Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RoryBreaker #7497 üzenetére
Lassú net, gyenge router, valami pörgeti a procit, gyenge torrent kliens, rossz kábel.
Ezek jutottak hirtelen eszembe. -
Patice
nagyúr
válasz
RoryBreaker #7495 üzenetére
Milyen sebességű a neted?
-
válasz
RoryBreaker #7495 üzenetére
Nekem sima desktop hdd-re is 90-100MB/s-al is szokott jönni a letöltés.
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Építettem egy torrentezős gépet.
a rendszer SSD mellett van benne egy WD-red.
Elképzelhető, hogy a letöltési sebesség a wd red írási sebessége miatt redukálódott? (kb32 mb/s)Köszi!
-
válasz
szpeti40 #7493 üzenetére
Nagyon rendes vagy de ezekből nekem az első és az utolsó mondat közötti rész, az "a" névelő kivételével olyan mint egy kínai-óhéber nyelv keveréke amibe nyomokba felfedezhet szuahéli beütés is
Mint írtam, most kezdem belevetni magam ezekbe és teljesen láma vagyok minden ilyenbe.
Viszont találtam egy nagyon faék egyszerű multiplatform appot, semmi mást nem tud csak megadott könyvtárakat összeszinkronizál akárhány gépen bárhol is vannak a világba.
És nekem pontosan ez kell.
Telepítem, gui alól nagyon egyszerűen bekonfigolom és teszi a dolgát.
Ez a Syncthing nevű szoftver.
Köszi szépen akik segíteni próbáltak eddig. -
válasz
tordaitibi #7492 üzenetére
Én a szerveren tárolt fájlok külső elérésére/megosztására Nextcloudot használok, nginx proxy managerrel valamint a domainem Cloudflare mögött van. Természetesen https-el.
Így (szerintem), biztonságosan elérem ezeket a fájlokat, inkább ilyesmi irányba mennék el webdav helyett. -
Rágom a témát és a webdav mellett dontottem, egy https megiscsak biztonsagosabb mint egy smb-n beengedni a nagyvilágot a gépemre.
W10 gazdagepen iis es webdav.
A hitelesitesnel elakadtam, a Windows lenne a jobb vagy a saját cert?
Utobbival ugyanugy mukodne mint egy rendes szerver? Elfogadják majd a kliensek?
Ha jol ertelmeztem a Windowsos megoldasnal csak rendszergazdai felhasznalok tudnak majd csatlakozni.
Es nekem kene vendégszerűség csak read joggal. -
Galopp
tag
válasz
tordaitibi #7490 üzenetére
Ha minden megy helyi hálón, akkor a kérdést át kell tenni internetes közegből helyire.
Mondjuk vpn-el.dynu.com-ot használom ddns-re, az ingyé van. És elég ha a routered-ben van ilyen lehetőség, de ha fut a win-es gép, arra is nyomhatod.
Ha router tudja, azon engedélyezed a vpn szolgáltatást. Beállítod valami értelmesre, majd használod.Gondolom nem állandóan kellenek az adatok, így amikor épp szükséged van rá, bejelentekzel, felcsatolod akár .bat fájlból a hálózati meghajtót és mindenki örül.
-
Sziasztok.
Fél (vagy egész) laikusként szeretnék egy házi szervert, pontosabban egy távolról elérhető fájlmegosztást csinálni, egy 1 terás lemezt kéne elérnem bárhonnan
Helyi hálóba otthonosan mozgok de ebbe nem ilyet sose csináltam.
Első ötletem hogy kiteszem samba-val a nagyvilágba, ez nem tudom mennyire biztonságos és nem tudom működik-e egyáltalán egy dyndns regisztrációval.
Router beállítások, adress reservation meg portforward ilyesmi megy, ezeket be tudom állítani.
Digis vagyok, NAT mögött voltam de az ügyfélszolgálat elég normális, telefonos kérésre kivettek a NAT mögül úgyhogy elviekben a gép elérhető lesz kívülről.
Semmi más elvárás nem lenne, semmiféle média meg mitudoménmilyen szerver funkciók, csak a lemez tartalmát elérjem és írni-olvasni tudjam.
Nem szervergépen futna, vagy egy állandóan futó W10 alatt amit amúgy is használok minden nap, vagy egy ugyanilyen használatú Ubuntu lenne a szerver alap.
A vas egy teljesen passzív mini PC, idle 3-4 wattot eszik vagyis a fogyasztás nem lesz az egekbe, pont ezokból nem akarok egy NAS-t erre beállítani.
Minden tanácsot nagyon megköszönnék, ha tudtok ingyenes dyndns szolgáltatót az is szívesen venném. -
Essejó
veterán
válasz
RoryBreaker #7472 üzenetére
Ha birtad a Syno DSM-et és a DS-t, akkor egy Xpenology bootloaderrel telepítsd, van topikja.
-
Pista0001
addikt
Nekem a hálóban megy egy gyári NAS és egy épített gép 2,5-es vinyókkal és 5 centis ventikkel. Nyilván ha a gyári 3,5-es merevlemezei seekelnének éjjel, már kihajítottam volna, de hát épp ezért nem fut rajta torrent kliens, arra ott a másik 2,5-esekkel.
A zajterhelés leginkább a felhasználástól függ, ha akkor vannak lemezműveletek, amikor ugyanott kell tartózkodni, akkor csak 2,5-es lemezek, de még inkább ssd-k oldhatják meg a helyzetet. Vagy jó hosszú kábellel el kell tenni oda, ahol nem zavar. Ha éjjel nem használjátok, akkor a háló vagy a gardrób megoldás lehet.
-
Wohme
tag
A "csendes" gyári NAS-ok, amiket másnál hallottam eddig mind hangosabbak voltak, mint az én épített gépem. Arról nem is beszélve, hogy töredékáron tud többet, mint társai ugyanolyan energiahatékonyság mellett. Olyan pici házba rámoltam bele a komponenseket, hogy 50 mm ventiket használok. Ezek ugye méretéből fakadóan a leghangosabbnak számítanak. Lehet majd ezen még javítani egyébként. Az meg megint szubjektív, hogy ki mennyire érzékeny a kiszűrődő hangokra.
-
Wohme
tag
Páraelszívó ugyan van, de ettől még igaz, amit írtok és valószínűleg nem jó ötlet kitenni az eszközt ilyen környezetnek.
Igazából pont a konyhafal másik oldalán van egy gardróbrész, ami a hálószoba része. A gardróbszekrény tetején szintén hasonló magasságban ugyanúgy megoldható az elhelyezése. Ide azért nem akartam rakni, mert ez a helyiség a galériától annak a hátlapjával egy fa lemezzel van csak leválasztva és aggódtam, hogy esetleg ezen átszűrődne az a rezonancia, zúgás. Belegondolva azért remélhetőleg megvan a kellő távolság, hogy ne legyen zavaró tényező, így esélyes, hogy ő lesz a nyertes.
-
Wohme
tag
Van egy alacsony energiaigényű épített NAS-om. Jelenleg csak 1 HDD van benne, de ha kifutok a helyből, tervezem bővíteni is. Amióta megvan egy klimatizált nappaliban tárolom, de a kicsi ventilátorok és a HDD rezonanciája zavaró, hallható.
A falban van most lehetőségem átvezetékezni, ezért kinéztem egy helyet a konyhában a szekrény tetején neki (nem zárt és nem süt rá a Nap). Ott zúghat nyugodtan, nem zavar senkit.
A konyha viszont déli fekvésű, a hely 290 cm magasan van (meleg levegő felfelé száll) és nem klimatizált. Nyáron legmelegebb időszakban szerintem 30-32 fok körül lehet.Ezeket a tényezőket figyelembe véve jó ötlet oda száműzni a NAS-t? Mire kell figyeljek?
-
Pista0001
addikt
válasz
RoryBreaker #7474 üzenetére
Így tökéletes. Ha a géphez amúgy is van Win licensz, és már be is laktad, akkor csak egy qbittorrent kell, tökéletesen használható web ui-val. Ha nem így lenne, esetleg egy Manjaro linuxot javasolnék szintén qbittorrenttel, jó medialejátszó és böngésző van ahhoz is. Ha meg külön lennének a funkciók, és egy gép lenne csak a torrentnek, akkor gui nélküli Debian mondjuk, szintén qbittorrenttel, web ui-val.
-
válasz
RoryBreaker #7474 üzenetére
Működik, amit leírsz, nincs ezzel semmi gond.
-
RoryBreaker
aktív tag
válasz
trance89 #7473 üzenetére
Ok. De mivel nekem ez a tv okosító gépem ( youtube-ra és kmplayerre szoktuk használni) azon gondolkodom, hogy simán futhat rajta 24/7 ben egy qbittorrent win10 en. Annak van webui ja, elérem a másik gépemről is, van benne ssd, pattintok bele egy wd red-et és készen is vagyok.
Vagy ez fogyatékos megoldás?
-
trance89
őstag
válasz
RoryBreaker #7472 üzenetére
Tessék, kész megoldás: [link]
Én is a minap találtam rá, akinek alap feladatokra kell tökéletes. -
RoryBreaker
aktív tag
válasz
Pista0001 #7470 üzenetére
Egyáltalán nem akarok elmélyedni.
Van is egy ilyen gépem itthon. De szerinted milyen szoftver környezetben és torrentklienssel torrentezzek rajta, ami a leg fájdalommentesebb? (Nem szeretnék napokat eltölteni egy új szerver / nas OS megismerésével ha nem feltétlen szükséges...) Annyi jó lenne ha a fő gépemről elérném a torrent klienst rajta. + Most is erről a kis optiplexről mennek a filmek, ez van a tv mögött okosításnak, mivel a tv még nem okos... 😅 Köszi!!! -
g0dl
addikt
válasz
RoryBreaker #7466 üzenetére
Open Media Vault - egy Debian alapú rendszer kifejezetten ilyen célokra. Én évekig használtam, van saját topikja a fórumon.
Igaz pont most cseréltem le egy sima Ubuntu-ra mert nekem NAS + HTPC funkciókat lát el, és arra azt egyszerűbbnek találtam, és a legkevésbé sem zavar, ha nincs pár dologra valami gui.
-
Pista0001
addikt
válasz
Ha a nas mint nas megfelel az igényeidnek, és nem is akarsz elmélyedni a házi szerver témában, akkor nem a kiváltásán gondolkodnék, hanem beállítanék mellé egy sandy vagy ivy bridge-es usff brand gépet csak torrentezni. A kész állományokat másolhatod a nas-ra, ahonnan lehet tartalmat fogyasztani, a gépen meg a tracker elvarásai (seed idő vagy visszaosztás arány) és a saját szád íze szerint menedzselheted le- és feltöltéseket.
-
Zolinho1026
tag
válasz
TrueNAS Scale (Debian) vagy Core (FreeBSD), minimum 8GB rammal. De alapvetően 1TB tárhelyhez 1GB RAM szükséges a ZFS miatt.
-
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok.
A synology nasom 10+ éves és nem igazán bírja a gigabit torrentezést, mint kiderült.
Most azon gondolkodom, hogy nem veszek nast 250 ért hanem inkább befogok valami régi gépet, hogy ellássa ezt a feladatot. De ami a problémám, hogy milyen oprendszerrel és torrent klienssel oldjam ezt meg? Ki mit javasol?
Köszi -
bambano
titán
-
TonTomika
aktív tag
Nem feltétlenül kéne nekem erőmű. Nyilván az i7 az egy túlzás, egy i5 szerintem elég lenne.
Alapvetően onnan indult a gondolat, hogy a jelenlegi gépemet nem tudom úgy megcsinálni, hogy tudjon kezelni gyors SSD-t ÉS legyen helyem benne sok diszknek is.
Nekem egy fejlesztői gépre lenne szükségem, amiben különféle backendeket tudok futtatni, hogy ne a laptopomat kelljen ezekkel is nyúzni. Apple M1 Pro ide vagy oda, komolyabb projekteket db-vel, fullos backenddel stb stb ezen nyúzni azért még mindig nem a legjobb, noha van már natív alkalmazás, de nem olyan jó, mint X86 platformon.Ezen kívül ha van olyan ügyfélprojekt, amit ki kell tenni valahová tesztre, akkor arra, illetve GitLab Runner-t is tennék rá.
A többiek javaslatából én azt olvastam ki, hogy ha már elkezdem fejleszteni, akkor érdemes egy sokkal frissebb generációra építeni, mint egy-két már kifutott generációra költeni. Nekem az lenne a célom, hogy ha most váltok mondjuk 11. generációra, akkor egy 8 évig a takarításon meg a szoftvereken kívül megint ne kelljen hozzányúlni hardveresen a géphez. -
-
nyirzoz
aktív tag
-
TonTomika
aktív tag
válasz
freddirty #7455 üzenetére
Köszi!
Alapvetően egyébként én is "inteles" vagyok, soha nem volt még AMD-m, csak tudom, hogy mostanában eléggé népszerűek.
Amiket írtál fogyasztási adatok, azok elég jók, nyilván itt nálam az okozza a fejtörést, hogy kétféle gépet akarok megoldani egy hardverben. És ha most így belegondolok, a Docker VM-et kivéve semmi másnak nem lesz extra ram és processzorigénye.
Lehet, hogy megérné venni egy új tiny PC-t (Dell, HP, Lenovo), tenni bele kettő SSD-t meg sok ramot, és ennek csak akkor kell mennie, amikor szükséges. Az általános feladatokat meg viszi az eddigi gép. Ahogy nézem, egy modern, 11, 12. generációs erős procival meglenne a fenti konfig árának a feléből. -
freddirty
senior tag
válasz
TonTomika #7452 üzenetére
jah és az AMD-t inkább ne ha alacsonyabb fogyasztásra lősz. Az Intelek ebben jobbak. Nekem az Intel i3-10105T, 32GB RAM, ITX lap, 1 NVME drive 25w-ot eszik idle-ben. Ha pörög mindkét 14TB-os HDD akkor 35w. Havi átlagban 30w a fogyasztása csak a szervernek. (de persze van még pár switch, telekom modem, másodlagos kis szerver, stb...)
-
freddirty
senior tag
válasz
TonTomika #7452 üzenetére
A beszerzési árak mindig lutri, de infláció volt amcsiban is és európában is nem csak nálunk. Tavaly május végén (400-as eurónál) még 200k-ért vettem két 14TB-os WD HDD-t, ma ugyanez a beszerzés 250k lenne (az euró meg 380). Szóval nem vennék rá mérget hogy a következő hónapokban olyan nagy olcsósodás várható. A forint sem fog erősödni nincs rá gazdasági okunk, csak visszaesett a normál emelkedő trendjébe a túlságosan elszállt árfolyamából.
-
TonTomika
aktív tag
válasz
freddirty #7449 üzenetére
Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű.
Kompromisszum valahol nyilván van, talán a legfontosabb a halk működés és az alacsony fogyasztás.
Első körben mindenképpen azon lenne a hangsúly, hogy a mostani teszt HDD-k helyett, gyors SSD-n fusson a Docker VM-em. Következő lépcsőfok a memória, aztán a proci. Prióban a legutolsó a tárhely.
Sajnos ezt a házat az ITX okán nem tudom megtartani, minden értelmes alaplap, amit nézegettem és hosszútávon hasznos lenne, az ATX méret. Pedig amúgy imádom a kis fehér Node-ot, gyári ventikkel megy. Nem a leghalkabb, de nem is elviselhetetlen.
Igen, mondjuk ezt is érdemes lehet megnézni, hogy egy normál proci mennyit eszik, az esetek többségében idle üzem van, plex transcode ami enni szokta a procit, meg ugye a docker buildelések, npm stb.
Viszont mivel még nem tudom, hogy mennyire használnám ki a nagyobb teljesítményt, úgy döntöttem, hogy organikusan próbálok lépni előre, mert újonnan valóban ez egy 650k-s beszerzés lenne diszkek nélkül. Tény, hogy azért sok hardvert tudnék eladni, de nem vagyok benne teljesen biztos egyelőre, hogy szükségem van ekkora teljesítményre és ki is tudom használni.
Szóval talán első lépésnek mehetne egy NVMe bővítőkártya kettő SSD-vel a jelenlegi gépbe. Aztán ha kevés a power, akkor jöhet a 6600K rendszerre átköltözés egy új házzal. Ha pedig ez is kicsi, akkor nyelni kell egy nagyot, fejleszteni de akkor már előre gondolkodva.
Össze is dobtam egy "dream setupot":
Alaplap: Gigabyte Z590 VISION-G
Processzor: Intel i7-11700T 1.4GHz
Memória: Kingston FURY Beast 128GB (4x32GB) DDR4 3200MHz
SSD - Raid0: 2x Samsung 980 PRO 1TB M.2
SSD - System: Samsung PM9A1 256GB M.2
Ház: Fractal Design Define 7
Táp: Seasonic Prime Fanless PX-450 450WA legbiztosabb pont az a ház, meg az alaplap, brutál, hogy 4db NVMe slot is van rajta, ráadásul még jól is néz ki.
A többin nyilván lehetne optimalizálni, a processzorból valószínűleg olcsóbb is elég lenne és a memóriából is lehetne indulásnak 64GB 2x32GB felállásban. A tápon is lehetne húzni, közel féláron lenne olyan, amiben van venti.
Ekkorát fejleszteni azért se nagyon terveznék most, mert ahogyan néztem a grafikonokat, konkrétan MINDEN fent van az égben, emiatt nem biztos, hogy a legokosabb döntés lenne ez a befektetés most.
#7450 Patice: Köszi neked is, a te példád mentén néztem meg most én is, hogy hogyan állna össze ez egy 11. generációs Intellel.PC hardverek terén nagyon nem vagyok otthon, az utolsó gép összerakásom a fenti szerver volt 2017-ben.
AMD vonalon mennyire érdemes építkezni? Ár/érték arányban van szignifikáns különbség, vagy ízlés dolga?
-
noorbertt
őstag
-
freddirty
senior tag
válasz
TonTomika #7448 üzenetére
Nehéz a feladvány
A kulcs szerintem ott van, hogy azt írod hosszabb távra, alacsony fogyasztással, költséghatékonyan, halkan kissebb lakásba.
Ez nem nagyon fog menni mind. Mind a régi konfigod mind az újabb 5-10 év között jár (4-6th gen Intel procik).
Legoptimálisabban mindenből új kellene, részemről csak a fractal design házat tartanám meg, - nekem is az van - 6 HDD belefér, de nem kell annyi, hisz újonan nem érdemes belerakni sok HDD-t, elég kettő de azok legyenek 10TB+. A T-s procit nem annyira érdemes kergetni szerintem, ha kell akkor egy sima procit és vissza tudsz korlátozni TDP-vel BIOS-ból. (kérdés van-e értelme, hisz ha kell a powa akkor legyen ott de rövid ideig)
De nyilván újonan ez így most egy kb. 1500 USD/EUR beszerzés.
Ha financiálisan ez most nem megy akkor valahogy szeletenként kellene a tortát megenni. Tehát megtartani valamit a régi konfigokból és azt fejleszteni. Nagyjából két lehetőség van, vmelyik gép megtartása és új HDD-k, vagy régi HDD-k új géppel. A sok HDD közel annyi áramot fog enni mint a gép maga, de végülis ez nem akkora havi ktség, csak a kockázat van meg, hogy ennyi év után bekrepálnak. Ha a méret nem annyira lényeges akkor vszleg az eggyel újabb gépre építenék mert mondtad hogy kell a nagyobb teljesítmény.
Ahogy lentebb írtad mindenképp SSD-s legyen az egy 128-as rendszer és a két 1TB-os SSD proxmox alá teljesen rendben van és nem olyan vészes összeg. De ez nem hosszútáv, 1 év múlva jó lenne az új SSD-ket áttolni egy teljesen új konfigba, mielőtt a régi hw megadja magát. -
TonTomika
aktív tag
Sziasztok!
Egy kicsit elvesztem a hardverek tengerében, a tanácsotokra / véleményetekre lenne szükségem.
Jelenlegi konfig:
Alaplap: Gigabyte GA-H97N mini-ITX alaplap
Processzor: Intel Pentium G3450T
Memória: 2x4GB DDR3
Diszkek: 4x3TB WD RED + 2db "eldobós" 1TB
Táp: Enermax Triathlor ECO 350W
Ház: Fractal Design NODE 304 (6db HDD hely)Mire használnám?
Sok évig csak sima Xpenology ment rajta, aztán egy upddate nem sikerült, nekem meg időm nem volt rá. Most lett újra elővéve, mert kéne egy Docker környezet a melómhoz, így került rá Proxmox, csináltam rá Xpenology VM-et, amibe újra életre keltettem a régi SHR tömböt (4x3TB) és egyelőre van még egy Ubuntu VM amiben fut a Docker.
Ezen kívül még Plex, Transmission, Pihole, meg egyéb apróságok lennének külön, illetve szükségem lenne ritkán egy Windows és egy macOS VM-re is. Meg persze biztonsági mentések tárolása. A Transmissionnek egy dedikált diszket használtam eddig is és szeretnék a továbbiakban is, mert ha az feladja a harcot akkor csere és mehet tovább.Szoftverfejlesztő vagyok, így a leginkább a Dockeres VM lenne kihasználva, de semmi olyan dolognak nem kell futnia rajta, ami production, erős load sem lesz.
Mi a probléma?
A VM-ek miatt jó lenne gyors SSD-re váltani, viszont úgy érzem, hogy kinőttem ezt a házat. Talán egy NVMe PCIe bővítőkártya belefér, de mivel ez egy ITX lap, csak egyetlen PCIe slot van rajta. Az alaplapon van 6db SATA csatlakozó, de igazából ez sem olyan nagyon elég. Jelenleg az SHR tömböm 92%-os telítettségen áll, szóval ezt is feljebb kéne tornázni, ahhoz viszont új diszk kéne, amire meg nincsen hely.Az ideális felállás a fejemben valahogy úgy nézne ki, hogy egy 128GB körüli NVMe SSD-re telepíteném a Proxmoxot és lenne mellette neki 1TB szintén NVMe SSD (vagy 2x1TB Raid 0-ban) a VM-eknek, amire turnak dolgozni gyorsan.
A HDD-k meg mind át vannak adva a Xpenology-nak, ezek csak adattárolást végeznek. Idővel a diszkeket is elkezdeném bővíteni, de nem ezzel akarom kezdeni, ezért első körben csak egy darab mondjuk 4TB-t tolnék még bele a meglévőbe és ennyi.
Memóriát a Docker miatt növelnem kéne, de az alaplapban csak kettő slot van, és az is tele. Processzorban is kéne fejlesztenem.
Milyen hardverem lenne?
Céges felszámolásból lett egy gépem, ami egy:
Alaplap: Asus Z170-A ATX méret (6db SATA +1db alaplapi NVMe, 4x DDR4)
Processzor: Intel Core i5 6600K
Memória: 1x16GB DDR4
Táp: FSP 500w modulárisEbben a konfigban a procit mindenképp kéne cserélni, illetve egy SATA bővítőkártya meg NVMe SSD bővítőkártya kéne, illetve hozzá egy szép nagy ház, mert ami most van, abba csak 4db HDD fér.
És akkor a regény után adja magát a kérdés:
Ha hosszabb távra tervezek, de költséghatékonyan, akkor milyen alaplapot és processzort válasszak virtualizációs környezetre? Mindenképpen valami T-s procit vennék, az egyik legfontosabb az energiahatékonyság meg a halk működés, mert egy kisebb lakásban kell üzemelnie. Menjek tovább a Z170 lappal? Vagy akkor inkább adjam el és vegyek egy generációval frissebb alaplapot frissebb i7 procival? Vagy esetleg próbáljak meg egy NVMe, processzor meg ram bővítést a jelenlegi gépemben csak 5db diszkkel?
A jelenlegi setupomat egyébként nagyon szeretem, még nem is tudom, hogy mi lenne a sorsa, lehet, hogy érdemes lenne diszkek nélkül egyben értékesíteni Home Servernek.
Előre is köszönöm, ha végigolvastad és megosztod a véleményedet. -
freddirty
senior tag
most ezt rendeltem, erről majd kiderül jó-e:
https://www.aliexpress.com/item/1005004702999463.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.717cf19cNEPdXi
Ez már megy egy ideje nálam, a biosban kellett játszani a C state-el ha jól emlékszem:
https://www.aliexpress.com/item/1005004680185160.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.21.23891802TqEzwl -
amargo
addikt
válasz
freddirty #7443 üzenetére
Értem, alacsony felbontáson tényleg simán megbirkózik vele. Nálam 2db 8K kamerán azért érezhető volt a i7-8700 -on az erőforrás igény, viszont a tpu nem csak a terhelést, de a fogyasztást is lejjebb vitte.
Csak infónak írom, hogy az RS-nél, bár most nincs készleten, de nem duplája, igaz drágább lett..
ui, azért a frigate -et rendesen finomhangolni kell, igaz van rá lehetőség. különben a kukát is simán person-nak nézi 80%-ra
-
freddirty
senior tag
A frigate mind az elpusztult local j1900-on mind most a backupként beindított otthoni frigate konténerben 10th gen i3-on cpu detection-el megy.
Problémamantesnek látom, az 1900-at erősen terhelte de az i3-on mondjuk egy 5% terhelést okoz csak. Két low bandwith rtsp stream két kameráról,szóval nem egy 8 kamerás hacienda de egyenlőre nem látom az értelmét egy coral tpu-nak. Főleg hogy az ajánlott ár 2x-ét kérik el. Illetve az új beta frigate már tud object detection-t igpu-val is. Ezt az új openvino detection-t egyébként bekonfigoltam és kipróbáltam az i3-on,de nem láttam kbséget, szóval inkább kilőttem a beta frigate konténert és visszaindítottam a stable-t. -
freddirty
senior tag
válasz
trance89 #7439 üzenetére
hú hát ez a kérdés messzire vezet. A hagyományos NVR-ek legyen az syno surveillance station vagy egy kínai noname NVR hw+sw csak rögzítésre használhatóak. A mozgásdetektor gyakorlatilag használhatatlan és megbízhatatlan. Még olyan 15-20 éve kezdtem kísérletezni az akkori hulladék minőségű webcam és linux motion szoftver párosításával és a mozgásdetektálással. Na azóta néha-néha ráteszteltem hogy fejlődtünk-e, és hát nem. Egyszerűen intelligencia nélkül csak algoritmussal nem tudsz megbízhatóan értesítést küldeni, mindig lesz egy pók, egy nagyobb szél által mozgatott növény, gyors felhő stb ami fake alertet generál.
Na de az AI manapság előretör minden területen, itt is. A Frigate külön alertet készít, felvétellel, still image-el, per érzékelt objektum típus! Tehát lehetnek külön felvételeid alertjeid ha kutyát, macskát, embert, autót stb... "lát" a kamerán.
Fit egyébként a hétvégi házban egy ősöreg syno is ami rögzít kamerképet, de le fogom lőni, a frigate-et tavaly nyár óta tesztelem és pöpec. Szinte 0 a fals alert, max a kutyát-macskát keveri össze -
freddirty
senior tag
Pont most rendeltem egy J6412-es aliexpresses boxot. Elhalálozá a jó öreg j1900-as alaplapom és ahogy alább írják, manapság külön alaplap max a j5040 ami kapható, de arra még táp és ház is kell. 170 usd-ért megkapod az Elkhart Lake J6412-es noname kínai alaplapot, de van hozzá ház és táp. A prociba integrált intel UHD GPU-nak el kell vinnie az x.265-öt is. Részemről hétvégi házba teszem le, a frigate NVR szerver lesz talán a leginkább CPU/GPU intenzívebb alkalmazás rajta. CPU-ból még elvitte a J1900 is, de határeset volt, szegény 80-100% közeli terhelésen futkorászott
(de legalább ott sem fogyasztott többet 10w-nál )
/Az alis J6413-al vannak jó tapasztalataim, itthon fut egy másodlagos kis sok ethernet portos szerver és nincs gond vele, most néztem rá, az uptime 64 nap rajta./ -
g0dl
addikt
Azért nem semmi, hogy a már igencsak korosodó N3150 -es megoldásom helyére nem igazán találok hasonló fogyasztású, de modernebb, gyorsabb alternatívát.
Fő problémám volt N3150-nel, hogy 5-ös linux kernellel rendszeresen fagyott, és azért a 4-es kernel felett már elszállt az idő vasfoga. Szerencsére a kernel problémára találtam megoldást, így még kihúzza ez is egy ideig bár ha lenne jó ajánlat, akkor cserélném.Extra teljesítményre nem vágyok, de az N3150 esetében korlátozott a H.265 dekódolás hardveres gyorsítása.
AMD-nek nem tudtok valami hasonló nem ipari megoldásáról?
-
Zolinho1026
tag
Sziasztok!
Ha valaki találkozna selejzetendő HP ML350p G8-al az gondoljon kérem rám , szükségem lenne LFF cage-re (backplane-nem vagy nélküle). Meg pár egyéb vacak is jöhet
Előre is köszi
-
Patice
nagyúr
Nemrégiben olvastam, hogy az Asus kijött egy J6412T-IM-A thin mini-ITX alaplappal.
Esetleg ez is lehet alternatíva, nem tudom mennyire elérhető, beszerezhető. Most tuti még csak külföldröl.
Ezeknek az Atom prociknak nagy limitációjuk a kevés PCIe sáv (8-9 szokott csak lenni).
Így kétségeim vannak a linkelt startupos gépet illetően, hogy mindenre van elég sávszél, kapásból az NVMe SSD-knek kell 4x4 sáv, ennyit tuti nem tudtak alá rakni, max x1 jut mindegyiknek.
Aztán a 2,5 gigás LAN csatikról, meg 5 HDD sávszél igényéről ne is beszéljünk. -
freddirty
senior tag
Annyira azért nem látom extrém jó dealnek. A ház pöpec, meg hogy az alaplap sok sata porttal rendelkezik. De a cpu alapban elég karcsú ha már komolyabb otthoni szervernek kellene. Pl egy soksok terabyteos mediaszerver alá kellene egy igpu. A 6005 cpuval egyszerűbb felhasználásra softrouternek is én inkább egy aliexpresses 4-5 ethernet portos olcsóbb terméket vennék. Itthon meg rakok bele jó minőségű ssdt meg ramot. Ha meg komolyabb felhasználás kell akkor egy intel 10th gen+ custom pc. Ott lesz elegendő teljesitmény bővíthetőség van pici 6 3.5 helyes ház is, fogyasztásból is ki lehet jönni jól okosan tervezve. Ez amolyan félvér szerintem. Meg hát ki tudja lesz-e belőle valami ugye.
-
tasiadam
veterán
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Tudom oda így az építés öröme, de ki mit gondol erről a project-ről? [link]
Storaxa: Fully Customizable Home Cloud Storage with Remote Access NAS
Linux OS | Max 142TB Storage | 5xHDD | 4xSSD | TrueNAS | WiFi 6 | 4x 2.5GbE | Intel CPU | SD+MicroSD Card Reader | 4x 10Gbps USB PortsNekem ez inkább hihetetten kategória, de érdekelne a véleményetek.
-
LógaGéza
veterán
Szia,
Pár hónapja én is ezen gondolkodtam, végül aránytalan többletköltség lett volna gyengébb teljesítménnyel, pár watt fogyasztáskülönbségért.
Inkább ITX alaplap + 10. genes T-s proci lett, és nem bántam meg.
Ha ragaszkodnál az N-es procikhoz, akkor inkább kintről nézném a dolgokat (pl.: [link] ), de itt korlátozva leszel tárolás szempontjából (2xNVMe SSD + 1x2,5SATA), ha csak nem külső HDD-t akarsz használni. -
Ad@m
tag
Sziasztok,
Nas-t szeretnék építein, OMV, nehany VM, home assistant futna rajta.
J5040, N6000 vagy N6005-ös CPU ra gondoltam
2 HDD és egy ssdt terveznék benne futatni.
Ha jol lattam N6000 es N6005 nem igazan talalhato a piacon
J5040bol az ASRock J5040-ITX et talaltam. ez ha jol latom megfelelhet erre a célra.
Tényleg nincsen N6000 és N6005os alaplap vagy csak én nem talláltam?
MIlyen házat és tápot javasolnátok ehhez az alaplaphoz h halk legyen és beleférjen a 2db 3.5"os hdd +1 ssd?Van esetleg jobb alternativa alaplapra, CPU-ra?
-
gery2123
őstag
válasz
tasiadam #7416 üzenetére
Nekem most egy hp sff gép van i5 6400t 24gb ram
256gb nvme 480gb ssd 2x2,5 hdd +4 portos intel nic.
proxmox alap: home Assistant + truenas + pfsense vm. Lxc container + docker kb 10 db összesen.
5-10 % proci terheltség és 20w idle fogyasztás van. Max 45-50 w full terhelés mellet.
kesobb ha kell tudok i7 7700/T -is bővíteni de nem sok értelmét látom egyenlőre. -
tasiadam
veterán
válasz
gery2123 #7415 üzenetére
AdGuard VM nálam is van most, de van egy pi1-en is. Mind a kettőt megkapta a router. A pingelős dolog nem rossz ötlet, nézek is valami csere darabot. A mostani gépek is inkább C7 és C8 stateben vannak, annyira nem pörgeti őket ki semmi, de sebességbene gy i5 mérföldekkel jobb
-
-
tasiadam
veterán
Lecserélnétek 2-3 kzávi gyengusz proxmox gépet 1 ESXi nodera?
Ugye vannak az ZBOX-aim amiből jelenleg 3 operál. Ennek darabja legrosszabb esetben is kb 20w fogyasztást produkál. Ám ha lecserélném 1 darab i5T-s proci mini DELL/HP gépre, akkor rámenne az ESXi, 16-32gb ram-ra tudom bővíteni a mostani 12/16-ról/-ről (összesen), meg menne egy gyors nvme + 1-2-4TB HDD is egyszerre. Ekkor nem lenne lényeg a gigabit kifele, mert gépen belül történne minden. ESXi által pedig akár 1:2, vagy 1:4 CPU:vCPU ratiot is ki tudnám húzni, ami untig elég. -
korika4
csendes tag
Sziasztok!
Otthoni DLNA szervert szeretnék létrehozni.
Adott egy smart tv (LG), amely vezetékkel van csatlakoztatva a fő routerre. Ez a szolgáltató által biztosított Kaon CG3002-es típus. Erre csatlakozik ugyan csak vezetékkel egy másik router, ami egy TP Link TL-WR840N. ÉS erre a routerre van csatlakoztatva egy asztali számítógép.
A fő problémám, hogy a TV és az asztali gép nem "látja" egymást. Laikusként erős tipp, hogy a TP link routeren kell valamit mókolni, viszont mivel nem rétek hozzá, a Ti segítségeteket kérném. Hogyan tudnám beállítani a routert, hogy egy közös hálózatot alkosson az összes felsortolt eszköz?
Köszönöm szépen a válaszokat előre is! -
Köszi a válaszokat mindenkinek!
A ventik elég aprók, ami a házzal jött. Sajnos semmi nincs ráírva, nem tudnám megmondani a típusát.
Az említett AIO-k ahogy nézem SP3-mal sajnos nem kompatibilisek, de találtam egy ilyet: Enermax LiqTech TR4 II RGB 360. Sok vásárlói véleményt nem találtam róla, de talán jó lesz, ha befér.
Majd lemérem, hogy beleférne-e. Aztán valahogy oldalt kivezetem a házból.
Arra is nyitott vagyok, hogy a 1U-t nagyobbra cseréljem, bár egy godaddy-nél dolgozó ismerősöm mesélte, hogy a helytakarékosság miatt náluk az összes szerver 1U és általában 64 maggal szerelnek. Meg sok ventit nem találtam szintén SP3-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree teszt
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- BestBuy topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Politika
- Temu
- Spórolós topik
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest