Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
válasz
Teasüti #25347 üzenetére
Üdv.!
Volt ilyen esetem. 50-es években épült családi ház. Villany oszlopról ALU légvezetéken érkezett a tetőtartóhoz, ahonnan rézvezetéken folytatta útját a villanyórához. Víz, korrózió, egyre bizonytalanabb kontaktus.
Végül kicseréltettük a rezet ALU-ra.
(Állítólag létezik olyan ötvözetből készült kábelszorítója az áramszolgáltatónak, amivel korrózió veszélye nélkül összekapcsolható ALU és rézvezeték. Amíg nem volt csere. ilyesmivel kötötték össze, de már nincs meg, elajándékoztam.) -
Teasüti
nagyúr
Köszönöm a válaszokat! Be kell szerezzek vhonnét egy multimétert.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #25354 üzenetére
Az úgy nem lenne jó, mert akkor a felső 0.1 ohmos ellenállás 2 IC áramát monitorizálná és így az alsón mondjuk I áram, a felső kettőn pedig mindegyiken I/2 áram folyna és nem nyernél vele semmit a 2 felső IC kímélésén kívül.
Arról nem beszélve, hogy nem "illik" csak úgy párhuzamosan kötögetni a stab. ICket.
Bonyolultabb ez, és még egy ugyanúgy kötött opamppal is gond van. Hűha! Nem eccccerű azért! -
vodkaboy22
addikt
válasz
Teasüti #25347 üzenetére
Sajnos a környéken nálunk is előferdűl hasonló. Magyar áramszolgáltató a vidéken nem mindig van a helyzet magaslatán...
Lényeg a lényeg lehet venni speckó ipari tápláló szűrőt ami a tápvonalról érkező zavarokat szűri és csak lineáris fesz csökkenést lehet a érzékelni utána (növekedést nem azt levágja), de nem a legolcsóbb dolog. Ismerös kis gyáránál a 4-5 CNC masi annyira rángatta a falusi hálozatot, hogy közvetlen közelében minden megérezte na oda, hogy a pc-ket és a többieket is tápláljlák kellett ilyen . Kb 1.5millió + beruházás volt ~12KW fogyasztásra ( irodákra). -
moha21
veterán
válasz
Teasüti #25347 üzenetére
Milyen márkájú fénycsövek? Mert sajnos az olcsóknál ez elég sűrűn előfordul. Nem melegszenek nagyon? Érdemes kipróbálni valami megbízhatóbb típussal.
"Ilyen esetben köze lehet ehhez a szolgáltatónak? Érdemes lenne kihívni őket?"
Én nem tartom valószínűnek, de persze, ha villanyszerelés jó ( kötések rendben, vezeték ellenállás ok ), akkor éppen lehet.
"Külvárosi cs.házban mennyire szükséges egy szünetmentes táp, ha amúgy konkrét áramszünet veszélye nem fenyeget? A belvárosban nem voltak hasonló gondok, de úgy vélem itt kint nincs a helyzet magaslatán a szolgáltatás."
Ez a hálózat topológiájától is függ. Ahol áram van ott általában áramszünet is előfordul, persze a gyakoriság az más kérdés. Ha fontos adat nincs, akkor nem létfontosság a szünetmentes, bár én ajánlani szoktam azért.
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis iránymutatásra:
itthon a most felújított családi házban gyakran vibrálnak a kompakt fénycsövek (mindegyik, mindenhol), de vmi rettenet zavaróan. Egy hagyományos izzó van csak, az nem érzi a zavart.
Új vezetékek behúzva, új szerelvények, kapcsolók, alzatok, minden zsír új.
Vmi ötlet, hogy mi okozhatja?
Látszólag véletlenszerűen jön rá az 5 perc a világításokra, aztán kicsit később elmúlik.
Egyik ilyen alkalommal megjegyeztem, hogy nincs semmi szokatlan fogyasztó bekapcsolva, szinte csak ohm-osak, illetve a Pc és Tv.
Hallótávolságon belül a szomszédban sem dolgoztak semmilyen kézi szerszámmal, stb.
Mérni nem tudok, illetve nincs mivel.
Ilyen esetben köze lehet ehhez a szolgáltatónak? Érdemes lenne kihívni őket?
Illetve van ennek vmi kockázata a zavaró fényhatáson kívül?Külvárosi cs.házban mennyire szükséges egy szünetmentes táp, ha amúgy konkrét áramszünet veszélye nem fenyeget? A belvárosban nem voltak hasonló gondok, de úgy vélem itt kint nincs a helyzet magaslatán a szolgáltatás.
Köszönöm!
-
Batman2
őstag
Nézdd meg a TDA 2003, TDA 2005-ös adatlapját !
(a 2005-ös dupla erősítő, tehát egyből lehet sztereóban kötni, vagy pedig hídba a nagyobb teljesítményért)
Ezek direkt autó erősítőnek lettek kifejlesztve, pár w teljesítményig használhatóak.Ha kicsit nagyobb teljesítményt és tisztább hangot szeretnél, akkor TDA 2030-asat vagy méginkább a TDA2040-eset javaslom, hasonlóan olcsó (600Ft körül) és ugyanúgy megy már 12V-ról elviselhető teljesítménnyel (max.10W körül).
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
vodkaboy22 #25320 üzenetére
Én LM317-esből és egy BD250-esből, no meg egy jókora hűtőbordából építettem stabilizált teljesítmény tápot:
A kapcsolást 24V zselés akkuról teszteltem, 19V kimenő feszültségre beállítva.
Ízzóval megterhelve, közel 10A áramfelvételnél is csak 0,3V feszültségesést mértem !!!Kb. 4,5A-es kimenő áramnál mindösszesen 0,1V fesz esés volt mérhető !
Én nagyon jónak tartom, pedig nagyon egyszerű, meg is lettem volna vele elégedve, ha a lineáris tápok nagy teljesítmény vesztesége nem zavart volna, mivel akkus táplálásnál ez jelentős üzemidő veszteséget okozott.
Ezután építettem egy másik tápot TPS5450-es kapcsoló üzemű táp ICvel, ugyanúgy 24V-ról 19V-ra.
Ez a táp 4,5A-ig teljesít stabilan, minimális melegedés mellett.
Egy laptoppal tesztelve a lineárissal 1 óra, míg a kapcsoló üzeművel 1 óra - 20 perces üzemidőt értem el !
A laptop mindkét esetben minimumon ketyegett, filmet néztem rajta.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #25341 üzenetére
De igen! Jó lesz úgy. Nem ártana leszimulálni a Tina-val. De az is megoldás, ha látod a végén, hogy épp nem elég, majd akkor szerzel oda egy tranzisztort.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Lompos48 #25340 üzenetére
Köszi
Ezzel csak az a baj, hogy a tranyók betaja változik terheléstől függően és lusta vagyok kiszámolni a kapcsolástNa mind1 bd243 beta kb 15-20 darlingtonban legyen 250 4/250 0.016 ez mintha sok lenne
A darlington összesített betajat nem kéne szoroznom még a bd139 -el? Ami kb 100 Úgy már 0.00016 ami baráti annyit pumpál az lm301 is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S21(128/8) dobozával tokkal
- HP Victus 15-fa Gamer Tervező Vágó Laptop 15,6" -35% i5-12500H 16/512 RTX 3050 4GB 144Hz
- ELITRO Részletfizetés , bankmentes , kamatmentes. Érkezés alatt . Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Új Asus TUF GAMING A15 Gamer Vágó Laptop 15,6" -30% Ryzen 5 7535HS 16/512 RTX 2050 4GB 144Hz
- iPad A16 Wifi 128Gb Silver A3354 bontatlan
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest