Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• parandroid

félisten

válasz Solar Eclips #204 üzenetére

Maintal. Kb Frankfurt am Main elővárosa vagyunk, a két várostábla között nincs 2 km. Konkrétan a főutcán lakok most, de ez tök mindegy, az egész városban nincs optika. Valamit végighúztak a járda alatt, feltúrtak mindent, de ennek is már vagy 2-3 éve, azóta csupasz, narancssárga kábelvégek lógnak ki itt-ott, netnek meg se híre, se hamva.

Katasztrófa amúgy az egész régióban az optikai internetpenetráció, Frankfurtban is előb elérhető a kábeles net, mint az üvegszálas. Wilkommen im 2023.

p

• parandroid

félisten

válasz Solar Eclips #202 üzenetére

Németország:

Első albérletünkben évekig szoptam a nettel. Max 15 Mbps ADSL, napi több szakadás, hol pillanatokra, hol órákra. Szolgáltatót is váltottam. Mire kiderült, hogy a 70-es években épült magasház belső kábelezése olyan fos, hogy gyakorlatilag esélytelen bármi normálisra. Természetesen a cseréhez a teljes lakóközösség beleegyezése kellett volna, az kb 80 lakás, egy része török-káeurópai, németek fele 80+, teljesen esélytelen volt.

Utána házba költöztünk, szerencsém volt, ott be lehetett kötni 100 megabitet is, működött is faszán, épp akkoriban húzták az optikát, amikor elköltöztünk megint, még kaptam ajánlatot, hogy ugyanilyen áron lehetne 300 megabit is, vagy drágábban 500.

Az új házban megint csak sima adsl van, első néhány ajánlatom 2 (!), és 15 megabit közötti csomagokra szólt (2020 eleje), nagy nehezen találtam egy kis szolgáltatót, aki vállalta az 50 megabitet. Szerencsére a minőséggel nincs probléma (kivéve, amikor az útépítők átvágták a kábelt, akkor majd' egy hét volt, mire sikerült megfoltozni, közben a fél városban nem volt net). Másik opció a kábeles 100 megabit lett volna, de a tulajdonos nem szerette volna, ha főfalat kell fúrni, mire az utcáról behozzák, a telefonnal közösen meg nem vállalták, mert az másik szolgáltató. Optikai kábelt a kisvárosban kb 5 éve fektetik, eddig nulla eredménnyel, attól eltekintve, hogy havonta kapok egy szórólapot a postaládában, hogy csatlakozzak most azonnal, és akkor elengedik a sokezer eurós csatlakozási + bekötési díjat, és ez már tényleg a legeslegesegutolsó lehetőség, mert utána naggggyon drága lesz. Ja, nem az isten háta mögött lakok, magyar viszonylatban kisebb megyeszékhely méretű kisváros, ha kinézek az ablakon, akkor látom a frankfurti felhőkarcolókat, az európai központi bank nemrég felhúzott hipermodern toronyháza nincs 10 km légvonalban (na, az kb gyorsabban felépült, minthogy az optikai internet ideért volna).

Mindeközben anyámnál sötét zalában, egy elnéptelenedő, lepukkant kisvárosban 10 éve gigabites optikai net van. :DDD

p

Új hozzászólás Aktív témák