Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • toe

    újonc

    Sziasztok,

    egy alacsony fogyasztású – szigorú értelemben vett – NAS-t szeretnék építeni, ebben kérném a segítségeteket. A gép célja fájlok tárolása és hálózati hozzáférés biztosítása (LAN-on).

    Ilyen jellegű célgépet még sosem építettem, ezért is kérem a segítségeteket. Az nagyon jó lenne, ha az alaplap/processzor/memória, illetve a ház és a táp kiválasztásában tudnátok segíteni, ötleteket adni, lehetséges problémákra rámutatni.

    Koncepció (NAS):
    – a számítógép állandóan menni fog (24/7);
    – elsődleges feladata a fájlmegosztás (média transcoding/Plex kutyafüle szolgáltatás nem kell)
    – a 3.5"-es HDD-k SATA-n csatlakoznak, idle állapotban elalszanak;
    – gigabites hálózatról érhető el a gép és a HDD-k tartalma;
    – headless, üzemeltetéshez SSH vagy valamilyen remote desktop megoldás
    – telepítéshez/konfiguráláshoz/problémamegoldáshoz ideiglenesen monitor/egér/billentyűzet csatlakoztatható legyen
    – nagy terhelésnek nem lesz kitéve a rendszer, de alkalmanként azért 100 GB-os nagyságrendek mozgatása előfordulhat (melegedés szempontból lehet érdekes)

    Fontos követelmények:
    – alacsony fogyasztás (az idle állapot legyen minél alacsonyabb, kb. 10–15W)
    – legalább 4 SATA port
    – megfelelő/üzembiztos körülmények a merevlemezeknek (melegedés nélkül)
    – viszonylag kis méretű ház, amiben a 3.5"-es HDD-k helyet kapnak
    – kis formátumú ház

    Ötletek

    Első ránézésre valami kisebb formátumú alaplap/ház (ITX?) lenne ideális, de ebben a témában nagyon nem vagyok otthon.

    Az aktív hűtést szeretném kerülni, elsősorban a porszívó/levegőszűrő effektus, illetve a fogyasztás (ventillátoronként pár wattot simán hozzátesz) miatt. A lehető legkisebb zajszint elérése kevésbé fontos, persze ne visítsanak benne ventillátorok egész nap, ha éppen végül aktív hűtésses megoldás mellett döntök.

    A passzív hűtést talán még lehetséges is, ha nem a legszűkösebb házat választja az ember. Ha a merevlemezek tágasabban elférne (nincsenek egymás mellé zsúfolva) és valamilyen természetes (pl. kéményszerű) légáramlás van a gépház kialakítása/elhelyezése miatt, akkor talán működhet is.

    A fogyasztás szempontból a tápegység hatékonyságát is érdemes figyelembe venni (>80%).

    Az is sokat segíthet, ha a tápegység egy része a házon kívülre kerül, mint pl. a notebookoknál. A külső hálózati adapter által termelt hő nem a házat – és az abban lévő alkatrészeket – terhelné, így egyrészt kevesebb hőt kell elvezetni, másrészt nagyobb hely marad a gépházban.

    A gép lehet akár erősebb is, mint feltétlenül szükséges, a lényeg az, hogy idle állapotban fogyasszon keveset. Az 50000 Ft-os irányár nincs kőbe vésve a lényeg a jó ár/érték arány (ésszerű kereteken belül).

    Rövid keresgélés után pl. egy ASROCK J4105-ITX, alaplapot találtam. 4, esetleg 8 GB RAM mehet bele, meg mondjuk valami kisebb lassabb SSD.

    Sajnos a kis méretű/formátumú (ITX?) világot nem igazán ismerem, így nem vagyok jártas abban, hogy milyen ház/táp megoldások vannak, milyen alaplapal kompatibilisek.

    Alapvetően a következő kérdésekben tudnátok segíteni:
    1. Szerintetek az pl. ASROCK J4105-ITX megfelelő a célra, azaz kielégíti a gigabites NAS követelményt? (Valahol olvastam, hogy fogyasztásilag nagyon is megfelelő.)
    2. Tudtok más alaplapot ajánlani? 4-nél több SATA nem ártana, esetleg több gigabites LAN port sem. Típus, gyártó, konkrét példa?
    3. Milyen proci/mennyi RAM kell? (Minimum/ajánlott?)
    4. Milyen ház/táp kombináció lenne jó? Van-e ház külső tápegységes adapter megoldással? Milyen/mekkor teljesítményű tápegység/adapter kell?

    A válaszokat előre is köszönöm.

    toe

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák