Hirdetés
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peak
addikt
Meg eleve a HDMI 1.4 szabvány része az Ethernet protokoll... mekkora durva lenne már, ha egyik oldalon betolnám a Széchenyi-könyvtár összest, a másikon meg valami krixx-kraxx jönne ki, mert "nem bithelyes" az átvitel...
Majd a jövőben szépen megvalósítják a bufferelt HDMI videoátvitelt, és akkor már tényleg csak a megjelenítő panelek fizikai képességei fogják meghatározni, hogy éppen milyen látható szint fog mutatni. (hacsak már nem megvalósított dolog)
-
BBéci
legenda
"a 2 dolláros és a sokszáz dolláros HDMI között nincs olyan mértékű minőségi különbség, melyet az ára sejtet"
Ez nyilvánvaló, soha senki nem állította az ellenkezőjét- Az a lényeg, hogy van különbség.Azt sem mondta senki, hogy szebben szól az SSD, de az arról lejátszott zene mégis más, mint a külső merevlemezről érkező.
-
Tonyo
őstag
válasz
xtremetuning #9190 üzenetére
Most Te is visszafele szerkesztettél?
Peak : "jogos a pont mester " elsőre nem esik le, hogy ezt most ki írta kinek?
Ezért hülyeség a visszaszerkesztés
-
norral
aktív tag
Ha valaha csináltok egy ilyen tesztet, tegyétek ide ki az eredményét.
-
válasz
xtremetuning #9188 üzenetére
valahogy egymást is meggyőztétek, nem?
-
Peak
addikt
válasz
Turbo73 #9193 üzenetére
Az aláírásomban találsz egy linket pont erről a kérdésről.
A cikk arról szól, hogy szinmérővel és optikai kalibráló eszközzel egy TVn elkezdett mérni jelet, szinösszetételt, stb
A konklúzió ott volt, hogy a 2 dolláros és a sokszáz dolláros HDMI között nincs olyan mértékű minőségi különbség, melyet az ára sejtet.
.
A probléma ott van, hogy mérésbeli eltéréseket maga a PANEL ELEKTRONIKA és az amúgy ismert latencys pixel vezérlés okozzta.
Tehát technikailag nem mérvadó a teszt a HDMI adathelyességének mérésére, kizárólag a szinergia kimutatására.A másik tesztben annyit ellenőriztek, hogy 5 különböző kábel tipus és 3 különböző hosszán a TISZTÁN digitális jel milyen mértékben megy át, hogy módosul, stb.
Oszciloszkóppal és digijelgenerátorral tolták.Ott egyértelműen kiderült, hogy egy bizonyos hossz felett az árnyékolás nélküli HDMI kábel képtelen volt pontosan átvinni a négyszögjelet.
De erről már irtam előzőleg, hogy egy bizonyos szintig VAN értelme drágább kábelt venni, aztán meg már placebó.
-
remek példa a popcorn. a-210-em van. egy darabig ugyanazt a hdd-t a belső helyére tettem, egy ideje külső usb házzal van rádugva. semmi különbség nincs. nem is lehetne, mindkét esetben usb adatkommunikáció zajlik, ami hibátlan adatátvitelt eredményez. 5 ft-os kábellel is.
az ssd előnyei sem itt jelentkeznek, arról ugyanaz az adat jön le, mint a hdd-ről. ha nem bánod, most nem műtöm ki az ssd-t és tesztelem le, csak azért, hogy bebizonyítsam a nyilvánvalót.
ne haragudj, hogy ezt mondom, de a te tapasztalatod vajmi keveset ér, ha egzaktul specifikált, hibátlan adatátviteli protokollok ellenében akarod használni. akkor csak és egyedül magadból csinálhatsz bolondot, ha különbségekről beszélsz. viszont, és ezt is kb. huszadszorra írom le: nem minden digitális jel ilyen. a hdmi például tippem szerint nem. az usb audio sem. az usb data igen.
(#9185) erre meg reflektálni sem szeretnék, szóról szóra ugyanezt mondhatnám a "hívő oldal" ellenében is. a különbség az, hogy az egyik esetben az érv az, hogy "de hát én ezt hallom-látom", a másik esetben meg egy pontos specifikáció.
(tudod, rohadt sokat hallgattam emberektől, hogy melyik lottószámnak mennyi esélye van, meg hogy azért gondoljunk már bele, hogy az 1-2-3-4-5 kihúzásának tutira kisebb esélye van, mint egy tetszőleges, rögzített, másik random öt számnak. mit is mondhatnék...?)
-
Turbo73
tag
válasz
xtremetuning #9187 üzenetére
Össze kellene jönnünk, úgy tűnik tudnál mutatni nekem újat.
Persze én igazából az egzakt mérésekben hiszek, labor körülmények között.
A szín mélység változása, lehet pl. szintén kábelhiba, hiszen itt nagy sebességű digitális adatfolyam van, hibajavítás nélkül.
-
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9190 üzenetére
jogos a pont mester
(ez NEM cinizmus
bizonyos fokig tisztelek itt sok embert, függetlenül attól, hogy néha teljesen ellentétes oldalon állunk a véleményünkkel )
de legalább ennyire nevetségesek a felhozott tekintélyelvű indokok és magyarázatok
-
-
Peak
addikt
És tudod hogy miért?
Azért, mert a merevlemezekben forgó alkatrész van, elektromotor, amely maga körül gerjeszti a teret, zajt okozhat az elektronikán ez a cucc, és nem fér bele a maguk által meghatározott minőségi kritériumokba.
Ezen kivül melegszik, rezonál, többet fogyaszt, kisebb a megbizhatósága ütésre, stb.
Tehát mind-mind érthető, logikus, és megfogható indok.
De NEM AZÉRT, mert szebben szólna az SSD.
Elárulom, hogy a legtisztább lejátszás pont a hálózaton keresztüli, mert a forrás zaját teljesen le lehet választani a feldolgozó elektronikáról, DACról.
Inkább biznék az elektronikai tervezők tudásában és specifikációiban, mint bárkinek a szubjektiv hallásában.De tudom-tudom... a Dune lejátszókban levő Wester Digital vinyónak szebb a pirosa, ha pedig Seagate vinyót teszek bele, akkor élesebb a kép. ( smiley
)
-
xtremetuning
addikt
válasz
Turbo73 #9175 üzenetére
Örülök, hogy itt egy szakmász is .
Nem egy filmről, hanem az összesről tűnt el szemcse. Nyílván a stilizált nem tűnt el
Mélyebb lett a kék szín egyértelműen. És jobb lett a háttérmosás (nyitottabb-tágabb objektíves felvételnél) jobban elkülönül a kihangsúlyozott rész. Nem viccelek. Hobbifotózok is pár éve, némi rálátásom van a képekre-képi világra .
Ja és Parci sem mindig használja a szerkeszt gombot. Ejnye-bejnye
-
spiky03
veterán
válasz
#09634560 #9133 üzenetére
Jelenleg ugye Eltax Silvertone 200-as frontok vannak a Yamahámra kötve, így maradnék majd az álló frontoknál.
Olyan jó lenne meghallgatni ezeket mind mozin is, nem csak sztereó zenén.@TCr
A jövőre is gondolok.Ha esetleg nagyobb lakásba költözök, akkor is jó legyen. Meg mint írtam én ott meg is állnék, mert ezekben az erősítőkben minden benne van ami kell.
Nah meg nem tekerném fel fullra, mert csak panelben lakok.@ginola
Jelenleg ismét csak infókat gyűjtök. a vásárlás jövő évben lenne csak, mert most az első projekt a tv vásárlás lesz.
De szerintem olyan 100k lesz majd a limit. Persze egy jó használt is beleférhet majd a képbe.
Nah meg ugye azért még addig sok víz lefolyik a Dunán. -
Tonyo
őstag
Egyszer kellene tartani egy találkozót! Placebó huszárok vs. aki hisz a különbségekben. Ott minden kiderülne és senki nem tudna csúsztatni. Igaz tagadni még ott is lehet, de etikátlan lenne.
-
BBéci
legenda
Pedig a high-end lejátszókban egyre inkább az SSD-re állnak rá, aminek egyik oka a hangminőség. De a Dune, Popcorn és hasonló lejátszóknál is sokan esküsznek a beépített merevlemezről lejátszott filmek jobb kép és hangminőségére.
Tapasztalataid alapján jelented ki ezt: "aki viszont kihallgatja a különbséget aközött, hogy usb data átvitel ssd-ről vagy hdd-ről megy az usb audio output forrásáig (ha jól értem a rendszert), az bizony hallucinál"?
Milyen rendszeren, milyen kábelekkel, milyen zenével próbáltad?Ne szabványokat nézegessünk, nem arra vannak a szemeink! Képet, filmet és élvezzük az elérhető legjobb minőségben!
-
ugrálunk a témák között. át kell nézni a hdmi szabványt első körben, mielőtt ki lehetne jelenteni, hogy garantáltan nem számít a kábel. egyébként, ha tippelnem kéne, mivel az egy sima egyirányú audiovizuális kommunikáció, ezért jó esély van rá, hogy nem adatcsomagonként, hanem streamként megy át rajta minden, és épp ezért nem ellenőrzött és nem is garantáltan hibátlan. ergo, számíthat a kábel, és bár kevésbé, mint analóg jelátvitelnél, de torzulhat az információ.
-
"Vakteszten miféle placebo lehet, amikor valaki cserélgeti a kábeleket, bemeneteket, én csak hallgatom?"
bármilyen. ne vedd magadra, de mondok egy hülye példát: van, aki Jézust látta. én bár kételkedem, de nem tudnám cáfolni, ahogy ő sem bizonyítani. az érzékszervek már csak ilyenek.
aki viszont kihallgatja a különbséget aközött, hogy usb data átvitel ssd-ről vagy hdd-ről megy az usb audio output forrásáig (ha jól értem a rendszert), az bizony hallucinál. szori. írtam már, hogy ha ez így lenne, akkor fájlok másolásánál is gyakrabban mennének át hibás állományok az egyikről, mint a másikról. ha ssd-ről installálom a windowst, el sem indul, mert sérülnek a fájlok? vagy hogy? a garantáltan hibátlan adatátvitel az, ami: bithelyes, egyező, azonos. pont.
-
robi0604
őstag
Egyéb teendőim miatt még a "read only" módot is hanyagoltam egy jó pár napja és most értelek be Titeket.
Mi folyik már megint itt... Sose lesz vége...(#9179) BBéci
+1
-
Turbo73
tag
válasz
xtremetuning #9154 üzenetére
Erre nem egyszerű válaszolni, de megpróbálom.
Első körben azt mondom, hogy lehetetlen.
Második körben valóban meg kellene vizsgálni, mérni az adat folyamot, és ha valóban látható különbség van, akkor a checksum értékek nem lesznek egyformák, magyarán valamelyik kábel hibázik.
Harmadik körben a HDMI hibái is nagyon jól detektálhatóak, a kis fehér pöttyöződéstől egészen a teljes képvesztésig, de az, hogy KIZÁRÓLAG! HDMI kábel cserétől eltűnik a filmről a szemcsésedés, élesebb a kép, más egy szín, az egyszerűen lehetetlen.Mondom mindezt úgy, hogy nem csak elmélettel foglalkozom, hanem 21 éve ez a szakmám a Broadcast világában és rengeteg kábelt próbáltam már, igaz nálam a képátló 'csak' 3m.
-
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9171 üzenetére
Feladtam.
pisz!
-
xtremetuning
addikt
Értsétek meg : NEM AKAROK ennyi plusz pénzért semmit belehallani.
És a lét is el tudnám másik hobbimra költeni.És nem azon van a hangsúly, hogy miért hallom gyengébbnek az usb bemenetet.
Azt el tudom képzelni, hogy direkt más a jelút, mint azt egy pár napja kifejtettem.
De ugyanazon a 'más' usb jelúton is különbözik 2 fajta usb kábel hangja.
Figyelek. -
BBéci
legenda
válasz
bajnokpityu #9167 üzenetére
Ezzel egyetértek, éppen a HIGH END 2012-n hallottam Naim rendszert ugyanolyan Scalákkal, mint amilyen Ricsinek van. Közelében nem volt a hangja.
(#9169) Peak
Vakteszten miféle placebo lehet, amikor valaki cserélgeti a kábeleket, bemeneteket, én csak hallgatom? -
Peak
addikt
"Embla has an USB port for USB memory sticks or external harddrives, which can be used for external storage of music. Embla has a second USB port for streaming music from a computer."
Tehát két USB port van rajta, az egyik ADAT kapcsolathoz, a másik pedig USB AUDIO portnak. Értelem szerűen a kettőnek belül teljesen különböző kapcsolása van.
Konkrétan a belső tároló és az USB adat porton levő állományok között semmilyen különbséget nem tapasztalhatsz, hiszen a DAChoz egy azonos porton kerül. Ha mégis, az placebo.Az USB Audio port pedig külső hangkártyaként viselkedik pl. PC-re csatlakozás esetén, ami azt jelenti, hogy PCM avagy streamelt adatfolyamot kap, ami kikerüli az SSD/HDD/USB adatelektronikát.
-
BBéci
legenda
válasz
Ed Parker #9155 üzenetére
Az a kábel valóban nem méltó egy Focal termékhez, ebben teljes mértékben igazad van.
(#9157) Parci
Bladelius Embla a benne lévő SSD-vel és egy külső házban lévő merevlemez, USB kábellel csatlakoztatva.(#9158) axwel18
Mindkettő szükséges. Ha csak az egyiket illeszted a rendszerbe, félkarú óriást hozol létre. -
bajnokpityu
félisten
Konkrétan egy naim network playert hallottam már, és nem egy kategória az Emblával.
Ha az is ilyen 0 jitteres teknika volt, akkor valaki valamit elszúrt.
Egyébként márott sántit a 0 jitter, hogy ez kb lehetetlen. 1mm vezetőn máris van jitter.
minden forrasztásról(különböző anyagok határán, és emiatt magán a vezetőn belül is rossz anyag miatt) picit visszaverődik a jel, szintén oda a tökéletes digitális átvitel. -
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9165 üzenetére
Pl. asszinkron PCM jelnél lehet difi. USB data átvitelnél nem. Ott kötelező a bithelyes átvitel.
De minden kötöszködés nélkül mondom, hogy ha a NAIM tervezője idejönne, és azt mondaná, hogy Nincs különbség, akkor is hallanátok, mert hallani akartok. -
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9163 üzenetére
A külső SATA dokkoló márkája mi? Milyen adatátvitelen dolgozik? USB audio vagy USB data szabványon küldi a jelet?
Már itt kibukik az, hogy koránt sem biztos, hogy pont ugyan azon az áramkörön mennek keresztül az adatok, hogy PCM jelként vagy FÁJL állapotként mennek keresztül a rendszeren. -
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9160 üzenetére
Pontosan ez milyen eszköz? (tételesen)
Szerk: pl. különböző források esetén (pl. DACoknál) teljesen más utat járhat be egy jel egyik és másik bemenetről is.
Számomra az lenne a normális és magától értetődő, ha a minden DAC úgy lenne megépítve, mint az a NAIM DAC, amelynek az ÖSSZES bemenete teljesen független az átalakítótól, amig adatot/jelet nem kap. Nem két fillér az sem, de pl. bőven van neten leírás és séma a komoly jitter korrektor áramkörökről. Elviekben nem kéne súlyos pénzek hozzá, hogy tisztességes rendszert építsenek ennek analógiájára.
-
xtremetuning
addikt
Akkor miért van, hogyha a gyári ssdre és a külső vinyóra felteszem, ugyanazt az embla által elkészített rippet, akkor a külső vinyóról gyengébb a zene (értsd hallhatóan eltűnik a mély frekiből). Ha kicserélem az usb kábelt egy Audioqest Forestre (csak viccből, mert én sem hiszek benne), akkor nincs változás. Ok, megnyugodtam - tényleg nincs különbség.
Aztán az egyik idióta haverom kiröhög és hoz egy Audioqest Carbont és én nem adom vissza neki, mert már alig van különbség a belső és a külső közt. Mi változott ? Csak a kábel.
Hidd el nem akarok feleslegesen pénzt költeni.
De mégis ott a difi. Mi a jó fenétől ??? -
Peak
addikt
válasz
xtremetuning #9147 üzenetére
Nem befolyásol semmit a kábelhossz és a nyákon megtett út sem, mivel kismillió órajelgenerátor dolgozik minden egyes áramkörön. A regiszterek és processzorok feladata azt összehangolni, az adatfolyamot helyesen továbbitani számitógépen belül.
Amikor a jel kikerül a Toslinkre például, akkor onnantól az már kismértékben szinkronizált jeltől kezdve akár szinkronizálatlan jelig is terjedhet eszköztől függően.Van még két példám. Az egyik a filmekből jól ismert "visszafelé forog az autó kereke" optikai csalódás. Pont úgy történik a képkozkák "mintavételezése", hogy a küllő mindig hátrébb látszódik. A szinkronizálatlan jelnél is igy történik "adatvesztés", hogy egyszerűen elveszhetnek egyes diszkrét jelek.
Vagy a másik, az a reklám, amikor nem akarja hallani az anyuka hogy mit mondanak neki, és ritmusosan papapapapazik, közben más ritmusban befogja a fülét, eltakarja, majd vissza. Ha nem ugyan abban a ritmusban nyitod és zárod a füled, mint ahogy valaki papapazik, akkor minden X-edik "pa"-t nem fogsz hallani, mert épp akkor befogod a füled.
Én egyébként - noha nem tudom és nem is akarom megfizetni - a bufferelt DAC-okat preferálnám mindenképp, mert - ahogy már a múltban is mondottam - szerintem a DAC az első fontos komponens egy láncban.
-
axwel18
senior tag
Lenne egy kérdésem. Hogy érnék el nagyobb javulást ha vennék egy alces-t vagy ha tápkábelt cserélnék ?
-
-
válasz
no, örülök, hogy legalább valaki érdeklődik...
igazából digitális jeleknél az egyetlen kérdés, hogy garantált-e a hibátlan adatátvitel. ennek csomó megoldása lehet, az időzítési hibákat például puffereléssel lehet kiküszöbölni, ahogy Peak írta. az adatvesztést meg ellenőrző bitekkel, bájtokkal. ilyen mondjuk az "ecc"-s memóriamodul, ahol +1 bit van csak azért, hogy az esetlegesen sérülő információt (0-ból 1-es lesz vagy fordítva) automatikusan javítani tudja a rendszer.
amit írsz, ssd és külső hdd tipikusan jó példa: teljesen lényegtelen a kábel minősége, hossza, minden. az adat garantáltan hibátlanul ér át a túloldalra. analóg átvitelnél jó ez a gondolatmenet, ott számítana már a jelút hossza, minősége stb.
-
xtremetuning
addikt
válasz
Turbo73 #9148 üzenetére
Oké. Ezt elhiszem, elfogadom-rendben.
Egy dolgot magyarázz meg akkor légyszíves.
Hogy lehet az, hogy az én 12 méteres occsó hdmi kábelem nagyjából 3 és feles vászonátlónál hoz egy bizonyos szintet.
Kapok egy Van den Hul kábelt tesztre 10-szer annyiért. Az egy dolog, hogy élesebb a kép, de pirosít a másikhoz képest.
Kapok egy Nordost Silverline-t, az színhelyes, éles és eltűnteti az addig filmbéli stilizálásnak hitt szemcsésedést.
Gondolom a cheksum mindháromnál ugyanaz volt, Akkor ???12 méteres kábel - nagy kép. Hogy lehet ez ?
-
BBéci
legenda
Miért nem elegendő érv az, hogy mi halljuk a külső merevlemezről és a beépített SSD-ről lejátszott zenék közti minőségkülönbséget?
A hifi és a házimozi arra szolgál, hogy az érzékszerveinknek, látásunkon, hallásunkon keresztül az idegrendszerünknek, sőt, a lelkünknek kellemes érzéseket okozzon.
Semmiféle technikai magyarázat nem helyettesítheti ezt.Az lenne korrekt vitatkozás, ha nem csak Xtremetuning és még páran mesélnénk el a tapasztalatainkat, hanem a másik oldalról is jönne bármilyen hasonló, de csak fizika, számok, mérések, kétkedés, hülyézés, semmi egyéb.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Nem tőlem kérdezted, de sztem nem veszhet el adat.
Hogy a bufferrel való erőlködés során esetleg a proci erőlködik ahelyett,h zenét játszon le, az pl lehet. ez pedig rossz oprendszer,szoftver miatt szerintem pillanatokra bekövetkezhet.
-
BBéci
legenda
válasz
Ed Parker #9142 üzenetére
Ezt a kábelt adták hozzá, tehát nem noném, ezzel használtam, mert nem érkeztek meg az igazán márkásak. Természetesen ki fogom próbálni azokkal, amiket holnap kapok.
(#9148) Turbo73
Ki a rossebet érdekel a checksum, amikor látom, hallom a különbséget? Ha nem tapasztalok javulást, akkor messzire elhajítom, bármennyibe kerül, ez ennyire egyszerű.
Az elhajítást úgy értsd, hogy viszem vissza a forgalmazónak. Aki próba nélkül vesz kábelt, ha drága ha 500 forint, az igazi hülye. -
xtremetuning
addikt
Nem akarok a digitbe belefolyni de :
Ha a belső ssd-met használom, akkor nagyon rövid jelút van a nyákon.
A külső vinyóm 1 méteres usb kábelén, a kábel anyagminősége miatt nem lehet, hogy veszik el adat ???Komolyan kérdezem !
Parci : totál higgadt vagyok. Max. csak erőteljesebben hangsúlyozok. És a bogyóimat is bevettem
-
válasz
xtremetuning #9141 üzenetére
nem szeretnék most idézgetni, a lényeg, hogy úgy éreztem, hogy kezded elveszteni a türelmed, és előre szóltam. no offense, meg semmi rosszindulat.
a célja ráadásul - remélhetőleg - mind a "szkeptikusoknak", mind a "hívőknek" ugyanaz: kiszűrni, hogy mi átverés a gyártóktól, mi nem az, mire érdemes költeni és mi marhaság. szóval, bár ellentétes oldalról szaladnak neki sokan a kérdésnek, valahol középen találkozni kellene.
végül: olvass picit figyelmesebben. bizonyos esetekben elméletileg is kizárt a különbség x és y cucc között. ez eleve csak digitális jeleknél lehetséges. a tápkábel természetesen nem ilyen, ott valóban csak szkeptikus lehet az ember, meg próbálhat magyarázatokat találni, hogy miért és mennyit számíthat és mennyit nem. no meg próbálgathat is, ha van rá lehetősége. viszont amikor valaki egy bithelyes digitális adatfolyamnál jön a "kikóstoltam a tanninokat a 300e ft-os eszközből" dologgal, akkor valóban hülyét csinál magából. az nem hit kérdése.
épp ezért, mégegyszer, érdemesebb inkább közös nevezőre jutnia mindenkinek szerintem. első körben egyáltalán végiggondolni, hogy mi számíthat és mi nem. utána lehet azon vitatkozni, hogy azok a dolgok, amik számíthatnak, mennyit számítanak ténylegesen, és főleg miért.
-
BBéci
legenda
válasz
xtremetuning #9141 üzenetére
Amikor az állatkertben a zsiráfra mondja a parasztbácsi: ilyen állat nincs!
(#9143) Peak
Talán tévedek, de az írásaidból azt szűröm le, semmiféle (nulla) tapasztalattal nem rendelkezel azokról, amikről vitatkozol, csak a neten olvasottakra támaszkodsz.
Azt is elmagyaráztuk, hogy nem a jittert halljuk, hanem a zenére gyakorolt negatív hatását, mégsem felejted el a tizedesvessző utáni nullákat.
Olyanokkal vitatkozol, akik minden szabadidejükben és munkaidejük egy részében zenét és házimozit hallgatnak, közben készülékek és kiegészítők tucatjait, százait próbálják ki. -
Peak
addikt
Na tehát hogy tiszta legyen a digitális forrásból való zenélés.
Teljesen mindegy, hogy a cuccod belsővinyón van, van pendriveon, vagy CD lemezen, vagy a hálózaton egy NASon. Ezt egyszer és mindenkorra tessék tudomásul venni. Itt nincs pardon. Itt nincs olyan, hogy kétszer egymás után egy állományból egyszer a szózat, másszor a himnusz jön elő!
Szép is lenne, ha a banki rendszerekben csak 1 nullával többet irnának bárkihez is.Az első pont, ahol a Digitális jel feldolgozásra kerül, az maga a forráseszköz és a DAC közötti út. Az első "interconnect"!
Tehát a médialejátszód optikai kimenetére kikerül a digitális jel, majd mondjuk a külső DACba bekerül.
ITT van az első olyan pont, ahol bármi beleszólhat a hangzásba.A legnyilvánvalóbb dolog, az asszinkron átviteli mód miatt a JITTER EFFEKTUS... azaz az időzítési hiba. Ezt kell kiküszöbölni egy darab bufferrel, ahova a digitális adatokat KÖZVETLEN a DACba kerülés előtt tárolásra kerül, és onnan maga a DAC órajele alapján kerül kiolvasásra, gyakorlatilag 0 ps késlekedéssel vagy Jitterrel, vagy esetleg már annyira kis jitterrel, hogy azt mérni nem tudjuk. ( Legyünk tisztában azzal, hogy a FÉNY , a fotonok útját már CENTIMÉTER pontossággal tudjuk mérni!!! Akkor mennyire kispályás egy sima 1 / 44.1kHz mintavételi adatfolyam pontos időzítése?!
)
Az egész dologról pl. itt olvashattok:
0 ps Jitter DACAbban az esetben, ha nincs ilyen bufferelés, tehát az adat nem megfelelő ritmusban érkezik a DAChoz, akkor igenis MÉRHETŐ módon más és más ANALOG jel fog megjelenni a kimeneten. A kérdés ebben az esetben mindig az, hogy ezt hallod-e vagy sem. ( A már emlitett 0,0000000007 mp remegést/jitter Te meghallod?
)
Úgy tudnám hasonlatba tenni ezt az u.n. asszinkron átvitelt, mint pl. egy vizimalmot.
Folyik a patak bele korlátlanul egy csövön kereszül a hatalmas kerékbe, amire körben X kapacitású "tálak" vannak, és maga a viz súlya mozgatja.
A patak értelem szerűen NEM konstans vizmennyiséget folyat minden egyes tálkába, hanem egyikbe kevesebbet, a másikba többet, emiatt a kerék fogása ( természetesen nagyon pici ingadozással ) eltérést mutat.
Egyik pillanatban kevesebbet, a másikban többet fordul.EZ maga az asszinkron átvitel lényege.
EZT kell a digitális átvitelnél megszüntetni úgy, hogy egy buffer elektronikával FIXRE kell szabályozni mind a vizmennyiséget, mind a kerék forgási sebességét.Na remélem igy jól fejeztem ki magamat és első körben viszonylag érthető voltam...
-
xtremetuning
addikt
36 és fél fokos vagyok. Miért szeretnél lehűteni ?
Nem volt bántóbb a mondandóm, mint bármikor a Tietek.
Ha jól tudom, a tápkábel nem digitális, mégis megkérdőjelezitek.
A hangfalkábel sem az mégis detto a hozzáállás mind irány, mind járatás szempontjából.Szóval miért küldesz a frigóba ???
-
axwel18
senior tag
Azt hiszem hasonló az ízlésünk.
A Wharfedale hangfalak szerintem is a Denon erősítőkkel a legjobbak.Sanci38: Én úgy hallgattam az összes erősítőt hogy az én meglévő hangfalaimmal a MediaMaerkt-ba. 90E Ft-om volt, akkor a Pioneer VSX-520-hoz adtak valami Pio dvd lejátszót is 75E Ft-ér, Hallgattam Onkyo tx-nr-309-et is,Pioneer VSX-421-et, H/K AVR-156/158-at is tehát ezért az árért nagyjábol mindent meghallgattam és a Wharfedale Vardus VR-300-as szettel ez szólt a legszebben, Denonak volt a legtisztább hangja. Lehet hogyha nem ezekkel a hangfalakkal hallgattam volna akkor jobb lett volna a Pio de így ez volt a legjobb.
-
bajnokpityu
félisten
Neeem, sztem mi részben kütyüzünk, pszihológia miatt el-el veszünk részletekben.
Mi hallásunk 1-2 percig ojjektiv, utána részletek keresgetése. Ezért is jó, ha úgy tud az ember tesztelni, ha néha leáll, csönd, újraindít.Egyébként nálunk is pont párom volt, aki: alces marad a TV előtt. Gábor féle sín marad a HM erősitő előtt. Punktum. Nálam sztereora nem volt akkora hatással, mint a HM erősitőre.
-
spiky03
veterán
A következők közül melyiket javasolnátok egy kb 15 nm-en kialakított moziszigetre.
Onyko 609
Denon 1912
Valami egyen rangú H/K vagy Yamaha.
A fő szempont a mozi, zene csak elenyésző. Valamint ez a fejlesztés majd a felső lépcső lenne.Akkor itt meg is állék és elvinném a pénzt.
Valamint mik a hozzájuk passzoló hangfalak szerintetek?
Elac-ra gondoltam első körben, az tetszett, amikor a Kornerben voltunk hallgatózni.Thx előre is minden észrevételt.
-
válasz
xtremetuning #9109 üzenetére
"A nejem hazajön és az ajtóból beköpi : - mitől lett jobb a hang ?"
Asszony nálunk is simán hallja a tutit. Szerintem jobb a hallása, mint nekem. Ha épp rá tudom venni, akkor vele is meghallgattatom, ha valamin változtatok. Simán kiszúrja, ha valami nem kóser.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
contaxg #9118 üzenetére
Halidet azóta ajánlom én is.
Közelében nem hallottam azóta sem ilyen szintű USB megoldást.
(Tenor 7022, 8022, hiface) Hivatalosan mennyi a jittere?Igencsak közelében van az órajel és tápmoddolt sb3amnak. SB3 sztem drágábbra jön ki,mint a halide... és nagy felbontást csak 48kHzig tud.
-
BBéci
legenda
Azért hoztam fel példának a villásdugót, mert annak a hatásában sem hittem.
Ezzel mérhető a tápkábelek és szűrők hatása.
Nem csak a régebbi készülékekre van hatással, hanem a legújabbakra is. Egyes elosztókon LED jelzi, ha helyes állásban van bedugva a csatlakozó.(#9114) lancerboy
Amíg valamit nem próbáltál ki, ne mondj róla véleményt!!!
Márpedig a Föld lapos! -
contaxg
veterán
válasz
bajnokpityu #9103 üzenetére
Egy picit....
Áttértem a wifis kijátszásról UTP kábelre, hamarosan kap a router egy lineáris tápot, lehet, hogy a CAT 8 is dob valamit, nem tudom. A lényeg, hogy a laptop helyett egy HP Microserver lesz, egy Vortexbox linuxos rendszerrel üzemeltetve.
A Halide más tészta (azon a héten többet is elvittek)!
Látod, jó hatással vagy a dolgokra!(#9119) Tonyo
A Hiface (régi) sajnos nem a legjobb, nincs is egy kategóriában a Halide-vel. A sajátomat az Audio-technikások használják igen nagy elégedettséggel. Nem látok sok esélyt arra, hogy egyhamar visszakapjam ... -
törölt tag
válasz
bajnokpityu #9115 üzenetére
Pityu!
Láttál már olyan kismegszakitót? Irdatlan szutyok kivitel... Mitől lenne benne bármilyen minőségi anyag? -
Peak
addikt
Béci, az a legszebb az egészben, hogy a villásdugó forgatás értelme és hatása tökéletesen megmagyarázható jelenség miatt van, valóban létezik, valóban működik.
(fázisfordító elektronika, mágneses terek a tekercs körül, ami a közvetlen mellette levő elektronikát befolyásolhatja, rossz tervezés, stb.)
Számomra ez nem kérdéses már, noha én nem hallom a saját rendszeremen, ami lehet azért, mert süket vagyok, de lehet azért is, mert egyszerűen már úgy van megépítve az adott eszköz, erősítő, hogy az ebből fakadó problémákat ( t.i. nem fázishelyes tápellátás ) kiküszöbölje.Sok esetben azt gondolom, hogy a konzumer piacon kapható készülékek esetén ezeket már a tervezéskor figyelembe vették, ezért nem "működik" már ez a vudu.
Amiből fakad az, hogy a régebbi készülékeknél, ahol másképp dolgoztak a szakemberek a tervezésnél, igenis működik ez a dolog (mármint a villásdugó forgatás), és tapasztalható hangzás formájában is.
-
bajnokpityu
félisten
XT: azért ne lenne értelme a kérésemet teljesíteni, mert nálunk nem jönne ki a difi?
Mond ezt, és elhiszem.Lancer:nekem ez beleférhet.ha 2 tápkábel között van difi, ami már végre elfogadott, akkor kellő felbontású láncon lehet a megszakitónak is.
Saját véleményem szerint a digitális felén több olyan negativ hatás van, ami elvesz a zenei élményből, mint az analógon.
-
törölt tag
válasz
Gondolom, ez nekem is szól... Tudnod kell, hogy csupán a digitális reprodukcióhoz szólt a véleményem. Egyébként sokan tényleg pénzhiány miatt nem hallgatnak Mark Levinson-t, meg ARC-t, stb. Ja, és más fórumokon éppen tanulom a csöves technikát... Vajon miért?
Viszon olyanokat nem vesz be a gyomrom, hogy "a 32 Amperes Merlin-Gerin kismegszakitóval szebb a hang, mint a 16 Amperessel." Valamikor én is közreműködtem "újságcsinálásban", no, arról is mesélhetnék... -
BBéci
legenda
válasz
Ugyanúgy nem hittem a tápkábelek jelentőségében, hatásában, mint rengetegen mások, aztán megvilágosodtam, mert láttam, hallottam.
Sőt, a villásdugó forgatásban sem hittem. -
válasz
no, akkor most nyomatékosan megkérlek, hogy higgadj le, nem szeretnélek én lehűteni.
egyrészt. másrészt, kár volna összemosni itt mindent. analóg eszközöknél, jeleknél lehetetlen volna de facto módon kijelenteni dolgokat, pusztán elméletből. viszont a digitális jelátvitel az nem hit, tapasztalat, akarat vagy ilyesmi kérdése. ott vannak protokollok, és azok vagy átviszik hibátlanul a jelet, vagy nem. ha igen, akkor viszont baromira magát égeti, aki inkább általános teóriákkal, meg az unokaöccse fülével
érvelvagdalkozik.baromi könnyen eldönthető, hogy milyen módon van tárolva az adat egy cd-n, milyen módon kommunikál egy usb csatornán, mit jelent az exact audio copy stb.
-
Peak
addikt
válasz
Nekem sincs a személyetekkel problémám XT kollega..
Csipázok itt nagyon sok arcot, az irásokból sok minden átjön.
De oké, ez mind szép és jó, csak mind szubjektiv, hogy kinek mi a jó meg mi nem.
Bárki kamura vagy érdekből, vagy csak brahiból, tekintélyből bedobhatja, hogy "ez jobb" vagy "az jobb".A probléma ott van, mikor a diszkrét digitális átvitel esetén bizonygatni kezdik, hogy az egyik oldalon bement a Dire Staits - Money for nothing, a másikon meg kijött a Brothers in Arms... tökéletesen hiteltelenné válik az ember abban a pillanatban, még ha amúgy nem lenne is az.
Azt kellene egyébként osztani a közönséggel, a fórumozókkal, hogy egy-egy rendszerben hol vannak azok a pontok, ahol VALÓBAN módosulhat a zene vagy hangzás, vagy az adat, és hol nem, illetve hogy az érzékelési határon túl vagy belül van-e.
Mert az gondolom mindenki számára tiszta és világos az alap fizikai tanulmányokból, hogy egy pl egy adott vezető anyag hőmérsékletének függvényében mutat ellenállást, ami egyértelműen befolyásolja az "analóg hang" elektromos jelek átvitelét.
Ez NEM vitatott! EZ TÉNY!
A kérdés csupán, hogy hallod-e?
Hogy 40millió forintos stúdió eszközökkel érzékelheztő-e, amelynek képességei az emberi hallás határain bőven túl vannak? Ez senkit sem érdekel úgy látszik.Csak az, hogy valaki rámondja, hogy ő hallja. Mert ő hinni akar benne.
Ezért lesz az egész hiteltelen. Holott pont ennek az ellenkezőjének kéne a fontosnak lenni. Nemdebár? -
xtremetuning
addikt
válasz
#03969024 #9108 üzenetére
Első körben : nem tudsz velem összeveszni . Nincs min.
Egyébként az a 6 jó 9000 euronak is. Én nem állapítottam meg semmit, mert nem érdekel.
Ha visszaolvasol, látod, hozzá sem szóltam azon egyszerű okból, mert nem értek hozzá.
Én csak azt tudom, hogy, hogy szól és hogy mennyire tesz jól a dolgát.
Tapasztalatból tudok hozzászólni sokakkal ellentétben.
Úgy, hogy volt itthon 10000 eurós Levinsonom (is). -
xtremetuning
addikt
Akkor félreértettél.
Max. a hszed hangnemében válaszoltam. Nincs problémám veletek kétkedőkkel.
A bajom csak az, hogy úgy véleményeztek, hogy a közelébe nem jártatok ezeknek a cuccoknak. Mindegy, hogy milyen okokból pénz, idő, akarat hiányában. A lényeg, hogy
ültök otthon és megmondjátok a tutit a karosszékből. Persze mi vagyunk a hülyék, mert csilliókat költünk kábelekre, de ti hátradőlve megmondjátok hogy hiába.
Honnan a retkes f.szomból tudjátok ?????
Mert én együtt élek vele nap mint nap. Építem x éve és beleöltem rengeteg munkaórát.
Teszteltem nagyon sokat. Vettem a fáradtságot és bejártam az országot, hogy más rendszereket is meghallgassak.
A nejem hazajön és az ajtóból beköpi : - mitől lett jobb a hang ?
Biztos placebo nála isÉn elhiszem, hogy szerintetek az egész humbug és lehúzás, de ÉN mondhatok véleményt, hiszen kipróbáltam. Ti ??? Olvastatok a neten ? Beszéltetek a rokonnal, aki már épített hi-fit ? És ? Hol van egy szinten egy céggel, aki 10-20 fős mérnökgárdát tart, milliárdos szobába teszteli a legyártott-fejlesztett kábel hatását ? Én hiszek a diy-ben, nem is akarok leszólni senkit, de nekem meg Parci rokona nem mérvadó.
-
törölt tag
válasz
xtremetuning #9104 üzenetére
Nem szeretnék senkivel összeveszni, de eddig mindig megállapitottátok, hogy NINCS "bit perfect copy", ami pedig nem az, annak kukában a helye.
Idézet az Embla leirásából:
"Bit perfect copiesEmbla makes bit perfect copies of CD's to memory using our advanced proprietary data reading error analysis algorithms enabled by a high performance Teac drive. The bit perfect copies will be stored in strict wav pcm format."
Most akkor 6000 euróért már van???
-
Peak
addikt
válasz
Felesleges elmenni személyeskedésbe.
Tényleg milló helyen hiányos vagy nulla a tudás egyes embereknél, ami nem lenne baj, de hogy emellett megy a porhintés és a dezinformálás, ez már szinte bűn.
Én nem ugatok bele olyanba, amihez nemértek. Ha nem értek hozzá, akkor kutatok, olvasok, kérdezek, értékelek, tanulok. Jó lenne, ha ezt követné mindenki és akkor nem lenne annyi szénné hülyített újonc itt sem."I WANT TO BELIEVE!"
"Hahaaa... senki sem számított a spanyol inkvizícióra!"
-
törölt tag
válasz
+1.
Teóriát mindenhez lehet gyártani...
Peak: nem probléma hogy nem hiszel benne, de miért nem próbálod ki megfelelő eszközökkel, utána jelentenéd ki ex chatedra: nincs semmilyen kábel-hatás... Még én is leirtam a hangszórókábel csere utáni jelenséget...
Én mindig azt vallom:ha nem hallod-látod, vedd nyugodtan a legolcsóbbat, ha van különbség megéri befektetni.. -
bajnokpityu
félisten
válasz
Ricsi:beleférne idődbe EACal begrabbelni a kedvenc számodat számitógépen, és Bladival?
lehetne Vakteszt ver.2. tálca söröm felét megosztom cserébe -
Peak
addikt
válasz
contaxg #9100 üzenetére
Akkor kezdj el szépen egy A4es papiron ábrát rajzolgatni az eszközökről, amelyek a láncban vannak, és meg fogod találni, hogy hol lehet különbség.
Ehhez ismerned kell a felépítéseket, a technikai trükköket,stb.
Ha mégsem, akkor üdv a vidám vasárnap hitgyüliben.Szerk: pl. az Airplay véletlen nem csinál konverziót? Abban hallhatsz különbséget.
De akkor nem a WiFi a lényeg. -
BBéci
legenda
Nem kellene teóriának tekinteni a tápkábel témát! Mindenki számára adott a lehetőség a kipróbálásra, ami alapján eldönthető, kell-e a rendszerébe, hoz-e annyi javulást, amennyibe kerül, vagy sem. Ugyanez vonatkozik az elosztókra.
Felesleges ellene vagy mellette szóló elméleteket gyártani, egyetlen tényező számít a hangminőség. Illetve kettő, mert a fentiek a tévék és vetítők képminőségre is hatással vannak.(#9100) contaxg
Ilyet én is tapasztaltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Titán dizájn, Pro kamera és Galaxy AI-512GB
- Ritkaság! Új! Microsoft Surface Laptop 5 Alcantara 13.5" i5-1245U 16GB 1000GB 1év garancia
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest