Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
Nálam is amúgy jelenleg simán salgón vannak a cuccok. Viszont többször felmerült már benne, hogy a pincét azért "könnyen" ki lehet nyitni (igaz korántsem olyan a környék), de gyakorlatilag, ha valaki bemegy oda, akkor a majdani felvételeket is simán viheti magával, hiába lesz kamera.. én max ezért gondolkozom valami szekrényben. A pince télen nyáron 20 fok környékén van, pór mentes, stb.
Vagy nyilván lehet magát a pince ajtót is tovább védeni.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
pont, hogy minden nap ki van nyitva, ha reggel kinyitjuk, akkor is csak este zárjuk be, nyilván az ajtó csukva van, de nincs bezárva. Ezért gondolkodnom valami megoldásban, de lehet csak túl gondolom a dolgokat.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz Gabesz87 #6928 üzenetére
Nekem is több különböző méretű lemezem van.
Én otthoni felhasználásnál bevallom a RAID-nek csak 5 felfelé látom az értelmét (speed) az 1-et nem értem ki miért alkalmazza.
Én otthon "paraszt" raid-et használok, rsync a fontos adatokat mozgatja a gépben két lemez között (csak a fontos adatokat! kb 500GB), innen pedig 3 helyre megy cloud-ba is titkosítva.
-
amargo
addikt
válasz #68216320 #6934 üzenetére
Ez is egy lehetőség a raid1-re, de ha elég a fele sebesség, akkor mi pluszt ad a redundáns tároláson kívül? Olcsóbbra jön ki mint egy ssd vagy a hdd már amúgy is megvolt?
-
amargo
addikt
válasz #68216320 #6942 üzenetére
Köszi az infót, szerintem ez másnak is hasznos tudni nem csak nekem
ui.: alapjában véve jó ezekről olvasni, ki mit miért old meg. Mert pl lassan (kb 3-4 év) a gyerekek is használni fogják adatok tárolására és bizony az igények is mások lesznek. Most még számomra nem fontos, ha filmek "elvesznek" a radarr hamar leszedi. A fontos adatok ott vannak backup-ba ilyenkor, azokat igaz csak én érem el jelenleg <- ez az, amit át kell gondolnom
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Igen, egy ssl tanúsítványt kell hozzáadnod, mondjuk let's encrypt-et
Ha már ezzel a területtel fogsz ismerkedni, akkor érdemes a cloudflare mögé is berakni, hogy ne egyből találják meg a géped.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Pont nem rég hoztam fel én is témának ezt RAID1-es dolgot, persze azóta tudom, hogy ad egyfajta "kényelmet", nekem jelenleg erre elég a locally backup, viszont magát a RAID értelmét nem lehet kétségbe vonni és a backup-ot sem.
Mind a kettőnek más az értelme a szerepe, a RAID ad persze némi biztonságot is, de szerintem nem erre való főleg otthoni környezetben nem szabad elhinni a biztonság illúzióját. A geo/zone redundant backup pedig nem adja meg azt, amire a RAID való performancia és lokális eszköz meghibásodás tűrés.szerk, Rick4:
Otthoni környezetben is bőven van értelme a RAID-nek, elég csak a workstation-re gondolni igaz az nem home server, de aki nagyméretű videóval, képekkel vagy olyan modellekkel dolgozik ami a lemezről veszi az adatokat annak igen is otthon is van értelme, de ez csak kisebb részben szól a biztonságról én nem keverném össze a két fogalmat.Szerintem egy topic összefoglaló tényleg jól jönne erről (is)
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Szerintem ne backup-nak nevezzük (két fogalom keveredik így, legalább is bennem), hogy kvázi az egész szervered felépítve megtalálható máshol.
Nálam a backup az backup, azaz az adatokról szól.
Továbbá szerintem itt mindenki, pont a geo/zone redundant backup-ot ajánlotta azaz, pont véd a hasonló események kapcsán. Viszont az tény, ha a szerver felrobban, akkor kell egy másik eszköz, amin keresztül eléred az adatokat.
Ha valakinek tényleg mindig kell, hogy legyen egy felépített környezete, az miért nem valamelyik cloud szolgáltatónál bérel gépet?
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Akkor ez tulajdonképpen mivel is több egy backup-nál? Esetleg annyival, hogy egy általad managelt eszközön van valahol, amit valamivel elérsz, ahol vélhetően az áramot és az internetet is szabadon használhatod költségek nélkül?
Csak kíváncsiság képen és tudom, hogy másodlagos eszköznek van használva, de hogyan éred el az adataidat, ha éppen áramszünet van vagy nincs internet elérés ahol a kis géped csücsül a létfontosságú adatokkal vagy ilyenkor belefér az a pár óra?
Cloud témával kapcsolatban én teljes mértékben megértem és elfogadom, ha valaki nem akar cloud-ban menteni, csak a másik az drágább lesz vagy ugyan úgy nem lesz elérhető mint az offline és magadnak kell megoldni, ha valami probléma történik, legalább is én így gondolom, esetleg valamit nem látok jól?
-
amargo
addikt
Ez így számomra érthető, köszönöm
A "probléma" onnan indult, hogy a topiktárs csak a saját megoldását fogadta el egyetlen megoldásként. Viszont szerintem és az itt olvasottak alapján az is csak egy megoldás a saját lehetőségeinkhez képest
-
amargo
addikt
Aki nincs tisztában a backup és a RAID fogalmával az olvasson utána (én is azt szoktam tenni), akár itt is, már többször ki lett tárgyalva.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz bambano #7129 üzenetére
uhh, mondjuk elég komoly teljesítményt produkál
Nálam otthoni környezetben ilyen komoly teljesítményre (jelenleg) nincs szükségem, a legtöbb erőforrást is az object detection viszi el, de egy TPU-val kiegészítve a gépet csak az ffmpeg kódolása marad, amit CPU-ból is 15% alatt lenyom az i7-8700.
Memóriából nálam a 64GB-ból jelenleg kb a fele van kihasználva, szóval maradt még tartalék a gépben (~30 container, 2db VM)Amúgy nézegetek valami olcsó GPU-t is, aminek alacsony a fogyasztása és h265/hevc kódolásába tudna segíteni. Esetleg tud valaki ilyet?
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Leírom ide is az elmúlt napok tapasztalását. Van egy HP brand gépem, amit házi "szerverként" használok.
A történet a következő múlthéten újraindítottam (frissítések miatt) azóta a gép két egymes mellett lévő slotjában akármilyen RAM-ra panaszkodik. 4 db RAM volt eddig benne.Abból kiszűrtem, hogy 1DB tényleg hibás memtest86 bizonyította be, a HP-s diag tool hát elég felemás volt, néha jelezte néha órákig nem.
A lényeg a lényeg, hogy a két "rossz" slot-ban pont az elején nekem folyamatosan jelezte a gondot, majd kint volt a hivatalos szervizes (én pont késve értem haza) nála már nem jelzett gondot. Viszont mivel nem hagyott nyugodni a dolog 2 napja "nyúzom" - memtest86 a gépet és most eljutottam oda, hogy megint nem indul a gép, ha az első két slot-ban van memória modul.
A kérdésem a következő, találkozott-e ilyennel már valaki?
Mivel lehet a probléma, szerintem alaplap, de mivel nem gyári memória van a gépbe ezért ezt is felrótták, hogy biztosan az a baj.Köszi a segítséget!
-
amargo
addikt
hp elitedesk 800 g4
bambano: ezt értem, de ez a gép nálam is így ment 2 hónapja.
Továbbá, ha csak 1db modult teszek akár a rossznak vélt slotok bármelyikébe is, akkor sem indul a gép és hibát jelez, tehát csak 1 modullal sem indul.Ha a 2 jó slotba van (akármelyik 3-om) memória, akkor minden teszt tökéletesen lefut.
Nemrég sikerült elindítani a gépet 3db modullal (ezt sem értem, előtte 10x nem indult, de most szünetmentes tisztán színuszos hálózatra raktam)
prime95 kapásból hibát dobott:[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz bambano #7144 üzenetére
Ezt továbbra sem értem, ez most valami magyarázat arra, hogy minden memória modul rossz azonnal (ugye itt már a gép sem indul, de a memtest-nek meg napok kellenének hozzá, hogy hibát találjon, azért valljuk be ez inkább hihetetlenül hangzik ), de csak abban a két bizonyos slot-ban?
A tápot tudok elvileg tesztelni.
-
amargo
addikt
válasz MrSealRD #7148 üzenetére
Sajnos ez nem ennyire egyértelmű, természetesen az alaplap elviszi a fókuszt, hiszen 4db modulból 4-re nem indul a gép 2 bizonyos slot-ban. 3 éves gépről van szó, nyilván egy ilyen gép is tönkre mehet hipp-hopp.
Viszont ebből következik, hogy nem mindegy, hogy valamit garanciában kell javítani vagy saját zsebből kell cserélni, ennek anyagi vonzata is van.
Mivel csak barátokat tudok megkérni, hogy tudjam tesztelni a modulokat stb, éppen ki mikor ér rá beláthatod ez sem triviális. Jelenleg az a helyzet, hogy vélhetően veszek egy ilyen gépet és a másikat addig jegelem, de így megint ugyan ott vagyok, hogy 2x fizettem valamiért..“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz MrSealRD #7153 üzenetére
Persze, ezen vagyok, köszönök minden segítséget, akár legyen az tisztán látás
Építkezni csak építő kövekből lehet ezt jól tudom, de ahhoz azt előbb be kell szerezni, viszont addig is rákérdeztem, hátha valaki látott már ilyet, mert én nem“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz MrSealRD #7156 üzenetére
Én tényleg nem akarok senkit meggyőzni, tényeket próbálok leírni.
Az általam "jó" slotokba a memóriák prime95-el is tökéletesek, ha bármelyik általam "rossznak" jelzett slotba rakom ugyan ezeket és éppen elindul a gép azaz nem ad kapásból hibát, akkor a prime95 ír azonnal hibát. Ennyi a tény. A RAM-ok más gépben jók, igaz csak több órát mentek, napokat értelemszerűen nem tudok futtatni (de mint írtam, nálam azonnal jön a hiba).
Tehát ha az az eset, hogy amúgy mind a 4 memória rossz csak valahol sok óra alatt sem jön ki a hiba, míg én belerakom a gépbe az általam tévesen rossznak titulált slot-ba azonnal jelentkezik, hogy problémás a memória, akkor szerintem meglovagolom ezt a dolgot és jó pénzért árulom majd a lapot
Csak kár, hogy a szomszéd tökéletes (?) RAM-jára is hibát mond..
Amúgy a story-t elengedem, mert ennyi energiát nem érdemel meg a dolog, csak ugye jelenleg az anyagi oldalát nekem kell állni.
A tanulság is egyértelmű, a szervizes kérdését sem hiszem el többet és azt is leírjuk
-
amargo
addikt
válasz LógaGéza #7234 üzenetére
Nálam egy minisforum hm80 van fent a dolgozóban (minden más a lakótértől elzárva van), sajnos van benne ventilátor, de nagyon ritkán hallani. Kb egy mini laptop.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Van annak bármi megfontolt akadálya, hogy a proxmox host alatt használt ZFS-es diket NFS-el tovább osszak több VM felé? ezen a disk-en vannak a VM backup-ok is ezért gondolkoztam el rajta, hogy inkább így adnék tovább még tárhelyet.
De ami amúgy számomra a legtisztább lenne, hogy a VM backup-ra egy másik 1TB-os disk-et használok, ezt pedig odaadom egy VM-nek és onnan osztom tovább a többinek.
Bevallom a host-ot szeretném "tisztán" tartani..
-
amargo
addikt
válasz Mr Dini #7280 üzenetére
Azért ez a padlásra rakást érdemes átgondolni.
Igaz nálam is van ott egy switch, de ip44-es dobozban xps közé zárva.Egy gépnek már több szellőzés kellene.
Nálam jelenleg 70% felett van a pára és cserébe 8-10 fok a padláson, ha kemény mínusz van kint, akkor a padláson is hideg van (termikus burkon kívül van nálam, ha nálad szigetelt, akkor jobb a helyzet), igaz olyankor legalább a pára lemegy..
Nyáron pedig ott a forróság az egyik passzív redőnyvezérlő elektronika nem volt a szigetelés közé rakva 85-90 fokra simán felszaladt nyáron.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
Sziasztok!
proxmox-al hosztolt windows-os VM-et miként élesztenétek fel kívülről úgy, hogy egy nem hozzáértő ember csinálná, szeretném a hálózatomat teljesen elrejteni előle. Miután a gép elindul VPN-en már rá tud csatlakozni. Viszont havonta kb 1-2x van szüksége erre a gépre azaz tökfeleslegesen menne.
Gondoltam arra is, hogy egy statikus oldalt kirakok (egy gomb lenne rajta kb) neki jelszóval védve, amin keresztül tudja elindítani a gépet (api-n keresztül, van rá python is meg mindenféle).
Vagy engedjem el és maradjon az, hogy szól/ír és én elindítom a gépet..
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Rolcsi111 #7328 üzenetére
Én elsőnek megkérdezem mit csinálsz az alábbi esetekben:
- áramszünet
- ISP hiba
- hardware hiba
- szoftver hibaEgyáltalán tudni kellene, hogy mi az elvárás az ügyfél oldaláról, milyen rendelkezésre állásra van szükség.
Szerintem nagyon sokan hosztolunk otthonról dolgokat, viszont fentebbi esetekre tudni kell a választ.
-
amargo
addikt
Én amúgy cloud-ba hosztolok többnyire, aws és azure-ban és mind a kettővel nagyon pozitívak a tapasztalataim az árazásra nehéz mit írni, rengeteg konstrukció van. Nálam 1 napon belül mindent megoldottak eddig.
Továbbá otthonról is hosztolok, de ott leginkább csak hobby célból, éles rendszert (a saját kis céljaimon felül, amit sokan használnak) az általam vázolt problémák miatt én nem üzemeltetnék. Igaz alapjában véve egy hardware-es üzemeltetés az pont olyan, amit amúgy sem szeretnék.
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Tudom oda így az építés öröme, de ki mit gondol erről a project-ről? [link]
Storaxa: Fully Customizable Home Cloud Storage with Remote Access NAS
Linux OS | Max 142TB Storage | 5xHDD | 4xSSD | TrueNAS | WiFi 6 | 4x 2.5GbE | Intel CPU | SD+MicroSD Card Reader | 4x 10Gbps USB PortsNekem ez inkább hihetetten kategória, de érdekelne a véleményetek.
-
amargo
addikt
válasz freddirty #7427 üzenetére
+ $110 és amd 5825u raknak bele, de van még másik 3 választható cpu, de ez már ECC-t is támogat.
Alin ennyiért semmit nem találsz az N6005-el szerelt lapok vannak (drágábban), itt meg van egy komplett ház köré csatlakozókkal.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Már jönnek a magyarázkodó email-ek a projekttől: $1.924.000 szedtek össze. Én még mindig szkeptikus vagyok.
De azért kiváncsi lennék ezek közül mit érdemes választani? AMD 5825U vagy Intel 1265U [link]
[link]“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz freddirty #7443 üzenetére
Értem, alacsony felbontáson tényleg simán megbirkózik vele. Nálam 2db 8K kamerán azért érezhető volt a i7-8700 -on az erőforrás igény, viszont a tpu nem csak a terhelést, de a fogyasztást is lejjebb vitte.
Csak infónak írom, hogy az RS-nél, bár most nincs készleten, de nem duplája, igaz drágább lett..
ui, azért a frigate -et rendesen finomhangolni kell, igaz van rá lehetőség. különben a kukát is simán person-nak nézi 80%-ra
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz TonTomika #7459 üzenetére
Én is pont hasonlókra is használom a szerverem, egy i7-8700 elviszi ezeket bőven. Biztosan egy i5-ös is lekezeli ezeket, viszont így transcoding mellett is gyors marad a db vagy a fordítás.
-
-
amargo
addikt
válasz racskobalazs #7558 üzenetére
A tax-is rájön + a shipping, ha jól látom.
-
amargo
addikt
válasz racskobalazs #7651 üzenetére
Engem csak az érdekelne, hol érzed, hogy szűk lenne a sávszélesség? Csak azért kérdezem, mert több switch esetben is lehet csinálni link aggregation-t, amivel már majdnem ott vagy mint a 2,5G.
-
amargo
addikt
válasz racskobalazs #7653 üzenetére
Én tp-link-et vettem, igaz más miatt az csak plusz pont, hogy ezt tudja, erre figyelni kell, hogy management felülete legyen. A gépben pedig 5-10e egy két portos gigabit-es NIC.
Pista0001: kell támogatás rá persze, de szoftverből is tudja a legtöbb OS, de a dual port-os NIC-ek tudják HW-ből is.
De a gépbe még mindig vehet valami alap 2.5G-s NIC-et, azok olcsón vannak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest