- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HP notebook topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Hát akkor eléggé elkerültük egymást, én 2015-től boldogítottam a szigetet
Nekem Protaras volt a munkahely és a lakhely, de Aiya napát igen gyakran (akár hetente többször) is látogattam. Egyszer találkoztam is egy Paphoson élő magyar csajjal, aki mondta h milyen jó nekem, hogy ilyen közel van Aiya Napa.Igen, a Cyta volt a szolgáltató Protarasban. Még emlékszem, hogy meg is kérdezte a csaj, hogy biztos akarom a netet? Visszakérdeztem, hogy miért? Mondta h mert 60 eurorért szerinte (ő volt az üzletkötő!) drága. Mondtam neki h sokáig leszek itt és kell a net. Csak később a szerződést tüzetesebben átnézve vettem észre, hogy 49%-os készenlétet garantálnak mindössze, és bizony előfordult nem egyszer, hogy 2-3 napig sem volt net.
Én vendéglátásban voltam, és csodás időszak voltmondjuk rengeteg melóval, és mai szemmel nézve nagyon gyenge fizetéssel.
A Tródosz meg nagyon szép, és az a durva, hogy autózol félórát és a full mediterrán helyből egy olyan hely lesz, mintha itthion MO-n lennél, ugyanaz a növényzet, időjárás stb. Török oldal szerintem is szebb, szintén Nicosiánál mentem át.
Ami pedig a kajákat illeti, igen a különféle meze-k nekem is adták, ahogy a Halloumi is, de mondhatnám a souvlaki-t, vagy a klefiko-t, ezenkívül nagy szeretettel fogyasztottam a KEO különféle termékeit.
-
ricsip
addikt
(2008-2012 között) Főleg Nicosia (cyta-nak dolgoztunk be, egy utólag csúfosan befuccsolt telco projecten), meg a deloitte-nak (na az viszont 1 success story volt). Aztán ha hétvégére ott maradtam, akkor Larnaca v. Ayia Napa
. Hétfőn mindig pecsenyepirosra sülve mentem vissza melózni. Török részre csak Nicosia-ból mentem át gyalogosan, pedig állítólag a Tródosz az ott sokkal szebb volt mint a görög oldalon a környék.
Tervezünk most már családdal visszemenni tényleges nyaralásra, nekem különösen jó érzés visszaemlékezni erre az időszakra.
A kajájuk 10 év távlatából is elindítja azonnal a nyálelválasztásomat: frappé minden reggel (pedig akkor még nem voltam nagy kávés), halloumi, az egész tányért kitöltő pork chop-ok, fish meze, meat meze... na jó abba is hagyom. -
KROK640
nagyúr
válasz
Solar Eclips #202 üzenetére
jelenleg? AZ EU egyik legdrágább régiójában (ami a megkereshető pénzt és megélhetési költségek arányát illeti) Hajdú-Vihar vármegye...
Szintén 197 óta és dial up-on vagyok, mondjuk kevésbé szerencsés vagyok hozzád képest, mert még 2003-ban is csak az ISDN jött, az ADSLig 2004 dec 28-ig kellett várnom. Addig kerestem diákként pár hónapot telefonszámlára...Sajnos itt még 2020 után is előfordult simán 6 napos kiesés(!) mondván munkaerőhiány miatt nem tudják előbb megoldani, és ez is csak azért ennyi, mert bevállaltam, hogy megoldom h péntek délelőtt otthon leszek, különben további 4-5 napot kellett volna még várjak.
Máltán 2005ben konkrétan semmilyen netem sem volt hónapokig (akkoriban el is voltam nélküle), Cipruson 2015ben havi 60 euroért 1Mbitet kaptam 49%-os rendelkezésre állással, amit komolyan be is tartottak, az esetek felében akár órákig is nem volt net, és volt h 4 napig nem volt net egyfolytában. (öszehasonlításként : Akkor itthon 120Mbit havi 3800ft volt)
Németországban 2020-ban 3Mbites(!) netem volt, és ezt "szupergyors"nak hirdette a lakás bérbeadója. Tavaly Bregenzben már 100Mbites netem volt, és az legalább mindig volt, egy délutánt kivéve. -
parandroid
félisten
válasz
Solar Eclips #204 üzenetére
Maintal. Kb Frankfurt am Main elővárosa vagyunk, a két várostábla között nincs 2 km. Konkrétan a főutcán lakok most, de ez tök mindegy, az egész városban nincs optika. Valamit végighúztak a járda alatt, feltúrtak mindent, de ennek is már vagy 2-3 éve, azóta csupasz, narancssárga kábelvégek lógnak ki itt-ott, netnek meg se híre, se hamva.
Katasztrófa amúgy az egész régióban az optikai internetpenetráció, Frankfurtban is előb elérhető a kábeles net, mint az üvegszálas. Wilkommen im 2023.
p
-
ricsip
addikt
válasz
parandroid #203 üzenetére
sötét zalában, egy elnéptelenedő, lepukkant kisvárosban 10 éve gigabites optikai net van
Kell cgányknak a féjszbuk, jutúb meg a tikk-tokk.
-
Solar Eclips
tag
válasz
parandroid #203 üzenetére
Megkerdezhetem ez melyik nemetbaros? Es annak a kul vagy belvarosa,
-
parandroid
félisten
válasz
Solar Eclips #202 üzenetére
Németország:
Első albérletünkben évekig szoptam a nettel. Max 15 Mbps ADSL, napi több szakadás, hol pillanatokra, hol órákra. Szolgáltatót is váltottam. Mire kiderült, hogy a 70-es években épült magasház belső kábelezése olyan fos, hogy gyakorlatilag esélytelen bármi normálisra. Természetesen a cseréhez a teljes lakóközösség beleegyezése kellett volna, az kb 80 lakás, egy része török-káeurópai, németek fele 80+, teljesen esélytelen volt.
Utána házba költöztünk, szerencsém volt, ott be lehetett kötni 100 megabitet is, működött is faszán, épp akkoriban húzták az optikát, amikor elköltöztünk megint, még kaptam ajánlatot, hogy ugyanilyen áron lehetne 300 megabit is, vagy drágábban 500.
Az új házban megint csak sima adsl van, első néhány ajánlatom 2 (!), és 15 megabit közötti csomagokra szólt (2020 eleje), nagy nehezen találtam egy kis szolgáltatót, aki vállalta az 50 megabitet. Szerencsére a minőséggel nincs probléma (kivéve, amikor az útépítők átvágták a kábelt, akkor majd' egy hét volt, mire sikerült megfoltozni, közben a fél városban nem volt net). Másik opció a kábeles 100 megabit lett volna, de a tulajdonos nem szerette volna, ha főfalat kell fúrni, mire az utcáról behozzák, a telefonnal közösen meg nem vállalták, mert az másik szolgáltató. Optikai kábelt a kisvárosban kb 5 éve fektetik, eddig nulla eredménnyel, attól eltekintve, hogy havonta kapok egy szórólapot a postaládában, hogy csatlakozzak most azonnal, és akkor elengedik a sokezer eurós csatlakozási + bekötési díjat, és ez már tényleg a legeslegesegutolsó lehetőség, mert utána naggggyon drága lesz. Ja, nem az isten háta mögött lakok, magyar viszonylatban kisebb megyeszékhely méretű kisváros, ha kinézek az ablakon, akkor látom a frankfurti felhőkarcolókat, az európai központi bank nemrég felhúzott hipermodern toronyháza nincs 10 km légvonalban (na, az kb gyorsabban felépült, minthogy az optikai internet ideért volna).
Mindeközben anyámnál sötét zalában, egy elnéptelenedő, lepukkant kisvárosban 10 éve gigabites optikai net van.
p
-
Solar Eclips
tag
Nem tudom ti hol eltek
komolyan eltem 28 evet magyarorszagon, 6 evet nemetorszagban es most 5 eve ausztria. 1997 ota van otthon internetem (nyilvan dial up), 2001 vagy 2002 ota kabeles net kulonbozo valtozatai. Talan meg az elejen volt neha par oras kieses de egyre se emlekszek ami 1-2 oranal tovabb tartott volna. Nemetorszagban egy percre sem. Ausztriaban egyszer volt egy ejszakai 4 oras kieses amirol elore emailt kaptam hogy halozatfejlesztes lesz (hetfo ejszaka ejfeltol!)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Solar Eclips #194 üzenetére
Örülj neki. Még egy hónapja sincs, hogy 8+ órán át nem volt net, de kisebb 10-20 perces kiesés még a múlthéten is akadt.
-
KTTech
veterán
válasz
Solar Eclips #198 üzenetére
Nagyságrendileg ennyi előfizetőnél napi szinten olyan 18-25000 közti hiba van. Ennek kb fele központi jellegű, ami több felhasználót érint és gyakran nem oldódik meg 1 napon belül. Az egyedi hibák elhárítása általában 72 órán belül történik meg.
-
KTTech
veterán
válasz
Solar Eclips #196 üzenetére
Valószínűleg olyan szolgáltatónál van, ahol nem követelnek saját eszközt pl. Virgin Media, de sok helyen az nem elérhető. De sok szolgáltató nem ad DSL modemet, hanem csak a vonalhozzáférést biztosítja, a többit meg oldja meg az előfizető ahogy akarja, aztán ha kijönnek és kiderül, hogy az ügyfél saját eszkövel van a baj, már rögtön nem mindenhol ingyenes a kiszállás. Mondjuj a hibaelhárítás amúgy sem az erősségük (volt már olyan, hogy 1 hónapon keresztül hol volt, hol meg nem - de inkább nem volt - internetem itt kint).
Több, mint 5 évig dolgoztam az egyik legnagyobb magyar internetszolgáltatónál helpdesk backline expertként (mielőtt kijöttem az UKba), elég jó rálátásom volt a hálózati hibákra és az elhárítási időkre is...
-
Solar Eclips
tag
Legjobb baratom 16 ev el az UK-ban jelenleg a 3. Nagyvárosban mar sajat hazban. Soha nem volt ilyen hogy neki kene fizetni a javitast
Egri voltam az egyik elsonek lett bekotve chello net nalam szuleim meg mindig ott. Soha nem esett ki a net egy ejszakanal tovabb (de ez is a 2000 evek elejere volt jellemzo).Nemetoszagban is eltem 6 evet egy kisebb varosban, egyszer ment el az aram vihar miatt amit megjavitottak egy oran belul. Ausztriaban pedig egyszer nem volt net egy vasarnap hajnalban amirol e-mailt kaptam tervezet szervizeles miatt.
-
KTTech
veterán
válasz
Solar Eclips #194 üzenetére
Tudnék olyan eseteket mondani, hogy napokon keresztül nincs net, de országosan is előfordult már nény órás kiesés (tudom, mert ott dolgoztam).
Az UK-ban meg hiba esetén egy hét is eltelhet, mire javítják (ha szerencséd van ingyen, ha nem, akkor még neked kell megvenni az új eszközt - DSL modemet - és fizetni még felette a javításért)...
-
ricsip
addikt
Mindenki megtanulja az élete során előbb v. utóbb, hogy az az adat van meg, amit magadnál tárolsz. Ami csak az interneten van valahol, az az adat valójában nincs meg. Bármelyik nap lekapcsolják azt a szervert, törlik azt a fájlt, és akkor huss, volt-nincs!
Lehet tovább élni majd anélkül is? Persze, de ha tényleg fontos valakinek, akkor az tárolja el magánál amire szüksége lesz.
A filmek tipikusan ez a dolog: hiába mondja azt a sztríming cég reklám bullshit-je h. bármit megnézhetek náluk azonnal. Kellene az összes sztríming céghez előfizetést kötni, hogy tényleg ne az legyen h. az ember meg akar nézni valamit, és elkezdődik a kitalálósdi hogy na azt éppen vajon melyik cégnél tudom megnézni a 20-ból. Ha éppen tényleg meg van valamelyiknél is. Még jobb példa, mikor valamit egyik napról a másikra levesznek a listáról, és akkor az többé már nincs, elment, vége! Ott van pl. a netflix, kb a legnagyobb (a filmipar legnagyobb patkánya a dizni nem tudom lekörözte-e már őket?), és ezeknek usa-ban sokkal több film van a listájukon, mint Magyarországon! Hát menjenek az anyjuk picsájába, az előfizetési díjat persze ugyanazt beszedik a magyar embertől is, cserébe kisebb választékot adnak. Állítólag a bitrate is kisebb (butított minőség) európában, mint usa-ban. -
KROK640
nagyúr
válasz
Solar Eclips #190 üzenetére
Tök másképp állunk a kérdéshez :
Itt nem feltétlenül NAS-al kell számolni, hanem külső merevlemezekkel, amik katalogizálva, szükség esetén a gépre csatlakoztathatóak pillanatok alatt.
Visszatérve az alapvető kérdéshez, a havi 12 eur / TB (ami tényleg nagyon kedvező) évi 55000ft (mai árfolyamon, 16ft kerekítéssel), ami egy 6TB-os HDD ára, és marad 5000ft. Itt ha egy év után nézzük a mérleget (ismét !) valamiért nem tudsz fizetni, akkor van egy 6TB-os HDD és az adataid. A felhő esetén meg semmid. Se HDD, se adat.
Nem azt mondom, hogy a felhő rossz, mert nagyon nem! Csak azt MELLETTE és nem helyette kell csinálni!Szintén 1997 óta netezek, 1998 ősze óta van saját netem , és bizony rengetegszer előfordult, hogy percekre, órákra, napokra, sőt 1-2 hétre sem volt net. (pár éve jártam úgy, hogy egy szűrőt fordítva raktak be. mint kiderült. A Szolgáltatónak jelezve a hibát 4 nap múlva péntek délelőtt 10 és 12 között tudtak szerelőt küldeni, ha nem fogadom el, 6-7 nap extra várakozás, mert nincs elég ember. Itt MO-n sajnos ez a norma
nyilván az ember vegyen ki egy szabadnapot erre, na most teljesen mindegy, hogy akart-e vagy sem).
A Másik, hogy rengeteget streamelt tartalommal (főleg YT) jártam úgy, hogy egyik nap még elérhető a másikon már nem. Volt olyan channel ami úgy tűnt el (törölte magát? Más törölte?) hogy 40-60-80 videóval tűnt el egyik napról a másikra. Tőlem függetlenül nem férek hozzá valamihez, amihez korábban igen. Vagy ha ez sincs, csak elmegy a net mondjuk 2 napra ... nem jó.
Ami csak felhőben van - legyen az bármi - afelett csak addig van hozzáférésed míg egy harmadik fél is akarja.A másik, hogy teljesen más felhőben tárolni olyan mass data ami nem kell mindennap, talán 2-3 évente egyszer (vagy sosem?) lesz szüksége az embernek, mint helyben. Persze ez nem öröm sehogy sem.
De te dolgod, hogy hogy csinálod, nekem mindenesetre egy ilyen 32TB-os lemez jó hír, mert simán előfordulhat, hogy 2-3 év múlva a gépem része lesz (vagy külső HDD-ként vagy belsőként is akár).
-
Solar Eclips
tag
En azt mondom kozel se olyan nagy a kulonbseg mint az elsonek gondolnank. De jo akkor vegyuk azt veszunk egy nast 2 4tb hdd ami tukrozi egymast ez az egesz legyen 350 euro es barati voltam. Evi 50 euro a mukodesi koltseg nalam.
az 10 ev alatt 850 euro. Es ha megpusztul az eszkoz vagy lakastuz lesz esetleg betornek az adataid nem lesznek meg. (1997 ota van internetem soha nem volt meg olyan, hogy napokig ne legyen)
dropbox 12 euro 5TB/ho. Most! 5 ev mulva mennyibe fog kerulni? Vagy 10 ev mulva?. Persze olcsobb otthon tarolni meg mindig nekem is van nas 15 eve (viszont kisebb tarhelyen van online backup is) kovetekzonek viszont ha ez megpusztul nem fogok ujabb nast venni, ma mar nem tarolgatunk filmeket csak streamelunk. Nem kell tarolni 12TB torrentezet filmet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Solar Eclips #171 üzenetére
Ebben a vitában mindent igyekszel úgy paraméterezni, hogy a te véleményed felé leejtsen a pálya.
De egye fene akkor évi 18 ezer ft (ami osztrák fizetésből már min magyarból), adjuk hozzá azt is, mert a havi 1500 ft az tényleg komoly tétel.
Rendben aláírom, hogy ez zavar, és sok, de akkor a másik oldalról, hogy a francba nem zavar az, hogyha mondjuk 1 év múlva megszakítjuk bármiért, akármiért az egészet, akkor se HDD-d se adataid nem leszek, miközben kb ugyanannyit adtál ki? Mert ha mindegy, akkor meg 2-3W-okon (különbség ahhoz képest amit írtam) de 5-ön is (kb összesen) tök fölösleges fillért bhaszni. (értem én, hogy ezzel is afelé húzol, hogy na mégsem olyan olcsó a HDD ha már üzemeltetni is kell)
Ráadásul a HDD ha nem ejted le/töröd össze/öntöd le, akkor kb 10 évig veled marad, miközben el is adhatod, és akkor az ebbe fektetett pénz egy része is visszajön.
Vagy az, hogyhogy nem számít, hogy ha bármiért nincs net (nekem már volt ilyen többször, hogy ilyen-olyan okból napokig sem), akkor hozzá sem férsz az adataidhoz???És most itt nem arról van szó, hogy ne legyen felhő, mert szerintem is a kettő együtt a legbiztonságosabb, hanem arról van szó, hogy 4TB esetén mi éri meg anyagilag jobban. Illetve, hogy jelenleg el sem tudom képzelni, hogy az adataimat kizárólag felhőben tartsam, bármennyire is próbálsz meggyőzni arról, hogy az milyen jó.
-
KROK640
nagyúr
Igen, és akkor felétételeztük, hogy full sávszéllel tudtál tölteni. Ugye a legtöbb filecserélő akkoriban még olyasmi volt mint pl a DC++, hogy nem többszálú volt, így előfordult, hogy hiába volt mondjuk 512kbps (128K) az elméleti sávszél, jött mondjuk 30-40-50Kval. Akkor lehetett mellette csinálni mást is, ami tök jó, csak épp a töltési időt mindjárt duplázni, akár triplázni is lehetett.
Előre kellett gondolkodni rendesen, hogy az ember este mit akar majd megnézni, amikor reggel elkezdte az ember a letöltéstEnnek ellenére nem voltak rossz idők
(pláne mikor szétdobáltuk a haverok között, hogy ki mit tölt le, aztán délután/másnap/hétvégén meg jártunk egymáshoz a mobile rackkel. Legalább megvolt a kapcsolat termető jellege is a dolognak. Ma már idejét sem tudom mikor mentem át bármelyik régi kocka haveromhoz bármiért is ...)
-
bteebi
veterán
Vóv, profi megoldások.
Nálam (most még) csak egy sima 4 lemezes NAS van, az is csak 4×3 TB HDD-vel (használtan vettem talán 3 lemezzel, leginkább kipróbálásra, és nem akartam/tudtam sokat költeni rá) RAID5-ben. De majd lesz egy másik, talán még idén, vagy max. jövőre (4-8 lemezes, nagyobb HDD-kkel), és akkor a másik majd megmarad offline backup-nak, talán anyóshoz bepakolva. Akkor majd rakok bele nagyobb HDD-ket is, de egyelőre nem tudnám hová lementeni azokat az adatokat.
Nekem is vannak olyan filmjeim, sorozataim - nem is olyan kevés -, amik ma/egyelőre sehol se elérhetőek, pláne nem azzal a vágással vagy szinkronnal. Meg persze zenében is vannak érdekesebb, akár gyűjtői darabok.
-
KTTech
veterán
"Persze ha mindig minden adat-zene-film-sorozat fixen elérhető lenne online (amit én nagyban támogatnék), soha semmit se szinkronizálnának újra, vágnának meg, törölnének a kínálatból, akkor a fenti probléma nagyrészt okafogyottá válna, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet."
Ezzel egyetértek... nálam a filmek és sorozatok foglalják el a hely nagy részét. Sok olyan van közte, ahol már sehol nem elérhető vagy épp elérhető, de szinkron nélkül (vagy ami még rosszabb, újraszinkronizálva).
A képeim kb. 2.5 TB-ot foglalnak el, erre van rendszeresítve 2 NAS, 4x2TB kapacitással RAIDz tömbön (az egyikben WD RE4, a másikban WD Purple HDD-kel), kb. 5.3TB formázott kapacitás marad. Az egyik online NAS, a másik offline.
A filmeknek és a sorozatoknak ott a 3. NAS 4x8TB (WD Purple) RAIDz-vel, kb. 21TB formázott kapacitással, ezen fut az SQL adatbázis a filmekhez, illetve a hálózati nyomtatást is ez oldja meg.
-
bteebi
veterán
válasz
Solar Eclips #183 üzenetére
Erősen felhasználás függő. Nyilván nem plain text file-oknak kell 10+ TB tárhely.
Egy jó minőségű, ~2 óra hosszú HD film viszont 20-50 GB is lehet, egy jobb sorozat egy évada akár 2-300 GB. (Ergo csak egy sorozat lehet akár 1,5-2 TB is.) De saját képek, videók is foglalhatnak TB-okat (a 4K videó viszi a sávszélt). Zenékről nem is beszélve. Szóval azért ki lehet használni egy 6-8 lemezes NAS-t is.
Nyilván 4 lemezzel is lehet akár 80 TB kapacitást elérni, de az RAID5-ben már "csak" 60, RAID1-ben meg már csak 40 TB. Feltéve, ha támogat akkora lemezt a NAS. (És többnyire nem.) 8-10 TB-os HDD-kkel már eleve csak 24-30/16-20 TB-ról beszélünk.
Persze ha mindig minden adat-zene-film-sorozat fixen elérhető lenne online (amit én nagyban támogatnék), soha semmit se szinkronizálnának újra, vágnának meg, törölnének a kínálatból, akkor a fenti probléma nagyrészt okafogyottá válna, de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.
#184: Igen, úgy sokkal könnyebb a helyzet.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Solar Eclips #183 üzenetére
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy értelmes dolgokra kevesen tudják otthon kihasználni. Na de nem értelmesre
...
-
bteebi
veterán
válasz
Gargouille #181 üzenetére
Így van. Meg azért azt is tegyük hozzá, hogy az 1 lemez erős kapacitásbeli korlátokat szab egy mondjuk 4-6(-8) lemezes társához mérten. Persze ha a (látszólagos) biztonság nem számít, és se sok pénz, se sok adat nincs, akkor természetesen egy 1 lemezes NAS is elég lehet, mert fícsörökben alapvetően hasonló. Van webes felület, meg távoli elérés, meg minden.
-
Gargouille
őstag
válasz
Solar Eclips #180 üzenetére
Szerintem félreértettél. Pont azt írtam, hogy attól, hogy 1 lemez van benne, még funkcionalitásban nem változik semmi, max nem lesz hibatűrő a cucc. Ha ez szempont valakinek (nyilván sokaknak), azok meg úgyis vesznek több lemezest.
-
Solar Eclips
tag
válasz
Gargouille #179 üzenetére
Miert ha csak a lokalis tartalom gyors eleresere hasznalod (es/vagy biztonsagi mentes) meg a back up ugye felhoben es a gepeden is ott van. De biztos a gyartok a hulyek hogy 1x eve gyartanak ilyen termeket. Miert nem a prohardver forumozoit kerdeztek meg jo lesz e. 🤣
-
bteebi
veterán
válasz
worxland #174 üzenetére
Jó lesz az az 1 misi többnek is, egy 8 bay NAS inkább 400+ k, mint 200k, sajnos. Nem az a kérdés, hogy belefér-e vagy sem, hanem az, hogy azért már van jelentősége. Még ha nem is olyan sok.
Egyébként épp a fenti számok miatt otthon nem feltétlenül éri meg NAS-t üzemeltetni. A beker. költség a fenti példánál kb. 1 millió (de inkább több), ott van mellé az áramszámla, meg egy jobb UPS se ártana. Aztán 3-6 év után tönkremennek, vagy kiöregednek a HDD-k, szóval 6 évre, 8 HDD-vel számolva az is újabb 6-800k kiadás. És ekkor még a NAS nem ment tönkre, és semmi baj se volt vele.
Ehhez kell hasonlítani pl. a felhő árát, ahol ugye nem te fizeted a rezsit, nem a te gondod a HDD-k karbantartása, a zsarolóvírusok, üzemzavarok elhárítása. Persze cserébe (fizikailag) nem nálad vannak az adatok, és ha úgy dönt adatközpontos Józsi, hogy te mostantól nem férsz hozzá az adataidhoz, akkor nem férsz hozzá az adataidhoz.
#175: Tudom. Szerintem a QNAP is árul olyat, meg talán némelyik külső HDD-t is már-már "NAS"-ként hirdetik, mert van rajta 1-2 alap fícsör. Ehhez képest egy "igazi" NAS szerintem nagyon alsó hangon 2, de inkább 4 lemeznél kezdődik (tehát ha mondjuk már tud RAID 5-6-ot).
-
worxland
addikt
TCO-ban hol is lesz ez? 4-8 HDD + NAS ára mellett hány év után lesz érdekes a delej? Ne vicceskedjünk már. Most egy 16 terás vinyó 100k-nál kezdődik, egy 8 vinyós NAS legyen mondjuk 200k - tehát (8x16) telerakva egy misi. Évi 20-40 ezres villanyszámlával megspékelve. Nem érzem a gondot.
-
bteebi
veterán
válasz
worxland #170 üzenetére
Egy "valamire való" NAS-ban szerintem legalább 4, de akár 6-8 HDD is van, és maga a NAS 0-24-ben megy. 8×5 W + a NAS (legyen 20 W) már kb. 60 W, az 1 nap alatt már 1,44 kWh, egy hónapban pedig 43 kWh (1550 Ft 36 Ft-tal, 70-nel már 3000 Ft). Nem brutál sok, de már azért egy érezhető mennyiség.
-
worxland
addikt
válasz
Solar Eclips #171 üzenetére
Osztrák fizetésből évi 50 eurót felemészt a NAS-od üzemeltetése. A szívem megszakad.
-
Solar Eclips
tag
válasz
worxland #170 üzenetére
Es ez meg csak egy hdd kapasbol van ketto meg a nas. Barati alapon legyen az is 15w (de csak 12 oraban szamoljuk. Mert ugye idle allapotban is van fogyasztas)
vagy is 2x5.26W+15. Legyen 25W*12 napi 300 watt.
109kW/ev ausztriaban elek itt 0,46 cent egy kilowatt aram.
Evi 50 euro amit megeszik. -
worxland
addikt
válasz
Solar Eclips #169 üzenetére
Igaz. Ötöt.
[link] -
KTTech
veterán
válasz
Dr. Akula #167 üzenetére
Nem hiszem, hanem tudom... mivel maga a drive is képes ezt megtenni magától, működés közben, ha bizonyos feltételek teljesülnek (legalábbis a kontrollertől a mechanika felé). Ha a kontroller elszáll az inkább csak bosszúság és némi pénz befektetést kíván, de menthetőek maradnak az adatok (nem egyszer csináltam már ilyet).
Egyébként, annak idején sokat kísérleteztem, mit bírnak a HDD-k, a tápellátás megszűnése és visszakapása pont nem igazán zavarja őket. A túlfeszültség igen, de az is csak akkor, ha jelentősen meghaladja a gyári értéket (a fordított polaritást meg gyártó és modellfüggő, hogy viselik). De aki töketlen és fostalicska tápegységet használ, az meg is érdemli ez esetben.
-
KTTech
veterán
válasz
Dr. Akula #165 üzenetére
Ennyi erővel, neked nem szabadna adathordozó, és főleg merevlemez közelébe menni... úgyis történni fog vele valami.
Az ha egy NAS offline állapotban van, tökéletesen megfelelővé teszi backup tárolására.
Ps.: nyugodtan kapcsolgathatod a tápellátását egy modernebb HDD-nek, a beépített védelem meg fogja védeni...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #161 üzenetére
Pontosan, az egyetlen biztos védelem, ha fizikailag képtelenség hozzáférni. Más nem. Tűzfal, akármi, mind meghekkelhető. Abban bízni kár.
"Meg ugye nem csak a zsarolóvírus jelent veszélyt az adatokra."
Hanem pl. az áramszünet, amin megint csak az segít, ha nincs áram alatt. Az offline NAS-odat ugyanúgy kiüti. Úgy látom te nem akarod érteni.
-
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #160 üzenetére
"Hanem mitől? Hogy másik vinyón pörgetem az adatokat, hogy ha nem viszi el az áramszünet, akkor majd a zsarolóvírus?"
Nem attól viszi el a "zsarolóvírus", hogy áram alatt van, hanem attól, hogy nincs megfelelően védve. Meg ugye nem csak a zsarolóvírus jelent veszélyt az adatokra. De ezen tényleg kár rugózni, nyilván ha direkt nem akarod érteni, akkor nem fogod. Elfogadom, hogy másképp gondolod, csak nem értek vele egyet. Peace. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #159 üzenetére
"Leírtam szerintem elég részletesen."
Hol? Volt itt Stuxnet, meg online vs offline gép, de egyik se az a téma.
"Nem attól lesz a mentés mentés, hogy kihúzom a konnektorból."
Hanem mitől? Hogy másik vinyón pörgetem az adatokat, hogy ha nem viszi el az áramszünet, akkor majd a zsarolóvírus?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #153 üzenetére
Miért, a tiedben mi? Hogy másik vinyón veszélyezteted az adatokat?
Akkor minek másik vinyó, nem jó ha az eredeti helyén megy tönkre? És még olcsóbb is.
-
Gargouille
őstag
1. Tök egyetértek. Annyival kiegészíteném, hogy nem kell feltétlenül kézzel másolgatni, automatizálható sokféleképpen, hogy csak egy példát mondjak, az ingyenes Veeam Agent is képes például úgy menteni, hogy amikor épp elérhető az adathordozó (bedugod az USB-s HDD-t), akkor elindul a mentés automatikusan és ha végez akkor le is választja.
2. Csak példaként írtam a külön alhálózatot (mi általában így építjük fel) de logikailag hasonló a te megoldásod is, a lényeg az, amit írtál: "backupot végző eszköz elér mindent a hálózaton, fordítva viszont nem."
A read-only megoldás is egy jó példa rá, hogy mennyi mindennel lehet még "cifrázni" és védeni a mentést.
A snapshot akkor szokott jól jönni ha mondjuk egy nagyobb méretű VM-et kell visszarántani egy korábbi állapotba, mert ha van épp snapshot, akkor pár másodperc a mutatvány, de mondjuk lehet backup-ból visszaolvasni meg komplikáltabb és több óra vagy nap (jó tudom van instant recovery is ma már). De ez persze csak egy példa a sok közül.
Szerintem az a jó ha minél több lábon áll mentési szempontból az ember, mert amikor bekövetkezik egy incidens, akkor minden egyes külön mentés vagy megoldás egy eséllyel több, hogy helyre tudjál állni. Sok nagyobb cégnél láttam már a gyakorlatban, hogy az ilyen "mellékesen meglévő" plusz mentések vagy snapshot-ok mentették meg végül az életüket, mert az elsődleges megoldás élesben kudarcot vallott.
-
haxiboy
veterán
válasz
Gargouille #155 üzenetére
1.
Én még csak az usb-n bedugom a hdd-t és mentek rá sem nevezném backupnak. Nem egyszer láttuk éles környezetben hogy ilyen módon a ransomware gyönyörűen titkosította ezen is a fileokat.
Az user pedig lusta, nem fog kézzel mentegetni, pláne nem ki-be dugdosni egy hdd-t erre a célra.2.
Nem feltétlenül szükséges külön alhálózat, nálam például egyszerű tűzfal szabállyal van megoldva az egész, a backupot végző eszköz elér mindent a hálózaton, fordítva viszont nem. Illetve a ransomware protection úgy néz ki, hogy miután elkészült a mentés az eszközökről az adat csak olvashatóvá válik, a legközelebbi írási jogosultságot csak akkor kapja meg amikor törlésre kerül. Ez biztosítja hogy a régebbi backupokhoz ne lehessen hozzányúlni.A snapshot abszolút nem backup, mert szükséges hozzá egy full backup, ez csak a változásokat követi, akárcsak egy növekményes mentés.
-
Gargouille
őstag
válasz
E.Kaufmann #154 üzenetére
"Mondjuk a mai világban nem csoda, az online mentés max egy snapshot, a mentés "gyorsítótára", amit gyorsan vissza lehet húzni."
Ez így sarkos azért kicsit általánosan kijelentve, de mondjuk egy egyszerű otthoni környezetre igaz lehet, ahol van egy darab NAS és annyi. De ha tényleg backup-ról beszélünk, akkor evidens, hogy az az adathordozó, ami a mentéseket tárolja az:
1. Nem lehet ugyanaz, amin "dolgozol". Vagyis az nem backup, ha ugyanazon az eszközön van, amin a mentendő adatok. Az egy külön erre a célra dedikált eszköz(ök) kell legyen(ek). Az már technikai kérdés, hogy ez off-line eszköz (külső HDD vagy szalag), vagy hálózati tároló vagy felhős megoldás stb.
2. A backup-ot tartalmazó adathordozó(ka)t elve teljesen izolálni illik a "produktív" környezettől. Ez lehet akár az is, hogy egy USB-s HDD a fiókban, de lehet egy külön szeparált alhálózatban is például, ha bekövetkezik mondjuk egy ransomware támadás, akkor ez semmiképp ne tudja elérni a backup-ot.
A snapshot valóban nem mentés semmilyen szempontból, ugyanakkor hasznos lehet mert ha megfelelően védett, akkor abból egyszerűen helyreállítható a felülírt adat. Amúgy mentésre például a 3-2-1 stratégia egy nagyon jó megközelítés.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Gargouille #153 üzenetére
Mondjuk a mai világban nem csoda, az online mentés max egy snapshot, a mentés "gyorsítótára", amit gyorsan vissza lehet húzni.
Az új DSM-ben van WORM mód, de azért az is csak egy félmegoldás, ha magát a DSM-et törik meg akkor úgy is csszhted. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #151 üzenetére
Pláne ha még a hálókábelt is kihúzod. Főleg ha van valami idrac portja.
-
ricsip
addikt
A fél megabites net valójában még istentelenül lassú volt a dvdrip-hez is, amikor egy film átlagosan 1 de inkább 2 db 700 megás divx volt. Arra akkor kellett várni kb 6 órát mire letöltötte a teljes filmet úgy h. közben akkor koppon ment a letöltés és nem röccent meg 1 pillanatra sem, nem tudtál nagyon mást csinálni mellette, különben leesett a letöltés sebesége azonnal
.
A kánaán az egyetemi kolis LAN és gigabites uplink-el jött el, illetve otthon a digis 100+ mbites kommersz internetelőfizetéssel. -
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #123 üzenetére
Én is 512K-s ADSL-el kezdtem, de az is pokoli gyors volt az ISDN (meg pláne előtte az 56K és még régebben a 33K -hoz képest), azt sem érdekelt, hogy órákig töltődtek a filmek, a lényeg az volt, hogy a díj nem perc alap volt, így lehettem egyfolytában online, nem kellett lesni az órát, és 1-1 óra után arra a napra lelépni.
Eleinte DC++ -on csordogáltak igen lassan a dolgok, később (2005 kora ősze) egy gyorsabb és jobb találmánynak a torrent bizonyult. -
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #108 üzenetére
Leírom ismét : Nekem elsősorban azzal van bajom, hogy kizárólag a felhős tárolás irányába akarják a usereket terelni, nem pedig a párhuzamos tárolás irányába.
Egyébként igen, itt is bármi megtörténhet, péntek este akkora vihar volt, hogy rendesen féltettem az eszközparkot. 6,5 órán át tombolt, villámlott és dörgött azonnal, úgy, hogy beleremegtek az ablakok. És ha vulkán talán nem is tör ki, az orosz lerohanás esélyesebb.A pincestudio sem mindegy, hogy hol van, ha pl egy magas hegyen, a csúcs közelében, akkor eléggé kicsi az esélye a vízbetörésnek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Solar Eclips #107 üzenetére
Tyűha, egy HDD fogyaszt kemény 3W-ot, szerintem ezt fel sem kellene számolni. Mert ugye létezik külső ház is, de berakható akár egy asztali gépbe is, ami amúgyis menne. De legyen NAS, azok sem fogyasztanak sokat, havi szinten maximum 1000ft. Cserébe mondjuk 1-2 év múlva is meglesz a HDD, és az adataid. Ugyanakkor ha nem fizeted tovább a felhőt, akkor se HDD, se adataid nem lesznek. ha az nem gazdaságos megoldás a semmid nem lesz-el szemben, hogy van HDD és adat is, akkor tényleg nem tudom gazdaságosan megoldani. De ez számomra egy eléggé torz nézőpont, hogy 3W-os fogyasztás para, de az nem, hogy kifizeted egy HDD árát amit nem kapsz meg.
Hozzáteszem, ha van folyamatosan elegendő bevételed, és 5 év múlva is lesz, sosem szűnik meg a munkahelyed, sosem lesz semmiféle anyagi turbulencia stb, és pont leszarod, hogy évente kifizeted egy HDD és árát és nem kapod meg, akkor még akár jó is lehet nagyon stabil netkapcsolattal.
Nekem mondjuk pont megint friss tapasztalatom van (köszönhetően a netszolgáltatómnak) hogy miért jó dolog otthon a sok HDD : ugyanis az elmúlt 1 hét alatt kétszer is előfordult, hogy 5-6 órahosszáig sem volt net, de az elmúlt 10 évben két egy hetes kiesés is volt, meg egy csomó 1-2-3 napos. Ilyenkor, ha felhőn lenne minden adatom, kb semmit nem tudnék kezdeni a géppel. így meg előre betárazott sorozat részeket néztem, szerencsére akadt offline játékom is pár, dolgozni nehézkes, de a pár órát szünetnek tudtam így felfogni.Leírom ismét : Nekem elsősorban azzal van bajom, hogy kizárólag a felhős tárolás irányába akarják a usereket terelni, nem pedig a párhuzamos tárolás irányába.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #143 üzenetére
Csak akkor érdekelne a téma, ha a stuxnettel áramtalanított mentés vinyókat sikerült volna meghekkelniük, ami fizikai képtelenség. De nem is ez történt, hanem nagyon is működő gépekbe dugdosták a pendrivejaikat. Viszont ami áram alatt van, az nem mentés, csak ideiglenes tár. Pont azért mert bármi baja lehet. Legkevésbé stuxnet, leginkább áramszünet.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #141 üzenetére
"Sokan hitték már ezt, aztán a Stuxnet rácáfolt erre is."
Mire? Meghekkelte a polcon fekvő vinyókat?
"Elég gáz ha például a backup infrastruktúra ugyanazon az alhálózaton van, mint ahol a munkavégzés folyik."
Nálam a polcon akkor van csak munkavégzés ha porszívózok.
-
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #133 üzenetére
"Ez addig szép és jó, amíg csak 1 vinyót kell összevissza másolgatni. 20+ db-nál már fontosabb hogy minél tovább ott maradjon."
Most azért itt 32TB-os HDD-kről beszélgetünk, akinek 640TB adatot kell tárolnia, az hidd el nekem, hogy nem 20db különálló külső HDD-n fogja ezt megtenni.
De amúgy pedig másolgatás van, mondjuk egy archív anyagnál legalább évente ellenőrzöd az állapotát függetlenül az adathordozótól és ha kell, akkor átírod egy újra. Még a szalagnál is át kell csévélni időnként.
"ami nem lóg a hálózaton, azt nem fogják meghekkelni, mert fizikailag lehetetlen."
Sokan hitték már ezt, aztán a Stuxnet rácáfolt erre is. De amúgy meg ez a hálózat felépítésétől függ. Elég gáz ha például a backup infrastruktúra ugyanazon az alhálózaton van, mint ahol a munkavégzés folyik. Ha valaki így épít hálózatot, akkor valóban könnyen térdre lehet kényszeríteni, de azért már elég régóta vannak erre megoldások.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
worxland #136 üzenetére
"párhuzamosan is lehet másolni, több gépen"
Szétosztod a haverok közt hogy ők is dolgozzanak, vagy veszel több gépet is otthonra csak ezért?
"24 óra alatt vacak másolási sebességgel (töredezett, csupa kis fájlt tartalmazó adat) is át lehet másolni majd 1 terát"
És akkor még marad vagy 59... (Egyszerűség kedvéért számoljunk csak régi 3 terás vinyókkal.)
-
moleculez
veterán
Ha már archiválás, aktuális challenge a családban: rokonságban kering rengeteg családi videó VHS-en. Na most az ott köszöni elvan, van is lejátszó és karácsonykor meg is lehet nézni ki hogy balfaszkodott 30 évvel ezelőtt. Ezt digitalizálni hogy legalább DVD-n legyen (nekem pl úgy kellett venni külső usb lejátszót, mert nincs optikai drive semmiben itthon) nem kis pénz (cég) vagy nem kevés meló (diy), lehet választani attól függően milyen orabert számolok magamnak. És akkor még nem lett feljavitva, hang sem lett masterelve.
-
worxland
addikt
válasz
Dr. Akula #133 üzenetére
"20+ db-nál már fontosabb hogy minél tovább ott maradjon. Ki fog nekiállni mindet lementeni valahova, majd újra kiírni? Egész hónapos meló." - nagyon szégyelném magam, ha ennyi ideig elhúznám.
1) párhuzamosan is lehet másolni, több gépen
2) 24 óra alatt vacak másolási sebességgel (töredezett, csupa kis fájlt tartalmazó adat) is át lehet másolni majd 1 terát. -
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Graphics #124 üzenetére
+ #126Gargouille: Ez addig szép és jó, amíg csak 1 vinyót kell összevissza másolgatni. 20+ db-nál már fontosabb hogy minél tovább ott maradjon. Ki fog nekiállni mindet lementeni valahova, majd újra kiírni? Egész hónapos meló. És akkor még jön a hélium is, hogy ne legyen elég 10-20 évente, hanem már 5 után (előtt?) is kelljen foglalkozni vele.
#128haxiboy: Amihez lehetséges jogosultságot hekkelni, ahhoz fognak is. A NASA-ba se úgy szoktak betörni hogy ott a beépített kiskapu, hanem csinálnak maguknak egyet. 1 dolog biztos csak: ami nem lóg a hálózaton, azt nem fogják meghekkelni, mert fizikailag lehetetlen. Az online NAS-nak meg addig vannak korlátozott jogai, amíg a hekkerek úgy akarják.
-
ricsip
addikt
válasz
Gargouille #129 üzenetére
Mai világban, amikor nem hogy furcsán néznek az emberre, hanem kifejezetten az a megszokott h. 3-5 évente dobbant az ember, már az elődöd elődje se volt ott mikor az előző technológiás mentést elkövették
-
Gargouille
őstag
"Az archiválásra használt eszközöknek pont hogy nagyon hosszú az életciklusuk, így de, meg fogod tudni nyitni a 20 évvel ezelőtti formátumot is."
Maga a kazetta kibírja persze, csak egyrészt döglik a szalagos egység is, 15 év múlva nem biztos, hogy kapsz olyat, ami olvassa még azt a formátumú kazit, amit addig használtál. De még ha ez is oké, akkor van az, hogy OS-t is cserélgetsz meg a Backup szoftver is frissül folyamatosan és 20 év múlva már egyáltalán nem biztos, hogy lesz még az a szoftver vagy ha igen, akkor olvasni fogja azt a fomátumot. Autópályatervező cégnél mi futottunk bele ilyenbe, még WinNT korszakban kezdtünk archiválni, aztán az évek során kidőlt a szalagos meghajtó, úgy kellett vadászni, hogy találjunk működő használtat. Aztán a szoftverkörnyezet is úgy megváltozott közben, hogy már a régi adatokat se lehetett mivel beolvasni, hiába maradt meg a szalagon. Miután ezt is átléptük jött az, hogy az akkori AutoCAD formátumot az új már nem tudta kezelni, illetve hibásan tudta megnyitni, a régi CAD meg már nem futott modern OS alatt, licencelés miatt sem tudtuk már beaktiválni...
Nem mondom, hogy nem lehet megküzdeni ezekkel, csak azt állítom, hogy ez sem ennyire triviális, maximum ha txt fájlokat kell archiválni.
-
haxiboy
veterán
válasz
Gargouille #126 üzenetére
Dr. Akula: Régen rossz ha a annak az eszköznek amiről a mentés készül van írási/olvasási jogosultsága oda ahova a mentése megy. Épp fordítva tanácsos csinálni, vagy valamilyen köztes eszközzel.
Például:
Backup agent az eszközön, elkészül a backup, a local backup szerver pedig szépen áthúzza magához, onnan pedig mehet a backup replication bármilyen eszközre/offsite backupra/cloudba (pl s3 bucket).Az archiválásra használt eszközöknek pont hogy nagyon hosszú az életciklusuk, így de, meg fogod tudni nyitni a 20 évvel ezelőtti formátumot is.
-
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #114 üzenetére
Én nem a zsarolóvírusról beszéltem, hanem arról, hogy minden adathordozó elöregszik, 10-20 év távlatában mindenképp cserélgetni kell, akármire mented is. Oké, szalagon elvileg 30 év is lehet, de ott is azért fogod előbb cserélni mert nem lesz mivel leolvasnod, meg nem lesz szoftver, amivel megnyitod a 20 évvel ezelőtti formátumot.
A zsarolóvírus egy tök más dolog, az ellen lehet védekezni ezer módon, az nem a hardvertől függ.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Ühüm és mennyit is fizettél értük?
Csak költői kérdés.
Én nosztalgiával emlékszem az első, 512k-s ADSL előfizetésemre, betárcsázós után minden téren hiperugrás volt.
A letöltéshez. ADSL előtt két hétig töltöttem le egy Windows szervízcsomagot, de inkább sikernek éltem meg. Free download manager- be felvettem, és reggelente, mikor csatlakoztam egy órácskára, a háttérben az FDM dolgozott, úgyhogy tényleg "csak" várnom kellett. -
Melyik merevlemezed az, amit 20 év óta tartogatsz otthon?
Próbálok visszaemlékezni, 2003-ban épp milyen vasam volt, de azt a 80GB-os merevlemezt már rég kidobtam... Talán ATA csatlakozós volt szegény.
Tehát értem, hogy jó ezt mondani, hogy 20 év múlva is szeretnél olvasni adatokat, de cserélni fogod az eszközparkot időközben.
Ha nem, akkor elő az IDE meghajtókkal gyorsan.
-
törölt tag
Szerintem alapvetően nem egyesével veszik az ilyeneket, ha már akkora tárhelyek kellenek valahová. A smiley-kat nem értem, ez mitől lenne álmodozós kategória?
Az is sokkal többe került, hogy SSD-re állítsam a NAS-t, pedig a sokadik hobbiprojekt volt a fontossági listán.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Gargouille #112 üzenetére
-
fecke78
senior tag
vices itt olvasni az okoskodásotokat , mintha vennétek majd fél millióért egy hdd-t ...
mintha nem a 4 tb lenne a leg elterjedtebb
De sebaj álmodozzatok -
Dr. Akula
félisten
A NAS egy átmeneti tár, amíg ki nem írod offline vinyóra róla az adatot. Esetleg továbbseedelni maradhat, de az meg nem baj ha repül. Nem látom a képletben hol okozhatna bajt egy zsarolóvírus. Ja, ha valaki az átmeneti tárat használja biztonsági mentésre, az meg is érdemli.
-
Sirus86
aktív tag
válasz
moleculez #104 üzenetére
Az ilyet hagyni kell es mas ugyfelet keresni. Kedvesen, de hatarozottan megmondani, hogy termeszetesen segitek, de a tanacsadosm oradija x tizerer / ora. Amennyiben szeretne, szivesen lerazolom es eltancolom a felhot is
Utana altalaban nem kell veluk foglalkozni. Csaladon beluli strategiam: Varok a valasszal, mire megoldjak.
-
E.Kaufmann
veterán
Ha valóban fontos adatokról van szó, akkor mi más jöhet szóba? Elküldöd havonta a mentéseket a kanadai nénikédnek légipostán? Ha csak privát, de jó lenne megőrizni (ha baj van, akkor meg inkább had vesszen), akkor lehet próbálkozni otthon is (ahogy én is teszem !!!).
És ne mond, hogy pl Hajdú-Biharban nem tör ki a vulkán, nem lesz tsunami, nem rohanják le arománokoroszok, mert azért látjuk a hírekből, hogy sajnos sokminden megeshet, pl a szomszédban (sőt kettőben is, mert a szerbeknél is kitört a parasztlázadás).Ez a melyik ujjadba harapj probléma inkább (mint a legtöbb műszaki probléma), mint hogy határozottan ki lehessen állni egyik vagy másik megoldás mellett.
Erről amúgy eszembe jutott a Magyarósi Csaba, aki a pincestúdióban tart adatokat, minden tiszteletem az övé, de oda bármikor bejöhet a víz VPN helyett inkább Cloud tárhelyet kellene reklámoznia
. Egy másik sztori, meg amikor be is tört és a Kürt mentett ilyen vinyókat, amik úsztak a szennyvízben, megjegyezték, hogy jó volt a szűrése a winyóknak, mert szép átlátszó nem optikailag piszkos víz volt mára HDD-ken belül
-
Solar Eclips
tag
Kimarad a képletből mennyi áramot eszik az a 4TB és magában egy hdd kevés minimum egy nas is kell hozzá.
plussz ugye ha te bérelsz 4TB az inkább 8 mert van biztonsagi mentesuk (tudom nem biztos higy a duplája de te ezt csak igy tudnád otthon megoldani) mert valojaban neked 2x 4TB nas kene otthon. Szoval valojaban otthon ezt nem is tudod megoldani gazdasagosan. -
totron
addikt
Az archiválás része a menet közbeni, technológiákon való átmentés is. Az más kérdés, hogy érdekmúlás miatt ez sokszor nem következik már be. Így viszont - ennek tudatában, hogy többször vész el érdektelenségből - felesleges bele kezdeni bármilyen siratásba.
(#47) Gargouille, rendszeresen van képem a szalagot fölébe helyezni a HDD-s mentésnek jóságban, a rendszeres reakció erre, hogy de ugye nincs semmi közöm az informatikához munkaügyileg? Szalag for ever.
-
bteebi
veterán
"Azzal kezdtem, hogy LOL"
A LOL egyáltalán nem szükségszerűen arra utalt, egyszerűen kiröhögted/kiröhögtél. Ráadásul jogosan, csak nem azért.
Szerintem csak belemagyarázod, de papíron persze az is lehetne, hogy én is csak belemagyarázom. (Amúgy nem, de igazából tök mindegy; elég az, hogy mindketten tudjuk magunkról, hogy mit gondoltunk.
)
Én meg odatettem, hogy "
", mégse volt egyértelmű. (Itt viszonylag szegényes az emotikon felhozatal.)
"arra az esetre ha mégsem"
Erre se implicite, se explicite nem utaltál, csak leírtad, hogy ki/mi is volt.
"Mert ma már sosem lehet tudni."
Sajnos elég öreg vagyok ahhoz, hogy lehessen tudni.
Meg amúgy elég értelmes (bár ezt inkább az ismerőseim döntsék el), és többnyire viszonylag tájékozott is vagyok, mert sokat olvasok (és nem csak PH!-t). Ami egyébként az igazi poén, hogy Bolotovot egyébként tényleg nem ismertem.
De ilyen esetekben is óvatos vagyok, és inkább rákeresek, akár hosszabban is, csak ne írjak téves infót és/vagy ne nézessem magam hülyének.
Szerintem amúgy nagyon kevés ember nem ismeri Molotov nevét, esetleg (névről) még a Molotov-Ribbentrop paktum is megvan sokaknak. A koktélja meg biztosan, bár lehet, hogy sokan azt hiszik róla, hogy olyan, mint a Blue Hawaiian, csak mondjuk rum helyett vodkával.
-
moleculez
veterán
válasz
bitblueduck #103 üzenetére
Kezdjük ott hogy átlag 50+ anyukának megpróbáltam elmagyarázni mi a felhő, és ő nem értette, főleg hogy az miért kerül pénzbe. Csak szerette volna a 200gb fotót/videót ("nagyon fontos" családi videók (4k 60fps HDR) ám vágatlanul, minden fotó 30x lőve...
) egyik telorol a másikra. De most. De kábel meg gép nélkül. Esetleg brutuszon?! Na, ikyenekkel megküzdeni...
-
Egon
nagyúr
Szerintem sarkítasz kicsit.
Először is, ennél vannak jóval olcsóbb szolgáltatások, pl. backblaze. Ott egy 2 TB-os vinyó árát fizeted kb. évente. Másrészt azt a vinyót bele is kell tenni valamibe, amiben működik, pláne ha egyszerre több eszközről is el szeretnéd érni az adataid. Harmadszor, a vinyók meg az eszközök fogyasztanak is ám, 7/24 hosszú távon nem teljesen elhanyagolható összeget; meg adott esetben tönkre is mennek X év után. Jah, és zajuk is van. Negyedszer, ha mondjuk leég a lakásod vagy betörnek és ellopják a NAS-t, netalántán beszívsz egy zsarolóvírust, akkor kakukk, a felhős szolgáltatónak jó eséllyel lesz mentése.
Ettől még én is lokálisan tárolok mindent is, de azért igenis vannak érvek a felhő mellett (pontosabban a lokális tárolás ellen) is. -
KROK640
nagyúr
Azzal kezdtem, hogy LOL
Arra az estre, mert bíztam benne, hogy poén. (igaz ezt a részt sikeresen ignore-áltad).Majd kifejtettem, arra az esetre ha mégsem, illetve, hogy aki nem tudja ki volt az általam említett illető az is képbe kerüljön vele. Mert ma már sosem lehet tudni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Acer Predator GM7000 4 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6700 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- SSD-k / HDD-k ( 256gb, 500gb, 1TB-1.5 TB )
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest