Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
Valahogy dereng, hogy mintha én erről már beszéltem volna veled, és akkor is hanyagoltad volna a tényeket, szóval ha nem haragszol, akkor nem nagyon szeretném tovább dagasztani ezt.
Tessék, itt az ASUS Ally X, a Lenovo Legion Go és a Valve Steam Deck árgrafikonja az elmúlt 1 évből. Az első kettőnél jött új generáció, a Steam Decknél nem. Mindenki eldöntheti ebből, hogy vajon mesterségesen feltolták-e az árakat, vagy sem.

Az 1500€ feletti kínai "Alis" kézikonzolok meg úgy fogynak, ahogy akarnak, a piaci részesedésük kb kimutathatatlan, ahogy az eladott darabszám is. Ha lenne igény olyan drága konzolra, akkor kijönnének vele a nagy gyártók is.
Remélem megérted, hogy én úgy gondolom, hogy mindent elmnondtam a témában, és már nagyon off lenne tovább ütni a vasat. További szép napot!
-
peet05
senior tag
A cikk is Z13-ról szól, Te is arra reagáltál először, persze, hogy arról írok. A többi körítés csak jött hozzá, mert említve lett. Ez egy speciális kiadás, mint anno az ACRNM volt. Azt is vették, ezt is venni fogják, akárcsak a sima verziót. Univerzalitásában van a zsenialitása.
2024-es Ally-X nyitóára ugyanannyi volt, mint most a 2025-ös Xbox Ally-X-nek, akkor hol az emelkedés? Tényleg nem értem, melyik chart-ot nézted.
Ha lehetséges új árat hasonlítsunk új árhoz. És ne refurb, meg újszerűt, mert torzítja a képet.
Ezt is leírtam, játékfüggő, 10-30% is lehet a difi, engedd el a peak-et, és ne csak indie-ban gondolkodj."..a gyártók meg nem akartak 2000€-s áron új konzolgenerációt kiadni." - Dehogynem, ott a GPD Win 5, jön az Ayaneo, stb. Amikor kijött a 2025-ös Z13 a Strix Halo-val, könyörögtek az emberek, hogy tegyék handheld-be, és instant buy. Tessék itt van, veszik-viszik.
Az MSI nem halmozott soha, volt egy adott készlet (kevesebb, mint a többi gyártónak), ha elfogyott, elfogyott. A 8 AI+ nagyon jól sikerült, és remekül teljesít a Lunar Lake-el. De szintén megkérik az árát.
GPD Win 5: ha a teljesítmény több, mint kétszeres, és a körítés is rendben van, akkor az ára lehet kétszeres, vagy több. Nem?
Vagy a Te elképzelésed szerint, legyen többszörös a teljesítmény, de, hogy ne legyen túlárazott, csak 10%-kal kerüljön többe?
Ez nem alsópolcos termék, ennek megfelelően az ára is annyi. -
Tin
veterán
Bár én eddig a Strix Point/Halo sorozatról beszéltem a durván túlárazottság alatt, de most már látom, hogy te meg a Z13-ról. Persze, az is túlárazott, vegye, akinek van rá fölös pénze villantani, most hogy becsomagolják megint valamibe, csak hogy elmenjen. Mert én ezt látom, ezt is írtam: szerencsétlen AMD valahogy próbálja eladni a Strix-es túlárazott cuccait, de a kutyának sem kell. Újra írom sokadszor: nem a teljesítmény, hanem az ár miatt.
A Z1E-Z2E összehasonlításról tonnányi videó van, és az összes valamire való hozzáértő elmondja benne, hogy szép meg jó, csak közben 50-100%-al felment a handheldek ára, amiért peak-ben kapsz +10%-ot, és kész. Nyilván azért, mert az AMD-nek a nyakán maradt volna a sok Strix Point CPU, ezért átbrandelték Z2 Extreme-re, így a handheld gyártók kénytelenek voltak ezt kiadni "valamiként". És akkor jön, hogy "jobban skálázódik", meg hasonlók, és hát tök jó, hogy az indie játékokban vagy visszavéve jól fogyaszt, de akkor meg feleannyiért ott a Steam Deck, minek költene az ember kétszer annyit valamire, ami 10%-al jobb, mint az előző generáció, cserébe közel kétszer annyiba kerül? Nem újonnan, nyilván feltolták az előző generáció árát is, hogy passzoljon, de egy Xbox Ally X áráért tudsz venni egy Steam Decket és egy Ally X-et, kis szerencsével újonnan, vagy refurbished-ben (most már a RAM para miatt talán nem, erre írtam, hogy az most mindent borít). Ja, és persze, hogy elviszik az új generációt, hiszen karácsony volt, baromi alacsony készlettel indult minden gyártó, és még az MSI Claw 8 is folyamatosan hiánycikk, pedig már jó ideje a piacon van.
A Strix Halo, ami ebben a Z13-ban van, nyilván egy szörnyeteg teljesítményben, de árban meg még a duplája lenne a kézikonzol a mostani magas árakhoz képest is, ha az lenne benne. De nincs, mert azt meg nem adta az AMD emberi áron, a gyártók meg nem akartak 2000€-s áron új konzolgenerációt kiadni. Kíváncsi leszek, mennyi lesz a Panther Lake ára.
Amiket itt leírtam, azt nem én találom ki, hanem tele van vele az internet, és bárki utánanézhet. A linkelt képed meg nem bizonyít mást, mint amiben senki sem vitatkozott: a teljesítményt. A gond csak, hogy a GPD Win 5 kínai konzol legkisebb modellje is 1600€, és abban a kisebb Strix Halo van, alapkiépítéssel, és a kínai (mínuszos) "felárral". "Normális" gyártó konzolaként az szépen becsúszna 2000€ fölé. Szóval nevezhetjük rétegterméknek, vagy egyszerűen túlárazott AMD cuccnak, merthogy bármibe rakják a Strix Point/Halo generációt, az mocskosul drága lesz.
-
peet05
senior tag
A Z13 rétegtermék, mindig is az volt. Anyaghasználat, kialakítás, hűtés, kijelző, stb., ennek megfelelően árazták be. Akinek ez a fajta mobilitás kell, megveszi. Persze, kevesebb fogy belőle, mint egy LOQ-ból, de másik ligában is játszik, ezért nem jó összehasonlítani.
Különösen a 2025-ös verziót, ami a Strix Halo-val nagyot gurított. Árban úgy illik, hogy pl. Zephyrus G14-hez méred, a miértek a második mondatban felsorolva.Hogyne említeném a Z2 Extreme-et, le is írtam, hogy miért méltó utódja a Z1 Extreme-nek. Azt írtad, hogy drágább, meg, hogy nem kell senkinek, erre mondtam, hogy ez így nem fedi a valóságot, hoztam is példát.
Miért ne akarnám a handheld-et alacsony terhelésen használni, ha 15-17W-on hozza azt a teljesítményt, amit a másik hozott 25-30W-ból?
A SteamDeck egy remek masina, akárcsak a SteamOS, ebben vita nincs, de nem lehet mindig ezt a kártyát előhúzni, mert van, amikor több kell."A Z2 Extreme-et meg ne keverd ide. Pont az Xbox Ally X-nél kapod tök ugyanazt a hardvert eggyel újabb SOC-al ugyanannyiért, mint amennyi az előző generáció nyitó ára volt évekkel ezelőtt"
"Hidd el, a handheld piac, meg úgy általában az AMD jelenlegi mobil SOC-ai DURVÁN túlárazottak az előző genekhez képest, és semmi sem indokol 30-50% felárat 10% teljesítménynövekedés mellett" - Ha ugyanannyi, mint az előző gen., akkor hol van a felár, hol a túlárazás?
Azt is leírtam, hogy nem csak 10% a difi teljesítményben."Ezt nem én mondom, hanem kb mindenki, ha kicsit utánanézel, te is képbe kerülhetsz." - Nem vagyok vakon, mert van Ally-X-em, tisztában vagyok vele, hogy mit ad. Van összehasonlítási alapom, saját kézből.
Ezt meg csak úgy itt hagyom: [link]
-
Tin
veterán
Végülis nevezhetjük rétegterméknek az eladhatatlan generációt is
Bocs, de a Strix point a jelenlegi mobil SOC, és még mindig szörnyen drága a korábbi Hawk Pointhoz képest. Ez nem rétegtermék, hanem konkrétan túl drága lett az aktuális generáció, ezért viszik a Hawk Pointot még mindig, mint a cukrot. Szerencsétlen AMD azzal próbálja ezt kompenzálni, hogy ÁTNEVEZI a Hawk Point SOC-okat, és akkor úgy marketingeli, mintha ez valamiben más lenne: 8845HS vs Ryzen 7 260 tök ugyanaz más névvel.A következő generációs mobil SOC meg még drágább, persze nevezhetjük ezt is rétegterméknek, de egyszerűen az a gond vele, hogy annyira drága, hogy nem kell senkinek.
A Z2 Extreme-et meg ne keverd ide. Pont az Xbox Ally X-nél kapod tök ugyanazt a hardvert eggyel újabb SOC-al ugyanannyiért, mint amennyi az előző generáció nyitó ára volt évekkel ezelőtt, csak a gond, hogy annak az ára közben lement, majd kivonták a piacról, elkezdték felfelé tolni a hiánnyal, és most arra mutogatnak, hogy jaj de jó? Na és nézted a Lenovo csodálatos gépét, amit kapni sem lehet, és annyira drága, hogy a használtpiacon másfélszeres áron megy? Az ugye azért megvan, hogy bár a Z2 Extreme sokkal jobban fogyaszt alacsony terhelésen, mint a Z1E, de peakben nagyjából 10-15%-ot tud hozni, és persze ki akarja alacsony terhelésen használni az 1000€-s handheldet, amikor simán vehet feleannyiért egy Steam Decket is?
Hidd el, a handheld piac, meg úgy általában az AMD jelenlegi mobil SOC-ai DURVÁN túlárazottak az előző genekhez képest, és semmi sem indokol 30-50% felárat 10% teljesítménynövekedés mellett. Ezt nem én mondom, hanem kb mindenki, ha kicsit utánanézel, te is képbe kerülhetsz. Most a RAM-para nyilván megkavarja a dolgokat, de az AMD kicsit kezdett elszállni az árakkal, és most a RAM-helyzet majd lepofozza őket, mert ha az emberek RAM-ra költik a pénzüket, akkor nem fognak túlárazott CPU-t venni.
-
peet05
senior tag
Újra leírom én is, az ára azért annyi, amennyi, mert rétegtermék, de nem eladhatatlan, ez erős túlzás.
Z2 Extreme, elsősorban handheld-re gondoltam. És ott nem drágább pl. ROG Xbox Ally X, mint a "sima" Ally-X volt. Kb. ugyanaz a nyitóár. Ne a sima Z1-hez hasonlítsd.
Teljesítményben 10-30% a difi (Z1E vs. Z2E), de ez is alkalmazás, játék függő. Energiahatékonyságban sokkal jobb.
Strix Halo szintén, mini-pc, handheld, remekül skálázható, jó energiahatékonysággal. -
Tin
veterán
Pedig nem nagyon kellett senkinek, hiszen ez a gép már vagy 1 éve a piacon van, és eladhatatlan. A Z2 Extreme meg egy újracsomagolt HX 370 (AI mag nélkül, vagy vele), ami szintén nem brt semmilyen szinten slágertermék lenni sehol, merthogy olyan drága volt. A MiniPC is, igen, ezért kellett Z2 Extreme-ként eladni. És a teljesítmény-ugrás is olyan hatalmas lett, hogy mennyi, 10-15%? A konzolok ára meg felment a duplájára, amikor meg előkerül kis tételben pár Z1 Extreme-es Ally X mondjuk, 1 percen belül elkapkodják, miért is? Ja, és az előrendelésben elfogyó gépeknél azt ugye tudod, hogy azért fogytak el, mert elég keveset gyártottak?
A Hawk Point még jó áron ment, el is adtak belőle csilliárdot. A Strix Point viszont már annyira drága volt, hogy nem lett túl nagy siker, ezért is vannak ezek az újracsomagolások. Újra mondom: nem az ereje, az ára lett durva. Ott is azzal kezdett el csökkenni az ár, hogy elkezdték kiherélni a SOC-okat, és most már nem csak HX 370 van, hanem pl HX 350 is, de az már messze nem olyan zseniális teljestmény, és az még mindig rohadt drága egy (szintén újracsomagolt és átnevezett) Hawk Pointhoz képest.
-
-
Tehát egy béna 2-in-1, ami egyszerre rossz tabletnek és laptopnak is, fog elavulttá tenni minden mást.
Aha
-
Meridian
senior tag
és melyik lesz drágább? Ez a cucc, vagy 64GB DDR5 RAM...?

-
peet05
senior tag
Ez így ebben a formában nem igaz.
Ja, a mini pc-től kezdve a handheld-ig bezárólag, előrendelésben elfogyott, azért nem kell senkinek a 395+..
A Z2 Extreme is elég szép fejlődésen ment keresztül a Z1E-hez képest.Mert rétegtermék. Különleges, univerzális, nem csak külcsínben, belbecsben is. És mint olyan, mindig is drága lesz, de ez mindenre ráhúzható.
Mindegy, hogy Kojima edition, vagy "sima" Z13.Ezt nem csak Neked:
Tényleg ennyire nehéz meglátni a "jót" a hardverben, és annak "körítésében"? -
Patrik.Varga
tag
Parasztvakítás, elérhetetlen áron. Semmi több.
-
Tin
veterán
Szerencsétlenek már a megjelenés óta képtelenek eladni ezt a túlárazott cuccot (ROG Flow Z13), most becsomagolják valami csillogóba, hogy hátha így elviszik?
Az AMD "csúcs" integrált megoldásai olyan drágák, hogy nem kell senkinek. A jelenlegi AMD-s handheld proci (Z2 Extreme) is az 1 évvel ezelőtti "csúcs" SOC újracsomagolása, mert az sem kellett senkinek.
(Nem azt mondom, hogy nem bika, mert dehogynem, csak azt, hogy ennyiért értelmetlenül drága még akkor is, ha az ára csak részben az AMD kapzsisága, más részben meg a rohadt magas gyártási költség eredménye)
-
-
Chiller
őstag
Kukába vele.
Amúgy meg ez már lassan egy éves hardver kicsit átdizájnolva, de biztos átaludta a cikkíró.
Elég unalmas már ez a sok clickbait cím, nem?
-
Kicsit túlzásnak érzem a címet. Egyrészt ez csak a szokásos surface pro kopinak tűnik amit megspékeltek egy kis ízléstelen gémer csicsával. Vagy én értem félre?
-
.LnB
titán
Elég durva, hogy Kojima nevével, vagyis a cégének a nevével, és dizájnjával el lehet adni ilyen termékeket. Mondjuk nem tudjuk mennyire limitált cuccok ezek. De hát eddig is voltak órák, szemüvegek meg minden féle cucc. Van a játékiparban hasonló karakter? (Nincs.
)
Kár, hogy Asus, mert azzal viszont nekem nem igen lehet eladni sok mindent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 7390 2in1 360 fokban kinyitható 13,3" FHD IPS touch, 8650u, 16GB RAM, jó akku.
- DELL Latitude 5420 Core i5-1135G7
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 7th - i5-8365U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Latitude 5330 /i5-1245u/16GB/256GB SSD/13.3" FHD laptop
- RÉSZLETRE .Bankmentes kamatmentes. OPCIONÁLIS. G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
- Svájci jellegű bicska eladó
- AKCIÓ! Gigabyte Gaming RTX 3060Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Honor 400 5G 512 GB Desert Gold karcmentes (8 GB /512 Gb)
- HP ProBook x360 435 G8 Ryzen 5 5600U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bocs, de a Strix point a jelenlegi mobil SOC, és még mindig szörnyen drága a korábbi Hawk Pointhoz képest. Ez nem rétegtermék, hanem konkrétan túl drága lett az aktuális generáció, ezért viszik a Hawk Pointot még mindig, mint a cukrot. Szerencsétlen AMD azzal próbálja ezt kompenzálni, hogy ÁTNEVEZI a Hawk Point SOC-okat, és akkor úgy marketingeli, mintha ez valamiben más lenne: 8845HS vs Ryzen 7 260 tök ugyanaz más névvel.