- TCL LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
noorbertt
őstag
válasz
Melorin #7899 üzenetére
NAS/ játszós szerveren ne legyen router/tuzfal sose
A legnagyobb szopas amikor minden borul és kellene egy kis net akar csak egy usb telepito miattAmúgy kinek mi, teljesen mindegy a rendszer. Mit akar a user használni és milyen gyakran kell hozzányúlni.
Nekem pl egy ideje rpi4 -en megy docker compose és 1ora setup óta nem is nyúltam hozza. -
Melorin
addikt
válasz
haddent #7897 üzenetére
Én rápróbáltam a proxmox vonalra de szerintem átlag halandó embernek túl komplikált, legalábbis az a része, hogy kitalálja mi hol legyen tárolva, hogy adjuk át a hardver kontrollt a különböző virtualizációknak.
Napokig tanulmányoztam, cikkeket videókat olvastam róla, sikerült is felrakni rá Xpenology-t, de csak vakon követve a leírásokat amiket találtam, közben meg fingom sem volt arról mit miért csinálok.
Az volt az eredeti terv, hogy azon fog futni a pfsense is tűzfalnak de minél jobban körbejártam a témát annál bonyolultabbnak találtam a megvalósítást. Kipróbáltam azért, de vagy az egyik LAN csati nem működött vagy a másik, vagy a pfsense-t nem értem el hálózaton vagy az Xpeno-t.
Aztán ebből lett egy jó kis kavarodás míg végül feladtam a dolgot.
Plusz ha matatni szeretnék a NAS-ban, mondjuk tárhelyet bővítek, hűtést takarítok/cserélek vagy bármi, a tűzfal is ki lesz offolva és a család elkezd sírni hogy semmi nem megy -
haddent
addikt
Egy véleményt engedjetek meg / esetleg gondolja át aki még most vág bele, vagy akár váltani szeretne: szerintem érdemesebb egy Proxmox -ból kiindulni, ha bárminemű virtualizáció és/vagy konténerizáció is tervben van. A Proxmox PVE erre készült, konkrétan enterprise-grade hypervisorról beszélünk. Az összes többi pedig teljesen másra készült, beleértve OMV, Truenas és bármi.
Ha ez az alap megvan, innentől lehet természetesen, sőt, érdemes pl. TrueNAS -t futtatni fájlszerver / NAS célokra, csak ne fordítva legyen az a paripa megülve, a rétegek megfelelő sorrendben legyenek és megfelelő funkcióval.
Természetesen otthoni ekecsölésre bármi megfelel, tényleg jó szándékkal írtam ezeket. Egyrészt személyes otthoni tapasztalatok alapján, de ami fontosabb, hogy munkakörömből adódóan a fentebb említett architektúra megfelel a nagyvállalatokban használtakéhoz, csak piciben. Szerintem belátható, hogy ez okkal van így és valószínűleg az a robosztus megközelítés. -
stigma
addikt
válasz
Melorin #7893 üzenetére
Hi, persze kinek mi jön be, kinek a pap kinek a papné.
Igazsághoz hozzátarotzik, hogy épített DIY rendszerről (OMV) Xpeno majd gyári Synologyra váltottam, szerettem volna kipróbálni, most adódott rá lehetőségem.(DS423+)
Én pár alap DSM app mellett jópár Docker konténerrel dolgozom, de nekem ez a ,,kis világom"
#7892Maulgar : TrueNAS-ról sok jót olvastam, az integrált lapjaimra (N3150,J4105,J5040) kevésnek itéltem, igaz van több verzió is már belőle (Core, Scale, stb), ami passzolhat.
Egy Youtube konfig video után pár éve próbáltam telepíteni és konfigurálni, de feladtam
#7895Essejó : Xpeno topicból igen ismerős vagy, és remélem én is eljutok olyan szintre, amilyen szinten te vagy, igaz gondolom csak idő kérdése.
Én annó mikor először csesztem el a frissítést, mert kapkodtam utána megtanultam utánaolcsni és nézni a Xpeno forumot, hogy mikor érdemes frissítei, csak csak akkor , amikor én gondolom -
amargo
addikt
válasz
Melorin #7889 üzenetére
Én lassan 2 éve használok OMV-t az biztos, hogy alap rendszernek nem ajánlom, de amióta proxmox alatt van host-olva, semmi bajom vele, nagyon kevés erőforrással beéri. Persze én is szeretem, ha van web UI, de pl a TrueNAS (scale) nekem nem jött be, szép csicsás a felülete, de ha valóban csinálni akarsz rajta valami, akkor már ott is ssh (1 éve néztem, azóta persze ez változhatott), hova tovább nem volt responsive a felülete pedig elég erős vason futott.
-
Melorin
addikt
Kösz de nem fogok linuxxal és annak parancssoraival sz@rakodni csak azért hogy egy nyamvadt SSD-t le tudjak particionálni.
Érdekes hogy nálam már a legelső docker konténerrel problémám volt. Nem akarom napokig a netet bújni csak azért hogy működjön valami aminek egyből kellene.
Egy rosszul irányzott Xpenology frissítés pedig max a pendrive-on lévő DSM bootrendszert zúzza le, a HDD-n lévő adatokat nem, szóval elég újra végigmenni a telepítőjén és visszakapod a működő rendszert.
Egyébként meg az alfrissítések még sosem tették tönkre a DSM-et csak a nagyobb verziószámra ugrások, szóval azért nem kell rettegésben élni emiattEzért az apró kis kellemetlenségért pedig kárpótol a DSM hihetetlenül egyszerű oprendszere, ami az egyszerűsége ellenére elképesztő részletességgel konfigurálható pár kattintással. És ugye azon is ott a Docker
-
stigma
addikt
válasz
Melorin #7889 üzenetére
Hi, ha Pendrive-ról bootoltál volna egy live lunix-al pl.: Ubuntu Desktop utána Gparteddel megformáztad volna az SSD-t akkor elsőre ment volna tippre, igaz nem ma volt.
Én OMV-t (4/5/6) évekig használtam kb 2-3 fennakadásom volt ( asszem valami Docker segédprogram miatt), de mondhatom hogy tökéletes volt.
SSH-ni nagyon nem kell szerintem én 2 dolgot csináltam mindössze SSH-n:
- Update and Upgrade (ezt a menüből is meg tudtam volna oldani ha nagyon akarom)
- Portainer frissítéseOMV egy opensource NAS rendszer,ami egy picit felhasználóbarátabb, én annyira nem hasonlítanám össze a többivel pl.: Xpeno, Unraid, TrueNAS
Most nem okoskodásnak írtam, de szerintem a mai világban előbb ajánlok OMV-t egy új felhasználónak mint egy Xpenology-ot, mert ott elég könnyű a frissítéssel tönkretenni mindent.
-
kutga
félisten
válasz
Melorin #7889 üzenetére
Látom igen, jól megszenvedtél vele.
Nálam szerencsére nem volt gond a telepítéssel, beállítással, kicsit utána olvasva végül beállítottam mindenre ami kell, ami mondjuk nálam nem sok, de azóta jól működik.
Előtte úgy emlékszem talán Ubuntu Server volt fent nálam, annál azért jobb a felülete, ha eleget csinálod, akkor meg végülis az ssh sem az ördögtől való.
-
Melorin
addikt
Az már kb egy éve volt, de arra emlékszem, hogy már a telepítőnél probléma volt, egyszerűen nem bírta az SSD-n lévő particiókat előkészíteni magának mert előtte Proxmox volt rajta és nem bírta legyalulni az OMV telepítője. Végül egy PC-be tettem az SSD-t és legyalultam, utána már felment az OMV. Ez már egy rossz pont volt.
Aztán iszonyú puritán a felülete, egy régi nagyon alap OpenWRT-re emlékeztetett, számomra kevés beállítással.
A docker is különböző hibákra hivatkozva nem akart működni rendesen. Innen olvashatóak a nyűgjeim: [link]Továbbá SSH-n keresztül kell a legtöbb dolgot megoldani. Ez komoly? 2023-ban még mindig itt tartunk? Xpenology-t, Unraidben, TrueNAS-ban miért tudták ezt az UI-n keresztül megoldani a fejlesztők?
-
tomy_cz
senior tag
Szisztok!
Van egy Dell Wyse 5070 vélonykliensem, 16GB integrált eemc-vel. Van m2 foglalat rajta, szeretnék bele egy ssd-t. Sajnos úgy látom, és tapasztalom, hogy nvme m2 ssd-t nem tamogatja. Nekem nem egyertelmu a gyartoi oldal sem.
Ennek alapján sima mSATA m2 foglalatú SSD-t tudok bele tenni? -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Otthonra szeretnék egy egyszerű média szervert, OMV alapon, qbittorrent, dlna, plex, smb futna rajta, a cél az lenne, hogy a torrent oldalról letöltött mozifilmeket/sorozatokat/rajzfilmeket elérhetővé tegyem a családtagoknak.
Erre már összeraktam egy kis konfigot, HP T520 minipc az alapja (AMD GX-212JC dual core, Radeon R2E, 8 giga ddr3 ram, 128GB SSD), 1TB usb3 HDD lóg rajta, szépen muzsikál végülis, a kérdésem az lenne, hogy ez a konfig eléggé erős ehhez a felálláshoz?
Filmnézéshez a tv beépített lejátszóját használom, a plex is inkább ahhoz kell, hogy házon kívül is esetleg elérjem a tartalmakat. Egyszerre kevés eszköz lóg a hálón, de ahogy a gyerekek nőnek, könnyen elképzelhető, hogy 2-3 mobiltelefon/tablet fog egyszerre megjeleníteni tartalmat.
-
komi77
senior tag
Nagyon köszönöm Nektek a sok segítséget
!
-
noorbertt
őstag
Harmadik verzió (szerintem jobb ötlet
)
Ubuntu desktop vagy szerver ( tőled függ hogy mennyire megy a konzol).
apt update & apt upgrade
majd
sudo apt-get install curl git
bash -c "$(curl -fsSL https://get.dockstarter.com)"
sudo reboot
Onnan meg
ds és felrakod ami kell.
https://dockstarter.com/#system-requirements
https://trash-guides.info/ -
komi77
senior tag
Sziasztok. Van egy ezer éves HP Proliant N36L Nas-om. Gyárilag 4 Hdd-t lehet bele tenni, de kis ügyességgel nálam 6 db muzsikál benne. Négy szobában nézünk róla filmeket, hallgatunk róla zenét, stb. Eddig Windows-t futtattam rajta. Viszont újabban valamiért nem jól működik. Sokszor eldobja menet közben a filmeket, hálózati problémákat ír ki, stb. Hardware-nek nincs gondja, úgy gondolom, hogy szoftveres gond lehet a háttérben - más gépen is teszteltem ezért gondolom. Kipróbálnék egy usb-ről futtatható Linux-ot viszont ahhoz annyira béna vagyok, hogy még programot sem tudok telepíteni rajta. Letöltöttem egy Nomad BSD-t. Tök könnyedén elfut a gépen de nem tudok rá telepíteni egy Universal Media Servert meg egy uTorrentet - mert nem értek hozzá.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok nekem ajánlani olyan Linux-ot amiben esetleg gyárilag van dlna megosztó program meg valami torrent progi? Vagy az is nagy segítség lenne ha olyan Linux-ot ajánlanátok amiben könnyen lehet telepíteni ezt a két dolgot.
Válaszaitokat előre is köszönöm! -
bambano
titán
nem teljesen értem a csodálkozást, ezt az mitm támadást minden rendesebb vírusvédelmi rendszer csinálja már vagy 15 éve.
az egész történet meg arról szól, hogy a helyi rendszergazda, adatvédelmi felelős bizonyos dolgokat veszélyesnek ítélt, ezt ő felül akarja bírálni. szerintem nem jó ötlet.
-
haddent
addikt
Mindennel meg lehet csinálni. Group policy -ből kiküldik a saját CA (certificate authority) certjüket és onnantól megbízik benne a melós géped. GDPR stb. alapján vannak kivételek amiket tilos bontani (pénzügy, egészség, stb..), de a technikai háttér ott is pont ugyanúgy adott. Egyedül a perfect forward secrecy (PFS) és certificate pinning meg egyéb módszerekkel lehet 1-1 alkalmazás esetén megkövetelni. Értsd: teszem azt a Signal alkalmazásba bele van fordítva a Signal szerver certje és CSAK azt fogadja el, hiába van "érvényesnek tűnő" csak más által kiállított - elutasítja. Szóval naná, hogy megy ez még.
Azzal vitatkoznék, hogy undorító lépés. A munkaszerződésedben valószínűsítem, hogy szerepel, hogy a munkaeszközt kizárólag munkahelyi célokra használhatod. Innentől igazából akkor mit is láthat? Csak meló dolgokat, hajrá! (Az viszont 100%, hogy szerepelnie kell benne, hogy a titkosított forgalmakat bontják és látják, kivéve a ... bla bla bla) Ami pedig mellette szól: cserébe mi, az it biztonság lát mindent. Hogy a kedves Marika néni a szépcipők.hu -ról letöltött egy olyan malwaret, hogy a fél világot megsemmisíti
-
amargo
addikt
válasz
haddent #7867 üzenetére
talán 15 éve volt ilyen egy munkahelyemen, nagyon undorító egy lépés ez.
[w]: az a gond ezzel az ssl hamisítás (ssl spoofing), hogy minden https forgalmadat látnak, nincs titok, a jelszavad látják. Ezt nem is tudtam, hogy ma még egy modern böngészőnél meglehet csinálni, de ez könnyen ellenőrizhető, megnyitod az otp.hu-t és megnézed ki állította ki a cert-et.bambano: pont példákat is hoztam fel, hogy ennek miért nincs értelme. Persze Mancika gépen lehet van minimális értelme.
-
[w]
őstag
a sima "A kapcsolat nem biztonságos" üzenet jön és itt nem is enged továbblépni, kivételt hozzáadni
egyébként csak a kezelőfelületére szeretnék belépni és végsősoron telefonról meg tudom oldani, de reméltem hogy van rá más megoldás
haddent: nem lep meg, felőlem láthatnak mindent is nyugodtan, nem a poreszt akarom áthúzni helyi vinyóra
bambano: eddig ez a legkevésbé kreatív megoldás, amikor a többi elbukott akkor ez tuti működni fog
-
haddent
addikt
Ha csak a melós hálózat nem enged be, akkor szerintem nézd meg a tanúsítványt a melós hálózatból. Gyanítom a cég ahol dolgozol, az lesz az aláírója és nem a valós google.com meg facebook.com és teoldalad.hu
Bevett IT biztonsági lépés bontani az SSL titkosított forgalmat. Csak mondom - mindent látnak amit onnan nyitsz meg, ha igazam van.
-
amargo
addikt
Mi a pontos üzenet és hol jön, szinte majdnem mindenhol kikapcsolható ez a korlátozás. Hova tovább, ha localban felveszed a trused zónába, akkor a géped/local user már bízni fog a kérdéses ssl-ben, hiába self signed (fake cert), pl a legtöbb web server így működik development time, ezért a cégek ennél komolyabb korlátozást nem is szoktak bevezetni.
-
[w]
őstag
válasz
MasterMark #7862 üzenetére
azt hol tudom ellenőrizni?
-
[w]
őstag
azzal mit tudok tenni, ha a melós hálózat az SSL_UNTRUSTED miatt nem enged belépni a truenas szerveremre?
-
haddent
addikt
válasz
MasterMark #7859 üzenetére
Nem "ugyanaz a wireguard".. A wireguard egy technológia vagy talán még pontosabban vpn protokoll elnevezése, a tailscale pedig egy wireguard -ra épülő egyedi implementáció, ráadásul tudtommal az ő szervereiket kell használnod stb.. Nagyon nem ekvivalens a kettő
-
MasterMark
titán
válasz
Zolinho1026 #7858 üzenetére
Nem más, ugyanaz a wireguard, csak nem neked kell kézzel felkonfigolni hanem UI megoldja.
Plusz ugye a publikus gatewayek miatt nem gond ha minden végpont NAT mögött van.
-
Zolinho1026
tag
válasz
MasterMark #7856 üzenetére
Igen, alapjaiban. De azért mégis elég más
amargo: ezt a kérdést passzolom, iOS-en használom exit node nélkül
-
amargo
addikt
válasz
Zolinho1026 #7855 üzenetére
Hol lehet beállítani az android-os app-ban, hogy az allow LAN access a use exit node alatt folyamatosan kiválasztva legyen? Elég idegesítő, hogy mindig elfelejti..
-
MasterMark
titán
válasz
Zolinho1026 #7855 üzenetére
Az ugyanúgy wireguard.
-
Az-X
őstag
Nekem nincs nagy igényem a VPN-nel kapcsolatban. Nagyon ritkán lépek be Windows klienssel távolról, ha kell valami doksi, vagy esetleg távolról szeretnék elérni egy gépet az otthoni hálózaton (az ingyenes távoli asztal alkalmazásokat nem szeretem). Amúgy a "NAS"-ban van egy Intel i5 4570T proci, szerintem nem lesz túl nagy gondja, ha kezelnie kell 1-2 VPN kapcsolatot
-
Az-X
őstag
Nem baj, had egye
Sajnos nem tudok megszabadulni a Digi optikás routerétől... persze áttehetném modem módba, és vehetnék 60-70ert egy tisztességes routert, de nincs hozzá kedvem $$$...
Főleg, ha a NAS is képes rá, a WiFi is külön eszközökkel an már megoldva.. Eddig is a Windows szerver csinálta, jó lesz ez így
.
-
Az-X
őstag
Elég korrekt kis rendszer. Mondjuk elég mókás, hogy a ZFS cache benyal 12Gb RAM-ot, cserébe brutál gyors. Azt hiszem a 16Gb RAM kevés lesz, bővíteni kell 32-re
Következik a VPN konfig, utána ha lesz időm kipróbálom a virtualizálást is. Ha alá lehetne varázsolni a Windows 2019-es szerverem, az nagyon király lenne. -
Az-X
őstag
Csodálatos... köszönöm még1X, ez alapján már működik
Emberünk nagyon profi, és remekül beszél
2 dolgot hagyott ki!
- A munkacsoportnak egyeznie kell a Windows kliensével, különben nincs jogom belépni.
- A beállítások után nekem csak akkor működött, ha nyomtam egy restartot a szervernek. -
stigma
addikt
válasz
MasterHUn #7836 üzenetére
Hi, installáláskor azért nem ismeri fel mert másik tipusú a partició amit a Xpeno használ.
Mint írtad, ha nincs fontos adat csak akkor csináld ezt!
Fogsz egy Ubuntu Desktop image-t Live-ban elindítod azon a gépen amire a Xpeno lesz, majd GParted progival leformázod nullára a HDD-et.
Utána megcsinálod a Xpeno Pendrive-ot ahogy kell és működni fog hidd el.Nekem volt ilyen jellegű bajom, igaz ext4-es volt a HDD, de nem látta a HDD-t addig amíg le nem formáztam, illetve volt olyan is HDD rosszul frissítettem a Xpeno-t és amiatt nem látta utána a HDD-t.
-
MasterHUn
senior tag
Sziasztok,
Bűvöltem egy ideje a kis épített gépemet, de win10 nem akar rámenni xpenology pedig nem látja a vinyokat.....
Intel server board, 8gb ram, e-s xeon proci. nagy kérdés, ha letöltésre szeretném használni mit tudok felrakni rá, hogy lássa a hardveres RAID-ben lévő 4TB-t és a külön satán lévő 2 TB-t?
vagy valaki xpenology mágus annak is örülnék
ha több info kell mondjátok
fotozok, videozok bármi csak életre tudjam kelteni.
-
Essejó
veterán
-
[w]
őstag
na megtaláltam, én anno ez alapján konfigoltam be a szervert
szerintem kezdd elölről az egészet és csináld végig újra!
szerk.: az maradhatott ki nálad, hogy a nyul-tar dataset-en belül nem hoztál létre a saját useredhez tartozó dataset-et és az eredőhöz meg nem lehet mezei usert rendelni
-
[w]
őstag
válasz
sziszi-fuszi #7824 üzenetére
egy megfelelően kódolt 4K anyag 25-125mb között bárhol lehet, de jellemzően azért az alsóbb határ felé, a streaming-szolgáltatók 25 fölé nem is mennek
tény, hogy bárhonnan elő lehet rántani egy 160-as anyagot, amivel már bármilyen hálózatnak gondjai akadnak
de ilyen helyzetekre vesz az ember egy filléres ETH2USB adaptert és már 480mbit-es elvi korláttal lehet leereszkedő hangnemben folytatni a segghülye fórumtársaknak az "elárulást"
Az-X: ugyan nincs eldugva, de én sem azonnal találtam rá, van valahol a Truenas saját tudásbázisában is egy jó leírás vagy estére előtúrom neked a legszuperebb youtube-videót, ami nekem is segített
-
Az-X
őstag
Ahha... Dataset beállítást eddig nem csináltam... körbenézek akkor itt. A gondok ott kezdődnek, hogy először a fogalmakat kell tisztáznom magamban. Volt már NAS-om, ott sokkal egyszerűbb volt minden. A másik szerveremen Windows 2019 van, ott is tejesen más...
Kezdődik a "Jó pap" üzemmód.
-
[w]
őstag
úgy emlékszem a csavar ott van, hogy az SMB csak egy egyszerű szolgáltatás, a lényeg konfigurálását még előbb el kell végezni
az Accounts-ban hozz létre felhasználókat (vagy használd a beépítetteket), akiknek a Storage - Pool menüben a megadod, milyen hozzáféréssel rendelkezzenek a Dataset-hez
-
sziszi-fuszi
senior tag
Jól mondod. Csak a televiziók gyártói kifelejtik a tisztességet az alaplapjaikról. Úgy gondolják bőven elég az 5 GHz-es wi-fi. Látszik is, amikor változó, vagy magas bitrátájú 4k filmet szeretnél nézni ethernet hálózaton, akkor az nem annyira működik, de legalább dadog. Aztán felteheted a kérdés, hogy a pattogatott kukorica rágásától látod dadogni a képet, avagy a rossz kábeles hálózat miatt?! Elárulom a 100 mbit miatt dadog. Kevés neki, mint maci sajtban a brummogás.
-
Az-X
őstag
Itt tartok eddig:
Lemez felmountolva, formázva és "pool" létrehozva.
SMB megosztást engedélyeztem:
Innentől valami ACL beállításokkal folytatódna a mutatvány, amit még soha nem csináltam. Megnéztem pár youtube videót, de sajnos az első perc után már alig-alig tudtam követni az embert. -
Az-X
őstag
Más kérdés... TrueNAS-hoz tudna valaki ajánlani nekem korrekt leírást SMB megosztás beállításához? Amiket találtam, a jogosultságok beállítása meglehetősen bonyolult, és több helyen nem teljesen értem
-
-
Az-X
őstag
Az előző posztomat annyival még kiegészíteném, hogy az teljesen természetes, hogy a router / wifi eszköz közvetlen környezetében nincs térerő. Google-özzetek rá, hogy milyen térerő ábrája van egy ilyen eszköznek.
Sokat kínlódtam én is a tisztességes WiFi hálózat kialakításával. Végül 3 eszközzel, Mesh-sel (Linksys Velop) megoldanom, de még így is kompromisszumos.
-
Az-X
őstag
A kérdés eldőlt sajnos... A Celeronos alaplap valamiért nem indul
marad az i5, az biztos, hogy mindenre elég lesz, és annak SATAIII-as az összes portja.
-
Az-X
őstag
Rendes strukturált hálózat van otthon, CAT6 kábelezéssel, tisztességes Linksys gigabites eszközökkel. Nagyon szépen ki van építve minden, a szuterénben rack szekrény... Van benne egy rendes DELL 2U-s szerver... Csak hát IDLE 150W, ha elkezd dolgozni, akkor 400-500W. Szóval amíg ilyen idióta energia árak vannak, vagy nem lesz napelem, ezt le kell állítanom. Van még egy alternatíva, van egy Z87 chipes alaplap egy i5 4570T procival. De ha elég a Celeron is, akkor ez utóbbit nem erre használnám el.
-
[w]
őstag
a TRIM egy SATA szabvány parancs, verziófüggetlen, mivel az OS adja ki és az SSD értelmezi, tehát végsősoron csak azon a meghajtón működik, aminek a kontrollere ismeri is ezt az utasítást
ezekből szerintem semmilyen problémád nem lesz, inkább a hálózat kiépítésére kell gondot fordítani abban az esetben, ha multimédiát is ki akarsz szolgálni, mert oda már átviteli sávszélesség kell (tehát nincs bohóckodás wifi-vel, megfelelő router, kábelezés kell stb)
-
Az-X
őstag
Sebesség tekintetében szerintem bőven elég lenne a SATAII. Gondolok itt pl az olyan funkciókra mint a TRIM, vagy hasonlók (sajnos nem vagyok belemélyedve már a témába). Amiket nem tudom a régebbi SATAII-es portok tudnak e. Nincs e valami olyan funkció az új SSD-knél ami okozhat gondot, hogy a régebbi port nem tud.
-
Az-X
őstag
Sziasztok! Adott egy régi MSI C847MS-E33 alaplap (Intel Celeron 847 processzor van rajta) 16Gb RAM-mal. Ebből tervezek egy NAS-t, Home Servert építeni. Szerintetek elegendő lenne, kb 4-6 kliens részére file szervernek, media szervernek? Ezen kívül futna rajta VPN szerver, és Transmission.
Illetve volna még egy olyan kérdésem is, hogy Intel NM70-es chipen keresztül van 1db SATAIII és 3db SATAII csatlakozója. Ez darabszám tekintetében nekem tökéletesen elegendő viszont nem tudom, hogy van e olyan funkció a modernebb SATA portokon aminek a hiánya gondot okozhat a lemezek használatával kapcsolatban.
1db WD63PURZ HDD lenne rajta és további 3db 1-2TB körüli SSD. -
Pista0001
addikt
Retrózni igazi retró gép szerintem jobb, nem feltétlenül keverném a dolgokat. Nem tudom, melyik korszakra gondoltál, de pl P4 vagy korai 2 magos korszakhoz nyers erő, magas orajel kell, újabb processzor újabb technológiákkal vagy több maggal nem tudja kiváltani, mert a szoftver azokat nem kezeli.
M2 eszközöm nincs, alaplapom is csak 1, amin van, szóval annyira nem vagyok képben. Úgy rémlik, 2 helyen lehet a bevágás az eszköz csatlakozóján, ettől függ talán a dolog. Úgy rémlik, a wifi es egyéb eszközök az egyik, az ssd-k a másik, szóval nézz utána alaposan.
Ha csak NAS a feladat, egy gigabites hálózaton pár eszközt egy régi atom is kiszolgál, azt meg pár ezer forintért is kapsz
-
Patice
nagyúr
OMV alá nem kell M.2 SSD, sima 2,5-es is teljesen jó.
Ha kevés a 4 SATA csati, akkor az Asrock lapba tudsz rakni ilyet (ahány portos kell).
Én is így használtam, virtualizált NAS op rendszerrel. A SATA kártyát odaadtam a VM-nek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Google Pixel topik
- Napelem
- Melyik tápegységet vegyem?
- Indián keresztül kerülné meg Trumpot az Apple
- Építő/felújító topik
- Opel topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest