- Mini-ITX
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Asztalos91 #7990 üzenetére
vagy eladni és venni helyette kisebbet.
-
5leteseN
senior tag
Valaki említette a lassan már kilóra kapható szerverek valóban "brutális" fogyasztását a modern (80-100e+ HUF-os)NAS-okhoz képest.
Nekem van ebből az IT-dinoszauruszból kettő.
Az általam, Lelkes-kezdő által talált fogyasztás csökkentési lehetőségekből néhány: Bár duál CPU-s a többség, de NAS-ra egy CPU is sok. Annak az egynek a tíz, de akár huszon magja is feleslegesen fogyaszt? BIOS-ból beállítható a szükséges aktív magszám(párosnak talán?). Az L-es végű CPU-k alacsony fogyasztásúak a csökkentett órajelen keresztül. Az L-es RAM-ok "szinté zenész". 5-10€-s tételek.
Nem mértem, de szerintem bőven 50W alá tud menni, de ebből a lefojtott gépből tud lenni egy IT-s T-Rex, egy NAS-ból nem nagyon. Vagy inkább soha. Ha rám hallgattok: Mindenki ahogy szeretné... -
cinemazealot
addikt
válasz
Én még hozzátenném a légáramlás irányát. Ha nem az oldalára állítod, akkor talán érdemes lehet úgy, hogy a segge legyen felfelé (hiszen "hátrafelé" fúj), így alulról hidegebb levegőt tud beszívni. De a vinyók orientációjának én is utánanéznék előbb.
-
[w]
őstag
válasz
nekem még az jutott eszembe, hogy a cserélhetőség (pl. hotswap psu vagy a diszkek) miatt csak az elejét-hátulját nem blokkolnám, egyébként a plafonra is lehet szerelni, semmi bajuk nem lesz
-
válasz
A HDD-k hogyan vannak benne elhelyezve? (Már ha vannak benne...)
Tudtommal azok csak a "fejjel lefelé" ("írással lefelé") való elhelyezést nem preferálják. Oldalukon lehetnek nyugodtan.A többi alkatrésznek nem kb. számít.
-
Asztalos91
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy mi a véleményetek a függőlegesen elhelyezett szerverekkről? Van egy HPE Proliant G9 1U szerverem, csak itthoni dolgokra, és most a gépészeti kiszolgáló helyiséget amit kialakítottam igen szűkös, és előnyös helykihasználtság szempontból előnyösebb lenne a fektetve függőlegesen vagy állítva függőlegesen.
Mellékelek pár netről szedett képet hogy mire gondolnék. Mi hozzá a véleményetek? -
kodmen
aktív tag
Sziasztok!
Raspberry P4B 8GB-ot cserélném rendes szerverre. Proxmox futna rajta, egy hassio VM-el és egy másik VM, amin nextcloud, zoneminder / motioneye 5-10 IP kamerával, meg amire még megjön az igény (plex esélyes, vagy egy MiniDLNA, ami most is megy) :-) NAS van jelenleg, vagy arra dolgozna, vagy az menne tarcsiba, és ebbe tennék pár HDD-t Raid-be (4db). Keresném a beruházási és energiaköltségek szempontjából optimális megoldást. Mit javasoltok?
Használt SFF pc-ben is gondolkodtam, de nem tudom, nem kell-e valami izmosabb. Ez a gép eléggé tetszik, de az 1db LAN port kevés lehet a kamerák miatt, bár van két pci-e 2.0 :
[link]Köszönöm!
-
5leteseN
senior tag
válasz
Zolinho1026 #7987 üzenetére
Nincs üres bank, tele van 4GB-os ezer-évesekkel.
Két proc van benne, és bankonként(4-van) két üres hely van már csak.
Közben kipróbáltam, egyet rakva bankomként piros LED, és csipogás, proconkét az első Mem-bankba rakva 2-2-őt szintén.
Kelle még venni 4 ugyanilyet(4Rx4 PC3-85öö-at) Nem drága.
Privátban elküldöd, hogy neked milyen RAM van? -
jézusom
addikt
Sziasztok!
N100-as mini pc-hez szeretnék sata kivezetést fabrikálni. Találtam M2-sata átalakÍtót, de 2 féle van, az egyiknél egy vágás van, a másiknál 2 a csatlakozón. Mindkettő bele illik, vagy olyat kell venni, ami most is van? Jelenleg egy 2 vágásos ssd van benne. Egyáltalán működőképes ez az átalakÍtó? Raidet nem akarok, csak 1-2 rendes HDD-t rárakni a nasra (OMV)
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
A háziszerverként használt valódi szerver(ML350pG8)-ba tudok a kettő darab 4GB-os
(Modul cikkszáma: (2Rx4)HMT151R7BFR4C-H9, PC3-10600R)
mellé egy darab(16GB-os, de ez nem számít szerintem, nem ez lehet gond)
(4Rx4) PC3--8500R modult rakni ugyanabba a MEM-bankba, és egyet.Előre is
-
amargo
addikt
ZimaCube Personal Cloud: [link]
-
evilskati
aktív tag
válasz
freddirty #7980 üzenetére
Köszi! Én Proxmox-ot futtatok, neten találtam egy ajánlást, hogy sokan átállítják a CPU Governort és ez sokaknál kisebb fogyasztást eredményez. Én is átállítottam, de akkor még nem volt meg a fogyasztásmérőm, hogy magam is megbizonyosodjak róla. Mindenesetre negatív dolgot nem tapasztaltam, úgyhogy úgy hagytam.
Gondoltam hátha van valami egyéb okosság is, mert szerintem jók az eredményeid a képek alapján. -
válasz
freddirty #7980 üzenetére
Ezekről a konténerekről van valami beállítás, vagy használati útmutató, vagy ilyesmi.
Most vettem egy Terramaster F5-221-et, ami tudja, de videó alapján nekem nem úgy van a rendszer mint a videóban és azt sem tudom hogy kellene belőni őket.
Igaz, hogy ott régebbi a rendszer (tos 4.0) én most 5.1-et használok de semmi sem hasonlít a videóban bemutatottakhoz... -
freddirty
senior tag
Én a saját otthoni szervereim tudom ajánlgatni, tavaly írtam ide róla:
home server
fogyasztásban ilyen egy átlagos nap (a konnektoros mérőn rajta van egy 16 portos menedzselt switch és a t-home optikai végződtetése is tehát 10-11watt lejön a tényleges fogyasztáshoz):
Gyengébb olcsóbb, pici, itx, még épp elmegy (nálam opnsense-et visz):
A havi fogyasztás így néz ki a két szerverre (szerverek+szerverek2 amit érdemes nézni a többi az okoskonnektoros mérő szétszórva a lakásban) :
-
scream
veterán
A nagyobb fogyasztás azért nem csak az anyagiakban jelentkezik: több hő - így hang - és esélyesen nagyobb fizikai méret.
Ha pl arról van szó, hogy a nagyszobai elhelyezésre az említett T5810 (vagy más workstation) vagy egy "kulcsrakész" (Syno) NAS közül kellene választani, akkor szerintem az emberek többsége inkább a Syno irányába húzna.
-
1amarr
tag
Köszi a perspektívát.
-
Én a fogyasztás dolgot nem értem.
Számoljunk 5 évvel, nekem egy Xeon e5-1650v3 procis Dell T5810 workstation dolgozik fájlszerverként (a mostani gép előtt azt használtam gamer gépnek, tehát nem költöttem rá, ill. nem adtam el).
Átlagban 65W-ot fogyaszt konnektorból 32GB RAM, 2x HDD és 3x Sata SSD, illetve egy 10 Gbps hálókártya és egy passzív VGA (GT210) mellett.
Egy évben: 365x 24x 65w = 569,4 kWhNekem az E.on-nál a rezsicsökkentett áramáram bruttó 35,2 Ft / kWh, tehát a gép egy évben 569,4x 35,2 = 20 042 Ft áramot fogyaszt. Tekintsük akkor ezt egy desktop / workstation féle megoldásnak.
Most vegyünk egy DS224+ két HDD-vel, 15W-os fogyasztással, 365x 24x 15 = 131,4 kWh per év, ezt beszorozva 35,2 Ft-vel 4625 Ft jön ki.
A különbség 15 417 Ft, tehát ha mondjuk 5 évvel számolunk, 77 085 Ft.
Amiben a Synology jobb, az akkor ez az 5 év alatt 77 ezer forinttal kisebb áramfogyasztás, meg a "kulcsrakész" opció.
Egy desktop / workstation gépre én belépve tudok dolgozni a "gamer" gép bekapcsolása nélkül, a proci teljesen más univerzum a Synology-hoz képest, pl. fájltömörítés, archiválás terén.A Linux-ot a sallanggal (SMB, torrent, FTP, távoli elérés, stb.) beállítani mondjuk bruttó 2-3 nap, ha az ember kicsit utána olvas, és alapszintű IT képessége van. Cserébe én most rakok bele M.2 nVME SSD-ket (PCI-Express 3.0-át tud a gép mondjuk, de a célt bőven túlteljesíti, és jóval alacsonyabb fogyasztás lesz, mint a HDD), van benne 10 Gbps hálókártya, ami dedikáltan a nagy gépemre csatlakozik, és amit a Synology nem tud megugrani, illetve így ki tudom használni az SSD-k sávszélességét (csaknem úgy nyitom meg a fájlszereveken a 100+ MB-os fájlokat, mintha a saját gépemről nyitnám).
Mindkettőnek megvannak az előnyei, de especiel az alacsonyabb fogyasztást a fenti matek alapján számomra korántsem akkora előny, hogy megérje...
-
Maulgar
tag
Fogyasztás ellen szól ugyan de egy idősebb 2011-3 lap megfelelő processzorral 32gb ram. Sok slot miatt pci-evel bőven lehet slotolgatni. Nálam ezekbe nvme adapterek es ssd-k kerültek így nincs gond semmivel. Dedikált vga ajánlott. De tény hogy egyszerűbb lehet egy kész megoldás nas-al.
-
1amarr
tag
Sziasztok!
Tippet szeretnék kérni ésszerű fejlesztési irányra. Leírom mim van és mire használom jelenleg. Szeretnék modernebb hardverre váltani, mert azt hiszem, a mostani felett eljárt az idő.
Hardver:
MiniITX házban egy alaplaba integrált Intel 1037U (2013-as, öregecskedig szegény), 8GB RAM, 3TB HDD (média), 1TB HDD (random dolgok), 120 GB SSD (OS), mind a házon belül, SATA-n.Szoftver:
OpenMediaVault a vason, Docker (Plex, overseerr, *arr stack, deluge, scrypted, ...)Felhasználás:
- médiaszerver 1080p tartalmakhoz (Plex)
- Plex kérések magagelése (overseer, nginx-proxy-manager)
- automatizált médialetöltések (*arr, deluge)
- 3 db 2MP IP kamera "átjátszása" egy HomePod felé (scrypted)
- Wireguard VPN szerver (távoli manageléshez)
- különböző hobbi projektek futtatása Linux környezetben (az OMV debian rendszerén programozgatok, semmi extra)Célok (a fentiek megtartásával):
- gyorsabb, hardveres Plex transzkódolás (1080p tartalmak, egyszerre max. 3 kliensnek, szeretném, ha nem olvadna le a gép x265/HEVC lejátszáskor és transzkódoláskor)
- alacsony áramfogyasztás a lehetőségekhez képest
- jó lenne egy vagy két külön virtuális gép a projektekhez, akár grafikus felülettel isFejlesztési irányok, amin gondolkodtam:
- valamelyik megfelelő két+ lemezes Synology NAS (ez lenne a legdrágább megoldás, nem igazán hajlok felé, mert félek, hogy túl sokba fog kerülni)
- Valami erősebb Intel NUC + külső HDD ház (korábban nem volt túl jó tapasztalatom egy RPi 4 + külső ház kombóval, szerintem nem elegáns megoldás USB-n tartani a HDD-ket)
- venni egy új miniITX alaplapot, bele valami alacsony fogyasztású Intel CPU, kimaxolni a RAM-ot, házon belül megoldani a HDD-ket és az SSD-t, Proxmox + OMV + Docker (effelé hajlok, de még nem találtam meg a megfelelő hardver összeállítást)
- ...Nagyon szépen köszi a kritikákat, tippeket!
-
válasz
Sub-ZeRo #7964 üzenetére
Én nagyon hasonló felhasználásra egy Synology DS1019+-t használok, 3x4TB SSD első kötetként (VM-ek és konténerek+Active Backup mentés) és van benne 2x14TB WD HDD külön-külön Basic kötetként a médiának (4K filmek főleg). A két HDD-nek van még 2x256G Samsung NVME read/write cache (RAID1-ben, majd 50-50%-ban elosztva a két kötet között), így a thumbnail, preview, tekerés is kellően fürge).
Active Backup ment 3 windows PC-t naponta automatikusan, tömörítés és deduplikáció is van szóval a ~3TB mentés kb. ~2TB helyet foglal, utolsó heti,havi,évi mentések megtartva (Active Backup for Business ingyenesen jár minden +-os Synology modellhez, Windows/Mac/Linux/VMware VM mentést is tud).
Cloud sync menti a Google drive tartalmainkat, just in case.
A megosztások mentései btrfs replikációval mennek egy DS218+-ra (2x14TB WD).
A következő fokozat valószínűleg egy 6 v. 8 lemezes Synology lesz 10G hálózattal, a mentés valószínűleg egy 4 lemezes Synology lesz, DS918/920+, amit olcsón találok
Távolról elérés mobilról (Android) VPN-nel megy nálam, illetve RSS könyvjelzőt használok az egyszerű letöltésre (akár mobilról, csak böngésző+internet kell neki). Jók a Synology androidos appok.
egy vDSM (letöltésre) és egy Home Assistant VM fut, ezen kívül Adguard stb. konténerek.
Volt nekem is Unraid, OMV meg mindenféle házi szerverem, de ez csendes, gyors, keveset fogyaszt és rengeteg időt megspórol(t) minden másnak.
-
Kifli1986
csendes tag
Sziasztok. Tud valaki olyan megoldást,hogy net szünet esetén több set top box van lanra csatlakoztatva és a routerben egy usb-n keresztül van egy 1tb ssd hogy az működjön net szünet esetén? Köszi a segítséget.
-
#7953Maulgar
#7954qqcqqc
#7955AiRLAC
#7957EssejóKöszönöm mindnekinek! Így válaszolnék rá.
Amire kell a nas. Az hogy gyorsan bővíthető kell hogy legyen. Elég sok tárhelyet tudjak tenni hozzá. Jóformán mindenhonnan el tudjam érni (telefon is). A gépről lemondtam, mert sokat zabál, még idle-ben is. Méretben is nagy, bár még nincs meg a pontos helye, hogy hol lesz, de valami kis cuki dolog kell. (lehet a gépet oda adom valamelyik családtagnak ha nem bírom eladni).
Amire kell, 4k filmeknek kell a hely. Tv-n nézném őket.
Van szinte minden előfizetésem (netflix, disney+ stb) de akkor is vannak olyan filmek amik kellenek. A 4k filmek meg 30-90 gb helyet foglalnak. Szóval kell olyan 20 tera kb. Azzal egy darabig el leszek (idővel lenne annyi)Torrent.
Kd22 nasom stabilan tudja az 500 kb/s-et ami lassú, de ha felveszem olyan 3500-ra akkor már letérdel a kicsike. Kell olyan ami tud nagy sebességet stabilan.
Fotókat menteni rá, mert anyámnak a külső hdd-s szépség állandóan baszakszik (második külső hdd már és ugyan olyan fos) és kell valami stabil cucc hogy ne szopjak vele állaandóan.Nézegettem a DS 431k-t (azt hiszem az a típusa olyan 120-130k) de valahogy nem fogott meg a cucc. Amit vettem most, mert megrendeltem egy TerraMaster F5-221 5 lemezes nas. Lehet mellé nyúúltam vele de kiderül.
Rendeltem hozzá egy 4 gb-os memóriát (lesz benne 6 gb) meg az egyik lemezre rakok be egy ssd-t a rendszernek, meg a cache-nek. Ha meg tudom oldani. Még ilyet nem csináltam de remélem menni fog. Akkor már csak 4 helyem lesz bőviteni, ami ekte a tárhelyem lesz. Indulásnak egy 8 terás wd red plus-szal indulnék. A filmek majd 4 tera a Kd22-ön ami elfér a 8-on, meg a képek aanyámnak, kezdésnek elég is lenne. Akkor még mindig van 3 helyem az ötből. Ha kevés még mindig tudok nagyobbat venni hozzá.Konténerekkel még nem ismerkedtem meg, de ez is tudja elméletileg. Meg kell tanulnom. (linuxut használok azt is tanulgatom.
)
-
Vissza térve az eredeti problémára, amit Sub-Zero felvetett:
Ha már van egy kellően erős x86 géped, akkor simán csak a dVGA-t kicseréled egy passzív kártyára (pl. GT630, GT710, olyan 5-7e Ft a hardvareaprón), felraksz rá egy megfelelő OS-t, és használod.
Az OS a kérdés, én próbálkoztam FreeNAS-al, Xpenology-val, de mindig oda jutottam vissza, hogy inkább egy Linux-ot raktam fel (most éppen Linux Mint van fent, végigmentem pár alternatíván, nekem ez vált be). Egyszer kell belőni (Qtorrent a torrenthez, amit aztán webes felületen is elérsz távolról), SMB3 fájlmegosztáshoz, távvezérléshez pedig Webmin), és utána maximum akkor lehet gond, hogy ha egy frissítésnél eltörik benne valami.
A hálózat kérdés ismét pénz kérdés, az internet felé az alaplapi 1GB-os elég lehet, ha a belső elérés terén alternatívákra vágysz, akkor meg ezer és egy opció van, az alaplapon lévő PCI-Express csati opcióktól függően. Ha van egy szabad PCI-Express x4 vagy x16 csatid, akkor rakhatsz be akár 10Gbps kártyát is, pl. [ASUS XG-C100 széria] , a C végű RJ45-ös (T-Base 10Gb), az F végű pedig SFP+ csatis megoldások. Utóbbira olcsóbban lehet egy Mellanox kártyát venni e-Bay-en, használtan, én ezt használom. [Itt írtam a tapasztalataimról anno] , végül nem költöttem plusz switch-re, a szerveremben két Mellanox kártya van, arról megy a háló a két rákötött gépre, amelyekbe egy-egy Mellanox kártya van. Az optikai modulokat szintén eBay-ről vásároltam. -
scream
veterán
válasz
noorbertt #7959 üzenetére
Én is szeretem az RPi-ket, de eddig nekem nem volt nagy szerencsém MicroSD kártyák tekintetében, mert az előző 6-7 évben 3-4 db is elhalálozott benne, pedig szét nem volt terhelve (DNS szerver, pár Docker container, de letöltés pl nem erről ment).
Próbáltam több, ajánlott típust, de mégis elég hamar hullottak (szerintem).
Persze megoldható már, hogy ne az SD kártyáról bootoljon, de az plusz "macera".
-
noorbertt
őstag
Egy Raspberry is kibírja annyi ideig, sőt. Cserébe pár napig csavargatni kell az elején.
rpi4-5 4hdd slottal pl egy külső HDD kerettel vagy sata hat és kész. Rpi Ubuntu és arra bármi is vagy ha tényleg egyszerűbb kell akkor https://www.casaos.io/ -
válasz
Sub-ZeRo #7952 üzenetére
Ahogy elöttem írták, bővíthető az PCI-e kártyákkal.
Mondjuk a VGA szerintem feleslegesen erős, oda elég ha valami képet ad telepítéshez.
Meg persze azt nem írtad mire használnád?
NAS, vagy valami összetettebb dolgok?
Nálam TrueNAS fut ( E3-1245 v3, 32 GB RAM 6x3 GB HDD ), jellemzően nas funkció, de fut rajta Minecraft szerver is és alig van processzor használat. -
-
Hali!
Server építését/vásárlását tervezem. Olyan 150k-t szánnék rá (hdd nem képzi az összeget) mit ajánlotok? Synology-n gondolkozom. Van egy KD22 kis 2 lemezes (4 tera összbe) de el járt felette az idő, például letöltés szempontjából (stabil 500kb/s-es letöltés).
Meg van pár 4k filmem ami eszi a tárhelyet szóval kellene egy olyan 4 vagy több lemezes cucc.
Vagy, van egy gép itthon amit nem használok (ryzen 5 1600, 16 gb ram, rx 580 van benne) hogy azt megépíteni annak. De szerintem az egy lan kevés lenne neki, bővíteni meg nem nagyon tudom. Azt hiszem.
Használt nas is jó lenne ha működik, nem kellene új. Mit lenne érdemes csinálni?
A tárhely meg idővel úgy is lenne 10 tera felett, szóval kellene olyan ami 20 vagy többett is tudna fogadni. Jah és a letölés szempontjából meg jó legyen a torrent része. Ne 500 kb/s-et tudjon... -
Zamma
őstag
Sziasztok, nem tudom hogy ide való-e a téma. Ha nem, bocs az offért...
Használt szerver alkatrészeket vagy komplett konfigot keresek magamnak, nagyjából ilyen paraméterekkel:
CPUIntel Xeon E5-2699 v4 SR2JS / Intel Xeon E5-2699A v4 55M Cache, 2.40 GHzRAM (16 GB / 32 GB-os is jó, a példa 32-es) SAMSUNG 32GB DDR4 2666MHz 2Rx4 PC4-2666V-RB2 M393A4K40CB2-CTD7Q RDIMM
ALAPLAP: Supermicro X10DRI-T4+
Itthon esélytelennek látom a dolgot mert vagy nincs vagy ha van dupla áron...
A külföldi online beszerzésben nem igazán bízom...Vett valaki németből használtan esetleg?
Köszi a segítséget!
-
amargo
addikt
válasz
cinemazealot #7945 üzenetére
Szerintem ez ilyen marketing rizsa, de amúgy léteznek ilyenek, (pl [link] ) amivel a saját adatokból lehet tanítani, ami alapjában véve nem hülyeség csak azt hiszem mind fizetős. Itt nyilván bejön a képbe a privacy eléggé.
Nekem maga a gép képességei érdekelnek majd, ha valóban elindul a kampány. Ugye év elején volt már egy hasonló projekt, ott $2M jött össze.
-
amargo
addikt
ZimbaCube: [link] Még csak tervezett.
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Adott egy Dell R620, amit szeretnék tárhellyel bővíteni.
A gyári bővítője az SC200 és SC220, kérdés, hogy ez egy IBM-es tárolóval tudna együttműködni, vagy csak az SC sorozattal?
-
S-eye
senior tag
Persze, csak teszt, meg szórakozás ez. Ezért is van csak egy eszköz. A Debianban is bug van, nem csak a CasaOs-ban, vagy volt valami mount probléma.
Nem arról van szó, hogy kiakarom venni az ext4 meghajtót, hanem arról, ha linux helyett windowst teszek fel újból, akkor meg ne az sírjon, hogy fogalma sincs mi az az ext4.
SSH-t még nem használtam, azt még meg kell tanulnom, hogy mit is csinál, és miért.
-
stigma
addikt
Hi, hát akkor mondhatni félsiker.
NTFS-nek Debian alatt mindenképp kellett volna mennie : NTFS - Debian Wiki
CasaOS-t névről ismerem még sosem használtam, tudtommal a ZimaBoard-ra tervezték, de gondolom telepíthető már x86-os architektúára is.
CasaOS NTFS bug (nemtudom még aktuális vagy sem)
[Bug] CASAOS mount external drives only in read only, then requires editing too many files to override this. · Issue #1103 · IceWhaleTech/CasaOS · GitHubLinuxos/debian-os gépre inkább ext4-et mondanék, mert jobban kezeli a rendszer a meghajtókat.
Miért akarod kivenni az ex4-es meghajtót?
Win10/11 esetén sima samba megosztással sokmindent meg tudsz oszatni Windows-os gépre, ami nem menne SSH-n eléred parancssorból vagy Midnight Commanderrel (alias Total commander :=> Ha smb-n nem érsz egy el fájlt, akkor átmozgatod egy SMB-s megosztott mappába, windows-os gépen módosítod majd visszamásolod)Akkor ez egy tesztnek elment mondhatni, igaz sok időbe került.
HA-t én egy másik gépre kiszervezném (NUC,RaspberryPI, stb) és oda tudsz HAOS-t tenni, ami egy fullos rendszer, és szerintem régebbi RPI is jó lehet pl.: 3-as.
Így meg tudsz majd HA-t Backupolni a NAS-ra amin meg mondjuk CasaOS fut. -
S-eye
senior tag
Debian 12 mellett döntöttem, mert a supervised HA csak ezen támogatott. Ahétvégén fel is pakoltam. Kicsit csalódás, hogy a wifi irdatlan lassú, sőt még a böngésző is. Mikor 15 éve foglalkoztam ezzel, akkor pont gyorsabb volt az aktuális Ubuntu, mint egy XP. De pesze lanon fog menni később.
Azért kellett a supervised HA, hogy HACS telepítve legyen, mert a Solarmanből adatokat csak így tudok kinyerni (legjobb tudásom szerint). Felment, aztán írta, hogy valami nem kóser. Restart. Most már minden jó.
Utána feltettem a CasaOs-t. Azon keresztül felraktam a Jellyfint, Plexet. Sajnos egyik sem éri el az NTFS winchestert. Úgyhogy sok szenvedés után muszáj leszek lementeni az adatokat és átformázni. Lehessen 4GB feletti fájlokat tárolni rajta. Legyen ext4, vagy fat32? exfat? Szeretném, ha a 2.5" winchestert, ha kiszedem és átteszem egy win10/win11 gépbe, akkor le lehessen róla olvasni/módosíani a fájlokat.
A sok ügyködés után viszon most már unhealthy a HA, ami nem tudom, hogy nagyon rosszat jelent-e, vagy lehet élni vele. Nem vettem észre hibát benne, igaz, nem is van még használva, csak 1 eszközt adtam hozzá.
-
stigma
addikt
Hi, melóból youtube-ot nem érem el, így linkelni nem tudok, de asszem igen fel lehet telepíteni.
Nem akarok más véleményével szembe menni, de ha csak a Debian maradna mint választás, és OMV-re nem lehetne akkor a felsorolt alkalmazásokat mind dockerbe fel tudod pakolni szépen, amihez ha nem vagy pro és utálod a sok parancsosorozást, a Portainer konténer menedzselő alkalmazást ajánlom.Habár nem akarlak költségekbe verni, de 10-20k-s áron egy akérmilyen MiniPC-n (pl HPT520, rébenni NUC,stb) egy telejes értékű HA-t vel tudsz tenni, és a HA supervisor backupot meg a NAS-ra tudod menteni, ha bármi gond lenne HA-val.
Így CasaOS és sok egyéb NAS-os közül válogathatsz, ha a HA-t elszeparálod egy másik gépre/kütyüre.
Illetve ez csak ötlet
, többieket is halgasd meg kérlek, mert ők is jó irányba terlenek téged.
Én jópár évig OMV-t használtam(4/5/6 illetve Docker konténerek), párhuzamosan másik NAS-on Xpenology-al, majd most egy gyári Syno DS423+-al elleszek egy ideig -
S-eye
senior tag
Köszi mindenkinek a kommenteket.
Közben olvasgattam, és nezegettem a youtube videókat, okosodtam.
Először CasaOs-t akartam feltenni egy Debianra, mert abból lehetett volna Home Assistantot telepíteni, Tailscale-t a VPN elérés miatt, Jellyfint, stb. Viszont már tudom, hogy így nem lesznek HA addonok, ami nem túl jó.
Így az lesz, amit írtál stigma, supervised módban tervezem feltenni a Debianra a HA-t, de emellé még a CasaOs-t is felrakom. A CasaOson belül meg majd a többi alkalmazást, hogy ne legyen túl sok parancssoros szenvedés.
Vagy Openmediavaultra is fel lehet tenni a supervised HA-t? Ennek még nem néztem utána.
-
stigma
addikt
Hi, csak infónak írom, hogy amit már írtak (#7934Ad@m), csak kicsit kifejtem.
Dockeres esetén lebutítottabb változatot kapsz, amiben nem tudsz automatikus backupot készíteni, ezért ha a Home Assistant is elszáll akkor mindnet konfigolhatsz újra, illetve ami még érvégés neked, hogy nincsenek addonok ha jól emlékszem ( fél évig HA felhasználó voltam, okoskonnektoros/foygasztásmérős+okosfűtést próbáltam ki)Én annó Xpeology-ot használtam VM-nek HAOS-t, adtam 2 magot+2GB ramot, így egy telejes értékű HA-m volt.
Debian alá a Dockeres Ha mellég fel lehet hackelni a supervisort parancsorból így lehet teljesértékű HA-d , úgy hogy nem veszel el akkora erőforrást a prociból.
Debian-os NAs-os az Openmediavault (Youtube-on találsz linket szerintem)
Debian 12 alá hackelni : Installing Home Assistant Supervised using Debian 12 - Community Guides - Home Assistant Community (home-assistant.io) -
fonok87
aktív tag
Nem biztos, hogy szükséged van Proxmoxra. Sőt, ha minden fut egy azonos operációs rendszer alatt, biztos, hogy nincs.
A Proxmox célja, hogy több virtuális géped legyen egy fizikai hoston, ennek főleg akkor van értelme, ha többféle operációs rendszerre van szükséged valamiért, vagy olyasmit futtatsz, ami biztonsági kockázatot jelent.
A docker nem virtualizáció. A fő operációs rendszereden futtatja az adott alkalmazást, de elkülönített környezetben. Nagyon hasznos, hogy egyszerűen tudod kezelni az alkalmazásaidat. Nekem kezdő Linux userként nagyon jól jött, hogy elég nehéz vele a host op.rendszerét teljesen szétbarmolniIlletve, ha valami program létezik, nagy valószínűséggel valaki csinált hozzá docker image-et, szóval nem kell semmilyen funkcionalitásról lemondani, ha mindent dockerben akarsz kezelni.
Amit leírtál, ahhoz elég egy Ubuntu, vagy bármilyen más Linux. Home Assistant-nek is van dockeres verziója, tehát amiatt nem kell feltétlenül Proxmox.
-képek számára tároló. Telefonról rá lehessen backupolni és elérni.
Nextcloudot láttam erre komplex megoldásként, gyakorlatilag egy self-hosted Google Drive/Photos. Én még nem próbáltam, de itt lesz lassan az ideje
-filmeket el lehessen érni róla egy Mi Box 3-mal, fullHD felbontásban lejátszani. Fel lehessen rá másolni fájlokat androidos telefonról, windowsos gépről.
Ennek a módja attól függ, mire van szüksége a Mi Boxnak, én nem ismerem. Egy egyszerű DLNA szerver is jó lehet, a legnépszerűbb megoldások erre a Plex (fizetős app, aminek az ingyenes része is elég szvsz), és a Jellyfin (open source).-filmeket el lehessen érni róla egy Mi Box 3-mal, fullHD felbontásban lejátszani. Fel lehessen rá másolni fájlokat androidos telefonról, windowsos gépről.
Ubuntuba azt hiszem gyárilag be van építve az SMB (Windowsos filemegosztás protokoll). Debianra nincs alapból telepítve, de ott is egyszerűen megoldható.
-saját zene streamelése
Airsonic nevű appot találtam ingyenesen. Vagy elérheted a hálózaton az mp3 fájlokat, és Winamp
-ne csak az otthoni hálózatból legyen elérhető.
Erre több megoldás is van, attól függően, hogyan értelmezzük a feladatot. Egy VPN-el megoldható, hogy a megosztott file-okat elérd, a szerverre be tudj lépni SSH-val vagy RDP-vel (vagy akármi a Linuxos megoldás arra).
A másik megoldás, hogy a Nextcloud és a Plex/Jellyfin portjait továbbítod a routeren, és akkor az ezek által kezelt tartalmakat kívülről is eléred.Még egy megjegyzés a laptopból otthoni szerver témakörhöz. A laposok nagyon nem arra vannak kitalálva, hogy 24/7 menjenek, ettől függetlenül egyik-másik elég jól bírja. De én a helyedben nem tartanék rajta olyan dolgot, ami csak ott van meg. Arra viszont tökéletes, hogy kísérletezz ezekkel a megoldásokkal, és eldöntsd, van-e kedved / türelmed magadnak hostolni amire szükséged van.
Egyébként rohadt veszélyes. Én is egy kiszuperált laptoppal kezdtem. Most vettem egy rack szekrényt a hétvégén -
S-eye
senior tag
Van egy 11 éves 4 magos laptopom 8 GB RAM-mal, SSD-vel, HDD-vel. Fel szeretném használni otthoni szerverként. Szeretném kipróbálni a Home Assistantet, azt tudom, hogy futna rajta.(Jelenleg Xiaomi, Shelly eszközeim vannak. De van egy Deye inverterem is, amihez van egy Chint smart meter.)
De jó lenne, ha tudná a következőket is:
-képek számára tároló. Telefonról rá lehessen backupolni és elérni.
-filmeket el lehessen érni róla egy Mi Box 3-mal, fullHD felbontásban lejátszani. Fel lehessen rá másolni fájlokat androidos telefonról, windowsos gépről.
-saját zene streamelése
-ne csak az otthoni hálózatból legyen elérhető.Kb ennyi amennyit szeretnék. Mi szükséges hozzá? Olvasgattam, hogy egy Ubuntu szerver, vagy Proxmoxra lenne szükség és virtuális gépbe tenni a Home Assistantet. Ehhez Docker kell? Nem ismerem még, Proxmoxot sem. Ubuntuval, kb 15 éve foglalkoztam utoljára.
Mik a szükséges lépések, amiket meg kell tennem? Köszi
-
kutga
félisten
törölve. -
Eni21
csendes tag
-
Eni21
csendes tag
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni! Vettem egy HP comaqu 6000 Pro pc-t , és telepitettem rá a windows 7 et cd ről majd frissitettem windows 10 re pendrive-ről, sikerült is minden csak mikor lekapcsolom a laptopot vagy újrainditom akkor a telepitő cd-t vagy pendrivot keresi és nem akar elindulni. Olvastam a google ba hogy a boot menüt kell állitani hogy HDD -ről induljon de nem magya a boot menü és már nem értem mit kellene tennem hogy mikor bekapcsol a gép csak a feltelepített windows 10 jöjjön be. Remélem valaki tud segíteni.
Köszönettel: Enikő -
noorbertt
őstag
Keress egy android tv boxot és utána jó vagy, esetleg a pi-t lehetne használni annak is (kodi), de ahhoz nem értek.
A te oldaladról annyi a feltétel, hogy v plexpass (most van 20%off) vagy meg kell venni a klienst és otthon nyitni neki portot.
Ez csak opció, nézd meg melyik az olcsóbb és egyszerűbb nektek. Én pl így is szívok hogy állandóan ez vagy az a baja a telefonuknak -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
A héten anyámnak is vettünk okostévét, jó lenne, ha már azon tudna filmezni, nem a pc-n, gondoltam a régi RPi3b+ gépemet befogom erre a feladatra. Qbittorrent, Dlna, Samba, esetleg Plex, Pihole futna rajta, oprendszer OMV vagy a sajátja lenne.
A kérdésem, hogy HD, nagyon max FHD videókhoz elég lehet ez a konfig? Van egy terás külső vinyóm adat lemeznek, a Pi vezetéken kapcsolódik a routerhez, minden más vezeték nélkül. Egyszerre nem futtatok sok torrentet, kb 10 mondjuk, sok kliens nincs a háztartásban.
-
Az-X
őstag
Használ valaki valamilyen cloud szerver app-ot Windows szerver alá?
Szeretnék telepíteni valamit a Windows kliensek, és az Android telefonok szinkronizálásához.
Eddig ezt találtam ami szimpatikus: https://www.resilio.com/
De érdekelnének tapasztalatok. -
Az-X
őstag
Ejjjejjj... eltelt két nap, megint kiürült a settings.json file.
Van esetleg erre valakinek ötlete? -
Az-X
őstag
-
Az-X
őstag
Sziasztok!
Tegnap meglett az új "vas", hosszú vajúdás után, és mivel simán bebootolt az előző gépen lévő rendszer, arra jutottam, hogy megmarad a Windows 2019.
Viszont van egy problémám amit nem tudok hová tenni. A Transmission service nem indul el. Próbáltam újratelepíteni, a telepítő is elakad a service indításánál. Rendszergazda jog megvan, tűzfal kikapcsolásával próbálkoztam, korábbi verziót is próbáltam, az sem megy. Van esetleg valakinek ötlete, mi a csoda nyűgje van?
-
Wohme
tag
válasz
haddent #7904 üzenetére
Ez egy szép eresztés!
Vidéken lenne a családi háznál a másik eszköz, így adatvédelmi része nem kockázatos. Napi backup az nekem is szimpatikus rendszeresség. Snapshotokat is érdemes lenne átgondolnom, hogy mennyit tartsak meg visszamenőleg, mert biztos hasznát venném ennek is idővel. Fontos adatokat mentenék csak le biztonsági mentésnek, így hál' Istennek ez a merevlemez bőven túl van méretezve a feladatra jelenleg. -
haddent
addikt
Alapvetően szerintem jó irányba kacsintgatsz és az ötlet / kivitelezés és jó lehet. Hol lesz a másik helyszín? Saját, privát helyszín? Ha nem érdemes titkosítani is
Ki-hogy oldja meg: ahogy említettem pár hsz. -szel előrébb, én "alsó rétegnek" Proxmox párti vagyok. Az "oprendszer" (maga a hypervisor, a pve) 2db SAS SSD -n fut, zfs mirrorban (raid1). A virtuális gépek 2db SAS HDD -n futnak, zfs mirrorban. Fut egy virtualizált Proxmox Backup Server, dedikált 2db külön SAS HDD -vel, zfs mirrorban. Erre készül lokális incremental backup. Jelenleg naponta, de akár óránként vagy 10 percenként is készülhetne, a méret csak a differenciákkal nő! Ezen mentésekből megtartok 5 darabot jelenleg. Ezek a mentések teljes restore -t, vagy részleges, akár granuláris fájlszintű szemezgetést is lehetővé tesznek.
Két haverral (amiből az egyik másik város konkrétan) wireguard site-2-site tunnelen keresztül synceljük egymás Proxmox Backup Szervereit, így mindenkinek a mentései mindenkinél is megtalálhatók, titkosítottan.
Így azért elég biztonságban érzem magam, kb. esélytelen az adatvesztés -
Wohme
tag
Sziasztok!
Van már egy kis házi szerverem (ASRock J4205-ITX alaplap, 4 GB RAM, Chieftec CDP-120ITX táp, WD Red Pro 10 TB), amit XPEnologyval használok és szeretnék róla automatizált folyamattal, minimál felépítéssel biztonsági mentést készíteni egy másik földrajzi helyen. VPN-hez Tailscale-t használok.
Én elsőnek egy Raspberry Pi-re gondoltam, amire rákötném a most lecserélt 4 TB-os WD Purple merevlemezemet. Felébresztené egy bizonyos időközönként a RPi-t, a változtatásokat felismerné, majd eszközölné a szinkronizálást.Jó irányba gondolkodom? Kíváncsi lennék, hogy ki hogyan oldja meg a hasonló biztonsági mentéseket. Milyen szoftver, hardver, milyen időközönként szinkronizál, mikre érdemes figyelni, stb...
-
Maulgar
tag
Ha már hardver. Zimaboardot használ esetleg valaki?
-
haddent
addikt
válasz
Melorin #7899 üzenetére
Ha még egyszer nekipróbálkoznál keress nyugodtan, szívesen segítek. Messze nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják és logikus is. Nyilván könnyen beszélek.. De tényleg szívesen segítek. A bővítés / rinyálásról: home server. Otthonra is érdemes lekukázott öreg enterprise cuccok, amik hotswapesek
Ráadásul olcsóbb is, mint bármi más és megbízhatóbb is. De persze ez hitvita és igény kérdése, én őszintén nagyon túltolom itthon
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mini-ITX
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Yettel topik
- Mégsem kap tükröződésmentes kijelzőt az iPhone 17 Pro
- Politika
- Idővel bárkinek lehet saját Waymo robottaxija
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest