Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, nem vagyok a fészen, de arra ott van amit ma láttam a TV-ben. Az indiai kábel dzsungel amit elektromos hálózatnak csúfolnak, azokon élnek a rézusz majmok, időnként megrágcsálva a vezetékeket. Ha szerencséjük van, csak a kisfeszültségűt harapdálják meg.
Ezeket a képeket nézd meg, csak itt nincsenek rézusz majmok: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Finom kis megoldás a biztosító pótlására: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #49892 üzenetére
Lemezelt vasmagnál az átlapolást egyébként is alkalmazzák, hálózati trafók esetén, a légrés elkerülésére, illetve minimalizálására. Tulajdonképpen így is maradnak légrések a vasban, de még mindig kisebb a kör mágneses ellenállása, mintha teljesen elválasztott lenne, mert az átmenetnél erővonalak átlépnek a szomszédos lemezekbe is, még ha csak részben is, az egyébként szigetelt lemez miatt.
A keresztmetszet ettől nem változik, felület fogalmát nem tudni, hogy mire gondoltál.
A mágneskör kisebb mágneses ellenállása nagyobb fluxust tesz lehetővé, azonos gerjesztéssel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #49893 üzenetére
Ezen az oldalon összefoglalják a különböző színű LED-ek nyitóirányú feszültségesését, ami persze némileg áramfüggő: [link]
Pontosabban a LED adatlapján lehet megnézni.
Pl. egy 12V-os LED szalag felépítése, ahol három fehér LED van sorosan egy ellenállással, így kötődik a 12V-ra.
20 mA névleges áramú és 3V nyitófeszültségű fehér LED-ekkel számolva:
3x3 = 9V esik a LED-eken, tehát 3V marad még a 12 V-ból, amit az ellenálláson kell ejteni.
Miután adott az áram és a feszültségkülönbség, ebből az ellenállás R = U/I:
3V / 20mA = 150 ohm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #49893 üzenetére
A ledek nyitófeszültsége és üzemi árama ismert adat az adatlapjukról.
Ha mondjuk 2.1V a nyitófeszültsége egynek és kell neki 2mA a fényes világításhoz (ezek gyakori adatok pl. smd ledeknél amikkel dolgozom) és feltételezünk egy 5V-s tápot, akkor nem nagy dolog kiszámolni az ellenállást, mivel a maradék feszültséget az ellenálláson ejtjük, annak az értékét meg az "URI háromszög" megmondja.
Szóval Ur = Utáp - Uled = 5 - 2.1V, azaz 2.9V. R = Ur / I = 2.9V / 2mA = 1450 ohm. Ehhez a legközelebbi érték az 1.5k-s ellenállás.
A szükséges teljesítményt pedig a P = Ur * I képlet adja, vagyis 2.9V * 2mA = 58mW, amit bármelyik ellenállás tud. A vékony példányok jellemzően negyed vagy fél wattot tudnak elfűteni, nyilván ha most 580mW lenne a kiszámolt érték, akkor oda mehetne az 1W-s ellenállás.
Nekem egyébként az elektronika más területein vannak ronda hiányosságaim. De amíg igyekszünk tenni ellenük, addig nem szégyen.
darvinya: őőő milyen lapok?
-
törölt tag
Szégyenlem amit írok, de erősen hiányosak az ismereteim kiszámítás témakörben. Hogy ez konkrétan "még" vagy "már" a fene tudja.
Segítenétek abban, hogy miként számolom ki, hogy egy adott feszültségnél mekkora ellenállás szükséges mondjuk egy (vagy több) led működtetéséhez?
Illetve egy adott áramkörben egy ellenállás milyen legyen? 0.25W vagy nagyobb?Ha valaki nem sajnálja így az ünnepek előtt az időt és picit elmagyarázná, annak megköszönném és az első szaloncukrot az egészségére fogyasztanám el
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #49889 üzenetére
Utánaszámoltam ismét (nem webes kalkulátorral), és igazad van: elsőre AL-értéknek vettem a µ_relatív értékét, az meg nyilván marhaság, sorry.
"A trafó nem szinuszos gerjesztést kap, hanem négyszög impulzusok mennek be a két primerbe"
Hát, akkor meg itt már messze nem 200 Hz-ről van szó, hanem a sokadik felharmonikusairól. Ettől függetlenül nem hinném, hogy a menetek közötti minimális szórt kapacitás okozná ezt a jelenséget ilyen viszonylag alacsony frekvencián, inkább a mag. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A uR értéket abból néztem vissza, amit a multiméter mért induktivitásnak, majd beírtam az összes paramétert ebbe a kalkulátorba: [link]
Ez alapján legalább is a multiméter jelentette csekély gerjesztés mellett 1200-as uR érték kell, hogy kijöjjön a mért induktivitás.
Most az a tapasztalat, hogy 60Hz alatt és 100Hz fölött csökken a szekunderen a feszültség. Merre indulnál el, hogy ez a szűk tartomány feljebb kerüljön? A tekercselések egyenletesen vannak felvíve a magra, az egész magon elosztva.
A trafó nem szinuszos gerjesztést kap, hanem négyszög impulzusok mennek be a két primerbe, ellen fázisban, miközben a szekunderen meg előáll az 50%-os négyszög kb. azonos amplitúdóval. -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk #49887 üzenetére
Ugyan nem tudom, hogy van-e erre pontos számítási módszer, de a menetek közötti kapacitás még szoros tekercselés esetén is csak pF nagyságrendű lehet, a trafód adatai alapján kapott durva becslés alapján. Valóban ez a nagyságrendileg minimum 1 MΩ-os összesített kapacitív reaktancia lenne a legfontosabb oka, hogy 200 Hz-en problémás (lehet) a transzformátor?
A megadott µr sem nagyon jön ki, ha közelítőleg 10cm-es menethosszból kapott menetszámokkal számolom az induktivitásokat, mondjuk ennek az s lehet az oka, hogy a µ_relatív nem egy mindentől független stabil érték, erősen változhat a gerjesztőáram függvényében. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Toroid trafónál van képlet, ami alapján számítható a menetenkénti kapacitás? Minden méret paraméter ismert, valamint a trafóvas uR értéke is.
A mostani toroid trafómat kellene magasabb működési frekvenciára sarkallnom, áttekeréssel.
uR 1200, és a mostani tekercselésekkel 2x8.5 méter és 1x 9.5 méter ad 22, 25 és 37mH induktivitást. Ennek az optimális működési frekvenciája 60..85Hz, fel kellene mennem vele 200Hz körülre.
2cm magas, kívül 8cm, belül 5cm a mag átmérője. -
kisninja
őstag
válasz
DonThomasino #49884 üzenetére
Szinte biztos, hogy működik. Sima előerősítő ic talán ne5532 van benne. a többi meg kondi.
-
hNp88
aktív tag
válasz
Lompos48 #49878 üzenetére
400VA 230/12V-s volt, a szekunder (nem mértem, menetszámot se néztem, de ránézésre 2es körüli, hármasával tekerve) drótja jó pár helyen megégett, a primer viszont ép maradt (legalábbis eddig úgy tűnik) a huzalt pedig még jó lenne felhasználni, sajnáltam volna így kidobni.
lassan nyithatnék egy MÉH-telepet
-
Lompos48
nagyúr
...pár ezer menet körüli, 1.1es drótból tekert primer tekercs...
Az nem lehet azért kicsi.
Valami tekercseléssel ellentétes procedúrát lehet csak elképzelni. De az bonyolult.
-
hNp88
aktív tag
toroid trafó letekerésére van valakinek ötlete? a pár ezer menet körüli, 1.1es drótból tekert primer tekercsről van szó, úgyhogy a kihúzom a közepén egy vékony csévére gyűjtve c. játék annyira nem tűnik jó ötletnek, mert lehetőleg egyben szeretném a drótot leszedni, nem akarok vágni rajta. bár más módszert meg nem nagyon tudok elképzelni, de hátha
-
Kernel
nagyúr
Az mondjuk nehezen értelmezhető, de ha jól emlékszem, riasztónál volt úgy megoldva a központi zár vezérlése, hogy van két kimenet, amire két relét kell kötni, ezek felváltva húznak meg, impulzusszerűen. Az impulzus hossza a zár mozgási idejének megfelelő, illetve konfigurálható is.
Erre a két kimenetre lehetne kötni egy kéttekercses bistabil relét is. Egyik tekercs ide billenti, másik oda.
-
stop
aktív tag
válasz
Kernel #49874 üzenetére
+1x kösz,
ha értenék az elektronikához (mintahogy nemannyira
), akkor kb ezt rajzolnám
https://www.dropbox.com/s/3r9ph6xjz8nmvtb/2015-12-18%2022.41.28.jpg?dl=0gyakorlatilag van két pozítív jelem, az egyikkel be a másikkal ki akarom kapcsolni a relét, és ha nem kap jelet az utolsó állásban maradjon
-
Kernel
nagyúr
Amit linkeltem, ezt csinálja, elvileg GND-re zár a kis kapcsoló, ami rajta van, illetve az van kivezetve párhuzamosan, a fehér csatlakozón. Egyrészt ez így praktikus, de erre utal a leírásban is a "low-level trigger".
Tehát ilyenkor tisztázni kell azt is, hogy a rendelkezésre álló jel mit csinál, ebben az esetben GND-re zárjon.
-
Kernel
nagyúr
Bistabil relé van, de nem úgy működik.
- Van kéttekercses, egyik erre, másik arra billenti.
- Van egytekercses, azon pedig polaritást kell cserélni, hogy átváltson.Vagy lehet használni közönséges relét, bistabil elektronikával kiegészítve. Esetleg készen vásárolni, ha valaki nem akar építeni:
-
stop
aktív tag
Hi,
segítséget kérek a következőben,
szeretnék egy világító berendezést üzemeltetni a következő képpen,
van egy nyomógombos távirányítóm ezzel tudok egy kapcsolási jelet kiadni (mint pl autó közp. zár távirányító)
az egyik jelre a lámpa felkapcsol, a másik jelre le,
ehhez kellene egy relé nekem, de nem tudom, hogy, hogy hívják
(nem akarok hülyeséget mondani de talán 2 áramkörös vagy bistabil?? talán..)előre is kösz a segítséget
-
Kernel
nagyúr
válasz
cool13 #49869 üzenetére
Bekötés úgy néz ki a linkek alapján, bár attól még nem fog működni a kapucsengőgomb, illetve visszafelé a mágneszár nyitása. Ezt így nem lehet kitalálni, hogy milyen jeleket tesznek rá pluszban, ami ezt a két feladatot ellátja.
De mivel ez megoldható külön is, először is ki lehetne próbálni, hogy kötsz rá analóg videojelet és hangot. Úgy néz ki, hogy szabványos PAL 15625 Hz soreltérítési frekvenciájú jellel működhet: [link] [link]
Utána keresni valami kamerát, ami ilyen jelet kiad, hangot is megoldani.
-
cool13
őstag
Sziasztok!
Ismét kérdeznék. Van egy Commax APV-4KM video kaputelefon beltéri egységem. 4 vezetékkel illeszkedik a külsőhöz. Ami nincs meg hozzá. Nem lehetne eszkábálni valami egyszerűt hozzá? Gondolok én arra, hogy egy Ebay és társai kamera + nyomógomb bedobozol, összeköt, és örül. Ez menne nekem is.Ha jól kerestem rá, akkor a 4 vezeték bekötése ez volna. Ebben megerősíthetnétek.
1. Audio
2. GND
3. +12V
4. Video -
Kernel
nagyúr
válasz
Lompos48 #49866 üzenetére
Ezt mutatta a mérés, illetve szemre is látszott.
Valójában ez a kérdés már régebben is "szöget ütött" a fejembe amikor még csak tervbe volt véve a dolog. Most a gyakorlat beigazolta, hogy tényleg nem mindegy. Egyszerű áramkör tud néha feladványt képezni.
Áramot tekintve más hullámforma alakul ki a közvetlen pufferelésnél. Rövid, de nagy áramcsúcsokkal feltölti a kondenzátort, ami azalatt valószínűleg több töltést halmoz fel, mint amikor előbb van az áramkorlátozó, és a hullámforma is "lágyabb" elvileg.
Mivel az energiamegmaradást nem lehet meghazudtolni, a fényerő mindenképp arányban marad a szekunder által leadott teljesítménnyel, de az áram időbeni eloszlása változhat /szerintem.
-
Kernel
nagyúr
Egy érdekesség, tegnap jöttem rá, hogy a szlovák pillanatpáka házának bizonyos résébe pont belefér a hűtőcsillagos COB LED.
Alábbi nem az enyém, neten találtam a képet, sárga nyíllal jelöltem a rést:
Az eredeti 6,3V-os izzó AC feszültségét Gaetz-híddal egyenirányítva és pufferelve (1000 μF és nem vibrál) kb. 10 V feszültség áll elő terheletlenül, amire 33 Ω / 1W ellenálláson keresztül kötöttem a LED-et. Ekkor kb. 8V-ra esik a puffer, 5V esik az ellenálláson, 3V a LED-en, azaz kb. 150 mA áramot kap.
Lehet erősebbre venni, 300 mA-t bírna az 1W-os LED, de az már sok is, pontosabban nem is az a gond, hanem túl nagy lesz a kontraszt a sötét és világos között, ami fárasztó lehet a szemnek.
Nem rajzoltam külön, de az ellenállás mehet az AC-bemenetre is, akkor elég egy 6,3V-os puffer, viszont csökken a LED árama, ami az ellenállás módosításával kompenzálható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szabifotos #49860 üzenetére
Belső termikus védelemmel rendelkezik az LM4881, túlmelegedés esetén leszabályozza magát.
300 mW kimenő teljesítmény érhető el 2 x 8 ohmon, de ekkor már 10 % torzításnál tartunk.
B-osztályú végfok elméleti hatásfoka 78,5 %, de az egyszerűség kedvéért számoljunk 75 %-kal. Ez azt jelenti, hogy 400 mW-ot venne fel 5V-ról, 300 mW leadásához. Ez csak 80 mA.
Mivel ez AB-osztály, ehhez jön még a nyugalmi áram okozta veszteség, ami itt mindössze 3,5mA x 5V.
Mivel áteresztő stabilizátort tartalmaz, áramfelvétel ugyanannyi lesz 24V-ról is, viszont a különbözeti teljesítmény elfűtése növeli a panel hőfokát.
Letölthető egyébként a rajza, leírása: [link]
-
PHM
addikt
válasz
szabifotos #49860 üzenetére
- Egy 9-12V-os táp szerencsésebb lenne. 1A bőven elég.
A fölösleget szerintem egy áteresztő stabilizátor fűti el a tápbemenetnél,
maga az erősítő valószínűleg 5V-ról megy.
- Amíg a fej/fülhallgatók eredő ellenállása nem kevesebb, mint 8 ohm,
többet is rá lehet kötni a kimenetre.
32 ohmos fejhallgatóból például négyet. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
24V-on használnék max. 4 fejhallgatót párhuzamosan rákötve erre.
Mekkora lehet a max áramfelvétele? 1A-es táp elég neki? (gondolom mivel füleserősítő nem kér sokat.)
Másik kérdés, hogy párhuzamosítva kötöttem rá 4-4 Jack-et, 3,5-öset és 6,3-asat, hogy ne kelljen átalakítózgatni. Mi van ha esetleg nem csak 4et használunk egy időben hanem akár többet? Leégne, vagy tönkremenne? -
hNp88
aktív tag
Sprint Layout , van hozzá magyarítás, sztem a lehető legpraktikusabb NYÁKtervező progi
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #49856 üzenetére
Egyszerű egyébként. A LED-ek sorba vannak kötve, így mivel a nyitófeszültségek összeadódnak, szükség van a megfelelő nagyságú feszültségre, de 32V-nál kevesebb is elég.
A T705 áramgenerátor biztosítja a LED-sor áramát, T805 a jobboldalét.
Alaphelyzetben a T704 felhúzva tartja a LED-eket rövidre záró tranzisztorok bázisait, így nem világítanak, illetve az R710 trimmerrel lehet beszabályozni az indulószintet, DC-eltolást. Vagy nevezhetjük nullázásnak is.
Ahogy kapja a vezérlést, egyre több LED-et enged világítani.
Itt tisztábban látszik (vagy másképp), csak ez két darabban van:
-
törölt tag
válasz
Kernel #49855 üzenetére
Próbaképpen közösítettem a +32V és +20V-ot igénylő lábakat, majd megtápláltam először +20V-al. Ekkor már működött, de mindkét csatornán az első 2-3 led folyamatosan világított. Gyakorlatilag két nyákból áll a kijelző. Amin a ledek vannak kapja a 20V-ot és kizárólag tranzisztorok és ellenállások vannak rajta. A másik panel kapja a 32V-ot. Azon van a többi rész. Pontosan nem értem a működését. Amikor megemeltem a tápfeszt 24V-ra, akkor tökéletesen működött már. Ezek szerint a 32V nem feltétlen szükséges, elég kevesebb is. A step-up dc konverterrel lehet gond, mert egy régi (25 éves) számítógépbe kerülne és bizony lehet, hogy rendesen be fog zavarni.
Lehetne esetleg módosítani úgy a kijelzőn, hogy 12V elég legyen neki?Igazaból összeraktam egy nagyon egyszerű kapcsolást LM3915-el, de azzal nagyon nem vagyok megelégedve. Közel nem világít 30%-on a led, mikor a sorban következő már fényleni kezd. Így egy 3-4 led is világít nem teljes fénnyel egy pillanatban. Az volna megfelelő, hogy kizárólag az aktuális világítósor legutolsó ledje legyen félfényerőn. Emiatt próbálkozok most a régi magnó skálájával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#68216320 #49852 üzenetére
Ebből a 20 V csak egy tranzisztoros erősítőt táplál (mármint sztereóban kettőt), aminek lehet kb. tízszeres erősítése, a C-E ellenállások aránya alapján saccolva.
Ha erre az erősítésre szükség van, a tápját (ami nem jelentős áram) lehet biztosítani a 32V leosztásával is, RC-szűrőn keresztül szokás ezt megoldani. Vagy módosítani a bázisosztón és akkor elbírna még több tápfeszt is.
Így elég lenne 1 db step up konverter.
-
mezis
félisten
válasz
#68216320 #49852 üzenetére
Valami hasonlóval.
(Zavarhatja a környezetét még jó árnyékolás mellett is.) -
törölt tag
Urak, a következőben kérném a segítségeteket.
Egy Unitra MDS 411D kazettás deck dB ledes kivezérlésjelzőjét szeretném felhasználni. 12V vagy 5V egyen tápfesz áll rendelkezésemre, de ahogy elnéztem 20V és 32V kell neki. Milyen olcsó és kis helyigényű megoldással tudnék ilyet előállítani?
-
Kernel
nagyúr
válasz
otto14 #49850 üzenetére
Az lehet ugyanúgy 100 nF, mint a kimeneti kondenzátorok, csak elfelejtették odaírni (ahogy az LM317 adatlapján is szerepel mellesleg), de ha 1 μF lenne (mint az IC kimenetén) azzal sem vétenél nagy hibát.
Egyébként nem csak a puffer töltése miatt létrejövő impulzusokat szűri, van egy gerjedésgátló hatása is, ennek érdekében közvetlenül az IC lábaira (vagy minél közelebb) ajánlott forrasztani.
De ez úgy értendő, hogy az egyenirányító hídon van egy-egy puffer elkó is, anélkül nem megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 15 Pro 128GB, Szép állapot, Független, 100%, Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest