Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Vezetékes FEJhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SEK3
tag
A fénycsőn is lehet fényerősséget szabályozni?
-
And
veterán
Ha azt tekintjük a feladatának, hogy összekapuzza a kép- és sorszinkron-jeleket, akkor (azok polaritásától függően) bizonyára működik. A többi - megfelelő időzítésű jelek előállítása - a VGA hardver ill. valamilyen szoftver dolga.
-
Batman2
őstag
Hi
Ha az én módszeremre gondolsz, akkor én ezt a problémát egyszerű fúróval szoktam megoldani. Egy milliméteres fúróhegy + egy kézi tokmány és kész. De van egy kicsi 12V-os hobbi fúróm is, ha sok a likasztani való, akkor azt is szoktam használni. Ha vastagabb az alkatrész lába, akkor értelemszerűen nagyobb hegy kell. Múltkor 3A-es, shottky diódákat szereltem egy lapba, annak 2, vagy 2.5 mm-es lik kellett.
Üdv.:
[Szerkesztve]Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Bubu79
addikt
válasz golyani #2289 üzenetére
Ez nem processzor - ha nem piszkáltad a hűtőbordát, akkor nem igazán kell újrakenni
Szilikonzsírt szoktak általában használni, de a prociknál használt hővezető paszta is ugyanilyen jó hozzá...
Hangzásbeli különbséget nem igazán hiszem, hogy észre lehetne venni pasztázás miatt..."In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
ikovi
csendes tag
Sziasztok! 18 w-os fénycső villogásmentes gyújtásához, illetve fokozatmentes fényerőszabályozásához szeretnék segítséget kérni.
Köszi. ikovi -
golyani
őstag
vna a hifimben stk4142II-es IC-ből kettődarab merthogy ez iylen páros fajta.
namost ezen van hűtőborda,gondolom vmi hővezető termék is van alatta.
ha én azt fogom lekapom és monnyuk újra kenem mert gondolom már nme épp jó állígban van alatta akkor az esetleg vmi kis hangzásbeli javulást fog-e hozni minthogy jobb lesz a hűtés hűvösebb lesz etcetc??? -
_Petya_
őstag
válasz kovacstibor79 #2280 üzenetére
Üdv!
Megépítetted már a tápegységet? Mik a tapasztalatok?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
didyman
őstag
LVTTL/CMOS változata nincs a 75174-nek?
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Ja no
aktív tag
válasz kovacstibor79 #2285 üzenetére
Az SN75174 jó lenne, csak nekem kb3,3V-os kell. De valami ilyen árfekvésben. (~100 HUF)
félduplex; 250kbit/sec; 0-70C; kb3.3V tápfesz; SMD
A maximos mintapéldány kevés még az első darabokhoz is. KÖzvetlenül meg kb 2000db-ot kellene rendelni, annyi pínzem meg nincs rá. -
kovacstibor79
aktív tag
-
Ja no
aktív tag
Tudnátok mondani valami ócsó IC-t, amivel RS485-öt tudok illeszteni 3,3V-os rendszerhez, DE a tápja is csak ennyi lehet?
-
didyman
őstag
Nem emlékszem rájuk sajnos, ha jól emlékszem, az ára miatt nem vettem ilyen félkész paneleket. Otthon lakkozva azt hiszem, sokkal olcsóbb volt.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
And
veterán
Próbálj szerezni nátrium-hidroxidot, eredetileg azt szokás előhívónak használni. Gyárilag lakkozott paneleknél is működik. Persze könnyen beszélek, nekem nem akkora gond beszerezni és labormérlegen kimérni a granulált NaOH-t . Az előírás szerint 7 g/l töménységű hideg vizes oldatot kell csinálni belőle, bár nekem valamiért mindig ennek a másfélszeresénél kezdi csak leszedni a megvilágított festékanyagot. Egyszerre 1/4 liter oldatot szoktam csinálni egy ''kalibrált'' mérőkupak - amelybe 2..2,5g granulátum fér - segítségével (óvatosan kell az anyaggal bánni, mert veszélyes, maró lúg).
-
Hulot
tag
Sziasztok
Keresek akkumulátort Canon UC-5500-as videokamerához. 6V Ni-Cd.
A neten BP-711 megjelölést használnak rá. -
didyman
őstag
Randa nagy, nehéz, de nehezen megy tönkre, meg nem kell hordoznod .
Fénycsőhöz meg jó a kompakt csövek elektronikus előtétje is, a franc fog venni boltban, mikor 5-23W-ig mindenféle előtétet be lehet szerezni kiégett kompakt csövekből. Célszerű márkásabb, pl. Tungsram előtétét felhasználni, a bekötése triviális, viszont a PTC-s gyújtókörre szükség lehet sok esetben (régi előtétek előnyben).
Sőt, a lámpát is úgy kaptam, mikor cserélték anno (10 éve) a lakótelepi higanygőzöket nátrium-lámpára. Jó használt darab, de azóta is működik.
Alevilágítás ideje függ a lakktól, fedéstől, kísérletezni érdemes vele. A HgLi kb. 3-4 percen belül végez a fotózással, Wolf lakk esetén."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
And
veterán
válasz Panzermeyer #2275 üzenetére
''leírja valaki h hogy müködik ez a nyák fotózásos megoldás?''
Nyák készítést lásd: #841-től, ill ez a link is volt már: [link].
#2273: a Conr@d-os, soktízezerbe kerülő levilágító készülékben is csövek vannak.
#2274: Montam én olyat, hogy nem kell ? (Bár én speciel inverterrel csináltam meg, abba pont nem kell..) Ettől függetlenül a HgLI-hez való fojtó az valami iszonyúan nagy és randa állat - nekem legalábbis olyat adtak -, míg pár W-os csövekhez egész kicsi példányokat is lehet kapni. Fénycsőből meg kettőt is sorbaköthetsz egy fojtóval, ha hálózatról táplálod azokat.
A csövek ellen szólhat még az áruk is, egy pár darabos garnitúra sokezer Ft lehet. -
Panzermeyer
tag
válasz kovacstibor79 #2271 üzenetére
leírja valaki h hogy müködik ez a nyák fotózásos megoldás?
én eddig csak a nyomtatás + vasalásig jutottam el, ez is lényegesen jobb minőségű mint a kézzel rajzolt, elégedett vagyok vele
[Szerkesztve]When you stop telling lies about me, I will stop telling the truth about you.
-
didyman
őstag
És az UV-cső elé nem kell ballaszt, azt simán betekered a 230-ba?
HgLi lámpával nagyon kell vigyázni, de ennél veszélyesebb a germicid, mert a látható fénye nagyon kevés, könnyen rajta marad az ember szeme. A HgLi-t be kell építeni egy keretbe, megfelelő szemárnyékolással és teszi a dolgát sokáig, nincs vele gond, no meg olcsó. Sokat fogyaszt, viszont nem kell sokat mennie. A fényporbúrát meg így érdemesebb lekapni róla. Érdekes látvány, ahogy a higanygőz párolgása során változik a fénye, az elektródák izzásba jönnek... :Đ
Kevert lámpához meg előtét sem kell, igaz, ott a búrának is maradnia kell .
Kezdőknek mégis inkább valami biztonságosabb javallott. A fénycső mellett szól az egyenléetes levilágítás, ami nagy paneleknél jön jól."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
_Petya_
őstag
Nem, nem jó. Csak higanygőzlámpa...
mod: vagy tévedek?
Petya
[Szerkesztve]Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
And
veterán
Igen, jó az UV-fénycső is. A Positiv-20 leginkább az UV-A tartományra érzékeny, legfőképp a 360-410 nm-es hullámhosszon. Ezért az ilyen ''feketefény''-csöveket (nem az átlátszó burájú UV-C -re gondolok!) lehet levilágításra is használni, ha fólia a hordozó. Kisebb fényáteresztő képességű anyagnál - pausz v. Transparent21-essel kezelt papír - a szükséges levilágítási idő igen hosszú lehet, ha UV-csöveket használsz (saját tapasztalat). A higanygőznek nagyobb a fénye, abból a legkisebb is 80W-os. A buráját nem kötelező leszedni (úgy különben is nagyon egészségtelen a használata ), azzal együtt is jó, csak úgy nagyobb helyet foglal. Hátránya, hogy fojtótekercset is kell hozzá használni, ill. zárt dobozban ajánlatos kicsit hűteni, mert iszonyú hőt termel.
-
kovacstibor79
aktív tag
Szerintetek nyák fotózására jó az UV fénycső? Csak azért kérdezem mert bárhol olvasok utánna mindenhol egy higanygőz lámpa belsejének használatát írják. Viszont nekem UV fénycsövem van. Én úgygondolom hogy ez is jó, de erősítsetek meg benne légyszi.
-
Necc
addikt
válasz Batman2 #2009 üzenetére
És hogy fúrom ki a nyákot?
amúgy meg van tervezve a nyáklap is, suliban anno úgy csináltuk, hogy kinyomtatuk a nyáklapot lapra és uw fénnyel ráégettük a tintát a nyákra, de elég rossz lett a minősége, ezért szeretnék valami másik megoldást.Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
didyman
őstag
válasz kovacstibor79 #2268 üzenetére
Ne precíziós műverősítőket keress (az LT modellje azt hiszem, ilyen), hanem audio célra hegyezetteket. Ebben perpill a Texas (BurrBrown) OPA-családja az egyik legjobb. Az olcsóbbak között van az OPA27, 37 (kb. 600Ft), az sem rossz darab. De alapvetően azt tanácsolom, hogy ne költs csak azért ilyen sokat egy alkatrészre, mertr valaki azt mondja, hogy az jó. Ha a füled nem érzékeny ezekre az apró eltérésekre, akkor nem éri meg, márpedig az átlag ember fülének a TL0xx bőven jó minőség.
A fenti (és a többi) kapcsolásba berakhatók, a kompenzáló kapacitás (1-8 láb közötti magányos kondi) csak az OPA37 esetében szükséges (a TL sorozatban sem kell a TL070-en kívül a többinek).
[Szerkesztve]"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
kovacstibor79
aktív tag
Körülnéztem más gyártóknál és ilyen műver.-ket találtam ami véleményem szerint jó lehet még erre a célra pl. MAX427, LT1028.
Vélemény? -
kovacstibor79
aktív tag
Húúúú, most néztem tényleg nagyon drága egy műver. ez az OPA627. Pl. a Ret-nél kicsivel több mint 6eHUF.
Nem próbálta még valaki hogy minta (sample) ként nem lehet valahonnan megrendelni? -
didyman
őstag
Az 5534 a szimpla, az 5532 a duál opamp .
Túl a bemenet nagyimpedanciás feldolgozásán, a műverősítő felel a Quad405 DC-egyensúlyáért, DC hurokban 1x-es erősítéssel a kimeneti DC-t a műverősítő saját hibafeszültségével teszi egyenlővé, ami maximálisan +-2mV (Ha jól emlékszem az adatlapra). Egyszerű, stabil módszer, de léteznek a TL/NE sorozatnál jobb hangúak is."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Bubu79
addikt
válasz kovacstibor79 #2261 üzenetére
A Gain erősítést jelent alapjában véve, de itt felfogható hangerőszabályzónak is, tekintve hogy a második fokozatra jutó jelszintet szabályozza 0-max-ig.
Tehát hangerőszabályzó"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
Bubu79
addikt
válasz golyani #2257 üzenetére
Bocs, a memóriám már nem az igazi Rosszul emlékeztem, csak egycsatornás...
Az OPA bemenete itt nagy jelszintet igényel és meghajtóként üzemel. Az előerősítő szükséges ahhoz, hogy megfelelően ki tudd hajtani a végfokot.
[Szerkesztve]"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
thaler2
senior tag
Van valakinek valami jó fémdetektoros kapcsi rajza?
-
Bubu79
addikt
válasz kovacstibor79 #2253 üzenetére
Innen [link] letöltheted az említett IC-k adatlapját, ha ezeket átböngészed, az alapkapcsolások között találhatsz előerősítőt is ( a TL072-nél olyat láttam, ami ki van egészítve hangzínszabályzóval is - egy alkatrésztemető, de biztos, hogy jobban fog szólni, mint a TDA1524... )
Itt a kapcsolás - remélem menni fog a képfeltöltés.hu... - [link]
[Szerkesztve]"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
Bubu79
addikt
válasz kovacstibor79 #2250 üzenetére
Ha mindenképpen elektronikusat szeretnél, akkor inkább az előbb már említett ( ha jól homálylik didyman által ) LM1036 lehet a megoldás valamelyest kissebb zaja és a jobb jel-zaj viszony miatt.
Az igazi megoldás egy tranzisztoros előfok, vagy a már említett TL 062-72 stb. OPA-s kapcsolások lehetnek jók, valamint az NE 5532 ( mono ) NE5534 ( stereo ) OPA-k is szóba jöhetnek.
Annak idején a Quadomhoz egy régi BASF erősítő tranzisztoros előfokját használtam ( az erőlködő eredeti végfokja javíthatatlan lett, mert nem sikerült beszerezni a szükséges végtranyókat ). Nem kis gondot jelentett a házba begyömiszkölni a Quad-ot, mert az eredeti előfok kicsit kissebb volt...
A TDA7294 nem rossz megoldás, ha egy alacsony alkatrész költségű, egyszerű kapcsolást szeretnél építeni - a hangja kellemesen telt mélyeket tartalmaz, nekem bejött ( persze egy jól megépített tranyós végfok lenyomhatja, de egy átlag panellakásban nem igazán fog feltűnni a különbség ( szvsz )
Ha monolit végfokban gondolkozol, akkor még szóba jöhet az LM3886 is - hasonló teljesítményre képes, mint a TDA7294, az igazi különbség a kapcsolástechnikájában van.
A TDA7294 DMOS végfokkal készült, míg az LM3886 hagyományos bipoláris végfokot kapott.
Ezt persze nem fogod meghallani üzem közben"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
didyman
őstag
válasz kovacstibor79 #2250 üzenetére
Hacsak nem használsz távvezérlést a dologhoz, akkor ne ragaszkodj az elektronikus szabályzókhoz. Írtam feljebb: Egy sima lepkeszabályzó két TL0xx műveleti erősítővel messze jobb eredményt ad.
A TDA7294 egy átlagos, nagy teljesítményű végfok, a monolit technológiás megoldások előnyeivel-hátrányaival, alapvetően low-cost megoldás, majdnem tönkretehetetlen (van egy-két dolog, amit nagyon nem bír), elektronikai paraméterei kb. 60-70W-ig egészen jók.
Kezdőknek ajánlható, olcsó és nagy teljesítműnyű megoldás. Minőségben pl. a 1554, 2003, 7384 felett jóval feljebb van."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
kovacstibor79
aktív tag
Ha neked ennyire nem tetszik a TDA1524 es előerőlködő akkor mit tudnál helyette ajánlani? Mert lehet hogy újra neki esek valami jó kis erősítőnek.
Egyébként mi a véleményed az IC-s erősítőkről? pl. a TDA7294-ről?
Valakinek van már tapasztalata ezzel az IC-vel kapcsolatban? -
Ja no
aktív tag
-
Bubu79
addikt
A kék és fehér LED-ek olyan félvezetkből vannak, amiket évtizedeken át kutattak.
Csak úgy összehasonlításként - a piros LED-et pl. a 70-es évek vége óta gyártják, míg kék/fehér LED-et még csak úgy jó 10-15 éve kapni... Ezért olyan mocskosul drágák a többi LED-hez képest..."In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
SEK3
tag
és egész nagy a hűtőfelület
[link]
...ha már az árakról kérdezek, tudjátok-e hogy miért drágább a kék led mint a többi?
[Szerkesztve] -
SEK3
tag
áhh, én is erre tippeltem
na és ez:[link] -
Bubu79
addikt
válasz golyani #2240 üzenetére
Áramerősítési tényező - a multiméteren HFE címszóval találod meg...
Gyakorlatilag a C-on átfolyó áram erősségét adja meg a B áram függvényében."In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
didyman
őstag
Szerette a Quad is, ha jól volt válogatva, tapasztalat, hogy a B-osztályú végfokok minél magasabb B-ja jót tett az A-osztályú fokozat linearitásának.
Luke, Nálad a szabályzásnak nincs ''globális'' visszacsatolása, vagy a műveleti erősítőkkel valósítasz meg helyi visszacsatolást mondjuk egy munkaellenállásról?"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
LukE
veterán
igen, ott.
Ok, mar ertem, hogy mit akarsz. szimmetrikus tapot meg lehet csinalni minden gond nelkul. Es tobb kimenetet is, de az osszes kimenet foldje azonos (ahogy en elkepezeltem a cuccot)
De amig egy trafo van szerintem nem tudod sorba kotni a kimeneteket. Levalasztas kell mindenkepp, es szerintem kulon trafo (vagy legalabb kulon szekunder) is.
szerk: ha a feszultsegeket me akarod merni, akkor vagy fesz. osztoval egy kozos GND-hez meheted. Vagy azt is levalasztod valamivel. (mintha valahol valamikor valaki mondott volna 1 olyat, hogy analog opto)
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
Én még a tápegységnél tartok.(remélem Te is ) Ott szimmetrikus tápra van szükségem ( akár emeletesre is) akkor az egyik kimenet pozitív ágát a következő negatívjára kell tegyem. Ugye itt megemeli annak a földjét, és nem tudom, hogy nem-e kezd el szikrát szórni ettől a többi fícsör.
-
Ja no
aktív tag
Ma nagyon kíművelem magam!
Szerinted kell ez a leválasztás a uC-hez, ha több kimenetet sorba kötök a tápon 8 szimmetrikus kimenet) és feszt is akrok vele mérni? Illetve megvalósítható-e értelmesen, vagy eccerübb két teljesen külön paelon összerakni, és a PC felé is két leválasztott soros porttal beszélgetni? -
Bubu79
addikt
válasz kovacstibor79 #2206 üzenetére
A TDA1524-et én is használtam, de sajnos nem igazán tett rám jó benyomást...
Az csak egy dolog, hogy zajos, mint az atom, de a Hobby elektronikában ajánlott kapcsolás szerinti potikkal megépítve igen jelentős szórást találtam.
A Philips féle IC volt az összes között a legjobb ilyen szempontból, más gyártók IC-inél előfordult, hogy jelentős holtjátéka volt a DC szabályzófeszültséget szolgáltató potikkal kapocsolatban ( az ezeken a potikon lévő feszültség nagysága határozza meg a hangerőt, hangszínt ), úgyhogy a végén már úgy terveztem a nyákot, hogy a korrekcióhoz szükséges ellenállásokat eleve beleterveztem a NYÁK-ba.
Szóval nekem csalódás volt; egy ilyen végfok megérdemel egy jobb előfokot ( szvsz ).
Az élesztésről pedig annyit, hogy azért van egy-két dolog, amire érdemes odafigyelni - pl. érdemes béta alapján összeszedegetni a tranyókat...
-
LukE
veterán
haromlabu ize, es And irt okosakat rola.
Ez egyebkent egy muterheles pc tapok gyilkolasara.
sok rajz nincs. MAX232 RX-TX labra, 8 ADC labon feszoszto meg egy 1mikros kondi, TCL7226 valahogy bedrotozva (nem maradt 8 labam 1 porton egyben), sontok, nehany erosito Gyak. az egesz egymasra lett legozva.
A TCL dac kimenetehez (negy csatornas) kapcsolodnak a muveleti erositok, es tulkeppen azok szbalyozzak. Es igen, negy csatorna, de csak mert 4 csatornas a DAC.
Miert akarsz tobb kimenetet sorba kotni? Meg hogyan? Nem ertem.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
And
veterán
Pl. TSOP17xx v. 18xx, a kettő között az optikai érzékenységi karakterisztikában van különbség, az xx-ek pedig a vivőfrekvenciát jelölik kHz-ben (30..56-ig, néhány kHz-es lépésekben). Ezek viszont kifejezetten IR-távkapcsolók vételére vannak kifejlesztve, az adó IR-led kezelése ennek megfelelő kell legyen: vivőfrekvenciás modulálás (vivő előállítása és ''billentyűzése''), keretszervezés. Eretedi céljából adódóan sajna csak elég kis bitsebesség kezelésére alkalmas. Ha már infra, PC-re inkább valamilyen IrDA-kapcsolat volna jó, annak a PC-hez való hw-megvalósítása adott ill. egyszerűen összehozható, a célkészüléknél meg egyszerű soros adatfolyamra meg 1-2 plusz IC-re van szükség.
-
Ja no
aktív tag
keyboard/mouse/VGA átkapcsolóban otthon van valaki?
Az lenne a kérdésem, hogy kell-e bele speciális valami, ami ''behazudja'' a PC felé, miszerint továbbra is ott vannak rajta a fenti peifériák?
Én úgy tudom, hogy a PC-k nem szeretik, ha a bill és az egér menet közben van konnektálva meg leszedve -
didyman
őstag
Most néztem meg, nem is 16bit-es uC-vel akartunk mi dolgozni anno, hanem 8bit-essel, ATMega128-cal. A vicc az, hogy belefért volna, ha...Csak aztán mégsem. Mást nem lehetett, volt még képben egy ARM, amit már a fene tudja, miért vetettünk el (nem volt még fejlesztőkörnyezet aláa cégnek talán), így maradt az FPGA. Nem mondom, tetszett, elvette a HW-készítás minden örömét. Szükség lenne erre-arra, ezt-azt tudja, 74HCTvalami, meg 555 és LS245. Áhh, ugyan már. Mi kell? Legyen benne egy ALU. Oké. katt, listából kiválaszt, asztalra letesz, van egy ALU kivezetve, illesztve, órajellel, pufferrel ellátva. Hopp, ne erre a lábra vezesd ki, elcseszted a kész NYÁK-on derült ki. Nem ám új NYÁK-tervezés, fenét. Láb átírása, aztán kész. A végén már azon gondolkoztunk, hogy minek bele az Atmega
Fura volt ''megszokni''.
Aztán egyre több helyen tűnnek fel, a Gigabyte féle ramdisk volt eddig a befutó, vigyorog rajta egy nagy xilinx felirat, intézi a memókezelést és a sata-illesztést, ezen kívül van egy kapcsolótáp és egy eprom .
[Szerkesztve]"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
Luke: Nem, nem jó. Szoftvert nem tudok írni mellé, és nincs is idő ilyen irányú fejlesztésre, félkészből kell dolgozni, egy ötletes analóg fokozattal és egy szkópkártyával. Mivel egyedi elektronika és nem sorozattermék lesz belőle, ezt a részét meg se tudná a megrendelő fizetni nekem.
Műtehén projekt? Én is éppen azon vagyok rajta, szintén PC-táphoz. Nesze nekem konkurencia .
LM1036-ot sose hallottam közelről, nem tudok mit mondani róla. A TDA után rögtön a TCA5500-t építettem meg, sokkal ez sem volt jobb (ellenben jó sokba került :Đ ).
De mielőtt parázs vita fejlődne ki, leszögezem, hogy a szubjektivitásról nem lehet érdemben vitázni, ellenben a TDA1524 paraméterei objektíven is nagyon gyengék. Ha az ember az IC árán inkább sztereó potmétereket vesz és akár olcsó műverősítőkkel épít egy pl. Baxandall-hangszínszabályzót, messze jobb eredményt ér el vele az együttfutás esetleges hepehupái árnyékában. De ez persze szvsz."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Ja no
aktív tag
majd én kopipésztezek, csak dobd a rajzot.
(kiegészítenéd a csillagos részt? Vagy csúnyaság van ott és ez a karakteres fütty? )
A négycsatornás áramgenerátort úgy értsem, hogy négy kimenetet lehet egy uC-vel szabályozni jelen felállásban? ( legalább tudom mire használni a dömpi toroidomat)
Az még kérdéses számomra, hogyha 1db uC vezérel több kimenetet, akkor ha azokat sorosan kötöm, akkor a uC felé is kell valamilyen leválasztás. vagy nagyon félreértek valamit? -
LukE
veterán
azt, hogy fesz es aram merese, es az adat pc-be tuszkolasa, logolasa es egy negy csatornas aramgenerator meg van oldva. Persze ez nem labortap, de ha lenne HW-es kopipaszta, akkor nem sok dolgom lenne
infra: TSOP****-al kb egy proci labbal es nehany sorral el van intezve a vetel, adni meg nem probaltam, de ahoz meg kb egy tranzisztor es egy IR led kell (meg masik nehany sor).
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
válasz didyman #2213 üzenetére
Nem adom én fel. El se kezdem!
Még zsenge csikó koromban ész nélkül álltam neki mindennek. Az eredmény egy nagy halom torzó lett. MOstmár viszont könnyen meggyőzhető vagyok, hogy egy analóg, használt szkóp tökéletesen megfelel nekem. Worst case elbuktam 35rugót, ha átnyomnak az ebay-en. Az építősdit nagyon bírom, ha látszik a vége, de ha 300kHUF-nál még mindig csak dereng, akkor az nem volt olyan jó biznisz. (legfeljebb a lomexnek... )
MOstanság inkább olyat építek, amit töredékáron ki tudok hozni, vagy még nem oldotta meg senki. Mindkettőből egyre kevesebb van.
LukE: a linken mit kell látnom? ( ma egész nap terveztem, így kissé le van szűkülve az input modulom)
Fícsör: MInden kell, kivéve szkóp.
Tucc mutatni olyan infrás csatoló rajzot, amit ehhez lehetne applikálni? Gondolom a PC felől, nem gond ennek a meghajtása; és talán a uC is kibír néhány mA-t pluszban -
LukE
veterán
válasz didyman #2216 üzenetére
nemhinnem. ez csak egy muterheles.
Egyebkent muhelyt nemtom mennyire birna, de egy 500Ft-os Atmega8 vagy 88, 5V-os tapfesz es egy max 232 nagyjabol megcsinalna, ami neked kellene. Vagy nekiallna fustolni, ahogy megkap valami csunyabb bemeno feszultseget. (+meg analog reszleg a jel 0-nehanyV koze hozasara)
(10bit-es ADC, 8-as multiplexerrel, nehany labra meg gomb/kijelzo/mittudomain.)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LukE
veterán
5A tappal nem foglalkoztam, de egy ilyennel [link] igen. milyen fícsőr kéne?
szerk: ertelemszeruen van egy nagy adag vas is a soros port masik vegen.
-
didyman
őstag
Luke: Az a baj, hogy itt 0,5-2Hz-es jelekről is beszélgetünk, DC-csatolás feltétel tehát és a négy csatorna is, melt multiplexelni neeeemakaroook! Hehe, FIFO, ez jó És a megszakításvonaladban csak maszkolható megszakítások vannak? :Đ
Kovacstibor: Ne vedd rossz néven, nem annak szánom, de ha a TDA1524-gyel megépített előfok társaságában szépnek hallod a Quad hangját, akkor hogy mondjam, jó Neked, mert nem kell sokat költened a hifire. Ha most visszakérdezel, hogy mi a baj a TDA1524 hangjával, akkor azt válaszolom, hogy semmi-amire a füled érzékeny lenne.
Annak idején volt nekem is Urbán féle Quad. Úgy kezdődött, hogy a végfok 10kHz környékén enyhe, de egyenletes hanyatlásba kezdett a sweep-ábra szerint, és 17-19kHz-nél elkezdett meredeken esni. Ezzel együtt, két végfok ellenütemű vezérléshez szükséges összeszinkronozása meg olyan eredményt produkált, hogy nem lehetett beállítani közös módusú nullaszintet, mert a felharmonikustermékek olyan mértékben adtak a zavarónál is több, hallható valamit. Aztán megépítettem egy komplementer-FET-es végfokot kb. 8 éve, szintén a HE kapcsolása és pofa leesett-egyedi hibáról nem beszélek, számtalan módon utánépítettük ismerősi körben és dettó eredménnyel, a nagyfrekis részhez rögtön hozzá kellett nyúni, a felharmonikusok meg hajaj. A régiekről meg nem tudok semmit. A FET-esnek klasszissal szebb hangja van. Nem mondom, hogy a csúcsok csúcsa, de hangszínszabályzót már nem is fogok építeni mellé, az előfok meg egy igen fincsi diszkrét alkatrészes valami lesz, esetleg cső. Ezért írtam, hogy jó Neked, mert nincsenek ilyen problémáid . Viszont ajánlom, hogy próbáld ki a TDA1524 abszolút kizárásával hallgatni, akár alacsonyabb hangerő mellett is pár napot a végfokot! Oké, zenefüggő a dolog, de kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz.
Fikázásnak ne értessék, amit írtam, szerettem én is a Quad-ot, egy problémamentes, félvezetőkre messzemenőkig igénytelen, könnyen építhető végfok, tulajdonképpen kellemes, robosztus (csak nem kifejezetten zenei) hanggal, a kapcsolástechnika gyönyörű, a legjobb szervoerősítő lehetne belőle. Saját hülyeséget leszámítva sose ment tönkre belőle, szinte bármit kibírt.
Ja no: Azért fel ne add! Az ilyen ötletekből sokszor születnek érdekes melléktermékek és ha másra nem is, a szopás magasiskolájának kijárására alkalmas, abból pedig mindig sokat tanulhat az ember, mégha ezt közben másképp is gondolja .
Gery03: Szóval attól függ. Ha transzpauszt használsz, az oldhatja a festékanyagot is, és finom nyákrajzolathoz teljességgel alkalmatlan, viszont a fedés nagyon jó tud lenni, amolyan végszükség-megoldásnak használható. Nekem sikerült anno, mert a középsulinak nem volt lézerje és hát azzal kellett, ami volt: BJC20-as Canon-nal ."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
SEK3
tag
Hali,
Szerintetek mennyit ér egy ilyen[link], hány ft? -
Ja no
aktív tag
LukE,
Sikerült esetleg továbblépni az 5A-es táppal kapcsolatban?
Mikor ütünk össze egy rendszertervet/fícsörlistát?
( szkóp nem kell... ) -
And
veterán
válasz golyani #2208 üzenetére
''a de a hnagerőt én vhogy szinkronban szertném szabályozni nem oldalanként. ez hogy oldható meg?''
Mivel a hangerőt általában nem szokás csatornánként állítani, kitalálták a sztereó (két független ellenálláspálya, közös tengellyel) potmétereket.
#2202: [link]. Ki lehet fogni normális áron szkópokat, ha az embernek nincsenek túl nagy igényei. Előfordulnak olyan darabok is, amelyeknek kisebb-nagyobb hibájuk van, de adnak hozzájuk szervizdoksit. (Nekem is hoztak tizenegynéhány éve egy ''hibás'' Philips-et kintről, de szerencsére csak 1-2 nyomógombjának volt mechanikai problémája, meg a feliratok voltak kissé megkopva..) -
golyani
őstag
hangszínnel nem igazán szeretnék tökölni, azt beállítom a gépen mert arról szól 99%-ban a zene. de hangerőt vmivel állítgatni kell az igaz.
és előerősítőre it ajánla nagyérdemű??? ja de a hnagerőt én vhogy szinkronban szertném szabályozni nem oldalanként. ez hogy oldható meg? -
Bubu79
addikt
válasz golyani #2204 üzenetére
A hangzás minőségét az erősítőbe építendő előerősítő fogja meghatározni ( nekem jobban bejött a hangja, mint a gyári Videotonomé, pedig az is tetszett / mellesleg süket vayok, mint az ágyú, úgyhogy az audiofilek ezért ne fikázzák a hsz-emet /) - a Quad egy egészen szépen szóló szerkezet, nem véletlenül lett az amatőrök kedvence.
Előerősítőre mindenképpen szükséged lesz, mert egyébként nem fogod tudni teljesen kivezérelni a végfokot - szükséges a bemenet illesztése miatt is, és valahol mégiscsak jó lenne hangerőt állítani és esetleg hangszínt is
A kissebb tápfesz esetén kissebb trafo is elég lesz - ez esetben 2X25-26V AC szekunderű kell, az említett 250VA megfelel bőven.
Az A- és B- osztályokról itt kaphatsz pl. infót : [link]
Itt keresd a 3. oldalt
Házat az elektronikai alkatrészboltokban érdemes megnézni, kaphatóak a standard HI-FI-hez passzoló méretűek is néhány ezer forintért"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
golyani
őstag
aha mert a hifimnek 45+45 az RMS-e 80+80 a zenei. névleges meg vmi 35+35.
tehát ha 40V-on járatnám akkor elég lenne kisebb trafó is? 250VA körüli.
vgy lehet még 40V sem kéne neki mert a hangszóró csak 6ohmos,így viszont elég a kisebb táp. az h kondik is tápba vagy 4k azzal isztában vok.
tehát ha karnék egy ilyet akkor 10k a táp, meg oldalanként olyan 5k. az 20. kérdés h mennyire szól szépen egy gyári kész erősítőhöz képest?
az A osztály mit takar?
élesztés az miért bonyolult? és iylen erősítőnek való házat honnan szerzek? -
kovacstibor79
aktív tag
Engem is érdekelne egy szkóp házi fabrikálása!
-
LukE
veterán
válasz didyman #2194 üzenetére
Ti-nel lattam 1 csippes USB ''hangkartyat''. sztereo be-ki, es 16bit/44kHz (asszem). Ennel kevesebbel asszem nem lehet megcsinalni
Meg hazilag kivitelezheto bonyolultsagu, pont egy hobbi erositos oldalon lattam. Wingyogy ala kulon driver sem kell neki. (linux->passz)
(es ha jol tudom, vannak hangkartyara irt ''szkop progik''.)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- EAFC 25
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Path of Exile 2
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Eladó egy 27" GIGABYTE G27F 2 - 1080p, 165hz gaming monitor!
- LTD EC-256 + Blackstar ID:Core 20
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy TAB S8 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Apple Watch S7 45mm, Cellural(4G/LTE)Product RED,1 év gyári garancia, 1 év AppleCare+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest