Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz ricsip #211 üzenetére

Hát akkor eléggé elkerültük egymást, én 2015-től boldogítottam a szigetet :D
    Nekem Protaras volt a munkahely és a lakhely, de Aiya napát igen gyakran (akár hetente többször) is látogattam. Egyszer találkoztam is egy Paphoson élő magyar csajjal, aki mondta h milyen jó nekem, hogy ilyen közel van Aiya Napa. :D

Igen, a Cyta volt a szolgáltató Protarasban. Még emlékszem, hogy meg is kérdezte a csaj, hogy biztos akarom a netet? Visszakérdeztem, hogy miért? Mondta h mert 60 eurorért szerinte (ő volt az üzletkötő!) drága. Mondtam neki h sokáig leszek itt és kell a net. Csak később a szerződést tüzetesebben átnézve vettem észre, hogy 49%-os készenlétet garantálnak mindössze, és bizony előfordult nem egyszer, hogy 2-3 napig sem volt net.
    Én vendéglátásban voltam, és csodás időszak volt :) mondjuk rengeteg melóval, és mai szemmel nézve nagyon gyenge fizetéssel.

A Tródosz meg nagyon szép, és az a durva, hogy autózol félórát és a full mediterrán helyből egy olyan hely lesz, mintha itthion MO-n lennél, ugyanaz a növényzet, időjárás stb. Török oldal szerintem is szebb, szintén Nicosiánál mentem át.

Ami pedig a kajákat illeti, igen a különféle meze-k nekem is adták, ahogy a Halloumi is, de mondhatnám a souvlaki-t, vagy a klefiko-t, ezenkívül nagy szeretettel fogyasztottam a KEO különféle termékeit.

• KROK640

nagyúr

válasz Solar Eclips #202 üzenetére

jelenleg? AZ EU egyik legdrágább régiójában (ami a megkereshető pénzt és megélhetési költségek arányát illeti) Hajdú-Vihar vármegye...
    Szintén 197 óta és dial up-on vagyok, mondjuk kevésbé szerencsés vagyok hozzád képest, mert még 2003-ban is csak az ISDN jött, az ADSLig 2004 dec 28-ig kellett várnom. Addig kerestem diákként pár hónapot telefonszámlára...

Sajnos itt még 2020 után is előfordult simán 6 napos kiesés(!) mondván munkaerőhiány miatt nem tudják előbb megoldani, és ez is csak azért ennyi, mert bevállaltam, hogy megoldom h péntek délelőtt otthon leszek, különben további 4-5 napot kellett volna még várjak.

Máltán 2005ben konkrétan semmilyen netem sem volt hónapokig (akkoriban el is voltam nélküle), Cipruson 2015ben havi 60 euroért 1Mbitet kaptam 49%-os rendelkezésre állással, amit komolyan be is tartottak, az esetek felében akár órákig is nem volt net, és volt h 4 napig nem volt net egyfolytában. (öszehasonlításként : Akkor itthon 120Mbit havi 3800ft volt)
    Németországban 2020-ban 3Mbites(!) netem volt, és ezt "szupergyors"nak hirdette a lakás bérbeadója. Tavaly Bregenzben már 100Mbites netem volt, és az legalább mindig volt, egy délutánt kivéve.

• KROK640

nagyúr

válasz Solar Eclips #194 üzenetére

Örülj neki. Még egy hónapja sincs, hogy 8+ órán át nem volt net, de kisebb 10-20 perces kiesés még a múlthéten is akadt.

• KROK640

nagyúr

válasz Solar Eclips #190 üzenetére

Tök másképp állunk a kérdéshez :

Itt nem feltétlenül NAS-al kell számolni, hanem külső merevlemezekkel, amik katalogizálva, szükség esetén a gépre csatlakoztathatóak pillanatok alatt.

Visszatérve az alapvető kérdéshez, a havi 12 eur / TB (ami tényleg nagyon kedvező) évi 55000ft (mai árfolyamon, 16ft kerekítéssel), ami egy 6TB-os HDD ára, és marad 5000ft. Itt ha egy év után nézzük a mérleget (ismét !) valamiért nem tudsz fizetni, akkor van egy 6TB-os HDD és az adataid. A felhő esetén meg semmid. Se HDD, se adat.
    Nem azt mondom, hogy a felhő rossz, mert nagyon nem! Csak azt MELLETTE és nem helyette kell csinálni!

Szintén 1997 óta netezek, 1998 ősze óta van saját netem , és bizony rengetegszer előfordult, hogy percekre, órákra, napokra, sőt 1-2 hétre sem volt net. (pár éve jártam úgy, hogy egy szűrőt fordítva raktak be. mint kiderült. A Szolgáltatónak jelezve a hibát 4 nap múlva péntek délelőtt 10 és 12 között tudtak szerelőt küldeni, ha nem fogadom el, 6-7 nap extra várakozás, mert nincs elég ember. Itt MO-n sajnos ez a norma :( nyilván az ember vegyen ki egy szabadnapot erre, na most teljesen mindegy, hogy akart-e vagy sem).

A Másik, hogy rengeteget streamelt tartalommal (főleg YT) jártam úgy, hogy egyik nap még elérhető a másikon már nem. Volt olyan channel ami úgy tűnt el (törölte magát? Más törölte?) hogy 40-60-80 videóval tűnt el egyik napról a másikra. Tőlem függetlenül nem férek hozzá valamihez, amihez korábban igen. Vagy ha ez sincs, csak elmegy a net mondjuk 2 napra ... nem jó.
    Ami csak felhőben van - legyen az bármi - afelett csak addig van hozzáférésed míg egy harmadik fél is akarja.

A másik, hogy teljesen más felhőben tárolni olyan mass data ami nem kell mindennap, talán 2-3 évente egyszer (vagy sosem?) lesz szüksége az embernek, mint helyben. Persze ez nem öröm sehogy sem.

De te dolgod, hogy hogy csinálod, nekem mindenesetre egy ilyen 32TB-os lemez jó hír, mert simán előfordulhat, hogy 2-3 év múlva a gépem része lesz (vagy külső HDD-ként vagy belsőként is akár). :)

• KROK640

nagyúr

válasz Solar Eclips #171 üzenetére

Ebben a vitában mindent igyekszel úgy paraméterezni, hogy a te véleményed felé leejtsen a pálya.
    De egye fene akkor évi 18 ezer ft (ami osztrák fizetésből már min magyarból), adjuk hozzá azt is, mert a havi 1500 ft az tényleg komoly tétel.
    Rendben aláírom, hogy ez zavar, és sok, de akkor a másik oldalról, hogy a francba nem zavar az, hogyha mondjuk 1 év múlva megszakítjuk bármiért, akármiért az egészet, akkor se HDD-d se adataid nem leszek, miközben kb ugyanannyit adtál ki? Mert ha mindegy, akkor meg 2-3W-okon (különbség ahhoz képest amit írtam) de 5-ön is (kb összesen) tök fölösleges fillért bhaszni. (értem én, hogy ezzel is afelé húzol, hogy na mégsem olyan olcsó a HDD ha már üzemeltetni is kell)
    Ráadásul a HDD ha nem ejted le/töröd össze/öntöd le, akkor kb 10 évig veled marad, miközben el is adhatod, és akkor az ebbe fektetett pénz egy része is visszajön.
    Vagy az, hogyhogy nem számít, hogy ha bármiért nincs net (nekem már volt ilyen többször, hogy ilyen-olyan okból napokig sem), akkor hozzá sem férsz az adataidhoz???

És most itt nem arról van szó, hogy ne legyen felhő, mert szerintem is a kettő együtt a legbiztonságosabb, hanem arról van szó, hogy 4TB esetén mi éri meg anyagilag jobban. Illetve, hogy jelenleg el sem tudom képzelni, hogy az adataimat kizárólag felhőben tartsam, bármennyire is próbálsz meggyőzni arról, hogy az milyen jó.

• KROK640

nagyúr

válasz ricsip #149 üzenetére

Igen, és akkor felétételeztük, hogy full sávszéllel tudtál tölteni. Ugye a legtöbb filecserélő akkoriban még olyasmi volt mint pl a DC++, hogy nem többszálú volt, így előfordult, hogy hiába volt mondjuk 512kbps (128K) az elméleti sávszél, jött mondjuk 30-40-50Kval. Akkor lehetett mellette csinálni mást is, ami tök jó, csak épp a töltési időt mindjárt duplázni, akár triplázni is lehetett.
    Előre kellett gondolkodni rendesen, hogy az ember este mit akar majd megnézni, amikor reggel elkezdte az ember a letöltést :D

Ennek ellenére nem voltak rossz idők :)
    (pláne mikor szétdobáltuk a haverok között, hogy ki mit tölt le, aztán délután/másnap/hétvégén meg jártunk egymáshoz a mobile rackkel. Legalább megvolt a kapcsolat termető jellege is a dolognak. Ma már idejét sem tudom mikor mentem át bármelyik régi kocka haveromhoz bármiért is ... :( )

• KROK640

nagyúr

válasz E.Kaufmann #123 üzenetére

Én is 512K-s ADSL-el kezdtem, de az is pokoli gyors volt az ISDN (meg pláne előtte az 56K és még régebben a 33K -hoz képest), azt sem érdekelt, hogy órákig töltődtek a filmek, a lényeg az volt, hogy a díj nem perc alap volt, így lehettem egyfolytában online, nem kellett lesni az órát, és 1-1 óra után arra a napra lelépni.
    Eleinte DC++ -on csordogáltak igen lassan a dolgok, később (2005 kora ősze) egy gyorsabb és jobb találmánynak a torrent bizonyult.

• KROK640

nagyúr

válasz E.Kaufmann #108 üzenetére

Leírom ismét : Nekem elsősorban azzal van bajom, hogy kizárólag a felhős tárolás irányába akarják a usereket terelni, nem pedig a párhuzamos tárolás irányába.
    Egyébként igen, itt is bármi megtörténhet, péntek este akkora vihar volt, hogy rendesen féltettem az eszközparkot. 6,5 órán át tombolt, villámlott és dörgött azonnal, úgy, hogy beleremegtek az ablakok. És ha vulkán talán nem is tör ki, az orosz lerohanás esélyesebb. :(

A pincestudio sem mindegy, hogy hol van, ha pl egy magas hegyen, a csúcs közelében, akkor eléggé kicsi az esélye a vízbetörésnek.

• KROK640

nagyúr

válasz Solar Eclips #107 üzenetére

Tyűha, egy HDD fogyaszt kemény 3W-ot, szerintem ezt fel sem kellene számolni. Mert ugye létezik külső ház is, de berakható akár egy asztali gépbe is, ami amúgyis menne. De legyen NAS, azok sem fogyasztanak sokat, havi szinten maximum 1000ft. Cserébe mondjuk 1-2 év múlva is meglesz a HDD, és az adataid. Ugyanakkor ha nem fizeted tovább a felhőt, akkor se HDD, se adataid nem lesznek. ha az nem gazdaságos megoldás a semmid nem lesz-el szemben, hogy van HDD és adat is, akkor tényleg nem tudom gazdaságosan megoldani. De ez számomra egy eléggé torz nézőpont, hogy 3W-os fogyasztás para, de az nem, hogy kifizeted egy HDD árát amit nem kapsz meg.
    Hozzáteszem, ha van folyamatosan elegendő bevételed, és 5 év múlva is lesz, sosem szűnik meg a munkahelyed, sosem lesz semmiféle anyagi turbulencia stb, és pont leszarod, hogy évente kifizeted egy HDD és árát és nem kapod meg, akkor még akár jó is lehet nagyon stabil netkapcsolattal.
    Nekem mondjuk pont megint friss tapasztalatom van (köszönhetően a netszolgáltatómnak) hogy miért jó dolog otthon a sok HDD : ugyanis az elmúlt 1 hét alatt kétszer is előfordult, hogy 5-6 órahosszáig sem volt net, de az elmúlt 10 évben két egy hetes kiesés is volt, meg egy csomó 1-2-3 napos. Ilyenkor, ha felhőn lenne minden adatom, kb semmit nem tudnék kezdeni a géppel. így meg előre betárazott sorozat részeket néztem, szerencsére akadt offline játékom is pár, dolgozni nehézkes, de a pár órát szünetnek tudtam így felfogni.

Leírom ismét : Nekem elsősorban azzal van bajom, hogy kizárólag a felhős tárolás irányába akarják a usereket terelni, nem pedig a párhuzamos tárolás irányába.

• KROK640

nagyúr

válasz bteebi #105 üzenetére

Igazából nincs jelentősége. Poén lett volna, én nem vettem le, aztán azóüta, ahogy írtad is bármelyikünk belemagyarázhat bármit.
    Részemről fátylat rá :)

• KROK640

nagyúr

válasz bteebi #96 üzenetére

Azzal kezdtem, hogy LOL :))
    Arra az estre, mert bíztam benne, hogy poén. (igaz ezt a részt sikeresen ignore-áltad).

Majd kifejtettem, arra az esetre ha mégsem, illetve, hogy aki nem tudja ki volt az általam említett illető az is képbe kerüljön vele. Mert ma már sosem lehet tudni.

• KROK640

nagyúr

válasz E.Kaufmann #94 üzenetére

Szóval te alapvetően jó dolognak tartod azt, hogy a nép eléggé határozottan a felhőzés felé van terelve???

Múltkor ismerőssel beszélgettem, jtt ő is azzal, hogy hááá de jó a felhő. Kiderült, hog évente 4TB felhőért 1,5db 4TB-os HDD árát fizeti. Tehát 2 évnyi 4TB bérlése után (ami aztán eltűnik és nem lesz semmije), lehetne 3db 4TB-os HDDje (valójában több mert lassan csökkenne az ára a fizikai HDDnek). Ráadásul nem kéne a felhő miatt - az amúgy meg semmi másra nem használt - lehető leggyorsabb internetkapcsolatot dupla áron előfizetni.
    Azért ezen legalább elgondolkodott.
    Megvan persze a felhőnek is az előnye, de a normális tároló kapacitás MELLETT és NEM HELYETT!!! Pár (tíz)GB a legeslegfontosabb dolgoknak, hogy backup OK, de az, hogy valaki életvitelszerűen felhőbe tárolja az adatait szerintem nagyon-nagyon problémás.
    különben idővel az ember az adataival kapcsolatban is pont olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerül mint ahogy már a pénzével megtörtént.

• KROK640

nagyúr

válasz bteebi #81 üzenetére

LOOOL! :))
    :N

Az nem Bolotov, hanem Molotov koktél. A Molotov koktél pedig visszahúzódik a finn-orosz háború idejére (1939-1940) mely során Finnország elveszítette Karélia egy részét, de ez most mindegy is nekünk. Az orosz hadügyminiszter akkor Molotov volt, és a koktélok pedig neki készültek.
    Valerij Bolotov pedig az volt, aki 2014-ben kikiáltotta a Luhanszki népköztársaságot (Ukrajna egyik szakadár megyéje, tulajdonképp a mostani háború egyik kirobbantó oka).

• KROK640

nagyúr

válasz E.Kaufmann #75 üzenetére

Igen, és a felhőnek rengeteg hátránya van user szempontból, amiért maximum is csak backupnak használnám. De ahogy jelenleg terelik a népet a felhő felé, sokaknak tuti ez lesz a fő tárolójuk.
    Hátrányok között a teljesség igénye nélkül megemlítem, hogy a usernek folyamatosan fizetnie kell azért, hogy az adatai számára elérhetőek legyenek számára, teljesen mindegy, hogy az aktuális anyagi helyzete hogy áll. (nem az van, hogy mikor van pénzem veszek egy nagy winyót, aztán ha kenyérre sincs, akkor is tárol nekem a HDD). Emellett kell folyamatosan egy jó internetkapcsolat. Aztán ott van a kiszivárgás lehetősége, vagy az, hogy a felhőszolgáltató esetleg úgy gondolja, hogy az adott anyag ütközik az irányelveivel és azonnal törli.

• KROK640

nagyúr

válasz ricsip #72 üzenetére

Már több olyan munkahelyen is dolgoztam, ahol érdekes volt, hogy van-e nyelvvizsgám és kivétel nélkül mindegyik helyen kőkeményen kellett használni a nyelvet (bár igazán a legtöbb helyen elbeszélgetés volt ahogy írtad).
    Az, hogy bemutatok egy nyelvizsga papírt és extra jutalmakat kapok érte, miközben nem kell használnom a nyelvet sosem a munkahelyen nekem scifi. Tudom, hogy van ilyen, mert nekem is volt ilyen ismerősöm (egész jó valami 10-15%ot kapott az amúgy sem kevés fizujára) miközben egy mekiben egy hamburgert nem tudott rendelni (nekem kellett, és akokr kiderült, hogy neki van nyelvizsgája nekem meg akkor még nem volt, eléggé fura helyzet volt).

De jól elkalandoztunk attól a ténytől, hogy jönnek a 32TB-os HDD-k, amik sajnálatosan az egyszeri usert nemhogy mostanában, de lehet, hogy már semmikor sem fog érinteni :( maximum azokat akik szeretnek szép nagyokat NASolni.

• KROK640

nagyúr

válasz Dr. Akula #71 üzenetére

Én érettségi pillanatában sem tudtam integrálegyenletet megoldani :D Karlócai béke meg az a Török-Habsurg háború volt, és 1699 (Töri versenyekre jártam ötödikes koromtól érettségiig). Sokkal érdekesebb lett volna ha mondjuk ilyet kérdezel, hogy ki volt Valerij Bolotov? (illetve az most momentán megválaszolhatatlan lett volna mivel kb most kezdik majd el tanulni)
    De ha holnap egyetemre jelentkeznék, akkor nekem első lépésként újra le kéne érettségiznem, mivel még a régi rendszerben (2005 előtt) érettségiztem, ami ma már nem számít. Legalábbis tovább tanulásnál.
    Ezen az alapon azt mondom, hogyha valaki olyan állást vállal ahová kötelező a nyelvvizsga, ás nem tudja felmutatni, akkor bizony menjen újra nyelv vizsgázni.
    És a jár neki réteget is komolyan lehetne szűkíteni :
    Ugyebár 16 éves kor alatt nem lehet nyelv vizsgázni amennyire tudom. Tehát 2000-16 = 1984 --> vagyis az 1984 és azután születetettek ki is zárhatóak. Aki meg azelőtti nyelvvizsgát jelent be, elmegy és lenyelv vizsgázik megint, az szerintem simán megérdemli, hogy az állam kifizesse neki.

• KROK640

nagyúr

válasz ricsip #62 üzenetére

Pont ezért nem tudnád nyilvántartásba vetetni szerintem.

• KROK640

nagyúr

válasz worxland #55 üzenetére

Azért ehhez hozzátenném, hogy rengeteg ember szaladgál ebben az országban különféle nyelvvizsga papírokkal, aki nem tud az adott nyelven alap tőmondatokat sem elmondani. Egyrészt időről időre kiderülnek ilyen-olyan csalások, hamisítások stb. másrészt pedig nagyon sokan azután, hogy letették a nyelvvizsgát soha többet nem használják a nyelvet. Egy olyannál aki mondjuk 20+ éve nem szólalt meg angolul, én már bizony újra előírnám a nyelvvizsgát, amennyiben hiteltérdemlően fel akarja használni, pláne, ha még el is vesztette a bizonyítványt.
    A cikkben említett megoldás, miszerint Gabriella újra lenyelvvizsgázik egy valid megoldás, az más, hogy ebben az esetben viszont egy normális állam az a minimum, hogy ingyenes nyelvvizsgát biztosít. (de minimum is sikeres nyelvvizsga esetén visszatéríteni a vizsgadíj 100%-át)

• KROK640

nagyúr

válasz lvb #45 üzenetére

Mikor a 3GB-os HDDről 20GB-osra váltottam, akkor rögtön kettőre. Annyiért már 30GB-os 7200-as HDD is volt, amennyibe a 2db 20-as kereült, de egyrészt akkor 30-asnál nagyobb még nem nagyon volt, és így azért csak +10GB-om volt, másrészt pontosan a redundancia miatt. Bár megjegyzem, hogy nem aniyra az adatok miatt, mert akkoriban mindent ami kicsit is fontos volt kiírtam CD-re, ami közepesen fontos volt meg több CD-n is megvolt, és persze az egyik HDD-n is a kettőből, hanem sokkal inkább arról szólt a történet, hogyha ne adj isten valamelyik HDD döglik, a gép akkor is működőképes marad (mindkét HDD-n volt egy "belakott" Windows). Az egyik 20-as fixen a gépben volt, és azon voltak a játékok filmek stb. A másik 20-as mobil rackben volt a gépben, az volt a haverokhoz elvivős, cucc hozós. Állati menő volt 20GB-os HDDvel mászkálni a haverokhoz, akinek 5-6-8 esetleg 10GB-os HDD-jük volt, nekem meg csak a hordozós winyóm 20-as volt :D

• KROK640

nagyúr

válasz sb #35 üzenetére

A 20 éves HDD az 2003-as HDD-t jelent, akkor olyan 80-120GB-os lehet (2003 február elején vettem a 80GB-os HDD-met és asszem decemberben a 120-ast), és akkoriban már a SATA is terjedni kezdett.
    Az IDE csatis 10GB HDD, az 2000-2001 ...

És bár ugyan nem nekem szólt a kihívás, de tessék :
    kép 1 - CD dátuma : 1999.08.19
    kép 2 - CD dátuma : 2002.04.22.
    Random adatokat másoltam fel a CD-ről, mindent hibátlanul ki tudtam tömöríteni, visszaolvasni.

Mondhatnád, hogy hééé ezek 2023 márciusi képek! Igen, azok, most nem volt kedvem így vasárnap délután 30km-es oda-vissza utat megtenni értük egy screenshoot kedvéért, de márciusban még tökéletesen működtek.
    Ha megnézed, akkor mindkettő 20+ éves az egyik nemsokára a 24-et is betölti :)

• KROK640

nagyúr

válasz Egon #23 üzenetére

"ugyanakkor a nagy kapacitású ssd-k még nem nagyon szivárogtak le a mainstream vonalra." -ezen nagyon nem is csodálkozok, sajnos. Egyrészt az átlag usernek elég 500GB-1TB-2TB kapacitás kb, így nem is nagyon keresi a nagyobbat. Nem egy fillérb*szót láttam már aki 3000ft különbség miatt választott fele akkora tárhelyet.

A másik ok az árazásban keresednő :
    Míg a 4TB-os HDD 30 ezer ft környékéről indul, addig (SATA) SSD-ben ez 85 ezer ft.
    Míg a 8TB-os HDD 69 ezer ft környékéről indul, addig (SATA) SSD-ben ez 189 ezer ft.
    (M2-est nem is nézek, azok még drágábbak)

Míg az első esetben az SSD árából 2db ugyanakkora HDD kitelik, és marad egy hétvégi bevásárlásra való is, addig a második esteben tovább nyílik az olló és a két azonos kapacitású HDD mellett még egy extra 4TB-os is belefér (tehát 8 VS 20TB), és még mindig marad egy hétvégi bevásárlásra való pénz is.

• KROK640

nagyúr

válasz ricsip #17 üzenetére

Általában véve elég speciális eset szerintem az, ha valaki letesz egy csurig telt winyót, és lineárisan az összes adatot végigakarja olvasni róla.
    így szvsz csak a fileok növekvő mérete miatt lehet ez aggodalmas.

De egyébként ez is szubjektív. Elég ha arra gondolok, hogy anno a 3GB-os HDD-men annyira nem fértem, hogy mindig mindent rommá kellett tömörítenem. De tényleg amit nem használtam azonnal BEST COMPRESS-en ZIP/RAR. Töménytelen mennyiségű időt húztam el a ki és betömörítgetésekkel akkoriban.

• KROK640

nagyúr

válasz Egon #15 üzenetére

Tökéletesen egyetértek veled.

Én anno 3GB-os HDDvel és 32MB RAMmal kezdtem (egy 366-ossal) és a kiadvány/kép szerkesztés az első dolgok között volt... Szerintem mondanom sem kell mekkora öröm volt 40-50-60MB-os képfileokat 32MB RAM társaságában szerkesztgetni. Két dolgot tanultam meg az első hetekben : a tárhely és a memória sosem elég! Még később WinME alatt is (tehát Win9X alapú rendszer) simán betudtam lakni 256MB RAMot ha belelendültem a szerkesztgetésbe. (akkoriban a "nagy" meg a pro gamer gépek mentek 128MB-256 RAMmal). A tárhely meg sosem volt elég, akkor volt 2×20GB HDD-m amikor a haveri körnek 5-6-8GB-os winyói voltak, és egy darab.

De elég megnéznem nekem azt, hogy középiskolás éveim alatt mennyit fejlődtek a gépek, 32MB RAMmmal és 3GB HDDvel kezdtem a sulit, és 640MB RAMmal és 2×120GB HDDvel fejeztem be. Ez egy 20× növekedés RAMban, és 80× növekedés HDD-ben, mindössze négy év alatt! (jó, ok anyni ferdítés van benne, hogy átlagos RAMal és tárhelyel kezdtem, és amikor befejeztem a középsulit akkor jócskán átlag feletti volt mindkettő).

A fényképezős telefonok elterjedésével tiszta sor volt számomra, hogy előbb utóbb az emberek mindent lefényképeznek, meg lefilmeznek majd, és jelentősen megugrik tárhely igény. Ez ígyis lett. De elég magamon is megfigyelni, az első kamerás telefonom előtt, hetente 1-2 képet csináltam (film tekercses, előhívós hagyományos fényképező gép), de az első kamerás telefonommal is, heti néhány kép készült. Ma napi 5-10 képnél járok átlagosan. És tényleg elég az interneten szétnézni, az emberek minden sz*rt videóra vesznek.

Ma már sajnos, - ahogy írod is - lelassult a fejlődés, és a 2012-es "árvíz" hatásai most is kitartanak. Emlékszem, hogy előtte 12 ezer ft volt egy 2TB-os HDD. Még ma, 10 évvel később is, 17 ezer ft-tól indulnak az új 2TB-os HDD-k!! Bár már 1TB után kicsit lassult a fejlődés (sőt manapság a tök átlag usernek most is 1-2TB tárhelye van otthon, meg durva, hogy még a 2010-es évek második felében is mennyi gépet építettem, láttam 500GB-os HDDvel), de igazán 2012-től lett vészes a helyzet. Akkor az év alején azt hittem, hogy mostanra a 10-12TB-os HDD-k lesznek a 12 ezres kategória, és 20-30TB a mainstream. De nem így lett :(
    OK, hogy romlott a ft nagyon sokat, meg a világban is egy általános drágulás volt megfigyelhető, de hogy egy 11 évvel ezelőtti színvonal/technika ma drágább legyen mint akkor, azt eléggé felháborítónak tartom! Sajnos évek óta az új nagyobb HDD-k nem lenyomják a régi kisebb modellek árát, hanem csak egyszerűen feléjük érkezenek árban, és tartósan ott is maradnak.
    Sajnos attól félek, hogyha a HDD-k nem tudnak jelentős árcsökkenésen keresztül menni, akkor hamarosan az átlagfelhasználó otthonából elfognak tűnni. (1-2TB-os SSDk ára nagyon sokat esett megjelenésük óta, és akinek nincs szüksége többre, annak lassan semmi érv nem fog a HDD mellett szólni). És minél kevesebbet vesznek, annál drágábbak lesznek :(

Jelenleg a gépemben lévő 6TB kezd szűkös lenni, ezért elgondolkodtam egy 8TB-os HDD vásárlásán (a 2TB-osat leváltandó), de amikor megláttam, hogy 69 ezer ft a legolcsóbb, és jellemzően 80 ezer ft felett van már tényleges merítés és válogatási lehetőség, akkor nagyon elszomorodtam :( ... De a 4TB-osnak is csúnyán felment az ára, most 30 ezer környékétől indul, 25 hónapja meg 25 ezerért vettem. Azt meg nem is értem, hogy a 8TB-os miért több mint 2× drágább mint a 4TB-os, eddig ez abszolút nem volt bevett gyakorlat, régen fajlagosan mindig a kis(ebb) HDD-k voltak a drágák.

• KROK640

nagyúr

válasz zsolt501 #11 üzenetére

Ez szerintem azért van, mert rengeteg követelménynek kell megfelelnie a terméknek azonfelül, hogy ténylegesen használható és tartós legyen.
    Gondolok itt ilyen dolgokra minthogy, a lehető legolcsóbb legyen gyártani, és nem baj ha a gari után nem sokkal tönkremegy.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés