Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Most már kódolni is tudja az AV1-et a Vulkan Video 1.0-s API
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van otthon egy gépünk, ami eddig htpc-ként üzemelt, de mivel arra vettem egy amlogic boxot, eszembe jutott, hogy inkább fájl szervernek fognánk be, tárhelyből sosincs elég.
A speckó:
ASRock H110M-ITX/AC mini ITX alaplap
G4560
8 giga DDR4 ram
BQ PP 300W táp
MSI Radeon RX 550 4GB VGA (ez utóbbi talán nem is kellene, ha távolról lehet vezérelni)Merevlemezből innen-onnan van dögivel, ezeket mind rá lehetne kötni, a kérdésem, hogy van-e ebben fantázia?
[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van itthon elfekvőben pár alkatrész, G840, 2 giga ddr3 ram, terabájtos hdd-k, valami 1155-ös alaplap, be lehetne ezt fogni média szervernek? Torrent letöltés, és a kliensek kiszolgálása upnp, esetleg valami hálózati megosztással lenne a cél.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Otthonra szeretnék egy egyszerű média szervert, OMV alapon, qbittorrent, dlna, plex, smb futna rajta, a cél az lenne, hogy a torrent oldalról letöltött mozifilmeket/sorozatokat/rajzfilmeket elérhetővé tegyem a családtagoknak.
Erre már összeraktam egy kis konfigot, HP T520 minipc az alapja (AMD GX-212JC dual core, Radeon R2E, 8 giga ddr3 ram, 128GB SSD), 1TB usb3 HDD lóg rajta, szépen muzsikál végülis, a kérdésem az lenne, hogy ez a konfig eléggé erős ehhez a felálláshoz?
Filmnézéshez a tv beépített lejátszóját használom, a plex is inkább ahhoz kell, hogy házon kívül is esetleg elérjem a tartalmakat. Egyszerre kevés eszköz lóg a hálón, de ahogy a gyerekek nőnek, könnyen elképzelhető, hogy 2-3 mobiltelefon/tablet fog egyszerre megjeleníteni tartalmat.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz Melorin #7889 üzenetére
Látom igen, jól megszenvedtél vele. Nálam szerencsére nem volt gond a telepítéssel, beállítással, kicsit utána olvasva végül beállítottam mindenre ami kell, ami mondjuk nálam nem sok, de azóta jól működik.
Előtte úgy emlékszem talán Ubuntu Server volt fent nálam, annál azért jobb a felülete, ha eleget csinálod, akkor meg végülis az ssh sem az ördögtől való.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
A héten anyámnak is vettünk okostévét, jó lenne, ha már azon tudna filmezni, nem a pc-n, gondoltam a régi RPi3b+ gépemet befogom erre a feladatra. Qbittorrent, Dlna, Samba, esetleg Plex, Pihole futna rajta, oprendszer OMV vagy a sajátja lenne.
A kérdésem, hogy HD, nagyon max FHD videókhoz elég lehet ez a konfig? Van egy terás külső vinyóm adat lemeznek, a Pi vezetéken kapcsolódik a routerhez, minden más vezeték nélkül. Egyszerre nem futtatok sok torrentet, kb 10 mondjuk, sok kliens nincs a háztartásban.
-
kutga
nagyúr
törölve.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Az alábbiak kapcsán lennék kíváncsi a véleményetekre.
Már egy ideje üzemel nálam egy HP T620 minipc, torrent, dlna, plex, smb, sonarr, radarr, pihole szerverként, és ha a szívemre teszem a kezem, igazából a torrent és a dlna, esetleg a pihole a lényeg, a többi nélkül is megvagyok, olyan ritkán használom őket.
A letöltött videók lejátszását eddig az okostévé lejátszójával oldottam meg, de elérkezettnek láttam az időt, hogy vegyek valami dedikált lejátszó eszközt. A tévé elég erős 4k-hoz is akár, de a lejátszó felülete puritán, kényelmetlen, butának is nevezhetném, egy csomó dolog hiányzik belőle, amit mondjuk egy Kodi alatt szívesen használnék.
Vettem a héten egy RPI4-est, Libreelec/Kodi fut rajta, smb-n osztom rá a filmeket, erről megy most a lejátszás, viszont felmerült bennem, hogy egyáltalán szükség van-e a két eszközre, mivel kicsik az igényeim, és egyszerre általában egy eszközön megy a lejátszás, nem lehetne-e ezt az egészet kiváltani a Raspberryvel, Raspberry OS menne rá, arra a szolgáltatások és a Kodi, vagy LE, és arra az addonok.
A T620-at családban el tudjuk használni, vagy esetleg eladom. Arra gondoltam még, hogy a 620-ra teszek mondjuk egy proxmoxot, arra többféle oprendszert, kísérletezni, a PI meg marad csak lejátszónak. Mi a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Egyelőre úgy döntöttem megtartom mindkettőt. A T620-ról futnak a konténerek, a Pi végzi a lejátszást.
-
kutga
nagyúr
Valami ilyesmit csináltam én is pár hónapja, nem olyan gyenge routerrel, kétségkívül kivitelezhető, de ahogy írtad, elég sok kompromisszummal jár, a mini pc amit azóta használok, kompatibilitásban, erőben, paraméterezhetőségben köröket ver rá.
Abban viszont egyetértek az előttem szólóval, hogy tanulni sokat lehet vele, én openwrt és entware alól oldottam meg a feladatot.
-
kutga
nagyúr
Sokáig én is OMV-t használtam, aztán legutóbb sima Ubuntu szervert tettem fel, dockerben meg minden mást. Valószínű az OMV is tudná ugyanezt, otthoni környezetben szerintem kb tökmindegy. Egy jó tanács esetleg, ha valaki otthoni szerver építésében gondolkozik, a legjobb alap szerintem ehhez a Proxmox oprendszer, amire aztán annyi és olyan virtuális gépeket telepít az ember, amit akar. Nálam most így van egy torrentes, letöltős VM, egy másik Home Assistantnek, a harmadik mondjuk pihole-nak. A legjobb az egészben pedig, hogy ha valami nem úgy működik, ahogy kell, pillanatok alatt fel lehet tenni egy újat, nem kell a nulláról kezdeni az egészet.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Mit szóltok ehhez a konfighoz, otthonra, smb, dlna, torrent, plex, pihole szervernek? Egyelőre egy okostévét és pár tabletet, mobiltelefont kellene kiszolgálnia, transzkódolás nincs nagyon, menne még bele egy 120GB-os ssd a rendszernek (Ubuntu server szerintem), és egy 1TB-os hdd az adatoknak.
CHIEFTEC IX-01B-85W
ASUS PRIME J4005I-C
CSX 8GB DDR4 2133MHzKell ennél több?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Egy ilyennek milyen lehet a hangja, zavaró egy csendes nappaliban? Általános célú médiaszerver lenne belőle, torrent, smb, plex, dlna.
-
kutga
nagyúr
válasz kallas0520 #8376 üzenetére
Alapnak én a Proxmoxot javaslom, arra mehet aztán olyan VM, amit szeretnél.
-
kutga
nagyúr
-
kutga
nagyúr
válasz Csabu82 #8534 üzenetére
Szerintem kell buherálni a loadert frissítésnél, nekem emiatt nem tetszik igazán, bár a felülete tényleg elég kényelmes, egyelőre virtuális gép alá tettem fel otthon, próbaképpen. Xpenologynak van egyébként itt is topikja, érdemes benézni.
Én most otthon headless debian szervert használok, docker alól futtatom a szolgáltatásokat. Ha elég erős a hardver, mehet rá Proxmox, ahogy előttem írták, az alá meg azt teszel fel kb, amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz Csabu82 #8537 üzenetére
úgy is 1x kell rendesen beállítani és utána nem szokót gond lenni.
Igen, igazából pár óra alatt megvan a telepítés, konfigurálás, azóta csak frissítgetem időnként. A Proxmox nyilván izgalmasabb, de kérdés, hogy alap felhasználásra otthonra vajon szükség van-e rá.
-
kutga
nagyúr
válasz daninet #8539 üzenetére
Nem is mondom, hogy atombiztos, meg az ellen is véd, de nálam eddig még nem volt nagyobb baj (korábban ubuntu servert futtattam évekig), meg aztán, ha mégis, pár óra alatt újra összerakom. Nyilván Proxmox alól ez 2 kattintás, de mivel szinte csak és kizárólag média letöltésre és megosztásra használom a szervert, nincs rajta semmi olyan adat, ami ne lenne pótolható.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Dell 7070 sff a versenyző (I7 9700, 256GB nvme ssd, 16 giga ddr4 ram, kétportos intel pcie nic), a kérdésem, hogy ez jó alapja lehetne egy kis otthoni szervernek, Proxmox alapon? Ami tervben van az egy debian alapú VM dockerrel és konténerekkel (qbittorrent, sonarr, radarr, bazarr, pihole, plex, stb), egy másik Pfsense/Opnsense-nek, esetleg egy harmadik Home Assistantnek. Ez a gép egy ideje kihasználatlanul hever otthon, ha overkill, akkor inkább eladom.
-
kutga
nagyúr
válasz Sanchez638 #8678 üzenetére
Az vajon belemegy? A gyártó oldalán csak 65W procikat látok. [link]
-
kutga
nagyúr
válasz Sanchez638 #8680 üzenetére
Értem mit mondasz, az I7 talán még jó áron el is adható.
-
kutga
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek, osztok/szorzok.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Végül ez lett a vas (Dell 5050 sff):
I5 7500
32 giga 2400MHz ddr4 ram
512 GB Intel Pro ssd proxmox alá
1 TB Micron szerver ssd a letöltéseknek
Intel I350-T2 1GbE 2x RJ-45 ethernet szerver adapter.Egyelőre két vm fut rajta (Debian és Opnsense) és egy pihole lxc konténer. Debian docker alatt qbittorrent, plex, jackett, sonarr, radarr, bazárt fut.
Azon gondolkodom még, hogy a procit cserélem 6500T-re a fogyasztás miatt, szerintetek van értelme?
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Anyósomnál kellene összehozni valami egyszerű konfigot, maradék, nem használt eszközökből. A cél egy média letöltő/lejátszó rendszer lenne, a letöltött tartalmakat (főleg videók) helyi hálón szeretnénk lejátszani, okostévén, tableten, amikor ott vannak a gyerekek.
Ami van (ezek a gépek ilyen-olyan félbemaradt, félig elkészült projektjeimből származnak, amit nem használok fel, meghirdetem és eladom):
Dell 7070 SFF (I5 8400, 256GB M2 ssd, 16 giga ddr4 ram)
Fujitsu S920 minipc (Amd 4 magos apu, 256 giga ssd, 16 giga ddr4 ram, PCIe riser, HP 4 portos gigabit hálózati kártya)
Tanix TX3 tv box, rajta Coreelec/Kodi, 1TB hdd a letöltéseknek
Cudy WR3000 router, rajta openwrt, ez jelenleg AP-ként üzemelAmi kapásból eszembe jutott az nyilván a Dell, az fogadja a hdd-t és a hálózati kártyát is, mehet rá Proxmox, arra vm-ek, konténerek, de attól félek overkill erre a célra.
Arra is gondoltam, hogy a Tanix intézi a letöltést, feltöltést, megosztást, lejátszást, a Cudyra bízom a routert és kész is vagyok, a két pécé mehet apróra.
Mi a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- TCL LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Automata kávégépek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest