Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KTTech
veterán
válasz
Dr. Akula #167 üzenetére
Nem hiszem, hanem tudom... mivel maga a drive is képes ezt megtenni magától, működés közben, ha bizonyos feltételek teljesülnek (legalábbis a kontrollertől a mechanika felé). Ha a kontroller elszáll az inkább csak bosszúság és némi pénz befektetést kíván, de menthetőek maradnak az adatok (nem egyszer csináltam már ilyet).
Egyébként, annak idején sokat kísérleteztem, mit bírnak a HDD-k, a tápellátás megszűnése és visszakapása pont nem igazán zavarja őket. A túlfeszültség igen, de az is csak akkor, ha jelentősen meghaladja a gyári értéket (a fordított polaritást meg gyártó és modellfüggő, hogy viselik). De aki töketlen és fostalicska tápegységet használ, az meg is érdemli ez esetben.
-
KTTech
veterán
válasz
Dr. Akula #165 üzenetére
Ennyi erővel, neked nem szabadna adathordozó, és főleg merevlemez közelébe menni... úgyis történni fog vele valami.
Az ha egy NAS offline állapotban van, tökéletesen megfelelővé teszi backup tárolására.
Ps.: nyugodtan kapcsolgathatod a tápellátását egy modernebb HDD-nek, a beépített védelem meg fogja védeni...
-
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #160 üzenetére
"Hanem mitől? Hogy másik vinyón pörgetem az adatokat, hogy ha nem viszi el az áramszünet, akkor majd a zsarolóvírus?"
Nem attól viszi el a "zsarolóvírus", hogy áram alatt van, hanem attól, hogy nincs megfelelően védve. Meg ugye nem csak a zsarolóvírus jelent veszélyt az adatokra. De ezen tényleg kár rugózni, nyilván ha direkt nem akarod érteni, akkor nem fogod. Elfogadom, hogy másképp gondolod, csak nem értek vele egyet. Peace. -
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #133 üzenetére
"Ez addig szép és jó, amíg csak 1 vinyót kell összevissza másolgatni. 20+ db-nál már fontosabb hogy minél tovább ott maradjon."
Most azért itt 32TB-os HDD-kről beszélgetünk, akinek 640TB adatot kell tárolnia, az hidd el nekem, hogy nem 20db különálló külső HDD-n fogja ezt megtenni.
De amúgy pedig másolgatás van, mondjuk egy archív anyagnál legalább évente ellenőrzöd az állapotát függetlenül az adathordozótól és ha kell, akkor átírod egy újra. Még a szalagnál is át kell csévélni időnként.
"ami nem lóg a hálózaton, azt nem fogják meghekkelni, mert fizikailag lehetetlen."
Sokan hitték már ezt, aztán a Stuxnet rácáfolt erre is. De amúgy meg ez a hálózat felépítésétől függ. Elég gáz ha például a backup infrastruktúra ugyanazon az alhálózaton van, mint ahol a munkavégzés folyik. Ha valaki így épít hálózatot, akkor valóban könnyen térdre lehet kényszeríteni, de azért már elég régóta vannak erre megoldások.
-
worxland
addikt
válasz
Dr. Akula #133 üzenetére
"20+ db-nál már fontosabb hogy minél tovább ott maradjon. Ki fog nekiállni mindet lementeni valahova, majd újra kiírni? Egész hónapos meló." - nagyon szégyelném magam, ha ennyi ideig elhúznám.
1) párhuzamosan is lehet másolni, több gépen
2) 24 óra alatt vacak másolási sebességgel (töredezett, csupa kis fájlt tartalmazó adat) is át lehet másolni majd 1 terát. -
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #114 üzenetére
Én nem a zsarolóvírusról beszéltem, hanem arról, hogy minden adathordozó elöregszik, 10-20 év távlatában mindenképp cserélgetni kell, akármire mented is. Oké, szalagon elvileg 30 év is lehet, de ott is azért fogod előbb cserélni mert nem lesz mivel leolvasnod, meg nem lesz szoftver, amivel megnyitod a 20 évvel ezelőtti formátumot.
A zsarolóvírus egy tök más dolog, az ellen lehet védekezni ezer módon, az nem a hardvertől függ.
-
-
Graphics
Jómunkásember
Melyik merevlemezed az, amit 20 év óta tartogatsz otthon?
Próbálok visszaemlékezni, 2003-ban épp milyen vasam volt, de azt a 80GB-os merevlemezt már rég kidobtam... Talán ATA csatlakozós volt szegény.
Tehát értem, hogy jó ezt mondani, hogy 20 év múlva is szeretnél olvasni adatokat, de cserélni fogod az eszközparkot időközben.
Ha nem, akkor elő az IDE meghajtókkal gyorsan.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dr. Akula #71 üzenetére
Én érettségi pillanatában sem tudtam integrálegyenletet megoldani
Karlócai béke meg az a Török-Habsurg háború volt, és 1699 (Töri versenyekre jártam ötödikes koromtól érettségiig). Sokkal érdekesebb lett volna ha mondjuk ilyet kérdezel, hogy ki volt Valerij Bolotov? (illetve az most momentán megválaszolhatatlan lett volna mivel kb most kezdik majd el tanulni)
De ha holnap egyetemre jelentkeznék, akkor nekem első lépésként újra le kéne érettségiznem, mivel még a régi rendszerben (2005 előtt) érettségiztem, ami ma már nem számít. Legalábbis tovább tanulásnál.
Ezen az alapon azt mondom, hogyha valaki olyan állást vállal ahová kötelező a nyelvvizsga, ás nem tudja felmutatni, akkor bizony menjen újra nyelv vizsgázni.
És a jár neki réteget is komolyan lehetne szűkíteni :
Ugyebár 16 éves kor alatt nem lehet nyelv vizsgázni amennyire tudom. Tehát 2000-16 = 1984 --> vagyis az 1984 és azután születetettek ki is zárhatóak. Aki meg azelőtti nyelvvizsgát jelent be, elmegy és lenyelv vizsgázik megint, az szerintem simán megérdemli, hogy az állam kifizesse neki. -
Gargouille
őstag
válasz
Dr. Akula #37 üzenetére
"De mondok jobbat: Szeretnéd ha mondjuk a nyugdíjfolyósító héliumos vinyókon tárolná az adataidat? Majd 40 év múlva közlik hogy hát náluk nincs nyoma annak hogy dolgoztál, még 40 évet leszel szíves ledolgozni ha nyugdíjat akarsz.
(Amúgy tényleg simán szétteszik a kezüket.)"
Értem mit szerettél volna mondani, csak nem jó a példa, nem tartom valószínűnek, hogy külön HDD-ken tárolnák az adatokat. Az ilyen helyeken storage-ok vannak hibatűrő raid tömbbe szervezett lemezekkel, szalagos archiválással, mentéssel stb... tehát egy HDD meghibásodás az semmilyen adatvesztést nem okoz, mondhatni az üzemszerű működés része.
-
sb
veterán
Van most archív adattal 20 éves HDD-d? Vagy bármid, lehet DVD is, ha egyáltalán akkoriban volt már. Ha igen akkor szerintem próbálj meg ráolvasni azokra is, hátha mégsem 100%, hogy ott van rajta az adat. Persze ha ha van mivel.
A HDD-t megkerestem, elvileg 10GB körüli lehetett és valószínűleg még IDE csatis.
-
Egon
nagyúr
válasz
Dr. Akula #22 üzenetére
Bizonyos méretekben már csak kétszeres a fajlagos költsége az ssd-nek, ergo már a legtöbb esetben indokolt a használata, tekintettel arra, hogy az előnyei a legtöbb felhasználási területen bőven ellensúlyozzák a hátrányait, beleértve a magasabb árat is; ugyanakkor a nagy kapacitású ssd-k még nem nagyon szivárogtak le a mainstream vonalra.
Új hozzászólás Aktív témák
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3703, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3685 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest