- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Tudok TBSZ-n EUR-t váltani és utána abból ETF-t? Arra gondolok, hogy idén berakok forintot és átváltam euróba, aztán jövőre veszek csak rajta ETF-t.
-
VÁMpír
aktív tag
volt már akinek TBSZ-en lejárt long call opciója, egyedi részvényre "in the money"?
ilyenkor margin account-on automatikusan "exercise" van kifutáskor.
mivel a TBSZ egy cash számla, így nem tudom, hogy mi van, ha van elég fedezet, akkor megveszi a részvényt vagy próbálja likvidálni az opciót még a lejárat előtti órában (ami elég bajos, mert a nagyon ITM opcióknál nagy a spread sokszor)
-
tz970
csendes tag
Transzferált már valaki államkincstártól IBIE felé? Van pár megmaradt TBSZ-m ott és nem szeretném a lejáratokat megvárni. HUF-os állampapírt nem találtam IBIE-nél, így gondolom azt nem tudnak fogadni, de ha eladok mindent és csak HUF marad a számlán, azt azért talán át tudják küldeni.
-
kovaax
őstag
Csak a TBSZ-en keletkező költségeket vonják le a 2000 ft-ból, ha egyáltalán (én eladtam mindent a TBSZ-2020-ról, majd megszűntettem, és az eladás költségeit nem vonták le a havidíjból, mert az algoritmusuk valószínűleg csak a következő hó elején létező TBSZ-eken megy végig, de b@sznak bármit is csinálni a problémával (jeleztem tavasszal rögtön, aztán a nyáron rájuk szóltam, hogy wtf, azt válaszolták, hogy a kollégáik ezerrel dolgoznak az ügyön, na azóta se történt semmi)).
-
pictigjis
őstag
nyilván rengeteg kombinációja létezik annak a kvíznek, de "egyszerűnek" azért aligha volt nevezhető (nálam). persze, nem kizárt, hogy az algoritmus által összedobált kérdésekben mégis van némi szerencsefaktor, és pont tényleg könnyű kérdéseket kaptál, de nem az szokott lenni az általános tapasztalat, hogy könnyű. de a lényeg, hogy nálad is pipa
-
avl
senior tag
válasz
Blaymoira #771 üzenetére
kerdesek, gondolatok:
- ha TBSZ-en kivül a sima szamlan törtenik a HUF->€ konverzio; az is figyelembe vevödik a 2000 Ft-os lekereskedhetö havi dijba ?
- a számaid szerint nem csak egy also összegkorlat felett, hanem egy összegkorlat alatt is dragabb az automatikus valtas (ahogy irtad/ertelmezhetö: 6666$ felett olcsobb a nem automatikus valtas)
de ha az összeg olyan kicsi, hogy a szokasos gettex 1.25€ ill 0.05% jutalekkal nincs ki a 2000 Ft, akkor lehet külön valtani, pl. ha a valtas 2$-ja es a kereskedesi dij együtt 2000 Ft-nyipl. 2.4m HUF eseten a kereskedesi dij 0.05%-a 1200 HUF-nyi, a valtas 2$-ja ~ 800 HUF, azaz össz kb. 2000 HUF, es ekkor nincs a "10%" rahagyasi maradvany es nincs a veteli idöpont a valtasihoz kötve akkor valt, amikor akar, es nincs az altalad emlitett 0.03% sem)
-
zsero
aktív tag
Na nekem jól elfelejtettek szólni a Rollover-ről, de szerencsére megjelent szépen így ki tudtam választani. Azért egy átlagos ember, aki nem olvassa a fórumot, és nem tudja hol kell keresni, szerintem így el fogja felejteni.
-
zsero
aktív tag
válasz
les_polish #744 üzenetére
Wiseról lehet ingyen USD-t utalni, Revo-ról nekem nem engedte.
Tehát nekem Revo -> Wise -> IB volt, így kijött 0.0 díjra. -
Blaymoira
tag
válasz
zsoltnyiri #770 üzenetére
Ha automatikus konverzió van, akkor nincs díja, hanem az árba van beépítve 0,03%, ami nem számít jutaléknak ezért nem is számít bele a 2000 forintos levásárlásba.
Ha kézzel váltasz, akkor technikailag egy FX ordert hozol létre spot marketen, ennek a díja min 2$ vagy 0,00002%. <- ez beleszámít a TBSZ levásárolható díjba.
6666$ alatt olcsóbb az automatikus váltás.
Itt megtalálhatóak a díjak: https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/commissions-spot-currencies.php
-
zsoltnyiri
tag
Az első kérdés viszont nem eldöntendő volt, csak nem fogalmaztam egyértelműen
a kérdés az, hogy én konvertáljam-e át currency converterrel manuálisan a TBSZ-en a forintot aztán vegyek ETF-et, vagy Forintból megtudom venni és azzal úgyis konvertálja? Feltételezem hülye kérdés és az előbbi, de inkább megkérdezem.
-
kovaax
őstag
válasz
zsoltnyiri #764 üzenetére
1. Igen, de a TBSZ-re is forintot utalj be, hogy ott váltson.
2. Igen.
3. Igen.
-
zsoltnyiri
tag
Sziasztok!
Most fogok először IBKR-t használni, és egy pár kérdésem lenne.
1. Végig olvastam a topikot, ez alapján jól látom, hogy érdemes forintban IBKR-re elküldneni a pénzt, és majd ott átváltani (jobban is vált, meg le is használható a 2k erre). Viszont, ez úgy érdemes csinálni, hogy átváltom currency converterrel a pénzt és abból veszek adott devizába lévő ETF-et, vagy ha csak rögtön megveszem az ETF-et forinttal átváltja ugyanúgy magától?
2. A TBSZ már meg van nyílva, csak még pénz nincs rajta. Ha a pénz rámegy még idén, de még nem veszek ETF-et (valószínűleg fogok, de még matekozok mit hogy), akkor a gyűjtőév már lezárul ugyanúgy és jövőre tudok venni belőle amit szeretnék ugyanúgy igaz? Csak befizetni nem.3. Érdemes havi 1k eurós vásárlással Tiered-re állítani az accountot, ha jól látom igaz?
-
gedikart
aktív tag
Reggel 9 óra utáni HUF utalást még nem dolgozhatták fel IB-nél? Nem jött értesítő.
-
RoBos
senior tag
Sziasztok, megcsináltam egy TBSZ-nél a transfer után a bek. árak rögzítését, és az lenne a kérdésem, h ez után kell még vmit csinálni, mert nem frissültek az adatai a TBSZ-nek a portfolióba. Másnál mennyi idő volt míg az IB a helyes vételt, stb. mutatta?
-
nort_on
senior tag
válasz
werszomjas #758 üzenetére
Árfolyamok (tickerek):
EUR.USD
EUR.HUF
USD.HUF -
werszomjas
addikt
Azt meg tudom nézni valahol hogy IB milyen árfolyamon vált?
Ki kéne számolnom, hogy melyik éri meg jobban Erstebroker - IB pénz átvitel.
Erstén az USD-t és EUR-t HUF-ra váltani és fix 15k-ért kiutalni és azt ingyen be IB-re és ott visszaváltani a HUF-ot USD-re és/vagy EUR-ra vagy pedig inkább magasabb díjért (66k-ért) devizát kiutalni Wise-ra, azt be IB-re ingyen és nem kell ida-oda váltogatni.
Gyanítom, hiába magasabb a deviza kiutalás díja ez Erste-ből, még mindig az az olcsóbb megoldás.Jól tudom, hogy jelenleg a Revolutról és a Wise-ról is ingyen tudok USD-t és EUR-t utalni az IB számlámra?
-
Zbacsi
csendes tag
Sziasztok, tudtok segiteni mit/hogy kell beallitani ahhoz hogy tudjak bitcoin/eth ETN-t vasarolni?
-
ath
senior tag
jelenleg az a gomb felirata, hogy "Transfer all assets from this TBSZ to your Individual account.", de miután ráböksz, kiválasztódik a 2024-es.
lehet ez a felirat megtévesztő és a mi speciális esetünk miatt a globális felületet nem módosították a globális felületet, de én nyugodtan meg szoktam nézni általában a menüpontokat, úgyis meg kell erősíteni ha valami változtatást akarok. -
ath
senior tag
válasz
Simulacrum #747 üzenetére
ez attól függ: ha friss a 2024 tbsz, akkor jelezni kell, de ha csak beleforgatod a 2019-et és korábban megnyitottad a 2024-et, akkor arról már nyilatkoztál, onnantól pedig mindegy mi kerül rá.
nort_on miért jelentenéd?
kovaax nem kaptam semmilyen értesítést, de a 2019 számlát kiválasztva a 2024-es tbsz rögtön kiválasztódott. én ibie kezdtem, nem tudom számít e.
-
nort_on
senior tag
válasz
Simulacrum #747 üzenetére
Én jelenteném. Abból baj nem lehet.
-
Blaymoira
tag
válasz
les_polish #745 üzenetére
IBKR-en érkétpapírszámlák vannak nem pedig deviza számlák. Base currency csak azt mondja meg, hogy milyen egységes devizát használjon az eszközeid értékének a megjelenítésére.
Utalás meg valószínűleg igen. De hacsak nem USD-ben van a pénzed inkább csak forintot utalj és hagyd, hogy az IBKR váltson. Az vált a legjobb árfolyamon.
-
les_polish
csendes tag
válasz
les_polish #744 üzenetére
Illetve annak ugye nincs jelentősége, hogy az IBKR főszámla EUR-os? Az egy multidevizás account ha jól gondolom.
köszi, ha meg tudjátok erősíteni! -
les_polish
csendes tag
Sziasztok, IBKR-re USD befizetésének Erstéről ez a legjobb módja?
Erste - Revo kártyás top up
Revo - IBKR beutalás?
köszönöm -
kovaax
őstag
válasz
Janusz001 #740 üzenetére
sima számlán eladva van nyereség és adóvonzata
Ez a jobb lehetőség! A rosszabb, hogy kimegy a normál számlára az eszköz, és elkezd esni az ára... Idén amikor belefogtam a lakáscserébe, az első dolgom az volt, hogy eladtam ATH-n azokat az eszközöket, amikre szükségem volt (többért vettem, mint amennyiért eladtam, ez volt a
tervrealitás), hogy nehogy valami gebasz miatt beessenek a piacok, és kevesebb pénzem legyen hirtelen. Persze ezzel buktam majd 3 havi emelkedést (néztem csártot, 5-6% körül), mivel nem ment minden simán a lakáskereséssel, de nem szoptam be mondjuk egy 10-20%-os korrekciót (vagy akármennyit). Szóval el kell dönteni, hogy mennyire szükséges az a pénz, amit kiveszel a TBSZ-ről, és ha nagyon, akkor még a TBSZ-en eladni jó áron, ha nem, akkor meg mehet ki az eszköz, és vagy nyersz a dolgon, vagybukszmarad az eszközben (Trump első ügyködéseire nagyon kíváncsi vagyok, például)... -
Janusz001
őstag
válasz
UberMutant #741 üzenetére
Aztán lehet pár év múlva beszántják a tbsz -t és okafogyott lesz.
-
UberMutant
őstag
válasz
Janusz001 #740 üzenetére
miért ne adnád el a TBSZen az utolsó kereskedési napon és vennél ki pénzt?
egyébként értékpapírnak csak akkor lenne adóvonzata, ha év végi utolsó kereskedési nap és az eladáskori kereskedési nap között lenne árfolyamemelkedés. ha mégis véletlenül emelkedne az árfolyam/ romlana a forint ,olyan marha sok adó nem lehet és kiszámolni sem nagy kunszt.
-
Janusz001
őstag
válasz
UberMutant #738 üzenetére
Én már csak arra lennék kíváncsi, hogy ha rész kivét van, akkor nyilatkozok, mely eszközök menjenek tovább tbsz -re, de mit kell tenni azzal a résszel, amiből pénzt szeretnék? Nekem kell eladnom még a tbsz -en majd a cash automatice átkerül a sima számlára? Az gondolom nem túl jó ötlet, ha eszközként kerülnek ide, mert akkor sima számlán eladva van nyereség és adóvonzata. Nem teljesen világos még ez a rész nekem. Bárcsak itt tartanék már.
-
nort_on
senior tag
válasz
UberMutant #738 üzenetére
Ez így elég logikus és egyszerű eljárás. Köszi, hogy áthoztad.
Kíváncsi leszek az itteni tapasztalatokra is.
-
UberMutant
őstag
IB TBSZ hosszabbítás és részkivét módja redditről másolva:
Egyszerűen a felületen ki kell válsztani a TBSZ számlát, amelyikről nyilatkozni szeretne az ember -> Aztán a felső menüsávon "Átutalások, be- és kifizetések" (Transfer and Pay) fül -> Pénzátutalás (Transfer Funds)
Itt 3 lehetőség van
Break (ez gondolom akkor érdekes, ha idő előtt szeretné az ember feltörni a számlát)
Rollover (ez ami a hosszabításhoz kell)
Transfer to Another Broker (ez a pozíció transzfer)
Nekem a lényeges a Rollover. Itt felajánlja a rendszer, hogy melyik számlán lehet teljesíteni a hosszabítást (a jelenlegi TBSZ számla, ami jelenleg a 0. évbe-gyűjtő évben jár, nálam TBSZ2024, amihez január 1-n hozzáíródik a lejáró számla eszközei)
Aztán ki lehet választani, hogy a teljes számla kerüljön át vagy csak részben. Ha részben, akkor ki lehet választani, hogy melyik eszközök, vagy a pozíció hány százaléka kerüljön át.
Ha ez megvan, akkor egyszerűen benyújtás gomb és kész is az egész.
-
ath
senior tag
ez a 2019->2024 tbsz rollover request meglepett, hogy tényleg csak néhány kattintás volt
más is adott már le?
-
mauimagic
senior tag
Sziasztok!
K&H-tól hoznék át TBSZ-eket, az IBKR számít fel költséget értékpapír/deviza transzferekre, vagy csak a K&H fog sarcolni?
K&H elvileg 10k/értékpapír transzfer és 0.25% utalási díjat számol "csak" fel? -
Blaymoira
tag
Mert a total cost általában tartalmazza a vásárlási jutalékot is. Egyébként pontatlan lesz a PnL számítás.
Adózás esetén a költségeket le lehet írni. Ha nincs benne a total costban a jutalék, akkor a jutalék mértékével több lesz az adód, ha pozitívban vagy legalább akkora értékkel.
-
RoBos
senior tag
Sziasztok! A TBSZ transfer után ugye meg kell csinálni a Beker. árak módosítását, és itt az lenne a kérdésem, h miért kell beleszámolni a Bek. költséget, hisz ha a db számot megszorzom az adott árfolyammal amin vettem az ETF-et, akkor az csak a Bek. árf. értéke?! A bek. költség az a bank jutaléka volt nem, az nem lett befektetve? Hogy van ez most? Köszi.
-
tototos
addikt
válasz
werszomjas #729 üzenetére
Most nézem, hogy 2 éve is használtam már. Szóval nem új nyitás.
-
Simia
junior tag
A Wise esetében a számla a neveden van (nem gyűjtő), tehát nemcsak hogy technikailag lehet utalni rá MÁK-ból, hanem minden szabályt betartva lehet oda utalni a MÁK-ból.
(Én a magam részéről "konszolidációs" számlának is használom a Wise-t, hogy ne sok kicsi beutalásom legyen az IBKR-hez, hanem egy nagy.)
-
Simia
junior tag
Az IBKR oldalról lehet az integrációt összelőni.
Elég intuitív volt a folyamat, nem doksival csináltam, de ránézésre ilyen lépések voltak benne, mint ebben a leírásban:https://www.ibkrguides.com/clientportal/transferandpay/wise-transfer.htm
A végigkattintás után lesz egy új deposit methodod:
Ha HUF egyenleg terhére HUF-ot fizetsz be, akkor mindig 0 fee-t ír, magas összegek esetén is:
Ha váltani kell, akkor van fee, de azt nem szoktam... -
tototos
addikt
Sziasztok!
Wisen keresztül ingyenes az utalás IBre? MÁKból szeretnék Forintot IBre utalni.
-
ITrex
tag
Sosem így csináltam eddig, hanem így: Transfer & Pay -> Transfer Funds -> Internal Transfer -> Ott kiválasztom a source és destination számlát, utána beírom az összeget.
Egyébként ma reggel ránézve, már szerepel itt a TBSZ-em, nem úgy mint tegnap. Valószínű tényleg a mínuszos főszámlám kevert be neki. Volt egy kis átfutási idő.
-
Janusz001
őstag
Tehát van pl 20db vwce a tbsz -en,a megszűnés előtti év decemberében eladsz pl.10db vwce -t, lett belőle pénz, ezután rendelkezni kellett, hogy a cash menjen a normál számlára a maradék etf pedig menjen gyűjtőévbe vagy tovább tbsz -en újabb 5 évig.
Ha a cash kikerül a normál számlára, akkor azon már nem keletkezhet nyereség, lehet kiutalni saját lakossági számlára. Jól értem? -
Janusz001
őstag
Kérdésem az lenne, mi van ha lejár a tbsz és én a rajta lévő eszközöket szeretném kivenni pénz formájában? Egyáltalán hogyan működik ez, nekem kell gondoskodni az eladásról és rendelkezni hova utalják át a pénzt a lejáró tbsz ről?
Gondolom ha nem rendelkezek semmilyen irányban, akkor a rajta lévő eszközök átkerülnek a sima értékpapír számlára és ha innen adom el, akkor már a nyereség után adózni kell. -
Simia
junior tag
Amit tegnap délután utaltam, az ma hajnalban 5:25-kor jött meg.
Nekem sosem volt azonnali a Wise integrációs forint, hanem 1 vagy 2 nap, de volt egyszer 3 napos átfutási időm is (onnan mindig csak forintot küldtem). A supportnál rákérdeztem: 48 órát vállalnak erre is mint feldolgozási idő.
Másoknak itt a fórumban anekdotikusan sokkal jobb tapasztalatai vannak, de nekem mindig várni kellett minden forint beutalásomra. A leggyorsabban a Revo-ról az EUR érkezett meg, az szinte mindig aznap 1-2 óra alatt odaért...
-
Sziasztok!
Wise kapcsolt fiókon keresztül toltam be HUF-ot az IBKR-re délelőtt, de még mindig nem látom a számlán. Mennyi idő múlva fog megjelenni? EUR ezen az úton azonnal látszódni szokott.
-
ITrex
tag
Sziasztok!
Utóbbi hónapokban kicsit elhanyagoltam a TBSZ-re való befektetést. Inkább DKJ-ba pakolásra koncentráltam, mivel jövő év közepére akarok felhalmozni egy jelentősebb összeget ami fog is kelleni autóvásárlásra. 12.10-én jött a Notification hogy likviditás probléma van a főszámlámon, vonnának le díjat, de nem tudnak, így a pozícióimból fognak, ha nem intézkedek rövid időn belül (sajnos ezt a notificationt már utólag nem találom a Message Centerben...). Tegnap utaltam be a főszámlámra, ma reggel meg is érkezett rá. Mondom akkor egy részét átvezetem szokásosan TBSZ-2024-re, egy részét meg főszámlán hagyom a díjak miatt. Azonban nincs oldalt a kiválasztható számláknál az Internal menüben, alatta van egy olyan menüpont, hogy ha ott nem jelenik meg, lehet kérelmezni hogy szerepeljen ott. Ott ha megadom a számlát (U**..), akkor a következő üzenetet kapom:
Mit ronthatok el?
Vaaagy... még nem fogta fel a rendszer, hogy tudja a főszámlát terhelni? -
pictigjis
őstag
ez a tapasztalat érdekes kérdés amúgy. én például még korábban kértem engedélyt veth/vbtc trade-ekhez, amihez egy elég komoly kérdőívet dob fel a rendszer leverage trading témában, de olyan kérdésekkel is, amikhez igazából semmi köze egy etn-nek. nem akartam én olyanba fogni, amihez már tényleg nem értek. ennek ellenére kinyomtattam magamnak egy 8-9 oldalas leírást, elolvastam, tanultam, de még így sem lett hibátlan a teszt. legalább azt megengedte az algoritmus, hogy saját felelősségre bekapcsoljam
redditen is írták már páran, hogy bizonyos helyzetekben furcsán és elég korlátozóan viselkedik az ibkr. de köszi, hogy szóltál, így már nem fogunk meglepődni, ha velünk is megtörténik
-
Dendytv
senior tag
Valóban, én is ültem és néztem, mert úgy alakult a piac, hogy pont nagyon jó árban be tudtam volna lépni, erre nem engedett.
nort_on egész sokat segítettszerinte, az lehet a gond, hogy túl kevés tapasztalatot adtam meg regisztrációkor valamint nem a swing-trade a fő profilom. Írtam supp-nak de nem jött válasz csak eltűnt a hiba üzenet.
-
Dendytv
senior tag
Írtam az ügyfélszolgálatnak, és eltűnt, tegnap ismét tudtam már kereskedni. Úgy hogy nem tudom mi lehetett az
[Valamint ha jól értem ebből az üzenetből, az én accountom nincs PDT alatt, pedig azt hittem, hogy az a baj
Swing trade ment tegnap és engedte, gyakorlom kis tételben, el szórakozgatok vele, eddig csak nyertem igaz nem nagy pénzeket de nyertem kis tét kis pénz. Persze a jövőben többek ajánlására is ETF-be fektetek majd csak most mig kitapasztalom a dolgokat megy egy ksi swing trade. -
avl
senior tag
válasz
Blaymoira #700 üzenetére
nem problema, csak egy jelenseget irtam le, nyilvan cancelled, mert ahogy romlott a vetelhez szükseges atvaltasi arfolyam, nem birt volna venni
hasonloan, mint egyebkent, ha limitaras megbizas es nem bir venni, mert dragabb a cucc (csak ott nem cancelled ....elvileg HUF/€ eseten sem kellett volna cancel-niük, hátha ujra beerösödik, de ez esetben nem tettek igy)
nyilvan kiadtam kicsit maskepp a megbizast es teljesült
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen processzort vegyek?
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Tesla topik
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Drón topik
- További aktív témák...
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest