Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
senior tag
Otthoni szerver-hiper/szuper gépnek mérhetetlen fantáziával beszereztem egy egyébként is valódi (kiöregedett) szervert: HP ML350p Gen8.
Jó helyen járok kérdezés szempontjából vele, itt?
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7565 üzenetére
Köszönöm: Most 450W-os tápja van. Több W-kellene: lehet-e mellé tenni kisebb PSU-t, és összeadódnak, vagy 750W/1200W-os kell bele?
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz cinemazealot #7567 üzenetére
Nem arra gondoltam, hogy "Csináld Magad!" üzemmódban összedrótozok egy világcéges-multi által gyártott párszáz-ezres darabszámban gyártott szerverhez vmit (ami akár lehetséges is lehet), hanem az angol guglis találatokból nekem nem derült ki egyértelműen, hogy a 4 lehetséges táp-modul csatlakoztatással maga szerver tudja-e ezek teljesítményét összegezni "gyárilag"(ezen a szinten/pénzért ez akár elvárható is), vagy egyszerűen marad a "kicsi-táp kihúz/kidob, új-nagyobb-táp betol" megoldás.
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7570 üzenetére
Köszönöm .
Akkor valószínűleg az 1x460W, +1x750W mellett döntök a jelenlegi 460W-os mellé.
Jó esetben a két 450W öszeadja magát, ha nem akkor a 750(1200 ?)W egyedül is boldogulni tud.Miután kiderült, hogy melyik üzemmód megy Őfelsége ("A" szerver ) Powa-menedzsmentjének, megírom majd.
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7573 üzenetére
Négy helyem van, az alsóban van a jelenlegi egyetlen 460W-os.
Hova tegyem a kettes számú 460W-osa, (először , máj utána próbának a 750W-osat ), hogy összeadódjanak? -
5leteseN
senior tag
válasz cinemazealot #7575 üzenetére
Nincs gond, tanulgatni jövünk, ha lesz majd tapasztalat, hozom én is.
Ha találsz vmit a neten, ami nem hangzott el, megköszönném.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
A HP ML350p Gen8-hoz hol találok olyan csatlakozót, amivel a Tesla P40-emnek tudok tápot adni?
A Tesla felöli vége EPS/12V, de mit/hova dugok az ML350p-nél?
-
5leteseN
senior tag
válasz Vektor77 #7581 üzenetére
Van az ebay-en, ami két szokásos 8-as VGA-tápcsatlakozót(AMD/nVidia/Intel Arcl...) összegez EPS-re, de a HP világcég, nem használindenki által elfogadott "civil" szabványokat, hanem csinál sajátokat , x10-es áron adva utána ezeket.
A lusták megveszik, az értelmesek/"csórók"/ügyesek/... megoldják fillérekért a "neves" gyártók aranyáras kütyüjei helyett.
Most éppen ez van folyamatban!
A "sima-Molex"-es megoldás szerintem nem tudja a szükséges 200W körüli teljesítményt(egy ág).
Van a szerverben az alaplap előlap felőli oldalán 3-4-5 tápcsatlakozó (-nak tünő) aljzat, de nem jön velem szembe a Guglin ennek a kiosztása.
Ebben kellene segítség.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Megjött a 750W-os táp az ML350p-hez, és még aznap(tegnap) a 8=>8 érintkezős tápkábel is, amin pont fordítva vannak a feszültségek.
Ezúton is köszönöm a HP-nek, hogy sikeres teremtett a nemzetközi szabványoktól 180 fokban eltérő "házi szabványos "kiosztást, de ezt úgy tette, hogy fizikailag csatlakoztatható az ellentétes polaritást létrehozó kábel az eredetileg 5.000+ $-os Tesla-hoz, ami így gyorsan meg is süthető, ha az üzemeltető nem a HP-tól szerzi be a 100+$-os gyári(kínai) tápkábelt!!! " "Ha nem mérem ki, ezt a "kedvességet, akkor most ott üldögélnék egy elfüstöt P40 előtt.
=> HP Company...
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7589 üzenetére
P40 GPU EPS-nek volt hirdetve(eBay), gyári, nem házi-"mókolt".
A HP házban lévő tápaljazatokba bala is megy fizikailag, "csak" a lábkiosztás olyan "HP-s" lett: a "percek" felöli oldalánál "lett" földelés, és a másik oldalon pedig a 12(,3)V !
Pont ellenkezőleg, mint ahogy az EPS-en helyesen kellene lennie.Azért is írom be, hogy más nehogy belefusson egy ilyenbe, mert egy ellenőrzés nélkül elvégzett 10-20 másodperces gyors-beépítés után jön majd a füst és a ...
Jön a B-terv: "házi-mókolás", SATA-táp==>EPS.
Az új szervertáp nem aprózza el: 12V/68A.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
P40 GPU EPS-nek volt hirdetve(eBay), gyári, nem "házi-mókolt".
A HP házban lévő tápaljazatokba bele is megy fizikailag, "csak" a lábkiosztás olyan "HP-s" lett: a "pecek" felöli oldalánál "lett" földelés, és a másik oldalon pedig a 12(,3)V !
Tehát Pont ellenkezőleg, mint ahogy az EPS-en helyesen kellene lennie.
Azért is írom be, hogy más nehogy belefusson egy ilyenbe, mert egy ellenőrzés nélkül elvégzett 10-20 másodperces gyors-beépítés után jön majd a füst és a ...Jön a B-terv: "házi-mókolás", SATA-táp==>EPS.
Az új szervertáp nem aprózza el: 12V/68A.Bocs a duplázásért, de nem vettem észre, automatikusan bele javítgat a Firefox, és rosszul.
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7592 üzenetére
Ezért is kérdeztem rá 2x!!!
Infó nem jött, semmi gond, akkor jön tőlem: van a HP ML350p Gen8-ban 12V tápaljzat(8-érintkezős, fekete színű, az alaplap előlap felőli oldalán, a ventillátor-tartó modul alatt), csak ez a szokásossal ellentétes kiosztással, ezért a kábel beszerelés után, üzembehelyezés előtt voltmérővel javasolt ellenőrizni!
A kérdés tárgyát nem a GPU felöli oldal képezte(azt írtam, hogy ismert), hanem a szerver felöli oldal csatlakoztatási helye és ilyen tápkábel beszerzési forrása.A "kitárgyalás" döntően az volt, hogy miért nemjó/nehéz/..., és a megoldásokjavaslása elmaradt!
Nem gond, kis idő, és hozom...
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterMark #7597 üzenetére
Sajnos profi kábelt vettem, nem lehet kihúzni az érintkezőket, pedig a kettes számú példányt szétműtöttem, hogy kiderüljön hogyan lehetséges ez a megoldás, de utána már látszott, hogy nem megy ez az érintkező csere-bere a "vékony tűvel benyomogatom-felcserélem, örülök " szokásos menetrenddel.
Ezt még a tegnapi lendülettel kipróbáltam.
Ha gagyi kábelt vettem volna, azzal menne.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
A háziszerverként használt valódi szerver(ML350pG8)-ba tudok a kettő darab 4GB-os
(Modul cikkszáma: (2Rx4)HMT151R7BFR4C-H9, PC3-10600R)
mellé egy darab(16GB-os, de ez nem számít szerintem, nem ez lehet gond)
(4Rx4) PC3--8500R modult rakni ugyanabba a MEM-bankba, és egyet.Előre is
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Zolinho1026 #7987 üzenetére
Nincs üres bank, tele van 4GB-os ezer-évesekkel.
Két proc van benne, és bankonként(4-van) két üres hely van már csak.
Közben kipróbáltam, egyet rakva bankomként piros LED, és csipogás, proconkét az első Mem-bankba rakva 2-2-őt szintén.
Kelle még venni 4 ugyanilyet(4Rx4 PC3-85öö-at) Nem drága.
Privátban elküldöd, hogy neked milyen RAM van? -
5leteseN
senior tag
Valaki említette a lassan már kilóra kapható szerverek valóban "brutális" fogyasztását a modern (80-100e+ HUF-os)NAS-okhoz képest.
Nekem van ebből az IT-dinoszauruszból kettő.
Az általam, Lelkes-kezdő által talált fogyasztás csökkentési lehetőségekből néhány: Bár duál CPU-s a többség, de NAS-ra egy CPU is sok. Annak az egynek a tíz, de akár huszon magja is feleslegesen fogyaszt? BIOS-ból beállítható a szükséges aktív magszám(párosnak talán?). Az L-es végű CPU-k alacsony fogyasztásúak a csökkentett órajelen keresztül. Az L-es RAM-ok "szinté zenész". 5-10€-s tételek.
Nem mértem, de szerintem bőven 50W alá tud menni, de ebből a lefojtott gépből tud lenni egy IT-s T-Rex, egy NAS-ból nem nagyon. Vagy inkább soha. Ha rám hallgattok: Mindenki ahogy szeretné... -
5leteseN
senior tag
Kísérletező kedvűeknek egy ötlet és segítség is hozzá:
Creating a NAS with just a Hard drive & Home Router
Egy másik népszerű téma "TESCO-gazdaságos"-an megoldva: Create a Home Media server with your router USB port (Easy step by step guide)[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
"...Érdekesnek érdekes, de rengeteg kompromisszumot kell vállalni vele... "
Így van, ahogy írtam is: "...Kísérletező kedvűeknek..."
Sok helyen van saját, szomszéd, rokonság forrásból ilyen "vas".
Papiron elég gyenge, de azt néztem, hogy sok feladatra van célorientált kiegészítője, nem kell a harmatgyenge CPU-nak ezekkel törődnie, "csak" az elemek összehangolása a feladata a legtöbb esetben. A kicsit is újabb darabok 4K-sak, meglepően jó sepckójú HDMI-vel, amiket viszont vásárláskor meg kell fizetni.Ha akad otthon, a közelben, elérhető darab, kis (Yt-os) keresgéléssel sok segítség található, + valószínűleg helyi segítség is kérhető.
Érdekességként tettem be, ahogy más is megállapította a téma "kategóriáját"!
Kicsit elszántan idomítva a "vasat" meglepően sokat lehet belőle kihozni.A legtöbb pedig amit nyerni lehet vele, az a megszerzett tudás!
Igen, valóban: kevés pénzből lehet hasonlót, jobbat gyorsan összerakni, de azzal nem adnak tudást!
Egyéni döntés, hogy kell-e a kis tudás, vagy csak fogyasztunk továbbra is "lelkesen"![ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Le vagyok maradva 4-5 évvel ...
Nem véletlenül hasonló korú a linkelt Yt-videó is.
Mint mondtam: inkább a megszerzett tudás az érték szerintem egy ilyen feladat megoldása közben. Az a megspórolt 5-10e Ft se rossz, de morzsa ahhoz képest, hogy közben milyen jó ötletek szoktak jönni.
Bár nem mindegyik ilyen kitérőből lesz garázs-céges "KicsiPuha" szintű eredmény, de van pár ismerősöm, aki ilyeneknek köszönhette a következő 1-2 évtized igen jó fizetését.
... részben én is!Visszatérve a témához: az is felmerült bennem(poénból), hogy egy ilyen antennás routert/média-boxot tudok-e Wi-Fi vevőként használni, és Rj-vel(USB-vel ? ) csatlakozni az asztali géphez. Ezek a kis antenna nélküli USB-s Wi-Fi vevős bigyók, amiket használok a desktophoz, egy útba eső nagyobb fém edénytől, (fém-)ruhaszárítótól, szinte bármitől elvesztik a térerőt.
Van a lomtárban ezekből vagy egy tucat.
Ez a téma valamennyire ide tartozik, vagy...
... vagy hova?[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz SzDav_id #8109 üzenetére
Ezeknek:
"Nyilván fontos szempont hogy fogyasszon keveset, legyen kompakt, legyen óccsó :). "
a súlyozásán múlik, hogy mi lenne az optimális neked.
Például: Ha (nagyon)keveset fogyaszthat, akkor drága/modern megoldás kell, aminek a többlet árából 10-20 évig sok-sok W-ot elfogyaszthat egy korosabb vas nem biztos hogy sok engedménnyel.
Íme: lecsukott kijelzős 2 magos(12-7nm-es CPU-s) Ryzen, 8GB RAM-mal: 100-200€("Kikötőből"/H-apró), 2-10W/óra +a (külső)tárolók.Leváltott DELL/GP szerverek 40€-... :32GB RAM, 4x600GB GDD(cserélhető nagyobbra), gyári hardveres RAID-ek, meglepően jó nLinux támogatás, (min.)30-45W/óra.
Mi az terv, elvárás kicsit pontosabban, bővebben?
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Fecogame #8111 üzenetére
Így van!
Ezért kérdeztem rá! Az a 150€-s beszerzési ár-különbség 2-3 év üzemben-tartási költsége.
Mennyi a tervezett élettartam?
Mennyi a tervezett max tárhely-méret? Továbbiak...Bár bonyolultnak tűnik a feladat, de amikor valaki lebontja magának, a 2-3-4 egyszerű(számára fontos követelményre, a) kérdést majd nézi a válaszokat: így már a korábbi látszata egyszerű is az egész!
Szóval több infó kell nekünk(és magának is), és már megy is a tervezés! -
5leteseN
senior tag
válasz SzDav_id #8113 üzenetére
Szerintem azon a koncepción dől el a dolog, hogy SSD-re vagy HDD-re tervezed hosszútávon a tároló kapacitást.
Ha SSD, akkor én egy (sk./DIY tartós üzemre optimalizált)laptopra tenném a rendszert, mert ez esetben mindkét fődarab kis fogyasztású lenne. Egy ilyen összeállítás 2-3 év alatt visszahozza a magasabb kezdőárat az alacsonyabb üzemben-tartási költség miatt.Ha pedig az SSD-hez képest nagyobb fogyasztású HDD-ra alapozod a házi rendszert, akkor a kis erőfeszítéssel is már jelentősen csökkenthető fogyasztású asztali-gép, vagy szerver-gép vonal a célszerű, mert ebben az esetben az egyik fő elem már a (relatívan) nagyobb fogyasztású, vagyis nem lehet az egészből "szuper-gazdaságost" üzemben-tartásút építeni, akkor a "szuper-gazdaságos" kezdőberuházás/valamivel nagyobb fentartási-költséges változatot lehet(célszerű) kihozni.
Valamelyik említett előnyre illik kihegyezni a projektet, mint a két cél között "lehuppanni". Lehet mindkettőt is egyszerre, ha a pénz nem számít.
Gondolom én.Konkrétan:
A kevesebb tárhellyel induló SSD-s rendszert én laptopra alapznám: 10-30W körüli fogxasztás. 1-2GB kozötti induló tárhellyel a jövő évi SSD árcsökkenésig.
Az olcsóbban beszerezhető HDD-s megoldás esetén desktop/server vonal: A béka-popsi alá eső HDD-árak az SSD kapacitás 3-4-5(+)-szörösét is lehetővé teszi, csak felmerül a kérdés, hogy szükség van-e, és gyorsan(az induláskor) ekkora tárolókapacitásra. Ez is egy fontos kérdés!Mindkét változat előnyei(olcsó üzemeltetés =><= olcsó kezdés) erősen fokozhatók némi utánanézés és körültekintő módosításokkal.
-
5leteseN
senior tag
Ennyiért DELL szerverek(1-2x E5-26..v2/v3) is vannak a "Kikötőben", kis várakozással/szerencsével 64GB RAM-mal, RAID-ekkel pár TB HDD-vel.
Nekem a Live/telepítős MX-Linux(Debian, ha jól tudom) doccenés nélkül bootolt rá pendriveról, frissült...
L-es kis fogyasztású CPU-val nem is fogyaszt sokkal többet: +10-15W.Újat akarsz?
Nem rossz összeállítás egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Mivel újat szeretnél, ezért a "Kikötős" IT-dinoszauruszos "őskövületek" nem játszanak. Valóban kezd már minden szempontból eljárni az idő felettük.
"Kikötő" = eBay
Némelyik moderátor mindig kilövi a hsz-eimet, pedig sok területen nevén kell(ene) nevezni a piaci súlya miatt, minden reklámozási szándék nélkül. Ezt találtam ki magamnak házi-használatra.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz SzDav_id #8184 üzenetére
Jó választás.
Hallottam olyan folytatást egy hasonló döntés esetén, hogy (a szintén HP-vásárló) a vételt követően 1,5 évvel az akkor már szinte ingyen osztogatott ugyan olyan asztali-gépből a nagyon nyomott áron vett még egy példányt, és azt vákum-csomagolta és tette a polcra tartaléknak(nem hallottam, hogy elő kellet volna venni). Ezt teszi az árakkal a (piaci)presztízs és ez erkölcsi avulás, az műszaki értéktől és használhatóságtól függetlenül.
Ez ezért lehet, hogy egy kicsit túlzásnak tűnik, de én is vettem már ilyen alkalmi-áras, "nekem ugró" szervert a "Kikötőben"!Kellemes használatot!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz nerozol #8201 üzenetére
Szinte biztos, hogy ez a gép már tud USB-ről BOOT-olni,: a DVD felesleges bele.
Ha HDD-t is használnál, akkor meg nagyon jól jön majd a helye(2,5-3,5-esnek). A 8 mag is felesleges, a 22nm-es CPU-k alapon is (viszonylag)sokat fogyasztanak(az enyém (E5-2680v4)kb. 15w-ot). Ha letiltasz 4 CPU*magot(BIOS-ban ha lehet), akkor kb egy újabb HDD fogyasztást kapsz ajándékba. A RAM is sok erre a felhasználásra, de az nem fogyaszt túl sokat(2-3W). Soros-párgizamos portokat is kilőném(ha nem kell semmire), "sok kicsi sokra megy" egy non-stop üzemű szervernél. Ezekkel is "találsz" egy újabb HDD/SSD-nyi fogyasztást.
Ezek a talált 10-20W-ok éves szinten egy "tizes"(10e HUF)!
Nem sok, de minek kidobni, lehet belőle majd SSD-t venni a következő karácsonykor.Egy barát tavaly tromfolt, mikor az ilyen megtakarításból(+még egy kevés) a kettővel ezelőtti karácsonykor vett egy napelem/akku kombót a szerveréhez!
-
5leteseN
senior tag
200$-ért G8-as HP szervert veszek és ennyiért kicseréltem benne a ventiket csendesre, az is benne van már, hogy L-es(kis fogyasztású: 60W-os max.) procit rakok bele(egyet, csak az eredeti 2 CPU helyett), + 32-64GB RAM-mal jönnek, és már 20-30W-ból el is megy, 3-4 db 400GB-6TB-ig HDD-vel, RAID-akármejikben és akár további 6-10+ HDD-vel még bővíthető.
Kis eBay-es/Haprós vásárlásos kreativitással a 200-ba már egy pár tíz W-os napelem is belefér, ami töltögeti a berakott (használtan filléres) szünetmentes táp aksiját, és akkor még az a +10-15w fogyasztás sem érdekes, de fillérekből meglett az szerver konstrukcióktól örökölt 1000+1 év élettartam.
Folyamatosan dobálják ki a szerver-parkokból ezeket az ott (is) már kiöregedett, de jobb sorsra érdemes gépeket rengeteg élettartam-tartalékkal.
Egyedül a CPU-ik "zabálnak"(+ az említett ventik!), de az L-esek takarékosabbak már, főleg, hogy BIOS-ból a tucatnyi(+) CPU-mag akár fele(+) különösebb kockázat nélkül letiltható, de megmarad tartaléknak!Meg is nézem a napokban a Yt-ot: ott láttam tavaly valami szuper-gazdaságos üzemmódúra átkonfigurált ex-szervesres megoldást.
Kicsit tömény ötlethalmaz lett, de a gyakorlatban egy 2-3 hétvégés kivitelezés egy pár órás Yt-ozásos, +egyebes felkészülés után.
Kis kitartással garantált a siker![ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz Vektor77 #8214 üzenetére
Egyetértve:
Aki kicsit is ért ehhez az IT rész-területhez(vagy gyorsan utánanéz), az nem veszi meg a feléért sem!
Az én szinte ajándék áras ML350p-mre("Kikötő", 50€-s) mindenki meglepetésére lazán feltelepült a Windows 11 (Pr,o Workstation, ...) is, és a saját hibáim kijavítása óta kezdek is megbékélni vele , de én asztali-gép, +AI/MI feladatokra használom.
A ventiket tervezem még halkítani!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz racskobalazs #8218 üzenetére
Kicsit bővebben(pontosabban) kérdezz rá, hogy mi érdekelne, mert kb tucatnyi elemet raktam a hozzászólásomba.
Én-Bocs: tényleg tömény volt a hsz-em! -
5leteseN
senior tag
válasz racskobalazs #8220 üzenetére
Értem:
- "Kikötő" =>eBay, csak valamelyik moderátor nem szerette ezt(bevallom már nem emlékszem melyik Ph-s alfórumban), de beragadt, "így maradtam".
- Jelenleg a HP ML350/360/380 Gen(eráció)8-as és ennek kortárs DELL változatai a fajlagosan a legjobb vételek(szerintem).
Ezek a XEON E5-26xx sorozatú procikból a v2-es generációt használják, és ezeken belül az L-es jelzésűek a kisebb fogyasztásúak, a sima 110W-osok helyett 60W körüliek, de ez valójában csalóka, mert ugyan azzal a technológiával készültek, mint a sima CPU-i a v2-es sorozatnak, csak kisebb a maximális órajel, ezért nem tudnak a gazdaságtalanabb tartományban "pörögni". Ez hasonló jelenség, mint a benzin(Diesel) motoroknál a nagyobb fordulatszám: 2xnagyobb a teljesítmény jóval (3x)nagyobb fogyasztással.
Az L-es CPU-k le vannak korlátozva, ezt a gazdaságtalan(de jóval nagyobb teljesítményű) freki-tartományt nem tudják használni, ezért fajlagosan is hatékonyabbak. Ez tovább fokozgató, mert a BIOS-ban(HP-k) le lehet tiltani az L-es vagy sima prociknál a 10-12-14 CPU magból bármennyit.
Ha valaki gazdaságosabb üzemmódban akarja használni, akkor ki is lehet venni az egyik processzor a duál-CPU-s alaplapból(nyilván a kettest), és a nem szükséges teljesítmény kiiktatása tovább csökkenti az alapjárati fogyasztást.
Mikor valamelyik szerver-pőark felszámolásból jön egy nagyobb szállítmány, na-akkor vannak ezek a pár-tizen-€-s árak darabonként, legkevesebb 32GB RAM-mal(ezekből is az L-esek a kis fogyasztásúak), +hardveres RAID-ekkel, változó mennyiségű és változó méretű HDD-vel.
Ezeknek is van hátrányuk, nagyok(elvégre szerverek ), alapban hangosabbak mint egy NAS feladatra készült vas, és azok 10W körüli fogyasztása helyett a nem szükséges brutális teljesítményüket lecsökkentve is a dupláját fogják habzsolni(a sokszoros, új feladatukban nem szükséges CPU/RAM/-tartalékok megléte mellett, ami teljesítményt viszont bármikor gyorsan és egyszerűen lehet aktiválni ).
Vannak előnyeik is: 10, vagy még több HDD hely van bennük, amikből "RAID-akármelyik" is könnyen beállítható, ha valaki kicsit is töri az angolt és bekapcsolja a Yt-os fordítót.
El leget csípni Hot-Swap-os HDD-vel is, amit menet közben tudsz cserélni akár. Ezeket is dobálják ki lassan, teljesen használható állapotban. Nekem 2 ML350-em van semmi nem romlott el még benne! PayPal, pár hónapos visszaküldés, tovább esik az ár.Nézelődj te is a "Kikötőben". Korábban voltak ezzel foglalkozó cégek eladók a Hardverapró-n is, szerintem most is vannak, kicsivel többért, mint a "Kikötős" ár.
Érdekes de hagyományos jelenség, hogy amikor nagy mennyiségű valamilyen koráűbbi vas jelenik mag, akkor a "szakma" elkezdi megoldani az új területen zavaró, örökölt hátrányainak a kiküszöbölését: zaj, nagy áram-fogyasztás, ...
Én kérdeznék egyet itt vagy privátban...
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Kíváncsiságból megnéztem a "Kikötős" felhozatalt, NAS feladatra alkalmas 20€-s(nem javaslom-os) ártól a meglepően jó/megérős 50€-s körüli árig vannak MicroServerek, Celeron, E3-12xx, CPU-val, 4 cserélgető HDD-vel, sok (DDR+ ECC) RAM-mal, +ezeket idén majd "kilóra" lehet venni.
Felső határ meg nincs...
Használt ugyan, de szerver élettartamra tervezve: 1000+1 év, ezek csendesek és az újak sem fogyasztanak jelentősen kevesebbet, az újakhoz képest jelentősen kevesebb pénzért.
A magas szintű hobby-s időigényű üzemeltetéshez-használathoz a gyorsan megszerezhető tudásszint is pár óra Yt-videó összesen!
Ha érdekelne ez a terület, kipróbálnám ezt az irányt pár tíz-€, + pár-tíz órányi hobby-s befektetéssel. -
5leteseN
senior tag
válasz ZTE_luky #8301 üzenetére
A "Kikötőben"(és másutt is) szinte kilóra adják már a hasonló, lecserélt (banki, ...) IGP-s gépeket(amilyen szerintem a tied is volt), amikbe egy kicsit újabb proci is fillérek, aminél ha letiltod a nem szükséges magokat(2-4 elég), akkor kb a 60-200e HUF-os NAS prociját kapod teljesítményben és fogyasztásban (nagyságrendileg).
Ahogy írta más is, a táp(a 280W körüli, a CPU-mag kikapcsolással főleg) soha nem fogja megközelíteni a kritikus teljesítményfelvételt az 1-2 SSD és a 2-4 HDD teljes kiépítettsége körül sem. A HDD-k esetében meg én lennék annyira bátor, hogy egy 3,5-es blokkot kivennék egy kiöregedett nagy PC-házból(tipikusan 4 hely van benne), és a "mérhetetlen kockázat vállalásával" és pár csavarral esztétikusan rögzíteném valahol a gépben, vagy a hátlapi kártyahelyen kivezetett csatlakozásokkal DIY(Csinál-Magad) megoldásban összeraknám a külső dobozt az általad említett ("kidobandó")összeg helyett!
Felénk ez egy tök normális és egyszerű házi-feladata a "Ház Urának", az utána járó természetbeni +jutalmazással!
Ha gondolod, privátban segítek pik-pakk összedobni.Természetesen venni is lehet, ha "MI: ..." a projekt
Jut eszembe: Ma is láttam a "Kikötőben" Mikro-PCIe-es(1xPCIE3.0) SATA átalakítót 4-6 SATA III 6Gbps paraméterrel. kb 5-10€-ért.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz ZTE_luky #8309 üzenetére
ZTE_luky
aktív tag:
5leteseN: Ilyen linket én is nagyon megköszönnék!
Uh végre, köszi!!Itt van néhány "Kikötős" PCIe 3.0-as SATA III-6Gbps-ra bővítős, 2-8 SATA-csatlakozásig. Átlagos felhasználásra(mint most is) a 15$ körüliek bőven jók.
ZTE_luky
aktív tag:
Pont ezen agyaltam h én vagyok ennyire Mekkelek, h simán hajlítanék egy barkács lemezházat, belecsapnék egy ventit és hadd szóljon. Viszont tényleg amit abszolút nem értek és kérlek vki segítsen benne az a tápolás. Hogyan tudnám a belső tápot megcápázni (ha szabd) vagy független külső tápról üzemeltetni a sata bővítőre csatlakoztatott 3,5 HDD-ket?Ha jól emlékszem az erre célra általában használatos HDD-k max 20W körül fogyasztanak, és max 4db-ot említettést.
Ez összesen max egy "százas": 100W,
a 2db SSD összesen lehet 15W,
egy combos CPU max 50W,ebben üzemmódban(ilyet kell bele tenni,
vagy a felesleges CPU-magok BIOS-ból kikapcs!)egyebek(RAM, IGP, i/o-k, ... bőven túlbecsülve): 35W
------------------------------------------------------
Összesen: 200WBiztonságok távolságban vagyunk az általad megadott 280W-tól.
Táp ügyben vannak a 4-érintkezős HDD-táp toldók, és SATA toldók-elosztók is a bőség zavarában, és nem sokkal drágábban szövetborítású kábelek is, amik biztonságosak és esztétikusak is!
ZTE_luky
aktív tag:
"Ha gondolod, privátban segítek pik-pakk összedobni." Ezt mire érted pontosan?Mivel lehetnek egyedi megvalósítási részei, akkor azokkal ne legyen szét-OFF-olva a fórum, az itteni Privát üzenetben megbeszéljük.
-
5leteseN
senior tag
válasz Pista0001 #8318 üzenetére
Szerintem az aránytalanul sok erőforrást és túl drága összetevőkre lenne szülség, ha csak 10W körüli teljesítményből kell megoldani: én lecserélném a két szupert-rendi modón gyárilag össze-töpörített dobozos(és emiatt szinte tovább-fejleszthetetlen)gépet egy használható mini-házas brand darabra, éééés: minden(hely-. táp, RAM, CPU...) gond megoldódik!
Sőt: még marad is kis HUF-tartalék a fejlesztésekre.Felnőttek vagyunk, kicsit felnőttesebben fogalmazva: A hozott anyagból gazdálkodás kényszeréből adódó "puki-reszelések" helyett vágjuk át inkább ezzel a Gordiusz-i csomót a szakterület "Nagy-Sanya" módjára
... nevezhetjük "huszárvágás"-nak is ám!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Bennem az vad ötlet merült fel(a kisebb esztétikai/kényelmi-funkció hibás Ryzen árakat látva a Kikötőben), hogy laptopból csinálnék erre a topik-cimadó(Home-server/+NAS) célra egy célorientáltan bővített gépet, mert:
- szépséghibás/csökkent akku-képességes Ryzen-ek hegyekben vannak 100e HUF alatt(-i €-ért, és bőven alatta is!!),
- 2-3 darab USB 3.0/3.0(/3.2?) csatlakozásaik vannak 5Gbps-mal, kis szerencsével, vagy kicsivel több €-ért 10Gbps-mal is,
- ami USB-sebesség bőven elég az általában szükséges 2-3 külső tárolóhoz,
- és ha valaki nem akar extrém sok TB-ot, akkor a megspórolt sok-tízezerből ki tudja pótolni az árat 1-2-3 db (nem csalós) 1-2TB-os SSD-re is(ni-csak, meg van akár az 5-6TB is ),
- az ezekhez szükséges W-ok is "megtalálhatók", a bőven(és nem kihasználhatóan) combos Ryzen-CPU magjainak letiltásával, mert ami teljesítmény kell, azt a két Ryzen-mag is tudja a 3-4(-5) GHz frekvenciájával.
- bónusznak meg ott lesz a fél-egy-két napos idejű "szünetmentes tápellátás" ajándékba a "lapos" eredeti funkciójából!
Szerintem tök életképes ez a most még szokatlan megvalósítás, kár, hogy nekem nincs ilyenre szükségem, csak "beugrott" az "Isteni-szikra"(nem a Bakony-os ).
Kicsit régebbi inteles, gyengébb kijelzős(úgysem nagyon kell), hasonló bill/esztétikai/... balesetes darabok meg vannak majdnem
fillérekért€-centekért. Azok a funkciók korlátosak, amik nem fontosak, pótolhatóak(bill, vagy akár kijelző hiba is), de a jelentős €-különbözetből bőven fedezhető az ami ebben a felhasználásban kiemelkedően fontos: gyors TB-ok, és futja akár (SATA/NVMe/...)SSD-re is, bőven!Amit elveszíthetünk a réven(sérülés miatt bukott, de kevésbé fontos/pótolható "tudás"), annak a megtakarított árából bőven megkapjuk a nekünk fontos(korábbi elsődleges funkcióban nem fontos/nem létező tároló) képességet és annak sebességét.
Nálam már folyamatban is van a nem grafika igényes használatnál az sokkal többet fogyasztó asztali sz-gépek általános cseréje a tavalyi 3-4 gépes otthoni, saját-használatos állományból.
AI/MI-re a szükséges brutálka VGA(VRAM) miatt marad egy szerver-átépítés: szerintem HPE Gen9-es.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz 5leteseN #8324 üzenetére
Kiegészítésként még érdekes lenne(nem csak nekem) az a legkevesebb két információ, hogy egy szokásos Home-server/NAS részére milyen -tól-ig tartományban van szüksége (belső-/külső ? )hálózati sebességre, és ha külső tárolót használ a rendszer, akkor egy szokásos kiépítés esetén milyen (szintén -tól-ig) sebesség igény lehet az USB-k irányába. Ezeket egy közelítőleges egyetértés után lehet, hogy célszerű lenne valami összefoglalóba bele tenni, gondolom sok mással együtt!
-
5leteseN
senior tag
válasz Vektor77 #8328 üzenetére
Csapjunk bele:
Tipikus családi alkalmazásként nem hiszem, hogy 6 egyidejű film-lejátszásnál többre kellene tervezni(és átlagban 1080p-nél nagyobb felbontásra), és emellett van/lehet még "valami" ( vajon mi ) le-feltöltés és valamennyi tartalék teljesítmény.
Ez Passmark pontokban mennyi lehet tól-ig alapján?
A "tól-ig"-et szerintem leginkább a valamilyen VGA kódoló kapacitása befolyásolja, mert ha ilyen nincs, akkor dolgozik a CPU.
Az alapján amiket főleg itt olvastam, 2.500 Passmark-pont körüli teljesítményt6ől indul?
Neked van erre valamilyen tapasztalati "tól-ig" értéked?
Gyakorlatban használt CPU(-lista) is jöhet, pikk-pakk nézem a pontokat. -
5leteseN
senior tag
Biztos lesznek tapasztaltabb hozzászólókehhez a kicsit speciális területhez, és csak a saját(főleg itteni) olvasott statisztikám alapján látom úgy, hogy egy bőven elegendő tudású géped van(CPU, RAM, VGA), és csak valamelyik RAID 0-1-2-... re lesz szükséged az adat-biztonság és/vagy a (belső)hálózati sebesség miatt.
Mennyi TB HDD-t tervezel(most és hosszabb/3-4-év) távon?
-
5leteseN
senior tag
válasz cinemazealot #8331 üzenetére
A kicsit korábbi, "vad" ötletemben szereplő kis-hibás(de erre a célra használható), és emiatt a dunkció-csökkenés miatt szerintem kellemesen megfizethetővé váló (Ryzen 3 3200-tól induló) "laposok" két CPU-magra korlátozva is bőven elegek a szinte csak NAS feladatokra, a négy maggal meg a szerintem becsült és közelítőleg általad említett átlagos hazai felhasználónak is elegek(4-6-max.8 kamera).
Nagyságrendileg jól látom?
Esetleg, ha az általad említett két jellemző felhasználásra ha tudnál mondani javasolt CPU-t(kis tartalékkal), azt megköszönném!
-
5leteseN
senior tag
válasz cinemazealot #8338 üzenetére
Az említett ATOM-CPu-s(1-2magos "Cerka" gyakorlatilag) netbook NAS akár referenciaként is vehetném, sőt: "beelőztél".
Az USB-re rakott 2,5"-osok szerintem tökéletesek erre feladatra, amíg az SSD-k ára nem esik az erre a felhasználásra gazdaságos kategóriába: 2-3 év.
A Laposok ilyen célú felhasználásának legfőbb problémája szerintem a hűtés, és azon belül is a por, ami folyamatos üzemben probléma lesz! Szerintem évente ki kell majd takarítani, vagy egy alap szintű porszűrést(kimaradt COVID-maszk ) mindenféleképpen kell! Én még a meglévő szellőzőket is bővíteném kicsit, kis ezermester rásegítéssel ez tök-egyszerű!
Akinek egy ilyen készségű barátja, annak nincsenek is barátai!
Ez esetben legyen erre az utóbbi (szerintem fontos) feladatra 1-2-3 ezer "forcsi-fircsi" egy szervizbenk!Válasz
Essejó -nakNéztem közben én is ezt az irányt, és "meglepő módon" a gazdaságos működésre optimalizált laptop-notebook procikra bukkantam szinte minden NAS esetében én is, az otthoni felhasználású teljesítmény sávban.
A kevés különbség a NAS-oknál a CPU alkalmazásban a hosszútávú és folyamatos működés és zajcsökkentés területeken van, mert ezek a NAS-oknál hangsúlyosabbak, mint az eredeti "lapos" üzemmódban volt.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
A családi dolgoknál nekem még mindig jónak tűnik hosszútávú (3-4-5év minimum) megoldásként az írható(csak írható) DVD.
Vannak kimondottan Maraton-élettartamra tervezet(anyagtechnológiailag: nem egyszerű ám! ) DVD lemezek. A "sima" lemezekhez képest viszonylagosan drágák.
Nem 16 fillér(100-as csomagban), hanem 5 HUF/db!
Az arányokat akartam csak érzékeltetni.Akkor is megéri!
Válasz #8344 rekahh -nak:
Az a WD Red 3,5"-os? Mert akkor azt külsőként nem nagyon fogod tudni rakni az USB számára túl nagy teljesítmény-igény(W-ok) miatt.
Szerintem két kisebb (1-2TB-os) laptop-HDD is jó(akár használt is), mert azzal az immár kockázat nélkül megvalósítható külső csatlakoztatással nagyon rugalmas alkalmazhatóságot kapsz. Nekem szinte mindig kiderült (utólag), hogy a "sose-fogom-szétszedni" tervezett használat napokig tartott., és utána meg jöttek a -k, és a külsősre át-/visszaépítés.A legjobb a saját tapasztalataidból kiindulni. Mint most "lebuktam", én is azt teszem!
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Vegyél egy kétmagos "lapost"(laptop-notebook*) a Kikötőből(például). Az a két CPU-mag bőven elég lesz(2000+ Passmark-pontosakat javasolnék), főleg a majdnem biztos Linux-os Op-rendszer alatt.
Már 30-100€ között vannak, "gyenge" akkus(erre a célra úgysem kell nagyon), vagy sérült billentyűzetes darabok, úgyis magyart használnál, vagy bármit egy 2.0-ás USB-n. Arra figyelj(ha így döntesz, vagy érdekel), hogy tápegységet nem mindig akarnak adni vele: figyelmesen kell olvasni a hirdetést, hogy adnak-e vele!
A megspórolt jó pár tizes-ezer HUF-ból külső adapteres 2,5-es lapos-HDD-t kapsz USB-hez, akkorát(vagy még nagyobbra is futja már ), mint amit terveztél!Addig javasolt ezt gyorsan megtenni, amíg tőlünk Nyugatra ez a gazdaságos kis trükk nem terjed el, mert az felveri ezeknek a most filléres laposoknak az árait!
* 100€ felé már lesznek négymagos, vagy akár Ryzen CPU-s darabok is! Ilyenre vadászok (más célra) most én is.
Nekem sérült kijelzővel is jó, monitorral lesz használva.[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Kikötő: eBay. Korábban valamelyik helyi Moderátor kérte, hogy eredeti formájában ne használjam(reklám?), és "így maradtam".
A 3,5-es használata a 2,5-ehez képest jelentősen nagyobb áramfelvétel miatt nem szerencsés az USB-knek, és ezért a 3,5"-os ugyan kevéssel nagyobb sebességet ad, de arra pont nincs szükség ebben az alkalmazásban, átlagos felhasználás esetén.
Asztali is jó lehet erre a célra: + monitor, nagyobb helyigény. nagyobb rugalmasság, átlagban kb +50W/h-val nagyobb fogyasztás.
Előnyök/hátrányok, valamit-valamiért ... -
5leteseN
senior tag
válasz Fecogame #8380 üzenetére
Kösz!
Egy sörözés közben érdekes gyanú merült fel a hasonló "nagy hal megeszi a kicsit" felvásárlások során és után: kiadnak még 1-2-3 ingyenes verziót, majd jönnek a fizetős verziós, amivel párhuzamosan derülnek ki(természetesen véletlenül), hogy az ingyenesekben biztonsági hibák vannak! Ami hibák viszont a felvásárlás előtti ingyenesben nem voltak, csak azokat már mindenki lecserélte, "kikoptak" a használatból.
Ilyen természetesen nincs, nem volt és nem is lesz , csak sörözés közben felmerült!
-
5leteseN
senior tag
válasz MasterHUn #8405 üzenetére
Az egyik CPU is elég bőven, a másik fogyasztja csak az "ügyeletben" az áramot.
Az X5640-es CPU fajlagosan takarékosabb, lassan ingyen adják már.Én még azt is átgondolnám(következő lépésként akár), hogy E5-26xx-es szervert nézni itthon vagy az EU-s eBay-en, mert minden eleme többet tud, harmadával kevesebbet fogyaszt, és 50€ körül lehet venni kb (szállítással)!
24/7/365-ben az a 30-40 watt különbség óránként kb-pont a vételár egy év alatt(ha jól számoltam)!
Kezdeni ez a jelenlegi is jó egyébként, mert szinte minden(HDD-k, RAM, ...) áttehető.
Asszem a RAM-ok is, ha ebben is DDR3-as ECC-k vannak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Linux kezdőknek
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Elektromos autók - motorok