Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Devid_81
félisten
válasz
Laci2277 #1492 üzenetére
Nem jartam utana csakis innen a forumbol vagyok "informalt" es itt szinte mindenki ellenzi az olyan ramokat aminek 1.65volt kell a memoria vezerlo miatt.
En pontosan emiatt vettem "csak" 2133-asat...nem akartam semmifele komplikaciot.
Egyebkent nem igazan jottem meg ra altalanos hasznalat mellett pontosan mire is jo a nagy orajel es ugy maga a nagy memoria savszel.
Pontosan hol latszodik az amikor gyors vagy epp lassu? -
xyzikeee
aktív tag
Sziasztok
i5 4570 alap Intel hűtővel, 1óra Battlefield 3 után 80-82 fok körüli érték sok? Ennél feljebb nem megy. Tervezem venni rá majd egy értelmes hűtőt... -
Laci2277
senior tag
Mi a probléma?? Például ha a proci 1.2V-ot kap, akkor a cpu inputot kb 1.6.1.7V-ra kell állítani. Elárulom, hogy 1.9V-nál kezd amúgy csak sárgára és 2V-nál pirosra váltani, akkor ez hol baromi sok??
Amúgy auton is kb 1.8V-ot kapott nálam és másnál is külföldi oldalakat olvasgatva.
Ha szétbarmolná a procit a memóriának adott 1.65V, akkor nem hiszem, hogy a hivatalosan támogatott ramok listájában szerepelnének egyes lapoknál.
-
Laci2277
senior tag
válasz
Devid_81 #1482 üzenetére
Szerintem azoknál a lapoknál, melyek támogatják hivatalosan az 1.65V-on üzemelő ramokat, ott semmi probléma nem lesz a procival sem.
Ez már nem sandy meg ivy.
A cpu input voltage-t pedig úgy kell elvileg belőni, legalábbis ezt olvastam, hogy kb 0.4-0.5V-tal többet kell beállítani mint a vcore-nak.
(#1490) Howkeddlee A cpu cache-t ha tuningolod, akkor azt is külön ki kell tesztelni és ha kell, emelni a feszt hozzá.
A system agent voltage pedig a prociban lévő memória vezérlő, ram tuningnál érdekes. -
MM
őstag
válasz
Devid_81 #1482 üzenetére
"A turbo orajellel 3900MHz-re megy fel a cpu gyarilag, ehhez kepest ha 4300MHz-en jaratod, vegulis van +400MHz-ed, tudom nem sok, kicsivel tobb mint 10% de minden ingyenes plusz plusz."
Azért ennél jobb a helyzet, mivel 3900Mhz 1 mag, 3800Mhz 2 mag, 3700Mhz 3 mag, és 3600Mhz 4 mag esetén a turbo. tuningnál pedig itt mind a 4 mag mehet 4300Mhz-en, így ahol igazán ki van használva a CPU, az már +700Mhz!
-
-
Devid_81
félisten
Mondjuk ez igy igaz, ha a K-s dologra gondolsz...nyilvan arra.
Masik dolog meg a tuning mar nem annyira egetveroen jo mint anno volt...nem tul messzire visszamenve nekem az elso i7 920asom a gyarirol siman felment 4ghz-re, akinek jo hutoje volt annak meg jobban...ehhez kepest most mar ilyen 10%nak "orulhetunk"...oke azota mgnottek a tranzisztor szamom is...de mar milliok voltak a regiekben is... -
Devid_81
félisten
válasz
Howkeddlee #1481 üzenetére
Köszi szépen a segítséged!
"Ha ekkora (jelenlegi) feszen annyit tud akkor Te sem fogtal ki jol tuningolhato peldanyt, illetve nem feltetlenul rossz az, hiszen a turbo orajelet azert ertelmes keretek kozott megtudod fejelni +400mhz-el."
Sajnos már "megszoktam",hogy én mindenből egy kevésbé tuningos darabot fogok ki,főleg igaz ez a 3770K procijaimra,de úgy látszik ez a 4770K procik körében is kísért!
Ezt az utolsóként említett +400mhz-et hogy kell érteni?
- Nyugi nekem se sikerult meg soha kifogni tul jot, viszont mindig az eros kozepes megvolt eddig.
- A turbo orajellel 3900MHz-re megy fel a cpu gyarilag, ehhez kepest ha 4300MHz-en jaratod, vegulis van +400MHz-ed, tudom nem sok, kicsivel tobb mint 10% de minden ingyenes plusz plusz.
Kupaktalanítani nem szeretném ezt a procit,max.ha a jövőben tényleg egy jó darabot fogok ki,és abból akkor mégtöbbet kilehetne majd úgy hozni!
Igazából a jelenlegi procinál nem is látom jelentőségét a kupaktalanításnak,mert már 4,3ghz-hez ugye elég magas feszt kér. (másnak 1,20v-on vagy még alatta megy simán ennyit!)Nalam pontosan ugyan ez a helyzet, csak en 4400MHz-et sikerult elerjek meg ertelmes keretek kozott.
Es mivel a hofokok meg itt boven a haterertrk alatt vannak, igy nem erdekel...most meg"Erdemes lenne a CPU core-hoz igazitani, avagy ha a CPU-dnak adsz 1.24-et, akkor az override is legyen annyi (en ezt csinalom)"
Ezt erre érted? "CPU cashe override voltage"
A CPU input voltage (1,90v fixed) ez pontosan mit is jelent?
- CPU override voltage, ez az ertek amire akar felmehet az altalad fixen belott feszultseg erteken felul, ha az alkalmazas annyira terheli a CPU-dat.
Hozzateszem szamomra ez ujdonsag volt, ambar en (socket 1366) i7 920-nal kiszalltam a PC-kbol, onnan csak notebookom volt, szoval 2xxx 3xxx i3-i5-i7 kimaradt az eletembol.- Nalam az alaplapom 1.920voltot tud adni max a procinak es a fixed-nel is ez az ertek van, ne vedd keszpenznek, de valszeg ez a felsohatar amit tudsz adni, de ez a resz ugye minket nem erdekel...az 1.300v veszelyes ertek, nem hogy az 1.9v
Amugy mindjart beinditom a gepet, es megnezem, mert ott van minden szepen mellette leirva angolul...csak ezt soha nem piszkaltam, es nem is olvastam el mi az -
válasz
Devid_81 #1480 üzenetére
Köszi szépen a segítséged!
"Ha ekkora (jelenlegi) feszen annyit tud akkor Te sem fogtal ki jol tuningolhato peldanyt, illetve nem feltetlenul rossz az, hiszen a turbo orajelet azert ertelmes keretek kozott megtudod fejelni +400mhz-el."
Sajnos már "megszoktam",hogy én mindenből egy kevésbé tuningos darabot fogok ki,főleg igaz ez a 3770K procijaimra,de úgy látszik ez a 4770K procik körében is kísért!
Ezt az utolsóként említett +400mhz-et hogy kell érteni?
"Kupaktanalitas-garivesztes-kockazat serul a proci stb, viszont cserebe siman nyersz vele -20 fokot, akar tobbet."
Kupaktalanítani nem szeretném ezt a procit,max.ha a jövőben tényleg egy jó darabot fogok ki,és abból akkor mégtöbbet kilehetne majd úgy hozni!
Igazából a jelenlegi procinál nem is látom jelentőségét a kupaktalanításnak,mert már 4,3ghz-hez ugye elég magas feszt kér. (másnak 1,20v-on vagy még alatta megy simán ennyit!)"Erdemes lenne a CPU core-hoz igazitani, avagy ha a CPU-dnak adsz 1.24-et, akkor az override is legyen annyi (en ezt csinalom)"
Ezt erre érted? "CPU cashe override voltage"
A CPU input voltage (1,90v fixed) ez pontosan mit is jelent?
Először szeretném kicsit jobban átrágni a tuning részét a dolgoknak,és utána szeretnék majd foglalkozni az energiatakarékos résszel,mert nálam ott valami nem igazán kerek.
Köszönöm!
-
Devid_81
félisten
válasz
Howkeddlee #1479 üzenetére
Nehany dolog diohejban:
Ha ekkora (jelenlegi) feszen annyit tud akkor Te sem fogtal ki jol tuningolhato peldanyt, illetve nem feltetlenul rossz az, hiszen a turbo orajelet azert ertelmes keretek kozott megtudod fejelni +400mhz-el.
Nem ajanlom semmilyen korulmenyek kozott sem az 1.3voltot a procidnak, csak akkor ha kukaktalanitassz.
Kupaktanalitas-garivesztes-kockazat serul a proci stb, viszont cserebe siman nyersz vele -20 fokot, akar tobbet.CPU override, ez az a maximalis feszultseg ertek amire akar felmehet a CPU fesz ha olyan terheles van.
Ha auton hagyod tulfeszeli, es tulfuti a CPU-t hamarabb mint kellene.
Erdemes lenne a CPU core-hoz igazitani, avagy ha a CPU-dnak adsz 1.24-et, akkor az override is legyen annyi (en ezt csinalom)Ramoknak, ha mennek 1.55v-on stabilan 2400-en akkor hozza ne nyulj...1.65v-ot ezeknek a prociknak nem adunk, mert kart tehet a memoria vezerloben!
Lehet lapfuggo hogy tuningnal oda van az energiatakarekossag, de valszeg a szorzokat mindenhol 43-ra allitottad (vagy epp 44-re ha a 4400mhz-et akartad most elerni)
Lesd at a biost, mert van ott maximum ratio es minimum ertek is, es ezek kulon allithatoak, valszeg Te mindenhova belotted manualisan a 43 vagy 44-et.
Jah es azert nezz ra, hogy az energy saving enabled legyen mindezek mellett. -
Sziasztok!
Adódott több kérdésem is,melyben a segítségeteket szeretném kérni!
Van egy 4770k procim,amit jelenleg 4,3ghz-en hajtok,stabil fix 1,24v mellett! Szerettem volna kicsit többet kihozni a procimból (4,5ghz volt legalább a cél - Corsair H110-el hűtöm) de úgy néz ki,hogy ennél többet sajnos már nem bír,habár a 4,4ghz 1,295v mellett még "megy" neki,de Linx alatt már 15s után kékhalálozik vagy megfagy!A hőfokokról ott már inkább nem is mondok semmit,mert ott már közel 100fokos a legmelegebb mag már! Valószínű hogy már a hőmérséklet miatt old le itt a proci!
A 1150-es biosban sajnos elég sok olyan beállítás van,amit fogalmam sincs hogy micsoda!
Pl. a CPU input voltage (1,90v) vagy a CPU cashe override voltage (1,30v) ezek mit szabályoznak,illetve milyen értékre érdemes állítani őket?Ramoknak (2x8gb G.Skill TridentX 2400mhz) itt a 4770K procinál lehet/kell adni 1,65v-ot? (jelenleg 1,55v-on mennek)
Az energiaatakarékos módot szerettem volna bekapcsolni,a biosban is aktív a C1E support és win-ben is az energiatakarékos mód az aktív,de sajnos folyamatosan 4,3ghz-en megy a proci! Ezt hogy tudnám áttenni hogy csak 800mhz-en ketyegjen a proci pl.netezés közben?
Köszönöm a segítséget ha kapok!
-
-szabi-
addikt
Megnéztem, az is csak a beállított értéket olvassa ki.
CPU-Z, HWMonitor és Asus saját programja látja a változást.üdv
szabi -
-szabi-
addikt
HWmonitor, HWinfo, Coretemp, Realtemp mind ugyanazt méri.
Asus mér 10-15C kevesebbet.
Feszültség szempontjából viszont CPU-Z, HWmonitor aktuális terhelés hatására változó feszültséget jelez, míg többi program a Manual beállított értéket olvassa ki.üdv
szabi -
-szabi-
addikt
Szerintetek melyik a helyes hőmérséklet érték: klikk
Amit az asus programja mér vagy amit a hwmonitor?üdv
szabi -
ST05
őstag
válasz
laceszgamer #1469 üzenetére
gyárival is el lehet lenni, bár i7 nél oda fog tekerni a pwm,
persze ezalatt,( és egyébként is) érdemes offsetelni kicsit, mert a lapok
alapértelmezettbe adnak kb 1024mV +100-200mV terhelés alatt
kupak max 70 fok lehet , legyen azért 60 alatt!
( magok pedig 80ban maradjanak pl uj prime, linx alatt
igy nem lesz mindez játékban vagy konvertben 60-70 fok se..
kb igy fog majd alakulni, erős offset vagy alacsony fix fesz sokat hozhat
de ez esetben alaposan érdemes kitesztelnicorsair h60 a keskeny radiátoros, vastag, illetve a dupla radisok a jobbak
úgy olvastam, de szerintem a víz az víz, tehát igen hatékony lesz az is
hozni fogja egy jobb léghütő teljesítményét..
egyébként itt van róla teszt... : [link], http://www.legitreviews.com/corsair-hydro-h60-cpu-water-cooler-review_1581/5 -
laceszgamer
addikt
Sima K nélküli 4770-el szerelt gépet szeretnénk havernak összeállítani, erről lenne pár kérdés.
Milyen az alap cooler hozzá? Tapasztalatok alapján miylenek az idle/load hőmérsékletek?Illetve egy Corsair Hydro H60 lenne még a lehetőség, ez használtan lenne olcsón, ez mennyire lenne elég rá? Van valakinek ezzel a hütéssel tapasztalata? Mert teszteket sehol se találtunk ahol a H60 és a 4770 szerepelne.
-
Nekem csak napi 1-2-3 órát menne a gép, kedvtelésből inkább, de akkor is atomstabil legyen. Nekem ne fagyjon egyszer sem. Így aztán maradok az 1,08 Voltnál 4GHz -en.
Illetve még a lentebb ajánlott fix feszültséggel játszom egy kört, hátha ott másképpen viselkedik valahogy...
Köszi! -
orbano
félisten
gondolom valami alaposan a procira optimalizált dekóder, renderelő, stb meg utjda valamelyest közelíteni. de a cél gyanítom inkább az, hogy ezzel nagyobb bizonyossággal tudsz a hétköznapokon is stabil rendszert öszerakni. régen is egy 4-6 órás prime stabil proci a való életben heti 1-2 fagyást produkált... van akinek megfelel, nekem pl. fontos, mert kvázi szerverként üzemelnek a gépek, masszív használattal.
-
Trailblazer
veterán
Húba.., egy pillanat alatt felment 90 fölé a hőfok ezzel a prime-mal! Elég riadtan lőttem ki feladatkezelővel...
-
No, megvan a különbség a tesztek között!
A régi prime95 nevezzük "normál" terhelésnek, stabil 1,08 Voltot ad a procinak. Több más tesztprogival együtt.
Ám az új prime95, hasonlóan a LinX -hez, ad rá plusz kakaót. Nálam ez konkrétan 1,14 Volt.
Ettől aztán csúnyán beindul a hőmérséklet (62 kontra 76 fok), stb...
Honnan van ez az extra delej? Mi akkor a valós terhelt feszültség? -
orbano
félisten
hali!
vacillálok a 4670 és a 4770 között. tuningolhatóságban mekkora a kulönbség? milyen órajeleket lehet elérni? "normál" tuningra gondolok egy erősebb léghűtővel, esetleg vízzel (ez attól függ, hogy ezen, vagy a 2600K-n lenne a nagyobb haszna a két konfigom közül).
köszi
-
MM
őstag
Régebbi prime-ok nem használják ki az új utasításkészleteket Haswell-hez.
Nálam egy régebbi verziótól még a +offset feszültséget sem kapcsolta rá a CPU prime közben.Ezzel ellentétben az új, 28.1-es prime95-öt érdemes kipróbálni, a legfelső, "small fft" teszttel. Kb 15 perc után indít nálam egy olyan tesztet, ahol 90 fokot is eléri a CPU hőmérséklet úgy, hogy semmilyen más tesztben nem megy 70 fok fölé... miközben egy elvileg igen jól sikerült 4670K-ról van szó 4,4Ghz-en, nem magasabb órajelen, és nem 4770K .... és egy elég komoly hűtővel. Játékoknál még a 60 fokot is alig lépi túl.
-
WaterWawe
őstag
Üdv!
Kis tanácsot kérnék. Szeretnék új alaplapot és processzort vásárolni. 2 Koncepcióm van erre:
i7 3770k + Maximus V Formula
i7 4770k + Maximus VI HeroEgy olyan 4.6 / 4.7GHz-et várnék el a procitól 24/7-be. Szerintetek a Haswell vagy az Ivy-Bridge lenne a jobb választás?
-
Trailblazer
veterán
válasz
Crampus #1424 üzenetére
Én ugyanígy jártam el, egyelőre elégedett vagyok a váltással. A hiányzó utasítások szerintem a mindennapokban nem osztanak-szoroznak, viszont a nagyobb "fejtér" miatt mindenképpen megéri. Jómagam egy kényelmes 4.2-es tuningot állítottam, ahogy az alaplap "javasolta", nem is tervezem még jobban piszkálni, ám látványos a gyorsulás.
-
Crampus
csendes tag
Sziasztok! Szerintetek megéri a 10ezer pluszt egy 4670K egy 4570hez képest? Egy R9 270X lesz majd a gépben terv szerint... ha megjelenik
Az egyik tuningolható, ami tetszene hosszabb távon, viszont hiányzik néhány utasítás (pl: TSX) belőle, ami nem tudom hogy valós hátrány e. Napi szintű PS és néha egy-egy videó renderelés lesz a feladat a játékok mellett.
-
Közben rájöttem.
A biosz 1,034 Voltot ír, így vegyük ezt alapfesznek.
Akkor mi lehet az 1,09 Voltos "tüske" néha...? No mindegy.Következő kérdésem, hogy mekkora legkissebb feszültség adható a 4770K -nak?
4Ghz -en 1,1 Volttal vagyok most. Mikor lemegy terheletlenül 800MHz -ig, akkor már csak 0,64 Voltot kap Aida szerint. Ez meddig vihető le? -
Zin
őstag
válasz
Trailblazer #1415 üzenetére
Hát...elég lenne 4 Ghz körül hisz igp-vel használom karácsonyig kb....
-
Zin
őstag
4770 nem K-s.Hogy tudom a turbo boost-ot beallitani? Asus H87-Pro a lap.
ezt elolvastam de a végén amit ir nem vágom :S gyártó termék stb szekció...:S -
redingitell
senior tag
válasz
Trailblazer #1410 üzenetére
Bizony, bizony
-
Trailblazer
veterán
válasz
redingitell #1408 üzenetére
Azért így már más érzés, hogy megjöttek a plusz lóerők, nemde?
-
Skacok, milyen programmal lehet megnézni, hogy pontosan mennyi a 4770K procim alapfeszültsége?
100% -on leterhelve (prime95, linx), általában 1,03-1,04 Voltra áll be a feszültség (Aida, cpuz szerint).
Néha meg felugrik 1,08-1,09 Voltra is rövid időre. De csak ritkán, majd visszatér a 1,03 -ra...
Köszi! -
redingitell
senior tag
Megy a cucc 3899MHZ-en. Köszi mégegyszer
-
redingitell
senior tag
válasz
Trailblazer #1406 üzenetére
köszi szépen.
Már próbálom is -
Trailblazer
veterán
válasz
redingitell #1405 üzenetére
A manualban a 4.3 pont alatti képen felülről a harmadik menüpont az Intel Turbo Boost Technology. (CPU Configuration)
-
redingitell
senior tag
válasz
Trailblazer #1404 üzenetére
A turbo még megy angolul is, de sajna pont azt nem találom.Most mégegyszer átnézem ezt de nem sok reményt fűzők hozzá.
-
Trailblazer
veterán
válasz
redingitell #1403 üzenetére
Ha csak ennyi a probléma, annyit keress, hogy turbo és azt kell offról onra pattintani. Aztán ne felejtsd elmenteni sem...
-
Trailblazer
veterán
válasz
redingitell #1400 üzenetére
Nekem az előző lapommal (Z77 chipset) sikerült a non-K i7 3770-emet 4 ghz-re megrántani, de tudtommal a Haswell-lel már nem nagyon működnek ezek a trükkök, pláne nem Z87 alatti lapokban.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
redingitell #1400 üzenetére
Ha be van kapcsolva a turbo, akkor terhelés alatt felugrik 3,8-9 nemtom mennyi a max orajele
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest