- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Quetz
őstag
Ez már ízlés kérdése, hogy ki használja és ki nem. Még mindig jobb, hogy tudsz választani, mintha nem tudnál. A mission statementjük is ezt emeli ki:
Bass EQ or BEQ has been talked about on Data Bass forums... since ~2014 for Restoring some Bluray/4K UHD movies that have had their lower frequencies severely filtered.
The ULF content is still there on the disc for the taking, and with the right software the ULF/LFE levels can be restored.
This is not made up content, noise or filler, it's real low frequency material that "some" sound engineers decided no one needed to hear/feel. So the lowest frequencies output levels were just reduced to soundbar levels, But are still ripe for the picking with the right software. -
jambiyya
őstag
Egy jó érvet sem tudnék emellé felhozni (50Hz alatt -24dB), egyébként -24dB volt az szerintem, a +24 vad lenne. És egyébként is ez egy extrém kiragadott példa.
Btw, Te azt írtad, hogy láttál sok filmet a listáról, és egyikben sem votl kevés a mély. Szerintem ennek több oka lehet:
mégsem nyúltak bele a mélyekbe az adott filmnél (vagy torrent volt és javították, stb.
és/vagy a rendszered nem "adja ki" ezt a belenyúlást
és/vagy a fülednek pont jó volt úgy. -
gurabli
őstag
válasz
Quetz #167082 üzenetére
Lesz majd hangfal csere, a center szintén Mission LX-C lesz. De addig is, a kábelezést ki szeretném építeni, főleg a két surround a necces, mert körbe kell vezetni.
Nem spórolni akarok a kábelen, de feleslegesen nem adok érte tízezreket. Tehát legyen 2.5m2 hátra? Ez a vastagság front/centerhez is elegendő?
Mondanátok pár konkrét típust, amit érdemes megvenni? Mert sokat látok ebben a méretben.
(most már nem megyek a másik topickba, ha nem gond)
Köszönöm -
Quetz
őstag
válasz
alphamooncam #167084 üzenetére
Jól gondolom, hogy ez azon filmek gyűjtőhelye, ahol a filmkészítők a szubbasszus tartományt alulméretezték?!
Ez azon filmek listája, ahol BEQ csapat visszaállította basszust. Valamit megadják a visszaállításhoz szükséges EQ beállításokat is.Nem néztem hány filmről van szó, de első blikkre soknak tűnt, és ennél jóval több filmet lehetne vizsgálni ebből a szempontból.
Amit írtál az értelmezhetetlen. Esetleg arra gondoltál, hogy kevés film szerepel és ennél többet lehetne csinálni?Ha a többségnél megállapítható, hogy "szubszegény", akkor lehet érdemes eleve a szubtartományt megemelni az installáció során, nem pedig flat-re beállítani.
Csak akkor javasolnám a megoldásodat, ha ki akarod nyírni a mélynyomóidat. Végletes példa, de az Atomic Blone kapott egy 24dB-s filtert 50Hz-től. Egyrészt ezt nem tudod kompenzálni +24dB LFE emeléssel, másrészt az 50-80Hz tartomány elég magas ahhoz, hogy az emelés miatt lekoppanjon a mélynyomód és elfüstöljön. -
alphamooncam
őstag
válasz
Quetz #166959 üzenetére
"Akinek van kedve visszanyerni a basszust: https://beqcatalogue.readthedocs.io/en/latest/"
Jól gondolom, hogy ez azon filmek gyűjtőhelye, ahol a filmkészítők a szubbasszus tartományt alulméretezték?!
Nem néztem hány filmről van szó, de első blikkre soknak tűnt, és ennél jóval több filmet lehetne vizsgálni ebből a szempontból.
A kérdés csak az, hogy mennyire jellemző ez a fajta alulméretezés, ill. milyen arányú az A+ osztályú filmek esetén.
Ha a többségnél megállapítható, hogy "szubszegény", akkor lehet érdemes eleve a szubtartományt megemelni az installáció során, nem pedig flat-re beállítani.
-
Quetz
őstag
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Adott a következő:
Onkyo TX-NR575E erősító
Mission LX-3 front
Yamaha NS-CG85 center
Pioneer S-DV370T surround
Yamaha YST-SW45 mélyládaForrás:
zenéhez Spotify és Tidal, valamint bakelit Pioneer PL-720-ról.
házimozihoz Odroid N2 Coreelec, HD Audio passtrough (Atmos is), így kb. mindent támogat + Netflix (Atmos is), de jelenleg bőven elég az 5.1 hangzás és a hangfalak mérete is a szobához. Atmos fali hangfalakat szívesen beiktatnék, de nem nagyon tudom megoldani a kábelezést, így max a frontra tudnám tenni. De majd egyszer, ez most nem prior.Jelenleg a front és center Kácsa kábellel van bekötve, de nem tudom milyen vastagság, nem írja rajta. Elég vastag, szerintem 4m2 lesz. Kb. az ára alapján úgy emlékszem ennyiért vettem jó pár éve. Nem akarok vagyont költeni kábelekre, de mit gondoltok, max 1500-2000 Ft/m árban van olyan kábel, ami ajánlottabb lenne a fronthoz és centerhez?
És milyen kábel kellene a két Pioneer surroundhoz? Minél vékonyabb lenne a jó, mert körbe kell vezetnem, kb 7-8 m hosszban.
És mi kellene a mélynyomóhoz, ami most egy egyszerű RCA-val van bekötve?Köszönöm
-
Tamoo
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #167075 üzenetére
[link] igazából ezt tudom mondani amit leírtam. Mondjuk akkor még a crown-al volt bemérve a rendszer, amióta újramértem javult a tere a T.AMP-nak, helyére kerültek a dolgok. Kicsit el volt csúszva balra, de simán lehet csak a gain potik miatt.
Mondhatjuk persze, zenére kompromisszumos valahol mindkettő, műfaja válogatja hogy hol melyik a jobb. Viszont élvezem így is a zenehallgatást, korábbi években nem ültem le elé közel sem annyit mint mostanában. -
Tamoo
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #167072 üzenetére
Amióta Ti hallottátok szerintem még csiszolódott a setup.
De most az a terv, hogy két hétig itthon leszek és nem fogok hozzányúlni a mikrofonhoz, csak pörgetem a filmeket. -
gab1ka
senior tag
válasz
Quetz #167070 üzenetére
Tamoo megelőzött, úgy értettem ahogy ő leírta, az ember pár mondattal előtte ecsetelte hogy korábban valami JTR (nem ismerem) subja volt a sarokban ami specifikációban erősebb volt ugyan, de csak azt használva pontszerű volt a mélytartomány számára, a 4 Ultimax-al ez az anomália megszűnt.Ott a link, aki ért angolul az érti, lehet hogy én kicsit egyszerűbben tömbösítve fogalmaztam a hallottakat, nem vita tárgyának szántam, nekem érdekes látni hogy van ilyen is, gondoltam linkelem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Quetz #167070 üzenetére
Biztos nem úgy értette hanem hogy besimul a rendszerbe. Nekem is most van az először, hogyha 2.1-ben zenét indítok nem tudja megmondani egy idegen, hogy be van-e kapcsolva a szub vagy csak a frontok adják a mélyet. Persze ha ki/bekapcsolom hallatszik a különbség.
Mondjuk nekem is csak egy szűk helyen ilyen. Az egy mélynyomó "átka". Viszont ott ülök.Ha filmet indítok és indul a zúzás akkor persze nincs kérdés.
-
Quetz
őstag
válasz
gab1ka #167066 üzenetére
Nincs olyan, hogy eltűnik a mély. Elég megnézni bármelyik Transformers filmet, vagy a Tenet. Szerintem ezt ismét egy marketinges találta ki, amikor nekiszegezték a kérdést, hogy hát itt ez a lepkefing mélynyomónk, hogy adjuk el? Erre jött a zseniális válasszal, hogy állíttassátok be úgy, hogy ne hallja az tulaj, de a hiánya feltűnjen. Tényleg kalapot emelek előtte!
-
gab1ka
senior tag
[link] Ultimax rajongóknak
A poén hogy véletlenül dobta ki a yt a videót és felismertem a krapek szobáját, kb 1 éve ugyanitt ő kalibráltatta az akkori LG OLED-jét ISF kalibrátor sráccal nem kevés dollárokért, azóta elég messzire jutott a setup. Ami igazán érdekes az, ahogy elmondja hogy igen, csak 10%on van hajtva a cucc mert overkill, viszont a kívánt hatást, azaz hogy konkrétan "eltűnjön" a mély, azt így sikerült elérnie.
Ami pedig még érdekesebb talán az az, hogy a faszikámnak az autóparkját meg úgy a dolgait nézve amiknek az árát is megemlíti párszor, ahhoz képest a világ akármelyik subját megvehette volna, mégis itt kötött ki ő is.Elég jól néz ki ez az Ultimax, kár hogy nincs készre szerelt plug and play verziója a gyártónak, vagy legalábbis itthon nem láttam még olyat.
-
spiky03
veterán
válasz
gab1ka #167062 üzenetére
Én álló hangfalakat váltottam polcosra. Kicsit én is izgultam, hogy milyen lesz mozin. De szerencsére kellemesen csalódtam
nekem még zenén is jó, de én csak "kocs" zenehallgató vagyok.
Nálam egyseges a Cantonokban a hangszóró készlet, leszámítva a centert mert abban ugye 2 db mélyközép van.
De mégis egységes a hangzás.Mondjuk ha újra kezdeném akkor vsz LCR hangfalakat vennék, azok tuti egységesek lennének.
Avxen most van is egy D500as Jamo szett, ha esetleg valakit érdekel. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #167063 üzenetére
GS-nél azonos méretű hangszórók vannak bent. Jó nem annyira egységes mint egy LCR, de legalább egyik doboz sincs "elspórolva". Az on-wall surroundom is 11.5kg.
Ha még meglenne most a GS10-em, visszaraknám frontnak, kíváncsi lennék mit mutatna. Volt egy darabig elől, nem volt rossz, csak akkor még nem volt jól összelőve a szubbal.
-
python1
veterán
válasz
gab1ka #167062 üzenetére
A hangszóró átmérője egy dolog, az lenne az ideális, ha mindegyik hangsugárzó azonos méretű lenne, hangváltónak is azonosnak kellene lenni, az egész gyártói markecing.
1-szer sikerült azonos 5db dobozt körém rakni, azonnal lejött, hogy a többi megoldás csak kényszerű, bár akkor még nem volt ez a bemérős okosság. -
gab1ka
senior tag
válasz
Dorian #167061 üzenetére
Azért volt már épp elég vita itt-ott ezzel kapcsolatban hogy "ha úgy is lesz sub-om akkor minek az álló mozira", erre céloztam, lehet hogy inkább a belépő témája szokott ez lenni párszor.Az átmérő egyezéssel eddig is tisztában voltam, épp ezért utaltam arra hogy ez elég sokszor nem áll össze ennyire ideálisan, sokszor még az előre összeállított szetteknél sem, illetve sokszor a centerből adott hangfalcsaládon belül nincs is lehetőség megválasztani ezt.
-
gab1ka
senior tag
válasz
VoidXs #167059 üzenetére
[link] Ez lett volna az a cikk amire utaltam korábban, most kikerestem hogy jól emlékeztem e, az úriember is dip-et említ bár csak 7db-nyit.Még a center helyére behelyezett állványos sugárzót is jobbnak ítélte meg.
Ennek ellenére én is maradok a hagyományos úton majd, ugyanakkor fizikailag képtelenségnek tartom hogy amikor két frontba 20cm-es méyközepek vannak pakolva, akkor azok között egy harmincad akkor méretű center dobozka a maga kis csipogóival ugyanolyan hangon szólalhasson meg, akár állítva elhelyezve is.Mindig megy az ajánlás hogy az álló front jobb a testesebb teltebb hang miatt, eközben a legtöbb setupban szerintem pont semmi sem egységes, még akkor sem ha egy gyártó meg egy családból származó hangfalak.Legalábbis átlagos, nappaliba szánt felállások esetén.A praktikusság tényleg nagy úr.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
gab1ka #167055 üzenetére
Ez a magyarázat, a valóságban még durvább fésűszűrő. Függőleges tengelyen sosem szokott probléma lenni, mert a legtöbb szoba alacsonysága összezavarja, de széltében bitang nagy diffrakció áll elő. Mindez frekvenciafüggő. Igen, egymás melletti frekvenciákon ugyanazon a ponton lehet 20 dB-t megközelítő különbség.
-
Csabroncka
addikt
válasz
BBéci #167056 üzenetére
BBéci t többet járkálsz ilyen helyen (vagy talán van itt valaki legalább hallott már ehhez hasonló) dobozokat:
Ominózus Dali alteco-ról van szó, egyszerűen muszáj a sorrundok (5.1 RS és LS) kérdését megoldanom, mert az étkező oldalon szó szerint mindig valaki belefejel a normál dobozok tartójábaVan-e ezekhez a típusú hangszórókhoz (te jobban tudod a pontos megnevezést ha van) valami ajánlott magasság pl.: plafontól?
Ezeket is 110 fokos szögben nyitva a hallgatói pozíciótól hátrébb érdemes elhelyezni, esetleg magasság, fejjel bezárt függőleges szög
?
A manual ír pár dolgot, de a füleknek jobban hiszek.
-
denesdr
addikt
válasz
gab1ka #167055 üzenetére
Igen, nem csoda, hogy neked is jobban tetszett a függőleges doboz, bár nyilván ennek több oka is lehet a te esetedben.
A vízszintes elrendezés ahogy említve volt tösbször is, az elhelyezhetőséget, praktikusságot segíti. A teljesen vízszintes dobozok között egyébként még mindig a 2.5 utas a legjobb kompromisszum, de azért ez még messze van az optimálistól.
Azért megnézném , hány stúdióban keverik vízszintes centeren a filmek hangját. Ezzel nem fikázni akarom a vízszintes dobozokat, nyilván van létjogosultságuk a hibáik ellenére is, különben nem gyártanának ilyeneket. -
gab1ka
senior tag
válasz
denesdr #167054 üzenetére
Nekem a szóban forgó Elac is pont ugyanolyan vízszintesen fekvő centernek tűnik mint az...összes vízszintesen fekvő center
Volt egy Monitor Audio Silver házimozi teszt, ahol a tesztelő konkrétan függőlegesen állítva használta a centert mert annyira nem tetszett neki az amit hallott és mintha épp arra utalt volna, mint amit most te leírtál.VoidXs is nemrég mondott valamit erről hogy miért nem optimális az ilyen elrendezés.A tesztre mutató linket kikeresem ha releváns, mert az előzményeimben megvan valahol.
Én magam is beállítottam az egyik álló frontot a center helyére mi lenne ha alapon, nyilván ez alma hasonlítgatása a körtéhez, az egyik egy dobozka a másik egy hang-fal (
), de azért nem kissé volt nagy a különbség az álló javára egyszerű párbeszédek esetén is.
-
denesdr
addikt
válasz
BBéci #167051 üzenetére
Lehet, hogy gyakorlatban nem annyira jön ki a vízszintes aszimmetrikusság ebben az esetben. Viszont, ha ez az elrendezés lenne a nyerő a jó vízszintes terítésre, akkor a hangsugárzókat mind így gyártanák, viszont a közeltéri monitorok kivételével (ott sem mind ilyen, de ott kisebb a jelentőssége amúgy is) nem találni ilyen dobozokat a centereken kívül.
Azért, ha megnézed egy-egy nevesebb gyártó csúcs centerét, akkor azok függőleges közép-magas szekcióval rendelkeznek, a legtöbb esetben kétoldalt egy-egy méllysugárzóval, de ez utóbbi már nem okoz különösebb gondot mert ott össze lehet hozni akár az 1/4 hullámhossz távolságot, így lobing nem/minimálisan fog kialakulni.
Meg aztán a plusz 0.5 út lehet többet hoz, mint amit az aszimmetrikusság elvisz, de ettől még nem lesz jobb a vízszintes terítése egy vízszintesen elrendezett hangsugárzónak. -
denesdr
addikt
válasz
BBéci #167046 üzenetére
"A fektetett elhelyezés miatt jobb a vízszintes irányú terítése."
Na ez pont fordítva van. Mivel a közép és a magas szempontjából ez egy kétutas-kéthangszórós doboz, ezért, ha elfektejük, akkor aszimmetrikus lesz a vízszintes lesugárzási mintája, magyarán a jobb oldalt ülő hallgató jó eséllyel mást fog hallani mint a középen illetve a bal oldalt ülő. Hacsak nem 1/4 kersztváltási hullámhossz (vagy kisebb) távolságban helyezkedik el egymáshoz képest a közép és a magas, de ez ilyen formában nem szokott megtörténni, még az 1 hullámhossz távolság is igen ritka. -
L.L.
senior tag
Sziasztok,
Eredetileg ide szerettem volna írni, ezért bemásolom, remélem nem szabályellenes.
[link] -
Dorian
félisten
válasz
BBéci #167046 üzenetére
Most azt állìtod, hogy egy normális "polchangfal" nem kèpes az emberi beszèd hifi-reprodukciòs-szinten kifogástalan közvetìtèsère? Ha ezt tudnák azok, akik állványos hangsugarzòkkal hallgatnak sztereòban èneket tartalmazò zenèt, biztos rögvest kicserèlnèk azokat centersugárzòkra.
(A vìzszintes szòrás nem èrint, egyedül számomra kell jòl szòlnia) -
BBéci
legenda
válasz
Dorian #167045 üzenetére
Az említett ELAC 2,5-utas, sokkal nagyobb doboz, amitől testesebb a hangja, nem egy, hanem 2 db 15 centis hangszóró, tehát több megmozgatott levegő. A fektetett elhelyezés miatt jobb a vízszintes irányú terítése.
Voltak "félrelépései" ELACielvtársnak, de a végére kikupálódott és ezért lehet adni a véleményére. -
BBéci
legenda
válasz
Tamoo #167043 üzenetére
Nem értem, magyarázd meg!
Laci egy darabig állványos dobozt használt centersugárzó helyett, mert nem kapott CC 261-et. Amikor sikerült vennie és betette a helyére, akkor leesett az álla, annyival jobban tetszett neki a hangzás. Villámgyorsan meghirdette és eladta a pár BS 263-at. Kereskedő nem volt a képben. -
BBéci
legenda
válasz
Dorian #167019 üzenetére
"nem hagyományos centert, hanem "polchangfalat" alkalmazok majd"
Emlékszel ELACielvtárs esetére, amikor a centersugárzóként használt BS 263 (528000 Ft/pár) helyére megvette és beillesztette a család odaillő hangdobozát a CC 261-et? Hatalmas előrelépésnek nevezte. Ezen egy pillanatig sem csodálkoztam, nem lehet kérdéses, hogy utóbbi a jobb választás.
Természetesen mindenki úgy élvez, ahogy tud. -
ada19
senior tag
válasz
Tamoo #167027 üzenetére
Egyetértek, olyannyira, hogy már azon gondolkozok hogy beszerzek egy miniDSP-t (UMIK-1 már van) játszani vele és kipróbálni mit is tud.
A PC-s EQ-zásban számomra jelenleg messze az a legnagyobb "kihívás" hogy arra az egy forrásra megy, értelemszerűen. Bármi másra szeretném használni esetlegesen, Netflix, konzol, egyéb AVR-re felfűzött eszközökkel - nem fog menni. És túlságosan hozzászoktam a Cavern+EQ APO által produkált mélyekhez (+subsonic filter), amikor nem PC-ről megy tartalom, számomra zavaró lett a mélytartomány.
-
spiky03
veterán
válasz
Tamoo #167027 üzenetére
Ahhoz ha esetleg lesz Ultimax akkor kell egy, vsz a Behringert választom majd, abban van az is.
A Marantzon nem használok semmi EQt meg ilyesmit. Csak a level szintek meg a távolság van beállítva.
Itt mondták régebben, hogy úgy a jó a hang ha nem nyúl bele semmi. Eddig ezt követtem.
De majd kipróbálom az EQval is, hogy mit mutat.@ada19
Nah látod pont ennyire vagyok képben.@VoidXs
Régen még középsuliban raktam össze gépet.
Az akkori gépem egy 200as MMX Pentium volt, 2 gigás winyoval. -
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167033 üzenetére
Pontosan ugyanez volt nálam is a gond. Azért ment a kezelés a kukába, mert a magasak teljesen pontszerűek lettek, ami az elvárt eredmény lenne, kivéve, ha a mélyekkel ez nem sikerül. Onnantól már dobozosabb a hang. Olyan anyag viszont nem igazán van, ami egyenletesen csillapít, azt több dologgal valósíthatod csak meg, nagy felületen, ami nekem nincs.
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167020 üzenetére
Az az Ikeás Lack tulajdonképpen egy üreges kartonpapír doboz laminálva, tüskéken volt rajta a center, de mégis beleszólt a hangba.
Esetemben az új szobában az akusztika egyértelműen erőteljesen jobb, és sztem pont ezért jobb a center hangja is: A régi kis szobában a mindenféle visszaverődések csökkentése miatt elég nagy arányú falfelületet kellett elnyelővel borítanom, ez az utózengést a magasabb frekvenciákon persze nagyobb arányban, és túlságosan is csökkentette. A jelenlegi hely nagyobb, ezért kicsit magasabb utózengés is megfelelő (ill. jelenleg a mély és a többi tartomány utózengése nem tér el annyira, mint korábban). Pl. a velem szemben lévő falra nem is kellett raknom semmit, így valószínű onnan jön némi zengés -
Boy_25
csendes tag
válasz
VoidXs #167022 üzenetére
Mire gondolsz a torzult CEC utasítás alatt? Leválasztottam a menüben a hangrendszert és visszakapcsoltam. TV ki-bekapcsoláskor ill. mikor a TV távjával szabályozom a hangerőt reagál az erősítő is, de hang nincs.
Másik erősítővel sincs hang.
Rádugom a lejátszót is, h mi történik. Köszi a tippet! -
spiky03
veterán
válasz
VoidXs #167024 üzenetére
Minnel kevesebbet
.
Valami kicsi kellene csak nekem, hogy menjen rajta a KODI (Netflix, HBO Go), mert most az Androidos boxon is pl CE fut, ami olyan mint a KODI. Az androidos részt nem is láttam még rajta.
Meg ez eredeti lemezeket letudjam játszani.Kb ennyi igényem van. 5.1es kiment elég.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Boy_25 #167021 üzenetére
Ezt egyszerűen tesztelheted azzal, hogy bemenetként mennyire működik. Ha úgy sem, akkor meghalt a port. Annak elég kicsi az esélye, hogy pont az az egy pin rossz (a földszakadást még túléli, ha közös). Nagyobb valószínűsége van annak, hogy egy torzult CEC utasítás kilőtte a TV-ben, ilyen elő szokott fordulni, és ekkor elég újra beállítani.
-
Boy_25
csendes tag
Sziasztok!
A hangfalamnak elment a hangja, amikor a TV be van kapcsolva. AVR-t, HDMI kábelt kicseréltem, de továbbra sincs. Elképzelhető, h tönkrement a TV HDMI ARC bemenet? Köszi előre is!
-
VoidXs
nagyúr
válasz
Dorian #167019 üzenetére
Nálam nem kellett állványt kidobni, elég volt gumitalpat használnom a javuláshoz. Az akusztikával pedig rontottam a helyzetet, nem kellett volna a visszhangot felszámolnom, ami növelné a természetességet, ha már ritka az a hangmérnök, aki ebből eleget kever (ha kever). Kétségkívül a polcsugárzóra váltás volt a legnagyobb előrelépésem, viszont polcsugárzó helyett inkább mozis surroundról beszélünk, csak pici.
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #167018 üzenetére
Én jelenleg elégedett vagyok a center beszédhangjával, pedig nem volt ez mindig így.
A javulás kezdődött az Ikeás Lack tévészekrény kidobásával, helyére keményfa állvány.
2. fázis volt amikor az új házba-nappaliba költöztünk, ami sokkal jobb akusztikai paraméterekkel bír (ez volt a legnagyobb lépcső).
3. fázis pedig a Cavernes akusztikai korrekció volt az AVR-es helyett.
De ha lecserélem a hangfalszettet, akkor már egyre valószínűbb, hogy nem hagyományos centert, hanem "polchangfalat" alkalmazok majd (persze a leendő frontokéval azonos hangszórókészlettel) -
VoidXs
nagyúr
válasz
mimic1979 #167014 üzenetére
A jó beszédhang a létező legnagyobb kihívás a házimoziban, nem csak azért, mert ezt ismerjük a legjobban és észrevesszük minden apró hibáját, hanem mert az erre szánt hangszórók 90%-a olyan koncepció alapján készül, hogy inkább legyen hibás, de jól el lehessen helyezni. Én éveken át szívtam a centerrel, az embertelen mennyiségű korrekció miatt a L/R már bőven hozta a felsőkategóriás szintet, miközben a center még mindig használhatatlan volt. Most ott tartok, hogy a centerem ötször annyiba kerül, mint a frontjaim, és bár hatalmas a javulás, még mindig nem tökéletes.
Nemrég ugrott be az ötlet, hogy talán azért tökéletes zenénél a beszéd, mert a két oldal zengéssel együtt már közel nem okoz akkora diffrakciót, és mindkét fület két időpillanatban éri el ugyanaz a hang, míg a centernél csak egyszer. Mindkét problémára összeraktam egy olyan szűrőt, ami alig észrevehető zengetést szimulál az első falon, így esetemben sokkal jobb érzetre a beszédhang, és ezzel el is értem a fejlesztési célom. Te is kipróbálhatod, Clear Center néven találod a Cavern-ben.
#167017 spiky03: Vannak megoldások Androidra, de ahhoz rootolni kell és egyéb módokon szénnémodolni, ami rengeteg meló, bár minden PC-s szoftver teljes minőségben tud rá exportálni. A 6009-ben nincs manuális EQ, szóval drasztikusan leegyszerűsítve sem tudod átadni ezeket neki. A legjobban PC-vel jársz.
-
spiky03
veterán
Ezt az EQ-zast meg DSP-zest meg méregetéstes beállításokat csak akkor tudja az ember megcsinálni ugye, ha HTPCvel játszik le?
Vagy esetleg olyannak is lehet aki pl egy androidos boxot használ alapnak CEvel, mint én?
A 6009es Maratzban elvileg van EQ, gondolom akkor ott is be lehetne állítani ezt-azt?Vagy térjek át PCre én is megvan oldva?
-
BBéci
legenda
válasz
denesdr #167013 üzenetére
Köszi a kiegészítést!
Éppen emiatt hozzá kell tennem az előző hozzászólásomhoz - késésben voltam, rohantam - azt, hogy Dorian első mondatára írtam azt, hogy évtizedek óta tisztában vagyok a D'Appolito elvével, mivel 1993-óta vannak olyan hangdobozaim. A második mondatára nem vonatkozik, hiszen az nem D'Appolito. -
mimic1979
aktív tag
válasz
BBéci #167012 üzenetére
1 éve használom a szettet, és volt álló hangfalszette
m. Igazából a kiépítés miatt vettem bögréket, és abból kerestem egy normálisabb fajtàt, és mivel én legalábbis a centeren hallom a bögre hátrányát (beszéd), ezért gondoltam hogy nagyobb testesebb hangsugárzóval tudok rajta javítani. De ezek szerint nem -
BBéci
legenda
válasz
mimic1979 #167010 üzenetére
Mindhárom elülsőt (LCR) kellene cserélned ahhoz, hogy valódi előrelépés legyen.
Igazából azt sem értem, mi kifogásod van a mostani felállással. Három hétig használtam a Monitor Audio bögreszettjét és egy pillanatig sem jutott eszembe, hogy ki kellene cserélni nagyobbra a centersugárzóját. -
mimic1979
aktív tag
-
BBéci
legenda
válasz
mimic1979 #167004 üzenetére
Nemrég kendőzetlenül reagáltam egy nagyon hasonló helyzetet bemutató hozzászólásra, ami miatt páran megorroltak rám. Ezért most megpróbálom ugyanazt finomabban előadni.
A ház úrnőjét valami módon biztosan rá lehet vezetni arra, hogy a hangzás szempontjából fontos a hangdobozok mérete és megfelelő elhelyezése. Amennyiben ezt nem fogadja el, ott nagy bajok vannak.Az édeskevés, ha a gyártó szintén Klipsch, mert a bögreszetted centersugárzójának és a normális méretűeknek felépítése, konstrukciója, anyaga (fröccsöntött műanyag vs. MDF) jelentősen eltérő. Ezért a hangjuk is durván különbözik a front-bögrékétől.
-
BBéci
legenda
válasz
ada19 #167003 üzenetére
Túlzásnak tartom, annak ellenére, hogy nekem semelyik Klipsch hangja nem tetszik, de ez szubjektív.
Ha bármi gond lenne magával a két mélyközépsugárzós felépítéssel, akkor már régen nem gyártanának olyanokat. Aztán ott vannak a D'Appolito hangdobozok, amiket sok évtizede, a házimozi megjelenésénél régebben gyártanak és szeretnek.
Azokat a centersugárzókat nem tartom igazán jónak, amikben a magassugárzó pontosan középen, a másik két hangszóró vízszintes tengelyvonalában van. -
VoidXs
nagyúr
válasz
ada19 #167003 üzenetére
Szinte csak a belül élvezetett mélyközép jelutat tudom értékelni a Martin Logantől, egyébként én még nem hallottam számomra megfelelő kétmélyes centert, milliós kategóriában sem. Aki viszont egy olcsó polcsugárzót letett a helyére, sokkal jobban járt, és még egységes is volt, mert lehet konkrétan ugyanaz, mint a front.
Az RP szériának vannak nagyon szépen szóló tagjai, és oda tartozik az egyetlen jó Klipsch center is, amit hallottam, a 450.
-
jambiyya
őstag
válasz
ada19 #166998 üzenetére
Gerjeszti a radai rosseb, én csak összefoglaltam a korábban olvasottakat. Egyébként nem csak Te nyilatkoztál a témában...voltak sarkosabb megjegyzések is.
A klipsch ellenszenvet -ha van is- én nem vettem észre, többek közt nekem is tetszenek, de árában volt több is, ami jobban tetszett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025)- 3 Ciklus-3 év gari - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged