-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #78348 üzenetére
Ezzel most picit vitába szállnék, minden 5 gyűrűs 1 ohm alatti ellenállás feketével kezdődik, hisz az adja meg a nullát.
Pl. 0,88 ohm 5% fekete- szürke-szürke-ezüst-arany -
Dr. Szilikát
őstag
Feketével ritkán kezdődik egy tisztességes ellenállás, mivel az egy 0.
Feketével vagy fehérrel szokott végződni inkább, amikor a hőmérsékleti együtthatóra utal és ettől eltekintve úgy kell nézni, mintha 4 gyűrűs lenne (a feketén átnézünk, mintha nem is lenne).
Akkor viszont, egy lehetőség: 1,8 ohm
barna
szürke
arany
aranyEzüst arannyal lenne 0,18 ohm.
1,8 ohm nem túl szerencsés, mint biztosíték, illetve csúcsáramkorlátozó, mert képezhet némi folyamatos hőtermelést, amire vannak ott ráutaló nyomok is, hogy ez nem feltétlenül egy hirtelen elpukkanás volt zárlat hatására, hanem lehetett tartós előzménye is. Nem csak a környék feketedésére gondolok, hanem maga az ellenállás is tartós hőre utaló beégést mutat, nem hirtelen csattanást.
De lehet attól még zárlat is, nem kizárható. Erre szoktam mondani, hogy ilyet én nem nagyon merem cserélni és dugni, mert hátha megint az agyamba villan, ami nem kellemes élmény, illetve további károk is keletkezhetnek.
Izzólámpa a megoldás ilyenkor, a nyugalom érdekében.
-
válasz
#85619712 #78343 üzenetére
Rohadjonmeg, miértnemvettemészre
Direkt képeket nézegttem, de egyen sem láttam.@ellenállás : Kínaiak szeretnek 1ohm-ot tenni biztosíték helyett. Ha szétég, akkor olyasmi baja lesz, ami miatt a bizti is leolvadna. Ha biztosítékot tettem helyette, akkor 99% szétégett a bizti is... Vagy áramkorlátnak használják.
-
Hello,
Van valakinek ilyesmi töltős akkus Kärcher cucca?
Addig eljutottam, hogy 5,5V 600mA, de melyik a +, melyik a -?
Neten nem találok róla semmit. A csati típusa is jöhet.
Tudkóban sikerült vennünk egy olyat, amihez nem volt töltő, és nincs cseredarabjuk. -
törölt tag
Én csináltam régen egy párat, egy 12V gyújtótrafó kell hozzá, meg egy 555ic pár alkatrésszel, ami kapcsolgat. Ha érdekel előtúrom a rajzot.
@tordaitibi : azt soha nem lehet tudni.
Amúgy a relének amit linkeltem vagln nagy érzékenységű változata is, ami 16,7 mA-rel már húz, az meg lópikupa fogyasztás.
-
válasz
Dr. Szilikát #78337 üzenetére
Ne igy gondolkodj, ez nem allando uzem. Ha naponta 10x csengetnek be hozzajuk, az max. 20 masodperc uzem naponta.Ezt felszorozva, 1-2 evig elmegynde a 10 se realis, sok.
Nekem 3 evet ment el a vezeteknelkuli csengom kulterije 1 darab 2032-es elemmel pedig az csak par 10 mAh.leweegee2,
mar csak van itt egy elektronikai topikba annyi esz hogy 5 voltos taphoz 5,
24 voltos taphoz 24 voltos relet illik hasznalni.
De irtam is. -
Dr. Szilikát
őstag
Nem pont 9 V-os elemre gondoltam, mindenesetre a nagyságrendek érzékeltetésére: 300-400 mAh kapacitású lehet nagyjából egy ilyen elem, 100 mA terhelés mellett, ami 3-4 üzemórát képezhet. 50 mA terhelésen kb. duplája (noha elvileg kisebb áramon valamivel több töltésmennyiség vehető ki).
AA alkáli elem hordozhat kb. 1,3-1,6 Ah töltésmennyiséget, típustól függően. Ez pl. egy négyes elemtartóval (6V) és 5 V-os relével lenne elképzelhető.
De én inkább híve vagyok sorosan két Li-po cellának, ami egyenként védett vagy közös BMS modullal. (Soros celláknál lényeges a védelem, mivel a túlmerítés kártékonyabb tud lenni, mint egy szimpla cellánál, a lehetséges ellenirányú feszültség miatt.)
Telefonakkutól kezdve, lehet többféle hulladék otthon, ami felhasználható ilyen célra.
-
törölt tag
Nem tudtam, hogy az rm14ből is van mindenféle. Én tordaitibire támaszkodtam, ő írt 5 - 12V tápot.
Végül is tök mindegy milyen relé, csak illeszkedjen a táphoz, és megfelelően kapcsoljanak az érintkezői.
nálunk pl olyan relék vannak aminek a behuzótekercse cserélhető az adott feladathoz valóra.
-
-
lacam
aktív tag
válasz
#85619712 #78330 üzenetére
Fuh srácok, rohadt sokat tanulok Tőletek. Köszönöm
Tudnál nekem esetleg egy pontos relé típust adni ami passzol ehhez a fenti rajzodhoz? Pont így szeretném megcsinálni.5-12V -os pontra ráteszek egy 9V-os elemet, gondolom az azért kihúzza egy darabig...és kész is.
Köszi.
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Tudtok valakit aki villanypásztor elektronikát árul?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #78325 üzenetére
Én is a relé pártját fogom, de akkor már két áramkörös legyen. Egyik kör az ejtve záró érintőjén keresztül, a tápegységet rákapcsolja a relé tekercsére a nyomógommbal, majd ezzel a lendülettel le is kapcsolja magáról, és a kondi tartja kb 1-2 másodpercig, elejtés után a folyamat indul elölről, amíg a gomb nyomva van. A másik kör a hálózati feszt kapcsolja a csengőre a húzva záró érintkezőn keresztül. Csináltam egy skiccet mire gondolok.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #78328 üzenetére
Gondoltam ilyenre, csak hirtelen nem találtam:
https://www.tme.eu/Document/4d0d78433dbd889a6c46594da02df026/13-series.pdf
13.01.8.230.0000
100 méter input.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #78327 üzenetére
Távolság és persze költség kérdése, van bolti "relé" amibe csak beleköti a tápfeszt, az elmenőre ráköti a csengőt, majd a nyomógombhoz tartozó 2 vezetéket is a megfelelő érintkezőkre és nem kell külön trafó bekötéssel foglalkozni mert a nyomógomb irányába nem 230 van a relé érintkezőin.
-
Dr. Szilikát
őstag
Eszerint relézni kellene, vagy keríteni egy vezeték nélküli kapcsolót, ami bent relével adná rá a feszültséget.
Esetleg lehetne relézni, de a relét alkáli elemről vagy Li-ion akkuról táplálni, ezek sokáig tartják a töltést és a rövid terhelések nem sokat vesznek ki belőle. Ebben az esetben nem kellene kis tápegységet alkalmazni, ha mondjuk valakinek így egyszerűbb vagy szimpatikusabb.
-
mezis
félisten
Ha nem a bejárati ajtónál lesz a kapcsolója, ahol hallaná a gombot nyomó, hogy csak egy "BIM" volt meg berregés, akkor kell egy "villogó" (astabil multivibrátor) is különben ahogy írták, csak "BIM" lesz és hosszú berregés.
Ennyi pénzért már nem tellett bele egy biztosítékra?
-
-
PitLee
őstag
Tippre az ilyen 230V-al működő csengőket többemeletes házaknál a zárt lépcsőházban lehet szerelni, ott nem kel félni, hogy beázik a kapcsoló.
Így néz ki egy dupla tekercses higanykapcsolós régi bim-bam.
Felül a nagy tekercs csinál kisfeszt az alatta lévő "bim-bam tekercsének" a higanykapcsoló meg felel a folyamatos bim-bam ért .
YT linkAmit írtak úgy működhet, elvileg kell egy kisfesz trafó ez a kisfesz megy ki a kapuig, ez fogja a kisfesz relének a tekercsét működtetni. A kisfeszrelé lábaira meg már mehet a 230V és a csengő.
Amikor a kapunál megnyomják a gombot akkor zár a kisfesz áramkör,
a relé behúz és a megfelelő lábain zárja a 230V áramkört és ekkor lesz egy bimm,
amikor elengedik a gombot kint, akkor a relében tekercs elereszt és a 230V áramkör megszakad, a csengőben a rugó átlöki az ütőművet és lesz bamm.Kisfesz trafónak valami biztonsági csengőtranszformátor lehet jó volna ezek kb8 -12V-osak + egy relé és akkor ha később valami miatt nem teszik a bim-bam, akkor már csak a berregős csengőt kell megvenni és relé nélkül bekötni.
Trafóból és reléből van sok fajta, a szerelés helye is befolyásolja, van régi falra csavarozható verziótól a biztosítékszekrény sínjére feltapintható verzióig minden, sőt csengő is van már sínre pattintható is.
-
PitLee
őstag
A régi berregős csengőnél van egy biztonsági tranyó általában ami a 230-ból csinál kisfeszt ez működteti a csengőt és ez a kisfesz megy ki vidéken a kapuhoz.
A bim-bamról ha letudsz olvasni valami számot vagy pár képet ha felteszel akkor könnyeben segítünk.
Hány db trafó van benne, még higanya kapcsolós..ect -
lacam
aktív tag
válasz
PROTRON #78320 üzenetére
Egy Mentavill-ben vásárolt 230v-os csengőm van..amire 230v -ot kér és mást nem. 2 bekötési pontja van, 1: egy kapcsolt fázis és 2: a nulla....más nincs. (Ezen csodálkoztam, 230V egy kinti kapcsolóba? Kizárt hogy odavinném) De akkor mi kell egy kinti kapcsoló és egy 230V-al üzemelő csengő közé? Mert most megint úgy tűnik, hogy a kapcsoló csak a jelet adja egy magasabb feszültségen dolgozó eszköznek...mi az?...és már repülök is rá valamelyik webshop-ra.
Vagy ezek szerint ez a közel 10.000ft-os 0km-es szerkezet mehet a levesbe?
Szerk: jaja...igen igen egyszerűnek gondoltam a dolgot,.ezek szerint mégsem az. Szakikkal tele a padlás, sajnos jó szakemberrel nemnagyon hozott még össze a sors, ezért inkább magam csinálnám.
Jó ebéd? Egy üveg házipálesz elfogy és a beton sz@r, a fal csálé a víz meg ..na mindegy. -
PROTRON
addikt
Konkrét típusok nélkül( ha volt régi csengő annak típusa, vagy kép, volt-e trafója vagy sem, új csengő típusa...) csak nulláról építkező megoldást lehet biztosan ajánlani, pl a kerti kiskapuhoz nehogy 230 menjen, mert valaki vicces kedvében rácsap a csengőre, aztán ha az eltört akkor már nem lesz annyira vicces.
De ahogy a kolléga is említi, ha ennyire könnyen elakadtál, akkor jobb lenne 1-2 pofa sörért meg ebédért valaki ismerős legalább félszakit áthívni aki járatosabb.
szerk.:
Látom közben státusz update érkezett. Nos valóban vannak olyan csengő típusok aminek van 2 érintkező (amelyeken nem 230-at küld ki), amik közé kell kötni a nyomógombot. De ezt le is tudod tesztelni a leírása alapján, bekötöd asztalon a betápot ahgoy írja (lehet kell neki trafó), vigyázva nehogy megrázzon, rákötsz 2 vezetéket a jelölt érintkezőkre, amiket aztán wago-val összekötsz. Ha szól akkor jó... -
lacam
aktív tag
Szia
Nem volt régi csengő.
Az oszlopot a kapuban és a csengőkapcsolót is mi tettük fel. 2 szál aprókábel jött be a szobába...semmi más nincs... 80 éves a ház, falig bontottunk mindent és ezt így tanácsolták nekünk hogy így kerüljön fel a vezeték.
A vékonyka vezeték nemhogy 230v körül nem járt még, de a legközelebb feszültséghez akkor volt, mikor a kínai kvarc karóra gomb eleme kerül mellé miközbe kihúztuk a kábelt."Számítózás"-hoz jobban konyítóként úgy gondoltam, hogy ez amolyan "jel" kábel lesz, adja a szignált a csengőben lakozó okosságnak s ha a jel normally open státuszból closed lesz, már jön a hangzavar.
Ezesetben gondolom nem tévedhettem volna hatalmasabbat... -
PHM
addikt
Ehhez nem ártana tudni, milyen feszültségről működött a régi csengő.
(Ha csengőtrafó volt a táp, egy 9V-os relé és egy graetz-híd kell majd.)
Ekkor ugyanis annak a helyére köthetnél egy azonos feszültségről
működő relét, és annak a kontaktusa működtetné az új csengőt.
Mindenesetre az átalakítást jobb lenne szakemberre, de minimum olyan
ismerősre/rokonra bízni, aki konyít az elektromossághoz. -
lacam
aktív tag
Sziasztok
Bekontárkodnék a tapasztalt Amper-ismerők közé. Segítséget kérek!
Adott egy kiskapu. Egy csengőkapcsoló....a nappaliig egy "picsavékony" (mértékegység 🤣) semmilyen vezetékpár megy, ami kontaktál vagy nem..ugye ahogy a kapcsolót cseszegeti a kedves vendég.
Node...van egy faszákos 230v-al működő bimbam kapcsolónk. A 230v a helyén is van, várná a zajkeltőt, mikor rájöttem hogy az nem ám úgy megy, hogy fix 230v és ha jön a picsavékony kontaktja, akkor nekiáll csilingelni, mint a kisvasút.
Kérdésem. A 0km-es épp most kibontott bim-bam mehet a szemétbe, vagy van olyan relé, kapcsoló vagy mágikus csoda matéria, ami által kontaktra kapcsolja a fázist, megszakításra kikapcsolja a fázist.
Ollyan noob vagyok én ehhez, hogy nagyon.Tudtok segíteni?
Köszi előre is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78315 üzenetére
Hacsak mérés szempontjából nem téveszti meg valami, de a lefojtást én is tapasztaltam, amint említettem.
Olyannyira, hogy mivel először találkoztam ilyennel, akkor még nem tudtam, hogy a gyenge, erőtlen zümmögést mi okozhatja, hanem előbb a tekercset méregettem például, akkor jött a diódás átverés esete.
Végül azonban a tisztítástól tért magához rendesen. Kimenetnél képződött egy dugó, ami lefojtotta a pumpát.
-
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78313 üzenetére
Ja, nem, az egyáltalán nem biztos. Megpróbálom lekövetni a szálakat.
A kollégák még arra is gyanakodnak, hogy esetleg el van tömődve a vízcső (akár a vasaló fejen belül valahol), és így a pumpa nem tud vizet továbbítani, ezért nem mozdul. Megpróbálok átfújni a csövön. -
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78311 üzenetére
Relé van benne. Ott van a fotója a második képen a #78309 hsz-ben. Típusa: AFR BRF SS 112DM
-
válasz
st6969 #78310 üzenetére
Ez nem lesz egyszeru meccs
Lekoveted, hova megy a panelon a pumpa 2 vezeteke. Kovesd a nyakon a rezfoliat.
Csak tipp, az egyik szal kozvetlenul osszekottetesben van a bejovo 230 egyik szallal, a masik bejovo meg a pumpa.masik vezetek kozott van a kimeneti kapcsolo eszkoz.
Rele, azt gondolom felismered, vagy triak, az egy kis fekete alkatresz, 3 labbal.
Annak kene fotoja vagy a tipusa, elotte meregetsz. Ha triak akkor bedugott allapotba a ket focsatlakozo kozott, azaz a 230V labak kozott. Ha itt szinte nulla, akkor le kell valasztani a gate, vezeo labat, akar a nyak szikevel elvagasaval. Ha ekkor is nulla, akkor meghalt a triak, felig vagy egeszen zarlatos.
Ha igy jo, megall a pumpa akkor itt add fel mert vezerles baja van, az meg vegkepp nem megy tavolrol, plane ha mikrolrocesszoros
Esetleg van a korbe meg optocsatolo de ez se egyszeru. -
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78296 üzenetére
Megpróbáltam a panelt fotózni, de nem igazán hozzáférhető.
Talán ezekből látszik valami (az a fekete ott a sarokban relé, ha minden igaz, a lenti képen a feliratait is fotóztam):
Ebből lehet valamire következtetni?
(a kompresszort behoztam a munkahelyre, ha ráér a kolléga, adunk neki 230V-ot, erről majd beszámolok) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#90088192 #78307 üzenetére
Meg ami még eszembe jutott, a félperiódusnyi szünet szükséges is ahhoz, hogy a rugónak legyen ideje visszatolni. Ha permanens mágnes mozogna benne és dióda nélkül, az ellentétes félperiódus még rá is segítene elvileg.
#78306 PitLee
Melegedést néha nem bírják ezek, ami mérsékelhető az 5 V betáp csökkentésével. Akár 4,3 V-ból is képes 4,2 V-ra szabályozni, miután MOSFET van az IC-n belül.
Másik az 1 A töltőáram csökkentése, a panelon lévő ellenállás módosításával.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #78303 üzenetére
Egy pumpát csináltak belőle,ez tetszik.
-
PitLee
őstag
válasz
Dr. Szilikát #78305 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
-
PitLee
őstag
Szerelem össze a led lámpát, aminek erős mágnesek is vannak a talpában és az egyik mágnes felett kb 3-4mm-re volna hely a töltés vezérlő elektronikának.
A kérdés befolyásolja-e a mágnes a töltés vezérlő elektronika működését ?
TP4056-1A-MUPR -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #78301 üzenetére
Persze, nem is párhuzamos, hanem soros. Először én sem értettem, miért mutat a műszer hülyeséget, ellenállásmérésre. Akkor látom, hogy "valami" diódajelet látok rajta. Ennek fényében már ki tudtam mutatni, hogy tényleg, ott van benne.
Vasmagja lágyvas, azaz nem úgy működik, mint egy hangszóró, ami a szinusz pozitív és negatív félhullámaira ellentétes irányú mozgással reagál. A lágyvasmagot minkét félhullám befelé rántaná, ami 100 Hz rezgést képezne, ha bírná követni, de ezeket nem arra tervezték.
A képen a szürke vasmagot kell nézni, ami a sárga tekercshez képest eltolt alaphelyzetben van, amibe a két rugó pozicionálja:
AC egyik félperiódus, a dióda vezet, vasmag behúz az erősebbik rúgó ellenében, a fehér légrés felé vonzódva középre:
Másik félperiódusban nincs áram, elenged, az erős rugó belerúg és megtolja a vizet a bojler felé:
Visszirányban a visszacsapó szelep miatt nem tud menni a víz.
Animációban: https://www.youtube.com/watch?v=we9IZJ5tQFs
-
st6969
őstag
válasz
tordaitibi #78299 üzenetére
Szia,
dehogy haragszom. Viszont írtam, hogy javítani úgy akarom, hogy egy az egyben kicserélem a hibás alkatrészt. 2db kábelsaru és 2db szilikon cső ráhúzva. Ezt nem tartom egy ördöglakatnak. De mivel az alkatrész 12ezer Ft, nem akarom "vakon" megrendelni, aztán azzal szembesülni, hogy nem is az volt a probléma. Segítséget ahhoz kértem, hogy hátha rájövünk legalább arra, hogy a kompresszor-e a hibás vagy nem. Ha igen, megrendelem, kicserélem, ha nem, kuka az egész"ha adsz direkt 230-at a pumpára, akkor normálisan működik, nypm rendesen, zúg a megszokott módon?"
Ezt holnap fogom tudni kipróbálni, megfelelő körülmények között. Beszámolok róla.#78298 Dr. Szilikát
Köszönöm, azt hiszem, én is megtaláltam ezt a videót nem rég, de a kompresszor szétszedésére nem vettem rá magam. Talán holnap, ha kiderül, hogy nem kerreg 230V-ra sem, akkor szétszedjük. Ha azzal sem jutunk előrébb, akkor megrendelem.
Bár számomra nagyon furcsa, hogy a kompresszorhoz menő vezetéknél (a képen a piros és fehér...a sorkapocsnál mértem) akkor sem változik a feszültség, ha megnyomom a vasalón a ravaszt. Erre szokott beindulni a kompresszorEmiatt mégis egy kicsit a verérlőpanelre gyanakszom...
-
válasz
Dr. Szilikát #78300 üzenetére
Egy AC tekercsen mire jó a dióda..?
Ha külön lábra ki van vezetve az okés, talán valamiféle tartáshoz félszínusz, de hogy a tekercs 2 végén nem lehet az 101%.
Akkor hogyan 230V AC?
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i5 4690K 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest