Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- iPad topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
R̲e̲m̲
senior tag
válasz bambano #4451 üzenetére
Nem ismerem...
Linuxal szívesen szórakoznék, de annyira nem értek hozzá, csak felhasználói szinten.
Nyilván, ha tudtok egy okos leírást, azt szívesen fogadomquby lehet, hogy ágyúval verébre, de ez van itthon, a routerem viszont halódik, és ezzel plusz egy kütyütől meg is szabadulnék...
[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Szeretnék beállítani egy használt prénium pc-t otthoni szerverént.
A felhasználás nagyon egyszerű, mert csak menne rajta a win 10 valamint egy számlázó program.
A lényeg, hogy távoliasztallal eltudjam érni a számlázót és hozzá tudjak férni. Mennyire bírják a strapát ezek a HP és Dell gépek ilyen célra? Napi 24 órában működne. . -
bambano
titán
az a kérdés, hogy milyen pc-t veszel: sff (small form factor) vagy legalább miditorony házast.
az sff hangját szerintem te nem fogod bírni hosszútávon, miditoronyból szerintem lehet olyat keríteni,ami jó.
a szellőzést érdemes nem elhanyagolni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
toe
újonc
Sziasztok,
egy alacsony fogyasztású – szigorú értelemben vett – NAS-t szeretnék építeni, ebben kérném a segítségeteket. A gép célja fájlok tárolása és hálózati hozzáférés biztosítása (LAN-on).
Ilyen jellegű célgépet még sosem építettem, ezért is kérem a segítségeteket. Az nagyon jó lenne, ha az alaplap/processzor/memória, illetve a ház és a táp kiválasztásában tudnátok segíteni, ötleteket adni, lehetséges problémákra rámutatni.
Koncepció (NAS):
– a számítógép állandóan menni fog (24/7);
– elsődleges feladata a fájlmegosztás (média transcoding/Plex kutyafüle szolgáltatás nem kell)
– a 3.5"-es HDD-k SATA-n csatlakoznak, idle állapotban elalszanak;
– gigabites hálózatról érhető el a gép és a HDD-k tartalma;
– headless, üzemeltetéshez SSH vagy valamilyen remote desktop megoldás
– telepítéshez/konfiguráláshoz/problémamegoldáshoz ideiglenesen monitor/egér/billentyűzet csatlakoztatható legyen
– nagy terhelésnek nem lesz kitéve a rendszer, de alkalmanként azért 100 GB-os nagyságrendek mozgatása előfordulhat (melegedés szempontból lehet érdekes)Fontos követelmények:
– alacsony fogyasztás (az idle állapot legyen minél alacsonyabb, kb. 10–15W)
– legalább 4 SATA port
– megfelelő/üzembiztos körülmények a merevlemezeknek (melegedés nélkül)
– viszonylag kis méretű ház, amiben a 3.5"-es HDD-k helyet kapnak
– kis formátumú házÖtletek
Első ránézésre valami kisebb formátumú alaplap/ház (ITX?) lenne ideális, de ebben a témában nagyon nem vagyok otthon.
Az aktív hűtést szeretném kerülni, elsősorban a porszívó/levegőszűrő effektus, illetve a fogyasztás (ventillátoronként pár wattot simán hozzátesz) miatt. A lehető legkisebb zajszint elérése kevésbé fontos, persze ne visítsanak benne ventillátorok egész nap, ha éppen végül aktív hűtésses megoldás mellett döntök.
A passzív hűtést talán még lehetséges is, ha nem a legszűkösebb házat választja az ember. Ha a merevlemezek tágasabban elférne (nincsenek egymás mellé zsúfolva) és valamilyen természetes (pl. kéményszerű) légáramlás van a gépház kialakítása/elhelyezése miatt, akkor talán működhet is.
A fogyasztás szempontból a tápegység hatékonyságát is érdemes figyelembe venni (>80%).
Az is sokat segíthet, ha a tápegység egy része a házon kívülre kerül, mint pl. a notebookoknál. A külső hálózati adapter által termelt hő nem a házat – és az abban lévő alkatrészeket – terhelné, így egyrészt kevesebb hőt kell elvezetni, másrészt nagyobb hely marad a gépházban.
A gép lehet akár erősebb is, mint feltétlenül szükséges, a lényeg az, hogy idle állapotban fogyasszon keveset. Az 50000 Ft-os irányár nincs kőbe vésve a lényeg a jó ár/érték arány (ésszerű kereteken belül).
Rövid keresgélés után pl. egy ASROCK J4105-ITX, alaplapot találtam. 4, esetleg 8 GB RAM mehet bele, meg mondjuk valami kisebb lassabb SSD.
Sajnos a kis méretű/formátumú (ITX?) világot nem igazán ismerem, így nem vagyok jártas abban, hogy milyen ház/táp megoldások vannak, milyen alaplapal kompatibilisek.
Alapvetően a következő kérdésekben tudnátok segíteni:
1. Szerintetek az pl. ASROCK J4105-ITX megfelelő a célra, azaz kielégíti a gigabites NAS követelményt? (Valahol olvastam, hogy fogyasztásilag nagyon is megfelelő.)
2. Tudtok más alaplapot ajánlani? 4-nél több SATA nem ártana, esetleg több gigabites LAN port sem. Típus, gyártó, konkrét példa?
3. Milyen proci/mennyi RAM kell? (Minimum/ajánlott?)
4. Milyen ház/táp kombináció lenne jó? Van-e ház külső tápegységes adapter megoldással? Milyen/mekkor teljesítményű tápegység/adapter kell?A válaszokat előre is köszönöm.
toe
[ Szerkesztve ]
-
Patice
nagyúr
Túl sok tapasztalatom nincs a témában, de üzemeltetek itthon egy gépet ilyen célra, így talán hasznos lesz amit írni akarok...
A megcélzott 10-15 W vagy erősen kompromisszumos lesz a lemezek számát illetően, vagy ettől többet fog fogyasztani. Ha már 4 SATA csatis lapokat nézel, akkor gondolom, 3-4 normál, 3,5-es HDD-t tervezel pörgetni a tárhely miatt, ami máris kérdésessé teszi a passzív hűtést még nagyobb házban is. Azaz a teljesen passzív konfigot szerintem felejtsd el.
Nem lehetetlen pl. egy Nano Pi2 NAS Kit-tel és alacsony fogyasztással megcsinálni egy mini fájlszervert, de a kompromisszum ebben az esetben a tárhely mérete és a NEM gigabites sebesség.
Amit kinéztél alaplap az szvsz. tökéletes erre a célra, 2-4 GB RAM-mal ideális, 8 GB RAM mehet bele, de amilyen áron mostanában vannak a RAM modulok, inkább későbbre tolnám a memória bővítést. Alternatíva esetleg a J3455, ami egyel korábbi generáció, de olcsóbb, szintén négy magos Celeron proci, 10W TDP-vel.
Házat illetően nekem a Cooler Master Elite 110 jutott eszembe, ami alapból fogad 3x3,5 HDD-t, de kis házi barkács moddolással akár több is mehet bele. Elől van egy 12 centis venti, ami a rendszert és a lemezeket tudja hűteni, alacsony fordulaton hangtalan, de legalább van aktív hűtés egy ilyen kis gépházban.
Táp ügyileg lehet, hogy a passzív paneltápok csábítóak, de a folyamatos üzemhez szvsz. jobb egy normál ATX táp aktív hűtéssel. Hardveraprón pl. 200-300W-os FSP-ket ki lehet fogni nagyon jó áron, vagy ha újat keresel, akkor Be Quiet!-nek van asszem még mindig forgalomban 80Plus Bronz-os ATX tápja 300 vagy 350W-os kivitelben (System Power sorozat). Vagy a fenti házba ATX --> SFX kerettel mehet SFX táp is, amiben szintén jó a Be Quiet, vagy más márka 200-300W teljesítménnyel.
Fogyasztásban egy ilyen 3-4 lemezes konfig pörgő lemezekkel (+ táp vesztesége) 20-30W körül fog kérni a konnektorból mérve. Ha a lemezek leállhatnak, akkor idle lehetséges a 15W. Mostani 3,5 HDD-k működés közben 4-5W-ot kérnek darabonként, a proci is 10W körül kér, és persze az egész alaplapnak, RAM-oknak is van energiaigénye. (Felpörgéskor ez darabonként 10-12W pár másodpercig.)
Nekem volt még korábbi generációs N3150-es lapom, az 4GB memóriával egy SSD-vel idle 12-13W-ot kért paneltáppal külső adapterrel. És akkor nem volt benne másik lemez.Több SATA, és/vagy több LAN csatis lapok léteznek miniITX méretben, de azok vagy nem integrált procisok lesznek 10W TDP-vel, vagy drágák, mert külföldről rendelős móka.
A fetni lapokat mondjuk még lehet bővíteni egy extra LAN kártyával, amin 1-2-4 csati is lehet még. Ezt is lehet aprón vadászni használtan.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
anarchic
tag
Ha az általad írt integrált CPU-s lap nem lenne jó mégsem.
ASROCK H270M-ITX/ac (6db sata és dual gigabit)
Intel G4560 vagy G4560T 54W / 35WEz kicsit tovább lóg a kereteden.
Első nekifutásra érdemes az alapokat megvenni pl több sataport akár dupla LAN-t én így kezdtem végül csak a dupla lant használom mivel vettem egy SAS vezérlőt így már az kezel minden HDD-t.Mikor én összeraktam az első NAS kompomat az ilyen fogyasztást generált.
3db 2TB-s WD redel.
Noctua NH-L12 hűtővel.
FSP HEXA+ 400W
Fractal Design Node 304 (Ebben van gyárilag 3 venti) van benne sebességszabályzó kapcsoló valamint ami nekem nagyon kellett a HDD hely! kapasból 6db 3,5 HDD belefér.
Intel T-s procival.[ Szerkesztve ]
etc..
-
toe
újonc
Patice,
Köszi a választ, sokat segített. Elkezdtem írni egy hosszabb választ, de a session timeout tett róla, hogy ne maradjon meg az utókornak. (El kellett mennem más miatt egy időre a gép elől.) Na nem baj, röviden összefoglalom, hova lyukadtam ki a végére és milyen kérdések vetődtek fel közben.
Egyébként a teljesítmény szempontból tökéletesen azonos az álláspontunk, a 10–15 W természetesen idle és a lemezek sem pörögnek. (A lemezek fogyasztása amúgy is eléggé adott, sok mindent nem lehet rajta változtatni egy konfiggal.)
Említettél passzív paneltápot. Nem vagyok biztos benne, de gondolom ez a neve annak amit én is említettem. (Javíts ki ha tévedek!) Tehát ez a paneltáp az ami DC-DC (step down) és a házba van építve. Ebbe kell csatlakoztatni a hálózati AC-DC adaptert.
„Táp ügyileg lehet, hogy a passzív paneltápok csábítóak, de a folyamatos üzemhez szvsz. jobb egy normál ATX táp aktív hűtéssel.”
Volt rossz tapasztalatod, vagy csak érzésre nem tetszik egy ilyen rendszer (nincs azzal sem baj)? Nálam elég kis terhelést kapna a rendszer (nagyon sokszor lesz idle állapotban), ezért is gyúrok a minél alacsonyabb és alapavetően nem tartom rossz megoldásnak. Ha tudsz konkrét műszaki hátrányról, az nagyon érdekelne. (Nekem az adapter nem lenne útban, stb.) A rendszer átlagfogyasztására tekintettel, lehet, hogy ez a legcélszerűbb.
Mi van a szünetmentes tápokkal? Sosem telepítettem szünetmentest, nem tudom milyenek vannak, de nem is ártana egy egy NAS-nak. Lehet, hogy eleve biztosítaná az adapter funkcóját, és akkor a paneltáp írány a megoldás. Tapasztalat, ötlet? Fogysztást mennyivel rontja?
„Házat illetően nekem a Cooler Master Elite 110 jutott eszembe, ami alapból fogad 3x3,5 HDD-t, de kis házi barkács moddolással akár több is mehet bele.”
A Cooler Master Elite 110 jópofa, tetszik is, bár inkább olyannal kezdenék, amibe eleve kényelmesen elfér 4 3.5" HDD., ha már gyárit veszek. De nagyon jó, hogy írtad, mert jött egy vad ötlet (amit aztán lehet, hogy később elevetek).
Ház „nélkül”
Mi van, ha gyári ház nélkül csinálom meg? Tudom, kicsit vad, na de miért ne működne?
A gépet eleve al akarom rejteni, valószínűleg egy kellően szellőző (pl. felül nyitott, nem túl kis légterű, jelentősen nagyobb, mint egy ITX ház!) szekrényben. A szekrényben kialakíthatnék egy hőmérséklet érzékelőre kötött ventillátort, ami szükség esetén átszellőzteti a szekrényt, ezzel biztosítva, hogy nagyobb igénybevétel esetén se legyen probléma. A komponensek a szekrényen belül kellően távol kerülhetnének egymástól. Jó elhelyezéssel a szekrény alul mindig kapna friss (normál) levegőt, felül pedig magától távozhatna a meleg levegő, még álló ventillátor mellett is.) A táp adaptere meg lehetne akár a szekrény légterén kívül is.
Végül is a komponenseket stabilan rögzíthetném valami alu kereten (mint egy nyitott, szellős ház). Esetleg a földelés lehet gond, meg a ki/bekapcsolás, power LED ilyesmi, de végül is azokat is meg lehet oldani (szakszerűen természetesen). Mivel nincs szem előtt a gép, ezért a megoldásnak csak szakszerűnek és biztonságosnak kell lennie, nem pedig szépnek.
Adódik a kérdés:
Ha egy HDD-t külön helyezek (normál gépházon kívülre), relatíve nyitott légtérbe, az igényel aktív hűtést? Spin down esetén nyilván nem, spinning idle esetben sem valószínű, de mi van ha pl. egy órán át másol(gat)ok rá? Akkor azért szép lassan túlmelegszik, vagy egyáltalán nem vészes? (Csak a melegedés szempontjából kérdezem.)Egyébként találok hasonlóan jó fogyasztású lapot integrált procival/videovezérlővel nem ITX formátumban is? Nem tudom, pl. micro ATX? Mert ha nem teszem gyári házba, akkor tök mindegy mekkora. Feltételezem, a nagyobb lapméret általában nem az alacsony fogyasztású rendszerekre jellemző.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Patice
nagyúr
Paneltáppal sincs műszakilag semmi gond, sőt, alkalmasabb is lenne a feladatra, csak megfelelően kell "méretezni" a teljesítményét, hogy a lemezek felpörgésekor is legyen benne elég tartalék. + Kell hozzá megfelelő adapter. A kettő együtt gyakran többe jön ki, mint egy normál ATX táp. Bár ha sikerül találnod használtan, akkor OK.
Pláne ha ház nem kell. Nem olyan elvetemült az ötlet, hogy berakod egy nagyobb szekrénybe szétszórva az alkatrészeket, csak a szellőzést ott is meg kell oldani.
Asrock J4105M nagyobb lap, de kapásból csak két SATA csati van rajta. J3455M szintúgy.
Ha még több SATA csati kell, akkor az előttem említett alaplap lehet a minta, külön procival, de nagyobb fogyasztással.
-
toe
újonc
„Paneltáppal sincs műszakilag semmi gond, sőt, alkalmasabb is lenne a feladatra, csak megfelelően kell "méretezni" a teljesítményét, hogy a lemezek felpörgésekor is legyen benne elég tartalék. + Kell hozzá megfelelő adapter. A kettő együtt gyakran többe jön ki, mint egy normál ATX táp. Bár ha sikerül találnod használtan, akkor OK.”
Na pont ez az amiért itt kell kérdezni. Rendkívül hasznos dolgokat tudtam meg.
„Pláne ha ház nem kell. Nem olyan elvetemült az ötlet, hogy berakod egy nagyobb szekrénybe szétszórva az alkatrészeket, csak a szellőzést ott is meg kell oldani.”
Igen erősen hajlok ebbe az irányba. Van is elfekvőben egy jó minőségű, bár jóval nagyobb tejesítményű ATX tápom. Rá tudom kötni egyszerűen az ATX tápot az ITX-es alaplapra (például csatlakozó átalakítóval)? Mert akkor indításnak táp/ház nélkül venném a gépet, és egyszerűen kipróbálhatnám, hogy mennyit fogyaszt azzal.
„Asrock J4105M nagyobb lap, de kapásból csak két SATA csati van rajta. J3455M szintúgy.
Ha még több SATA csati kell, akkor az előttem említett alaplap lehet a minta, külön procival, de nagyobb fogyasztással.”
Nos akor valószínűleg az ASROCK J4105-ITX-nél maradok, van minden ami kell. Remélem linux is szereti.
[ Szerkesztve ]
-
-
cekkk
veterán
válasz bambano #4456 üzenetére
Mivel egy üzletben lesz az eladótértben így a hangja nem lényeg.
Valami ilyesmire gondoltam.
Nagyker részról venném, és akkor 10 plus áfárt lenne win 10 pro.
A felhasználás, hogy a gépeken lévő Incash nevű programhoz hozzátudjanak csatlakozni valamint én itthonról este távoli azstallal szintén, mert a teamwiever nekem annyira nem jött be sajnos. -
-
toe
újonc
Na akkor azzal fogom kezdeni. Ha vállalható fogyasztást produkál vele, akkor lehet, hogy tápot sem veszek rá, és biztos nem lesz gond azzal, hogy a HDD-k mekkorát rántanak rajta induláskor. Ráadásul, ha jól emlékszem, a kábelezése moduláris: jó eséllyel így nem fog belőle tyúkbél lógni ezerfelé kihasználatlanul.
-
félisten
Sziasztok!
Én is folyamatos üzemre szeretnék gépet összerakni.
Van itthon egy kis ITX ház, egy ASRock QC5000M-ITX/PH és egy GIGABYTE GA-E2100N lapom, és egy 120W-os adapter.hu féle paneltápom szintén tőlük származó 60W-os adapterrel.Erre használnám:
- router (100/100-as net)
- torrent
- file szerver
- egyéb feladatok kis terheléssel (webszerver, php, nodejs, kamera képrögzítés motion-nel, stb.)Terheléstől függően gondoltam kiválasztani a fenti kettő közül az alaplapot, de ha van bármelyikkel jó vagy rossz tapasztalat, akkor lehet, hogy megspóroljátok nekem a tesztelést.
Illetve az adapter.hu-s tápokról is szívesen vennék véleményt.Köszi!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Abban kérnék segítséget, nagy valószínűséggel a jelenlegi HTPC-et NAS-á formálom, maga az oprendszerhez kérnék segítséget alternatívát.
Otthoni TV + erősítőt már felfejlesztettem(4k, HDR,Dolby Atmos...), viszont egyenlőre NAS + S905-ös boxra váltok, ezért kérdésem lenne, melyik oprendszert ajánljátok.Gép:
Asrock J4105-ITX
2x4GB 2133-as ram
Kingston 120GB HyperX SSD (win10-telepítve) => NAS miatt van egy 32GB-os vagy 16GB-os SSD-m
WD Purple 6TB
Corsair 250D + 300W-os Seasonic tápJelenleg Win10 + Transmission + megosztás + Kodi van a gépen, SSD-n ehelyett egy másik SSD-re fogok tenni a NAS oprendszerét mert ha néha Win10 alatt tesztelgetnék 1-2 dolgot akkor ne kelljen vele szórakoznom.
Amire szükségem van:
- Stabil 24/7-es működés
- Torrent (lehetőleg Transmission plugin/kliens)
- megosztás
- web monitoring => esetleg CPU használat, HDD hőfok ilyesmi elérjek mondjuk más hálózaton lévő böngészőben
- FONTOS: Az OS telepítésekor a HDD-n lévő adatokat nem akarom elveszteni.Jó lenne ha lenne:
- DDNS támogatás ( mondjuk ezt nemsokára megoldom a routerrel)
- Owncloud / Nextloud pluginNagyon sok NAS rendszert néztem, viszont az OMV4 ami bejött elsőre, mert egyszerű, gyorsan telepíthető, és jól testre szabható.
Xpenology--nál ha frissítés van problémás, Nas4Free,FreeNAS ami még közbejöhet, igaz utóbbinak elég magas a gépigénye.Amit néztem, 5-10 perces telepítés, utána a megosztás is egyszerűbb, Transmission-t tudok OMV Extrákból telepíteni illetve pár hasznos programot.
Az OMV topicban linkeltek már Nextcloud instal file-t.Ti mit mondtok, mit tennétek fel?
Segítséget előre is köszönöm.
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
vadkörte
addikt
+1 OMV
Stabil Debian alapú NAS OS. Javaslom, hogy éles telepítés előtt teszteld, ismerkedj vele VB-ban. Arra figyelj, hogy az OMV sajátossága, hogy a telepítésére használt médiumot - HDD, SSD, stb... - legyalulja! Alapból elég kicsi hely kell neki, nálam több plug-in-nel belakva is elfér ~2-2,7GB-on, így elég lesz neki a 16GB-os SSD-d is. A 120-ast is bent hagyhatod, ha nem kell a helye, csak húzd le a tápot, így tuti nem lesz baja az azon lévő rendszernek.
A 6TB-os HDD-nek gondolom NTFS a file-rendszere. Ezzel, bár elboldogul az OMV, de ajánlott az EXT3-4 (inkább EXT4)Az XPenology/FreeNAS/NAS4Free-ben közös, hogy a gépben lévő ÖSSZES lemezre rápofátlankodik, a csatoláskor partítionál és formáz. A 6TB-osod adatainak huss lenne, az OMV NEM ilyen, az csak oda telepedik, ahová kijelölöd. Ha jól tudom a FreeNAS alá a BTRFS miatt miatt kell combos hw sok-sok RAM-mal. Az OMV kissé sarkítva egy számológépen is elfut.
Ha OMV-s kérdésed van, ajánlom a topikot, segítőkész arcok vannak arrafelé.
Üdv. V. Körte
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #4472 üzenetére
(#4471) alevan Köszi az infót, akkor igazából a minimál linux tudásommal pár plussz programot SSH-n sián fel tudok dobi.
(#4472) vadkörte: Oks, köszi szépen, VM-ben -már próbálkozom vele, kisebb több sikerrel, viszont kevés időm van vele foglalkozni sajnos...Igaz erre most 2-3 hetem lesz, hogy összedobjam hétvégére.
OMV-t topicban mindenképp ellátogatok, mert már ovlasgattam és láttam tényleg nagyon segítőkészek a fórumtársak.
Köszi mindkettőtöknek a gyors infókat.
[ Szerkesztve ]
-
alevan
őstag
válasz vadkörte #4472 üzenetére
FreeNAS csak ZFS-t használ. Annak viszont valóban kell a sok ram, ám a ZFS sajátos fájlrendszer, így szinte értelmetlen ECC ram nélkül használni.
"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."
-
vadkörte
addikt
Igaz, ZFS... (miért BTRFS-t írtam nem tudom)
(#4473) stigma:
Elég gyér linux ismereteim vannak - ettől függetlenül a laptopomon Manjaro-t használok - de minimális linux-os alapismeretekkel el lehet boldogulni OMV-vel. Ha nem akarsz CLI-t használni, nem muszáj.[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
ZetorGumi
addikt
Ha esetleg ITX alaplapot találsz, amit fenn is említettek, akkor a Bitfenix Prodigy jó megoldás lehet számodra ház gyanánt, elég szellős, emlékeim szerint 8 3,5-ös HDD fér bele, és 2 12-es ventillátor van hozzá, amiből egyet ha beraksz előre, az leszabályozva elég mozgást csinál.
New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #4475 üzenetére
Hi, köszi már ismerkedem az OMV-vel, alap linux tudásom van(samba, hdd mount,Transmission, nextcloud felheckelése) csak picit megkopott mert a HTPC-n egy ideje Win10-et használok.
Olyna a Linux is mint a bicikli, megtanultam, most picit gyakorolni kell
Ugye a legtöbb dolgot 1 kattintással felteszek, amit nem SSH+ parancssor.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz ZetorGumi #4476 üzenetére
nekem van prodigy m-em, két hét alatt összetört a lába.
emellett az m-es pont úgy van megtervezve, mintha mindent fordítva csináltak volna. tükörből tervezték?
emiatt nálam negatív az értékelése.[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
addikt
válasz bambano #4480 üzenetére
Nekem a mATX meg az ITX Prodigymnek is törött volt a lába, leszedtem, négy öntapadús gumiláb, alacsonabb is, stabilabb is. De így is sokkal nagyobb volt ugyanahhoz a hardverhez mint a Node304.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Fortum
tag
Sziasztok!
Először is teljesen kezdő vagyok ezen a téren. :/
Van egy Gamer gépen: I5-6500 Asrock B150M alaplappal 8GB rammal rx480VGA val. Van egy samsung SF511 laptopom és nem régen hozzám kerül egy Intel Atom procis Acer aspire one netbook.
Az internet egy Asus RT-AC58U routeren keresztül jön kábelen kb 140Mbit/s a Wifi jó esetben 30-40Mbit/s feltöltés 10Mbit/s.
Eddig az aspire one netbookon servioon keresztül néztem filmeket otthon, de valahogy nem igazán tetszik.
Szeretnék valami komolyabbat valami olyat ami nem csak DLNA hanem ha iskolaidő van akkor az albérletemből tudom nézni az otthon tárolt filmeket. Ott kb 10-es 20-as net lesz.
Akinek van bármi ötlete, hogy a fent említett dolgokból össze lehet-e, illetve van-e értelme valami csinálni arra kíváncsi vagyok.
Előre is köszi a tippeket.
(Ja és légyszi "szájbarágósan", mert most kezdtem olvasgatni ez után)
[ Szerkesztve ]
-
Luskan
tag
Melyik gépet szeretnéd szerver jelleggel befogni? A laptopokat hurcolod, vagy az asztali gépet tartod fixen az albérletben? Amúgy a PLEX lesz a segítségedre, de szájbarágós leírást nem tudok adni. Dióhéjban a plexről: kapsz egy webfelületet, amin youtubehoz hasonlóan tudod nézni a szervereden tárolt filmjeidet. Másik lehetőség, hogy SCP-vel letöltögeted a szerverről a filmeket.
ui: a leendő szerveredet jobb lenne kábelen csatlakoztatni a routerhez wifi helyett. Azt Te tudod ez mennyire megoldható.
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, milyen ajánlott termékek vannak HDD beépítőkeret terén? Találtam néhány ismertebb és noname (?) eszközt, de megmondom őszintén elég borsosnak tűnnek az árak (végül is csak egy keret + ventilátor...) Ráadásul néhányat kicsi 8-9 centis ventivel szerelnek, ami felveti a kérdés, hogy 1. hűt-e rendesen 2. mennyire hangos.
https://ipon.hu/shop/termek/chieftec-cbp3141sas/747978
https://ipon.hu/shop/termek/icydock-mb975spb-trayless-5-bay-35-sata-hard-drive-hot-swap-backplane-cage-in-3x-external-525-bay/1579996
https://ipon.hu/shop/termek/silverstone-sstfs304b/1609290
https://ipon.hu/shop/termek/raidsonic-icy-box-backplane-for-4x-35-sata-or-sas-hdd-in-3x-525-bay-ib564ssk/1428992
https://ipon.hu/shop/termek/startech-hsb4satsasba-4-bay-aluminum-trayless-hot-swap-mobile-rack-backplane/924719Ötletek / kommentek? Ti mit használtok?
-
Mauzes
addikt
Sziasztok!
Nem tudom pontosan, hogy ide illik-e a kérdés, de adott az alábbi helyzet:
Van egy Fractal Design Node 304 házam, ami 6 HDD-t tud befogadni és mini-ITX alaplapot. Az alaplapom LGA 1150-es egy számomra megfelelő procival, alapvetően nem szeretném cserélni. Csakhogy az alaplapon csak 4 db sata port van, így meglévő 4 HDD-vel csak úgy tudnék egyszerűen bővíteni tárhelyet, ha egyre nagyobb HDD-ket veszek. De ez nagyon költséges lenne, főleg mert 1 lemez mindig tartalék a raid-ben.
Na most inkább arra mennék rá, hogy plusz HDD-vel tudjak bővíteni, akár 6 db-ig, és itt kérném a ti tanácsotokat, hogy hogyan lenne a legjobb:
1. Van PCI csatlakozó az alaplapon, így abba tudnék sata bővítőkártyát tenni. De ez a legalapabb 1.0-ás PCI csati, így nem tudom, hogy mennyire korlátozná be a NAS és raid tömb teljesítményét/sebességét, ha így menne rá a bővítőkártyán +2 HDD.
2. Veszek egy olyan LGA1150-es alaplapot, amelyen már PCI express csatlakozó van, és azzal hátha már nem romlana a rendszer teljesítménye.
3. Veszek olyan alaplapot, amelyen 6 db sata port van. Viszont ilyenből nincs LGA1150-es, tehát processzort is kellene cserélnem, amire amúgy nincs szükségem.
Nyilván az 1-es lenne a legolcsóbb és legegyszerűbb, de kicsit félek a PCI-től. Van bárkinek ezzel kapcsolatos tapasztalata vagy meglátása?
-
Mauzes
addikt
Az alaplapom GIGABYTE 1150 GA-H81N-D2H. Amikor vettem, akkor úgy gondolkodtam, hogy minél kevesebb HDD kell, hogy minél halkabb legyen a rendszer. De most inkább az olcsóbb és praktikusabb bővítésre hajlanék. Anno egy G3258-as procit vettem hozzá, hogy évekig ne kelljen hozzányúlni, de akkor most ez is cserélni kellene, mivel ma már nem kapható 6 satás 1150-es lap.
Az a baj, hogy a 6 sata portos lapok elég drágák, plusz egy alapvetően felesleges procicserével együtt már majdnem 50-be fájna csak az alap alkatrészek cseréje és erre jönne rá a HDD. Plusz még a tápot is cserélni akarnám, mert kevés sata csatlakozó van rajta és nem akarok molex-sata átalakítókat. Szóval ez egy komplett új gép kb.
Ha bárkinek van PCI bővítős tapasztalata, azt szívesen venném.
-
Patice
nagyúr
OK, tényleg nincsenek már újonnan 1150-es, 6 SATA-s lapok...
Használtan esetleg vadászhatsz.A másik megoldási lehetőség: én a mostani alaplapomban is egy mSATA kártyát használok, ami PCIe x1 csatis, ezen van még plusz 1 SATA vezérlő is. Hasonló bővítőkártyát szerintem kínából rendelj...
-
anarchic
tag
En MegaRAID SAS 9750-4i kartyat hasznalok, mivel VMware alol fut a NAS rendszerem is ez volt igy praktikus, hogy egy dedikalt vezerlot tudjak adni a NASnak.
Igy osszvissza 3 VM fut rola, egy W10, Egy stabil Xpenology es egy alfa beta teszt Xpenology.
A raid kartya neki van adva a stabil Xpenologynak.etc..
-
Mauzes
addikt
-
anarchic
tag
Ha netán, első nekifutásra elég lenne a 4 HDD emellett nem kellene uj proci memória, aztán egy bővitő kártya bele és a többi HDD.
PCi sebességben sem a mai szerintem. :/ (Mindenki ezt nezi manapsag milyen gyorsan csúszik át egy UHD)[ Szerkesztve ]
etc..
-
Egy Fujitsu PRIMERGY TX150 S7
- D2759 ATX alaplap (LGA 1156, dual Gigabit LAN, integrált RAID vezérlő, 6db RAM slot)
- Xeon L3426 1,86GHz processzor - 3,2 GHz 4 mag, 8 szál, 45W TDP
- 8GB DDR3 RAM-mal
- 470W 85+ redundáns táp
- 10db USB
- Matrox G200 integrált VGADiszkek vannak itthon
Mennyire elborult ötlet manapság "házi szerver" célra?
Kb. 30e lenne az ára.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Politika
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- Nintendo Switch
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest