúra, szimulálandó a szervert, szóval csak onedrive linket tudok adni egy zip-re: [link]
Tehát összegezve: azt szeretném, hogy minden async legyen, kivéve a végső OK-ERROR kiíratást, ill. hogy valami értelmesebb módon kellene megoldani a hibakezelést is.
Például a Codesandbox-ra fel tudnád tenni, ahol ingyenesen használhatsz mappastruktúrát is. A Codepen-en is van ilyen, de az fizetős.
-
Bzozoo
tag
Hogyan nevezik az ilyesmi alprogram mintákat, és a portálaikat ?
Vagyis milyen név alatt keresgéljek utánuk ?
Hogy milyen alprogram minta?
-
Bzozoo
tag
Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek
Az globális változó. Bent is érvényes. Gondolom azt akartad írni, hogy az értéke nem érvényes bent.
Igaz, el bambáztam
Zedz: az nagyon rossz példa.
Html gombot onclick eventtel sokkal jobb kikérni
Illetve a js borzasztó xarul kezeli a dátumot.
Ahol lehet kerülni kell, mint a tüzes vasat.Bzozoo : majd utána nézek, hogy az hogy van.
Körülbelül így néz ki.
A kódot ide is beteszem, ha esetleg a link eltörik egyszer:const timer = {default: 0,get() {return this.default;},increase() {this.default += 1;},reset() {this.default = 0;}};(() => {render(timer.get());document.addEventListener("click", handleButtons);})();function handleButtons(event) {switch (event.target.id) {case "startbutton":handler.start();break;case "stopbutton":handler.stop();break;case "resetbutton":reset();break;}}const handler = {interval: null,start() {if (this.interval) {clearInterval(this.interval);this.interval = null;}this.interval = setInterval(flow, 1000);},stop() {clearInterval(this.interval);this.interval = null;}};function TimerTemplate({ hours = "00", minutes = "00", seconds = "00" }) {return `${hours}h:${minutes}m:${seconds}s`;}function timeConverter(time = 0) {const date = new Date(time * 1000).toISOString();const tsring = date.substr(11, 8);const [hours, minutes, seconds] = tsring.split(":");return { hours, minutes, seconds };}function render(time) {app.innerHTML = TimerTemplate(timeConverter(time));}function flow() {timer.increase();render(timer.get());}function reset() {timer.reset();render();} -
Bzozoo
tag
Ezt full nem így kellene megoldani.
Egy sima másodperc countert kellene növelni 1000ms timeoutban, abból kiszámolni az óra, perc, másodperc értékeket és ezeket renderelni.
Sajnos nincs időm most neked erre egy példakódot írni. -
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Ezek szerint rossz körökben mozgom, mert akiket ismerek, mindenki használ csomagokat és mégis teljesen tisztában van vele, hogy miként működik a programja.
Ez nem olyan, mint a WordPress éra 😃 -
Bzozoo
tag
Mr. Fizikus, Inkább tegyél valami hasznosat a fejlesztőkért. Például írj npm csomagokat, amit használ is valaki 🙂
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Az újmagyarul beszélő Mézga-család rajzfilm 542-ik részét ?
Akár
-
Bzozoo
tag
Van egy részproblémám:
EzMath.sin(5)megy, de ezMath.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
nem megy, nyilván mert nem lehet egymás utánra tenni .Ezt az
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)-et tesztelésre használnám, és a JS referenciában keresgélésre nem találok olyat, ami JavaScripten menne és számok egymásutánját adnák a háttérben:Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5) = 15.45.65Hogy le tudjam tesztelni a és programomat, ahhoz adjatok meg nekem a
Math.sin(5).Math.sin(5).Math.sin(5)
helyébe olyasmit, ami háttérben formálisan helyesen összekapcsolódik és egyszerű értékeken alapul {vagyis nem strukturált értékes} a háttere ♥
Ugyanis e részprogramom jónak tűnik, napirendre térhetnék felette, de mivel nektek lesz, ezért járuljatok evvel hozzá a teszteléséhez !Biztos nem lenne jobb valami filmet vagy sorozatot nézni a TV-ben ehelyett? 😃
-
Bzozoo
tag
Az a probléma, hogy ez a teljes php állományt újratölti.
Szóval pontosítok. Van 1 db .php állomány. Ami egy chat program:Van benne egy form ami az új bejegyzést várja.
És egy PHP ami kirakja a képernyőre a chat.txt tartalmát. Alap esetben ez csak akkor frissül amikor submit gombot nyom a felhasználó. Tehát nem látja a felhasználó, ha valaki új bejegyzéssel bővíti a chat.txt-t.
Namármost a php kódnak ki kellene tenni 1-2 mp-enként az esetlegesen mások által frissített
chat.txt tartalmát. De közben nem veszhet el a form tartalma, ha a felhasználó éppen hozzászólást ír.
Vagyis:1. vagy a php 1-2 mp-enként újra kiteszi a chat.txt tartalmát a képernyőre így békénhagyva a form-ot. Ehhez 1-2 mp -enkét állandóan lefutó PHP függvény kellene....
2. vagy a JS lementi a form aktuális tratalmát és újrahívja az oldalt majd visszatölti a formba ami korábban benne volt. De ez hülyeség mert a változók tartalma elvész a refresstől. Mentsem le cooki -ba...? Na ekkora baromságot....
3. vagy a JS hívjon meg egy PHP függvényt 1-2 mp -enként... állítólag ezt nem lehet.
4. vagy legalább töltsön ki a JS egy nyomorult POST sort pár másodpercenként, ahogy a submit gomb is teszi és akkor a PHP oldal egy egyszerű isset -el észreveszi és frissíti a bejegyzéseket.
5. vagy ha ez olyan bonyolult akkor csinálok egy kamu formot ami nem látszik és beleírok egy szóközt oszt valahogy meghívom JS -ből a submit gombot , az meg elküldi a szóközt a php-ből meg látom hogy kitöltődött a PSOST adott sora és intézkedek.
De nehogy már így kelljen cigánykodni, nincs a nyelvnek valami normális megoldása ilyesmire ???
Kezdhetted volna ezzel is, hogy tulajdonképpen mit szeretnél megvalósítani. Ehhez PHP sem kell.
A megoldás a websocket.
Ehhez nem szükséges PHP.
Javaspom olvasd el a Socket.io dokumentációját
https://socket.io/get-started/chat -
Bzozoo
tag
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.Az egészen korrekt alatt azt értem, hogy ad egy példát, de adhatna jobbat is. De az adott példa sem hibás. Az ilyen kérdésekben, amit egy az egyben megtalálsz a netes dokumentációkban is, nagyon ritkán ír baromságot.
Tény, hogy ír baromságot, de nem ennél a típusú kérdésnél. -
Bzozoo
tag
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.Arra a kérdésre, hogy hogyan kell a fetch - t használni, egészen korrekt választ tud adni.
-
Bzozoo
tag
Ó, igen, gyanítottam hogy fetch -el lehet. De nem tudom hogy kell használni.
Ugyan abban az állományban van a JS és a PHP is. A JS nek időnként kezdeményezni kellene, hogy egy PHP függvény lefusson újra meg újra.
Arra gondoltam, hogy a php-b beírom, hogyif (isset($_POST['szoveg']))
{ $_POST['szoveg'] = '';
... // itt meghívom az általam írt függvénytés mindig amikor a JS kitölti a POST['szoveg'] -et, akkor lefut a ... szakasz. De ha van egyszerűbb módja is, hogy a JS kezdeményezzen egy PHP függvény lefutását akkor bármilyen megoldást szívesen megtanulok.
Ha X időnként kell a JS-nek kezdeményezni a PHP hívását, akkor setInterval - al kell feth-elned a PHP végpontot
-
Bzozoo
tag
Meg tudná valaki mondani, hogy codepen.io-n hogyan kell React-t használni?
Babel van és additional resourcenek be van rakva a react-dom és a react is.
De a vs code-ból átemelt import React, {useState} from "React"-ra hibát dob.
Honnan kellene importálni? Ha a resource full linket teszem be, akkor meg "ambiguous indirect export: default"-ot kapok.
const { useEffect, useState} = React
-
Bzozoo
tag
A megválaszolt hozzászólás már nem elérhető.Ha realtime akarsz adatokat módosítani és megjeleníteni a változást több megnyitott lapon is, akkor websocket servert kell csinálnod.
JavaScript-ben Node.js alatt futtatható ilyen websocket szerver. Hogy egy ilyen kis lokális szerver mennyire lehetne beépíthető egy Firefox extension-be, azt nem tudom.
Legutoljára egy webrádióank készítettem olyan websocket szervert, ami realtime frissítette a lejátszott zenéket (kép, cím, leírás) a böngészőkben, de chat alkalmazások és a multiplyer játékok is ilyennel működnek. -
Bzozoo
tag
Nincs szerencsém a pénzkeresésben .
Értelmes dolog:
világmegváltás
unaloműzés
tudomány fejlesztésea laptopom zümmögése elriasztja a szúnyogokat
A legújabb az :
/dokumentumok/kodok/primszam_listazo_3_files.zip
Fantasztikus 😃👍
-
Bzozoo
tag
Ez ebben a formában ez egy változó a tömbben.
Például
const valami = "akármi"
const arr = [valami]
console.log(arr) // ["akármi"] -
Bzozoo
tag
Sajnos lemaradtam az elejéről a moderáció miatt. De egy kis szösszenet a keretrendszer vs egyedi kód.
- Nem lövünk ágyúval verébre
- A problémára megoldást kínálunk, nem pedig azt az XY keretrendszert használjuk, amit az előző projektben. Kivéve ha van 6 XY keretrendszerhez értő kolléga, mert akkor ésszerű lehet azt választani.
- Piacról egyszerűbb felvenni XY keretrendszerhez értő kollégát, mintha egy saját belső keretrendszerhez kéne betanulni.
- Ha keretrendszert használsz, értékesebb piaci tudásra teszel szert, mint egy belső rendszerrel.Ha a probléma egy egyszerű saját kis JS-el megoldható, akkor nem kell egy óriás libet behúzni, lásd első pont. Bugot fog tartalmazni mindegyik fw, viszont egy népszerű frameworknél hamar jönni fog rá javítás. Ha probléma akad, gyorsabban találsz rá megoldást google, stackoverflow segítségével.
Volt szerencsém mindkettőhöz, ugyanúgy lehet jó belső tool, de lehet szar kód egy keretrendszerrel, fordítva is. Nem ezen múlik. Én viszont keretrendszerrel indulnék neki, kivéve ha lásd 1. pont

Ami nekem most nagyon tetszik, az az Astro.js. Ha nem akarsz lib-et behúzni, akkor csak írsz hozzá egy kis JS-t, de ha valahol kéne, akkor csak annál a komponensnél használod.
Pont a mai webfejlesztő meetup-on volt szó a React negatívumairól és Svelte-ről, mint alternatíva.
Tehát attól, hogy valami keretrendszer, még nem egyenlő azzal, hogy egy csomó haszontalan kód behúzására van szükség.
https://youtu.be/6MwUv6lvK4w?t=2088 -
Bzozoo
tag
A JS keretrendszerek + libek nagyrészének mérete kb-ben mérhető. Szinte észrevehetetlen kódnövekedést okoz a használatuk.Plusz mindent lehet minifiálni és nem is kell mindent beimportálni a projectedbe.
[link]Plusz ha használsz egy framework-öt vagy libet, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem érted a működését. (Vagy a későbbiekben ne lehetne megérteni).
Én például gyakran megnézem, egy lib forráskódját is és javarészt értem, hogy mi is történik benne. -
Bzozoo
tag
Szerintem csak túráztat benneteket 😂
-
Bzozoo
tag
Hello,
Szeretném az összes kártyalapot megjeleníteni.
De fogalmam sincs hogy működik az api.
Amit csináltam marhaság, de csak próbálkoztam, hogy hátha.
Tudna valaki segíteni hogyan kell helyesen megcsinálni?
Itt van amit csináltam /tudom, hogy nem jó/Volt egy pár tévedésed, de amúgy nem sokat hibáztál.
Például a kartyalap nevű classba akartad írni, amit querySelectorAll-al kell elkapni, és abból is azt az elemét, amelyikbe tenni akarod. Itt most csak egy ilyen class van, az pedig a 0. elem. De jobban jársz, ha az ilyesmit nem class-al, hanem id alapján oldod meg.
Elhagytál innen onnan némi zárójelet és kapcsoszárójelet. -
Bzozoo
tag
Valaki rátalált a w3foolsra 😃
-
Bzozoo
tag
A megoldást már leírták: 9459-es hsz Cattus által
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Én itt helyben dobok egy kaszkádos szimultánt 🤣
-
Bzozoo
tag
Sziasztok!
Greasemonkey-ba van egy nagyon alap script, ami egy adott oldalon (rarbg) popup-ot blokkol. Mit kellene hozzaadnom, hogy csak ezalatt az egy domain alatt legyen aktiv, mert ha pl most itt PH-n ranyomok a Grease ikonjara akkor azt latom, hogy User Script for this Tab alatt ott virit a fentebb emlitett (rarbg) oldal scriptje, amibol arra kovetkeztetek, hogy folyamatosan aktiv minden domain alat...
Remelem erthetoen fogalmaztam.
Teszel bele egy if-et, ami a locationt nézi és csak akkor blokkol, ha a location adott domain.
-
Bzozoo
tag
Üdvözlet!
Közel sem biztos, hogy jó topikba teszem fel a kérdést, de hátha!
Valahol valamikor olvastam, hogy valamiféle speciális engedélyek kellenek olyan Weboldalak létrehozásához (már hogy ne legyen instant letiltva), ahol az oldal folyamatosan frissíti önmagát vagy éppen egy adott paramétert. Ne menjünk messzire, pl egy chat applikáció.Viszont nem tudom, milyen kulcsszavakkal kellene rákeresnem, hogy erről a témáról átfogóbban is olvashassak. Tudtok ebben segíteni egy rámutatással?
Köszönöm előre is!
👉Socket
-
Bzozoo
tag
Ez a toPic jobb szórakozás mint a téjvé
-
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Vagy programozok, vagy megesz az unalom .
Ha majd rendesebben készen lesz, akkor fogyaszthatóbb lesz .
Gondoltam már arra, hogy csapat munkával programozzuk le, de akkor csak vitatkoznánk felette, meg nem nagyon lehet e leprogramozás emberi tevékenységét párhuzamosítani és e párhuzamokat több embernek kiosztani .
Egyedül élek, ezért jelenleg csak ez tölti ki az életemet . Tulajdonképben csak rengeteget kell ingyen gépelni hozzá .
Inkább igyál mint a többiek
-
Bzozoo
tag
Sziasztok!
Nem, nem kérdezek semmit
csak egy kis érdekesség, ami nem tudom, hogy fejlesztői hiba-e, vagy régóta fennálló probléma, minden esetre érdekes, de megkerülhető.
Történt ugyanis, hogy egy adott beviteli mezőnek használni akartam az értékét JS-ből.<input type="number" id="szam" value="13">
Az ehhez tartozó lekérdezés a legsztenderdebb valaha:let szam = document.getElementById("szam").value;
Namost sokat csináltam régebben is ilyet, de mint kiderült, egyetlen dolgot nem akartam vele: Összeadási műveletet végrehajtani.Ugyanis nem éppen együttműködő
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kivonni, szorozni, osztani, gyököt vonni, stb simán lehet probléma nélkül. De amint hozzáadnál valamit:szam = szam + 600; // result: 13600. Szóval string lesz belőle, noha egy számbeviteli változóról van szó... Miután ezt felfedeztem, elkezdtem kísérletezni vele. Számértékké konvertálásra azonnal hibát dobott a console. String-é alakítani és utána vissza num-ra lehet és utána minden működik, még az összeadás is... Csak lássuk be, nem a legszebb megoldás
Így maradt a jó öreg mottó: Ha valamit nem tudsz megoldani, kerüld meg! Így lett végül a megoldásszam = (szam / 1) + 600 // result: 613. Szebb is, működik is, de egyébként felesleges lenne, ha néha nem kattanna meg a böngészők motorja![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Chrome alatt tesztelve
-
Bzozoo
tag
[Link] Kár, hogy nincs a PH!-n Bann gomb

Úgy bírom, hogy az EGOizmusban szenvedő alanyok (veled az élen) nem értik meg a kérdést, hanem kitalálnak helyette mást amit megválaszolnak, mindezt csak azért, hogy utána le lehessen degradálni a kérdezőt...
Az itt leírt válasznaklóf*szt, még az sem történt a legkevesebb köze SINCS a kérdésemhez!
Itt nem én vagyok az, aki nem hajlandó rákeresni semmire (a nyelvtudásom pedig köszöni, jól van) hanem ti vagytok azok, akik képtelenek elolvasni, értelmezni a kérdező kommentjét. Gondolkodj egy kicsit és rá fogsz jönni: Ebben itt nem én vagyok a hülye!Bzozoo: Ki a retek mondta azt, hogy el akarom tüntetni belőle a számokat? Senki! Nem ez a feladat! Hanem az, hogy a program egyenlőnek tekintsen 2 stringet akkor, ha azokban csak számbeli eltérés található. Ettől függetlenül a számok meglehetősen fontosak!
Szerk.: Ha el akarnám távolítani a számokat és úgy összevetni, majd pedig utólagosan ismét egyesíteni a Stringeket a számokkal, akkor megtenném. Mindössze egy egyszerűbb és szebb megoldásra lettem volna kíváncsi!
Ha nem tünteted el a számokat, akkor soha nem lesznek egyenlőek.
Nem azt kérdezted, hogy tudod, hogy regex-el megoldható, de érdekel, hogy van e egyszerűbb megoldás, hanem alapból visszautasítottad a megoldást, azzal, hogy az nem jó mert nem a végén van a szám. -
Bzozoo
tag
-
Bzozoo
tag
Nem értem pontosan hová szeretnéd eltárolni, de itt egy példa reverse metódust használva a várt eredményt kiíratva:
const date = new Date("2022-06-15");const myArray = [{ Szöveg: "Valami1", nap: 0 },{ Szöveg: "Valami2", nap: 2 },{ Szöveg: "Valami3", nap: 4 },{ Szöveg: "Valami4", nap: 6 }];const string = myArray.map((item, index) => {date.setDate(date.getDate() + item.nap);return (item.Szöveg +": " +date.toISOString().replace(/T.*/, "").split("-").join("-"));}).reverse().join("<br />");result.innerHTML = string; -
Bzozoo
tag
A fent ajánlott reverse metódus is simán alkalmas lett volna
-
Bzozoo
tag
Nem segít, mert nem a tömb megfordítása a probléma, mert az logikailag hibás.
A probléma az, hogy van 60 tömböm objectekkel feltöltve, aminek van 10 propertyje és abból az egyik a nap. És visszafelé kéne valahogy dátumot számolnom. odafele nem gond, mert akkor az első a 0 és jó lesz a számolás. De a tömb megfordítása ezt nem oldja meg. Mivel fordítva az első object név értékét kellene a kiválasztott dátum mellé írni, míg a második object név értékét az első object nap értékével csökkentett dátum mellé.Sajna az tömb[i+1] nem megoldás, mert a legelső elemnél a semmire mutatna.

Tehát az lenne az elvárás, hogy így legyen kiírva?
Valami4: 2022-06-27
Valami3: 2022-06-21
Valami2: 2022-06-17
Valami1: 2022-06-15 -
Bzozoo
tag
pl: 2022.06.01 ->> 2022.06.02 -> 2022.06.04
Azaz az új dátumhoz adja hozzá a következő számot, ne az eredetihez. Ezt elfelejtettem mondani.De én pontosan most ezt próbálom:
var huHolidays = [
'2022-01-01', '2022-03-14', '2022-03-15', '2022-04-15', '2022-04-18', '2022-05-01', '2022-06-06', '2022-08-20', '2022-10-23', '2022-10-31', '2022-11-01', '2022-12-25', '2022-12-26',
'2023-01-01', '2023-03-15', '2023-04-07', '2023-04-10', '2023-05-01', '2023-05-29', '2023-08-20', '2023-10-23', '2023-11-01', '2023-12-25', '2023-12-26',
'2024-01-01', '2024-03-15', '2024-03-29', '2024-04-01', '2024-05-01', '2024-05-20', '2024-08-20', '2024-10-23', '2024-11-01', '2024-12-25', '2024-12-26',
'2025-01-01', '2025-03-15', '2025-04-18', '2025-04-21', '2025-05-01', '2025-06-09', '2025-08-20', '2025-10-23', '2025-11-01', '2025-12-25', '2025-12-26'
];
function addWorkingDays(date, days) {
for (var i = days; i; i--) {
// Add a day
date.setDate(date.getDate() + 1);
// If a weekend or holiday, keep adding until not
while (!(date.getDay() % 6) || huHolidays.indexOf(getISODate(date)) != -1) {
date.setDate(date.getDate() + 1);
}
}
return date.toLocaleDateString("hu");
}
const Arry = [
{Nev: 'valami1', napok: 3},
{Nev: 'Valami2', napok: 4},
{Nev: 'Valami3', napok: 2}
]
datum = new Date('2022-06-03');
var Datumok = []
for (i = 0; i < Arry.length; i++) {
Datumok.push(addWorkingDays(datum, Arry[i.napok]));
}
console.log(Datumok)Akkor nem azzal a dátommal kell dolgozni, ami alapból rögzítve van, hanem az újjal. Ezt megteheted úgy is például, hogy felülírod a startDate értékét.
-
Bzozoo
tag
De, szépen megy az végig minden, hiszen 1-hez hozzá adja az 1-et, így lesz 2, az 1-hez a 2-t, az lesz 3 és így tovább.... Kijön a matek.
De akkor nem értem pontosan mit szeretnél, ha nem ezt. -
Bzozoo
tag
Nekem működik arr[i].nap-al is: https://codepen.io/bzozoo/pen/YzeLEmJ?editors=0011
-
Bzozoo
tag
A map mindenféleképpen csak ezt a hármat fogja a függvénynek átadni. Ha akarsz használni bármi mást a függvényben, akkor azt tudod használni átadás nélkül is. például az array 5. elemét array[5]-ként.
-
Bzozoo
tag
Sziasztok!
array.map esetén a benne lévő functionnak hogy adom meg az adott array i-ik elemét?
pl:
Var date = '2022-06-01'const array = [1, 2, 3]NewArray = array.map(addDays(date, i-ik elem))function addDays(date, days) {var result = new Date(date);result.setDate(result.getDate()+ days);return result.toLocaleDateString("hu");}function addDays(date, index) {
var result = new Date(date);
result.setDate(result.getDate()+ array[index]);
return result.toLocaleDateString("hu");
} -
Bzozoo
tag
Hello
Hogyan tudom a hangfelolvasó személyt megváltoztatni?
Férfi olvassa fel, és nőt szeretnék.
Ezzel meg tudom kapni a teljes listát, és van benne nő, de a férfi a default.
"Microsoft Szabolcs - Hungarian (Hungary)" - default
"Microsoft Noemi Online (Natural) - Hungarian (Hungary)" - őt szeretnémSzerintem ez kell neked https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/SpeechSynthesisUtterance/voice
-
Bzozoo
tag
Igen, és a funkció alprogramja a funkció paraméterlistája nélkül mennek, vagy legalábbis elég jól mennek .
Van amikor váratlanul finomítani kell a kódját, ilyenkor látszólag nem haladok vele, pedig a szoftvere változik közben . Gyakorlatilag nem nehéz, de borzasztón kellemetlen órák hosszat csak klampírozni mellette .
Aztán ahogyan programozom le, úgy közben igazítani kell az eredeti programnyelv tervén, hogy megfeleljen a leprogramozás szoftvere természetének . Tehát hiába van a meg a programnyelvem terve, amíg nincs leprogramozva addig változhat kicsit .
Gondolom félkész állapotban nem akarjátok látni, már csak azért sem mert sokat kellene hozzá magyarázkodnom . De ha kéritek felteszem a netre, csak így olyan is !
Én kíváncsi lennék rá. Főleg a számmá konvertálós kérdés után 😃
-
Bzozoo
tag
https://www.w3schools.com/js/tryit.asp?filename=tryjs_number_tostring
(123).toString()
Ez a számot -> sztringé konvertálja .
De nem találom ami fordítva a sztringet -> számmá alakít, melyik ez ?
De azért már JavaScript nyelvben programozol egy másik nyelvet(?)
-
Bzozoo
tag
Hát ez lehangoló, hogy sokszorosítás ellen nem védhetem a JS-es fájlaimat?
Mit tanácsoltok, hogy a programocskámat sokszorosítás ellen hogyan védjem: egy másik programnyelvre írassam át talán?, - akkor melyikre?
"Mit tanácsoltok, hogy a programocskámat sokszorosítás ellen hogyan védjem"
Bocs a kései válaszért. Zárd el egy szekrényben
-
Bzozoo
tag
Ez is benne lehet, de szerintem főként az lehet a háttérben, hogy nem ismeri a lehetőségeket.
-
Bzozoo
tag
Most pontosan így működik, és a Google semmit sem lát a JS által kliens oldalon generált tartalomból.
(A search console-ban látom, hogy néha betölti a szükséges JS-t, olyankor van indexelt tartalom is, de aztán "vált", és mondjuk másnaptól már kihagyja a fájlt, így csak egy üres statikus váz van.)
Vannak saját cikkeik is, hogy az indexelő botok már látják a JS által generált tartalmat is, hogy a dinamikusan épülő weblapokat is indexelni tudják - sajnos azonban ez nem tökéletes / vagy nálam van valami baja (amit amúgy látok is - úgy gondolja, hogy az az 1 szál JS fájl neki nem kell és kész, és így bukta az egész oldalépítés).
Ezért akartam szerver oldali összerakásra váltani, viszont mivel az oldal ettől még görgetés után dinamikusan épül fel (infinite scroll), eléggé zsákutcába kerültem. Már a projekt kukázásán és újrakezdésén gondolkodom.De én nem erről beszéltem. Nem arról beszéltem, ahogy nálad van. Arról, hogy nem kell előre generált HTML-eket gyártani. A HTML-t akkor kell előállítaani, amikor a felhasználó lekéri a tartalmat. A felhasználó már csak a generált HTML-t kapja, ami akkor generáloódik szerver oldalon, amikor a felhasználó megnyitja az oldalt.
Node.js, Next.js, Nuxt.js mind tudja ezeket. -
Bzozoo
tag
Az mért nem járható út, hogy realtime generálod a tartalmat és azt realtime rendereled, akkor amikor az user megnyitja? Ekkor a felhasználó a legfrissebb generált információt kapná HTML-ben és a Google is ugyanazt a renderelt infót kapná.
Szerintem ez a JS-es div felülírás sem túlságosan SEO kompatibilis. -
Bzozoo
tag
Tudom, hogy keretrendszer a menő, de ha mondjuk sima Javascriptben kell megírni egy frontendet, ti hogyan készítitek el a templatet? Mi a véleményetek az általam használt struktúráról? Az init futtatja a render funkciót, ami többször felhasználható így az initbe több render funkció is betehető. Ha adatból kell dolgozni, akkor template string előállító funkciókat készítek. Ha iterálni kell, akkor készítek külön tempatet az itemnek és az összes itemből összeáll egy egységes string, amit a render megkap. Ha az adtaok változtatására van szükség, akkor template string kalkulátor funkciót is használok. Tehát így épül fel -> Adat -> Az összes adat tempate stringje -> Egy item template stringje (ha kell, akkor kalkulálással) Várom a ti megoldásaitokat is, hátha esetleg van jobb módszer is, amiből tanulhatok. https://codepen.io/bzozoo/pen/oNeqObY?editors=0010
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Projektor topic
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AliExpress tapasztalatok
- Rég várt frissítést kap az Android tárcsázója
- Motoros topic
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Friss információk és képek a OnePlus új órájáról
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- DDR4 memóriák eladóak
- Hihetetlen Gaming PC brutális specifikációkkal! A dán Topdata.dk IT-cég által összerakva
- 2.5" 100% noti HDD-k Western Digital, Seagate 320Gb (3k) +1Tb (15k) van 1db SSHD is (15k)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest