Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen széket vegyek?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
Új hozzászólás Aktív témák
-
trufa12
addikt
Sziasztok, tudom nem adatmentéses topic, de nem találtam olyat...
maximum kérlek irányítsatok át..de olyan gondom van hogy van 1 rossz laptop hdd ami motorilag rendben van szóval pörög meg fel is ismeri a pc biosban de ha be próbálna tölteni a windows (nem a hddről) hanem másik pl az ssd-mről nem jön be ha a hdd a gépre van kapcsolva, szóval annyira rossz lehet hogy nem tud valamit a pc beolvasni róla...
ezzel lehet e valamit csinálni?
-
-
válasz
liksoft
üzenetére
Az de tapasztalataim szerint a samsung drive-nál ezen bejegyzés nem működik. Nem is néztem amugy csak mikor te is a samsung driveról írtál, akkor jutott eszembe hoigy ez nyavaja samsung ahol az egész smart megvan kókányolva. Régen felénk a kiskerben is csak ez volt, szoptam is velük eleget csak már elfelejtettem.
-
-
rostiron
őstag
Kicsit korán örültem. Bár sokkal jobb lett a helyzet az az aggasztó hogy a sentinel-be a smart szerint folyamatosan nő a Raw Read error rate érték.
Gondolom ez nem jó ?? -
Agyzuzo
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Van egyébként magyarázat arra, hogy mi okozza ezt a vinyólassulást? Én anno egy 500 gigás WD Blue-nál jártam úgy, hogy az olvasási sebesség rendben volt, tehát ha arról a vinyóról másoltam egy másikra, akkor szépen ment 50-70 megával, de amikor írni akartam rá akkor 1-2 mega/sec-re esett le a dolog... Torrentezésre használtam és onnan tűnt fel, hogy percekig tartott mire hozzáadott egy file-t, utána vettem észre hogy az írási sebesség drasztikusan bezuhant - mindezt úgy, hogy egyébként Sentinel szerint 100%-os és egyébként a mai napig működik a vinyó (persze már nem használom).
-
rostiron
őstag
A helyzet a következő, A lemez elejéről lekaptam 45 GB a végéről 150 GB visszatettem a laptopba, és lám a win max 10 perc alatt fen van.

De most nézem hogy valahogy elsiklottam liksoft hozzászolása mellett miszerint "A felület írás és olvasás tesztjét 4-5 alkalommal kell egymás után végigfuttatni egy menetben."
Most mi lenne a helyes döntés ?? Maradjon a laptopba és használjam, vagy próbáljam meg amit Liksoft javasol?? -
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
rostiron
üzenetére
ohh látom rosszalkodik mégis csak az a HDD...
mondjuk anno én csináltam ilyet, hogy a "lassú" részt nem használtam egy adott Hdd-nél...
egy 250 Gb-os hdd-nél csináltam egy 50 gigás particiót amit majd töröltem és nem használtam.
a régi főnökömnél a mai napig megy az a hdd.
lehet nem egy szakszerű megoldás, de élet képes volt annak a hdd-nek az életében
lehet neked is megérne egy próbát

-
rostiron
őstag
Nem hagy nyugodni a dolog, kb fél órája megy a win telepítés, 14%-nál tart

Arra gondoltam mivel a lemez első 40 GB része volt baromi lassú a sentinel szerint, meg a végén volt egy kis lassulás, mi lenne ha ezeket a részeket nem használnám ?? Javulhatna elméletileg a dolog ??
Itt a kép amit az újrainicializálás után volt.
-
rostiron
őstag
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
-
liksoft
nagyúr
válasz
rostiron
üzenetére
A felület írás és olvasás tesztjét 4-5 alkalommal kell egymás után végigfuttatni egy menetben. Ezt a Sentinelben be tudod állítani. Jó, ha adattartalomnak a randomot teszed be. Vannak olyan hibák, melyek NEM az első ciklusban javulnak meg, csak a drive belső bejegyzéseiben kerülnek rögzítésre. A második, harmadik menet lesz mikor helyre áll a drive felülete is. Egy próbát megér.

-
rostiron
őstag
válasz
Lacielvtárs
üzenetére
Szia.
Igen közbe rájöttem, már kész van mindgyárt csinálok egy sebesség tesztet hdtune-val.
-
-
-
rostiron
őstag
-
-
-
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Adott egy asus laptop ami szarakodott, ezért újra akartam telepíteni. ( win 7 ) Telepítés iszonyat lassan megy a fájlok kibontása résznél kb 15 perc után még csak 1 % -nál tart.
Mondom itt valami nem kóser. A hdd-re gyanakszom hogy rossz, átraktam az asztali gépembe és megnéztem . A hdd sentinel ugyan 100/100-nak mondja, de valami érzem hogy nem jó.Ez a kép mond nektek valamit ?? Ha másolni próbálok egy nagyobb fájlt a hdd-re először megugrik, szépen másol a következő pillanatban meg szinte megáll. A második képen a másolás 26% -ig egy pillanat alatt elment onnan 29%-ig kb 4 perc. Van ötletetek ??? SOS !

-
válasz
XXArcAngelXX
üzenetére
Nincs mit! Figyelmesen csináld, igaz nem tudod könnyen elrontani, mert amikor látod az elérendő célt a Gparted- ben, még nem történi semmi, csak ha rákattintasz a végrehajtás gombra. -
Bass
addikt
Fontos cuccok vannak rajta viszont senkinek nincs ide-s alaplapja sajnos,nem ez a fo vinyo . le kene mentenem,tele van csaladi cuccal. Usb ide atalakitoval mukodne?
-
-
Bass
addikt
Sziasztok
Van egy új Gigabyte AM1-s alaplap sempron 3850-s cpu-val ,csak sata csati van az alaplapon de mennie kellene egy régi ide-s vinyónak és egy plextor dvd írónak,vettem két db ide sata átalakítót ,az író működik is szépen vele de a 80 gigás maxtor vinyó nem indul el.Az átalakító működik,meg is cseréltem már az íróval hátha,sata kábelket is próbálgattam de semmi.Jumpert is próbálgattam változtatni. Hogy tudnék életet lehetni belé? A vinyó jó mert a régi ide-s alaplapon ment. -
válasz
XXArcAngelXX
üzenetére
Nem vagyok szakértő, de a Gparted-live például pendrive- ról futtatva ideális ilyen célokra.
Letöltöd az iso fájlt, kiírod win32diskimager- rel és bootolál után minden meghajtót tudsz vele szabadon partícionálni. A live Linux rendszer memóriából fut majd, akár böngészőt is használhatsz, amíg partícionálsz. -
XXArcAngelXX
tag
Tiszteletem a szakértőknek! A következő problémám lenne. Szeretném az ssd illetve a hdd partícióit összerakni egybe mert újra akarom húzni a gépet. A két nem lefoglalt partíciót szeretném visszahelyezni a nagyobbhoz úgy hogy azok meg is szűnjenek( mármint a két nem lefoglalt). Hogyan csináljam?
-
törölt tag
válasz
watador600
üzenetére
-
watador600
senior tag
Sziasztok, nem tudom mennyire járok jó helyen, de azért leírom a "problémámat".
Nos, van egy WD Blue 1 TB-os vinyóm, amin vannak a játékok, adatok. Rendszer, egyéb fontos programok az ssd-n vannak. Amikor ott hagyom a gépet, akkor hallom hogy kb 15-20 percenként beindul a vinyó, majd leáll. Lehet ezt valahogy szabályozni? Mert ez a folytonos leállás nem hiszem, hogy jót tenne neki..
Köszi előre is!
-
-
-
Gabesz87
veterán
Hálistennek a gépben működik a vinyó, úgyhogy ezek szerint a tok ment tönkre.
-
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok! Van egy régi 80Gb-os vinyóm, ami benne van egy Conceptronic tokban. Tegnap este filmet akartam nézni médialejátszón, bedugtam a vinyót, de semmi. Nem ismerte fel. Most próbáltam a gépbe dugni, de az sem. Kiírja, hogy az USB eszközt nem lehet felismerni, nem sikerült az illesztőprogram telepítés, vagy valami ilyesmi. Szerintetek totál elhalálozott? Próbáljam meg esetleg a gépbe belülre bedugni, hátha? Lehet, hogy csak a külső tok áramköre ment tönkre? Áram van benne gondolom, mert világít, amikor bekapcsolom. Jó volna ha nem szállna el ez a vinyó, mert van rajta jó pár dolog, amit nem szívesen vesztenék el.
-
StSanya
senior tag
válasz
alexride
üzenetére
1. Van egy gyártó által jósolt üzemóra ugyan, amire alapozva a HDSentinel írja a több mint 100 napot, de az is csak becslés. Nem tudni előre.
2. Seagate-nél a SMART-ban lévő Raw Read Error Rate, Seek Error Rate és Hardware ECC Recovered értékek nem a hibák számát, hanem az összes műveletet mutatja, (hogy aztán hiba esetén arányt számoljon), azaz teljesen normális a magas érték.
Egy javaslat: a SMART fülön, az Adat oszlopon jobb klikk és decimális-ra átrakva kicsit átláthatóbb lesz.
-
alexride
csendes tag
Sziasztok!
Egy másik témában nem kaptam választ így megpróbálom itt is. Szereztem egy HDD-t a már meglévő mellé, csak a rendszer van rajta. Elég sokat futott, szerverben volt. Az lenne a kérdésem, hogy meddig szokták még ilyenkor bírni ezek? Illetve a Raw Read Error Rate aggaszt. Történt egyszer olyan mióta használom, hogy a Firefox egyszer csak bezárult és nem lehetett újra megnyitni. Sőt semmilyen programot nem tudtam megnyitni míg újra nem indítottam a gépet csak pl. Windows Intéző, számológép, jegyzettömb hasonlók. Lehet egybefüggés? Igazából nincs semmilyen fontos adat direkt ezért ezen a HDD-n de azért jó lenne tudni, hogy használható-e még egy ideig?
-
CarajoEsp
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy gépet, került bele egy SSD és egy HDD.
Az SSD-re ment a Windows, majd rádugtam a Sata2-re a HDD-t, a Bios látja is, viszont a betöltött Windowsban nem jelenik meg. Mivel új a HDD, elképzelhető, hogy azért nem mert még nincs normálisan megformázva?
Köszönöm.
-
válasz
@matthew@
üzenetére
Fenti menükböl a lemezre mész és alul a felület teszt, van ott több féle teszt is attól függően hogy regiaztráltad vagy nem regisztráltad van a sentinelből. Legelőször ugyis mindegy mert egy sima olvasást érdemes végeztetni az meg mindegyikbe bennevan. Ha látszik hogy mennyi hiba van utána érdmes egy felületfrissitést végezni de az már csak regisztráltban elérhető, vagy irás olvás teszt az nem regisztráltban is bennevan de az adatokat felülirja.
-
Ren Hoek
veterán
Olyan lehetséges, hogy egy laptop merevlemez gyilkos lenne?
Adott lakótársam egy pár éves Acer laptopcsodája, amiben szenvedett már a Toshiba vinyó, majd meghalt korábban... Bootolásnál "Disk error"Cserélve lett garanciálisan egy Samsung 500 GB-os vinyóra, ami jelen pillanatban halt meg, de úgy, hogy csak az asztalon állt a gép. Egyszer csak fekete képernyő, resetelve "Disk error" bootolásnál. BIOS-ban látszik de semmi több. Hangja semmi.
HP-ben kipróbáltam, de itt fekete képernyő, szöveget sem ír ki. Disk diagnostic nem csinál semmit.
Szóval egyik kérdésem az lenne, hogy pl gyengélkedő/hibás laptop táp okozhat HDD gyilkolást?Másik pedig, hogy (bár tudom nem adatmentés) de elektronika halálra tippelek. Van minimális esély rá, hogy emberi áron javítható a dolog? Több gigányi mentetlen kép van rajta... Még egy asztali PC-ben kipróbáljuk (most csak notik vannak itt) ...de nem fűzök hozzá sok reményt, mert egyik gépben sem adott egy kerregésnyi hangot sem, pedig amúgy hangos.
Szerk: Ja és sajnos HDD Sentinel SMART adatokat nem tudok prezentálni, mert nem mutat sok életjelet.
Köszi a választ!
-
-
törölt tag
válasz
Henker2
üzenetére
Normál esetben a parkolás az, amikor a merevlemez nem ír/olvas és kiteszi a fejet a lemez felől (kép), na de a WD Green-nél a 8 másodperc miatt hibásan működik a funkció. HDSentinelben ellenőrizheted a parkolást, Load/Unload néven van a SMART adatok közt, amit érdemes átállítani hexáról decimálisra.
-
Henker2
addikt
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a WD Green típusú HDD csak tárolásra alkalmas, vagy játékokat is lehet rá telepíteni?
-
-
@matthew@
őstag
Sziasztok!
Ma a gép kiírta h a HDD-vel gond van, eddig ilyen nem volt, HDSentinel-ben milyen tesztet kell elindítanom h meg tudjam nézni h mi lehet a gond? (1TB-s Samsung HDD, de csak 70GB szabad hely van rajta, ez lehet a probléma forrása vagy az idő és írásmennyiség fájt neki?) -
lacibacsi
addikt
válasz
üzenetére
Megnéztem amit linkeltél. Holnap délután kipróbálom.
Azonban van egy-két kérdésem.
A leírás alapján a hibás(nak látszó) HDD-t kell primari master-re tenni. Vagyis rádugom az SATA-1-es csatlakozóra. Gondolom, hogy minden más vinyót (a tényleges elsődlegest is) lehúzhatok az alaplapról. Pen drive-ról bootolok, telepítem a firmware-t és utána mindent visszadugok a "rendes" helyére? Jól gondolom?
Van egy 500 GB-os HDD is a gépemben. Sajnos most nem tudom fejből, hogy HD502HJ vagy HD503HI típusúak-e (vagy más), de az lehet, hogy az egyik vinyó megadja magát a másik meg nem a firmware inkompatibilitása miatt?
A firmware frissítés során a lemezekre ugye nem történik adatírás és nem történik esetleg átparticionálás, vagy formázás? Nem kicsit sajnálnám a rajta lévő adatokat...
Köszönöm.
-
-
törölt tag
-
Safranek
aktív tag
Sziasztok ,
Seagate constellation-es-3 SAS diszk átalakítóval beletehető desktop PC-be ?

Ellentmondó infókat olvasok.Leírásból:
The SAS connectors, cables and electrical interface are compatible with Serial ATA (SATA), giving future users the choice of populating their systems with either SAS or SATA hard disk drives.Köszönöm
-
lacibacsi
addikt
Sziasztok!
Adott egy Samsung HD 103SJ típusú hdd. Teljesen jól működött. Be volt építve, adatok tárolására szolgált. A HD Sentinel is 100%-osnak látta eddig (havonta egyszer szoktam ellenőrizni őket). Minap az indításnál fura folyamatosan szóló, ütemesen kattogó hangot hallottam, a rendszer pedig nem ismerte fel a meghajtót. Kicsit megijedtem, ezért gyorsan kikapcsoltam a gépet, majd HDD-t ki és átraktam külső házba. Ott azonban ugyanazt produkálta, mint előtte: a lemezek felpörögnek, majd jön a kattogás (valahogy így: HEEeeejjj-HA (bocs, de ennél szemléletesebb nem jut eszembe)). A gép a külső meghajtót sem ismeri fel.
Mit tudok tenni? A Kürt ugye 150+ÁFA-tól indul (+új HDD), a szerviz meg nem foglalkozik vele.
Ha sikerülne ehhez való, ilyen típusú elektronikát szereznem, akkor azt ki tudom otthon cserélni? Valamennyi érzékem van a témához és ha jól gondolom, akkor a néhány csavar eltávolítása után csak egy csatlakozót kell széthúzni és cserélhető a szerkezet. Érdemes belefogni? Van rá esély, hogy csak elektronikai a hiba, vagy mechanikus is lehet?
Bonus: hol tudnék pontosan ilyen elektronikát vásárolni? Ajánlott boltok a neten, vagy Budapesten? Vagy valaki itt a fórumon?
Köszönöm!
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Villanyszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VGA kibeszélő offtopik
- További aktív témák...
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- 4x2TB WD RED Nas Merevlemez
- PC bontás - Fractal Design ház, CM 750W, WS C422 PRO, Xeon W-2125, 128Gb, 6Tb SSD, 1050Ti
- Western Digital Blue SA510 500GB SATA3 - Új - Eladó!
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme 500GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i9-12950HX 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

egy új hdd-vel nem-e járnék jobban.