Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amazon Fire TV stick/box
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen Android TV boxot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz 5leteseN #7566 üzenetére
Lehet, hogy tévedek, de szerintem két PSU fogyasztó oldali összekötése nem szerencsés, mert a picit is erősebb kinyírhatja a gyengébbet. Rosszabb esetben ezt egy hardver elemen keresztül teszi, így az is megsülhet. Szerintem a megoldás vagy egy PSU párhuzamosításra alkalmas teljesítmény elosztó lenne vagy egy nagyobb PSU.
-
Vektor77
tag
válasz 5leteseN #7590 üzenetére
Ezt már fentebb kitárgyaltuk, CPU tápkábel kell rá mert ez nem egy mezei GPU, nincs rajta monitor csatlakozó sem, számolásra használják mint egy CPU-t.
Amúgy meg a szerverek egy más világ, azt csinálnak amit akarnak, nem kell hogy kompatibilis legyen mindennel.
És a P40 nem füstöl el mert a fordított polaritás miatt azonnal letilt a táp.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
stigma
addikt
válasz 5leteseN #8025 üzenetére
Hi, nem kötekedni akarok, igaz low-budget megoldás, de...
- D-Link rotert sosem vennék magamnak
- SMB 1.0 protokoll-t ha angedélyezed akkor hatalmas fenyegetésnek teszed ki magad.
- routeren belüli UPNP-vel szintúgy mint ezelött.Low-Budget projekt esetében mint már írtál egy régebbi x86-os géppel + bármilyen Linux alapú OS vagy NAS rendszerrel + HDD-vel jobban jársz mint routerre kötni a HDD-t.
Kb 5-8 éve még hasonló módon csináltam volna én is de most már biztos hogy nem.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Fecogame
veterán
válasz 5leteseN #8110 üzenetére
Azért a fogyasztás is igen jelentős tétel, ha 0/24-es működést veszünk figyelembe, mert már 30W különbségnél is 13e Ft az éves áramdíj többlet.
0.03 kWh x 24 óra x 365 nap x 50 Ft = 13140 Ft
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
SzDav_id
csendes tag
válasz 5leteseN #8110 üzenetére
Köszönöm a választ!
Megpróbálom kicsit részletesebben leírni mikre gondoltam, milyen opcióim vannak:
(előnyök hátrányok + -)
Meglévő laptop (HP 8570 i7+16GB RAM) + külső USB-s HDD dokkoló
- Vannak kétségeim az USB sebességgel kapcsolatban, mennyire kezeli jól a proxmox az USB passthrough-t, működik-e a spin down így a winyóknál...
- A laptop mennyire bírja a 0-24 futást
+ Van, csak a dokkolót kellene megvenni
+ Akksiról elmegy egy darabigHasznált mini PC + külső USB-s HDD dokkoló
- kb ugyan az mint az előzőnél, nincs 'UPS' akksija
+ talán tartósabb mint a laptop 0-24 ben.PC/Szerver amibe elfér 4 HDD
- ez fogyaszt talán a legtöbbet, méretben a legnagyobb
+ gyors, bővíthető, bírja 0-24 ben, ha normál PC akkor egyszerűbb alkatrészt szerezni hozzáNAS
- Szerintem drága a teljesítményéhez képest, nem bővíthető, VM-eket nem bírna elEzek alapján ilyesmire gondoltam, PC irányban gondolkodva:
- Alaplap+Proci -> nem tudom, el vagyok veszve annyi lehetőség van...
pl. Ha az OS-t SSD-ről futtnám akkor kell-e NVMe, vagy elég SATA-s SSD? Kell 2 SSD is a backup miatt?
- RAM: min 32Gb
- HDD: 2x8TB vagy 3x4TB
Tervezett élettartam: 5-10 év, a mostani HDD a routeren is 7éve meg 0-24 ben Azért is akarnám lecserélni mielőtt bedöglik.[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
válasz 5leteseN #8215 üzenetére
és #8217:
Ez mondjuk nagyon jól hangzik, én bevallom ennyire mélyen nem mentem bele a dologba még, sima használt asztali házban van az itthoni setup, de lehet a későbbiekben érdekelne valami ilyesmi is, kísérletezés jelleggel
Tudnál ezekből linkelni esetleg?@Vektor77, melyik házra gondolsz pontosan?
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
racskobalazs
senior tag
válasz 5leteseN #8219 üzenetére
Pl a használt szerverek, akár a "kikötőből", hogy mikre gondolsz konkrétan.
Meg milyen procikat/lapokat raknál bele, ilyesmiAz elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
Pista0001
addikt
válasz 5leteseN #8317 üzenetére
A 280 wattot én adtam meg sff/mt brand gépekre, mint kiderült, az ő gépei usdt gépek, ezek notebook tápról üzemelnek jellemzően, gyanítom 65 wattos van hozzájuk (T-proci, max 2 darab so-dimm ram és 1 darab 2,5-ös merevlemez). A HP-jának van egy mxm foglalata is, ahhoz talán 80 vagy 95 wattos van. Akárhogy helyez el plussz merevlemezeket, annak saját táp kell.
-
Pista0001
addikt
válasz 5leteseN #8320 üzenetére
Ezt javallottam (ha burkoltan is) én is lejjebb. Vagy feljebb. Attól függ, kinek hogy van beállítva a PH!... Ha el tud helyezni egy mt-t, abba minden belefér, ami kezdésnek kell, és még egész halk is. Ha annyi hely nincs, az sff a következő fokozat, tűrhetően halk, 3,5-es hely már kevesebb van, de azért vannak típusok, amikbe minimális barkácsolással vagy átalakító vásárlással 2 biztonságosan beépíthető.
Usdt-vel kulturáltan csak az usb-megoldások játszanak.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz 5leteseN #8324 üzenetére
Kiegészítésként még érdekes lenne(nem csak nekem) az a legkevesebb két információ, hogy egy szokásos Home-server/NAS részére milyen -tól-ig tartományban van szüksége (belső-/külső ? )hálózati sebességre, és ha külső tárolót használ a rendszer, akkor egy szokásos kiépítés esetén milyen (szintén -tól-ig) sebesség igény lehet az USB-k irányába. Ezeket egy közelítőleges egyetértés után lehet, hogy célszerű lenne valami összefoglalóba bele tenni, gondolom sok mással együtt!
-
cinemazealot
addikt
válasz 5leteseN #8327 üzenetére
A NAS (Network Attached Storage) elsősorban tároló, nem igényel komoly számítási kapacitást. Attól a pillanattól kezdve, hogy valaki torrentezik, transzkódol, home assistance-t üzemeltet, térfigyelő kamerák videóját fogja össze és dolgozza fel, saját személyi asszisztenst vagy munkához deploy szervert üzemeltet stb., máris nagyobb számítási kapacitásra van szüksége, amihez már nem feltétlenül elegendő egy NAS. Sokkal inkább egy egyébként NAS szerepet is betöltő, de annál jóval erősebb (CPU-val, GPU-val, RAM-mal rendelkező) házi szerverre lesz szüksége.
[ Szerkesztve ]
-
racskobalazs
senior tag
válasz 5leteseN #8333 üzenetére
Szerintem itt még az is bejön a számításba, hogy ugye állandó terhelés vs peak időszakos terhelés.
Ha valaki átlagban alig mozgat fileokat mondjuk a NAS és a gépei között akkor lehet elég a gigabit, néha néha van egy nagyobb falat akkor ott megvárja amíg átmegy. De ha valaki naponta több tíz/száz gigát mozgat akkor annak esetleg jól jöhet a 2,5-10g kapcsolat is. Ugyanúgy akkor ott már cache SSD és hasonló dolgok.CPU terhelésnél hasonló, ha valaki futtat egy saját mondjuk google fotók klónt, és napi 1-2 képet lő, azzal bőven elvan kb bármi, ha néha elmegy túrázni és lesz 300 fotó, azt kivárja akkor amíg feldolgozza. De ha napi több ezer kép esik be, akkor már kellhet az erősebb HW.
S ezt szerintem kb minden komponensre rá lehet húzni. Kell egy olyan sweetspotot találni, ami ár/érték arányban az adott ember adott saját usecase-jának megfelel. Sokat költeni arra, hogy mindent csettintésre csináljon lehet nem érdemes, mert akkor ott áll a pangó kapacitás, de olyankor nem költeni mikor láthatóan mindig ki van használva és nincs vagy kevés a maradék extra kapacitás, megint nem jó mert ott már akkor hátráltatja az embert.
[ Szerkesztve ]
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
A Synology DS918+ban Celeron J3455 proci van, nincs külön VGA, és izomból tud hardweresen transkódolni.
Itt megnézhető, hogy a Syno nasokban milyen proci van linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
cinemazealot
addikt
Lehet, hogy nem leszek jó alany az ajánlásra. Én 0-24-es NAS célra egy 2015-ben 5000 Ft-ért a cimborámtól kapott Atom procis, 2 GB RAM-os 10"-es netbook-ot használok. Kapott egy új aksit, egy 250 GB-os SSD-t, és elvan 12 W-tal. Archiválásra egy 4 HDD-vel megtömött HP ProLiant Microserver-t (N36L) használok, ami csak akkor van bekapcsolva, amikor mentek rá vagy amikor kell róla valami.
Ha komolyabb házi szervert építenék, akkor a futtatandó szoftverek igényét mérném fel első körben, utána használt piacról valogatnék össze valami olyat, ami üres járatban keveset fogyaszt, a nem használt alkatrészeket (pl. használaton kívüli HDD-t) képes altatni, de igény szerint megkergethető.
A használt laptop koncepciója tehát szerintem teljesen valid, ha pedig a proci kiszolgálja az egyéb igényeidet is, akkor jo alap lehet. Bár az USB-s HDD csatlakozást nem feltétlenül tartom túl stabilnak.
-
rekahh
csendes tag
válasz 5leteseN #8332 üzenetére
Köszi a választ!
Egy 3-4 TB-s WD Red HDDre gondoltam a pótolható dolgoknak, letöltések, ilyesmi.
Ezenkívül RAID 1be pedig 2db 500GB-os SSDre a családi fotók, videóknak. Hülyeség SSDre pakolni ezeket a pótolhatatlan dolgokat? A mozgó alkatrész nem léte miatt gondoltam SSD-re. -
Pista0001
addikt
válasz 5leteseN #8346 üzenetére
Vannak 10-15, de talán 20 éve (ezek talán inkább cd-k) írt lemezeim is, nem mondom, hogy nincs, ami már nem olvasható, de a nagyja rendben van azóta is. Természetesen 5 forintot simán megér a maratonista.
Nem értem, miért gond a 3,5-es lemez. Az azokhoz készült külső tokoknak nyilván ahhoz illő tápjuk van.
rekahh: offline(!) archiválásra én merevlemezt ajánlok, esetleg optikai lemezre írással együtt. A távoli nas-sal az a baj, hogy kéne hozzá egy kezelő, mert ott is kellene az offline archiválás, mert ha nálad leég a ház, ott meg csak bekrepál a lemez, akkor ki kell tudnia cserélni a biztonsági mentésre
-
MasterHUn
senior tag
-
-
Sanchez638
addikt
válasz 5leteseN #8411 üzenetére
Igen, rohadt fontos dolog ez.. Fillérekből lehet gép, szerver jellemzőkkel. Volt itt két darab Dell R720 is, de mivel SFF lemezeket kezelt és macera lett volna átépíteni ment a levesbe. De kifejezetten pozitív volt ott is, hogy platinum tápegységből kettő is volt. Emellett az E5 V-es procik már nagyon korrekten vissza vették az értékeiket. És már halk gép, nem volt a mormogós venti hangja sem.
Az R720-et 70-80w alatt nem tudtam bevinni, még 40w-os procival sem.Megértem aki nas-okat vesz, de eszméletlenül drága a +3 lemezt fogadó rendszer, miközben a hardver nem sokkalta jobb az olcsóbbnál..
Számom az adatlapomon.
-
Sanchez638
addikt
válasz 5leteseN #8414 üzenetére
Amit használok egy s1150 Haswell alapú rendszer. 4db 3.5 hellyel, meg még bővíhető. Egy E3 1226V3 van benne. 84w tdp-vel. A másikban I3 4330 van. Ezzel és 4db 59/72 lemezzel 35-40w üresbe. Xeon prociban úgye nincs igp, tehát annak a hiánya ellensúlyozza a 4 magot. De 3-5w ról beszélünk komplett gépnél.
#8413freddirty: Mondjuk egy NAS-t is ugyan úgy be kell állítani. Max az olcsóbbak lassabbak lesznek, ha a ráfordított időt nézzük.
[ Szerkesztve ]
Számom az adatlapomon.
-
Sanchez638
addikt
válasz 5leteseN #8422 üzenetére
Ha jól tudom az egy s1156 rendszer. Nem híres arról, hogy megfelelően bánna az energiával. Tehát az a legtöbb dologra teljesen felejtős. Én is megörültem egy 1U-s rackszervernél, hogy 1156, majd jó halk lesz és keveset eszik. Üresbe az is benyeli a 70-100w-ot, akár sima 2magvas procival is..
Számom az adatlapomon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Mélyen ár alatt LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- HP 460W-os szerver táp
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest