Új hozzászólás Aktív témák

• Gargouille

őstag

válasz haxiboy #156 üzenetére

1. Tök egyetértek. Annyival kiegészíteném, hogy nem kell feltétlenül kézzel másolgatni, automatizálható sokféleképpen, hogy csak egy példát mondjak, az ingyenes Veeam Agent is képes például úgy menteni, hogy amikor épp elérhető az adathordozó (bedugod az USB-s HDD-t), akkor elindul a mentés automatikusan és ha végez akkor le is választja.

2. Csak példaként írtam a külön alhálózatot (mi általában így építjük fel) de logikailag hasonló a te megoldásod is, a lényeg az, amit írtál: "backupot végző eszköz elér mindent a hálózaton, fordítva viszont nem."

A read-only megoldás is egy jó példa rá, hogy mennyi mindennel lehet még "cifrázni" és védeni a mentést.

A snapshot akkor szokott jól jönni ha mondjuk egy nagyobb méretű VM-et kell visszarántani egy korábbi állapotba, mert ha van épp snapshot, akkor pár másodperc a mutatvány, de mondjuk lehet backup-ból visszaolvasni meg komplikáltabb és több óra vagy nap (jó tudom van instant recovery is ma már). De ez persze csak egy példa a sok közül.

Szerintem az a jó ha minél több lábon áll mentési szempontból az ember, mert amikor bekövetkezik egy incidens, akkor minden egyes külön mentés vagy megoldás egy eséllyel több, hogy helyre tudjál állni. Sok nagyobb cégnél láttam már a gyakorlatban, hogy az ilyen "mellékesen meglévő" plusz mentések vagy snapshot-ok mentették meg végül az életüket, mert az elsődleges megoldás élesben kudarcot vallott.

Új hozzászólás Aktív témák