- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Bluetooth hangszórók
- Micro Four Thirds
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MájMekk
tag
Sziasztok!
Pár hete már kérdeztem ugyanerről a vinyóról, most ismét lenne egy kérdésem.
A típusa Maxtor DiamondMax 21 STM3320620A 320GB 7200 RPM 16MB Cache IDE Ultra ATA100 / ATA-6 3.5".
A mellékelt képen a SMART jelentése van először HD Sentinel-ből, utána HD Tune Pro-ból. Az első szerint rendben van, a második szerint meg nem. A BIOS tovább engedi, hogy megfelelő.
Melyiknek lehet hinni?
Köszi! -
Neró
őstag
Ó szerintem rájöttem a gyíkjára. Felraktam ezt az Intel Rapid tárolási technológiás progit, ami a driverek mellé járt és ez monitorozza a winyót. Volt benne egy energiatakarékos opció is. Gondolom ez kapcsolgatta le. Már egy ideje nem kattant szóval remélem nem is fog.
-
Neró
őstag
Áh nem, mégse. Még mindig kattan. Kb. 10 percenként. De van hogy fél óránként egyet. Nem lehet hogy az új alaplap parkoltatja vagy annak van valamilyen energiatakarékos dolga?
B85M-D3H Gigabyte
-
wanted5
őstag
válasz
Lacielvtárs #41331 üzenetére
Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Nekem legutóbb 2 évig volt fent a win7, cseppet nem lassult, és nem volt semmi baja, okosan kell kattintgatni, letölteni, telepíteni és akkor nem is lesz semmi baj.
Tudod mikor lennék olyan .... hogy 2 havonta rendszert, drivereket, programokat telepítsek, max talán egy ghost kép, és mindig visszaállítani, de még az is túlzás szerintem...
-
Joker88
őstag
válasz
King Unique #41335 üzenetére
köszönöm..
igen,soksok házi.
-
King Unique
titán
válasz
Joker88 #41334 üzenetére
Nem egészen jó helyre, mert van külön topikja is a témának...
Titkosítást tudsz beállítani, külső 3rd party programokkal is, mint pl. a néhai TrueCrypt leszármazottjával, a VeraCrypt-el, vagy Windows (Pro+) alatt pl. a Bitlocker To Go meghajtótitkosítással. Egy hátrányuk van, hogy baromi lassan (több óra alatt) titkosítják le a teljes meghajtót. A Bitlocker előnye még, hogy visszafejthető a fájlok törlése nélkül a titkosítás, a VeraCrypt esetében nem. Viszont utóbbi vsz elődjéhez hasonlóan, megbízhatóbb, nehezebben törhető védelmet nyújt.
Illetve Linux alatt használható a saját LUKS, OS alatt meg a a FileVault megoldás, de csak saját rendszeren belül lehet hozzáférni, ahogy a Windows Bitlocker esetében is.Valamint egyes külső meghajtókhoz a gyártó ad saját titkosító, jelszavas zár programot, ami előnye, hogy real-time, azonnal aktiválható a meghajtó zár. Elvileg, a Sony is mellékel ilyen szoftvert [Password Protection Manager]. Bár azt nem tudom, hogy ez csak szoftveres AES-256, ami a fentiekhez hasonlóan jó sokáig eltart, vagy hardveres titkosítást aktiváló, ami real-time, mint a WD és Samsung meghajtóknál??
minek kell amúgy, poresz?
-
Joker88
őstag
nemtudom mennyire jó helyre írom, de van nekem egy küldő, hordozható 500 GB-os merevlemezem ( konkrétan ez )
Szeretném azt tenni vele,hogy titkosítani, ha hozzákapcsolom a géphez, lehetőleg kérjen jelszót a megtekintéshez..
Milyen programmal lehetne ezt ? -
krealon
veterán
"dinamikus lemezről valahogy le lehet-e szedni úgy adatokat hogy nem az egész lemez tartalmát másolom át egy másikra csak ami kell. Egy másik fórumban ajánlották a HDD Raw Copy tool programot, de az a baj, hogy a dinamikus lemez 1TB-os (adat csak kb 300-400gb van rajta, ebből kb 50gb ami kellene) és megpróbáltam a programmal átmenteni egy 500GB-os usb-s vinyóra ,de 50%-nál megállt hibával. Gondolom azért, mert kellene egy másik egy terrás vinyó ami nincs"
A korabbi javaslatom alapjan neki lehet fogni mentes nelkul is a helyreallitasnak, de ha valami felresikerul, bukod az osszes adatodat (vagy adatmento cegnel kell hagynod nehany szazezer forintot).
Az adatvesztes elkerulese vegett vetettem fel, hogy csinalj mentest egy legalabb akkora HDD-re, mint az eredeti volt.
Elnezest, hogy ez utobbi feltetelt kihagytam, mert szamomra egyertelmu volt, hogy az eredetinel kisebb meghajtora nem lehetseges "tukormasolatot" kesziteni.Ha meg nem kuszaltad ossze az adatokat a meghajton, akkor a jelenlegi allapotban valoszinuleg egy adatmento ceg is viszonylag olcso ajalatot ad, mert a HDD fizikai megbontasara nincs szukseg. Itt az illeszkedo topik.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41330 üzenetére
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Celithrandi #41326 üzenetére
bizony bizony, ha lassul van bejön valami reklámos marhaság, vagy egyszerűen nem a megszokott módon viselkedik, én újra dúrom
az a biztos, nekem -
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41327 üzenetére
Milyen szektorok? A hibásaknak is van két fajtája! Az egyik (vizsgálat alatt) okozhat problémát, a másik (redirektált) a felületről el lett távolítva, így már csak tájékoztató adat. Javasolni tudom a Hard Disk Sentinel program honlapján a tudástár rész átolvasását.
-
Celithrandi
addikt
válasz
Lacielvtárs #41319 üzenetére
két havonta újra teszed a rendszert?
-
Neró
őstag
Sziasztok,
Egy olyan problémám volna, hogy mintha elkezdett volna kattogni időközönként a winyom. Most volt gépcsere - új alaplap, processzor és táp is. A régi gépnél nem hallottam semmi ilyesmit. Most lettem rá figyelmes. Kb. 10 percenként kattan 1, 2 -őt - de nem olyan hangosan. Mintha elkezdene dolgozni ismét.
Ez lehet gáz?
-
moonguru
őstag
Szia!
Pl. Total Commanderrel simán átmásolod azt ami kel!
Persze intézőből is működik a dolog!
Persze bootolni nem fogsz tudni róla, de adatok másolására tökéletes!
Ui:
Persze ez a "normál" esetre vonatkozik, mikor szépen látod a filéket, adatmentésre már más technológia kell!
-
MaciG
addikt
Sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy dinamikus lemezről valahogy le lehet-e szedni úgy adatokat hogy nem az egész lemez tartalmát másolom át egy másikra csak ami kell. Egy másik fórumban ajánlották a HDD Raw Copy tool programot, de az a baj, hogy a dinamikus lemez 1TB-os (adat csak kb 300-400gb van rajta, ebből kb 50gb ami kellene) és megpróbáltam a programmal átmenteni egy 500GB-os usb-s vinyóra ,de 50%-nál megállt hibával. Gondolom azért, mert kellene egy másik egy terrás vinyó ami nincs, de gondoltam megpróbálom hisz adat nincs rajta annyi hogy ne fért volna rá.
Lemezkezelő kép. -
Beethoven
tag
Sziasztok!
Van egy 160gb seagate 2.5"-os laptop hdd-m ami a sentinel szerint 100/70-es.
Kb másfél éve használom. Már akkor is 100/70 volt és most is annyi.
Ezt ìrja ki: a sentinel 3158 alkalommal vizsgált meg gyanús szektorokat.
Azt nem írja persze hogy hány darab gyanús szektor van.
Mit jelent a gyanús szektor illetve kell e aggódnom miattuk?Üdv.Beethoven
-
liksoft
nagyúr
válasz
Celithrandi #41315 üzenetére
A "low level format" kizárása közel 25 éve van jelen a piacon! [link] Egyszerűen fel nem foghatom, hogy negyed százados technika hogyan tarthatja magát ennyire a köztudatban! A linkelt drive-on ha lefutott, rögtön mehetett a kukába! Ugyanis ez a drive servo segítségével talál már sávra, és azokat is felülírta a művelet hatására. A régi, LÉPTETŐMOTOROS drive-ok esetén kellett, mert a mechanika kopott, nyúlt. Így a mechanika már nem sávra állította a fejeket, tehát a szektort azonosító fejlécet sem tudta olvasni. Ilyenkor kellett a formázás, mikor a sávok a mechanika öregedése miatt fizikailag máshova kerültek. Belátható, hogy servo esetén ilyen nincs, a sávok mindig ugyanott lesznek. Viszont a servo jelei ha sérülnek, a drive kidobható. A linkelt drive erre képes volt, az újabbak viszont a parancs hatására 0-val írják felül a szektorokat. Ez a technológia az alapja annak, hogy a mai drive-ok önálló mikroszámítógépek. Vagyis, ha egy ilyen eszközt kívülről szeretnénk alacsony szinten formázni, az azt jelenti, hogy felülbírálva a drive teljes belső működését, ráerőltetünk általunk jónak vélt műveletet. Erőszakkal viszont legtöbbször jól és hosszútávon nem lehet sehol célt érni.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
Celithrandi #41316 üzenetére
-
moonguru
őstag
válasz
Saltwater #41317 üzenetére
Szia!
"Low Level Format" ma már nem jelent mást, mint szektor szintű "0"-zást!
Régebben egészen mást jelentet!
Itt egy leírás róla:
Ami már is idejét múlt...
Az alacsony szintű formattálás (low-level formatting) létrehozza a lemezeken a szektorokat, tehát kialakítja a winchester lemezeinek felszínén, hogy a szektorok hol kezdődjenek és hol végződjenek – ez határozza meg, hogy a lemezeken hol lesznek majd tárolhatóak adatok. Ez a folyamat több órányi időt igénybe vehet, és következményeképpen a lemezen tárolt adatok – már amennyiben léteznek – megsemmisülnek. Az alacsony szintű formattálás nem csak egy partícióra, hanem a merevlemez teljes tárolásra alkalmas területére vonatkozik. Az alacsony szintű formattálást a winchester gyártók végzik, ugyanis nem megfelelő végrehajtása könnyen tönkretehetné a teljes merevlemezt. Az alacsony szintű formattálás után a merevlemez még nem alkalmas adatok (fájlok) tárolására; ehhez még magas szintű formattálás is szükséges. Az alacsony szintű formattálás bizonyos régi Pentium 1-es és korábbi alaplapok BIOS-ában rendelkezésre állt és működött is, míg a merevlemez gyártók be nem vezették azt, hogy az újabb eszközökön hiába futtatta le a felhasználó a low level format-ot, azt maga az eszköz szabotálta annak ellenére, hogy az látszólag - több órát igénybe véve - lefutott.
Inkább Low Level Erase lenne a helyes neve, mivel a formatálashoz már semmi köze sincsen!
-
Saltwater
aktív tag
válasz
Celithrandi #41315 üzenetére
A "Low Level Format" konkrétan jelenleg azt jelenti, hogy a 0-ik szektortól 0-val teleírja a lemezt, tehát a lemezen nincs partíció, semmi, csak NULLA minden szektoron.
A Hiren's Boot Disk-en is van olyan program ami a fentieket teszi a merevlemezeddel.Programs - Hard Disk / Storage - HDD Low Level Format Tool.
-
Celithrandi
addikt
Mondjatok már nekem plz olyan programot ami bootable iso ban leszedhető és képes egy seagate winyón low level formatot csinálni. Hirenen nem volt semmi ami szerette volna, a seagate saját programja meg max 0 al tudja teleírni, nincs benne low format. Köszi.
-
tpeter77
addikt
válasz
B4ndiBuild3r #41310 üzenetére
Ha még garanciális, én bizony felhivnám a céget, ahol vettem, hogy van-e értelme izgulni miatta, ők csak jobban tudják a garancia mire és hogy vonatkozik.
egyébként csak a rendszer van rá telepítve, vagy más progikat is tettél rá?
nem sok az a 6,9TB írás ennyi idő alatt? ez a felirt adatok mennyiségét jelenti, vagy ha nem akkor pontosan mit? -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
B4ndiBuild3r #41312 üzenetére
-
B4ndiBuild3r
tag
válasz
Lacielvtárs #41311 üzenetére
Köszi, így már mindent értek.
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
B4ndiBuild3r #41310 üzenetére
az SSD más világ mint egy HDD
ezt érdemes elolvasnod
link
idézet a linkelt cikkből:"SSD kondíció - Tökéletes SSD alacsony kondícióval?
A szöveges értékelésben adott esetben olvasható, hogy az SSD állapota tökéletes, de a kondíció érték mégis alacsony. Ebben az esetben az SSD nem mutat komoly hibákat, nincsenek hibás szektorok (hibás memória-cellák), sem egyéb jelentős problémák.
Viszont az SSD-re történő írás miatt az SSD memóriacellái folyamatos terhelésnek vannak kitéve. Mivel az egyes cellák csak korlátozott számban (nem végtelen mennyiségben) írhatóak felül, ezért a használat miatt a cellák élettartama, kondíciója folyamatosan csökken. Az SSD-k "wear-leveling" funkciója ezt próbálja minimalizálni azzal, hogy az írást folyamatosan más-más pozícióba kényszeríti, de teljesen nem lehet kiküszöbölni.
Az SSD-k ilyen általános állapotát bizonyos SSD-specifikus S.M.A.R.T. attribútum(ok) határozzák meg, mint például a "#209 Remaining Drive Life" (vagy más, hasonló jelentőségű általános kondíciót meghatározó érték(ek) a S.M.A.R.T. oldalon). Ezekre a Hard Disk Sentinel felhívja a figyelmet a szöveges értékelésben, és a kérdéses attribútom kiválasztásával (a S.M.A.R.T. oldalon) a lista alatti grafikonon ellenőrizhető, hogyan változott idővel az állapot.
Ha az SSD kondíciója alacsony, egyre nagyobb az esély, hogy a memória-cellákban tárolt adatok sérülhetnek vagy elveszhetnek.
A merevlemezeket nem érinti ez a hatás, így előfordulhat, hogy több éves használat után is a merevlemezek 100%-os állapotúak. Ezzel ellentétben általában az SSD-k kondíciója időben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat."
-
atilla100
tag
válasz
quailstorm #41307 üzenetére
ezt dobta fel még a windows, adatokat át tudtam menteni még külső vinyóra. nem írt ki a mentésnél még hibát. De elképzelhető hogy nem másolta át mondjuk rendesen? 30-40Gb adatról van szó, tehát annyira nem sok de ezek iszonyat fontosak nekem. Szóval akkor ez nem is javítható már ? -
atilla100
tag
Állandóan megfagy a gépem, főleg böngészőzés közben. Okozhatja ez a hiba? Illetve mennyit megy el még így? Mi a teendő vele, lehet-e vele még kezdeni valamit?
-
kigyi_23
addikt
Nálam a Toshiba 1000-es csinálja ugyanezt (noti winyó csak átraktam az asztaliba, mert ez volt kéznél kevesebbet fogyaszt és nem számít a sebesség azoknál az adatoknál ami azon van, de nyikkan ez is sőt az adatok másolása közben is "nyikog" érdekes, de hibát még nem tapasztaltam nála).
-
-
Nimda
addikt
Sziasztok!
Nemrég vettem egy laptopot, amiben egy Seagate 500GB-os (5400) Momenthus Thin merevlemez van.Azt vettem észre, hogy időként, idle állapotban "nyikkan" egyet, amit nem tudok mihez hasonlítani, de nagyon idegesítő.Random csinálja, nem mérhető időközönként.Valahol azt olvastam, hogy ez valamiféle önteszt és kikapcsolható (ha igaz), de hibát semmilyen program nem mutatott ki (hdsentinel, bios diagnostic).Kezdjek el aggódni, vagy ez természetes hangjelenség?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB Zöld / Normál állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest