Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
plömplöm #72899 üzenetére
Ha már gyártók, webshop -kat linkelgetünk.
LED előnyei:
Fény hasznosítása:
A hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre használják, nem pedig világításra, ezért igen alacsony a fényhasznosításuk: 8-14Im/W.
A LED értékei általában 50-80 Im/W, de léteznek már 100Im/W értékűek is.Hőtermelés:
A hőtermelése minimális, ezért felhasználható olyan helyeken is, ahol a melegedés veszélyforrás lehet.Élettartam:
A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók 3-5 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 30-100 ezret.Szemre való hatása:
Nem vibrál, ezért nem bántja a szemetFény irányíthatósága:
LED esetében alacsony, vagy egyáltalán nincs fényszmog, vagyis oda világít ahol arra szükség van.Fényerő szabályzása:
Fényereje szabályozható, negatív következménye nincs.
Színválaszték:
Egy foglalat több színű fény kibocsátására képes. Több, mint 16 millió szín elérhető megfelelő keveréssel.Késleltetés nélkül kapcsolható:
Nem szükséges megvárni a bemelegedést a megfelelő fényerősséghez. A LED azonnal produkálja a kívánt fény erősségét.Ki/BE – kapcsolás: A sok ki-be kapcsolásnak nincs élettartamot rövidítő hatása.
Rázkódás, ütés: Mivel izzószálat nem tartalmaz egy rázkódás, vagy ütés nem feltétlenül jár a fényforrás elvesztésével. Az autóiparban emiatt egyre gyakoribb a felhasználása
Ki írt olyat, hogy változtattam fényszóráson, pontosan ugyanúgy szórja a fényt, mint normál izzó.
Nem fogok bazári fényeket felrakni.
Ráfutásnál nincs olyan, hogy nem láttam, mert követési távolságot mindenféleképpen be kell tartani, függetlenül látom a féklámpát vagy sem.
Pl: motorfékkel lassúláskor nincs féklámpa használava, még sem rongyolják telibe a kocsi hátulját, mert az a hibás aki belemegy. -
plömplöm
őstag
válasz
darvinya #72878 üzenetére
még egy példa: lumenet 5/21W12V
"Off-road termék, csak saját felelősségre: mint minden retrofit autó LED, az Osram 1557CW-02B is off-road termék, mely nem rendelkezik ECE minősítéssel, így hivatalosan nem használható közúti forgalomban. A két legnagyobb autóipari gyártó már évek óta dolgozik azon, hogy a retrofit autó LED-ekre Uniós szabvány készüljön, de jelenleg még nincs Európában hivatalosan közúton használható retrofit LED."
a saját felelősség az azt jelenti, segítek, hogy ha ilyen van az autódban, és hátulról beléd szállnak, és ezt észreveszi a rövidféktávos, akkor rád fogja húzni a balhét, mert azt fogja mondani, hogy az illegális átalakításod miatt nem voltak megfelelőek a féklámpáid, márpedig nem (jól) működő féklámpával nem vehetsz részt a forgalomban.
azoknak pedig a kurva anyját, akik a tompított izzóik helyére raknak ledes szarokat. a vetített kép csak hasonlít a megtervezettre."Én semmilyen módosítást nem végeztem lámpa testen, és gyári csatlakozáson."
bzmg, akkor lopj ferihegyről méteres reflektorokat és pakold fel az autót tetejére egymásra, kurva jól fogsz látni, hidd el. az, hogy a szembejövőknek kiesik a szeme, ne zavarjon, dögöljön meg mind
-
-
mezis
félisten
válasz
darvinya #72888 üzenetére
Azt tudom, hogy beszerezhető, beszerelhető, DE közúti forgalomban is használható ?
Nem szeretném ha érvényét veszítené a műszaki vizsga egy közúti ellenőrzésen.
Az internetes keresésből linkeltem két nevesebb gyártót, azok pedig külön felhívták a figyelmet arra, hogy "közúti forgalomban nem használható".
Azon nem csodálkozom, hogy a bóvli gyár nem szól ilyesmiről, úgysem fogod megtalálni károd megtérítése ügyében. -
And
veterán
válasz
KFORboy #72889 üzenetére
Most ugye nem velem van vitád, hanem az Osram-mal. Leírták, hogy nem termel ózont, de valóban nem szerepel az adatlapon, hogy ez pontosan mit jelent: abszolút értékben, százalékosan, nagyságrendileg mennyivel kevesebbet termel a 'nem ózonmentes' vagy épp direkt olyan célra készült UV-lámpákhoz képest. Úgyhogy lehet ennek ellentmondani, csak hát konkrét adatok hiányában nincs túl sok értelme. Nagyjából tisztában vagyok azzal, hogy mire szokás ezeket használni, az UV-C veszélyeivel (nálam is akad pár ilyen fénycső), és azzal is, hogy ózontermelés hiányában is éppen eléggé károsak lehetnek a szemre és a bőrre.
-
darvinya
titán
válasz
Gyula84 #72894 üzenetére
Rá is kerestél?
Mert ez pont az elektromos teszt, amiben csak robbanást, villódzás, stb. vizsgálja.
UN ECE R10 (Automotive)
This regulation is the type-approval test for European automotive electronics. It includes a variety of testing including RF immunity and emissions, transient immunity and emissions. It now includes a requirement for burst, surge, harmonics & flicker and provides advice and requirements for electrical vehicles. -
darvinya
titán
válasz
rednifegnar #72892 üzenetére
De pontosan melyik jogszabály ez?
Mert, attól hogy honlapon 99§ írnak, attól még nem jogszabály.
Ahhoz pontosan meg kell határozni a jogszabályt, milyen néven, milyen sorszámú jogszabály, mikor adták ki, stb. -
rednifegnar
senior tag
es oda is van irva a leirasba hogy legalisan nem hasznalhato:
"Az Osram LEDriving HL gen2 Off-Road, közúti forgalomban nem használható sorozatával, a legmodernebb LED fényforrásra cserélheted a hagyományos fényszóróizzóidat. "
jogszabalyokkal alatamasztott iras:
https://webshop-hungary.hu/2017/04/07/szabalyos-vagy-sem-led-es-fenyforrasok-az-autoban/"Mivel gyakorlatilag a összes fontos lámpatípus esetén megkövetelik a fényforrás jóváhagyási jelét, körültekintőnek kell lennie mindenkinek, aki a gyári halogén vagy normál izzóját le akarja cserélni mondjuk LED-esre. Csak E-jellel ellátott LED fényforrást tehetnénk be autónkba. Ilyen azonban nem létezik (még).
Egyes okfejtések szerint egy LED fényforrás sem kaphat jóváhagyási E-jelet, mivel a foglalatra vonatkozó szabvány pontosan leírja az izzószál méretét, pozícióját. LED esetén pedig ilyen nincs." -
PitLee
őstag
válasz
Suzuki Swift index nappali menetfény kombó
1. https://youtu.be/Sjm6zJtSIW0
2. https://youtu.be/aemR9XuRwpQ+1
Hordozható akkumulátoros forrasztó állomás a Banggood-tól - Quicko T12-942
https://youtu.be/AzaSUBtWuJk -
KFORboy
senior tag
Elvileg nem... gyakorlatban meg igen... még ha csak minimálisan is de akkor is.
Egy spektrális handabanda csak a laborban működik, arra az időtartamra és azon darabnál amelyiknél és ameddig tesztelték az X valahányból aminek többije meg valószínűleg NEM volt erre képes... és persze ez is a használattal erodálódik mint minden és eltolódnak az értékek tól-ig tartományai.... mint mindennél.UV-C -nél nincs olyan hogy nem termel ózont, maximum csak elenyésző mennyiséget X idő alatt.
Akármilyen kvarcok, oxidok, halogénok, spektrum eltolás, frekvencia moduláció, trallala...Persze ez még nem lesz olyan káros mint a polóniumos szemcsepp de ettől még nem jó !
Ezeket steril igényes munkafelületek (pl laborok) fertőtlenítése szokták úgy használni, hogy a munkaidő utáni takarítás után, estére betolják mint világítás, nyitás előtt 1 órával meg lekapcs és teljes szellőztetés (már ha eleve nem ment mellette egész este a légkondi)
-
-
darvinya
titán
válasz
rednifegnar #72883 üzenetére
Már nincs olyan, hogy átcsúszik.
Vagy átmegy, vagy nem.
Mivel közforgalomban kapható LED-es helyettesítő.
Pontosabban van H4-es LED izzó, akkor mitől térne el?
Ugyanúgy van izzószálas H4 izzó, ami sz@rt sem ér, az jobb lenne.Csak egy kis észrevétel.
Múlthét szombatján verőfényes nappal a LED-es világításnál a táblák felvillantak, míg gyári értéknek mondott izzószálasnál semmi.Amúgy én nem mókoltam a foglalatokon, hanem belevalót vettem.
És igen LED erősebben világít. -
rednifegnar
senior tag
válasz
hat az egy dolog hogy atcsuszol, de elvileg gyartoi (marmint a jargany gyartoja altali) mubizonylat szukseges a biztonsagi es kornyezetvedelmi elemek atepitesehez (pl ha letezik a gyartoi masik kipufanto rendszer azt elfogadjak). engem tortenetesen ledes helyzetjelzo miatt bakktak ki vizsgarol. de mivel volt nalam hagyomanyos izzo, igy helyben kicserelhettem es akkor elfogadtak.
mas kerdes hogy egy esetleges balesetnel ha arra hivatkozik a masik fel v hatosag hogy atepitett autoval, nem megfeleloen kivilagitva kozlekedetel es azt is ervkent hozhatjak egy eljarasnal. -
jozsi252
veterán
Volt nemrég egy kérdésem azzal kapcsolatban hogy a garázsba úgy van megoldva a világítás hogy ledes armatúra elé be van kötve egy mozgásérzékelő, és most lett a másik kocsinak is egy garázs, és akarok oda is világítást. És hogy a mozgásérzékelő elbír-e kettőt, és elbírja.
Na most meg is jött a ledes lámpa -> [link] viszont ezen csak nulla meg fázis van. Akkor csak annyi az egész hogy az armatúra meg mozgásérzékelő közé ha berakom a kötődobozt akkor a fázisnak meg nullának 3-as wagot rakok bele (egy kábel jön a mozgásérzékelőtől [1. slot], egy megy tovább az armatúra felé [2. slot], egy meg a másik lámpa fele [3. slot]), a földelésnek meg csak kettes wagot, így ugyanúgy megy tovább az a kábel az armatúrához ami a mozgásérzékelő felől jönaztán kész?
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #72875 üzenetére
"Arra gondoltam, hogy magába a LED-be beraknék sorba kötve 1000uF/16V elko-t.
Ez így működne?"
- Nem igazán értem, mire gondolsz. Ha párhuzamosan kötöd a leddel az elkót,
az lehet, hogy nem fog teljesen kialudni, míg a villogás üteme valószínűleg
csak minimálisan fog lassulni.
Ha viszont sorba kötöd a kondenzátort, csupán egy rövid villanást fogsz látni.
Egy szó, mint száz, ez így nem fog működni. Szerintem. -
darvinya
titán
A hűtés meg van, és borostyán sárga a LED.
Csak a fényerő a kérdés, emiatt nem szeretnék ellenállást rakni, mert azon annyi feszültség esne, hogy lehet már nem is világítana.plömplöm
Miért is nem mennék közútra és normálisan vizsgázna?
LED helyzetjelzővel és tompított/reflektorral ment vizsgára, és átment.
Amúgy hogyan oldanák meg feketén, mikor fényképet kell mellékelnie vizsgabiztosnak a központi rendszerbe.Új.autók már csak LED-es.
-
darvinya
titán
Autómat szeretném LED-esíteni, de index relé terhelés függvényében villog.
Autómhoz nincs terhelés független relé.Arra gondoltam, hogy magába a LED-be beraknék sorba kötve 1000uF/16V elko-t.
Ez így működne? -
_ATi_1
senior tag
válasz
KFORboy #72872 üzenetére
Köszönöm a válaszod, megfogadom a tanácsaid.
A nevében említett "ózon mentes" az Osram honlapja szerint azt jelenti, hogy nem jár ózonképződéssel. Rosszul értelmezek valamit?
Ezt leszámítva elképzelhető, hogy lebeszéltél róla...Fertőtlenítés céljából szerettem volna beüzemelni egy ilyen lámpát egy zárt szekrényben, de egyelőre még tájékozódom. -
KFORboy
senior tag
válasz
_ATi_1 #72871 üzenetére
Ha valahogy sikerül beüzemelned, fokozott óvatossággal használd !
Az itt előforduló túlságosan okoskodó óvatoskodáson felül, ezzel valóban tudsz kárt okozni magadban vagy környezetedben.
UV-C jelentősen károsítja a szemed (akár a kiszűrődő/felületről visszaverődő már nem feltűnően észrevehető mennyiségű is) , ózont generál a térben oxigénből (tehát szellőztetni kell a területet ahol aktívan van vagy volt használva) illetve erre érzékeny anyagok (műanyag, ruha, stb...) is károsodik tőle, jobb esetben csak elszíneződik tőle.
Germicid felhasználásra háztartásokba nemigazán indokolt ilyen eszköz ! -
_ATi_1
senior tag
Sziasztok,
Egy ilyen UV-C fénycsőnek keresek gyújtó elektronikát: [link].
Van itthon egy régebbi barkács akvárium világítás 2G11 foglalatú fénycsővel és egy (feltehetőleg) ilyen elektronikus gyújtással: [link]
Azért feltehetőleg, mert sajnos a burkolatot eltávolítottam róla a jobb dobozolhatóság érdekében.
Fel tudom ezt használni a germicid lámpához, vagy speciális gyújtó elektronika kell hozzá?
Köszönöm előre is. -
weiss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #72869 üzenetére
Én megnézném, hogy a töltő áramkör belefér-e a töltő bölcsőbe, és akkor csak arra kellene egy nőstény csati, amibe szúrhatnád a 12 V tápot. Most, ha jól látom össze van építve a bölcső és a táp. Akku mellé ne rakd a töltőt, mert melegszik rajta az IC, és az nem tesz jót az akkuknak.
-
weiss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #72867 üzenetére
Mármint mire gondolsz?
-
weiss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #72865 üzenetére
Hát ez felejtős. Én 12 V legalább 2 A táppal hajtanám. Azt elég könnyű szerezni, ha esetleg nem volna.
-
weiss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #72862 üzenetére
A gyári töltőjével szeretném. Vajon azzal jó lehet?
Nem tudom. Milyen paraméterei vannak?
-
válasz
SchumiBácsi #72859 üzenetére
Ha valóban ennyire táp érzékeny, 2 szálas árnyékolt vezetékkel kéne megoldani a táplálást, az árnyékolás a trakor testre, a két belső éren a táp, a kütyü bemenetén meg egy zavarszűrő egységet kéne kialakítani.
Ez első körben egy mikroinduktivitás, utána 100nF-47ohm-100nF-1uF kerámia kondikból, ha ez eredménytelen akkor a kütyüt bezárni egy vasdobozba, pl. májkrémes, olajoshalas doboz és ezt rövid vezetékkel testelni.
Ezek a vaslemez árnyékolások bár nevetségesnek tűnhetnek, nem azok, nekem számtalanszor segített. A mágneses szórásokat szinte nullára redukálják (Faraday kalitka).A traktor gondolom dízelmotoros, itt nem szoktak ekkora tranziensek ráülni a vezetékelésre, nincs nagyfeszültségű gyújtószikra. Max. a generátor töltészaj ami jelen van.
Nem ártana a traktor vezetékelését felülvizsgálni, különös tekintettel a testpontokra és a generátor zavarszűrőjét (ha van).
Egy laza, oxidos kötés a töltési körben is okozhat nagymértékű elektromágneses szórást.
Ha ez rendben van akkor se volt felesleges a vizsgálódás, ezt legalább ki lehet zárni és aműgy sem árt néha ezeket ellenőrizni.EMI lehet még, vagyis valami rászór a kütyüre és a tápkábelre, ezt se tudom elképzelni mi lehet ami ekkora sugárzást produkálna, ez ellen némi segítség lehet a fentebb említett vas, permalloy azaz mágnesezhető anyagból készült védő doboz.
-
weiss
addikt
válasz
Zoli-bácsi #72855 üzenetére
Igen ezek jóknak tűnnek. Töltő áramkörnél kérdés, hogy hány mA-nál terminál, nekem 100 mA rémlik /valami videóban láttam egyszer, talán/, ami pont jó volna 2 párhuzamosan kötött cellánál, de nem vagyok benne biztos. Kérdés, milyen táppal akarod etetni, mert ha nagy a fesz. különbség, elég csúnyán tudnak ezek is melegedni, főleg, ha 2 akksit töltesz párhuzamosan.
-
PHM
addikt
válasz
SchumiBácsi #72859 üzenetére
Elég csak az egyik érpárt kiforrasztani, a másiknál pedig tőben elcsípni az egyik eret.
"Azaz körbetekerem egy másik vékony vezetékkel..."
Ezt nem javaslom, szerintem észrevehetetlen lenne a hatása. -
Rendben akkor ezen a vonalon megyünk tovább. Egyből forrasszam ki ami nem lesz egyszerű főleg az egységnél mert félő hogy az is kijön aminek nem kellene, vagy érdemes előbb megpróbálni magát a vezetéket árnyékolni?
Azaz körbetekerem egy másik vékony vezetékkel és ha ez nem segít akkor jöhet a kiforrasztás?
-
PHM
addikt
válasz
SchumiBácsi #72856 üzenetére
"A javításhoz ezek szerint például a kék ágat teljesen válasszam le és csak a sárga+sárga csíkos párt használjam tápkábelnek?"
Pontosan. Így érvényesül a csavart érpár zavarvédelme. [link]
Amit korábban csináltál, az gyakorlatilag 2 párhuzamosan futó vezeték volt,
ami zavarvédelem szempontjából nulla. -
A teli sárga+csíkos a pozitív szálam, a teli kék+csíkos a negatív.
A szenzor nem ezen működik, eredeti vezetékén lóg. Azt ha van benne relevancia majd végig tekerem, de most arra kell koncentrálni hogy az elemtartó beépítése előtt (ősszel legalább is) gond nélkül működött. Ma néha belenéztem a traktorba (más dolgom volt) és megfelelő értékeket láttam, nem ugrált összevissza.
Ezek alapján biztos a tápkábelen keletkezik valami zavar amikor jár a motor, legalább is reméljük.
A javításhoz ezek szerint például a kék ágat teljesen válasszam le és csak a sárga+sárga csíkos párt használjam tápkábelnek? Semmiképp se úgy hogy sárga és kék teli a táp, csíkos leválasztva.
-
Zoli-bácsi
senior tag
Köszi szépen.
Ránéznél, hogy nekem ezek megfelelnének-e, ha 2-2db cellát akarok párhuzamosan kötni?
-
jozsi252
veterán
válasz
Jarod1 #72852 üzenetére
0.75mm2-es réz kábelről van szó szóval az simán elbírja ezt a 2x18 illetve 30W-ot.
Megy a konnektortól a 0.75mm2-es, ez belemegy a mozgásérzékelőbe, itt ugye a fázis be van kötve a mozgásérzékelőbe, ami az armatúra felől jön 3 eres kábel (szintén 0.75), annak a fázisa szintén be van kötve az armatúrába, a 2 kábelnek a nullája be van kötve a mozgásérzékelő nulla csatlakozásába, illetve a 2 kábelnek a földje össze van kötve egy Wago-val szintén a mozgásérzékelőbe.
Így van megoldva a bekötés. És akkor az armatúra meg a mozgásérzékelő közé menne egy kötődoboz 3db 3-as wago-val aztán kész. Egyik wago slotba menne a vezérelt fázis, másik menne tovább az armatúra felé, harmadik wago slotból meg menne a szintén vezérelt fázis jel az új led lámpába. És ezt a nullával meg földdel is megcsinálnám. -
jozsi252
veterán
Illetve lenne még egy kérdésem. Van a garázsba egy armatúra, ami elé van kötve egy mozgásérzékelő, így csak akkor kapcsol fel mikor mozgás van. Ebbe 2db 18W-os led fénycső van. Sajnos nem találtam erről infót, de ez mozgásérzékelőt hány W-ig lehet "terhelni?
Csak mert be akarnék kötni még egy led lámpát amit a mozgásérzékelőnek kellene kapcsolnia. Ez 30W környéke lehet.
Gondolom ez nem olyan nagy fogyasztás, de azért megkérdem hogy be lehet kötni nyugodtan?
Mozgásérzékelő meg az armatúra között lévő 3 eres vezetéket vágnám el, kötődoboz, majd 3db 3-as wago, aztán így menne 1-1 szál a másik a led lámpához. Tehát nem a mozgásérzékelőhöz kötném be közvetlenül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Kingston KC2000 500GB M.2 PCIe (SKC2000M8/500G)
- Nagyon különleges Lenovo laptop!! (i7, HD4600 + Nvidia GT755M + GT755M, SSD, cserélhető VGA, SLI!!)
- Videokártya Hűtés Segéd 92 - 120 mm Ventikhez / 3070 3080 3090 4070 4080 4090 Ti Super / AMD-hez is!
- 9700x februári vásárlás,foxpost az árban
- Gran Turismo 7 - PS4
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- 150db DELL Universal Dock D6000 dokkoló (452-BCYH) (DisplayLink)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest