Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zimezoom
tag
Köszi mindenkinek!
-
LukE
veterán
-
Zimezoom
tag
Ha megtervezek egy nyák-ot, akkor hol és mennyiért tudom jó minőségben megcsináltatni (1-1 darabot)? Elsősorban tapasztalatokkal rendelkezőktől várok tippeket (tehát nem a ''keress rá'' kategória...!
Köszi!
-
Batman2
őstag
Hi
Tud valaki valami nem túl drága (7-14k) SMD forrasztót, vagy egy forrasztóállomást SMD munkákhoz?
Előre is köszi.
Üdv.: -
-
And
veterán
Szvsz egy ''sima'' műveleti erősítős (persze lehetőleg nem 741-szerű) invertáló / neminvertáló alapkapcsolás is megteszi, ha nincs semmi extra kívánalom a mikrofonokkal szemben. Ha aszimmetrikus elektret- v. kondimikrofon a nyerő, akkor a fantomtáp egy pár kilós ellenállással ráadható, az opamp bemenetét meg egy soros kondenzátorral kell leválasztani.
Jobb opamp-ok adatlapján a példakapcsolások között meg is találod a lehetséges kialakításokat.
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
Szerintem a minidisc nem ad neki tápot. (szvsz!)
Gondolom hogy elektret mikit fox rátenni, mert azok a legelérhetőbbek kis méretben.
Ezt külön meg kell táplálni, de nem olyan vészes mint a kondimiki. Meg ha feltételezésem nem csal, akkor a kis elektronikának is kell valami tápféle
Magát az elektronikát egy eccerű zenekari keverőből koppintanám ki. -
And
veterán
Igen, épp tegnap dobtam össze egy mikrofonerősítőt a tesómnak
. Ő egy CF-kártyával működő - aszimmetrikus (jack) bemenetű - rekorderhez és szimmetrikus kábelezésű kondenzátor-mikrofonpárhoz szeretné használni.
Mod #2585-re: a szükséges jelszintet (a rekorder érzékenységét) a beépített kivezérlésmérő segítségével ugyan kimértük, de a használt mikrofonoknak ''túl nagy'' a dinamikatartományuk (merthogy igen jófajták), így el kellett dönteni, hogy melyik tartományt akarja kihasználni. A mikrofonnak részletes adatlapja volt, azért volt honnan kiindulnunk (pl.: szükséges fantomtáp, mikrofon érzékenysége).
[Szerkesztve] -
Bigya
őstag
Konkrétan arról van szó, hogy nem tudom, milyen kell. Megcsinálom én, de tudnom, kell, hogyan megy, szóval a minidisc ad neki tápot, de mennyit? Milyen jelszintel dolgozik? meg ilyesmi.
Azért kérdeztem így, hogy csinálT-e már valaki. Csak a TTTÉÉÉÉ betüm szarakodik...
(ha igen, akkor felteszem, tud ilyen infókat adni)
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz
sirály12 #2581 üzenetére
A ferritmag miért nem jó neked?
( merthogy szvsz pont azzal kellen, csak nem egy darabbal, hanem sokkal. Azt frankón ki tudod önteni műgyantával, tekercseléssel együtt; és még talán az ominózus 1cm-t is felére tudod redukálni )
( képlet meg azért nem eccerű, mert 1cm-nél már egyáltalán nem egyértelmű, hogy mennyi erővonal tud ''átmenni'' a szemközti vasanyagba ) -
vakondka
őstag
válasz
sirály12 #2580 üzenetére
Legjobban úgy tudnám ezt illusztrálni, mint egy oszlopos fúrógépet...a fúróhegy a vasmag, OK ?
És miért nem jó a ferrit ? Csak nem az új mars szonda lesz ?
A lemezelt vasmag az tényleg marhaság lenne, bennem fel sem merült.
Én is szárnyalnék, de hát nagyon különlegesek az igények.... -
sirály12
őstag
válasz
didyman #2578 üzenetére
Lehet, hogy meglehet oladni így is, de én az eredeti megoldást akarom megcsinálni.
Azért mindenáron ezt, mert nincs semmi mozgó alkatrész, nem bonyolult, nincs külső alkatrész, nincs semmilyen érintkező.
A trafómagos megoldásban az a roszz, hogy a trafómagok általában lemezelt magok, ezek nagyon hamar rozsdásodnak. Persze van ferrit mag is, de az meg nekem nem jó. -
Bigya
őstag
Sziasztok!
Csinál valaki hordozható MD recorderhez mikrofon erősítőt? -
didyman
őstag
válasz
sirály12 #2575 üzenetére
-Idővel változó fesz? Mit értesz ezalatt? 12 helyett 230-at vinnél át? Akkor úgy méretezed a pogácsák távolságát, lehet szigteleni is, szimeringgyűrűs megoldással akár vízhatlanná is teheted. Tehát át kell adni egy forgórésznek az energiát és ezen kívül lenne akkor egy csatlakozó, amit egyszerűbben helyre tudsz mozgatni, tehát itt vegyük kétfelé a problémát.
-Lásd előző válasz
-Szikra: Azt ne akard mondani, hogy ez a szikra nem kivédhető, nem tudsz egy egyszerű időzítővel és aluláteresztő szűrővel védekezni ellene. Nagy baj is lenne, ha pl. egy telefon elektronikája megborulna attól, hogy kibedugod a töltőjét akár...
Tudom, hogy nem két perc ilyen mechanikát tervezni, de kerek perec elutasítasz olyan ötleteket, amiket nagyon sok helyen alkalmaznak már megbízhatóan, stabilan, ipari szinten. Mi sem (bocsánat, én sem) ismerem ezen megoldások apró részleteit, de ettől még a dolog működik.
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
válasz
sirály12 #2576 üzenetére
Akkor csinálj a dokkoló aljára a négy keréknek 4 ''mini-kátyút'' amibe belehuppan mikor rágurul és egyből pozícióba fog állni ha tetszik neki, ha nem
Természetesen felülről ''töltsd'', vagyis told bele a trafó vasmagját, mert a közepe minden irányból azonos távolságban van.
ui:két LED-es villogót P4 procival ? -
sirály12
őstag
válasz
vakondka #2573 üzenetére
Az ötlet jó, de ehhez is nagyon pontosan kellene ráálnia a dokkolóra. És én épp azért akarom ezt a fajta töltést, hogy ne kelljen ezzel bíbelődni. Tehát lenne egy 30*30cm-es dokkoló, a lényeg , hogy akárhogy ráállhasson a modell. Nem akarok szörakozni a pozicionálgatással.
-
sirály12
őstag
válasz
didyman #2572 üzenetére
Ellenérvek:
- Még nem tudom, hogy idővel nem fog-e változni a fesz, amit itt át kellene adni, nem szeretném, ha később megrázna.
- Te a szabadba, esőbe, hőba kitennél szabad érintkezőket, legyen az akár 12V-os is? Mert én nem . Elég egy hibás trafó, és bárkit agyonüthet az áram.
- A cuccban elég érzékeny elektronika lesz, ezért nemigen tenne neki jót, ha dokkoláskor esetleg szikrázna az az érintkező.
- Ezzel a módszerrel nem kell iránybaállítani a cuccot, akárhogyis áll a dokkolón, a töltés elindul. Az érintkezős megoldásnál pozicióba is kell állnia a cuccnak, ez felesleges programtulbonyolítás + felesleges érzékelők.
Ennyi elég? -
SEK3
tag
Szerintem vakondkának jó ötlete támadt.
az indukcióval kapcsolatban valahol itt:[link] lehetne számításokat találni. Nekem ez magas, de asszem ez az amit kerestek, kerestetek az maxwell-egyenletek néven fut??????
[Szerkesztve] -
vakondka
őstag
válasz
sirály12 #2569 üzenetére
Lehet, hogy hülyeség, de az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha
az elektromágneses töltőd érintkezője egyszerűen a ''töltő''-ből kiálló vasmag lenne.
Odamegy a kis géped, a kiálló vasmag belecsúszik szépen a tekercsébe és szépen átadja az energiát induktív úton - szinte veszteség nélkül.
Ezt tovább lehetne fokozni azzal, hogy egy rendes transzformátor méretezést használsz a dologhoz és a töltőd a kiálló vasmaggal a primer, a kis géped pedig a szekunder tekercset tartalmazza.
Nem vagyok egy fizika zseni, de azt hiszem, hogy így a veszteség is jóval kisebb lesz.
remélem segítettem...ha nem akkor felejtsd el... -
didyman
őstag
válasz
sirály12 #2563 üzenetére
A rozdásodás kb. hülyeség. Az egymáson csúszó érintkezők sehol sem fognak rozsdásodni, megfelelően kemény anyagból, megfelelő erőt biztosító támasszal kell csinálni és semmi gond nem lesz vele az elkövetkező sok évben.
Még egy tipp, ha a tengely két felfüggesztési pontja egymástól szigetelhető (vagyis a tengely sem zárja össze), akkor a felfüggesztések fémes kivitele pl. a csapágyazás révén kiváló kontaktust ad.
Szóval, mik az ellenérveid? -
Ja no
aktív tag
pl: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30754/article.html
-
sirály12
őstag
válasz
Feketelyuk #2567 üzenetére
Hirtelen talán ez: [link]
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz
Feketelyuk #2567 üzenetére
Van az indexnek egy fotofóruma, ott már többen kitárgyalták a témát.
Meg antikváriumokban találsz elektronikai könyveket, ahol vannak konkrét ilyen kapcsolások. -
Feketelyuk
tag
Hello, tud valaki tippet (rajzot, bármit), hogyan tudok második vakút villantani a gép vakújával. A gyári drága, csinált már valaki ilyet? Köszi!
(A gépen nincs vakúpapucs) -
sirály12
őstag
válasz
X Sügi X #2557 üzenetére
Napelem, jó ötlet, be is van tervezve, de mi van, ha soká nincs nap, nahát ekkor kell ez.
Egyébként sok ilyen eszköz van már, amit így táplálnak, elektromos fogkefe, egér, elemlámpa, stb.
Egy olyan kis önjáró robotba kell, ami négy keréken szépen elindul és föltérképezi a területet. Később egy kis automata fűnyíró lessz belőle. Keress rá az automover szóra, meg fogsz lepődni.
Valaki esetleg tudna valami képletet, vagy infót is dobni? -
Ja no
aktív tag
Az építő jelelgű megnyivánulások között esetleg valaki tudna segíteni is?
-
Csaba_20_
őstag
Ez egy újabb halott project.
(RGB feelingje van
)
-
Ja no
aktív tag
upsz
-
sirály12
őstag
Up, mert fontos lenne.
-
Ja no
aktív tag
válasz
sirály12 #2551 üzenetére
7Ax12V, az 85W-nyi energia plusz a veszteség, ami itt tetemes.
Persze tudom nem egy óra alatt akarod feltölteni...
Kis áramszedő antennákkal nem oldható meg esetleg galvanikusan?, Vagy egy olyan alljzat, amire ha rágurul, akkor lényegesen kisebb lesz a légrésed?
[Szerkesztve] -
sirály12
őstag
A felület nagysága nem megszabott, kb 25cm2-től 400cm2-ig A legjobb az kb 200-250 cm2-es lenne. A távolság pedig olyan 3-6 cm lenne a két tekercs között. Az átvinni kívánt energia sem lenne túl sok. Egy 7Ah 12V-os aksit kellene feltöltenie, a töltési idő lehet akár több óra is.
-
sirály12
őstag
Na akkor itt is feldobom a témát. Egy kis robotot kellene töltenem, de nem használhatok semmiféle érintkezőt.
Indukciós töltéssel akarom megoldani. A neten seholsem találtam normális, használható leírást hozzá. Milyen drótból, hány menet, tekercsátmérő, milyen freki, stb.
Ehhez kellene nekem minél több infó.
Elég fontos lenne. Előre is kösz. -
gabor128
aktív tag
Igen, több kört.
Az lenne a lényege, hogy használom egyik nap, és úgy kapcsolom ki, hogy pl.2 teljes jobbfordulattal marad alapállapotban. Másnap mikor megint bekapcsolom alapállapottól függetlenül többször körbe tudjon fordulni.
Így tehát a tengely belsején keresztüli vezetékes kábelezés az első fokozaton még megoldható lenne néhánykörig, de egyébként ez nem használható!
[Szerkesztve] -
Zimezoom
tag
válasz
Zimezoom #2533 üzenetére
Na már csak a fel/lefutó élre történő impulzuselőállítással vannak gondjaim...
A XOR-kapus RC-tagos megoldás elméletben működik, gyakorlatban meg nem (azaz Multisim-szimulációban a virtuális XOR-kapu tökéletesen működik, valós IC - pl. 74F86 - szimulációval meg nem...)
Tanácstalan vagyok egyelőre... Valaki? -
gabor128
aktív tag
Üdv!
Egy technikai jellegű kérdés!
Van egy álló mechanikai rész és van egy forgó rész. Tökmindegy melyiken van motor. A lényeg az az lenne hogy hogyan tudok átvinni gyengeáramköri jeleket(többet) a forgórészre, hogy ott vezéreljek ezt, azt. Vagy akár több forgórészen is keresztül.
Keresgéltem és a következő megoldásokat találtam:
1.: A forgó részre rakod az elektronikát és külön telepet. És minden egyes vezérlés módosításnál meg kell állítanod.
2.: csúszóérintkezővel. Ilyen megoldást csak max a táp átvitelére jó. a digit jeleknek ez nem teljesen oké, ráadásul korlátozott a fésűk(jelek) száma.
3.: optika: ez már egész jónak tűnik. Azomban a tápot akkor is még át kell vinni. És felmerül a láthatóság kérdése.
4.:rádiós: na ez lenne a legjobb, de ehhez nem értek.
Szerintetek hogy lehetne átvinni jeleket? Egy egyszerű példát mondok, hogy világos legyen: Számítógépről, vagy egy keypadról lehessen vezérelni pl. egy robotkart, amelynek sok szabadsági foka van, tele van forgó alkatrészekkel.
Köszi. -
X Sügi X
tag
Kihaltunk? Én szedek cssak antisztatikus bérescseppet?
-
thaler2
senior tag
Van valakinek mélyládához, frekvenciavágó kapcsolása? Erősítő már van hozzá, és amellé raknám be. Állítólag amit a hangkártya kiad mélyet(.1es csatorna) dvdfilm közben, az nem teljesen vágja le, ott ahol kell.
-
didyman
őstag
Van egy ismerősöm, aki nagyon assembler agyú, a legegyszerűbb, legalapabb dolgokat is programozza, merhogy az a jövő, meg mittomén.. Srác tankörtársam volt, vérre menő vitákban győzködtem, hogy ákker, 6-700Ft-os alkatrészt veszel egy olyan feladatra, amit HW sokkal kisebb áramfelvétellel, egy nullával kevesebb költséggel, sokkal megbízhatóbban végrehajt. Na ott bedobtam a törülközőt, amikor LED-es villogót épített...Őőő, programozott. Vagy fél órát rágózott azon, hogy az Atmel kimenete elbír-e egy LED-et. Mondom, ilyen nincs, 555 akad szinte minden valamire való logika körül, de ha nem, csak van két tranzisztor valahol, megépítem neked és elhallgacc
. Nagy ímmel-ámmal beismerte, hogy vannak területek, ahol jó az a régi, elavult HW-es megoldás.
Nem, nem hasonlítasz rá -
didyman
őstag
válasz
Zimezoom #2512 üzenetére
A monostabil multivibrátort neked találták ki
. Működését ezer meg egy helyen, főleg az 555-ös IC-vel írják le. Ezt kiegésztítve egy egyszerű, akár szintén 555-ös időzítő logikával tudod megoldani az időzítést. Az 555 gyári lapja alapján pofonegyszerű megcsinálni.
Kell két RC állandó értelemszerűen, az indításhoz pedig kapacitással kell csatolni jelet. Az 555-ben van egy ablakkomparátor, ezt, ha ügyes vagy, lehet úgy súlyozni, hogy a csatolókondin megjelenő akár föld, akár táp felé húzó impulzusa esetén is billentsen. Az IC discharge kimenetével (és egy inverterrel, vagyis egyetlen egy tranzisztorral) pedig a monostabil trigger lábára helyezett rc-tag kapacitását ki tudod sütni, ami ezután töltődése során a trigger-en szükséges minimum (1/3 táp) elérésekor (a kondi a táp felől van, tehát alul fogja húzni a trigger-t, mivel az lefutó élre indul) fogja működésbe hozni a flipflop-ot. Pár dolgot végig kell gondolni, de ezt szültem 5 perc alatt, több időt csak akkor, ha meg is fizetik.
2x555 helyett lehet 556 s, abban két 555 van.
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
a www.gpbatteries.com oldalán találsz egy csomó datasheetet, azok mindent elmondanak az általános akksikról.
A megadott értékek ''laborkörülményekre'' vonatkoznak, amit egy általános eszközzel produkálni elég nehéz. Ha nem terheled túl nagy árammal, akkor általában 90-95% körülire számolhatsz, mint ami rá van írva. -
SEK3
tag
Ja még1kérdés:
Az akkus elemeknél, hogy tudom meg hogy mietbír?
Ha mondjuk rá van írva az, hogy: 700mAh ~ 1.2V
Akkor az elem 700mA~1.2V tud ellátni egy óráig?
vagy egy óra alatt ennyi a max, de tovább bírja, mint egy óra?
vagy Egy óra alatt max ennyit adna le, ha bírná egy óráig?
Van valami kapcsolat a töltési idővel? -
SEK3
tag
Hali,
Megtudjátok-e mondani, hogy mi a különbség a 4tűs, meg a sima RCA gyugós video csatlakozás közt?
A pc miatt kérdezem, hogy minek van olyan kimenet a vga-n, amit vsak átalakítóval használnak?
Talán minőség? Talán technológia? -
X Sügi X
tag
Na még mindig keresem a kicsikémet... [link]
-
Zimezoom
tag
Húúú, ebben nem vagyok otthon....
Tudnál konkrét típust írni?! Ezt programozni kell? -
LukE
veterán
nem pont cél-áramkör, de bármelyik uC megcsinálja.
So-8 vagy DIP8, ~200Ft+tapfesz, meg ami meg esetleg kell a ki-bemenetre. -
Zimezoom
tag
Kedves Hozzáértők!
Olyan áramkörre van szükségem, amely egy digitális jel változását figyeli (azaz felfutó ÉS lefutó élre is indul), ennek bekövetkezésekor vár X ideig, majd ezután kibocsát egy rövid impulzust és újra figyeli a jel változását. Fontos még az is, hogy az indulás után, a várakozó szakaszban már ne befolyásolja a működést az indítójel változása.
Meg tudtam tervezni NAND kapukkal meg RC-tagokkal, de eléggé bonyolult lett, hátha van erre valami egyszerű megoldás is vagy esetleg cél-IC... Mit javasoltok?
Köszi! -
X Sügi X
tag
Ööö... izé.. már csak azt kéne megtudnom, hogy az egyeres szálak közül melyik-melyik.. Ezt se találom.. Tegnap kellett volna, mielőtt elindultam kocsmázni..
-
X Sügi X
tag
Valamelyikőtök nem tudja hogy kell bekötni a monitor vezetékeit a d-sub csatiba? Leszakadt, (nem az enyém..
) és vettek hozzá egy csatlakozót, de nem tuom hogy melyik szint hova!
Van egy piros, kék, és szürke árnyékolt pár, van egy fehér, fekete, barna, és sárga sima egyeres vezeték, és még plussz a külső árnyékolás..
Na az utóbbit tudom hova kell kötni!De a többit?
-
LukE
veterán
ja, ha mar rtd, egy rakat link:[link]
-
And
veterán
Ellenőrzésre van olyan műszerünk, amellyel - több más hőelem és termisztor mellett - elég nagy pontossággal szimulálható egy Pt100 (hőfokot lehet beállítani, a kapcsok között pedig a termisztor-típusra jellemző ellenállás lesz mérhető). Jó kis cucc, áramot / feszültséget is tud igen nagy felbontással (1µA / 10µV) mérni és szimulálni. Ezen kívül van egy kalibráló labor, ahol OMH-hiteles műszerrel ellenőrizhető és beállítható egy fűthető olaj(?)fürdő hőmérséklete, szintén eléggé pontosan.
Hőmérőnél csak magára a szenzorbetétre gondolsz? (Én ilyenből szereztem 1-2 darabot, viszont nálunk általában védőcsöves kivitelben használják.) Külön betétet akár a Lomexben, Conr@d-ban is lehet kapni 1,5..4 kHUF -ért.
Mod. #2500: pont a K-típusú hőelem az, ami valóban magas hőmérsékletig (>1000°C) működik. [link]. Amennyire tudom, a hőelemekkel általában a kompenzálás szokott gond lenni (nem is annyira a gyártási szórás, mint a hozzávezetések érintkezési pontjai miatt, amelyek szintén - parazita - hőelemként működnek).
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- PlayStation 5
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bestbuy játékok
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garancia!
- Apple iPhone 14 Plus 256GB, Akku: 86%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 87%, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- LG Ultragear 45GR950QE-B OLED A Győzelemhez! 45 Ívelt Qhd OLED Gaming
- Thinkpad L14 Gen2 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam gar
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Homepod Mini /// Újszerű // Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest