- Az elmúlt 8 évének legnagyobb felvásárlását jelentette be a Samsung
- Elküld még 6000 embert a Microsoft
- Nagyobb fajta, Dual Mode-os WOLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os palettája
- Székre fogatható, THX-es Razer hangszórópár a headset kiváltására
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
diamondface #32748 üzenetére
Inkább Lomex nagy tételben.
Utána HR elektronika, és a legvégén HQ elektronika. -
diamondface
tag
Tudom, már többször volt itt erről szó, de mindig csak felületesen végigsiklottam fölötte, és most nem tudom visszakeresni...
Szóval alkatrész rendelésről van szó.
Eddig mindig egy helyi kereskedőtöl vettem a dolgaimat, de mostanában nem vagyok vele megelégedve. Öregszik az ember, vagy nem tudom, mi van vele, mert ha valamit hozatni kell, akkor vagy mást hoz, mint amit kértem, vagy elfelejti és csak többszöri utánajárásra ér ide hetek múlva a cucc...
Melyik webáruház kínálata/árai/rugalmassága a legjobb? Elsősorban tapasztalatokra lennék kíváncsi.
A HQ elektronikát szemeltem ki. Nagyobb tételt érdemes tőlük rendelni? -
moha21
veterán
válasz
#22145024 #32745 üzenetére
Passz, utánanézés nélkül nem tudom, mert sosem használtam ilyen nagyságú kondenzátort. [link]
Amúgy ez 2,5 V-os, ebból 5 db-ot sorba lehet kötni és megvan a 12V, a videóból pedig kiderül, hogy nem egy nagy belső ellenállása van, gondolom nagyobb frekvencián lehetne gond, de ilyen egyenáramú táplálásnál nem hiszem lenne probléma.
-
törölt tag
válasz
moha21 #32744 üzenetére
Miért van az, hogy angílus nyelvterületen sokkal érthetőbben magyaráznak el valamit, mint Mo.-on?
Az előző kérdésnél a biztonság kedvéért ránéztem, hogy jól emlékszem-e a kapacitások soros kapcsolására. Naná hogy az elsők közt ott virít egy 300 soros, akadémiai szintű agymenés (magyarul).Érdekes, hogy a videó(k)ban nem használnak hozzá "kiegyenlítő" ellenállásokat.
Ilyen pár farádos értékekhez mekkora dukálna egyébként? -
törölt tag
válasz
Batman2 #32740 üzenetére
"A kinézett 3,3F-os kondik már 0,8A folyamatos leadására is képesek, azok bőven megfelelnek LEDekhez."
Ha kettőt sorba tudsz kötni -minimális kompromisszummal a parallel ellenálások miatt- akkor pl egy MP3302-vel fel tudod lökni a feszt töb LED-hez is sorosan. QFN8-as tokja és egy pirinyó tekercs mellé csak két kondi, meg két ellenállás kell továbbá egy dióda. Össz.-méretre kb mint az egyik kondi maga (csipkedbe szokott is lenni raktáron az IC...) és a feedback voltage is alacsony, 200mV.
"ha csak 15-20mA áram fogy, talán még perceket is bír."
Ha mondjuk 4 fehér LED-et hajtasz vele 10mA-rel, akkor olyan bő 50mA-t vesz fel a kondikbólSzerk:
konkrétan melyik ez a kondi ami enged ekkora áramot (0.8A)? -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32736 üzenetére
Régi ITT, Videoton, Orion TV-kben MDA2061 vagy 2061 EEPROM volt, ezek nem felejtik el a beállításokat. Későbbiekben a 8 lábú 24C0x szériát alkalmazták rengeteg TV-ben, vagy néha a vezérlőprocesszor maga tartalmazott EEPROM-ot is.
Szuperkondit láttam 51 centis Philips TV-ben például. Ni-CD akkut régifajta Thomson, Elin típusokban. De akkor már létezett EEROM is, tehát ezek így párhuzamosan futottak egy ideig.
Érdekes gondolat persze egy ilyen akkut a TV teljes életére elképzelni, miközben folyamatos, gyenge töltést kap, nem a legjobb ötlet. De jobb esetben csak annyi bajt okozott, hogy áramszünet után programozhatta újra a tulajdonos, vagy szerelőt kellett hívni egy akkucserére.
-
Batman2
őstag
válasz
sörösló #32738 üzenetére
Csak a megerősítés végett kérdeztem rá, mert nem gondoltam volna, hogy ezek csak ilyen eszméletlen pici áramot képesek szolgáltatni, kondenzátor létükre !
Így a kondenzátor szó hagyományos értelmezéssel nem áll rájuk, csak valami nagyon sokrszor újra tölthető elemek/akkuk.
A kinézett 3,3F-os kondik már 0,8A folyamatos leadására is képesek, azok bőven megfelelnek LEDekhez.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
#22145024 #32739 üzenetére
Úgy van eddig, hogy normál 16V-os 1000-2000mikró kondi, több darabra elpsztva, mert limitált a hely és arra van rákötve egy LM317-es feszt stab., annak az 500mA-es változata, arról mennek a LEDek, kis árammal hajtva.
De ez igen hamar kimerül, teljes töltés esetén is csak pár másodperc sajna.Egy step-down konverter pár másodpercet még valszeg dob rajta, de az sem sokkal több.
Valóban rá lehet rakni egy 2,5-ös szuper kondira egy step-up konvertert, hogy legyen belőle 3-3,1V, de az már rendesen növeli a kapcsolás méretét, a végén már nem férek bele a rendelkezésre álló helybe.
Normál kondi semmi értelme.De próbaként lehet építek egy kapcsolást, csak úgy magában.
3,3F - 2,5V is már jó pár másodpercre elég kell legyen, ha csak 15-20mA áram fogy, talán még perceket is bír.
Üdv.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32737 üzenetére
Maximum Operating Current 10 μA max.!!! Ajánlott alkalmazás: adattárolók védelme adatvesztés ellen.
A kondenzátorok sorbakapcsolásánál csökken a kapacitás. Csak egyforma értékűeket érdemes sorbakötni, ha a cél a feszültség növelése. Ekkor is kell párhuzamosan a kondikkal egy-egy ellenállás, természetesen ezeknek is azonos értékűeknek kell lenni! A céljuk hogy a kondikra jutó feszültség egyforma legyen, ellenállás nélkül értelmezhetetlen feszültségeloszlás a vége. Magyarul lehet hogy két sorosan kötött kondi közül az egyikre jut a teljes tápfesz, ami esetedben igen kellemetlen. Nyugodj hát bele hogy az ötlet nem jött be, ezek a kondik egyszerűen nem az általad elképzelt alkalmazásra készültek. Bár ha tudsz 10 μA áramtól világító LED-t, akkor jó ötlet. -
Batman2
őstag
Ha 2,5 volt feszültségű kondikat sorba kötözgetek, akkor nagyobb feszültségű kondit kapok igaz ?
A kapacitásával viszont nem vagyok teljesen tisztában, hogy magmarad, vagy ezzel csökken,
csak azzal, hogy a soros ellenállás, az nyilván növekedni fog.A célom az, hogy 2,5V-os, kisebb szuper kondikból építsek egy bankot, ami alkalmas nekem 12V feszültségre és úgy tud tárolni a hagyományos kondikhoz képest jóval nagyobb kapacitást (legalább 0,1F), erről táplálnék pár LEDet, kis áramerővel, hoszabb távon,
minimum pár perc, de akár fél órára is (nyilván kapacitás - méret - ár függő) !3,3F-osokat szemeltem ki hozzá.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Kernel #32735 üzenetére
Nekünk volt egy ITT TV-nk, amit nem rég selejteztünk, 22-éves volt, abban aligha hiszem hogy szuper kondi lett volna, de akku sem valószínű, mivel az már régen tönkrement volna.
Tehát áramforrás nem igen volt benne, viszont ennek ellenére tartotta az összes beállítását, akár több nap kikapcsolt állapotban is, ami fizikai kapcsolót jelent, tehát teljesen feszültség mentes állapotban (sohasem használtuk a készenlét üzemmódját) !!Nem tudom ebben mi lehetett, esetleg EEPROM ??
Bár 22 évvel ezelőtt az EEPROM sem volt még szokásos, csak az UV-s törlésű, normál EPROM, abban meg ugyen nem olyan könnyű átírni az adatokat !Kondi bank sem hiszem hogy lenne benne, nem is tudom, hogy pár darab mondjuk 2200mikrós, hagyományos kondi mennyi ideig lenne képes egy, mondjuk akárcsak mikroampereket is fogyasztó memória tartalmát őrizni ??
Semmi különlegességet nem láttam benne, mikor párszor szétszedtem, javítani ezt-azt benne, de sohasem volt baj az "emlékező" képességével !
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32734 üzenetére
A szuperkapacitások klasszikus alkalmazási területe a VHS-magnókban vagy egyes TV-típusokban is a hálózati áramkimaradás kivédése, hogy ne felejtse el a beállított adókat, órabeállítást. Azt sem akármeddig, pl. 8 óra volt egy szokásos érték. A még korábban alkalmazott, panelba ültetett Ni-Cd gombakkuk kiváltására például praktikus volt, mert ez ritkábban ment tönkre, nem rohadt szét, mint néha egy akku, ámbár nekem kellett már cserélni ilyen szuperkondit is, de aránylag ritkán.
Tehát itt nagyon kis terhelőáramokról van szó, de létezik olyan alkalmazása is, ahol rövid ideig kell nagy áram, arra másféle típust gyártanak.
-
Batman2
őstag
Nem világos számomra, hogy igazából mire is való ez a szuper kondi az adatlapja szerint és mekkora áram leadására is képes folyamatosan ??
[link]Az adatlapban olyat találtam, hogy max. üzemi áram 10mikroA !!
Ezt nem egészen értem, ennyi áram mire jó ?
És több száz ohmos belső ellenállást ír.3-4LEDet szeretnék róla üzemeltetni, olyan 10-15mA max. árammal legalább pár percig, de ha az adatlapot jól értettem, akkor ez nem jó erre !
Üdv.
-
Batman2
őstag
Mi a különbség a Schottky egyenirányító és Schottky kapcsoló dióda között ?
-
szoke12
őstag
Helló!
Egy routert szeretnék rákötni egy szünetmentes tápra, mert a legutóbbi áramszünetnél megőrült.
Milyen csatlakozó kell hozzá? -
14adam
addikt
üdv
egy érdekes jelenségbe ütköztem. Egy boltnál csináltuk a külső világítást. A lényeg,hogy volt pár lámpa és még onnan kellett áthúzni pár kábelt máshova,hogy majd később lesz majd lámpa még ott. A biztosíték 18A-es és csak a külső világítás megy róla. A baj ott kezdődik,hogy az előttünk lévő villanyszerelő valamit csúnyán elkötött mert nem mindegy,hogy hogyan van bedugva a konnektor. Ez még nem is lenne baj,de amikor megcsináltuk az átkötéseket akkor fél óránként leveri a biztosítékot úgy,hogy nem volt hozzányúlva a kábelhez így nem lehet arra se fogni,hogy valahol zárlat van. Holnap átfutok megint a csomópontokon.
Csak gondoltam megkérdezem,hogy hallottatok e már hasonlót,hogy egy ideig tökéletesen megy és csatt... -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32727 üzenetére
Jól gondolod. Ez a leírás elmond nagyjából mindent róla. Energetikában abszolít elkerülhetetlen. Méréstechnikában is nagyon hasznos eszköz.
-
Batman2
őstag
Mi az az áramváltó és mi a feladata ?
Egy fotó alapján nekem úgy tűnik, mint ami egy a rajta áthaladó vezetékben folyó áram erejének monitorozására lenne alkalmas eszköz.
Üdv.
-
darvinya
titán
-
dash17291
tag
Jesszusom!
Köszönöm mindenkinek az információkat.
Akkor a Kernel által linkelt terméket fogom megvásárolni. Illetve a fene se tudja, hogy a HEStore-os az AC-e.
Az okfejtést szerint pedig -ha jól értem- a 275V elegendő lesz.Mivel nem értek hozzá, nyugodtan belém lehet kötni.
A pedál aljára egyébként ez van írva: aspa a u-118/1
A fenti linken két további képet töltöttem fel: az egyiken a pontos típus, a másikon a pedál belseje látható (a Kernel által beszúrt képhez hasonlóan).
-
Kernel
nagyúr
Varrógéphez nem használnak indítókondenzátoros (vagyis segédfázisú aszinkron) motort, aminek a fordulatszabályzása is problémás lenne, ebben a kategóriában.
Szénkefés motor, amit a régi technikákban huzalellenállásos pedállal lehet szabályozni, a kondenzátor csak zavarszűrő. Ámbár 87-ben elvileg már félvezetős szabályzót is lehetett produkálni, de a varrógép nem volt szakterületem, annyira nem ismerem őket.
-
PHM
addikt
válasz
dash17291 #32720 üzenetére
Szerintem megfelelő.
A 630 V valóban tipp, az eredeti kondenzátor méretéből minimum
250 V AC feszültségtűrésre tippeltem, plusz gyanítom,
hogy az a kondi motorindító funkciót lát el.
Oda pedig nem árt feszültségben túlméretezni a kondenzátort.
A 630 V DC feszültségtűrésű kondi ezt kényelmesen teljesíti. -
Kernel
nagyúr
válasz
dash17291 #32720 üzenetére
Ilyen és hasonló célra a gyári készülékekben biztonsági okból kimondott AC-kondenzátorokat szoktak alkalmazni, a hálózati feszültségre méretezve:
Pl: [link]
Vagy ez egy szép példa lenne, ha értékre stimmelne:
Tele van mindenféle emblémákkal, tanúsítványokkal, ami a biztonságos hálózati alkalmazását hivatott jelezni.
-
freelanced
addikt
Hali! Szeretnék valami jobb mikrofont a géphez, az lenne a kérdésem, hogy mit ajánlanátok.
Ahogy néztem beszédre a kondenzátor avagy studiomikrofon való.
Ebből mi a legolcsóbb amit tudnátok ajánlani? Ha lehet többet is írjatok.
Másodszor ennek van valami plusz követelménye? Hangkártya vagy bármi más?
Köszönet!
-
dash17291
tag
Sziasztok,
a lenti képeken látható kondenzátort pontosan milyen típusúra tudom cserélni?
Egy 1987-ben gyártott varrógép pedáljában található.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
vodkaboy22 #32715 üzenetére
+-9V-ról megy. A pufferek meg 2x4700uF + 2x2200uF + 2x22uF + 2x100nF. Ez gondolom elég.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
gyenesmartin #32714 üzenetére
Nem is rossz a végeredmény remélem +- táppal csináltad és raktál bele elég puffer kondit
Különben szolgáljon élményekkel már csak egy jó fejes kell ha nem lenne -
gyenesmartin
őstag
válasz
vodkaboy22 #32713 üzenetére
A TI-től.
A hangja nekem nagyon tetszik. Nem válnék meg tőle. Ilyen LME49710-es van a quad405-ösömben is. -
vodkaboy22
addikt
válasz
gyenesmartin #32712 üzenetére
Az LM ic-ket honnan szerezted?
Különben remek IC-k és jó kapcsolásban hasonló hangú erősítőt az audiophilek szerint 100-120k körül mérnek szép dobozban -
törölt tag
válasz
Lompos48 #32709 üzenetére
A ventiken lévő fesz a trimer függvényében:
~0R 11.70V
260R 11.55V
620R 11.39V
920R 11.26V
1k5 11V
2k1 10.82V
3k0 10.45V
3k9 10.21VSzal nem sokat változik, mégha nullára csökkentem akkor sem.
A teljes tartományban lehet vagy 2V a változás egy 5k-s trimmerrel.
A 3k9-es állásban már azért érezhetően melegszik a kis bordája a BD-nek, pedig többé-kevésbé fúj rá a venti. Lehet, hogy jó ez így! -
törölt tag
válasz
Lompos48 #32706 üzenetére
Hát csak sikerült fordítva ültetnem a BD139-et.
Ez már nem is mea, hanem mega culpaEgyébként túlélte a tranyó, megfordítva szépen tekeri az immáron két sorbakötött ventit. Jelen esetben szobahőmérsékleten kb 11.75V van a két ventin, 10 fokkal feljebb menve pedig olyan 1.3V-nyi növekmény mérhető. A két kis tranyó már nemmelegszik, csak a BD, de annak az is a dolga.
Viszont a potival csak éppenhogy tudok valamennyit szabályozni. Cseréljem nagyobb értékűre? -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #32705 üzenetére
Honnan lesz a 6.3V-os fűtőfeszültség? Egyébként OK, de vigyázz a szerelésre, mert az a dupla feszültség nem vicc!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32704 üzenetére
..."A T3 b-e között nem túl jó az a 10.1 V különbség, ami van."
Nagyhirtelen rámérve 9.8V (most épp)....Ha ezt a feszültséget úgy méred, hogy a bázis a pozitívabb, akkor az szegény már nem tranzisztor, mert szakadt. Az E-B átmenet fordított polaritásban se bír el ekkora feszültséget.
-
vodkaboy22
addikt
Hali csöves egyenirányítótt tápot akarok csinálni és arra gondoltam (mivel nehéz 200-250Vos secunderes trafót találni manapság kicsit), hogy berakok 2db leválasztó 230/230 10VA-s trafót.
Primereket párhuzamosan kötöm secundereket sorosan az EZ80-as csövekhez.
Lomex 10VA-s nyáktrafó Mivel elég kb 5-10mA ezért 2*10VA kakaó csak elég nem? -
törölt tag
válasz
Lompos48 #32702 üzenetére
20V. Kimaradt, hogy a szürke értékek a mért értékek.
De gőzöm sincs, hogy mit rontottam el. A program nem jelez inkonzisztenciát a sematik és a léjaut közt. Elkezdem átnézni a fútprinteket.tsu:
"A T3 b-e között nem túl jó az a 10.1 V különbség, ami van."
Nagyhirtelen rámérve 9.8V (most épp).---
Az esetleg segít, hogyha két venti van sorosan (12V/0.2A egyenként), akkor 3.7 helyett 5.1V körüli van a két ventin összesen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- X1 Carbon 10th 27% 14" 2.2K IPS i5-1240P 16GB 512GB magyarított vbill ujjlolv IR kam gar
- IPHONE SE3 2022 64GB TÖKÉLETES ÁLLAPOT , NAGYON JÓ AKKU,GARANCIA, ÜZLETBŐL
- Asus rog strix scar17 (2023) RTX4080 gamer laptop + laptop hűtő
- Eladó Apple IPhone 14 Black gyári független
- Victus 16-d0004nq 16" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB DDR4 512GB NVMe SSD gar
- Gamer / irodai szék noblechairs ICON TX
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E752 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD I DP I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest