- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adebayor
aktív tag
-
Adebayor
aktív tag
hali
7 éve vettem utoljára hdd-t, tehát nem vagyok naprakész, lehet ez a trendi mostanság, de azért megkérdezem
WD lemez. Nem kaptam hozzá olyat amivel jumperelni lehet. azt a kis pöcköt
Akkor most hogy tudnám megoldani, hogy a régi-t bennehagynám tárolásra, és az uj lenne a rendszervinyó. -
fer
őstag
Van egy 160-as sata maxtorom, aminek borzalmas a smart képe, de csak a képe, ugyanis az idő eldöntötte már, hogy semmi baja ugyanis évek óta használom telepítgetek rá és semmit sem változott, és a hangja is normális! A gépben amiben volt (utólag derült csak ki) az tette tönkre, a rossz minőségű táppal, a gyakori kékhalálokkal! Lehetne ezzel valamit kezdeni hogy a nulláról induljon, azt az egy hibás szektort újra felismerné ha egyáltalán tényleg hibás, eladni nem akarom félre ne értsen senki ezt amolyan próbatelepítésekre, mentésekre használom, vagy gépről gépre adatszállításra! Most futtatom rajta a HDS újrainicializálását, de szerintem nem fog rajta segíteni!
-
intensa_man
tag
válasz
Glaz-dozfhut #43194 üzenetére
Sehogy nincs formázva. Az Acronis elméletileg nem inicializált lemeznél megcsinálja az UEFI boot dolgokat is...
Estére kiderül... -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
intensa_man #43193 üzenetére
Ha a másik gépen is Gpt-re van formázva az adattároló, akkor fizikailag működhet a másolás. Az nagyobb gond lenne, ha nagyobb méretet másolnál, mint az "új" meghajtó mérete. A program kezelni tudja méretbeli különbségeket. Ez nem jelenti azt, hogy egyből el is indul. A boot információk is kellhetnek, ami régen a lemez elején volt. A GPT-nél nem tudom.
-
intensa_man
tag
Sziasztok!
Következőt szeretném tenni. Adott két ugyanolyan notebook(ugyanaz az alaplap PN száma is), az egyetlen különbség, hogy az elsőn HDD-n van 100gb leválasztva az UEFI 8.1 rendszernek, míg a másikban van egy 128Gb mSata SSD. Acronissal szeretném klónozni olyan módon, hogy a teljes C partíciót átmásolom. Fog gondot okozni, hogy a leválasztott rész kisebb, mint az új gép SSD-je? Értelemszerűen nem szeretnék leválasztani belőle 30Gb, hogy ugyanakkora legyen...
Köszi! -
liksoft
nagyúr
válasz
Zolcsevita90 #43189 üzenetére
Szia!
Próbáld meg, hogy a Sentinel USB detektálását tiltod. A program beállításaiban megtalálod.
-
Zolcsevita90
csendes tag
Sziasztok! A hozzáértők segítségét kérem. Egy 2,5" laptop winchestert rácsatlakoztattam a mobilrackre. A gép felismeri de pár perc után nem "ledobja" és utána nem látom se a sajátgépben, se az eszközkezelőben. A mobilrack led-je ugyan úgy világít, benne a winchester ugyan úgy pörög. Ha másolok, a másolás ennek következtében megszakad, ebből az okból kifolyólag a HD sentinel nagy tesztjét se tudom/tudtam lefuttatni mert ellenőrzés közbe "elmegy". A segítő válaszokat előre is köszönöm!
-
kgergo23
tag
Sziasztok !
A HDD Sentinel a következő hibaüzenetet dobja egy Samsung HD103SJ 1 TB-s HDD esetében :
Meghibásodás várható, 3 Spin Up Time, Működési fordulatszám eléréséhez szükséges felpörgési idő. Motor ill. csapágy problémára utalhat. Azonnali merevlemez csere szükséges.
Jelenleg 100/0.Az előzmény viszont az, hogy 100/100-as volt a hdd, új alaplappal viszont elkezdett kattogni, nem volt látható a hdd se Biosban se Windowsba. Kiderült hogy memória hiba miatt történt, most rendesen elindult. Lehetséges e hogy az előzmények miatt kapom ezt a Sentinel jelentést és nem a valós állapotot tükrözi vagy a kattogás miatt hamarosan meghal mert szétment a mechanika ?
Mentés folyamatban van persze, érdekes mód működik rendesen, normál sebességgel másol, nincs akadás vagy lassulás.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #43185 üzenetére
Gyári külső HDD-k esetében több helyütt is van ilyen trükközés, mint az Elements-nél. A Seagate is csinálja [link].
Egyébként meg akármelyik ASMedia USB 3.0 vezérlős külső háznál be lehet ezt állítani a firmware-ben, ha a PID azonosítója 55AA [link]Érdekes ez a szektorméret dolog is. NTFS fájlrendszernél 4K szektormérettel 16 TB limitet írnak, 64K-val meg elvileg 256 TB. De az elméleti maximum 16 EB. FAT32-nél eddig úgy tudtam 2 TB a limit, de több helyütt már 8 TB-ot írnak. Gondolom ott is a szektormérettől függ.
-
válasz
Doky586 #43185 üzenetére
mert a boltokban még nem lehet kapni 4Knatív hdd-t, csak 512emulated-et (kivéve az általad linkelt fekete doboz tartalma eszerint). A 4Kn hdd-ket tudtommal csak a Win8-10 kezelné (XP-7 nem) ha lennének ilyen sata hdd-k a boltok polcain, de nincsenek ezért elméleti. Ha lennének akkor persze 16TB MBR is lenne.
-
válasz
liksoft #43184 üzenetére
Tehát akkor nem lehet bármely USB to SATA adapterrel és bármely boltban vett 3TB HDD-vel megoldani a 3TB-os MBR-t.. Tehát nem fog s3toraph-nak és másnak sem semmivel se megoldani az MBR-t.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Doky586 #43183 üzenetére
Nem elméleti okoskodás. Van olyan USB-s külső ház, ahol a drive-ot így kezeli az USB chip. Mivel itt SCSI csatolású, és az SCSI szabvány a kezdetektől felkészült a nagyobb szektorméretre, az XP vidáman kezeli. 98 esetén is lehet elméleti esélye, de ott a FAT32-nek már eleve 2TB alatti a limitje. Ezért próbálni sem érdemes. (Illetve maximum azt.) Az ilyen drive esetében ha a külső házból kikerül, az OS már legtöbbször képtelen kezelni, és csak adatmentő program lát rá. (Szívás.)
-
-
"GPT-re formázd át."
Én is ezt szoktam javasolni... aztán egyszer egy nagyokos informatikus lebaszott hogy nem igaz hogy az MBR-nek 2TiB a limitje, mert valójában 16TiB a limitje, csak 4096-szektorméretet kell használni hozzá.. (a wikipediára hivatkozott) Azóta se tudom hogy lehetne átállítani a Win-t hogy a boltban vett 3TB hdd egészét lássa az MBR, így én is inkább a GPT használatát javaslom.
-
s3toraph
senior tag
Közben megtaláltam, a lemez nevére jobb gomb és ott át tudtam váltani, csak eleinte szürke volt az opció, de miután letöröltem a létrehozott köteteket, engedte GPT-re átváltani. Erröl azt hiszem Te linkeltél egy képet valahol a topicban. Fuhh régen csináltam ilyet teljesen elfelejtettem hogy ekkora méretnél már GPT kell.
Köszi a segítséget!
Bocsánat ha pontatlanul fogalmaztam.
(#43179) Glaz-dozfhut:
Köszi Neked is!
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
s3toraph #43177 üzenetére
Ez megcsinálja amit kell, akár adatvesztés nélkül, ha szükséges: Aomei Partition Manager. Konvertál MBR to GPT.
-
kispx
addikt
válasz
s3toraph #43177 üzenetére
GPT-re formázd át.
Egyébként vicces dolgot vetettél fel:
a "kötet" és a "partíció" nem egymás szinonimái
vs
egy merevlemezen egy partíciót vagy egy kötetet (a két fogalom gyakran azonos értelemben használatos) -
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Beraktam a gépbe egy zsír új 3TB-os WD RED 30EFRX vinyót. MBR-t választottam, és azt tapasztalom, hogy ketté osztotta a lemezkezelő a területet, 2TB és a maradék. A gond ott kezdődik, hogy a 2TB-on tudok partíciókat létrehozni a lemezkezelőben, de a maradék 746,52GB-on nem lehet partíciót/kötetet létrehozni! Az MBR-nél nem úgy van, hogy a kötetméret maximuma a 2TB, de attól még egy 3TB-os vinyón lehet egy 1400GB-os és egy másik kötet a maradék tárhellyel?
Mit szúrtam el? Át kell váltanom GPT-re?
Ha készítek a 2TB-os részböl egy 1400GB-os kötetet, csak a 2TB-ból fennmaradó 600GB-ból enged még egy kötete készíteni, nem tudom kiterjeszteni hogy azt a 746,52GB-ot hozzávegye a 600GB-hoz.
-
dokee78
félisten
Épp azt csinálom,de nagyon teker,darál és néha szól a Windows is,hogy probléma van.
Eleve ingyen kaptam és majdnem 24/7-ben ment a torrent miatt.Van egy 1 T Western Caviar Bluem.
Azon van a rendszer is,de külön partición.
Az fogja bírni a torrentezést vagy vegyek vissza a torrentezésből? -
fede94
tag
sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy ha az asztali pcben lévő HDD-t nem akarom használni folyamatosang (mert csak videotárolásra veszem), akkor ki tudom -e valahogy kapcsolni, hogy ne búgjon feleslegesen? csak emiatt nem vennék külső tárolót, mert az drágább. köszi előre is.
-
Atlantisz48
őstag
válasz
Doky586 #43166 üzenetére
Csak azért tettem fel, mert nem tudtam, hogy igazán hova illik.
Ide azért, mert mégis csak egy HDD-ről van szó.
Elsőnek csak ide írtam, aztán úgy gondoltam, lehet, hogy ez mégsem ide tartozik, ezért írtam a Windows 7 és a 10-be.
A Win 10 hez azért mert Windows 10-em van
A Win 7 -hez meg azért, mert arról frissítettem. -
válasz
Atlantisz48 #43165 üzenetére
A fórum sok topikjában ugyanazon kérdést feltenni sérti a szabályzatot és az illemet is...
-
Atlantisz48
őstag
Üdv!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e a problémám kapcsán, tehát ha ez nem ide való akkor elnézést.
Mitől jelzi a Windows fájlkelező azt, hogy a "D" partíción hogy kb 110GB foglalt a 780GB-ból, miközben semmi nincsen rajta? bekapcsoltam a rejtett fájlok megjelenítését, és akkor nem találtam semmit ami ennyit foglalna.
A Kuka mérete 42GB-ra van állítva (Hagytam az alapértelmezetten.) és ha kikapcsolom, akkor sem csökken a foglalt terület.
Van esetleg valamilyen program, amivel meg lehet nézni, azt hogy mégis mi foglal ennyit?A másik elég érdekes dolog az, hogy ma miután újra raktam a gépemen a Windows-t, a "C" partíción akkor a telepítés után megjelentek olyan mappák, fájlok a "D" Helyi lemezen, amit már réges-rég letöröltem.
Nem tudok rájönni, hogy ez hogyan lehetséges.Tudnátok ebben/ezekben segíteni?
Előre is köszönöm.
Üdv:
Zoli -
T_Dragon
újonc
Üdv.
Van egy olyan kérdésem, hogy ST3500410AS típusú Seagate vinyóm van. HD Sentinel 59%-os kondiciót ír nála, 40 hibás szektorral. 38 volt neki, december 20.-a óta még lett további kettő. Becsült hátralévő időnek még további 272 napot ír a program(feltéve, ha 0-24-ben használatban lenne a vinyó, de max naponta csak 8-10 órát megy, sokszor még annyit sem).
Viszont lefuttattam a program Lemez menüpontjából a Gyors öntesztet, illetve Felület teszt - Olvasás tesztet. Egyik sem írt hibát. Az olvasás teszt csak zöld felületet mutatott, sehol egy sárga vagy piros négyzet.
Érdemes lefuttatni az Írás teszt, Írás + Olvasás teszt, Olvasás - Írás - Olvasás teszt, Lemez felületének újrainicializálása opciók valamelyikét? Egy esetleges particiótörlés, újraparticionálás, formázás szentháromságnak mennyire lenne értelme? Vagy felesleges minden, mert úgyis hamarosan kileheli a lelkét?
Ha valaki tud vmi okosat írni, ne tartsa magábanElőre is köszi.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Ezek jó értékek? Úgy értem, hogy felfedezhető-e bennük valami olyan, ami lassúságot okoz a rendszer MŰKÖDÉSÉBEN.
[link] -
atomeec
senior tag
-
Saltwater
aktív tag
válasz
atomeec #43160 üzenetére
Szia!
Sima elektronika csere csak ritka esetekben működik. Egyes Maxtor, Quantum, és pár Seagate winchesternél az évezred elejéről. A rosszul kiválasztott donor elektronika azonban tönkreteheti a fejszerelvényen lévő elektronikát is (ha a túl áram nem ölte már meg azt is), amit utána tiszta-térben lehet csak cserélni a fejszerelvénnyel együtt (ez a költségesebb adatmentés) Hozzáértő szakember miután pontosan felállította a diagnózist (ami legtöbb helyen ingyenes) eldöntheted hogy kéred-e az adatmentést, de már a pontos diagnózissal jó esetben ingyen gazdagabb leszel. Ha nem kell sok adat a merevlemezről és a fájlrendszer metaadatai nem sérültek, tényleg nem lesz drága az adatmentés. Egy rosszul sikerült próbálkozással azonban végleg az örök vadász mezőkre küldheted az adataid.
Boldog Karácsonyt! -
atomeec
senior tag
Sziasztok!
Először is elnézést, próbáltam keresni a topikban, de nem sikerült hasonlót találni.
Van egy Seagate 320 gigás winchesterem, melyen rendszer volt. Múlt vasárnap kitakarítottam a gépet, a tápot és valószínűleg belekerült valami az egyik satás csatlakozóba, mert miután összeraktam a gépet, iszony füst jött hátul a gépből...gyorsan ki lett kapcsolva. A táp egyik vezetéke sérült, illetve a winchester tápcsatlakozojóánál olvadt meg az elektronika. Neten mindenhol írnak elektronika hibára cserét, meg itt is. A kérdésem, hogy találtam ugyanolyan vinyót (igaz nem hibásat, így jó 5000 forint lenne) és ha áttenném az elektronikát, akkor van esély arra, hogy működjön? Legalább addig, amíg az adataimat lementem? Jórészt játék mentések, de nekem fontos lenne (és több tízezret azért nem ér meg). Előre is köszönöm ha valaki segít.
-
TaliGa
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 1TB-os HDD, és ez a minap rendszerlemezről vissza lett minősítve adattárolásra, csak ugye megmaradt a 100MB-os Win7 okosság, meg a rendszerpartíció, ami le lett formázva, h ne zavarjon be az SSD-n lévő új rendszernek. Két további elsődleges kötet van még a winyón, és a 100ft-os kérdés, hogy a két tök üres, tehát a 100MB-os, és a 100GB-os (régi rendszerkötet) partíciót hozzá tudnám e valahogy csapni az utána következő kötethez adatvesztés nélkül?
Előre is köszi.
Kellemes ünnepeket! -
válasz
liksoft #43146 üzenetére
Kellemes ünnepeket!
Igen egyetértek én is, hogy szigorúan csak személyes átvételre megyek a HDD-kért, eddig 11db WD Green nem hibásodnak meg, mert eddig nem kértem házhoz szállítást.
Ui.: Tegnap tesóm kérdezett tőlem, hogy mit kívánok karácsonyra... Pont kiszemeltem a WD Green 2TB HDD választási lehetőséget, ekkor ő bizonytalanul szólt nekem hogy inkább együtt majd vegyünk a HDD-et, mondom jól van, de ne ő csak vegyen, mert akkor dobálhatja a winyót útközben felügyeletem nélkül.
Mellesleg részegre ittam magamnak, olálláálláá!
-
válasz
Smktrooper #43142 üzenetére
Inkább eszköz- és vagy táp hiba, volt egy külső mobilrack-em, az mindig újraindítgatott. A vevő azóta nem jelzett hogy hiba lenne.
-
fer
őstag
válasz
norbiamen #43153 üzenetére
Első körben kitölthetnéd az adataid közt a "cuccokat", utána meg pontosíthatnád a hdd tipusát! Próbáld meg a biosban megnézni, hogy látszik-e a winyó, ha igen akkor a boot sorrendet nézd meg, mert lehet, hogy az xp akar indulni (és nem a win7), az meg szerintem esélytelen ha eléggé új a konfig! Ha nem látszik a bisban akkor hallgasd meg, hogy felpörög-e egyáltalán!
-
norbiamen
csendes tag
Sziasztok!
5éve leégett a családi gép, a winyót visszakaptuk belőle, lett új gép, meg minden, de most kíváncsiságból megnéznénk a régi tartamát, mondanom se kell, hogy full más gép, win7tel, a winyón xp.. próbáltam, hogy natúrba mellé kötöm, de nem bootol be, semmi, csak csipog, szintúgy, ha csak a régit kötöm be. Lehetőségeim? A válaszokért előre is köszi! -
pjen
félisten
válasz
Apollo17hu #43151 üzenetére
Szívesen.
-
pjen
félisten
válasz
Apollo17hu #43149 üzenetére
Formázni kell,betű jelet adni.
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Nagyon béna kérdés következik. Vettem egy SSD-t a gépbe, beszereltem. Bios látja, Windows eszközkezelőben látni, viszont a sajátgépben nem jelenik meg. Mi ilyenkor a teendő, hogy használatba tudjam venni?
-
Thome
veterán
válasz
Smktrooper #43142 üzenetére
Szia,
Köszi, de már be volt állítva.
De gyanítom hogy csak valamiféle bug volt, mert most nem áll le 10 másodpercenként. -
liksoft
nagyúr
válasz
Nono0000 #43141 üzenetére
Szia!
Ha annak a sarka le van cseszve, és a látott kép fogad, akkor annak annyi. Neten vásárolt, VISSZA! Egy évvel ezelőtt én is így jártam. Azóta HDD-t csak kézből kézbe veszek. Annak széttört a rámpája (4TB Toshiba volt), nem tudott parkolni. Ráadásul, nem is látszott rajta semmi. Azért mertem venni, mert több cuccal együtt jött, és eszembe nem jutott, hogy nem a doboz közepére teszik tripla pufiba, hanem az általad említett zacsiban legalulra!
Kapta is az ívet!
Kellemes Karácsonyt!
-
Saltwater
aktív tag
válasz
huliganboy #43143 üzenetére
Szia!
Ahhoz hogy ne legyen adatvesztésed, először mentsd le az adataid egy másik meghajtóra, csak utána jöjjön az ellenőrzés.
Szerezz be egy külső winchestert amire vélhetőleg ráférnek a második partíción lévő adataid, és egy Hiren's Boot lemezzel indíts linuxot, majd ott másold át az adataid.
Ha ezzel kész vagy, már formázhatsz is, ellenőrizhetsz is, mert az adataid biztonságban vannak.
Ha a fent írtak valamelyik része nem érthető ne légy hiú, kérj segítséget hozzáértőtől (ne olyantól aki azt mondja, hanem aki tényleg tudja hogy kell adatot menteni)Boldog Karácsonyt Neked is!
-
válasz
Nono0000 #43141 üzenetére
Először is a DOS nem kezeli a GPT-t, úgyhogy amit mutat azon ne csodálkozz (inicializálatlan lemeznél), másodszor a winben se az eszközkezelő az ami eszembe jutna a hdd kereséshez...
Ha a biosban (uefiben) megtalálod akkor működik a hdd. Winben pedig a grafikus lemezkezelővel próbálkozz.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van egy Sata winchesterem, amin a windows egyszer csak kifagyott, azóta a rendszer nem tud betölteni (újfajta kék halállal megáll), telepítést követően ami végig megy rendesen, boot után csak fekete képernyő fogad (1 órát is vártam).
Teljes formázást nem próbáltam mert a második partíción adatok vannak..Hogyan tudok pendrivel egy ellenőrzést futtatni, hogy ne legyen adatvesztés?
Köszi!!
Boldog Karácsonyt!
-
Nono0000
tag
válasz
Doky586 #43140 üzenetére
Szia!
Természetesen az volt az első dolgom, de a Win 10 még csak fel sem ismeri. Rejtett eszközök között sincs, egyáltalán nem látszik az eszközkezelőben. Így próbáltam DOS alatt megnézni. Közben tüzetesebben átvizsgáltam és észrevettem, hogy a borító lemez sarka elhajtott, ergo úgy leejtették vagy dobálták ahogy elő van írva. Habár nem csodálom, egy bubis borítékban érkezett.
Köszönöm!
-
-
Thome
veterán
Sziasztok,
Most tettem a laptopomba ssd-t a belső foglalatra (SATA3), az eddigi HDD pedig kikerült egy HDD caddybe.
Na most gép használatkor rendszeresen eljátssza, hogy leállítja a merevlemezt. Ezzel így nem lenne gond, viszont fél percenként futtatok róla adatot (1-2 megásat), s minden 10-15. másodpercben mikor már becachelte, le is állítja. Majd mikor hirtelen kellene újra valami, eltelik megint 2-3 másodperc, mire felpörög. Na ezt a részt nem lehet beállítani valahogy, hogy mondjuk 1-2-x perc tétlenség után kapcsolja le? -
heindrich95
csendes tag
Sziasztok! Van Egy Laptopom(Lenovo z51-70) a mai napon vettem hozzá egy hdd beépítő keretet mert van 1 hdd-m amit szeretnék beépíteni. Ez a hdd eddig usb dokkolóról ment de meguntam hogy mindig húzkodni összedugdosni rendezgetni kell. a laptopban van még egy 60gb-s kingston ssd-m. a probléma most jön. Beépítettem az 1tb-s hdd-t de nem ismeri fel sehogy sem a laptop. se biosban, sehol. ha megcserélem az ssd-t a hdd-vel akkor viszont az ssd-t nem ismeri fel a beépítő keretben. kipróbáltam azt is ,hogy amikor az ssd-volt bent a gépben illetve a beépítő keretbe egy kissebb 250gb-s hdd-t raktam így minden ment pöpecül. felismerte az ssd-t és a lemezmeghajtóba beépített hdd-t is. az 1tb-s nagy hdd viszont usb-dokkolóról pikk pakk elérhető.kérem segítsetek ha bővebb információra van szükség ,csak írjátok meg.
-
rocket
nagyúr
válasz
liksoft #43133 üzenetére
Minnel tobb annal jobb
Erdekes ez a HD Tune, most nezem, hogy 6% "damaged blocks" azt irja, de csak egy 572MB-os szektort mutat, 1410GB-nak viszont a 6%-a sokkal tobb, mint 572MB.
Igy mar azert lesz szivas, arra gondoltam, hogy bekapcsolom a hot swapot majd a driveon, igy ha a masolas megall es megakassza a gepet, nem kell majd hard resetelni ujrainditasnal. -
liksoft
nagyúr
Az LLF mellett DOS-os kép van! Pont azért, mert a LLF során kialakításra kerül a szektor fejléce, adattörzse, és lezárása után a gap is! Így a felület TELJES átmágnesezése megtörténik, melyet csak fix léptetésű rendszer, vagy dedikált servo felülettel rendelkező drive képes megcsinálni.
A Zero-Fill a felület összes ADATTERÜLETÉNEK nullával való felülírása. Itt nem készül el a szektor fejléce, nem foglalkozik a szektorok közötti biztonsági területtel.
Vagyis az előző két folyamat ROH@DTUL NEM UGYANAZ!
Amióta a servo az adatszektorok között helyezkedik el, NINCS LLF! Hiszen a servo információt is törölné! Ha viszont annak hiányában képtelen sávra állni, akkor NINCS adatterülete. Így a gyártók a LLF parancsot az ST157A utántól tiltják a drive-on belül. Ez a drive a LLF használatával kinyírható volt. Ott a figyelmeztetés a tetején. De ez ugye régi drive! Ha innentől NINCS LLF, akkor miről beszélünk?
Elnézést, hogy keményen fogalmaztam, de egyszer és mindenkorra szeretném tisztába tenni a fogalmat. Te csak annyiban vagy érintett, hogy Nálad szakadt el a cérnám. Sorry.
U.i.: A hagyományos 512 B/sector esetében és az AF (4096 B/sector) esetében is minden szektorok közötti "szünetben" ott van a servo jel, ami alapján a fejek a sávon tarthatóak. AF esetén pont itt tudtak a gyártók plusz helyhez jutni, így kapacitást növelni, ami a sebességet is kicsit megemelte.
-
rocket
nagyúr
Sziasztok!
Tegnap belassult a wd green vinyomrol a masolas, majd meg is allt, de sehogy nem tudtam megszakitani total commanderben, restart utan hdd sentinelben 100%-rol 84%-ra esett a kondicio, 33 gyenge szektort irt, azota belefuttotam meg1x olyan fajlba amink a masolasa megakasztotta a vinyot, 57-re not a gyenge szektorok szama.
HDTune Pro-ban nyomtam egy error scant 1 serult szektort talalt (ekozben 5x%-ra esett a HDS-ben a kondicio mire vegzett, tovabbra is csak gyenge szektorokat mutat) , van valami program ami mutatja a hibas szektorban milyen fajlok talalhatok?
Lementenem az adatokat, de hibas szektorban levo fajlok eselyes, hogy ujrainditasnal hard resetre kenyszeritenenek, azt meg szeretnem elkerulni. -
Spectrum
aktív tag
Az 58 fok, amit a bolt "túlmelegedés"-nek hívhat, az egyszer, másfél évvel a hiba előtt volt. Akkor áthelyeztem a gépet és pár kikapcsolás mellett 24x7-ben ment sokkal hűvösebben, ismétlem, másfél évig, két másik vinyóval együtt, amiknek semmi baja. Az, hogy a bios nem ismeri fel, nem hőmérsékletfüggő, tehát a "smart adatok alapján túlmelegedés" nem okozhatja a mostani hibajelenséget.
Ha a gyártó által a termék adatlapján megadott működési hőmérsékleti tartomány csak vicc (tájékoztató jelleg), akkor a felhasználónak a szájhagyomány útján, fórumokon begyűjtött tapasztalatok alapján kéne használnia a terméket? -
SP4C3
veterán
válasz
trialboj #43121 üzenetére
Üdv.
Logical bad sector-okat lehet javítani, physical bad sectorokat nem.
Programok:
HDTune (freeware) - SMART adatokat kiolvasod és Error Scan megmondja, hogy van-e bad sectorod.
HDD Regenerator (fizetős) - Ha van bad sectorod, akkor ezzel a progival csinálsz egy DOS-os bootolható pendrive-ot, amiről bootolsz és kijavíttatod a sectorokat. (ez 1TB-os HDD-nél akár napokig is eltarthat).
Bővebb infóért utólérsz privátban, mert erről évekig lehet magyarázni. :/
Partition Wizard 5-vel tudod a partíciókat "egybeolvasztani" formázás nélkül.
Kérdésem: Honnan veszed, hogy bad sectoros a merevlemez?
-
trialboj
őstag
Üdv
Van egy elég régi WD caviar black 1TB os HHD-m 3 particióval használtam elég sokáig, amíg 1x csak lett pár bad sector a 150gb os boot paríción. Ezt a partíciót nem használom azóta, másik hdd látja el a win futtatását, de most kezdek kifutni a tárhelyből, és arra gondoltam hogy esetleg megpróbálnám felhasználni azt az elfelejtett 150gb-ot.
Először is arra lennék kíváncsi hogy mivel tudnám lecsekkolni, hogy tényleg hibás-e, és ha igen mennyire.
Aztán az érdekelne, hogy ha itt tárolnék nagyobb sorozat csomagokat, akkor van rá esély hogy nem fogom tudni lejátszani őket?
Végül pedig az érdekelne hogy van rá lehetőség hogy hozzáolvasszam az 1ik 400gb os "testvér" particióhoz, úgy hogy a 400gb os részt nem formatálom?
Köszönöm előre is a választ.
-
qbeer666
tag
Sziasztok, a következő probléma állt elő: egy HP Probook 450 G1 laptopot használok, amibe vettem egy SSD-t. Ez került a régi merevlemez helyére, a merevlemez pedig egy caddybe a DVD lejátszó helyére. Nos. Lementettem az adataimat, amire szükségem volt, és ezután használtam egy HDDShredder nevű programot, hogy eltávolítsak róla mindent. Ezt meg kellett szakítanom többször is sajnos, és a laptop most már nem érzékeli a HDD-t... Csak akkor látom, hogy csatlakoztatva van, ha a hibaelhárítással navigálok a Parancssorhoz. Ott a diskpartban kiadtam a clean all parancsot, az le is futott szépen, nagyjából 2,5 óra volt. Formázni nem lehet, a lemezkezelőben még mindig nem jelenik meg. Nem tudom igazából mi tévő legyek. Az egyik barátom majd lehet tud segíteni, de addig is megpróbálok tapasztalatokat, meg infókat szerezni itt, hátha történt már valakivel hasonló. Előre is köszi a segítséget!
-
válasz
Spectrum #43118 üzenetére
Szia!
A gyártó oldalon lévő adatok tájékoztató jeleggel tüntetnek fel a hőmérsékleti tartományokat. Pl. nekem túl hideg volt a félszoba, mert szeretem hidegen aludni az éjszakán. Ekkor jött a hiba (gyakori drive eltűnése), azóta 25-45 Celsius fok közötti szabályokat tartom be, a szerver HDD-k is hasonló tartományban működnek immár 6-7 éve, volt hogy 42 Celsius fokot mutatott nyáron. Szerelj be valamelyik 8 vagy 12 cm-es hűtőventit, ez van.
-
Spectrum
aktív tag
Sziasztok!
Van egy WD30EURS merevlemezem, amit közel 2 év után egyszercsak nem ismer fel a bios. Egyik nap átmozgattam róla mind a 3 tera adatot, majd a következő bekapcsolásnál áll a boot-képernyő, majd felismerés nélkül továbblép. Illetve 20 újraindításból 1-szer elérhető tökéletetesen, lehet rá másolni stb, majd következőnél megint semmi.
Garanciába visszavittem, és közölték, hogy a smart adatok alapján túlmelegedett. Ez elég kamunak hangzik, ugyanis hdsentinel folyamatosan figyelte, a legmagasabb hőmérséklet talán 58 fok volt egy másfél évvel ezelőtti nyári napon. Ez még messze van a "túlmelegedés" kategóriától, különösen azért, mert ez egy AV-GP szériás vinyó, 24x7-es használatra 0-70 fok között a gyári sheet szerint.A kérdés, hogy létezik-e "merevlemez túlmelegedés" miatti végleges meghibásodás, illetve garanciavesztés ebben a tartományban? Egyelőre nem mentem be érte, csak emailben tájékoztattak, ezért szeretnék felkészülni.
-
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
banderasz77 #43115 üzenetére
Ja, egy működő vinchester ami használatban is van. Amúgy még lehet is kapni, de olvasmányaim alapján, jó ha azonos a firmware.
-
otto14
őstag
válasz
Smktrooper #43067 üzenetére
Kicseréltem az adatkábelt, azóta nem volt gond.
-
banderasz77
addikt
válasz
Glaz-dozfhut #43113 üzenetére
Ez gondolom firmware verziót jelent, lehet, hogy esetünkben nincs is jelentősége.
Elektronikád lenne, vagy komplett vinyó? -
Glaz-dozfhut
őstag
válasz
banderasz77 #43111 üzenetére
Nekem CC27-es van és 2014. 05. 12 vásárlás.
-
pjen
félisten
válasz
banderasz77 #43111 üzenetére
Addig vidd el egy adat mentő céghez amig van remény,kisérletezés helyett.
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, miszerint a páromnak sajnos elromlott a HDD-je. Külső vinyó, hálózatról üzemelő, 3,5"-os. Sajnos rossz feszültségű hálózatba dugták külföldön, így jelenleg nem pörög fel. Gondolom elektronika hiba, kivéve asztali gépben sem indul.
Ha esetleg lenne valakinek, ilyen elektronika kellene:
Seagate Barracuda 2000 GB Model: ST2000DM001 FW: CC49
Rengeteg fénykép és videó van rajta, ami számára igen értékes emlékek.
A segítséget előre is köszönöm!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sanchez638 #43106 üzenetére
A HD Sentinel beépített tesztelőjére gondolsz? Igen. Küldj rá 5* random tartalmú szekvenciális írás+olvasás tesztet.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sanchez638 #43104 üzenetére
A low level még az MFM korában volt. Ugyanis ez magában foglalja a szektor fejlécének írását is. A későbbi ATA drive-ok már csak a szektor adatterületét írták újra. A beszúrt (szektorok közötti) servo megjelenésével meg főleg lehetetlen.
Marad az írás és olvasás. Viszont tesztprogrammal, mert az EGÉSZ felületet tesztelni kell.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sanchez638 #43102 üzenetére
A gravitációs vizsgálatokat sajnos nem tolerálják. Ha attól vannak hibái, felejtős adattárolónak. Viszont asztali gépben a teljes felület többszöri írás/olvasás tesztjével vagy meghal, vagy stabilizálódik. Így eldönthető, ha nincs külsérelmi nyoma, hogy garis-e, vagy használható. Persze ettől még pótolhatatlant nem tennék rá.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sanchez638 #43100 üzenetére
A SMART NEM százalékot mond. Annak van egy táblázata, ahol a különböző jellemzők adatai találhatóak. AZ a fontos! Egyébként 10% esetén nagy valószínűséggel a végkövetkeztetésed helyes. Milyen idős a drive?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SATA 500GB Bazár (Kingston A400, Crucial MX500 stb.)
- Samsung 990 Pro 1TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Dobozos, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged