Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja no
aktív tag
de mivel a drótok kézzel lennének ültetve, azse biztos, hogy kijön két rétegen úgy, hogy azonosak legyenek a vezetőhosszak.
(BTW egy kétrétegű lőtstoppos panel mintagyártása is vhol 8kHUF környékéről indul. Ebben még nincs tervezés/szaladgálás, netán ismétlés, ha valami nem menne. És a fenti ár is igazából sufnituning. A hitelap pl 20k környékén fog neki egyáltalán bárminek is...)[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
Ja no
aktív tag
Nemtom mit értünk szétbontott alatt, de valszeg egy akksitöltőt sokkal egyszerűbb egy PC tápból megcsinálni. Így nem kell egy marék használt valamiből kiindulni. Csak meg kell találni a trimmert/ellenállást, ami a 12V-os ágat állítja és az ólomakksinak (?) megfelelő fesz.értékre hangolni (ha van ilyen); aztán jöhet a soros korlátozó ellenállás.
De különösebb gyakorlat hiányában én nem nyúlnék bele egyikbe sem, mivel 300V feletti feszértékek rohangálnak egy ilyen konverterben!
//pár hozzászólással ezelőtt már vki linkelt akksitöltő kapcsolásokat, azokkkal szerintem gyorsabban célt lehetne érni... -
Ja no
aktív tag
válasz Batman2 #5028 üzenetére
először találd ki a frekit, mert lehet, hogy nem is kell driver hozzá. (magasabb frekiken "eszik" csak sokat egy FET a gatején keresztül. Hogy mennyit kér egy ki/be-kapcsolásra, azt a FET adatlapján megtalálod).
MOSFET-eket találsz lomexnél. (40A-es van egy pár, TO220-as, vagy hasonló SMD tokban)
Drivert, ha szüksége, csipked oldalál lelsz -
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #5004 üzenetére
nem vok egy végfokszakértő, de mindenképp megnézném, hogy a jelutakon lévő szűrők nem szakadtak-e le, illetve hogy a tápkon a kisértékü kondik jók-e még; valamint a műverősítők tápjánál a hidegitőkondik rendben vannak-e. Ha csak úgy hirtelen előjött a probléma, akkor szvsz valami elvérzett kondi lehet az oka, ha egyébként normálisan szól.
-
Ja no
aktív tag
válasz becuszabi #4924 üzenetére
kis "hömérő eszközt", pontosabban PT100 hőelemet láttam már smd kivitelben is, tehát itt nem lehet nagy gond a mérettel. De persze létezik patronos kivitelben is. Azt te tudod, hogy a hőkontaktot mivel kényelmesebb megoldani, az adott tömbnél, a lehető legevesebb hőközvetítő anyag használatával.
Hogy ezt USB portra is tudd tenni, az elég esélytelen önmagában. De egy FTDI meg egy low cost uC megoldja.
-
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4909 üzenetére
a kábeleket, amit tudsz, cseréld rövidebbre és úgy vezesd el, hogy a lehetséges zajforrásokat kerüljék el. (ez az egyik nagy problémája egyébként az asszimetrikus jeleknek). A brummot még tudod csökkenteni úgy is, hogy amit lehet, azt közös, földelt elosztóra dugsz.
Ha mindent egy csillagpontban tudnál földelni, akkor megszűnne a brumm. Persze ez soxor már az áramköri kialakításoknál sem valósul meg a panelokon... -
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4907 üzenetére
bocs, azt gondoltam a ház alufóliája defaultból rá van kötve a földelésre
Persze, kösd rá.
A kártyákat -és előlapjukat- egyébként nem kell külön földelni, hiszen a PCI vagy egyéb csatlakozóján keresztül kap bőven földet. Illetve esetedben annyira nem kap bőven, merthogy csökkent a zaj/brumm intenzitása az összedrótozástól.
meg ezzel a külön úton történő földrekötözgetéssel azért vigyázz, mert lehet hogy adott esetben ront az összképen, mivel újabb földhurkot is lehet előidézni így.
Még annyit, hogy a házárnyékolást adó alufóliát lehetőleg a táp földelt burkolatán lévő szabad csavarjára kösd rá. Meg az összes többi hasonlóan árnyékolást szolgáló barkácsolást is. Lehetőleg egy pontra
BTW ha a tápod adja ki magából a zizit a drótjain keresztül, akkor ez nem segít
-
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4905 üzenetére
kap. áthall: eltűnik a mély. Sokol hangzás lesz belőle
A fadobozos gépeden ki tudod próbálni, hogy a tápegység fémdobozát összedrótozod a hangkari fémelőlapjával? (márha az fémesen össze van kötve a kimeneti csatik árnyékolásával)
A szgép tápja egyébként földelt kábellel van csatalkoztatva a 230VAC-hoz, ugye? (ha nem, akkor Ne próbáld ki!) -
Ja no
aktív tag
tudja vki, hol lehet kapni "vákuumos csipeszt"? SMD beforrasztásához lenne ilyenre szükségem ott, ahol a csipesz már nem fér oda.
-
Ja no
aktív tag
a minimumot is kéne tudni, mert gondolom fix fényerőt szeretnél.
BTW mind a fék, mind a hátsó világítást LED-esre akarod alakítani?
Amit linkeltél fejlámpát, azokban fehér LED van, amit ha ki akarsz hajtani, akkor kell neki a 3,4..3,7V. És akkor még nics benne a soros ellenállás, vagy a stabilizátor.
Szal először meg kéne mérned a feszeket -
Ja no
aktív tag
Próbáld megmérni, hogy mennyi fesz van a beépítésre szánt helyen alapjáraton meg maxgáznál.
meghogy konkrátan mennyi (és milyen teljesítményü) LED-et akarsz, mert ez fontos a táp terhelhetősége miatt.
Egy gyári valamiből kiikndulni jó ötletnek tűnik.
de azért nézd meg, hogy nem-e nagyon irányított a fényük.
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz Hujikolp #4769 üzenetére
lomexben jelenleg van kétféle:
95-00-13
95-00-53
a tokozatokat nézd meg, hogy tudod-e vmelyiket applikálni .
Meg itt jó régen linkelt vki egy helyet, valahol a 3-as busz vonalán, ahol szintén árulnak smd ledeket, kifejezette telcsihez. Náluk még elképzelhető emberi áron
ps: bocs a priviért; félrenyomtam. -
Ja no
aktív tag
ez készen van. A kijelzőnek még van egy kis keretje is, meg olyan fülecsek, amivel egy lemezben lévő kivágásba bele lehet pattintani. (innét a neve, hogy: panelműszer)
''aha... hát igazából mind1 hol veszem''
Nekem is mindegy , mert egyikben sem vok érdekelt. (sajna )
BTW meg tod venni alaktrészenként is, de biztos többe fáj. -
Ja no
aktív tag
X7R-es kondi miben hurkább mint az X5R?
-
-
Ja no
aktív tag
ha kicsit pontosítod, hogy milyenre van szükséged, biztos fox kapni linket.
//a háttérvil.-ből gondolom hogy LCD-t keresel. Csak a csupasz kijelző kell, vagy olyan, ami fel van készítve pl analóg jel fogadására? Csupaszt találsz az SOS elektronik oldalán, nem túl drágán// -
Ja no
aktív tag
válasz jolti05 #4681 üzenetére
ha 2x hármas kupacra gondolsz, akkor igen
gyakorlatilag 6db-ot sorbakötsz és középről le tudod venni a nullát. BTW lomexben elő szokott fordulni ilyen 3-as elemtartó, AA mérethez
De talán ekkor már eccerübb 2db 9V-os elem, akár tölthetőben is, ha bírja a műverősítőd
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
válasz benneddeck #4641 üzenetére
lehet csak engem zavar, de ez egy hobby topik és nem pedig csetoldal. tehát ha nem vagy képes témábavágó dolgokkal feltölteni a postodat, léccy máshol tedd közzé magvas gondolataidat. Ezen egyébként a kretén szmájlik tömeges inzertálása sem javít...
-
Ja no
aktív tag
Van vkinek ötlete ''lapos'' csatlakozóra? 6 pólust kellene kihoznom egy panelről, ami dobozolva lesz. Eredetileg RJ11 vagy miniDIN jött szóba, de ezek is magasak. Bármi lehet, aminek az egyik fele panelba ültethető, a másik meg szerelhető lengő. Bár ha a lengő csak készen kapható és a másik végét le kell csípni, az se nagy gond
A dolog relatíve sürün lesz bontva, ezért bergtüske és egyéb ilyen -reteszelés nélküli megoldások- nem jöhetnek szóba.
vagy esetleg lehet-e LEMO-t venni vhol pesten egyesével is?
[Szerkesztve] -
-
Ja no
aktív tag
A másik kérdésem, hogy DYMO LabelManager PCII-ről van-e valakinek infója? Könnyen használható-e a szoftvere, meg vannak-e gyerekbetegségei?
(Pl. lehet vele zsugorcsőre is feliratozni!) -
Ja no
aktív tag
Hi,
volt már vkinek rendelése a TME nevü netes, lengyel alk.kereskedő cégtől? (olyan mint a Farnell, RS, etc, csak normális árakkal)
Érdekelne, hogy mennyit tesznek rá a szállításra, ill mennyire gördülékenyek. Meg mi van ha garis probléma merül fel?
Egy szabályzós wellert akarok venni, de a noniuszos árak a pofátlanság határát súrolják. Felülről. (etalon2000, Gömb u.)
A C+F árait meg nem látom a neten -
Ja no
aktív tag
válasz didyman #4303 üzenetére
eccer próbáltam egy ilyen fárenhejtnél kicsit komolyabb ''non-brand'' pákát. De nagyon béna volt rajta a bevonat, alig akarta az ón befutni. A dzsuva viszont remekül érezte magát a hegyen. Aztán vetettem egy wellert és végre jó volt dolgozni
Szal azóta vagyok bizalmatlan a weller alatti pákákkal, de lehet alaptalanul -
Ja no
aktív tag
Az utóbbi gányolásra jó. Az első arra se...
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
ha még érdekes vkinek, lomexben a ''kukás'' részen van 30A-es relé, kétáramkörös, kisfesz.-ü tekerccsel. 340HUF/db
-
Ja no
aktív tag
Lehet hogy egy páka kevés lesz hozzá, mert ezeknél az fémház 4 helyen is le szokott lenni forrasztva a panelhoz, plusz a lábak. Ilyen ónfelitató rézharisnya azért nem árt ha van kéznél, letisztítani a footprintet, mielőtt az új csatit ráteszed.
//De régebben hirdete magát egy topictárs, aki minden ilyen alkatrészcserét vállalt alaplapokon, hátha ezt is hamar összedobja.//
BTW, mini-USB csatit hol vettél hozzá? -
Ja no
aktív tag
válasz Nikolettusz #4238 üzenetére
tekintve, hogy ehhez csak egy kontaktot kell adnia, ha szépen megkéred robertx-et, vagy egyéb PIC/ATMEL szakit itt a fórumon, akkor kb 20 perc alatt szögel rá kódot. Tán még a jelenlegi TV távirányítóval is kompatibilis lesz.
A többit meg összedobod sec perc alatt. Elvégre ez hobby e. topic -
Ja no
aktív tag
válasz Nikolettusz #4236 üzenetére
az ''LCD kijelző készítése'' c topikban találsz rá megoldást. pl robertx kollega honlapján is vannak fent ilyen eccerűbbek. Talán tavir.hu?
-
Ja no
aktív tag
válasz Speeedfire #4227 üzenetére
ha jól találod el a fesz nagyságát, akkor nem. //btw, biztos hogy nincs másra felhasználva a kütyüdben belül az AC?
-
Ja no
aktív tag
a gagyinak van egy nagy előnye a sebtében összerakott ''végfokkal'' szemben, azonkívül hogy működik: ha megunod, el tudod adni.
Ezredesből meg maga a képen látható panel se jön ki, nemhogy a táp meg a doboz. BTW a legtöbb hangosításra szánt ó'csó végfoknál pont a tápon akarnak spórolni, de nem lehet. Most ilyen apróságok, hogy védelmek, meg kulturált csatlakozók, netán szimmetrikus bemenet ne is beszéljünk.
De ha csak azt az időt, amit a linken látható panel utánépítésével töltesz effektíve, azt inkább vmi egyéb kulimunkára fordítanád, egész pofás használt végfokot vehetnél a végén az órabérből. /ez komoly!/ -
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4199 üzenetére
Talán mindenkinek, aki kicsit belekóstolt ebbe a szakmába (és nem kőgazdag), az így kezdte. És senki se hiszi el, hogy hurkalé lesz belőle, ahogy én is szénné gagyiztam annó sok dolgot. Úgylátszik errefelé minegyikünk meg akarja/-ta váltani a világot. Aztán megveszi a gyárit...
-
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4190 üzenetére
(akkor félreértettelek, én azt gondoltam, hogy az egész összesen 20W, amiből egy része a magassugárzó. )
+-15V-ról már egész jó eredményt lehet elérni. De gyári cuccnál nem nagyon lesz gond ezzel.
''Ennek ugye az a lényege, hogy torításkor négyszögesítik a jelet,'' kb igen. -
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4188 üzenetére
A 9V-os elemeset szerintem ne erőltesd. Annál csak jobb lehet bármi.
''Azt viszopnt nem értem, hogy torzító esetén miért kapcsolja ki az erősítő a magas hangszórókat, csak a nagy hangszóró szól. Egyébkénmt 20W-os a cucc.''
A torzítók nagyrészt televágják felharmonikusokkal az eredeti hangot. Ezek jelentős része a magassugárzó tartományába esik. Ha 20W-os a motyó, akkor apró kis csipogó lehet a magasútban (?). Ha nem ''kapcsolná'' ki, hordanák vissza gariba.
Amúgy szoktak csöves hangzást ''emulálni'' is ilyen módon, hogy nemes egyszerűséggel levágják a magasat. Szerintem borzalmas, de vkinek bejön a bikkfahang -
Ja no
aktív tag
válasz CPT.Pirk #4183 üzenetére
gittyóhoz pickup erősítőt rengeteget fox találni a neten, vagy egy antikváriumban pl a ''hangtechnikai kapcsolások...'' című műben is van néhány. ( a címre nem emléxem pontosan, de vagy 20 éve adták ki ). ha ott nem találnád, a műszaki könyvtárban kimásolják az adott oldalt, amire megkéred őket. Ugyanott kis keverőerősítők is vannak, amivel ki-be járatokat tucc rá csinálni pedálokhoz. /bár ez utóbbira egy kis négycsatornás behringer is jó tud lenni, építeni se sokkal olcsóbb/
Fejhallgatóvégfoknak meg vmi nagyobb tápfeszűt használj, hogy rendesen ki tudja vezérelni a fülest.
Aztán nem csapágyasra hajtani a mezabugit! -
Ja no
aktív tag
-
Ja no
aktív tag
Nyomásmérő cellához ért valaki itt?
Azt szeretném tudni, hogy hol tudok venni csak külön érzékelőt? /lehetőleg vmi nyúlásbélyegeset, ha létezik ilyen/
Az elektronika nem kell hozzá, mert valszeg nem is férne be a beépítési helyre, vagy nem akarnám kifizetni.
0-10 bar között akarok érzékelni. Nonlinearitás egyáltalán nem probléma.
[Szerkesztve] -
Ja no
aktív tag
A dolog gyenge pontja a mobilteló. Ez így túl általános, mert az egyik mezei soros kommunikációt használ, a másik meg valami egzotikusat.
Szvsz jobban járnál ha csak engine-t raknál bele, arra csak eccer kell megírni a szoftvert.
Bár nekem nem világos,, hogy a telót mint kezelőfelületet akarod csak használni, vagy az RF részét is remote acces célból. -
-
Ja no
aktív tag
toroid és hűtőbordák eladóak:
http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=43547
http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=43545
http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=43546 -
Ja no
aktív tag
érdekel valakit 450VA-s toroid? a bivaly része 2x 25+7V; a segédtáp része meg 2x13 ill 2x6V
-
Ja no
aktív tag
hát biztos van még drágábban is...
Ezért mindtam ''B'' verzióként a lomexben kapható vonalillesztő trafókat.
az 55-00-49 cikkszámtól kezdődően találsz néhányat, de nézd meg, hogy impedanciában mi illeszkedik a gittyódhoz meg a fejhez.
BTW a ''gyári'' DI boxokban nem közönséges vasmagú tekercsek vannak, hanem asszem nikkel ötvözetűek, amik jobbak hangfrekire. De gondolom egy párszáz forintos tétel megér egy próbát, mert még egy rozsdás húru, görbenyakú jolana is nagyságrendekkel többe kerül -
-
Ja no
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Külpolitika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Like A Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii - Középpontban az angol szinkronos kiadás
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest